Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Ενοποίηση φόρων στα ακίνητα και αύξηση αντικειμενικών αξιών

ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα και αύξηση των αντικειμενικών αξιών φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αύξηση των αντικειμενικών εντός του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2013 θα φέρει μπαράζ επιβαρύνσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων
Αύξηση των αντικειμενικών εντός του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2013 θα φέρει μπαράζ επιβαρύνσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα και αύξηση των αντικειμενικών αξιών φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ενοποίηση των φόρων (δεν θα συμπεριλάβει τα τέλη υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) θα πρέπει να αποδίδει 1,7 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που φέρνει στα δημόσια ταμεία το τέλος ακινήτων.

Οσον αφορά τις αντικειμενικές τιμές, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχουν εκφράσει ενστάσεις για την αναπροσαρμογή τους εντός του έτους. Ομως, η τρόικα επέμενε. Η αρχική της πρόταση για αύξηση των τιμών κατά 25% δεν πέρασε, όμως στο Μνημόνιο περιλήφθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξησή τους ώστε σταδιακά να φθάσουν τα επίπεδα των εμπορικών.

Αύξηση των αντικειμενικών εντός του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2013, θα φέρει μπαράζ επιβαρύνσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πιο αναλυτικά, στη χθεσινή σύσκεψη όσον αφορά τα ακίνητα εξετάστηκαν τα ακόλουθα ζητήματα: Η ενοποίηση των φόρων κατοχής στα ακίνητα. Στο νέο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για απλοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει την ενοποίηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται στους φορολογουμένους με ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Από την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα θα εξαιρεθούν οι φόροι που εισπράττονται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ οι αλλαγές που τελικά θα αποφασισθούν θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2013.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση τα έσοδα που θα αποφέρουν στα ταμεία του Δημοσίου δεν θα πρέπει να είναι λιγότερα από 1,7 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή υπολογίζονται τα έσοδα που εισπράττονται ετησίως από το ειδικό τέλος ακινήτων. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαπιστώθηκαν δυσκολίες στη δημιουργία μιας τράπεζας πληροφοριών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, προκειμένου αυτές να συγκλίνουν με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ωστόσο, το νέο Μνημόνιο προβλέπει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών μέχρι τον Ιούνιο. Η αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. Με τον τρόπο αυτόν θα επιχειρηθεί η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που συντελείται στον κλάδο των κατασκευών και η αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ.

Οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα προτείνει η επιτροπή θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, τα κόμματα που συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο θα υπογράψουν ένα κείμενο αρχών για όλες τις αλλαγές που θα συναποφασιστούν, καθώς στο μεσοδιάστημα, όπως όλα δείχνουν, θα προκηρυχθούν εκλογές.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης, ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Βρούτσης και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ M. Ντουκάκης.

Γλιτώνουν το "κούρεμα" επιδόματα και παροχές

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ
Αποσυνδέονται από την μείωση του κατώτατου μισθού τα επιδόματα και οι παροχές που θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, με τροπολογία που εγρκίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Στα 351 μειώνεται, ωστόσο, το επίδομα ανεργίας.

Γλιτώνουν το  κούρεμα  επιδόματα και παροχές

Τροπολογία για την αποσύνδεση επιδομάτων που συνδέονται με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, το οποίο μειώθηκε κατά 22%, κατατέθηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Σύμφωνα με την τροπολογία, μια σειρά παροχών, προσαυξήσεων σύνταξης, αλλά και εισοδηματικών κριτηρίων, θα υπολογίζονται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Δεν θα υπάρξουν, λοιπόν, αλλαγές για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων, του ποσού προσαύξησης λόγω συζύγου στις περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσό σύνταξης μεγαλύτερο του κατωτάτου ορίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στον υπολογισμό της πρόσθετης και της επικουρικής σύνταξης, στην εξαγορά του χρόνου ασφάλισης στους φορείς επικουρικής ασφάλισης, στον τρόπο αναγνώρισης της στρατιωτικής υπηρεσίας, του χρόνου γονικής άδειας και της συνταξιοδότησης άγαμων θυγατέρων.

Το ίδιο ισχύει για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των κατοίκων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και την ασφάλιση των μελών αγροτικών συνεταιρισμών.

