Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 22%, 32% ΚΑΙ 42% ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15% αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2012, διπλή φορολόγηση των μετοχών από την 1η Απριλίου 2013 με την επιβολή φόρου υπεραξίας 20% και διατήρηση του φόρου στις πωλήσεις 0,2%, μείωση του φόρου στα μερίσματα από 25% σε 10% και αύξηση του φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη στο 26% από 20% που ισχύει σήμερα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.
Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 φέρνουν έξτρα φόρους στους περισσότερους φορολογουμένους. Περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα και με εισοδήματα πάνω από 23.000 ευρώ και άλλο 1.000.000 μισθωτοί με 1 ή περισσότερα τέκνα και ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους λόγω της κατάργησης του βασικού αφορολογήτου των 5.000 και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.
Περισσότερους φόρους θα πληρώσουν περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ εξαιτίας της επιβολής φόρου 26% στα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ. Οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια θα πληρώσουν φόρους αυξημένους έως και 900%, καθώς τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ.
Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Τα τεκμήρια διαβίωσης παραμένουν τα ίδια, ενώ καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές. Διατηρούνται μόνο οι εκπτώσεις φόρου για νοσήλια, ιατρικά έξοδα, δωρέες και διατροφή από τον ένα σύζυγο στον άλλο.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τις βασικότερες ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου:
1. Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα.
2. Καταργούνται όλα τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα.
Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
3. Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Θεσπίζεται νέα φορολογική φορολογική κλίμακα με τρία μόνο κλιμάκια. Για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις θα ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, θα ισχύσει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%. Παράλληλα καθιερώνεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 41.001 έως 42.000 ευρώ.
4. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα καθαρά εισοδήματα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται κλιμακωτά με συντελεστές 26% μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ και 33% για το τυχόν υπόλοιπο ποσό. Για τους νέους επιτηδευματίες, κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα ισχύει μειωμένος φόρος στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος.
Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
5. Ενοίκια: Τα ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ. Συγκεκριμένα, σε ποσά ενοικίων μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο θα επιβάλλεται φόρος 10%, ενώ τυχόν επιπλέον ποσά, πέραν των 12.000 ευρώ, θα φορολογούνται με 33%. Στο ακαθάριστο ποσό από ακίνητα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5%. Ειδικά για κατοικίες άνω των 300 τ.μ. ή για επαγγελματικά ακίνητα ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται σε 3%.
6. Αγρότες: Τα καθαρά γεωργικά εισοδήματα θα φορολογούνται από το 2014 με 13% από το πρώτο ευρώ. Όλοι αγρότες θα υποχρεωθούν από το 2014 να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις πώλησης αγαθών. Ειδικά για τη χρήση 2013 (οικονομικό έτος 2014) οι αγρότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθών.
Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
7. «Μπλοκάκια»: Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θα φορολογούνται ως μισθωτοί και όχι ως επιτηδευματίες, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους και
Τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθάριστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.
Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Οι φορολογούμενοι με «μπλοκάκια», δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταχωρίζουν δαπάνες στα βιβλία τους και να μειώνουν το ακαθάριστο εισόδημά τους από την παροχή υπηρεσιών με την έκπτωση των συγκεκριμένων δαπανών.
8. Τέλος επιτηδεύματος: Το τέλος αυξάνεται για τους αυτοαπασχολούμενους, από 500 σε 650 ευρώ, ενώ για τις εταιρείες αυξάνεται από 500 σε 1.000 ευρώ για την κύρια επαγγελματική εγκατάσταση και από 300 σε 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Οι αυξήσεις στα ποσά του τέλους επιτηδεύματος θα ισχύσουν αναδρομικά για τη χρήση του 2012, δηλαδή τα αυξημένα ποσά θα καταβληθούν το 2013.
Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
9. Μετοχές: Οι υπεραξίες που θα προκύπτουν από την πώληση εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών θα φορολογούνται από την 1η Απριλίου 2013 με συντελεστή 20%, ταυτόχρονα όμως οι πωλητές των μετοχών θα επιβαρύνονται και με τον φόρο 0,2% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο οποίος θα εξακολουθεί να ισχύει.
10. Φορολογούμενοι με μηδενικό εισόδημα. Θα απαλλάσσονται από το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ, εάν είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι.
11. Δηλώσεις - Περιουσιολόγιο: Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης θα έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Υποχρεωτική η αναγραφή στη φορολογική δήλωση όλων των εισοδημάτων ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματος.
12. Τέλος ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που οφείλουν το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούν να το αποκόψουν από τους λογαριασμούς και να μεταφέρουν για εξόφληση στις αρμόδιες ΔΟΥ. Εφόσον η οφειλή από το τέλος έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη θα μπορούν να τη ρυθμίσουν σε μηνιαίες δόσεις, αφού όμως καταβάλλουν ένα ποσό 50 ευρώ «έναντι».
13. Ναυτικοί: Αυξάνονται οι συντελεστές αυτοτελούς φόρου που επιβάλλονται στους μισθούς τους οποίους αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, από 6% σε 15% για τους αξιωματικούς και από 3% σε 10% για τους ανήκοντες στα κατώτερα πληρώματα.
14. Ακίνητα: Επιβάλλεται φόρος 20% στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων.
15. Φορολογούμενοι με παιδιά.
Α) Οι πολύτεκνοι (150.000 οικογένειες) λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 500 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 το μήνα, ανά παιδί στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά. Έτσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά, και με φορολογητέο εισόδημα ως 21.000 ευρώ καθαρά (χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις υπέρ τρίτων) θα παίρνει στο εξής συνολικά 2940 ευρώ το έτος (1.500 από το πολυτεκνικό (500 επί 3 παιδιά) και 1.440 από την ενίσχυση παιδιών (40 για το πρώτο, 40 για το δεύτερο και 40 ευρώ για το τρίτο) αντί των 1.584 σήμερα (528 ανά παιδί). Δηλαδή θα έχει όφελος 1356 ευρώ το χρόνο, ενώ στα 30.000 ευρώ εισόδημα, θα παίρνει 1.980 ευρώ το χρόνο αντί 1.584 ευρώ σήμερα.
Γ) Το επίδομα τέκνων που θεσπίζει η κυβέρνηση βοηθά 869.000 οικογένειες, οι οποίοι σήμερα δεν παίρνουν κανένα είδους βοήθημα.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις
Αλλάζει η φορολογία των κερδών για τις ανώνυμες εταιρίες (ΑΕ) και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ). Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των κερδών των συγκεκριμένων εταιρειών θα περιοριστεί από το 40% που ανέρχεται σήμερα περιορίζεται στα επίπεδα του 32,8%. Ειδικότερα:
Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιριών φορολογούνται με συντελεστή 26% από 20% που ισχύει σήμερα.
Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από 25% που ανέρχεται σήμερα.
Επίσης αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας). Συγκεκριμένα, ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ.
  • Ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο, η αιτιολογική έκθεση, αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα εδώ.

