Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Σφραγίζουν το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει το υπ. Οικονομικών το τελικό... ρετουσάρισμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας στις αρχές Σεπτεμβρίου

Το τελικό... ρετουσάρισμα στα επίμαχα μέτρα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το σχέδιο περικοπών της διετίας 2013-2014, το οποίο θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της τρόικας την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Μια πρόγευση για τις προθέσεις της τρόικας θα πάρει άμεσα το οικονομικό επιτελείο, καθώς αύριο το απόγευμα αναμένονται στην Αθήνα τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια και ξεκινούν επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει τρεις σκοπέλους προκειμένου να κλειδώσει το «πακέτο».

Ο πρώτος σχετίζεται με το μοντέλο που θα επιλεγεί για τη «νέου τύπου εφεδρεία» καθώς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση εμφανίζονται με διαφορετικές γραμμές, ο δεύτερος με το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων, το οποίο έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές και ο τρίτος με το εύρος των περικοπών στις συντάξεις ώστε να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.Το έργο του οικονομικού επιτελείου μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς από τη μία το «πακέτο» θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους πολιτικούς αρχηγούς και από την άλλη θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας «εμπλοκής» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στην κυβέρνηση απεύχονται οποιαδήποτε καθυστέρηση στη σύνταξη της έκθεσης της τρόικας, καθώς όπως έχουν διαμηνύσει Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, από το περιεχόμενό της θα κριθεί η στάση της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα κι αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του οικονομικού προγράμματος.

Σύσκεψη
Πιο αναλυτικά για τα ειδικά μισθολόγια πραγματοποιείται αύριο το πρωί σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

Θα επιχειρηθεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» ώστε οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια να μην επιβληθούν με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2012 όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο και να εξαιρεθούν από αυτές οι «μάχιμοι» ένστολοι.Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί τα ισοδύναμα τα οποία έχουν προταθεί (τα χαρακτηρίζει αναποτελεσματικά) και θέτει «βέτο» στις εξαιρέσεις.

Από το υπουργείο Οικονομικών έχουν διαμηνύσει ότι τα ισοδύναμα μέτρα πρέπει να προκύψουν από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Ισχυρός είναι ο πονοκέφαλος στο κυβερνητικό επιτελείο και για το «πακέτο» του υπουργείου Εργασίας που λόγω και του μεγέθους του καθιστά αναπόφευκτες τις μειώσεις σε μεσαίες και χαμηλές συντάξεις.

Τα έξι δισ. ευρώ έχει πλέον φτάσει ο «λογαριασμός» του υπουργείου Εργασίας. Το κονδύλι που πρέπει να εξοικονομηθεί από περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα έχει αυξηθεί, προκειμένου το καθαρό όφελος να φτάσει τα 4.8 δισ. ευρώ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο οι περικοπές να ξεκινούν από χαμηλότερα ποσά συντάξεων ή εναλλακτικά να αυξάνεται το ύψος των εισφορών. Για παράδειγμα στις κύριες συντάξεις η αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν να «σωθούν» από τη νέα εισφορά όσοι παίρνουν κάτω από 800 ευρώ. Ωστόσο φαίνεται πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και έτσι εξετάζεται η επιβολή της εισφοράς να ξεκινά ακόμα και από τα 600 ευρώ.

Στο «μέτωπο» του εφάπαξ η αύξηση του κονδυλίου που πρέπει να εξοικονομήσει το υπουργείο έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται ακόμα και όσοι βγήκαν στη σύνταξη. Τέλος, μεγάλες θα είναι οι περικοπές στα λεγόμενα προνοιακά επιδόματα, όπου καθιερώνονται αυστηρά κριτήρια. Οι νέες ρυθμίσεις να αφορούν από τα οικογενειακά έως και τα αναπηρικά επιδόματα, ενώ αυστηρότερο θα είναι το ηλικιακό όριο για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Τα 13+1 μέτρα του "πακέτου" της διετίας 2013 - 2014

1. Κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως και 20% στις κύριες συντάξεις ενδεχομένως και των 600 ευρώ

Πρόκειται για μία νέα εισφορά, η οποία θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως θα φτάνει το 15% για συντάξεις 2.000 ευρώ.

2. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις άνω των 400 ευρώ

Θα επιβληθεί ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το ύψος της περικοπής. Η βασική πρόταση προβλέπει η μείωση να ξεκινά από συντάξεις άνω των 400 ευρώ, ωστόσο εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια.

3. Τέλος στα δώρα και στο επίδομα αδείας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου

Από το συγκεκριμένο μέτρο κάθε εργαζόμενος στο Δημόσιο θα χάσει 1.000 ευρώ τον χρόνο. Υπολογίζεται πως το 2013 θα εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ χωρίς βέβαια να προσμετρώνται οι αρνητικές συνέπειες στα φορολογικά έσοδα. Η απώλεια για τους συνταξιούχους του Δημοσίου θα είναι 800 ευρώ τον χρόνο.

4. Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης

Το μέτρο θεωρείται πως έχει «κλειδώσει», με αποτέλεσμα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης να σταματήσουν να καταβάλλουν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα αλλά και επίδομα αδείας. Οι νέες αυτές περικοπές θα αγγίξουν το σύνολο των επικουρικών συντάξεων ανεξαρτήτως ύψους και θα ισχύσουν σε όλα τα ταμεία.

5. Αύξηση των απαιτούμενων ετών (από τα 15 στα 21) για συνταξιοδότηση στα 65 χρόνια

Το μέτρο θα τρέξει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και σκοπός του είναι να λειτουργήσει αντιστα-θμιστικά, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 66 ή στα 67 έτη. Στόχος είναι η «έξοδος» να γίνεται με 21 έτη ασφάλισης (έχει εξεταστεί πρόταση και για 20 έτη), μέτρο που εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

6. «Ψαλίδι» στο εφάπαξ 23 ταμείων πρόνοιας

Οι συγκεκριμένοι ασφαλιστικοί φορείς χορηγούν έως και 83% υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι. Η αρχή γίνεται από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου μειώνεται το βοήθημα κατά 22,67%. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη περικοπή στο εφάπαξ του δημοσίου, το οποίο τον Νοέμβριο είχε μειωθεί 20%.

7. Επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις όσων έχουν πάρει αυξημένο εφάπαξ τα τελευταία χρόνια

«Μοντέλο» αναμένεται να αποτελέσουν οι ρυθμίσεις στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια για εισφορά από 1% έως 3% στις συντάξεις. Ανάλογες ρυθμίσεις αναμένεται να προωθηθούν και σε άλλα ταμεία πρόνοιας.

8. Περικοπές στις συντάξεις συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων (π.χ. άγαμες θυγατέρες) 9

Μειώσεις αποδοχών 12% κατά μέσον όρο στα ειδικά μισθολόγια, με ισχυρό το ενδεχόμενο το μέτρο να ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2012

Αφορά 200.000 υπαλλήλους (ένστολους, δικαστικούς λειτουργούς, ιατρούς του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ, διπλωμάτες, αρχιερείς), οι οποίοι στο σύνολό τους θα υποστούν «κούρεμα» αποδοχών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

10. Καθιέρωση αυστηρών εισοδηματικών και περι-ουσιακών κριτηρίων για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων. Ψαλιδίζονται τα αναπηρικά επιδόματα από τα 313 στα 230 ευρώ

Η διαδικασία για τη χορήγηση των επιδομάτων γίνεται αυστηρότερη. Εξετάζεται το ενδεχόμενο το επίδομα να καταβάλλεται σε όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο.

Για εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ να δίνονται τα 2/3, για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 το 1/3, ενώ καμία ενίσχυση δεν θα παίρνουν όσοι έχουν εισόδημα άνω των 30.000.

11. Κόψιμο του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών και χορήγησή του με κριτήρια για τους άνω των 65

Αυστηρότερο γίνεται το πλαίσιο για την καταβολή του επιδόματος στους χαμηλο-συνταξιούχους. Το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά πέντε έτη, καθώς μέχρι τώρα η οικονομική αυτή βοήθεια δινόταν στο 60ό έτος.

