Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Πως αλλάζουν οι προϋποθέσεις για σύνταξη χηρείας σε διαζευγμένους


Η ύπαρξη έγγαμου βίου τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας και το χαμηλό εισόδημα (περί τα 8.640 ευρώ με όσα ισχύουν σήμερα) είναι τα «κλειδιά» για τη διεκδίκηση σύνταξης χηρείας από τους διαζευγμένους και τις διαζευγμένες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει υπογράψει ο υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, με τη νέα νομοθεσία απαιτούνται:

1. Η ύπαρξη έγγαμου βίου δεκαετούς διάρκειας (αντί δεκαπενταετούς που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς) μέχρι τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση και

2. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 8.640 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα («το διπλάσιο του ποσού των εκάστοτε καταβαλλόμενων από τον ΟΓΑ ετήσιων συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες»).

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν, με το νέο νόμο, σύνταξη λόγω θανάτου του/της πρώην συζύγου και από τα επικουρικά ταμεία αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα ποσά των συντάξεων θανάτου (κύριας και επικουρικής), κυμαίνονται, ανάλογα με τη διάρκεια του εγγάμου βίου: Σε περίπτωση που ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει 10 χρόνια, ο/η χήρος/α λαμβάνει το 75% της σύνταξης θανάτου και το υπόλοιπο 25% χορηγείται στο/στη διαζευγμένο/η.

Σε περίπτωση που η διάρκεια του έγγαμου βίου υπερβαίνει τη δεκαετία, τα παραπάνω ποσοστά μειώνονται κατά 1% για το/τη χήρο/α και αυξάνονται αντίστοιχα κατά 1% για το/τη διαζευγμένο/η, για κάθε έτος εγγάμου βίου. Εάν η διάρκεια του εγγάμου βίου ξεπερνά τα 35 έτη, το ποσό της σύνταξης θανάτου επιμερίζεται κατά 50% στο/στη χήρο/α και κατά 50% στο /στη διαζευγμένο/η.

Πώς «κόπηκαν» 12% έως και 40% οι συντάξεις


Από 12% έως και 40% κυμαίνονται οι μειώσεις των συντάξεων τα τελευταία δύο χρόνια των Μνημονίων 1 και 2, με τους χαμηλοσυνταξιούχους να έχουν υποστεί πρώτοι, την πιο σημαντική περικοπή, αυτή των δώρων και των επιδομάτων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Capital.gr για τα στατιστικά των περικοπών, οι μειώσεις στις συντάξεις αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων, που υπολογίζονται σε 2.480.000 και οι οποίοι λαμβάνουν συνολικά 2.784.000 συντάξεις (διπλές και συντάξεις χηρείας).

Για το 40% των συνταξιούχων δηλαδή για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους η μείωση αφορά στην κατάργηση του δώρου και των επιδομάτων, αφού πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους. Για το 35% των συνταξιούχων, δηλαδή για870.000 υπήρξε μείωση έως και 10%, ενώ για το 25% των συνταξιούχων (περίπου625.000) υπήρξε πολύ μεγάλη μείωση που μπορεί να φθάνει το 40%, κυρίως για όσους έπαιρναν συντάξεις από 2.000 ευρώ και άνω ή έχουν σύνταξη πάνω από 1.000ευρώ και ηλικία μικρότερη των 55 ετών.

Η πορεία προς το δίκοπο (και συνεχόμενο) μαχαίρι στις συντάξεις

Οι παρεμβάσεις κυβέρνησης και τρόικας στους συνταξιούχους έγιναν στην ουσία σε τέσσερις φάσεις, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα τελειώσουν οι περικοπές. Ήδη, εντός του καλοκαιριού αναμένονται παρεμβάσεις τόσο στα επικουρικά, όσο και στις συντάξεις.

Η πρώτη, προ μνημονίου παρέμβαση στα δημοσιονομικά της Ελλάδας ήταν η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα δώρα-επιδόματα αντικαταστάθηκαν με ένα επίδομα, συνολικής (ετήσιας) αξίας 800 ευρώ.

Ακολούθησαν εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που επιβλήθηκε κατ΄ αρχάς από 1-8-2010 για τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (ποσοστό παρακράτησης όπως διαμορφώθηκε από 3% έως 14%) και σε δεύτερη φάση από1-8-2011 για συντάξεις που μετά την πρώτη μείωση υπερέβαιναν τα 1.700 ευρώ, εφόσον τη λαμβάνουν συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών (ποσοστό παρακράτησης 6% έως10% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης).

