Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκινά η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ

Καταβάλλονται από χθες Τετάρτη 3-8-2013 τα νέα οικογενειακά επιδόματα (το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών) σε 126.802 δικαιούχους του ΟΓΑ. Όπως έχει ανακοινώσει ο Οργανισμός, πρόκειται για ασφαλισμένους για τους οποίους έγινε οριστική εκκαθάριση του εντύπου Ε1 από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, συμπλήρωσαν σωστά το έντυπο Α21 και κρίθηκαν δικαιούχοι μετά τους σχετικούς ελέγχους. Το ποσό που θα καταβληθεί διαμορφώνεται σε 43.833.669,81 €. Θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές οικογενειακών επιδομάτων στους υπόλοιπους δικαιούχους, σύμφωνα με την πορεία των οριστικών εκκαθαρίσεων που θα διαβιβάζεται στον οργανισμό από τη Γ. Γ. Π. Σ. Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι πλέον και όσοι έχουν ένα παιδί και πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο Νόμος. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μετά την φορολογική τους δήλωση και το έντυπο Α21 μέσω του TaxisNet της Γ. Γ. Π. Σ.

Αλλάζει το σύστημα των δημοτικών εκλογών – Πως θα ψηφίζουμε

- Εκλογή δημάρχου από τον πρώτο των εκλογών γύρο με 42%
- Εκλογές με μόνο δύο ψηφοδέλτια για όλους τους συνδυασμούς
- Με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων και εκλογή με σταυρό

Οι δημοτικές εκλογές θα είναι το πρώτο τεστ της κυβέρνησης σε εκλογική μάχη. Το σύστημα των εκλογών όμως φαίνεται ότι αλλάζει. Όλα δείχνουν ότι η εκλογή δημάρχων και συμβούλων δεν θα γίνει με το γνωστό μέχρι τώρα τρόπο. Μάλλον μόνο η κάλπη θα μείνει ίδια, καθώς θα αλλάξουν ως και τα ψηφοδέλτια...


Σε δύο ψηφοδέλτια όλοι οι υποψήφιοι
Οι πληροφορίες λένε ότι οι αλλαγές αφορούν στις αμέσως επόμενες εκλογές του Μαϊου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές με ρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα υπάρχουν πολλά ψηφοδέλτια, αλλά μόνο δύο για όλους τους συνδυασμούς.

Το ένα θα περιλαμβάνει όλους τους υποψήφιους δημάρχους και το άλλο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Και στις δύο περιπτώσεις τα ονόματα θα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά.

Με 42% δήμαρχος από τον πρώτο γύρο
Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να συγκεντρώσει το 42% των ψήφων, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προκρίνονται στον δεύτερο γύρω οι πρώτοι υποψήφιοι.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι αλλαγές αυτές συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση Σαμαρά – Μιχελάκη με κύριο στόχο, όπως διαμηνύει το Μαξίμου, να απεγκλωβιστούν οι δημοτικές εκλογές από τον εναγκαλισμό των κομμάτων

Πως θα εξοφλήσετε έως και 12 δόσεις τα φετινά χαράτσια

Eως και σε 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν όσοι αδυνατούν να το κάνουν τις οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αν και οι περισσότεροι θα πληρώσουν τους φόρους σε δύο ή τρεις δόσεις, αναμένεται να υπάρξουν διευκολύνσεις από την εφορία, ώστε αρκετοί να πληρώσουν ακόμη και σε 12 δόσεις.
Συγκεκριμένα, για να μπορέσει κάποιος να υπαχθεί στην "πάγια ρύθμιση" πρέπει να καταστούν οι οφειλές του ληξιπρόθεσμες.
Αυτό σημαίνει πως ο φορολογούμενος δεν πρέπει να πληρώσει εντός προθεσμίας την οφειλή του στην εφορία. Αυτόματα η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και ο πολίτης μπορεί να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση εξασφαλίζοντας 12 δόσεις, αντί 2 ή 3, με ετήσιο επιτόκιο 8,5% και με το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.
Όσοι όμως από τους φορολογούμενους έχουν και παλαιά χρέη τα οποία έχουν τακτοποιήσει με την άλλη ρύθμιση, της "τελευταίας ευκαιρίας" έως και σε 48 ή και 100 δόσεις θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλες δυσκολίες αφού αν αναγκαστούν να αφήσουν να γίνουν ληξιπρόθεσμα τα νέα χρέη από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΦΑΠ κινδυνεύουν να τεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης για τις παλιές οφειλές τους!
Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται σε όσους φορολογούμενους αποδείξουν με παραστατικά και έγγραφα ότι δεν διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος. Μάλιστα με την υποβολή της αίτησης, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής).
Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή θα καταβάλλεται με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
Η πληρωμή των δόσεων θα διενεργείται στις τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή.
Με την κίνηση αυτή, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ήδη υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.