Επίσης, για τον υπολογισμό της σύνταξης γήρατος και αναπηρίας των ασφαλισμένων στον Τομέα Ασφάλισης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και της σύνταξης γήρατος και αναπηρίας των ασφαλισμένων στον Τομέα Ασφάλισης Φωτοειδησεογράφων και Εικονοληπτών Επικαίρων Τηλεόρασης του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Με το μέχρι 31/12/11 ημερομίσθιο, θα υπολογίζεται η εξαγορά χρόνου ασφάλισης σε φορείς επικουρικής ασφάλισης και ο υπολογισμός του βασικού ποσού της σύνταξης του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), ενώ το ίδιο θα ισχύει και στις περιπτώσεις αναστολής της καταβολής της σύνταξης σε απασχολούμενους συνταξιούχους φορέων επικουρικής ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι στα καταστατικά ορισμένων φορέων επικουρικής ασφάλισης προβλέπεται η αναστολή καταβολής της σύνταξης, εφόσον οι αποδοχές του απασχολούμενου συνταξιούχου, άνω των 55 ετών, από την εργασία του υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό, υπολογιζόμενο επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Στην τροπολογία, δεν περιλαμβάνονται ορισμένα επιδόματα, όπως τα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το βασικό μισθό, και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, θα εξεταστούν σε επόμενο χρόνο.

Μέχρι την Τετάρτη η αίτηση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ
Αίτηση μέχρι την επόμενη Τετάρτη, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πρέπει να υποβάλουν στη ΔΟΥ που ανήκουν (ή στο τελωνείο) οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε περισσότερες από 24 δόσεις.

Μέχρι την Τετάρτη η αίτηση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Από την προσεχή Τρίτη, οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο θα μπορούν να προσέρχονται στις εφορίες για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Σημειώνεται ότι με βάση τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, τη δυνατότητα υπαγωγής σ' αυτήν έχουν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 75.000 ευρώ.
Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 100 ευρώ και ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 24.
Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που επιθυμούν περισσότερες δόσεις θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία ή στο τελωνείο, όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές, σχετική αίτηση έως την προσεχή Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, συνυποβάλλοντας κατά περίπτωση τα παρακάτω δικαιολογητικά:
τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων τριών ετών
την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και την τελευταία οριστική δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών
όλες τις περιοδικές και τις προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης
την τελευταία δήλωση Ε9
επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία τις τελευταίες δύο χρήσεις
επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν καταστροφή περιουσιακών στοιχείων
δημόσια έγγραφα που να αποδεικνύουν βαριά ασθένεια ή βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

Κατάργησαν τους μεσάζοντες μέσω ίντερνετ

Στην Κατερίνη, μια ομάδα εθελοντών πολιτών επιχειρεί να καταργήσει τους μεσάζοντες με στόχο να βοηθήσει από τη μια τους Ελληνες παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους και από την άλλη τους καταναλωτές να τα προμηθευτούν σε χαμηλές τιμές.

Κατάργησαν τους μεσάζοντες μέσω ίντερνετ

Το εγχείρημα προς το παρόν έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και ξεκινά με τη διάθεση σήμερα φτηνής πατάτας από το Νευροκόπι. Εκατοντάδες κάτοικοι της Κατερίνης, που έχουν προηγουμένως δηλώσει συμμετοχή μέσω του Διαδικτύου, θα προμηθευτούν πατάτες μόλις προς 25 λεπτά το κιλό. Από τη στιγμή που τα μέλη της πρωτοβουλίας ανέβασαν την προσφορά στο Διαδίκτυο, «ξεπούλησαν» μέσα σε 10 ώρες!

Ενας παραγωγός από το Νευροκόπι θα μεταφέρει με ένα φορτηγό 24 τόνους πατάτες σε συσκευασίες των 10 κιλών που θα διατίθενται προς 2,5 ευρώ η καθεμία. Κι αυτό όταν η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για την πατάτα του Νευροκοπίου είναι σήμερα γύρω στα 70 λεπτά το κιλό.

