Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Γ.Βρούτσης: «Από ένα κρατικό φορέα οι συντάξεις όλων των ταμείων»

Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων δημιουργείται, έως το τέλος του έτους, με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Ο νέος φορέας θα απονέμει τις συντάξεις για όλα τα Ταμεία, ενώ θα δέχεται ενιαία όλες τις αιτήσεις που αφορούν κύριες ή επικουρικές, συντάξεις και τα εφάπαξ.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Ημερησία», ο υπουργός Εργασίας, «στο εξής, η απονομή της σύνταξης με την υποστήριξη και του πληροφοριακού συστήματος "'Ατλας", θα είναι υπόθεση λίγων ημερών».
Ακόμη δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ασφαλισμένου, αλλά η διαδικασία θα ξεκινά με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση.
Το Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων, θα στελεχωθεί με υπαλλήλους από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό βιογραφικό του κάθε ασφαλισμένου ακόμα και αν έχει διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό του καθεστώς.
«Η πολύχρονη αναμονή για απονομή σύνταξης σε λίγο διάστημα θα είναι μία κακή ανάμνηση του παρελθόντος» τονίζει στη συνέντευξη του ο κ. Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας προσθέτει, ότι συνολικά η διοικητική ενοποίηση των ταμείων μέσα σε αυτή τη χρονιά και τονίζει ότι δεν πρόκειται να θιγούν καθόλου οι παροχές και οι συντάξεις. Εξαγγέλλει, επίσης, βελτίωση της ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία, για όσους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και την παροχή της δυνατότητας σε μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να επιλέγουν χαμηλότερες κατηγορίες ασφάλισης, πληρώνοντας λιγότερα ασφάλιστρα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις επιπτώσεις που μπορεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με την 1η Ιανουαρίου του 2015, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας, ο κ. Βρούτσης σημειώνει «ότι δεν προβλέπεται να γίνει καμία νέα παρέμβαση που να αλλάζει τον προγραμματισμό χιλιάδων συμπολιτών μας που θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης».
Απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις κύριες συντάξεις μετά την εφαρμογή αντίστοιχης ρήτρας στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.
«Η δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας (κύρια ασφάλιση) είναι αναδιανεμητική, ενώ προβλέπεται και τριμερής χρηματοδότηση. Ακόμη και μετά την 1.1.2015 που αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ενισχύεται μεν ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του αναλογικού μέρους της σύνταξης, αλλά δεν αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία του συστήματος».

Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τις αλλαγές στις Συντάξεις Χηρείας στο Δημόσιο

