Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Αυτά είνα τα 21 Ταμεία στα οποία θα κοπεί έως 40% το εφάπαξ

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 2012
Οι ασφαλισμένοι σε 21 Ταμεία (του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ αλλά του ιδιωτικού τομέα) θα δουν το εφάπαξ τους να μειώνεται κατά 10 έως 40% αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει και σε αυτήν την περικοπή.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει -εκτός από την μείωση του πλαφόν στις συντάξεις στα 2400 ευρώ- την περικοπή του εφάπαξ που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία με αιχμή εκείνα τα Ταμεία όπου το εφάπαξ είναι...
μεγαλύτερο από τις εισφορές των ασφαλισμένων ή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Μάλιστα, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και την αναδρομική ισχύ του μέτρου από 1-1-2012 ώστε να πάρουν μειωμένο εφάπαξ ακόμα και εκείνοι που έχουν ήδη βγει σε σύνταξη αλλά δεν έχουν πάρει το εφάπαξ τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έξι στα δέκα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα ενώ 21 Ταμεία χορηγουν εφάπαξ μεγαλύτερο κατά 2% έως 83% από τις εισφορές των ασφαλισμένων! Ο παρακάτω πίνακας που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είναι αποκαλυπτικός:
Η περικοπή του εφάπαξ στα Ταμεία αυτά προβλέπεται στο Μνημόνιο, το οποίο ορίζει ότι τα ποσά των εφάπαξ που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά, δηλαδή δεν μπορούν να ξεπερνούν τις εισφορές των δικαιούχων.

Η περίπτωση του ΤΠΔΥ

Ειδικά για το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) το οποίο είναι ελλειμματικό το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση του. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν την στιγμή εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις για χορήγηση εφάπαξ από αυτό το Ταμείο, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χρόνος χορήγησης φτάνει ακόμα και τα 7 χρόνια.

Τα μέτρα που προτείνονται για το ΤΠΔΥ είναι:
  • Περικοπή του εφάπαξ κατά 15-22%
  • Επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση μέρους της της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Αύξηση των απαιτούμενων ετών στα 25 χρόνια για την καταβολή του εφάπαξ
  • Αύξηση των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας με την υποχρεωτική υπαγωγή σε αυτό ακόμα και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των μετακλητών υπαλλήλων

Ενδεχόμενο αιτήματος έκτακτου δανείου από Ελλάδα

Έκτακτο δάνειο αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη προκειμένου να αποπληρώσει δύο ομόλογα συνολικής αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων που λήγουν στις 20 Αυγούστου ευρώ και κατέχονται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πέραν των ομολόγων, σύμφωνα με την Καθημερινή, το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των τόκων των δύο χρεογράφων, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για την κάλυψη εσωτερικών αναγκών.

Η τρόικα, από την πλευρά της, τονίζει ότι στην παρούσα φάση "θα ήταν μη ρεαλιστικό να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης", προσθέτοντας ωστόσο πως η ένεση χρηματοδότησης θα μπορούσε να γίνει όταν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης του Μνημονίου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατο τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλούνταν ως πηγές δύο αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παροχή έκτακτης ενδιάμεσης χρηματοδότησης (bridge financing) ήταν μία από μόλις τρεις επιλογές που είχε στη διάθεσή της η Αθήνα, ενώ οι δύο εναλλακτικές λύσεις θα ήταν η έκδοση εντόκων γραμματίων και η μετάθεση της εξόφλησης των ομολόγων κατά ένα μήνα από την πλευρά της ΕΚΤ.

Τα δύο επίμαχα ομόλογα δεν υπάχθηκαν στο PSI καθώς ανήκουν στον επίσημο τομέα της ενωμένης Ευρώπης και επομένως κατέχονται από προτιμώμενους πιστωτές.

Πώς η Γερμανία "μαγείρεψε" το Σύμφωνο Σταθερότητας για να μειώσει το έλλειμμά της


Διαβάστε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel για το πώς ο πρώην Καγελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ οδήγησε στη σταδιακή αποδυνάμωση του ευρώ. Τα μυστικά γερμανικά σχέδια
Την προτεραιότητα του Γερμανού Καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ να "μαγειρέψει" το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας, εξηγεί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

"Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Γερμανία πάσχιζε να παραμείνει πιστή στους όρους της ευρωζώνης που εξασφάλιζαν τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Αντί όμως να υιοθετήσει την πολιτική της λιτότητας, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απλά ξεκίνησε μία προσπάθεια να αλλάξει τους κανόνες. Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην αποδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας", ξεκινά το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, η συμφωνία αρχικά υποχρέωνε τα κράτη - μέλη να διατηρούν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους και το δημόσιο χρέος τους όχι πάνω από το 60% του ΑΕΠ.

Όσοι δεν ακολουθούσαν τους κανόνες θα δέχονταν αρχικά μία προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έπειτα μπορεί να προέκυπταν οικονομικές κυρώσεις.

Έχει γίνει γνωστό ότι αυτός ο κορσές χαλάρωσε έπειτα από επιμονή της Γερμανίας και της Γαλλίας. Στην πραγματικότητα ωστόσο, η αποδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήταν δουλειά ενός άνδρα: του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Έγγραφα της Καγκελαρίας, που δημοσιοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα του Spiegel, αποκαλύπτουν ότι ο Σρέντερ και η κυβέρνησή του ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την προσπάθεια. Η προσπάθεια της Καγκελαρίας ξεκίνησε μυστικά το καλοκαίρι του 2003.

Τότε η γερμανική οικονομία βρισκόταν σε αποτελμάτωση, με σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανεργία και το έλλειμμα διαρκώς αυξάνονταν. Έναν χρόνο νωρίτερα ο τότε υπουργός Οικονομικών Χανς Άιχελ είχε μετά βίας διατηρήσει το έλλειμμα σε ανεκτά επίπεδα όμως όλα έδειχναν ότι η κατάσταση δεν επρόκειτο να βελτιωθεί.