Η επόμενη μείωση επιβλήθηκε από 1-11-2011 στα ποσά συντάξεων που απομένουν μετά τις μειώσεις που προαναφέρθηκαν και αφορούν το τμήμα συντάξεων άνω των1.000 ευρώ συνταξιούχων κάτω των 55 ετών. Το ποσό της σύνταξης (άνω των 1.000ευρώ) μειώθηκε κατά 40%. Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους ή για όσους έχουν ήδη συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους ο περιορισμός ορίστηκε σε 21% και αφορούσε το ποσό σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.

Η επόμενη μείωση επιβλήθηκε από 1-1-2012 στο ποσό σύνταξης που απομένει μετά όλες τις παραπάνω ειδικές εισφορές και κρατήσεις και ορίζεται σε 12% στο ποσό σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.

Αλλά και όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, οι περικοπές είναι σημαντικές.

Η πρώτη μείωση επιβλήθηκε από 1-9-2011 για όλα τα επικουρικά ταμεία και για επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ, με κλιμακούμενο ποσοστό παρακράτησης από 3% έως 10%.

Η δεύτερη, ίσχυσε από 1-11-2011 για ορισμένα επικουρικά ταμεία. Για το ΕΤΕΑΜ η μείωση ορίσθηκε σε 30% για το ποσό επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει τα 150 ευρώ.

Η τρίτη μείωση επιβλήθηκε από 1-1-2012 (παρακρατείται όπως και στην περίπτωση των κύριων συντάξεων, από τη σύνταξη του Ιουνίου για το ΙΚΑ, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη σε πόσες δόσεις, καθώς εάν ισχύσει το 8 δόσεις που ορίζει ο νόμος, η παρακράτηση των αναδρομικών περικοπών θα τραβήξει και στο 2013) και ορίζεται σε 10% στα ποσά σύνταξης από 200έως 250 ευρώ, σε 15% στα ποσά σύνταξης από 250 ευρώ έως 300 ευρώ και σε 20% στα ποσά άνω των 300 ευρώ.

Πώς το ενιαίο μισθολόγιο «κουρεύει» τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

Βάσει του παλαιού, και όχι του νέου μειωμένου ενιαίου μισθολογίου θα υπολογίζεται η σύνταξη όσων δημοσίων υπαλλήλων συνταξιοδοτηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος του ΙΚΑ ξεκαθαρίζει ότι η διάταξη αυτή αφορά τόσο τους παλαιούς (μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1992) όσο και τους νέους (από 1η Ιανουαρίου 1993) δημοσίους υπαλλήλους, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2015. Στη διάταξη εντάσσονται και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Στον αντίποδα, οι υπόλοιποι, που θα συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά, εκτός από τις μειώσεις μισθών που ήδη υπόκεινται, θα δουν και τη σύνταξή τους σημαντικά μειωμένη, αφού οι συντάξιμες αποδοχές τους θα υπολογιστούν βάσει του νέου μισθολογίου.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει ότι η σύνταξη των υπαλλήλων που εντάσσονται στο μισθολόγιο εξακολουθεί να υπολογίζεται μέχρι 31/12/2015 με βάση τις συντάξιμες αποδοχές τους, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31 Οκτωβρίου του 2011, δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για την κύρια σύνταξη αλλά και για την επικουρική.

Η εγκύκλιος αναφέρεται και στο επίδομα ευθύνης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι υπόκειται σε κράτηση για κύρια και επικουρική σύνταξη, ανεξαρτήτως εάν ο υπάλληλος λάμβανε επίδομα ευθύνης κατά την 31/10/2011. Αυτό που αρκεί δηλαδή, είναι να έχει προαχθεί σε θέση Προϊσταμένου και να είχε ασκήσει τα καθήκοντα αυτά.

Μειωμένη θα είναι η σύνταξη γι όσους αμείβονται μεν με το νέο μισθολόγιο, αλλά καλύπτονται από άλλους φορείς κύριας ασφάλισης (πλην του Δημοσίου και του Δημοσιοϋπαλληλικού καθεστώτος). Η αναφορά αυτή, εφαρμόζεται κυρίως στους νεοροσλαμβανόμενους, από 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, στο δημόσιο, οι οποίοι βάσει νόμου ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ, ή και αυτούς που οικιοθελώς, όπως τους δόθηκε η δυνατότητα, επέλεξαν να μεταφέρουν την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ.

Για όλους αυτούς, οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επί των πραγματικά καταβαλλομένων αποδοχών τους, όπως αυτές διαμορφώνονται από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νέου μισθολογίου, ήτοι από 1/11/2011 και εφεξής.

Και στην περίπτωση της επικουρικής, οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των αποδοχών τους του νέου μισθολογίου.

Τι ισχύει για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Τρεις ημέρες μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα από την Τετάρτη 9 Μαΐου ξεκινάει η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το 2011.