Ερώτηση: Ποιες αλλαγές επέρχονται στις συντάξεις λόγω χηρείας με το νέο ασφαλιστικό νόμο (3863/2010);
Απάντηση: Δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές με τις νέες διατάξεις. Ουσιαστικά διατηρείται το υπάρχον καθεστώς, που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, επεκτείνεται όμως και σε όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου και από το δημόσιο. Παράλληλα προβλέπεται αύξηση των ετών έγγαμης συμβίωσης προκειμένου ο επιζών των συζύγων να δικαιωθεί σύνταξης.
Ερώτηση:Από πότε εφαρμόζεται το νέο καθεστώς;
Απάντηση: Οι νέες ρυθμίσεις εφαρμόζονται για συντάξεις χηρείας, όταν ο θάνατος επήλθε ή επέλθει από 15 Ιουλίου 2010 και μετά (ημέρα δημοσίευσης του νέου νόμου). Καμία μεταβολή δεν επέρχεται στις συντάξεις χηρείας όταν ο θάνατος επήλθε πριν τις 15 Ιουλίου 2010.
Ερώτηση: Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο.
Απάντηση: Οι βασικές προϋποθέσεις είναι αθροιστικά οι ακόλουθες:
  • Να έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης που προβλέπεται από τις ειδικές διατάξεις κάθε ταμείου ή από τις γενικές διατάξεις
  • Να έχουν συμπληρωθεί 3 έτη έγγαμης συμβίωσης μέχρι την ημερομηνία θανάτου όταν ο θανών ήταν εργαζόμενος κατά την ημερομηνία τέλεσης του γάμου (ο χρόνος αυτός ήταν από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια με το προηγούμενο καθεστώς) εκτός εάν:
  • Έχει γεννηθεί παιδί κατά την διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης
  • Η γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης σε περίπτωση θανάτου του συζύγου
  • Ο θάνατος οφείλεται σε βίαιο συμβάν
  • Να έχουν συμπληρωθεί 5 χρόνια έγγαμης συμβίωσης ( από 1 μέχρι 2 έτη που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς), όταν ο θανών ήταν συνταξιούχος, εκτός εάν ισχύει μια από τις περιπτώσεις α, β, γ, που αναφέρονται παραπάνω οπότε δεν ισχύει η προϋπόθεση των 5 ετών.
Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση μείωσης η κατάργησης σύνταξης από αυτές που καταβάλλονται ήδη σε επιζώντες συζύγους;
Απάντηση: Όχι, καμία αλλαγή δεν γίνεται για συντάξεις που έχουν καταβληθεί ή θα καταβληθούν σε επιζώντες συζύγους όταν ο θάνατος του ασφαλισμένου ή του συνταξιούχου επήλθε πριν τις 15 Ιουλίου του 2010.
Ερώτηση:Υπάρχει όριο ηλικίας το οποίο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ο επιζών των συζύγων για να πάρει σύνταξη λόγω θανάτου του συζύγου.
Απάντηση: Όχι δεν προβλέπεται κανένα ηλικιακό όριο. Στην περίπτωση όμως που ο επιζών εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη χηρείας καταβάλλεται πλήρης η σύνταξη για 3 χρόνια και μειώνεται στη συνέχεια κατά 50% μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας η μείωση είναι 30%.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ο επιζών λαμβάνει σύνταξη και από δικό του δικαίωμα η μείωση γίνεται τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική, σε μία από τις κύριες και σε μία από τις επικουρικές που θα επιλέξει ο ίδιος. Οι περιορισμού δεν ισχύουν όταν ο επιζών των συζύγων είναι ανάπηρος 67% και άνω.
Ερώτηση: Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου είναι ίδιες ή διαφορετικές για άνδρες - γυναίκες;
Απάντηση: Οι προϋποθέσεις είναι πλέον ίδιες για τους άνδρες και για τις γυναίκες, χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα ταμεία
Ερώτηση: Τι γίνεται στις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά ανήλικα ή παιδιά που σπουδάζουν;
Απάντηση: Σε όλες τις περιπτώσεις που ο θανών αφήνει παιδιά ανήλικα ή παιδιά που σπουδάζουν, ισχύουν όλες οι διατάξεις που προβλέπονται για τη συνταξιοδότησή τους σε κάθε ταμείο χωρίς καμία αλλαγή. Μάλιστα στις περιπτώσεις που η σύνταξη μειώνεται για τον επιζώντα σύζυγο ή σύνταξη που ΄΄χάνεται΄΄ για το χήρο ή τη χήρα επιμερίζεται στα παιδιά.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο που θα αποζημιώσει τους ένστολους, εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην ανάγκη αποκατάστασης των περικοπών που υπέστησαν από τον Αύγουστο του 2012 και μετά.
Εκτός απροόπτου, αύριο Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) για το συγκεκριμένο θέμα. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ένστολων, σε μία προσπάθεια να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε λύση που θα ικανοποιεί μεν τους ένστολους, αλλά ταυτόχρονα θα περιορίζει και τις «ζημιές» για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση έναντι της τρόικας να καλύψει με νέα μέτρα το όποιο κενό προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια. Μάλιστα, στέλεχος της τρόικας αναφέρει ότι με το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τώρα δεν έχει συζητηθεί ούτε το ύψος του κενού που προκαλείται, ούτε οι τρόποι με τους οποίους θα καλυφθεί. «Προς το παρόν αρκούμαστε στην γενική δέσμευση της κυβέρνησης να καλύψει το όποιο κενό» αναφέρουν και προσθέτουν ότι το θέμα θα συζητηθεί εκτενέστερα στον μίνι-έλεγχο της τρόικας που θα ξεκινήσει στις 9 Ιουλίου και είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 17 του μήνα.
Πρέπει να επισημανθεί ότι από τις δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους προκύπτει διπλός "πονοκέφαλος" για το οικονομικό επιτελείο. Το ένα είναι προσωρινού χαρακτήρα και αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών περικοπών που έγιναν από τον Αύγουστο του 2012 έως τώρα. Το δεύτερο έχει να κάνει με το μόνιμο δημοσιονομικό κενό που προκαλείται εξαιτίας της επιστροφής των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου 2012.
Για το πρώτο ζήτημα εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περί τα 500-600 εκατ. ευρώ. Εφόσον το κράτος έχει την απαραίτητα ρευστότητα θα λυθεί το πρόβλημα, ενώ στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται και η σε βάθος χρόνου αποκατάσταση των απωλειών.
Για το δεύτερο, στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη επεξεργαστεί διάφορα σενάρια. Το βέβαιο είναι πως οι ίδιοι οι ένστολοι θα καλύψουν μέρος του κενού που προκαλείται, καθώς όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών στο επίμαχο χρονικό διάστημα οι ένστολοι συνέχισαν να λαμβάνουν τις προαγωγές (με κόστος περίπου 70 εκατ. ευρώ), ενώ παράλληλα τον Μάιο του 2014 εισέπραξαν το κοινωνικό μέρισμα (37,5 εκατ. ευρώ) λόγω των περικοπών που είχαν υποστεί. Ετσι, αναμένεται να γίνει κάποιου είδους συμψηφισμού των όσων έλαβαν με τις περικοπές που έγιναν από το 2012. 
Παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι περί τα 200 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην λήψη νέων μέτρων που θα αφορούν στο σύνολο της οικονομίας. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα, με το οικονομικό επιτελείο να καλείται να δώσει λύση μέσα στις επόμενες ημέρες.
πηγη: kathimerini.gr