Η πρωτοβουλία αυτή, πίσω από την οποία βρίσκονται τα μέλη της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας, έρχεται πρώτα απ' όλα να αναδείξει στην πράξη το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στις τιμές των αγροτικών προϊόντων μεταξύ αυτών που εισπράττουν οι παραγωγοί και αυτών που πληρώνει ο καταναλωτής.

Το Νευροκόπι είναι από τις μεγαλύτερες πατατοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Φέτος η παραγωγή υπολογίζεται σε 90.000 τόνους, όμως ακόμη παραμένουν στα χέρια των παραγωγών περίπου 50.000 τόνοι και σε λίγες εβδομάδες κινδυνεύουν με καταστροφή.

Οι έμποροι προμηθεύονται την πατάτα Νευροκοπίου σε εξευτελιστικές τιμές, μόλις προς 10-13 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται σε πάνω από 20 λεπτά το κιλό για τον αγρότη.

Η τιμή που πωλείται αυτές τις μέρες από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Η καθήλωση των τιμών για τους παραγωγούς επιτυγχάνεται με αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές Οι ποσότητες αυτές εισάγονται σε πολύ χαμηλές τιμές και συχνά «βαπτίζονται» ως ελληνικές, ακόμη και «Νευροκοπίου», για να προωθηθούν στη συνέχεια στην αγορά.

Μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές
Η κίνηση βρίσκει μιμητές και σε άλλες περιοχές

Η πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Νόμου Πιερίας βρήκε ήδη μεγάλη ανταπόκριση και απήχηση μέσω του Διαδικτύου και βρίσκει μιμητές και σε άλλες περιοχές.

Η ίδια η ομάδα, εκτός από τις πατάτες, τις επόμενες μέρες θα βοηθήσει ώστε να διατεθούν στην Κατερίνη σε χαμηλές τιμές απευθείας από παραγωγούς διαφόρων περιοχών της χώρας και άλλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, όπως ρυζιού, λαδιού, οσπρίων κ.ά.

Η δημοσιότητα που δόθηκε στο όλο θέμα άρχισε, όμως, να επηρεάζει και την αγορά. Μια γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ελλάδας ξεκίνησε αυτές τις μέρες διαφημιστική καμπάνια και διαθέτει τις πατάτες Νευροκοπίου προς 34 λεπτά το κιλό, από 70 λεπτά.

Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο

Μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις αναμένεται να ισχύσει το 2012 για τις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, ενώ παραμένει ο λόγος "ένας προς πέντε" για τον στενό δημόσιο τομέα.

Έτσι, με βάση τα στοιχεία αποχωρήσεων του 2011 εκτιμάται πως θα ανοίξει η πόρτα για μία θέση εργασίας σε 350 τυχερούς.

Με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή την Πέμπτη, περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις κάθε έτους καθορίζονται με βάση τις αποχωρήσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Πέρυσι εκτιμάται ότι αποχώρησαν συνολικά από τον δημόσιο τομέα περίπου 35.000-40.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων περίπου 3.000 από τις ΔΕΚΟ.

Δεδομένου ότι οι προσλήψεις κάθε έτους καθορίζονται βάσει των αποχωρήσεων της προηγούμενης χρονιάς, το 2012 θα μπορούν να πραγματοποιηθούν -σύμφωνα με την αναλογία "1 προς 5"- περίπου 7.000 προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Ο αριθμός, όπως σημειώνει το "Έθνος", θεωρείται "υψηλός" σε μία περίοδο κατά την οποία έχει ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να απολυθούν 15.000 υπάλληλοι εντός του έτους.

Αντίστοιχα οι αποχωρήσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπολογίζονται για το 2011 σε 3.000-3.500 περίπου.

Με βάση την αναλογία "1 προς 10" θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόλις 350 προσλήψεις στις ΔΕΚΟ και στους δημόσιους οργανισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της αναλογίας "προσλήψεων - αποχωρήσεων" ισχύει για το σύνολο του Δημοσίου αλλά και για κάθε υπηρεσία ξεχωριστά, ενώ προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Σωμάτων Ασφαλείας, εάν τελικά πραγματοποιηθούν ελάχιστοι διορισμοί.

