Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Νέα παράταση ως τις 29 Ιουνίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Παρατείνεται έως τις 29 Ιουνίου 2012 η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζανιά.

Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Εν τω μεταξύ, σκληρή κριτική ασκεί ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις ανακοινώσεις για τα μέτρα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάνοντας λόγο για «οικονομική βία που ασκείται στους μη έχοντες». Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα, με στόχο την ανακούφιση των επιχειρηματιών, που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Όπως υπογραμμίζει, Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους, ότι τέτοιου είδους ανάλγητα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών με δημεύσεις περιουσιών και απειλή ποινικών διώξεων οδηγούν τις επιχειρήσεις στο κλείσιμο, τους εργαζόμενους στην ανεργία και την κοινωνία σε εξαθλίωση και αναταραχή».
Από την πλευρά της, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, η ΟΒΣΘ επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων, στη βάση των προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για την ανακούφιση χιλιάδων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, που αδυνατούν ακόμη και να διατηρήσουν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους.
Μεταξύ άλλων, προτείνει τη θεσμοθέτηση σταθερής διαδικασίας ρύθμισης οφειλών (η οποία θα εξασφαλίζει τόσο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και τη στήριξη των δημόσιων εσόδων) και την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, με συμψηφισμό των αμοιβαίων απαιτήσεων.
Επισημαίνει, τέλος, ότι οι διαδικασίες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να διέπονται από την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή να μην οδηγούν σε κίνδυνο διακοπής της δραστηριότητας της επιχείρησης και κατάργησης των θέσεων εργασίας.

Διαψεύδει η Κομισιόν το τηλεγράφημα του Reuters

Διέψευσε η Κομισιόν τηλεγράφημα του Reuters σύμφωνα με το οποίο ετοιμάζονται στην ευρωζώνη σχέδια ενόψει ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κλθείς να σχολιάσει το σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου, σημείωσε δεν έχουν υποπέσει ανάλογα σχέδια στην αντίληψή του και ότι τα όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα, του φαίνονται «αναληθή».

Χθες, τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι εδώ και έξι εβδομάδες, θεσμικώς υψηλόβαθμες ομάδες εργασίας της ευρωζώνης, επεξεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης του ενδεχομένου εξόδου της χώρας μας από την κοινή νομισματική περιοχή: Η επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών από τα ATM, o περιορισμός στη κίνηση των κεφαλαίων και ο έλεγχος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ελλήνων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τρία από τα πιθανολογούμενα μέτρα που θα επιβληθούν εάν το σενάριο «Grexit» επιβεβαιωθεί.

Σχέδιο επιβολής πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ, διασυνοριακών ελέγχων και περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων -τουλάχιστον για την Ελλάδα- έχουν εξετάσει οικονομικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε τηλεδιασκέψεις τους ως χείριστο σενάριο εργασίας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι συγκεκριμένες ιδέες είναι τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου αποτροπής της μετάδοσης της κρίσης.

Τόνισαν ότι οι συζητήσεις έγιναν απλά ως προπετοιμασία για κάποιο τέτοιο γεγονός και δεν συνιστούν σχεδιασμό για κάτι που αναμένουν να συμβεί –«ουδείς εξ' όσων μίλησαν στο πρακτορείο αναμένει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη», διαβεβαιώνει το Reuters.

«Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα σε τηλεδιασκέψεις κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες ότι ο αριστερός ριζοσπαστικός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να νικήσει στις δέυτερες εκλογές», σημειώνεται.

Στις τηλεδιασκέψεις δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά μέλη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, συζήτησαν με αρκετές λεπτομέρειες τις επιλογές, είπαν οι πηγές.

Μαζί με τους περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, συζήτησαν και την πιθανότητα αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση (χωρίς βίζα) πολιτών ανάμεσα σε 26 χώρες, μέσα στις οποίες και οι περισσότερες της Ευρωπαίκής Ενωσης.

«Τα σχέδια αποτροπής μετάδοσης της κρίσης είναι υπό επεξεργασία για το σενάριο που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ», ανέφερε μία από τις πηγές που ενεπλάκη στις τηλεδιασκέψεις.

«Εξετάστηκε και αναλύθηκε περιορισμός στις αναλήψεις χρημάτων από τα ΑΤΜ και περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων», είπε ακόμη.