Οι φορολογούμενοι ανέρχονται συνολικά σε οκτώμισι εκατομμύρια. Το περιθώριο που έχουν στη διάθεση τους για να δηλώσουν τα εισοδήματα τους είναι μέχρι τις 15 Ιουνίου, ανεξάρτητα από το ΑΦΜ και τον τρόπο υποβολής.

Όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, θα κληθούν να υποβάλλουν τη δήλωση τους "χειρόγραφα". Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους στους οποίους έχουν ήδη ταχυδρομηθεί τα έγγραφα νέου τύπου.

Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά. Ήδη έχον ταχυδρομηθεί 325.000 συστημένες επιστολές με κλειδαρίθμους του Τaxisnet σε όσους έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση και έχουν πιστοποιηθεί από την υπηρεσία. Οι επιστολές περιέχουν το username, τον κωδικό, τον κλειδάριθμο και τις οδηγίες ενεργοποίησης του λογαριασμού μέσω ίντερνετ.

Στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) οι φορολογούμενοι πληκτρολογώντας το ΑΦΜ τους θα διαπιστώσουν αν θα λάβουν τον κλειδάριθμο ή αν θα πρέπει να επισκεφθούν τη ΔΟΥ τους για να τον προμηθευτούν.

Από φέτος υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση:

Οι φορολογούμενοι που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και όσοι την υποβάλλουν μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.

Οι φορολογούμενοι με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κλπ,, όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ

Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Στα 6,33 δις τα "φέσια" του Δημοσίου

Στα 6,33 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες στο τέλος Μαρτίου 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στα 4,743 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφοντας αύξηση 68,7% ή 1,932 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

Την ίδια ώρα το Δημόσιο φαίνεται να έχει κηρύξει στάση πληρωμών αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς του ιδιώτες διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαρτίου στα 6,333 δισ. ευρώ από 6,32 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Φεβρουάριου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 6,218 δισ. ευρώ ευρώ. Είναι αυξημένο κατά 61% ή 2,357 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες για τόκους οι οποίες ανήλθαν σε 6,945 δισ. ευρώ έναντι 3,234 δισ. ευρώ πέρυσι.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες έφθασαν στο τέλος Μαρτίου στα 6,333 δισ. ευρώ ευρώ από 6,32 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου, στοιχείο που δείχνει ότι το Δημόσιο έχει «παγώσει» τις πληρωμές τους προς ιδιώτες, προμηθευτές.

Από τα 6,333 δισ. ευρώ, τα 2,776 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,475 δισ. ευρώ τα χρωστούν τα νοσοκομεία, 1,016 δισ. ευρώ οφείλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα 805 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

Διαγράφονται τα πρόστιμα για αυθαίρετα που κατεδαφίζονται

Τη διαγραφή όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί από την πολιτεία για την διατήρηση αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών, εντός δασικής έκτασης, προβλέπει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης των αυθαιρέτων αποδεχτεί οικειοθελώς να τα παραδώσει για κατεδάφιση.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε' τμήματος του ΣτΕ, ερμηνεύοντας τη δασική νομοθεσία και τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων κτισμάτων που έχουν κατασκευαστεί αυθαιρέτως σε δάσος ή δασική ή αναδασωτέα έκταση, έκριναν ότι οι δυσμενείς για τους πολίτες συνέπειες αίρονται, αν οι αυθαίρετες κατασκευές παραδοθούν οικειοθελώς προς κατεδάφιση.

Δηλαδή στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής της ειδικής αποζημίωσης που τους έχει επιβληθεί με σχετικό πρωτόκολλο για τη διατήρηση των αυθαιρέτων, σε όποιο ποσό και αν έχει ανέλθει αυτή.

Η υπόθεση για τη οποία λήφθηκε η απόφαση

Τον Δεκέμβριο του 1994 διατάχθηκε από το Νομάρχη Ανατολικής Αττικής η κατεδάφιση τμήματος κατοικίας, μάντρας και περίφραξης, τα οποία κατασκευάστηκαν αυθαίρετα τον Μάρτιο του 1993, σε δημόσια δασική έκταση στη θέση ''Καμίνη- Κακή Θάλασσα'' του Δήμου Κερατέας Αττικής. Η έκταση αυτή τον επόμενο χρόνο κηρύχθηκε αναδασωτέα.

Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου προσέφυγε στην Δικαιοσύνη κατά της πράξης κατεδάφισης, η οποία από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απορρίφθηκε το έτος 1996.

Από την άλλη πλευρά, το 1998 ο δασάρχης Λαυρίου με σχετικό πρωτόκολλο επέβαλε ειδική αποζημίωση ύψους 39.005 ευρώ για διατήρηση αυθαιρέτου κτίσματος επί 1.691 ημέρες.