Προς κατάργηση ο ΦΠΑ στα αμοιβαία κεφάλαια

 
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να καταργηθεί η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ στα αμοιβαία κεφάλαια ο Χρ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει θέματα κεφαλαιαγοράς. Σε σύντομη παρέμβασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν ορισμένες αλλαγές σε ρυθμίσεις που αφορούν στην προσαρμογή της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες και ανώνυμες εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.
Δεσμεύτηκε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση, μετά και από σχετική πρόταση αρμόδιων φορέων, θα επανεξετάσει την προβλεπόμενη κατάργηση της υποχρέωσης απόδοσης ΦΠΑ στα αμοιβαία κεφάλαια, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Εξετάζεται η αναγνώριση προϋπηρεσίας δημοσ. υπαλλήλων στον ιδιωτ. τομέα

  
«Η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, λαμβανομένων υπόψη και των δημοσιονομικών συνθηκών της χώρας», αναφέρει σχετικά με την αναγνώριση προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη και Αλέξη Μητρόπουλου, οι οποίοι έχουν επισημάνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στερούνται σήμερα την ανάλογη με τα έτη υπηρεσίας τους βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη.

Αίτηση αναστολής από Στουρνάρα κατά της απόφασης για το χαράτσι

 
Αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ζητά, με αίτηση που κατάθεσε στον Άρειο Πάγο, το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Η αίτηση έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 17 Δεκεμβρίου.
Το υπουργείο Οικονομικών με την αίτησή του ζητά να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει κατά της εν λόγω δικαστικής απόφασης. Η ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης αναίρεσης δεν έχει ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.
Στην αίτηση αναστολής που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο το Δημόσιο υποστηρίζει ότι αν εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου -που είναι προσωρινά εκτελεστή σύμφωνα με τους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση- θα χάσει πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό και δεν θα είναι σε θέση εκπληρώσει τους δημοσίου συμφέροντος σκοπούς του ελληνικού κράτους.
Μάλιστα, στην αίτησή του το Δημόσιο σημειώνει ότι σχεδόν αδύνατον ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία ένα τρισ. ευρώ ποσό που είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει από το «χαράτσι» στα ακίνητα που εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Με την πρωτόδικη απόφαση που εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείου της Αθήνας και την αναστολή της οποίας ζητεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών είχε κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επίσης, με την ίδια απόφαση η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δέχεται μόνο το αντίτιμο για την κατανάλωση ρεύματος και να μην ενσωματώνει τους λογαριασμούς το τέλος ακινήτων.

Σε επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

   Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προχωρούν από τις 17 Δεκεμβρίου οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί κλινικών και εργαστηρίων.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «μόνο για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές πράξεις- παρακλινικές- εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούνιο του 2011». Οι γιατροί εξηγούν ότι το σύνολο οφειλών του ΕΟΠΥΥ είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ!
Παρά το γεγονός ότι οι ιατροί έχουν αποστείλει υπογεγραμμένες τις συμβάσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ κι ενώ έχουν πληρωθεί για τους πρώτους μήνες του 2012, αυτός κατά παράβαση κάθε λογικής, δεν έχει αποστείλει υπογεγραμμένο αντίγραφο των συμβάσεων αυτών προς τους ιατρούς, τακτική που δεν συμβαδίζει μ” ένα σύγχρονο κράτος δικαίου!»
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί, προχωρούν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον οργανισμό μέχρι πλήρους αποπληρωμής του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έτσι όπως επιβάλλει η σύμβαση που έχουν υπογράψει».
Μάλιστα, τονίζουν ότι «η απόφασή μας αυτή δεν έχει σε καμία περίπτωση ως στόχο τους ασφαλισμένους, τους οποίους στηρίξαμε και στηρίζουμε. Έχει ως μοναδικό στόχο την οικονομική επιβίωση των ιατρείων και εργαστηρίων μας. Εάν συνεχίσουμε πλέον να παρέχουμε δωρεάν τις υπηρεσίες μας προς τον ΕΟΠΥΥ, θα καταρρεύσουμε κι εμείς οικονομικά με τραγικές συνέπειες στο σύνολο του υγειονομικού συστήματος».