Αλλη πηγή εποβεβαίωσε τις συζητήσεις, συμπεριλαμβανόμενης της αναστολής της Συνθήκης Σένγκενως πιθανής επιλογής.

«Δεν πρόκειται για πολιτικές συζητήσεις, αυτές είναι συζητήσεις μεταξύ ειδικών που πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο(...) Είναι ένας λογικός σχεδιασμός, αυτό είναι όλο κι όλο, ένας σχεδιασμός για το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Ενας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι εξετάστηκε και κατά πόσον υπάρχει νομική βάση για τέτοια ακραία μέτρα.

«Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν γνωρίζει τίποτα για κανένα τέτοιο σχέδιο» δήλωσε στο πρακτορείο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας, σχετικά ερωτηθείς.

Ένεση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η πρώτη φάση δανειοδότησης μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων , μέσω των τραπεζών, με 500 εκατ. ευρώ.

Το ποσό που εγκρίθηκε ως πρώτη φάση του προγράμματος είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.

"Όταν οι πόροι αυτοί απορροφηθούν, τότε η ΕΤΕπ θα ασχοληθεί με τη δεύτερη φάση, έως ότου υλοποιηθεί πλήρως το ποσό έως 1 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στην αρχική συμφωνία", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Ι. Στουρνάρας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τη Διοίκηση της ΕΤΕπ.

Η επικοινωνία έγινε σε καλό κλίμα και η Διοίκηση ενημέρωσε τον υπουργό για την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΕπ, που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το πρόγραμμα δανειοδότησης των επιχειρήσεων μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Η διεύθυνση θα οδηγεί στους... φοροφυγάδες

Σε αυστηρότερους ελέγχους σε όσους προχωρούν σε αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας στην εφορία, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εντοπίσει όσους αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό ή το εσωτερικό και αποφεύγουν τη φορολόγηση στη χώρα μας, όπως off shore εταιρείες κ.α.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, "Η γνωστοποίηση, στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ, της πρόθεσης του φορολογούμενου να προβεί σε αλλαγή κατοικίας, δεν θα πρέπει να συνεπάγεται αυτομάτως και την αλλαγή της κατοικίας του".

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει σύμφωνα με την εγκύκλιο να διερευνούν, εκτός από την ύπαρξη κατοικίας ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, και εάν ο φορολογούμενος εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που τον υποχρεώνουν να δηλώνει στην Ελλάδα εισοδήματα που αποκτά στο εξωτερικό.

Πάνω από 500 συλλήψεις για οφειλέτες του Δημοσίου

Περισσότεροι από 500 οφειλέτες του Δημοσίου με συνολικά χρέη, που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, συνελήφθησαν από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2011 έως τον Μάιο του 2012, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια στοχευμένων ελέγχων από τα μέλη των ειδικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των φαινομένων της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν 502 χρεοφειλέτες του Δημοσίου σε βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί χρέη, που ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 922.452.979,95 ευρώ. Από αυτούς 446 ήταν άνδρες, 495 ήταν Έλληνες και οι 7 αλλοδαποί.

Οι περισσότερες συλλήψεις, πραγματοποιήθηκαν από τις Υπηρεσίες Ασφάλειας στον νομό Αττικής (231) και στο νομό Θεσσαλονίκης (65).

Οι κατηγορίες που βαρύνουν, στις περιπτώσεις αυτές, τους οφειλέτες του Δημοσίου, αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει και μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.3943/11, "Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο", καθώς επίσης στις διατάξεις του άρθρου 18 παρ.1 του Ν. 2523/97, "Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις" όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

Η ΔΕΗ ζητά δάνειο για να γλυτώσουμε το μπλακ άουτ

Η ΔΕΗ υπέβαλε αίτηση για τριετές δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην προσπάθειά της να αποπληρώσει υφιστάμενο χρέος της, είπαν την Δευτέρα στο Reuters δυο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

"Πρόκειται για ένα τριετές δάνειο 130 εκατ. ευρώ", είπε στο Reuters ένας εκ των δυο αξιωματούχων.

Η ΔΕΗ ωστόσο δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επίσημα για να σχολιάσει το γεγονός.