«Ο καημένος ο Γκέκας...»: Πώς σχολίασε τον αποκλεισμό της Εθνικής ο Χιου Λόρι

«Ο καημένος ο Γκέκας...»: Πώς σχολίασε τον αποκλεισμό της Εθνικής ο Χιου Λόρι
Φανατικός ποδοσφαιρόφιλος, ως βέρος Εγγλέζος, ο διάσημος ηθοποιός και τραγουδιστής Χιου Λόρι, παρακολούθησε τον δραματικό αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την Κόστα Ρίκα και σχολίασε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο - και μέσω Twitter - το χαμένο πέναλτι του Φάνη Γκέκα και την απόκρουση του κοσταρικανού τερματοφύλακα Κέιλορ Νάβας.

Γνωστός μεταξύ άλλων από τον ρόλο του ως Γκρέγκορι Χάους στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «House MD», ο 55χρονος Χιου Λόρι έγραψε στο Twitter:

«Ο καημένος ο Γκέκας. Ελπίζω κάποιος να τού δώσει μια αγκαλιά. Μεγάλο σουτ, μεγαλύτερη απόκρουση».

«Ω Θεέ μου αυτά τα πέναλτι» είχε σχολιάσει νωρίτερα, ενώ για τη νίκη της Κόστα Ρίκα ανέφερε χαρακτηριστικά «Εσύ όμορφη Κόστα Ρίκα».

Καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων με συνδρομή των καταναλωτών


Στους πολίτες απευθύνεται πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, πολλές εκ των οποίων πρόκειται να καταργηθούν ή να μειωθούν σταδιακά. Από χθες τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης στην οποία οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν επώνυμα ή ανώνυμα τις εισφορές που καταβάλλουν υπέρ τρίτων, αλλά και να εκφράζουν τις απόψεις τους για αυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της πλατφόρμας αυτής αποτελούσε προαπαιτούμενο για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ η οποία επρόκειτο να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, κάτι που αναμένεται ότι τελικά θα γίνει τον Ιούλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπουργεία επικαιροποιημένο κατάλογο με τις χρεώσεις υπέρ τρίτων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επέμεινε στη δημιουργία και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για δύο λόγους.

Πρώτον, υπήρξε έντονη ανησυχία για το εάν όλα τα υπουργεία θα ανταποκριθούν στο αίτημα της χαρτογράφησης των χρεώσεων υπέρ τρίτων. Ο λόγος; Εδώ και δεκαετίες η πλειονότητα των χρεώσεων αυτών -οι οποίες καταλήγουν είτε σε ασφαλιστικά Ταμεία είτε σε συνδικαλιστικά σωματεία- θεσμοθετήθηκαν μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων και ήρθαν να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης από το κράτος ή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Δεύτερον, η πλατφόρμα αυτή λειτουργεί ως ένα βήμα όχι απλώς διαλόγου, αλλά ακόμη και καταγγελίας από τους καταναλωτές που είναι τελικά αυτοί που επιβαρύνονται περισσότερο από τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, έτσι ώστε η κατάργηση ή η μείωση αυτών των φόρων και τελών να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή από το ευρύ κοινό.

Το τελευταίο γίνεται φανερό ήδη από τα πρώτα σχόλια που καταχωρήθηκαν στον σχετικό ιστότοπο http://ggevm.cloudapp.net. «Πλήρωσα 2% φόρο υπέρ τρίτων στο εισιτήριο του ΟΣΕ. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε τέτοιου είδους εισφορές. Θεωρώ πως πρέπει να καταργηθούν άμεσα» αναφέρεται σε ένα σχόλιο. «Είμαι φυσικοθεραπευτής και όταν εισπράττω αμοιβές από ΕΟΠΥΥ και λοιπά ταμεία γίνονται κρατήσεις 3% υπέρ ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) και 0,7% υπέρ ΟΓΑ. Το 2013 κρατήθηκαν 1.800 ευρώ περίπου. Να σταματήσουν το ταχύτερο», αναφέρει άλλος πολίτης.

Συνολικά οι χρεώσεις υπέρ τρίτων -κάποιες εκ των οποίων έχουν καταργηθεί- υπολογίζονται σε περίπου 200. Σε αυτές συναντούμε, μεταξύ άλλων, χρεώσεις όπως 2% επί της αξίας του παραγόμενου ελαιολάδου υπέρ δακοκτονίας ή χρεώσεις 0,5% επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων υπέρ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της Ακαδημίας Αθηνών.

Η πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης η απαραίτητη επεξεργασία και σε συνεργασία με την τρόικα να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει την κατάργηση 40 χρεώσεων ετήσιου κόστους 245 εκατ. ευρώ. Από αυτές οι εννέα έχουν ήδη καταργηθεί, ενώ οι υπόλοιπες θα καταργηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015. Οι υπόλοιπες χρεώσεις που χρηματοδοτούν κυρίως ασφαλιστικά Ταμεία θα επανεξετασθούν τον Σεπτέμβριο, καθώς θα πρέπει βεβαίως να εξευρεθεί εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησής τους και συγκεκριμένα εάν θα αυξηθούν οι εισφορές των ίδιων των ασφαλισμένων ή θα μειωθούν οι δαπάνες, καθώς και σε ποιες περιπτώσεις θα αποφασισθεί άμεση κατάργηση ή σταδιακή μείωση των χρεώσεων σε βάθος πενταετίας (το τελευταίο για παράδειγμα προτείνεται από τον ΟΟΣΑ για το αγγελιόσημο).