Από κουτιά με γάλα εβαπορέ το χριστουγεννιάτικο δέντρο των Γιατρών του Κόσμου

Για μια ακόμη χρονιά οι Γιατροί του Κόσμου στήνουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από τη στάση Πανεπιστήμιο του μετρό, από τους Γιατρούς του Κόσμου σε συνεργασία με τους
Atenistas (ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας-atenistas.org).  Ένα φωτιζόμενο χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα το φτιάξουν οι Αθηναίοι από χιλιάδες κουτιά με γάλα εβαπορέ.
Οι εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι αύριο το πρωί, ενώ παράλληλα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνουν διεξαχθούν μικρά θεατρικά και μουσικά δρώμενα. Η συγκεκριμένη δράση των Γιατρών του Κόσμου ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς την πρώτη χρονιά συγκεντρώθηκαν 3.000 κουτιά γάλα, πέρυσι τα κουτιά του γάλακτος έφτασαν τις 25.000 και φέτος οι διοργανωτές ελπίζουν να αυξηθεί ο αριθμός και να ξεπεράσει κάθε προσδοκία.
Τα κουτιά με το γάλα συγκεντρώνονται με την εθελοντική προσφορά του κόσμου και σε συνεργασία με πολλά σχολεία της χώρας, στα οποία τις τελευταίες μέρες έχουν στηθεί μικρά δέντρα από κουτιά με γάλα εβαπορέ, τα οποία σήμερα θα μεταφερθούν και θα χρησιμοποιηθούν στο στήσιμο του μεγάλου δέντρου.
Η συμμετοχή του κόσμου σε αυτή την προσπάθεια είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς όταν ξεστηθεί το δέντρο, τα κουτιά με το γάλα, αφού πρώτα ελεγχθούν για την καταλληλότητά τους από ανθρώπους των Γιατρών του Κόσμου, θα μοιραστούν σε άπορους και άστεγους.

Τοπικές δράσεις για ανέργους κοινωνικών ευάλωτων ομάδων

«Διέξοδο» στην αγορά εργασίας μπορούν να βρουν οι άνεργοι που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες μέσω των Τοπικών Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης και Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για δράσεις που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ, και θα ωφεληθούν περίπου 12.300 πολίτες.
Περιλαμβάνουν κατάρτιση και επιμόρφωση, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα. Ενας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η «αφύπνιση» των τοπικών κοινωνιών και η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων.
Τα προγράμματα αφορούν σε όλους όσους πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, όπως άτομα με αναπηρία, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, μετανάστες, Ρομά, αποφυλακισθέντες, οροθετικοί, πρώην χρήστες ουσιών.
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, φόρουμ ενημέρωσης για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα με την γενική γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας να δηλώνει πως οι «Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για τις ευάλωτες ομάδες δεν αποτελούν απλώς μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά πρέπει να στοχεύουν στην ευρύτερη κοινωνική τους ένταξη και αποδοχή».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως δήμος να εκμεταλλευτούμε τα κοινωνικά προγράμματα. Περνάμε μία οικονομική και κοινωνική κρίση και είναι σημαντικό να υπάρχουν αυτές οι δομές».

Τέλη Ιανουαρίου στη Βουλή το ν/σ-«ανάσα» για τα δάνεια

 
Έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αφού έως τότε εκτιμάται ότι θα έχει δοθεί το απαιτούμενο «πράσινο φως» και από την Τράπεζα της Ελλάδος και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, τονίζοντας ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα δοθεί «μια σημαντική ανάσα σε εκείνους που πραγματικά την έχουν ανάγκη». Επίσης, ο κ. Σκορδάς γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και η ρύθμιση που αναστέλλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2013.
Σύμφωνα με το ίδιο, το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι έτοιμο, έχει λάβει την έγκριση των ενώσεων καταναλωτών, της ένωσης τραπεζών και των άλλων εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων, ενώ, όπως ξεκαθάρισε, στις διατάξεις που περιλαμβάνει δεν προβλέπεται «κούρεμα» χρεών ή σεισάχθεια, καθώς έτσι θα ανατρεπόταν το σχέδιο αποκατάστασης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Στις σχετικές ρυθμίσεις θα μπορούν να υπαχθούν μισθωτοί, εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας με δελτίο παροχής υπηρεσιών και συνταξιούχοι που έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, που έχουν υποστεί από την 1η Ιανουαρίου 2010 μείωση των εισοδημάτων τους κατά 35%.
Επίσης θα υπάγονται οι άνεργοι, ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες.
Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι για 4 χρόνια οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους των δανείων ενώ η δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% των εισοδημάτων τους.
Ωστόσο εάν το ποσό της τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή θα περιορίζεται στο ύψος του 30%.
Επιπροσθέτως, ο κ. Σκορδάς σημείωσε ότι βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 51% των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100% που απαιτείτο μέχρι σήμερα).
Επίσης θα προβλέπεται ρύθμιση για καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας.