Έρχονται 950.000 «καυτά» εκκαθαριστικά

Τέλος χρόνου σήμανε τη Δευτέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 κι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκινά αγώνα δρόμου για την εκκαθάριση περίπου 950.000 φορολογικών δηλώσεων οι οποίες εκκρεμούν είτε γιατί υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, είτε γιατί έπρεπε να ελεγχθούν από τις εφορίες.
Η εκκαθάριση πρόκειται να γίνει εντός της εβδομάδας...
για να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η αποστολή του συνόλου των 5,7 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ώστε το αργότερο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2014 να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους τα 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013 ότι θα εισπραχθούν από την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος του οικονομικού έτους 2013.
Παρά την προσπάθεια της ΓΓΠΣ να καλύψει τις καθυστερήσεις που η ίδια προκάλεσε στο πρόγραμμα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, περίπου 900.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος σε δύο δόσεις ή εφάπαξ, καθώς η βεβαίωση των φόρων έγινε με καθυστέρηση.
Στις δηλώσεις που εκκρεμούν πλέον προς εκκαθάριση περιλαμβάνονται:
-Περίπου 400.000 οι οποίες είχαν υποβληθεί το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου από μισθωτούς, συνταξιούχους και εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια), αλλά δεν είχαν εκκαθαριστεί.
Αιτία οι αναντιστοιχίες που διαπιστώθηκαν κατά τον αυτόματο ηλεκτρονικό έλεγχο που έκανε το σύστημα ΤΑΧISnet ανάμεσα στα ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων και των παρακρατηθέντων φόρων τα οποία είχαν δηλώσει οι φορολογούμενοι και στα αντίστοιχα ποσά που εμφανίζονταν στις δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών και στις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
-Οι υπόλοιπες δηλώσεις (περίπου 550.000) που επίσης εκκρεμούν υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Τα εκκαθαριστικά
Από τους 950.000 φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά τους εντός των προσεχών ημερών, σχεδόν οι μισοί, δηλαδή περίπου 475.000, θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου. Περίπου 170.000 θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου, ενώ οι υπόλοιποι 300.000 θα λάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά.
Οι 475.000 φορολογούμενοι που θα παραλάβουν χρεωστικά σημειώματα εκτιμάται ότι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 550 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους, είτε εφάπαξ, είτε σε δύο δόσεις.
Συγκεκριμένα, όσοι θα καλούνται να καταβάλουν ποσά μέχρι 300 ευρώ θα πρέπει να τα εξοφλήσουν υποχρεωτικά εφάπαξ, ενώ όσοι θα διαπιστώσουν ότι οφείλουν ποσά μεγαλύτερα των 300 ευρώ θα μπορούν να τα εξοφλήσουν σε δύο δόσεις, την πρώτη εκ των οποίων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Συνολικά, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας άλλων 950.000 δηλώσεων μέσα στην εβδομάδα, οι εκκαθαρισθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φθάσουν στα 5,25 εκατομμύρια.
Μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 4,3 εκατομμύρια δηλώσεις κι έχουν εκδοθεί ισάριθμα εκκαθαριστικά, από τα οποία τα 2,2 εκατ. είναι χρεωστικά και τα υπόλοιπα μηδενικά και πιστωτικά. Από τους 2,2 εκατ. φορολογούμενους που έχουν ήδη παραλάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά, υπολογίζεται ότι οι 300.000 καλούνται να εξοφλήσουν τους φόρους είτε εφάπαξ, είτε σε δύο δόσεις, καθώς οι δηλώσεις τους εκκαθαρίστηκαν από τις 14 Αυγούστου και μετά.
Η τρέχουσα εβδομάδα είναι δύσκολη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς μέχρι την Παρασκευή πρέπει να πληρώσουν τη δόση για τον φόρο εισοδήματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012, η οποία έληξε στις 30 Αυγούστου, δόθηκε, όμως, παράταση καθώς πολλοί δεν είχαν λάβει τα εκκαθαριστικά.
Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου εισοδήματος που τους αναλογεί και όχι μόνο τη δόση δικαιούνται έκπτωση 1,5% επί του πρόσθετου φόρου.
Ο ΦΑΠ καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Νέες μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Νέο «κύμα» αλλαγών έρχεται στο ασφαλιστικό σύστημα, με τις παρεμβάσεις να υλοποιούνται σε δόσεις. Οι ανατροπές θα ξεκινήσουν από τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, ενώ θα ακολουθήσουν οι κύριες συντάξεις, όπου αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος υπολογισμού.
Από τη νέα χρονιά θα δημιουργηθεί «ατομικός λογαριασμός» για κάθε ασφαλισμένο και, όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Έθνος»...