Στους φορείς του δημόσιου τομέα που θα εφαρμοστεί η αναλογία "ένας προς πέντε" εντάσσονται το σύνολο των υπουργείων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύουν, η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Βουλή, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους εταιρείες, στις οποίες ο διοικητής επιλέγεται από τη Βουλή, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του κράτους, καθώς και το προσωπικό των Νομικών Προσώπων των εκκλησιών.

Βάσει στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τα στοιχεία που δόθηκαν για το 2011, εκτιμάται ότι πέρα από τα δημοσιονομικά οφέλη, στόχος είναι οι μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, οι οποίες προσδοκάται να γίνουν πιο ελκυστικές σε ιδιωτικοποιήσεις με τη μείωση του προσωπικού και άρα και του μισθολογικού κόστους.

Μειώσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων έως και 20%

Για να επιβιώσουν στην κρίση και στον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί στην αγορά οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες ξεκινούν μειώσεις στα ασφάλιστρα από 5% που φτάνουν μάλιστα έως και το 20%.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", οι μειώσεις γίνονται είτε απευθείας στα υφιστάμενα πακέτα είτε μέσω της προώθησης νέων ασφαλιστικών πακέτων που ενσωματώνουν εκπτώσεις που αγγίζουν το 20%.

Η Interamerican λάνσαρε πρόσφατα το "Anytime on line", ένα πρόγραμμα μέσω διαδικτύου που εξασφαλίζει εκπτώσεις έως και 20% λόγω του χαμηλότερου κόστους πρόσκτησης εργασιών και που πυροδότησε τιμολογιακό πόλεμο.

Από την πλευρά της, η Εθνική Ασφαλιστική, προώθησε στην αγορά τέσσερα νέα πακέτα με εκπτώσεις που φτάνουν στο 11%, ενώ όπως σημειώνει το δημοσίευμα προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό των τιμολογιακών ζωνών που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις ασφαλίστρων.

Παράλληλα, η Ιντερσαλόνικα, απαντά με μειώσεις με μεσοσταθμικές εκπτώσεις 5% ανάλογα με τους δείκτες ζημιές σε κάθε νομό, ενώ στο 15% φτάνουν οι μειώσεις στις οποίες προχώρησε η Αγροτική Ασφαλιστική σε συγκεκριμένες καλύψεις των προγραμμάτων της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μειώσεις αναμένεται να κάνουν και άλλες εταιρείες όπως η Axa Ασφαλιστική και η Υδρόγειος ενώ ανταγωνιστικά τιμολ

Στο διαδίκτυο η δημόσια πρόταση για το PSI

Σε ειδικό ιστότοπο βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής η δημόσια προσφορά για το πρόγραμμα της ανταλλαγής των ομολόγων του Δημοσίου, η οποία έχει αναρτηθεί σε ειδικό ιστότοπο. Στόχος η απομείωση της αξίας του χρέους κατά 107 δις ευρώ.

Μέσω της ιστοσελίδας www.greekbonds.gr ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η δημόσια προσφορά για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων του Δημοσίου.

Κεντρικό ζητούμενο πλέον είναι μια ισχυρή εκδήλωση ενδιαφέροντος σε εθελοντική βάση ως τις 9 Μαρτίου, που εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης συμμετοχής.

Από τα ποσοστά που θα έχουν συγκεντρωθεί ως τότε, θα κριθεί εάν και πως θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) καθιστώντας υποχρεωτικό το «κούρεμα» για όλους ώστε να προσεγγιστεί ο στόχος για την απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προβλέπει:

  • Την αποδοχή εκ μέρους των ιδιωτών «κουρέματος» 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν, περίπου 207 δισ. ευρώ, που εκτιμάται πως ισοδυναμεί με ζημιές περίπου 73% - 74% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.
  • Για το 46,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων μετά το «κούρεμα», οι ιδιώτες θα λάβουν:
  • Νέα ελληνικά ομόλογα για το 31,5%
  • Ομόλογα υψηλής διασφάλισης του EFSF διετούς διάρκειας για το 15%
  • Κάθε ομολογιούχος που θα συμμετάσχει θα λάβει ειδικούς τίτλους που θα διασφαλίζουν μικρή αύξηση του επιτοκίου από το 2015 και μετά, εάν η ανάπτυξη υπερβεί τον προβλεπόμενο στόχο.
  • Τα επιτόκια των νέων ομολόγων θα είναι κλιμακωτά:
  • 2% για ωριμάνσεις από Φεβρουάριο 2012 μέχρι Φεβρουάριο 2015
  • 3% από Φεβρουάριο 2015 ως Φεβρουάριο 2020.