Μπλόκο σε μισθοδοσίες δημοσίων υπαλλήλων

 
Με μπλόκο στη μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων απειλεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε περίπτωση που μετά την 1η Ιανουαρίου οι πληρωμές δε διενεργούνται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ). Η ρύθμιση για το πάγωμα της μισθοδοσίας περιλαμβάνεται, σύμφωνα με «Τα Νέα», σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πρόκειται ουσιαστικά για ακόμη ένα μέτρο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα περικόπτεται το 25% των αποδοχών σε όσους υπαλλήλους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Δεδομένου ότι αρκετοί εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, που απασχολούνται κυρίως σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε δήμους, πληρώνονται απευθείας από τους φορείς και όχι μέσω της ΕΑΠ, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέκρινε τον κίνδυνο να συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά το σύνολο των αποδοχών, ανεξάρτητα από την υπαγωγή στη διαθεσιμότητα.
Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη του Δημοσίου, προέβλεψε τη ρήτρα να μείνουν όλοι απλήρωτοι.
«Όλες ανεξαιρέτως οι πληρωμές των πάσης φύσεως αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών του προσωπικού από 1/1/2013 διενεργούνται αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Τυχόν πληρωμές που διενεργούνται με άλλο τρόπο, θα θεωρούνται αυτοδίκαια μη νόμιμες και θα επέρχονται κυρώσεις», αναφέρει η επίμαχη διάταξη.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

 
H δόση καταφθάνει αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση. Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται το μεγάλο δίλημμα για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Επί της ουσίας η κυβέρνηση ανάλωσε τον πολιτικό χρόνο των έξι μηνών για τη δόση-μαμούθ και την μείωση του χρέους -με δύσκολους ενδοκυβερνητικούς χειρισμούς και παζάρια στο εξωτερικό- και τώρα πρέπει να δώσει όραμα στους πολίτες που θα στηριχθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τους βουλευτές. «Κάθε θαύμα τρεις ημέρες» λέει επιτελής του κ. Σαμαρά που καταστρώνει το σχέδιο της επόμενης ημέρας.
Όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει έξι μήνες ανοχή για να φανούν αποτελέσματα στην οικονομία και κυρίως ότι δεν έχει περιθώριο αποτυχίας ή λήψης του παραμικρού επιπλέον μέτρου.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί εταίροι θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τα θετικά της εκταμίευσης της δόσης και της μείωσης του χρέους αλλά πέραν αυτού υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμοσμένη πολιτική.
Μόνο οι διαφωνίες στο φορολογικό αλλά και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και των μεταρρυθμίσεων όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι αρκετές για να θολώσουν την εικόνα και να αλλάξουν το μίγμα πολιτικής που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός.
Και σε ότι αφορά τις μνημονιακές υποχρεώσεις το «μπλοκάκι» του κ. Σαμαρά θα τις παρακολουθεί ανελλιπώς και οι συνεργάτες του λένε ότι δεν θα εκτραπούν.
Όμως υπάρχει αγωνία για τους χειρισμούς που θα γίνουν και ποια μέτωπα θα ανοίξουν για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις. Και κυρίως να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών με στόχο να εμπεδωθεί η αισιοδοξία.
Βασικός στόχος είναι η ανάσχεση της ανεργίας και η κίνηση στην αγορά με ρευστότητα. Αν επιτύχουν και ορισμένες κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο τότε στην πορεία η κυβέρνηση μπορεί να ασχοληθεί με την αποκατάσταση αδικιών σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και ταυτόχρονα να ανοίξει πολιτικά θέματα όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και το πλαίσιο για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Μπορεί αυτό να είναι το περίγραμμα της στρατηγικής του κ. Σαμαρά αλλά οι συνεργάτες του αναγνωρίζουν πως «αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και προσωπικά για κάθε πολίτη».
Ακόμη λοιπόν αναζητείται το όραμα. Και για την πρώτη θητεία Σημίτη μπορεί να ήταν η ένταξη στο ευρώ, για τη θητεία Σαμαρά μετά την αποφυγή της εξόδου από το ευρώ που σηματοδοτεί η δόση-μαμούθ ακόμη αναζητείται.