η έκταση των αλλαγών συνδέεται άμεσα με τα οικονομικά των Ταμείων και καθοριστική θα είναι η επόμενη επίσκεψη της τρόικας στη χώρα μας.
Σε περίπτωση που τα μέτρα για την είσπραξη των οφειλών και την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας δεν αποδώσουν, οι δανειστές θα ζητήσουν το «μαχαίρι» να μπει βαθύτερα.

Στους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας θα εφαρμοστεί η «ρήτρα» του μηδενικού ελλείμματος. Αυτό σημαίνει ότι, αν προκύψουν ελλείμματα, τον λογαριασμό θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

Οι αλλαγές στα επικουρικά ταμεία και στους φορείς πρόνοιας θα τεθούν σε ισχύ από το 2014. Οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν τον δικό τους «κουμπαρά», όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εισφορές.

Το τελικό ποσό, όμως, δεν θα εξαρτάται μόνο από τις εισφορές του εργαζομένου αλλά και από εξωγενείς παράγοντες που συνδέονται με τα οικονομικά του Ταμείου. Στα Ταμεία Πρόνοιας για τον καθορισμό του εφάπαξ θα λαμβάνεται υπ' όψιν ακόμα και το κύμα φυγής που καταγράφεται τη συγκεκριμένη χρονιά.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξαντληθεί η έκτακτη χρηματοδότηση που δόθηκε στα Ταμεία Πρόνοιας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να δρομολογηθούν νέες ανατροπές στο καταβαλλόμενο εφάπαξ (που ήδη έχει μειωθεί κατά 38%).

Υπουργείο Εργασίας: Αλλάζει ο έλεγχος καταβολής εισφορών στα ταμεία

Ευρεία σύσκεψη εργασίας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής, πραγματοποιήθηκε, υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, και με τη συμμετοχή του γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρη, διοικητών ταμείων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά το  τέλος της σύσκεψης ο αρμόδιος υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αλλάζει ο έλεγχος καταβολής εισφορών στα ταμεία για το εφάπαξ. Συγκεκριμένα ανέφερε  ότι «προχωρούμε σήμερα σε μία ακόμη γενναία μεταρρύθμιση με διπλό στόχο, αφενός με την ολοκλήρωση της ενιαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης με οριστικό και δίκαιο τρόπο και αφετέρου με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας είσπραξης των εισφορών για παροχή εφάπαξ».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «Το νέο σύστημα συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή των παροχών, αλλά και στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής με όφελος 70 εκατ. ευρώ ετησίως υπέρ των εργαζομένων και συνταξιούχων. Επομένως, νοικοκυρεύουμε οριστικά τα δύο αυτά ταμεία. Κλείνουμε έναν ιστορικό κύκλο 20 ετών, μία ακόμη "ανοιχτή πληγή" του ασφαλιστικού συστήματος, κατάλοιπο της αδράνειας και της αναβλητικότητας του παρελθόντος. Παρεμβαίνουμε και αλλάζουμε το μέλλον» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Με το νέο σύστημα οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν τις κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, ενώ το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ, επεκτείνεται στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.

Σκοπός της σύσκεψης

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητηθεί και να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής λόγω της έλλειψης ελέγχου και παρακολούθησης στο σύστημα καταβολής εισφορών και παροχών στα ταμεία της επικουρικής ασφάλισης και της παροχής εφάπαξ (ΕΤΕΑ,ΤΑΠΙΤ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «στη σύσκεψη θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί το νέο σύστημα των ενιαίων ρυθμίσεων στις εισφορές των ταμείων, το νέο πλαίσιο των οργανωτικών και διαρθρωτικών αλλαγών καθώς και το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης και της παροχής εφάπαξ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».

