Συντάξεις τριών μηνών χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σύμφωνα με καταγγελίες της ΑΔΕΔΥ, η οποία απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, ζητώντας να παρέμβουν.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ αιφνιδιαστικά και χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση των ασφαλισμένων, ο ΕΦΚΑ (συγκεκριμένα το πρόβλημα παρουσιάστηκε στην υπηρεσία έκδοσης συντάξεων για τους εργαζόμενους που υπηρετούσαν με το ειδικό καθεστώς του δημοσίου), σε αιτήσεις που κατατέθηκαν, ένα μήνα μετά τη λύση της υπαλληλικής σχέσης, λόγω καθυστέρησης έκδοσης των δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες που υπηρετούσαν οι ασφαλισμένοι, τους ενημέρωσε ότι χάνουν 2 μήνες από την σύνταξή τους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ημερομηνία λύσης της υπαλληλικής σχέσης.
Παράλληλα λόγω του νόμου N.4554/18 «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις -Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 130Α/2018) το δικαίωμα σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία αυτή πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, σε αντίθετη δε περίπτωση, από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Με βάση ολα αυτά οι δημόσιοι υπάλληλοι φτάνουν να χάνουν δύο μήνες λόγω ΕΦΚΑ και δικαιολογητικών και ενα μήνα λογω του ότι η αίτηση συνταξιοδότησης με βάση τον παραπάνω νόμο μετράει απο την πρώτη υου επόμενου μηνα. Σύνολο χάνουν τρεις μήνες απο την σύνταξη τους.
Μέχρι τώρα όπως καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ η έκδοση αυτών των δικαιολογητικών λόγω φόρτου εργασίας των υπηρεσιών (γραφεία μισθοδοσίας) πολλές φορές καθυστερεί και σε κάποιες περιπτώσεις αυτά εκδίδονται ύστερα από 2 και 3 μήνες. Εντούτοις, ως ημερομηνία έναρξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης θεωρούνταν η ημερομηνία λύσης της υπαλληλικής σχέσης, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένους να μην έχανε κάποιο χρονικό διάστημα από την σύνταξή του.
Αιφνιδιαστικά όμως τωρα ο ΕΦΚΑ τους κόβει με αποτέλεσμα να χάνουν 2 μήνες από την σύνταξή τους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ημερομηνία λύσης της υπαλληλικής σχέσης.
Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για κλοπή αφού στους ασφαλισμένους που έχουν αποχωρήσει από την εργασία και έχει λυθεί η υπαλληλική τους σχέση παρακρατούνται τα ποσά ενός ή περισσότερων μηνών, παρότι αυτοί έχουν καταβάλλει στο ακέραιο τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ζητά το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει η μεθόδευση που καθιερώνει και νομιμοποιεί μια νέα απαράδεκτη ληστεία στις συντάξεις.
http://www.moneypress.gr