Πώς θα κατανεμηθούν τα λεφτά της δόσης

  Σημαντική στήριξη στην πραγματική οικονομία, στις τράπεζες, αλλά και στον Κρατικό Προϋπολογισμό αναμένεται να προσφέρει η μέγα – δόση των 52,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου 2013. Από τα χρήματα αυτά το 45% θα πάει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το 22% θα εκταμιευθεί στα πλαίσια του προγράμματος επαναγοράς χρέους, το 13% για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και το 20% για την κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού.
-Στις 18 Δεκεμβρίου θα εκταμιευθούν τα 11,3 δισ. ευρώ που θα καλύψουν το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. Την ημέρα εκείνη θα γίνει ο διακανονισμός των ομολόγων ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν στο πρόγραμμα και από την απόσυρση των οποίων το Δημοσιο θα μειώσει το χρέος του κατά 10% περίπου (σημειώνεται πως προκειμένου να αποπληρώνεται μέρος των 11,3 δισ. ευρώ οι επιπλέον εισπράξεις από τον ετήσιο στόχο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα τιτλοποιούνται και με τη μορφή ειδικού ομολόγου θα αποδίδονται στον EFSF).
-Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα τα 16 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 23 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε αυτά να ικανοποιούν το ελάχιστο όριο 9% του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1). Αυτό θα επιστρέψει στις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση των οικονομικών τους καταστάσεων. Τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ θα δοθούν στις τράπεζες πριν τα τέλη Απριλίου 2013.
-Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς ιδιώτες. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούν σήμερα τα 9,45 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών φόρων. Από αυτές 4,62 δισ. ευρώ οφείλονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, 1,87 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των νοσοκομείων, 903 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 915 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε χρέη υπουργείων, 380 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άλλων Νομικών Προσώπων και 755 εκατ. ευρώ αφορούν σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.
Καθώς το χρονικό διάστημα έως το τέλος του έτους είναι μικρό και έχει θεσπισθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδική διαδικασία εξόφλησης των οφειλών εκτιμάται πως μέσα στο 2012 θα πληρωθούν λιγότερα από 1,5 δισ. ευρώ οφειλών.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε σχεδόν 700 δικαιούχους από τους 62.000 και πλέον συνταξιούχους του Δημοσίου που αναμένουν την έγκριση και καταβολή του εφάπαξ τους από το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά και σε ξένες και εγχώριες εταιρείες. Συνολικά 7 δισ. ευρώ οφειλών του Δημοσίου προγραμματίζεται να αποπληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, ενώ έως τον Ιούνιο θα καταβληθούν ακόμη 2 δισ. ευρώ.
– Στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012- Απριλίου 2013 θα εκταμιευθούν 10,5 δισ. ευρώ για να καλύψουν ανάγκες του Προϋπολογισμού και κυρίως ανάγκες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κ.α..
Σημειώνεται πως σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να εκταμιεύεται οποιοδήποτε ποσό που θα καλύπτει εθνικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγείται αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο, μάλιστα, θα πρέπει να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό συμμόρφωσης. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα χορηγείται στον EFSF από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών.