Αν η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά υπερβεί το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Στην περίπτωση που η συμμετοχή κυμανθεί από 75% ως 90% τότε το ελληνικό κράτος θα συμβουλευτεί με τους πιστωτές του επίσημου τομέα για το πως θα προχωρήσει στην ανταλλαγή.

Εφόσον, η συμμετοχή είναι μικρότερη από το 75%, η διαδικασία ανταλλαγής δεν θα προχωρήσει.

Οι ιδιώτες πιστωτές, πάντως, διστακτικά αλλά με σταθερό ρυθμό, δηλώνουν πάντως ο ένας μετά τον άλλον τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Αισιόδοξος ο Τσαρλς Νταλάρα

Από το Μεξικό, όπου αύριο ξεκινά η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών τραπεζιτών του G20, ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF) Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαδικασίας του PSI.

"Είμαστε μάλλον αισιόδοξοι για το γεγονός ότι, αφού οι επενδυτές εξετάσουν με προσοχή την πρόταση, θα υπάρξει ισχυρή και εθελούσια προσχώρησή τους", επισήμανε ο ίδιος.

"Αν στεφθεί με επιτυχία (το PSI), τότε θα εξαλειφθεί το τεράστιο σύννεφο που αιωρείται πάνω από την ελληνική οικονομία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να αποκλείσει την αβεβαιότητα, να αποκαταστήσει την ροή πιστώσεων προς αυτήν, τελικά να προκαλέσει επανεκκίνηση ανάπτυξης, δημιουργία θέσεων εργασίας", σημείωσε.

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για να επιστρέψουν οι καταθέσεις

- Διπλή “επιχείρηση” απο την κυβέρνηση και τις τράπεζες

- Πακέτο με ισχυρά κίνητρα και φορολογική αμνηστία

- Στόχος η επιστροφή 64 δισ. που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό ή κρύβονται σε θυρίδες και σεντούκιαΣχέδιο εκτάκτου ανάγκης ετοιμάζει η κυβέρνηση ωστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού ή σε τραπεζικές θυρίδες.

Σύμφωνα με την Ημερησία του Σαββατοκύριακου, το οικονομικό επιτελείο αναζητά πακέτο κινήτρων για να προσελκύσει τους καταθέτες και να γυρίσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες.

Υπολογίζεται οτι απο το δεύτερο 6μηνο του 2009 μέχρι σήμερα περίπου 64 δισ. ευρώ έφυγαν απο τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ανάμεσα στις προτάσεις που υπάρχουν είναι και αυτή του “ιταλικού μοντέλου” για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων και εφόσον σταθεροποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες να βγουν δυναμικά στην αγορά με ελκυστικά καταθετικά προϊόντα. Το ιταλικό μοντέλο θεωρείται το πιο επιτυχημένο παράδειγμα επαναπατρισμού κεφαλαίων στην ΕΕ. Το μέτρο αυτό οδήγησε τους Ιταλούς στο να εισάγουν στη χώρα κεφάλαια άνω των 100 δισ.

Ως κίνητρα το υπουργείο οικονομικών θεωρεί οτι θα μπορούσαν να είναι η πλήρης φορολόγική αμνηστία, ένας χαμηλός φορολογικός συντελεστής της τάξης του 2% ή ακόμα και η πλήρης φοροαπαλλαγή σε περίπτωση που τα κεφάλαια επενδυθούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν οτι κάτι τέτοιο θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την ενίσχυση των επενδύσεων, την άυξηση της απασχόλησης, την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας αλλα και την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

"Μάχη" θα δοθεί και για την επιστροφή των καταθέσεων - ύψους περίπου 30 δισ.- που έσπευσαν να σηκώσουν οι πολίτες ωστε να τις προφυλάξουν απο τον κίνδυνο ενδεχόμενης χρεοκοπίας και τις έκυψαν σε τραπεζικές θυρίδες ή ακόμα και στα σπίτια τους.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)