Το πρακτορείο σημειώνει στο δημοσίευμα του ότι οι εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις στη χρηματοδότηση τους ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, ενώ υπάρχουν φόβοι για διακοπές ρεύματος στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους από το εξωτερικό.

Reuters: Σχέδιο για λιγότερες αναλήψεις από τα ΑΤΜ

Μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ισπανία διατυπώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ η προσοχή τους στρέφεται στις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου με εκτενή ρεπορτάζ και άρθρα τα οποία αποπνέουν ένα κλίμα ...σοκ και δέους, ενόψει της αναμέτρησης και, ειδικά, ως προς το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Reuters

Το απόγευμα της Δευτέρας, το Reuters μετέδωσε ότι οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει ένα σενάριο για τον περιορισμό των αναλήψεων χρημάτων από τα ΑΤΜ, ενδεχομένως συνολικά στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς και γενικότερων ελέγχων στις εισόδους των χωρών, εφόσον η Ελλάδα βγει από το ευρώ. Θυμίζουμε εδώ ότι σχετικό ρεπορτάζ είχε δημοσιεύσει πρόσφατα και το Πρώτο Θέμα, με αρμόδιες ελληνικές πλευρές να αρνούνται ...φανατικά ότι υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί

Τονίζουν βέβαια οι πηγές του πρακτορείου ότι πρόκειται περισσότερο για σχεδιασμούς προετοιμασίας για το απευκταίο περιεχόμενο παρά για το ότι ετοιμάζονται για κάτι που περιμένουν να συμβεί.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν λάβει χώρα καθώς έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες περί της πιθανότητας να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Πάντως αργά τη νύχτα εκπρόσωπος της Κομισιόν που ρωτήθηκε σχετικά από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι του φαίνονται αναληθή τα όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα του Reuters για σχέδια ενόψει ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, κληθείς από το ΑΜΠΕ να σχολιάσει το τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, δήλωσε ότι δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή του ανάλογα σχέδια και πως σε κάθε περίπτωση του φαίνονται αναληθή..

New York Times

Για «έντονη ανησυχία σε Ευρώπη και Αμερική εν όψει των ελληνικών εκλογών», κάνουν λόγο οι Νιου Γιορκ Τάιμς, ενώ προβάλλεται το αυξημένο ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη.

Παράλληλα η κορυφαία αμερικάνικη εφημερίδα διατυπώνει σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα της οποιασδήποτε νέας ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Wall Street Journal

Σε κύριο άρθρο της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αναφέρεται πως το ισπανικό πακέτο διάσωσης λειτουργεί ως σωτηρία και για την υπόλοιπη Ευρώπη, εν όψει των ελληνικών εκλογών της 17ης Ιουνίου. Και σχολιάζει ότι υπάρχει ο φόβος ότι εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι απώλειες των ισπανικών τραπεζών θα επιταχυνθούν και το εθνικό χρέος της χώρας θα διογκωθεί, με συνέπεια η Μαδρίτη να εξαναγκασθεί σε εθνικό δάνειο.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν την ισπανική κυβέρνηση να δεχθεί την τραπεζική διάσωσή της ως ένα τείχος προστασίας στην εξάπλωση του ελληνικού προβλήματος. Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, σημειώνεται σε κύριο άρθρο, θα ενταθούν οι ευρέως διαδεδομένοι φόβοι για μια νέα παγκόσμια κρίση, την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, οδεύει στην τελική πορεία των εκλογών.

Le Monde

Νωρίτερα η γαλλική Λε Μοντ σε άρθρο της υποστήριζε πως μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εθνικές εκλογές στις 17 Ιουνίου, θα σήμαινε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Washington Post

Την ευθύνη για την προσφυγή της Ισπανίας σε σχέδιο διάσωσης επιρρίπτει στην χώρα μας η Ουάσινγκτον Ποστ, σε ανταπόκριση από την Αθήνα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Ισπανία υποχρεώθηκε να προσφύγει σε σχέδιο διάσωσης λόγω της ελληνικής κρίσης, καθώς υπάρχουν φόβοι νέων αναταράξεων στις αγορές, εξαιτίας των ελληνικών εκλογών.