ΙΚΑ: Σήμερα το τελευταίο δώρο Χριστουγέννων

 
 
Καταβάλλεται σήμερα το τελευταίο δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους του ΙΚΑ.
Οι συντάξεις Ιανουαρίου και το ΕΚΑΣ θα καταβληθούν κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, το Ίδρυμα προέβη εκ νέου σε εσωτερικό δανεισμό 230 εκατ. ευρώ.

Υπό ασφυκτικό έλεγχο η Ελλάδα


Υπό ασφυκτικό έλεγχο θα βρίσκεται εφεξής η Ελλάδα, προκειμένου να εκταμιεύονται σταδιακά τα περίπου 18,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου, τα οποία θα ακολουθήσουν τη δόση των 34,3 δισ. ευρώ. Η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ, και στις 96 σελίδες της….
περιλαμβάνονται όλες οι τροποποιήσεις που έγιναν στις δανειακές συμβάσεις του ελληνικού κράτους. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να τιτλοποιούνται και να αποδίδονται στον EFSF τα επιπλέον έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, να προηγείται αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να συνοδεύεται από «πιστοποιητικό συμμόρφωσης», ενώ όφελος από τους τόκους θα υπάρχει μόνον εάν εφαρμόζονται επακριβώς τα συμφωνηθέντα.
Ειδικότερα για τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, προβλέπεται ότι οι επιπλέον εισπράξεις από τον ετήσιο στόχο, θα τιτλοποιούνται και με τη μορφή ειδικού ομολόγου θα αποδίδονται στον EFSF, προκειμένου να αποπληρώνεται μέρος των 11,3 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για την επαναγορά χρέους 31,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τη σύμβαση, ο EFSF θα διατηρεί, από την πλευρά του, το δικαίωμα να μην κάνει αποδεκτά αυτά τα ομόλογα.
Για να εκταμιεύεται οποιοδήποτε ποσό που θα καλύπτει εθνικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγείται αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο, μάλιστα, θα πρέπει να συνοδεύεται από το «πιστοποιητικό συμμόρφωσης». Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα χορηγείται στον EFSF από τον νομικό σύμβουλο του κράτους και το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, η χώρα είναι υποχρεωμένη, να ενημερώνει τον EFSF για τυχόν αλλαγές μεταξύ της ημερομηνίας κατάθεσης του πιστοποιητικού και της αίτησης χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μην υπάρχει ζήτημα ανακρίβειας του πιστοποιητικού.
Για να αποφανθεί ο EFSF για το κατά πόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους εκταμίευσης, θα πρέπει πρώτα να λάβει γνωμοδοτήσεις και από τις άλλες συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρίες (Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton).
Το μέτρο της αναβολής πληρωμής των τόκων για μία 10ετία, θα ισχύει όσο η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά το Μνημόνιο και ιδίως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο έλεγχος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του προγράμματος (2016), για να μπορεί να διασφαλίζει η Ελλάδα τη μη αποπληρωμή των τόκων. Επίσης, στη σύμβαση προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, η Ελλάδα θα καταβάλει επιπλέον τόκους 2% στον EFSF για τα δάνεια ύψους 11,3 δισ. ευρώ που παρασχέθηκαν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Οι δανειακές συμβάσεις διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και στο πλαίσιο αυτό: Η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται απαρέγκλιτα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά στοιχεία τους έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα σύμβαση τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, κάθε δικαιώματος ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόδοσης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων, στο μέτρο που τα παραπάνω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο.
Σημειώνεται ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκταμιευθούν τα 34,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 16 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 11,3 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η επαναγορά των ομολόγων και τα 7 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Εντός του Ιανουαρίου προβλέπεται η εκταμίευση 7,2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 2 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο δόσεις, από 2,8 δισ. ευρώ η κάθε μια, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)