Η ακύρωση του πρωτοκόλλου

Κατά του πρωτοκόλλου του δασάρχη ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου άσκησε και πάλι ενώπιον της Δικαιοσύνης προσφυγή, η οποία έγινε δεκτή και ακυρώθηκε το επίμαχο πρωτόκολλο, καθώς οι αυθαίρετες κατασκευές παραδόθηκαν οικειοθελώς προς κατεδάφιση από τον ιδιοκτήτη τους.

18 δισ. ευρώ σε τράπεζες με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή, τελευταία συνεδρίασή του, ενέκρινε σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συνάψει μαζί με το EFSF συμβάσεις προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πρόκειται για συμβάσεις που θα υπογράψουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς), με σκοπό να τους προκαταβληθούν 18 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να πιστώσει τα 18 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς που διατηρούν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η πίστωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες με τίτλους του EFSF.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, τα ποσά που θα διατεθούν σ' αυτή τη φάση θα συνυπολογιστούν στα συνολικά κεφάλαια που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Δημήτρης Ρέππας ενημέρωσε για την πορεία αξιολόγησης των φορέων του Δημοσίου από τους Γάλλους επιθεωρητές.

Στο +7% η ανεργία μέσα σε ένα χρόνο

Αύξηση της ανεργίας σε διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την Ισπανία δείχνουν τα, καθόλου ευοίωνα για τη χώρα μας, στοιχεία της Eurostat.

Στο 10,9% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη τον μήνα Μάρτιο, έναντι του 10,8% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, το 1999.

Στις 27 χώρες της ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 10,2%. Τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν 9,4%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία έως τον περασμένο Ιανουάριο, σημειώθηκε η υψηλότερη στην ΕΕ αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος, ενώ η χώρα μας κατέχει και το αρνητικό ρεκόρ στην ανεργία των νέων έως 25 ετών.

Μάλιστα, η Ελλάδα είδε την ανεργία της να αυξάνεται ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα αυτό το 12μηνο, από 14,7% σε 21.7% τον Ιανουάριο, όταν η Ισπανία είδε αντίστοιχα αύξηση από 20,8% σε 24,1% τον Μάρτιο.

Συνολικά, μέσα στον τρίτο μήνα του 2012 "βγήκαν στο δρόμο της ανεργίας" ακόμη 193.000 Ευρωπαίοι, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία (169.000) βρίσκεται στην Ευρωζώνη. Μέσα σε ένα δωδεκάμηνο, προστέθηκαν στους καταλόγους 2,1 εκατ. άνεργοι Ευρωπαίοι, με το 1,7 εκατ. να ζουν στην Ευρωζώνη.

Από τη μεριά της, η Επιτροπή της ΕΕ ζητάει περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

"Το μήνυμα προς αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιμετωπίζουμε το θέμα πολύ σοβαρά και περιμένουμε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα δημιουργήσουν καλύτερες, περισσότερο βιώσιμες δουλειές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Τζόναθαν Τοντ.

"Η Επιτροπή έχει κάνει αυτό που της αναλογεί διατυπώνοντας ιδέες για να αντιμετωπισθεί η κρίση στις θέσεις εργασίας και ξεκινώντας πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η ανεργία", πρόσθεσε η εκπρόσωπος Πία Αρενκίλντε.

Στα παραπάνω να σημειωθεί ότι το φλέγον θέμα της ανεργίας και της αντιμετώπισης της, καταλαμβάνει προεξέχουσα θέση στην προεκλογική ατζέντα των μεγάλων κομμάτων εν όψη των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από το καθεστώς της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" (Selective Default) σε "CCC" προχώρησε την Τετάρτη η Standard & Poor's.

Οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι σταθερές. Η σημερινή κίνηση του οίκου αξιολόγησης ακολουθεί την ολοκλήρωση του PSI για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο στις 25 Απριλίου.

Τα ομόλογα που δεν έχουν ενταχθεί στο PSI θα συνεχίσουν να βαθμολογούνται με "D", ανέφερε ο οίκος μέχρι την επόμενη λήξη ομολόγου, στις 15 Μαΐου (σ.σ. το συγκεκριμένο ομόλογο δεν έχει μπει στο PSI).

Αν πληρωθούν τα συγκεκριμένα ομόλογα, τότε η αξιολόγησή τους θα αναβαθμισθεί. Εάν δεν πληρωθούν, τότε θα παραμείνουν στο "D".

Υπενθυμίζεται πως η S&P είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας" στις 27 Φεβρουαρίου, λόγω του PSI που ήταν, σύμφωνα με τον οίκο, "αναγκαστική ανταλλαγή χρέους".

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)