Αναβολή ζήτησε η Εθνική Τράπεζα για την Τράπεζα Ανατολής. Απούσα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην εκδίκαση μιας πολύ “απλής” υπόθεσης, όπως διατείνεται η Εθνική Τράπεζα, η νομική της ομάδα ζήτησε για μία ακόμη φορά αναβολή, επιλέγοντας να αποφύγει την κατ’ ουσία αντιπαράθεση για την υπόθεση. Είναι άκρως αντιφατικό το γεγονός ότι η επίσημη θέση της τράπεζας είναι πως δεν υπάρχει καν θέμα και ότι οι μετοχές της Τράπεζας Ανατολής δεν έχουν αξία, αλλά από την άλλη οι δικηγόροι της φροντίζουν να μην εμφανίζονται εκεί που είναι το πλέον σημαντικό, στις δικαστικές αίθουσες. H πρόσφατη εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων επίδειξης εγγράφων είχε οριστεί για τις 20 Αυγούστου 2013. Σε αυτήν οι αιτούντες ζητούσαν να λάβουν αντίγραφα των ισολογισμών και των υπολοίπων εγγράφων της ειδικής εκκαθάρισης της Τράπεζας Ανατολής που θα έπρεπε να έχουν δημοσιευτεί στον Ελληνικό και ξένο Τύπο και στο Δελτίο Ανωνύμων Εταιρειών πριν από 77 χρόνια. Αυτή είναι μια πολύ απλή διαδικασία και η νομική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας το μόνο που θα έπρεπε να κάνει, είναι να εμφανίσει τα έγγραφα από τη στιγμή που είναι τόσο σίγουρη για την ορθότητα των επιχειρημάτων της.
Αντίθετα, αυτό που έγινε ήταν να εμφανιστεί ως νομική εκπροσώπηση της Εθνικής Τράπεζας μια νέα δικηγόρος, η οποία ξεκαθάρισε πως δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα, και ότι ο μόνος δικηγόρος της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος έχει εμβαθύνει στην υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής, είναι ο κ. Ιωάννης Λιναρίτης. Βέβαια, αν και τα ασφαλιστικά μέτρα είχαν επιδοθεί μέσα στις ημερομηνίες που είχαν οριστεί, ο κ. Λιναρίτης φρόντισε να λείπει για διακοπές…

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΝΑΒΟΛΗ ΛΟΓΩ “ΒΟΥΤΙΩΝ”