Επίσκυρος: Το αρχαίο ελληνικό ποδόσφαιρο

Επίσκυρος: "ό παιδιά τις διά σφαίρας", " ό μετά πολλών σφαιρισμός " (Ησυχ.) Από το Ομηρικό Λεξικό των LIDDEL & SCOTT. Δηλαδή "αυτός που παίζει με τη σφαίρα (μπάλλα) "ή  αυτός που παίζει με πολλούς τη σφαίρα (μπάλλα)". Στην αγγλική μετάφραση του ίδιου Λεξικού λέει: Επίσκυρος = Ballgame, football or rugby.
 
Αν ανατρέξουμε στα Ομηρικά έπη θα βρούμε τις πρώτες πληροφορίες για παιχνίδι με μπάλλα στη λεκάνη της Μεσογείου. Μια παρόμοια αναφορά γίνεται και στον "Θεαίτητο" του Πλάτωνα.
 
Μεγάλη επιτυχία στην αρχαία Ελλάδα γνώρισε το παιχνίδι « Επίσκυρος » που είχε πάρει το όνομά του από τη γραμμή με σκύρα (σπασμένα κομμάτια πέτρας, πετραδάκια) που χώριζε το γήπεδο.Με λίγα λόγια είχαμε και κεντρική διαχωριστική γραμμή, των δύο μεγάλων περιοχών του γηπέδου.
 
(Σωκράτης) Λέγεται τοίνυν, ἔφη, ὦ ἑταῖρε, πρῶτον μὲν εἶναι τοιαύτη ἡ γῆ αὐτὴ ἰδεῖν, εἴ τις ἄνωθεν θεῷτο, ὥσπερ αἱ δωδεκάσκυτοι σφαῖραι, ποικίλη, χρώμασιν διειλημμένη, ὧν καὶ τὰ ἐνθάδε εἶναι χρώματα ὥσπερ δείγματα, οἷς δὴ οἱ γραφῆς καταχρῶνται.
 
(μτφ): “Λέγεται λοιπόν, ω συνομιλητή, πως η γη, εάν την δει κανείς από ψηλά είναι σαν τις σφαίρες (μπάλες) που αποτελούνται από δώδεκα κομμάτια διαφορετικού δέρματος. Είναι δηλαδή πολύχρωμη σφαίρα και τα μέρη της ξεχωρίζουν από τα χρώματα που έχει το καθένα (Πλάτων «Φαίδων» ή περί ψυχής 110b).
 
Άρα η μπάλα ήταν φτιαγμένη από 12 χρώματα, 12 κομμάτια δέρματος συμβολίζοντας τους 12 Έλληνες Θεούς.
 
«Φύγετε νεαροί, αυτό το παιχνίδι με την μπάλα φουσκωμένη από αέρα έχει γίνει για μεσήλικες και παιδιά» - Αρριανός ΧΙV 47
 
"Έριχνε ψηλά την σφαίρα και την γη που έθρεψε πολλούς άρχισε να κτυπά με προικισμένα πόδια και να κάνη στροφές γρήγορες και εναλλασσόμενες, ενώ οι άλλοι νέοι τον ζητωκραύγαζαν και στον ουρανό υψώνονταν δυνατές φωνές." - Οδύσσεια Θ 370 - 375.
 
Μπάλα που βρέθηκε μετά από ανασκαφές στην Σαμοθράκη.
 
Πληροφορούμεθα λοιπόν από τον αρχαιολόγο Ε. Μπεξή ότι: Υπήρχε ένα άθλημα με το όνομα "Επίσκυρος".
 
Το γήπεδο που διεξήγετο ο αγώνας ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη με γραμμές από χαλίκια και η μπάλα ήταν κατασκευασμένη από δερμάτινα κομμάτια ραμμένα μεταξύ τους με εντόσθια ζώων, ενώ στις άκρες του γηπέδου ήταν χαραγμένη μία γραμμή που συμβόλιζε τα δύο τέρματα.
 