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν στις εκλογές μεταξύ των ηγετών που αποδέχονται τους σκληρούς όρους των σχεδίων διάσωσης και που επιτρέπουν τη χρηματοδότηση της χώρας και των ηγετών που τα απορρίπτουν, με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Eurobserver

Αξίζει να σημειωθεί πως δύο μεγάλα διαδυκτιακά μέσα είδαν με θετικό τρόπο το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών. Συγκεκριμένα η Eurobserver αναφέρεται θετικά στη συμφωνία για παροχή βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ στη Μαδρίτη, όμως η ευφορία που έχει κατακλύσει την ΕΕ μοιάζει να μετρά ήδη τις μέρες της».

Euroactiv

«Η Ισπανία στο γκρουπ των χρεωμένων», αναφέρει η Euroactiv σε άρθρο της το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας, απέναντι στις επιθέσεις των αγορών, μοιάζει να είναι χαραγμένη πάνω στην άμμο, δεδομένου ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να την σβήσουν στη στιγμή».

Moody’s

Αλλά και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επισημαίνει τον κίνδυνο νέας διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε καθεστώς ύφεσης, στην περίπτωση που αναγκαστεί η Ελλάδα, να αποχωρήσει από το ευρώ. Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Moody’s, Mark Zandi, ο οποίος παράλληλα κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους για δημοσιονομική λιτότητα στις προβληματικές οικονομίες, γιατί αυτές αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές». (δείτε εδώ)

Εφάπαξ τέλος για όσους έχουν λιγότερα από 25 χρόνια εργασίας

Με τα ταμεία ένα βήμα πριν το κραχ και ήδη χιλιάδες συνταξιούχους να περιμένουν για μήνες το εφάπαξ αναζητούνται λύσεις. Μια από αυτές λέει πως εφάπαξ με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα θα παίρνουν μόνο όσοι έχουν πάνω από 25 χρόνια υπηρεσίας.Όσοι έχουν 12 έως 24 χρόνια υπηρεσίας να εισπράττουν έντοκα, το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβάλλει, ενώ όσοι έχουν 6 έως 12 χρόνια προϋπηρεσίας, να λαμβάνουν έντοκα το 70% των εισφορών τους. Τέλος για τους υπαλλήλους με προϋπηρεσία από 1 έως 6 έτη, να μην προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου το παραπάνω σχέδιο έχει στόχο να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ

Τέλος οι συντάξεις από το Δημόσιο; Προωθούν σχέδια ιδιωτικής συνταξιοδότησης

Η βιωσιμότητα των εθνικών συνταξιοδοτικών ταμείων είναι στα όριά της λέει ο ΟΟΣΑ και έτσι προωθεί δυο σχέδια παράλληλα. Από τη μια την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 και 67 έτη στις χώρες που δεν έχουν άμεσο πρόβλημα και από την άλλη την προώθηση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, το προσδόκιμο της ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά επτά χρόνια στις αναπτυγμένες οικονομίες, τονίζει ο διεθνής Οργανισμός. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί στα 65 στις μισές από τις χώρες του ΟΟΣΑ (Καναδάς, Ιαπωνία, Κορέα, Ελβετία, Τουρκία, Νέα Ζηλανδία, Μεξικό, Σουηδία κλπ) και στα 67 με 69 χρόνια σε άλλες 13 (Γερμανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Δανία, Ιταλία κλπ).

Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι «οι κυβερνήσεις οφείλουν να προσανατολισθούν στην επίσημη σύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής, όπως στη Δανία, ή την Ιταλία και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να προωθήσουν τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα», προκειμένου τα δικά τους εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα να γίνουν ταυτόχρονα «χρηματοοικονομικώς βιώσιμα και προσαρμοσμένα».

Ομως, στις 13 χώρες, που έχουν θεσπίσει υποχρεωτικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα (όπως η Αυστραλία, ή η Χιλή), οι συνταξιοδοτούμενοι μπορούν να ευελπιστούν ότι θα απολαύσουν το 60% των καθαρών κερδών τους.

Στις χώρες όπου το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι σχετικώς αδύναμο και όπου τα ιδιωτικά προγράμματα έχουν καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα (Γερμανία, Κορέα, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ιαπωνία), «μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα πρέπει να αναμένουν κάθετη πτώση των εισοδημάτων τους», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ

Τρέμουν την ακυβερνησία στην Ελλάδα

Από τα όσα ανέφερε ο Μάριο Μόντι στη συνάντησή του με τον Ε. Βενιζέλο στη Ρώμη το συμπέρασμα είναι πως οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά απαιτούν τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και η απαίτησή τους αυτή απορρέει από τον φόβο της διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη.Πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τη συνεδρίαση του eurogroup στις 21 Ιουνίου, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, καθώς οι αναταράξεις στη χώρα προκαλούν τριγμούς και θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιο για την Ισπανία που αποτελεί και το φόβητρο καθώς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στη ζώνη του ευρώ.