12. Νέες μισθολογικές περικοπές έως και 30% για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου

Για να εφαρμοστεί, θα πρέπει να καταργηθούν κανονισμοί εργασίας που προβλέπουν τη χορήγηση επιδομάτων και έξτρα παροχών.

13. «Λουκέτο» σε δημοτικές επιχει-ρήσεις και περικο-πές στις πρόσθετες αμοιβές (υπερω-ρίες, επιδόματα) των υπαλλήλων στους ΟΤΑ

Οι μειώσεις θα είναι υψηλότερες για αντιδημάρχους ή συμβούλους και περιορισμένου εύρους για το υπόλοιπο προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

14. Συγχώνευση ή κατάργηση 50 φορέων του Δημοσίου

Δήμαρχος Αμβούργου: «Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας»

«Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας», δηλώνει ο αναπληρωτής πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς και τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγηθεί εκτός νομισματικής ένωσης, ούτε από τα λόγια των Γερμανών πολιτικών».

Δήμαρχος Αμβούργου: «Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας»

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Welt am Sonntag», ο κ. Σολτς παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απάντηση στο ερώτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνει πάντως ότι «η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει μια ανταπόδοση για την αλληλεγγύη που λαμβάνει», αναφερόμενος στην σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, την μεγαλύτερη φορολογική εντιμότητα και την λειτουργική διοίκηση.

Επίσης, τάσσεταιυπέρ της υπεράσπισης του ευρώ με όλα τα μέσα και προειδοποιεί όποιον ποντάρει εναντίον του κοινού νομίσματος ότι θα διαψευσθεί.

«Η Ευρώπη έχει μικρότερο χρέος από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και μεγάλη οικονομική δύναμη. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε την νομισματική πολιτική και το αγωνιστικό μας φρόνημα», προσθέτει και κάνει λόγο για την ανάγκη εφαρμογής του Δημοσιονομικού Συμφώνου και της εισαγωγής της κοινής τραπεζικής εποπτείας, μέτρα τα οποία, όπως λέει, θα συμβάλουν στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Απόρρητη έκθεση ΚΕΠΕ: "Ψαλίδι" στις συντάξεις και των 600 ευρώ

Ψαλίδι σε όλες τις συντάξεις, ενδεχομένως και από το όριο των 600 ευρώ, προτείνει η έκθεση του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), που ήδη βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής", προτείνεται ακόμα η περικοπή των προνοιακών επιδομάτων, καθώς και του εφάπαξ όλων των Ταμείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην έκθεση:

  • Υποδεικνύεται η μείωση των αμοιβών των ειδικών μισθολογίων κατά 12%, ώστε να οδηγηθούν αυτόματα σε μείωση όλες οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα σε πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, στρατιωτικούς, γιατρούς, κ.ά.
  • Προτείνονται σκληρά μέτρα που ξεκινούν από την επιβολή εισφοράς σε όλες τις συντάξεις άνω των 600 ευρώ, περικοπές των πολλαπλών συντάξεων, κατάργηση των δώρων (13ης και 14ης σύνταξης) για όλους και επιβολή πλαφόν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές.

Οι προτεινόμενες περικοπές θίγουν περίπου το 50% των 2,1 εκατομμυρίων συνταξιούχων και καθορίζουν το μέλλον όλων όσων εργάζονται και βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Στα εναλλακτικά σενάρια προτάθηκε η γενική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή στα 67 χρόνια για όλους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά κρίθηκε ότι αυτό το μέτρο δεν θα αποδώσει άμεσα.

Έτσι, αντιπροτάθηκε η κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω του σημερινού ορίου ηλικίας και η αναστολή της καταβολής του ΕΚΑΣ σε όλους ώς το 65ο έτος ηλικίας.

Από ΑΣΕΠ όσοι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί χωρίς εξετάσεις


Την συνδρομή του ΑΣΕΠ στην αξιολόγηση φαίνεται να έχει ζητήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης από τον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Γιώργο Βέη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα", οι δύο πλευρές αναμένεται να συνεργαστούν στην αξιολόγηση του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2013.

Από εξετάσεις ΑΣΕΠ, θα περάσουν βάσει του σχεδίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσελήφθησαν χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, αλλά μέσω των διαβλητών μεθόδων του ρουσφετιού.