Το αίτημα λοιπόν της Εθνικής Τράπεζας ήταν να δοθεί αναβολή στην εκδίκαση με το αιτιολογικό ότι “ο Αύγουστος είναι ο μήνας που οι Έλληνες κάνουν τα μπάνια τους”, σύμφωνα με την δικηγόρο της Εθνικής Τράπεζας κας Γεωργίας Γεωργίου και “αν ο κ. Ιωάννης Λιναρίτης το γνώριζε νωρίτερα θα φρόντιζε να είναι εκεί, γιατί δυστυχώς βρίσκεται σε προγραμματισμένες διακοπές”. Αντίθετα με τη νομική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας, οι δικηγόροι της άλλης πλευράς και φυσικά ο δικαστής ήταν στη θέση τους, παρά τις καλοκαιρινές διακοπές και τις υψηλές θερμοκρασίες.
Ο δικαστής που είχε οριστεί έδωσε την πρώτη αυτή αναβολή και ίσως να ήταν και το ορθό, από τη στιγμή που ολόκληρη Εθνική Τράπεζα με ένα εξαιρετικά οργανωμένο νομικό τμήμα και έμμισθους δικηγόρους σε ολόκληρη την Ελλάδα, δεν είχε άλλον δικηγόρο να την εκπροσωπήσει σε αυτήν την πολύ “απλή” υπόθεση. Το περίεργο θα ήταν αν δεν είχε δοθεί η αναβολή, οπότε θα αναγκαζόταν μια νέα δικηγόρος, χωρίς καμία γνώση για το θέμα – κατά δήλωση της – να εκπροσωπήσει την Εθνική Τράπεζα στην υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής.
Το τραγελαφικό είναι ότι η Εθνική Τράπεζα είχε περίπου 80 χρόνια να προετοιμάσει την υπεράσπιση της και θα έπρεπε να έχει διαθέσιμα τα έγγραφα που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της, μια και βρίσκεται σε πολλαπλές δικαστικές διαμάχες εδώ και δύο χρόνια για το θέμα. Κατά συνέπεια, οποιοσδήποτε δικηγόρος με την απλή επίδειξη των εγγράφων αυτών, αφού μελετούσε την υπόθεση για μία εβδομάδα, θα μπορούσε να την κερδίσει. Αν βέβαια ήταν τόσο “απλά” τα πράγματα.
Το εντελώς τραγικό όμως είναι ότι σε μια τέτοια περίοδο, που η κρίση έχει χτυπήσει κάθε Ελληνική πόρτα και χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους προς τις τράπεζες, κινδυνεύοντας να χάσουν τα σπίτια τους, η νομική ομάδα μίας τράπεζας προτάσσει σαν σημαντικό λόγο αναβολής της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων “τα μπάνια του λαού”! Ελπίζουμε όταν οι αντίδικοι της τράπεζας σε υποθέσεις κατασχέσεων προτείνουν αναβολή λόγω του ότι είναι σε “διακοπές”, να μην αντιδικήσει η νομική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας.
Πάντως, μπορεί πλέον να δημιουργηθεί νομολογία, κατά την οποία οι βουτιές, η ηλιοθεραπεία και η κρασοκατάνυξη αποτελούν λόγους για να ζητηθεί αναβολή σε ασφαλιστικά μέτρα.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΜΕ …ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Παρόμοια αναβολή ζητήθηκε και δόθηκε στην Εθνική Τράπεζα στις 7 Ιουνίου 2012 στη Ρόδο, σε αγωγή για την αποτίμηση της αξίας των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής και τη διαλεύκανση της όλης υπόθεσης.
Η Εθνική Τράπεζα είχε καταθέσει προτάσεις προς το δικαστήριο δια χειρός των έμμισθων δικηγόρων της κκ. Λιναρίτη και Λύτρα. Ίσως οι δικηγόροι της ΕΤΕ να περίμεναν ότι στη Δωδεκάνησο θα υπήρχε δικαστικό ένσημο ή ότι θα αντίκριζαν τους γνωστούς “κατασκευαστές διαστημικών καυσίμων” απέναντι τους. Ωστόσο, η απάντηση του δικηγόρου του αντιδίκου της Εθνικής Τράπεζας κ. Ιωάννη Καραμιχάλη, φανέρωσε ότι δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα, οδηγώντας στην απόφαση να ζητηθεί εναγωνίως αναβολή.
Το αστείο στην υπόθεση, που δείχνει και την επιπολαιότητα των κινήσεων της νομικής ομάδας της Εθνικής Τράπεζας, είναι ότι είχε αποφασιστεί να ζητηθεί η αναβολή ακριβώς μετά την ανταλλαγή νομικών προτάσεων των δύο πλευρών και είχε γίνει ευρέως γνωστό ότι θα χρησιμοποιηθεί ένα θέμα υγείας του μάρτυρα της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη αναβολή.
Την Εθνική Τράπεζα εκπροσώπησε στο δικαστήριο ο κ. Ιωάννης Λιναρίτης, ο οποίος και ζήτησε αναβολή, γιατί ο πατέρας του κ. Νικολάου Παντελάκη, προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας και μοναδικού μάρτυρα, έπρεπε να εισαχθεί εσπευσμένως στο νοσοκομείο εκείνη την ημέρα και ο κ. Παντελάκης έπρεπε να παρασταθεί στο πλευρό του.
Μπορεί το πρόβλημα υγείας να ήταν πραγματικό και να υπήρχε η ανάγκη για εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα, ωστόσο δεν μπορεί ένας ικανός νομικός να λέει μπροστά στη δικαστή ότι υπήρχε ένα έκτακτο και επείγον πρόβλημα τη στιγμή που όλοι γνώριζαν 15 ημέρες πριν ότι θα ζητηθεί αναβολή για λόγους υγείας… Μάλιστα τοπικοί νομικοί κύκλοι χαριτολογώντας διέδιδαν ότι θα ζητηθεί η αναβολή, “ακόμη κι αν χρειαστεί να βουτήξει ο ίδιος ο μάρτυρας από το παράθυρο”.
Τελικά, παρά τις καθυστερήσεις, τουλάχιστον οι αναβολές του κ. Λιναρίτη προσφέρουν μια κωμική νότα και ένα χαμόγελο στους εμπλεκόμενους, με την πλούσια εφευρετικότητα των λόγων που επικαλείται.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕ

Κύκλοι μέσα στην Εθνική Τράπεζα επιμένουν ότι η τράπεζα παρά τη φαινομενικά σκληρή στάση της, θεωρεί την υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής ένα διαρκές αγκάθι, με το οποίο δεν επιθυμεί να ασχοληθεί κανείς στους κόλπους της.
Η καλύτερη λύση που προτείνουν αρκετοί μέσα στο τραπεζικό ίδρυμα, θα ήταν να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση για το θέμα που να το κλείσει “νυχτα”, έστω με ημι-διαφανή τρόπο, για να απαλλαγεί η Εθνική Τράπεζα από ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα. Θεωρείται σίγουρο από πολλούς ότι σε παλαιότερες εποχές, μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν ευκολότερη και δε θα προκαλούσε προβλήματα, κάτι που στις σημερινές συνθήκες θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, κυρίως λόγω της πρόσφατης εμπλοκής πολιτικών στελεχών, δικηγόρων και δικαστών σε οικονομικά σκάνδαλα, με βαριές ποινές φυλάκισης.
Ως τέτοια ρύθμιση εκλήφθηκε από πολλούς η προσπάθεια επέκτασης του δικαστικού ενσήμου στη Δωδεκάνησο, μετά από παρέμβαση κάποιων δικηγόρων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι αυτοί έκαναν “παράπονα” για το γεγονός ότι στη Δωδεκάνησο δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές και καταψηφίστηκες αγωγές, ενώ ολόκληρος ο νομικός κόσμος στην Ελλάδα ήταν εκ βάθρων αντίθετος στην εφαρμογή του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και ακόμη και δικαστήρια σε διάφορους νομούς είχαν κρίνει αντισυνταγματική την εφαρμογή του.
Ωστόσο, η τροποποίηση αυτή θα μπορούσε να απαλείψει τον κίνδυνο για τεράστιες αγωγές κατά της Εθνικής Τράπεζας και να λύσει μια και καλή ένα μεγάλο πρόβλημα. Παρά το γεγονός όμως ότι η τράπεζα είδε με καλό μάτι την αλλαγή στη νομοθεσία και προσπάθησε να επισπεύσει την τροποποίηση αυτή, τελικά η καθυστέρηση και οι εύλογες αντιδράσεις τοπικών παραγόντων δεν έκαναν δυνατή την άμεση εφαρμογή της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στη Ρόδο, με συνέπεια να ατονίσει το όλο εγχείρημα, που σε παλαιότερα χρόνια θα είχε ολοκληρωθεί σε μία νύχτα.
Ταυτόχρονα, άλλη λύση που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος είναι αυτή της διαρκούς καθυστέρησης, με συνεχείς αναβολές για να απελπιστούν οι αντίδικοι μια και “η Εθνική Τράπεζα θα βρίσκεται πάντα εδώ, με τη μία μορφή ή την άλλη”, όπως σημείωσε γνώστης της υπόθεσης. Το ιδανικό σύμφωνα με κύκλους μέσα στην τράπεζα θα ήταν να μεταφερθεί η καυτή πατάτα σε μελλοντική διοίκηση, ώστε να μην “βαρύνει” οποιαδήποτε απόφαση τους τωρινούς διοικούντες, και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο για το τραπεζικό σύστημα, στην οποία η Εθνική προσπαθεί να ενισχύσει την θέση της και να κερδίσει σε πολλαπλά επίπεδα. Άλλωστε “σε καιρούς κρίσης υπάρχουν οι ευκαιρίες και γίνονται οικονομικές κινήσεις με πολύ μεγαλύτερο κέρδος”.
Τέλος, ο νομικός της Εθνικής Τράπεζας που έχει ασχοληθεί τελευταία με την υπόθεση, ακολουθώντας τους νομικούς ισχυρισμούς και τις υποδείξεις παλαιότερων δικηγόρων της Εθνικής Τράπεζας πάνω στο θέμα, ο κ. Ιωάννης Λιναρίτης, φαίνεται να υποστηρίζει με σθένος πως μπορεί να κερδίσει την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Δυστυχώς όμως η θέση του στη νομική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας, έχει αρχίζει να κλονίζεται, με αρκετά πικρόχολα σχόλια να ακούγονται από συναδέρφους του. Ταυτόχρονα, η τράπεζα ακόμη γλύφει τις πληγές της μετά την πλήρη “κατάρρευση” της Εθνικής Ασφαλιστικής στο δικαστήριο, με απώλειες που μπορούν να ακουμπήσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η νίκη παρουσιαζόταν ως δεδομένη, ενώ ακόμη γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να μην εμφανιστεί στο επενδυτικό κοινό όλη η έκταση της νομικής ήττας.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι την υπόθεση στο υψηλότερο επίπεδο έχει αναλάβει το γραφείο του κ. Μιλτιάδη Σταθόπουλου, ο οποίος έχει ήδη γνωμοδοτήσει προς το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και ειδικότερα προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιου Ζανιά. Ο κ. Μιλτιάδης Σταθόπουλος θεωρείται εκ των έμπιστων του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας και η γνώμη του έχει ιδιαίτερη σημασία.
Παρά τη φαινομενικά απαθή στάση της τράπεζας, όλοι γνωρίζουν ότι ένας ακόμη λάθος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει ένα τεράστιο πρόβλημα, του οποίου το μέγεθος δεν έχει ακόμη αναλυθεί και σίγουρα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Express Service, σε επίπεδο που θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της Εθνικής Τράπεζας.
Ο κ. Μιλτιάδης Σταθόπουλος είναι ο εμπνευστής της “σκληρής στάσης”, θεωρώντας ότι το μέγεθος της Εθνικής Τράπεζας είναι τέτοιο που της επιτρέπει να “χειριστεί” μια τέτοια κατάσταση κρίσης, εύκολα και προς όφελος της, ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις και οι αυξανόμενες δικαστικές διαμάχες δεν φαίνεται να τον δικαιώνουν.
Ο κ. Σταθόπουλος ορίστηκε Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών στην Εθνική Τράπεζα το Φεβρουάριο του 2010, ενώ τον Ιούλιο του 2012 ορίστηκε Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών και Εταιρικής Διακυβέρνησης. Αποτελεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας και παρίσταται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ως νομικός παραστάτης.
Επιπλέον, είναι μέλος της νομικής επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ιδρυτικό μέλος της εταιρίας Τραπεζικού και Χρηματιστηριακού Δικαίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου αυτής, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και της Bankassurance και συμμετέχει στο Νομικό Συμβούλιο, σε όλες τις Επιτροπές του Δ.Σ. καθώς και στις επιτροπές πιστοδοτήσεων και στο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ – ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΥΝΤΟΜΑ

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κληθεί να δώσει τη γνώμη της, αλλά και να επιβεβαιώσει τον εποπτικό της ρόλο σε αρκετές περιπτώσεις στην υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής. Τόσο διάφοροι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι μετοχών της υπό εκκαθάρισης τράπεζας, όσο και δημόσιες υπηρεσίες και φορείς έχουν αποτανθεί στην εποπτική αρχή των τραπεζών, ζητώντας την παρέμβαση της και την παροχή στοιχείων.
Η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι έχει ασχοληθεί με την υπόθεση, αρνείται κάθε εμπλοκή με αυτήν και αποφεύγει και αυτή με τη σειρά της την “καυτή πατάτα”. Τόσο ο διευθυντής του τμήματος κ. Κωτσοβίλης, όσο και ο υποδιευθυντής κ. Κοντοβαζαινίτης προσπαθούν να διατηρήσουν μια ουδέτερη στάση, που ωστόσο δεν συνάγει με τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, αλλά και με το ρόλο της στο τραπεζικό σύστημα.
Αν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να ερευνήσει μια απλή περίπτωση συγχώνευσης δύο μεγάλων τραπεζών πριν από 80 χρόνια, πως μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, είναι το ερώτημα που πλέον τίθεται ξεκάθαρα. Και αν 80 χρόνια δεν είναι αρκετά για να γίνει η διερεύνηση της εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής, πόσα χρόνια ακριβώς θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση άλλων τραπεζών. Μήπως τελικά η Τράπεζα της Ελλάδος, απλά προσπαθεί να μην επιβαρύνει με τη στάση της και με στοιχεία τη μεγάλη “αδερφή” Εθνική Τράπεζα, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί και την πηγή αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών της;
 
Σε τρεις περιπτώσεις λοιπόν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν “σήκωσε το γάντι” και απέφυγε επιμελώς να απαντήσει:

  • α) σε εισαγγελική παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, με την οποία ζητήθηκαν τα στοιχεία της εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής και οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, απλά επισήμανε ότι “δεν έχει περιέλθει στην Τράπεζα της Ελλάδος οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο”.
  • β) σε επιστολή κατόχου μετοχών της Τράπεζα της Ανατολής, στην οποία σημειώνεται από τη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών ότι “η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δικαιούται σε οποιαδήποτε μορφής παρέμβαση και μάλιστα επί υποθέσεων που ήδη έχουν αχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης”. Βέβαια, το ερώτημα είναι ότι η υπόθεση αυτή έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ασχολήθηκε ποτέ πριν, παρά τις αναφορές που υπήρχαν από πολίτες, οργανισμούς και τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  • γ) σε επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών μετά από αίτημα ενδιαφερομένων, στην οποία η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωσε πως “ουδεμία πρωτογενή γνώση έχει επί του θέματος. Η πληροφόρηση της προέρχεται αποκλειστικά από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προς την οποία επίσης κοινοποιείται η αίτηση.”
Σε κάθε περίπτωση είναι θεαματική η απουσία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία σε άλλες περιπτώσεις βιάζεται να επιβάλει ποινές και να χρησιμοποιήσει τον εποπτικό της ρόλο, ενώ αντίθετα στην περίπτωση της Τράπεζας της Ανατολής, απλά “νίπτει τας χείρας” αφήνοντας την Εθνική Τράπεζα να χειριστεί το θέμα όπως αυτή θέλει.
Σύντομα όμως το Banquedorient.org θα εμφανίσει έγγραφο-βόμβα το οποίο θα αποκαλύψει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να έχει στη διάθεση της στοιχεία για την υπόθεση της εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής και ότι εδώ και 30 χρόνια της έχουν παρασχεθεί πληροφορίες και στοιχεία, τα οποία έχει αρνηθεί επιμελώς να παρουσιάσει, προστατεύοντας την Εθνική Τράπεζα, σε βάρος των υπολοίπων τραπεζικών ιδρυμάτων και των απλών επενδυτών.
Πλέον, αρκετοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση από την πλευρά των μετόχων, αλλά και δικαστικοί κύκλοι, θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα των εισαγγελέων ως μόνος τρόπος για να τελειώνει η αλληλοκάλυψη παραγόντων και υπηρεσιών, σε μία υπόθεση με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Άνοιξε ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο κλειστό από το 1964

Την πρώτη ημέρα γράφτηκαν δύο παιδιά της ελληνικής κοινότητας
Άνοιξε ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο κλειστό από το 1964

Άνοιξε και λειτουργεί ύστερα από μισον αιώνα διακοπή από χθες το δημοτικό σχολείο των Άγιων Θεοδώρων στην Ίμβρο αλλά μόνο δύο μικροί μαθητές έκαναν την εμφάνιση τους, παιδιά της ελληνικής κοινότητας του χωριού το οποίο απέχει περίπου 4 χλμ. από το διοικητικό κέντρο του νησιού. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον άλλα οκτώ παιδιά θα εγγραφούν τις επόμενες ήμερες.

Το κτίριο του σχολείου επισκευάστηκε με έξοδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας διόρισε δασκάλα την κυρία  Άννα Κουζουμά, η οποία είχε φύγει από την Ίμβρο πριν 36 χρόνια και επανήλθε πρόσφατα.. Θα διοριστεί και ένας ακόμη δάσκαλος. Διευθύντρια του σχολειού ανέλαβε η κυρία Παρασκευή Βερβέρη, μόνιμη κάτοικος του νησιού.

Η ιστορία του σχολείου δείχνει την τραγική μοίρα της ελληνικής κοινότητας. Στην Ίμβρο υπάρχουν τέσσερα χωριά με ελληνικής καταγωγής πληθυσμό που κάποτε έφθανε τις 6.000. Σήμερα ζουν περίπου 200 ηλικιωμένοι οι περισσότεροι καθώς για λόγους οικονομικούς αλλά και πολιτικούς μεταναστεύσαν σχεδόν όλοι οι κάτω των 50 χρόνων την δεκαετία του '50 και του '60.

Με την  ευκαιρία των εγκαινίων του σχολείου ο δήμαρχος της Ίμβρου Γιουσέλ Ατάλει δήλωσε ότι δίνει μεγάλη προσοχή στη λειτουργιά του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλης της ελληνικής μειονότητας του νησιού

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)