"Ο Σρέντερ βρήκε τη λύση. Αν δεν ήταν εφικτό να προσαρμοστούν τα γερμανικά δημοσιονομικά στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τότε το Σύμφωνο Σταθερότητας απλά θα προσαρμοζόταν στην κατάσταση της γερμανικής οικονομίας.

Ο Σρέντερ προσπάθησε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. "Η πρωτοβουλία θα ενισχυθεί αν υποστηριχθεί από τη Βρετανία" αναφέρεται σε έγγραφο της γερμανικής Καγκελαρίας", συνεχίζει το δημοσίευμα.

Αν και αρχικά ο Άιχελ ήθελε η Γερμανία να τηρήσει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, τελικά πείστηκε και μέχρι το 2005 άρχισε να προωθεί τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

"Με το Eurogroup προγραμματισμένο για τις 22 Μαρτίου, ο χρόνος τελείωνε. Δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συναντήθηκαν για ακόμη μία φορά. Με επικεφαλής τη Γερμανία τα τρία μεγαλύτερα κράτη της ευρωζώνης συνασπίστηκαν ενάντια σε όλους", αναφέρεται στο δημοσίευμα και καταλήγει:

"Η Ελλάδα αντιμετώπισε προβλήματα πέντε χρόνια αργότερα και η κρίση του ευρώ ξεκίνησε. Δύο χρόνια αργότερα, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μία δημοσιονομική νομοθεσία, η οποία όχι μόνο ανατρέπει τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας το 2005, αλλά κάνει το σύμφωνο πιο αυστηρό σε σχέση με πριν" καταλήγει το Spiegel.

Συνταξιούχοι με υψηλά εισοδήματα και μηδενική δήλωση

Το 5,5% των συνταξιούχων του Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ), λαμβάνει μηνιαία σύνταξη μεγαλύτερη από 6.000 ευρώ, χωρίς να υποβάλλει δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ το 12% των συνταξιούχων του ίδιου φορέα, δηλώνει στην εφορία μικρότερα ποσά από εκείνα που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα ευρήματα των πρώτων ελέγχων και διασταυρώσεων των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών στον Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ).

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τους ελέγχους, είναι ότι το ποσοστό των συνταξιούχων του συγκεκριμένου Ταμείου που δηλώνει αναπηρία φθάνει στο 11,3%, την ώρα που ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία κινείται στο 7,7%, διαφορά "στατιστικά σημαντική".

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις αναπηρίας θα επανεξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να εντοπισθούν τυχόν περιπτώσεις ατασθαλιών.

Πρόκειται για τον πρώτο έλεγχο που ολοκληρώνεται μετά από την έναρξη της συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και την ηλεκτρονική διασύνδεση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε πρόσφατα με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Θεοχάρης Θεοχάρης παρέδωσε στον υπουργό Εργασίας τα αποτελέσματα των πρώτων διασταυρώσεων που ολοκληρώθηκαν στον Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) του ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ).

Σε αυτό το ταμείο, ασφαλίζονται γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στο ΤΣΜΕΔΕ όπου ασφαλίζονται μηχανικοί και εργολήπτες καθώς και στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών όπου ασφαλίζονται Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Υποθηκοφύλακες και Δικαστικοί Επιμελητές.

Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται, γίνεται διασταύρωση των στοιχείων που αφορούν τις καταβολές των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται στις εφορίες.

Τα δύο υπουργεία, σε μια προσπάθεια μείωσης της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων, θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους και στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε οι βεβαιώσεις αποδοχών να αποστέλλονται κατευθείαν στη ΓΓΠΣ από τα Ταμεία χωρίς οι ασφαλισμένοι να χρειάζεται να λαμβάνουν βεβαιώσεις αποδοχών από τον φορέα που συνταξιοδοτούνται.

Ιστορική δικαίωση Ελληνίδας δανειολήπτριας

Δανειολήπτρια η οποία προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Χανίων, ζητώντας βελτίωση της απόφασης του Ειρηνοδικείου, δικαιώθηκε αφού το δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματά της.

Είναι η πρώτη φορά που δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Ελλάδας δικαιώνει δανειολήπτη, αναφέρει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Η δανειολήπτρια είναι εκπαιδευτικός, 46 ετών, μητέρα ενός ανήλικου, με μηνιαίο μισθό το 2011 905 ευρώ και με επιπλέον μηνιαίο εισόδημα 100 ευρώ, από εκμίσθωση ενός δωματίου.

Χρωστά σε επτά τράπεζες με αρκετά προϊόντα, όπως πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και χρέος επαγγελματικό σαν εγγυήτρια.

Το συνολικό της χρέος φτάνει τα 115.946,11 ευρώ.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, συνεκτιμώντας τα υποβληθέντα στοιχεία, εκτίμησε το πραγματικό κόστος, σύμφωνα με αποδεικτικά στοιχεία, διαβίωσης της ίδιας και του ανήλικου τέκνου της στο ποσό των 700 ευρώ, ενώ το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ότι αρκεί το ποσό των 500 ευρώ.

Επίσης, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε ορίσει περίοδο χάριτος ενός χρόνου, ενώ το δευτεροβάθμιο δύο χρόνια.

Τέλος, ενώ το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε υπολογίσει την εμπορική αξία του ακινήτου στα 120.000 ευρώ, το δευτεροβάθμιο υπολόγισε το ύψος της εμπορικής αξίας της κατοικίας στα 93.500 ευρώ και καλεί τη δανειολήπτρια να καταβάλει το ποσό που χρωστά σε 228 δόσεις των 400 ευρώ/μήνα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)