Στόχος, μετά το τέλος της διαδικασίας είναι να προκύψουν τα ουσιαστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων δημόσιων υπαλλήλων.

Αν και οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχουν καταλήξει στις λεπτομέρειες των εξετάσεων ΑΣΕΠ, θεωρείται βέβαιο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ξανακαθίσουν στα θρανία. Ανά υπηρεσία σε κάθε υπουργείο θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις γραπτές ή ηλεκτρονικές εξετάσεις ή σε ορισμένες περιπτώσεις, θα αξιολογηθούν βάσει βιογραφικού.

Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν όσους υπαλλήλους μπήκαν στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ τα τελευταία χρόνια. Οι υπόλοιποι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, θα πρέπει ετεροχρονισμένα να αποδείξουν την αξία τους ανεξαρτήτως... ρουσφετιού.

Η επιλογή του ΑΣΕΠ προτάσσεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για δύο λόγους. Θεωρείται πως α) θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και β) η αξιολόγηση θα γίνει με γρηγορότερους ρυθμούς.

Επιπλέον το ΑΣΕΠ δεν έχει αμφισβητηθεί πότε στο παρελθόν για τις απόλυτα αξιοκρατικές μεθόδους του. Γι 'αυτόν τον λόγο προτιμάται την τελευταία διετία ως εναλλακτική λύση των προσλήψεων. Η αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού ξεκίνησε το 2009, όταν ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, υπουργός Εσωτερικών τότε, πρόσθεσε τύπους προσλήψεων στη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Έχει λοιπόν εξαχθεί το συμπέρασμα ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν οι σκιές που ενδεχομένως υπάρξουν για τις περιπτώσεις υπαλλήλων που βρίσκονται κοντά σε πολιτικά πρόσωπα, με τα οποία συνδέονται με φιλικές ή συγγενικές σχέσεις.

Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τις περιπτώσεις Πολύδωρα και Τραγάκη, έχει καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμεί να ασχολείται με αυτήν την ευνοιοκρατία, αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα.

Φάιμαν: Να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος. Διαφωνεί η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας

Πολύ καλές πιθανότητες, να τηρηθούν από τους 'Ελληνες τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση και αντ΄ αυτού να τους δοθεί περισσότερος χρόνος, «δύο με τρία χρόνια», για την αποπληρωμή των χρεών τους, «βλέπει» ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, όπως δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Εστεράιχ».

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαρία Φέκτερ, του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, τοποθετείται κατηγορηματικά ενάντια σε μια επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, με συνέντευξή της σήμερα στην ελβετική εφημερίδα «Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ».

Τονίζοντας πως θεωρεί θετική την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ο καγκελάριος Φάιμαν αναφέρει ότι αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, για τις μεταρρυθμίσεις και τους στόχους εξοικονόμησης πόρων, ο ίδιος είναι υπέρ μιας παράτασης του χρόνου αποπληρωμής, που μπορεί να είναι δύο ή τρία χρόνια και αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί.

Συγχρόνως, ο κ. Φάιμαν επισημαίνει πως η κρίση και η ανεργία στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλή, ώστε, χωρίς μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής, αυτή να μην μπορεί να τα καταφέρει, ενώ προσθέτει ότι, τα πράγματα θα αποσαφηνιστούν μετά την έκθεση της τρόικας στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, «ψεύδονται» εκείνοι που διατυπώνουν την άποψη ότι μια αποπομπή των Ελλήνων από το ευρώ θα στοίχιζε φθηνότερα από μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, καθώς, όπως σημειώνει, με δραχμές οι 'Ελληνες δεν θα μπορούσαν καθόλου να πληρώσουν τα χρέη, η χώρα θα οδηγείτο σε φτωχοποίηση και η Ευρώπη θα έπρεπε να βοηθήσει με δισεκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά, υποστηρίζει, θα ήταν πάρα πολύ ακριβότερα από ό, τι μια παράταση χρόνου.