Η μπάλα ήταν φουσκωμένη με αέρια και εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με ζωντανά χρώματα και γεωμετρικά σχήματα. Σκοπός ήταν και για τις δύο ομάδες όπως και σήμερα να περάσουν την μπάλα από την απέναντι εστία, το τέρμα.
 
Εντύπωση προξενεί επίσης η ιατρική(!) παρατήρηση του αθλήματος. Ο μεγάλος γιατρός της ύστερης αρχαιότητος Γαληνός μας δίνει μία καταπληκτική περιγραφή στο έργο του "Περί ασκήσεων με μικρή μπάλα" του παιχνιδιού.
 
"Όταν οι παίκτες παρατάσσονται σε αντίθετες σειρές και αγωνίζονται, για να εμποδίσουν τον αντίπαλο να κρατήσει την μπάλα στο κέντρο, τότε είναι βίαια άσκηση με κρατήματα στους ώμους και λαβές πάλης.
 
Έτσι το κεφάλι και ο λαιμός ασκούνται με τις κινήσεις, τα κρατήματα των ώμων και τα πλευρά και το στήθος και το στομάχι ασκούνται από τα κρατήματα και τις λαβές πάλης με τα χέρια.
 
Σε αυτό το παιχνίδι οι γλουτοί και τα πόδια τεντώνονται βίαια, γιατί αποτελούν την βάση των κινήσεων. Ο συνδυασμός με το τρέξιμο μπροστά και πίσω και τα πηδήματα στα πλάγια, κάθε άλλο παρά μικρή άσκηση είναι όχι μόνο για τα πόδια αλλά και για όλο το σώμα που είναι σε κίνηση."
 
Εάν δεν αρκούν τα λόγια έχουμε και "κατευθείαν αναμετάδοση" από το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών αθλητή - ποδοσφαιριστή, ο οποίος προσπαθεί με άψογη τεχνική να κοντρολάρει την μπάλα πάνω στο δεξί του πόδι. Είναι σαφές ότι ο παίκτης δεν πρέπει να πιάσει την μπάλα με τα χέρια του γι αυτό τα κρατάει πίσω από την πλάτη του.
 
Μας διασώζονται ακόμη και ονόματα διάσημων «ποδοσφαιριστών» της αρχαιότητος ,όπως του Αριστόνικου του Καρυστίου, του Δημοτέλη του Χίου, του Χαιρεφάνη και του Κτησιβίου του Χαλκιδέως.

Νέο κακόβουλο λογισμικό "χτυπάει" κωδικούς e-banking


Ονομάζεται «EMOTET» και εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες, που χρησιμοποιούν e-banking για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, που στοχεύει στην παράνομη πρόσβαση του τραπεζικού τους λογαριασμού (Banking Malware).
 
Ειδικότερα, το νέο κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking (username, password, κτλ), αλλά και να «συλλέγει» τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic), υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων χρηστών που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό.
 
Το εν λόγω λογισμικό, που ονομάστηκε ως «EMOTET», εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πιο συγκεκριμένα, στον χρήστη αποστέλλεται μήνυμα (e-mail), το οποίο τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού, που έγινε στο τραπεζικό του λογαριασμό και το οποίο περιέχει σύνδεσμο (link) για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίμαχη τραπεζική μεταφορά. Μόλις ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο (link), που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχίζει η διαδικασία εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού, εν αγνοία του χρήστη.
 
Σημειώνεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμα και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Το γεγονός αυτό, θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υποκλοπή των ηλεκτρονικών στοιχείων εισόδου στο e-banking, καθώς οι χρήστες θεωρούν ότι πραγματοποιούν τις online τραπεζικές τους συναλλαγές με ασφάλεια.
 
Οι πολίτες, που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παρόμοιο περιεχόμενο καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους, ούτε να κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού του ιδρύματος. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.
 
Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χρήστης «πατήσει» τον σύνδεσμο σε παρόμοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί για την πλαστότητά του, συστήνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι για παρόμοια περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
 
Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464
 
Στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11012@hellenicpolice.gr

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)