Οι διεργασίες που θα απαιτηθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, καθώς όλα δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία, οδήγησαν τον Ιταλό πρωθυπουργό να κάνει έκκληση για σχηματισμό κυβέρνησης έστω ως την παραμονή της Συνόδου Κορυφής όπου το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η Ελλάδα.

Ο Μάριο Μόντι μίλησε ακόμη και για οικουμενική κυβέρνηση καθώς είναι δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να κλείσουν έστω το ένα μέτωπο και να ρίξουν αμέσως μετά το βάρος στο σχέδιο για την Ισπανία.

Ο Μάριο Μόντι τις επόμενες ημέρες θα έχει μια ακόμη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουα Ολάντ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπου θεωρείται βέβαιο ότι το κύριο μενού στο τραπέζι θα είναιη Ελλάδα και η Ισπανία.

Μπλόκο στις αναλήψεις και κλείσιμο συνόρων αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ

- Διαψεύδει η Κομισιόν - “Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο”, λένε οι τεχνοκράτες

- Μία από τις επιλογές που εξετάζουν είναι η αναστολή της συνθήκης Σένγκεν

- Φοβούνται μαζικές αναλήψεις και κύμα μετανάστευσης μετά από πιθανή έξοδο από το ευρώ

- Στέλεχος της Moody's: Εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ θα υποφέρουν δύο γενιές Ελλήνων

Το σενάριο που κυκλοφόρησε μέσω Reuters πως η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών δηλαδή εξέτασαν το σχέδιο για να αποφευχθεί η επέκταση της κρίσης και στις υπόλοιπες χώρες σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μπορεί επισήμως να διαψεύδεται, ωστόσο η διάψευση δεν αρκεί για να καταλαγιάσει ο θόρυβος που προέκυψε.

Χθες το απόγευμα το «Reuters» σε τηλεγράφημά του έκανε λόγο για την ύπαρξη σεναρίων στην ευρωζώνη, όπου μεταξύ άλλων προβλέπουν τον περιορισμό αναλήψεων χρημάτων από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, πηγές του συγκεκριμένου ρεπορτάζ αποτελούσαν «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι» που δεν κατονομάζονταν.

Παράλληλα το σχέδιο προβλέπει ακόμη και περιορισμό των μετακινήσεων Ελλήνων πολιτών μέσω αναστολής της συνθήκης Σεγκεν σε πρώτη φάση, αλλά και περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων από και προς την Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής επιτροπής σχολίασε απλά πως ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του, αντίδραση που χαρακτηρίστηκε μάλλον “χαλαρή” ως διάψευση, ενώ οι φήμες αναφέρουν πως αξιωματούχοι λένε μεν πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απευκταία, αλλά συμπληρώνουν πως τα παραπάνω είναι ένα σχέδιο για το χειρότερο σενάριο για το οποίο η ευρωζώνη οφείλει να είναι προετοιμασμένη.

"Αυτές δεν είναι πολιτικές συζητήσεις, είναι συζητήσεις ανάμεσα σε οικονομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο" είπε άλλη πηγή, ενώ τρίτος αξιωματούχος σύμφωνα πάντα με το Reuters δήλωσε ότι εξετάζεται ακόμα κατά πόσον υπάρχει νομική βάση για την επιβολή τέτοιων ακραίων μέτρων.

Πολλοί είναι εκείνοι που συμπληρώνουν πως ακόμη και η εσπευσμένη προσπάθεια στήριξης των Ισπανικών τραπεζών κινείται προς την ίδια κατεύθυνση υπό τον φόβο πως μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει σοβαρό τραπεζικό πρόβλημα σε ολόκληρη της ευρωζώνη.

Λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου, όλα δείχνουν τελικά πως το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Την ίδια ώρα στέλεχος της Moody's προειδοποιεί πως σε ένα ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, θα έχει ως συνέπεια, δύο γενιές Ελλήνων να υποφέρουν

Παίρνουν σειρά Κύπρος και Ιταλία; - Ρεν: δεν κάνω εικασίες

Η αισιοδοξία για τη διάσωση της Ισπανίας μας... άφησε νωρίς. Τα σενάρια που θέλουν την Κύπρο και την Ιταλία να είναι οι επόμενες που θα ζητήσουν δανεικά, αυξάνονται αλλά επισήμως, κανείς δε σχολιάζει.

Χαρακτηριστική η δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου, Όλι Ρεν: "Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Εισηγηθήκαμε κάποια πράγματα πριν από δύο εβδομάδες στην Ιταλία και αυτά εξακολουθούν να ισχύουν", είπε.

Ξεκάθαρο το μήνυμα: η Ιταλία θα πρέπει να κάνει ό,τι της έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες, ειδάλλως δεν αποκλείεται να έχει την τύχη της Ελλάδας και της Ισπανίας.

"Η Ιταλία έχει σημαντικές ανισορροπίες, αλλά η χώρα πρόκειται να τις διορθώσει και λαμβάνει ισχυρά μέτρα. Υποστηρίζουμε την Ιταλία", πρόσθεσε ο Όλι Ρεν.

Και η Κύπρος; Το ενδεχόμενο προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. «Δεν είναι ούτε κακό ούτε ντροπή» είπε. Αλλά η Λευκωσία δε θέλει να γίνει Αθήνα. Θέλει να έχει την ίδια μεταχείριση με την Ισπανία: ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς μνημόνιο και τρόικα.

Μόνο που η τρόικα έχει ήδη ετοιμάσει βαλίτσες για Μαδρίτη. Το ξεκαθάρισε και ο επίτροπος Αλμούνια...

Ξαναέβαλε την... κασέτα η Κριστίν Λαγκάρντ: Οι Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους

- Είναι αναγκαίο για να ανακάμψει η χώρα είπε η κα ΔΝΤ στο CNN

- Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τις δηλώσεις που προκάλεσαν κατακραυγή

- Τότε, η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες

Παρά τα λεγόμενά της, τελικά αποδεικνύεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν το έμαθε το μάθημα της. Και υπέπεσε στο ίδιο ατόπημα για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα. Παρά την κατακραυγή, ακόμη κι από τα μέλη του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η επικεφαλής του Ταμείου μας κούνησε ξανά το δάχτυλο και ζήτησε να πληρώνουμε τους φόρους μας!

Αυτή τη φορά δεν το έκανε μέσω ενός εντύπου (όπως ο Guardian) αλλά μέσω του CNN. Επανέλαβε ότι θεωρεί αναγκαίο οι Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους για να ανακάμψει η χώρα.

«Θεωρώ ότι η πληρωμή των φόρων από τους φορολογούμενους πολίτες είναι αναγκαία για την ανάκαμψη οποιασδήποτε χώρας. Της Ελλάδας, όπως και των άλλων», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξής.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραδέχτηκε πως οι δηλώσεις της για τους... κακούς Έλληνες που δεν πληρώνουν τους φόρους τους (τέλος Μαΐου στην εφημερίδα Guardian) προκάλεσαν "πολύ εκνευρισμό και δυσαρέσκεια", είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Δε θυμήθηκε όμως ότι τότε ζήτησε επανειλημμένα συγγνώμη και μέσω Facebook και μέσω δηλώσεων και μέσω τοποθέτησής της στο διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και ότι είπε πως «πήρε το μάθημά της».

Η Λαγκάρντ βρέθηκε στο στόχαστρο και των μελών του Ταμείου, που θεώρησαν ότι οι δηλώσεις της και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, έφεραν σε δύσκολη θέση το ΔΝΤ.

Στην τελευταία τους έκθεση για την ελληνική οικονομία, τον Μάρτιο, οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρουν τα χαμηλά φορολογικά έσοδα που οφείλονται στην περιορισμένη φορολογική βάση και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Οι νέες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ έρχονται σχεδόν την ίδια στιγμή με ένα νέο -αισχρό- δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο "οι Έλληνες λιάζονται στις παραλίες και πληρώνουν την μπύρα 8 ευρώ, έχουν γιοτ και απολαμβάνουν την πολυτέλεια»!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)