Σημειώνεται ότι ήδη, από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος εκφράζει τη θέση, πως στους Ελληνες πρέπει να δοθεί χρόνος για την εξυγίανση της οικονομίας τους. «Πρέπει να τους δοθεί αέρας για να αναπνεύσουν», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, στη συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα, επισημαίνει πως δεν είναι δυνατή μια εκ νέου επιμήκυνση του χρόνου, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές και γι' αυτό, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η χώρα θα βρει τον δρόμο, ο οποίος θα της επιτρέπει να σταθεί στα πόδια της και να επιστρέψει στις χρηματαγορές.

Η ίδια παρατηρεί πως η αντοχή των δανειστών χωρών και των Αυστριακών φορολογούμενων έχει φτάσει στα όρια της, αλλά η Αυστρία είναι πρόθυμη να παράσχει στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια, με την οποία μπορεί να βοηθηθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, να μπορέσουν να αντληθούν κοινοτικοί πόροι ή να δημιουργηθεί ένα κτηματολόγιο, όπως επίσης και η οικοδόμηση αποτελεσματικών φορολογικών υπηρεσιών.

Το τετ-α-τετ που άλλαξε το κλίμα

Ενας στεναγμός ανακούφισης βγήκε από την ελληνική κυβερνητική αποστολή μετά τη δύσκολη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η τελευταία φορά που ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσει την κυρία Μέρκελ δεν είχε κλείσει με τον καλύτερο τρόπο. Ηταν πέρυσι τον Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όταν ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση. Ο κ. Σαμαράς της είχε πει τότε, παρουσία αρκετών πρωθυπουργών της Ευρώπης, ότι «όταν αποτύχει το πρόγραμμά σας, εγώ θα είμαι εδώ με εναλλακτικό σχέδιο». Εκείνη του είχε απαντήσει ότι «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο και η αξιωματική αντιπολίτευση να βοηθήσει».

Τελικά, ο κ. Σαμαράς επιβεβαιώθηκε ως προς την αποτυχία του πρώτου μνημονίου, γι’ αυτό άλλωστε χρειάστηκε δεύτερο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, όμως, είχε τη δύσκολη δουλειά να πείσει τη Γερμανίδα ομόλογό του ότι τώρα είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει μια δύσκολη πολιτική που όμως μπορεί να δώσει λύση.

«Πήγε καλά και στο προσωπικό επίπεδο», έλεγε αμέσως μετά το τέλος των συναντήσεων ο πρωθυπουργός και άφηνε να εννοηθεί ότι στο τετ α τετ η κυρία Μέρκελ διέψευσε τη δημόσια εικόνα της.

Οι μετακλητοί, οι παράκλητοι και οι αμετάκλητοι


Αυτοί οι παλιοί του Κοινοβουλίου,όχι όλοι αλλά αρκετοί, μοιάζουν με τους νεωκόρους των μητροπολιτικών ναών.Επιλαμβάνονται των αρτοπλασιών , βερνικώνουν τα στασίδια και τον άμβωνα , ασχολούνται με λιβανωτούς και θυμιάματα, διαχειρίζονται τα παγκάρια , αναρτούν τα τάματα , μοιράζουν το αντίδωρο .

Έχουν προεξασφαλισμένη ασυλία έναντι των αμαρτιών τους , αφού προνομιακά , εξομολογούνται , μυρώνονται και ευλογούνται .Στις λιτανείες μοιράζουν τους φανούς και τα εξαπτέρυγα ενώ πρωτοστατούν στην τέλεση των μυστηρίων .

Θα 'λεγε κανείς πως είναι προνομιούχοι , στοιχειωμένοι και σεβάσμιοι , ταυτοχρόνως άκαμπτοι και πτυσσόμενοι σαν ράντσο παραλίας .

Μπορούν να έχουν αποφασιστική άποψη για το ποίοι χωροφύλακες θα στελεχώσουν το φρουραρχείο , ποίοι θα προσληφθούν στο κυλικείο , στο γυμναστήριο και φυσικά νόμιμα μπορούν να διορίσουν οποιονδήποτε με τον αμφισβητούμενο και αναθεωρήσιμο πλέον νόμο των μετακλητών .

Τα παχιά λόγια της επικοινωνίας , συνήθως ακολουθούν για να θεραπεύσουν την κατακραυγή που ξεσπά τις περισσότερες φορές τεχνηέντως. Σπανίως οι εξαγγελίες , όπως αυτή η πρόσφατη του πρωθυπουργού για επανεξέταση του καθεστώτος της πρόσληψης συγγενών βουλευτών ως μετακλητών υπαλλήλων , υλοποιούνται . Ακριβώς γιατί πομπωδώς εξαγγέλλονται ως προθέσεις ,που ασυνήθως εμφανίζονται ως αποφάσεις. Αλλά το κυριότερο επειδή οι θιγόμενοι είναι οι νομοθετούντες.

Προσεχώς προβλέπονται ευτράπελα με τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού των μισών βουλευτών να προσλαμβάνονται από τους άλλους μισούς και αντιστρόφως . Και ύστερα να ακολουθούν οι εσωτερικές μετατάξεις με νέες κλίμακες βαθμών συγγένειας.

Το όνειδος των μετακλητών συνυφάδων , θυγατέρων και βαπτιστικών πρέπει να σταματήσει και όχι απλώς να τηρηθούν τα στοιχειώδη προσχήματα. Όπως σταμάτησε και η επί χρόνια μονιμοποίηση τους, αφού προηγουμένως κατακλύσθηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί με λίστες χαριστικής μισθοδοσίας .

Τόσοι πολυπροσοντούχοι άνεργοι υπάρχουν σ'αυτή τη χώρα και εξακολουθούν να καθυβρίζονται από τις μεθόδους με τις οποίες ορισμένοι εξασφαλίζουν προνομιούχο εργασία σε συνθήκες χρεοκοπίας .Τόσους έχουν διορίσει στο δημόσιο υπουργοί και βουλευτές. Ας αρκεστούν στις αποσπάσεις αν σώνει και καλά επιθυμούν κολαούζους εμπιστοσύνης. ;H μια επιτροπή με προδιαγραφές ΑΣΕΠ να εφαρμόζει κανόνες αξιοκρατίας σε πραγματικά έκτακτες ανάγκες.

Ρέσλερ: Καμία επιπλέον παραχώρηση στην Ελλάδα

"Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι επιθυμητή", αλλά δεν μπορεί να δοθεί παράταση χρόνου, δήλωσε γερμανός αντικαγκελάριος.«Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι επιθυμητή, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιπλέον παραχώρηση», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η οποία θα προβληθεί απόψε.

Ο κ Ρέσλερ δεν επανέλαβε το σχόλιό του περί εξόδου της Ελλάδας, η οποία «δεν τρομάζει πλέον κανέναν», ωστόσο τόνισε ότι μια παράταση χρόνου δεν είναι εφικτή, διότι σημαίνει πάντα και χρήματα. «Εάν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να δοθεί καμία περαιτέρω βοήθεια», πρόσθεσε.

«Μάστιγα» η μαύρη εργασία για τη χώρα μας

Υψηλό είναι το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων στη χώρα μας...

Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να εργάζονται μη έχοντας καμία ασφάλιση, χάνοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δείχνουν ότι τα ταμεία χάνουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως εξαιτίας της ανασφάλιστης εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι ανασφάλιστος και όπως εκτιμάται στο σύνολο της οικονομίας, οι ανασφάλιστοι είναι περίπου 1 εκατομμύριο άτομα.

Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 5 δις ετησίως μόνο στο ΙΚΑ, το οποίο σύμφωνα με υπολογισμούς, έχει απώλειες εσόδων 450 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε μία μονάδα αύξησης της ανεργίας.

Σε τραγική οικονομική κατάσταση βρίσκεται και το δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας, αυτό των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μόλις το 54,14% των ασφαλισμένων του Ταμείου κατέβαλε εισφορές.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί «τρύπα» 95.000.000 ευρώ, αφού από τα 250.000.000 που επρόκειτο να μπουν στα ταμεία, εισπράχθηκαν μόλις 155.000.000 ευρώ.

Άλλωστε η «αδήλωτη» εργασία υπολογίζεται από τη Κομισιόν στο 25% της απασχόλησης, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι μόλις 9,7%!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)