Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Μια ιστορία με σεξ, γάμους, θανάτους και αγωγούς

– Η κυρία που βλέπετε στη φωτογραφία είναι η Τουρκάλα δημοσιογράφος Zeyno Baran…

Η κυρία που βλέπετε στη φωτογραφία είναι η Τουρκάλα δημοσιογράφος Zeyno Baran

η οποία, στις 14 Μαρτίου 2007, έγραψε στο Αμερικανικό περιοδικό NATIONAL REVIEW, ένα άρθρο για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, στο οποίο προειδοποιεί την Ελλάδα για τους κινδύνους της Ελληνορωσικής συμφωνίας και ουσιαστικά ρίχνει την πρώτη προειδοποιητική βολή προς Καραμανλή, να μην κάνει κακές παρέες (βλέπε Πούτιν). Το άρθρο βρίσκεται εδώ
Δύο μέρες μετά, στις 16 Μαρτίου 2007, Πούτιν και Καραμανλής, υπογράφουν τη συμφωνία για τον αγωγό (χωρίς να ακούσουν τη zeyno!)

Ο κύριος που βλέπετε παρακάτω, είναι ο Αμερικανός βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Matthew Bryza

Στις 29 Ιουνίου 2007, ο κ. Μπράιζα, ρίχνει τη δεύτερη προειδοποιητική βολή, με δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ, προς Καραμανλή: “μην προχωράς με τον αγωγό”
Το δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος είναι αυτό:

ο Καραμανλής συνεχίζει να μην ακούει τους Αμερικανούς (και την Zeyno)!
Έτσι, στις 23 Αυγούστου 2007, ξεσπούν 170 πυρκαγιές σε μια νύχτα στην Πελοπόννησο, με δεκάδες νεκρούς (εδώ)
Πόνος, δάκρυ, θάνατος, καταστροφή και ….για όλα φταίει ο Καραμανλής (φυσικά).

Επειδή όμως, όλες οι ιστορίες έχουν happy end, την ίδια μέρα, στις 23 Αυγούστου 2007, η Τουρκάλα δημοσιογράφος Zeyno, που γνωρίσαμε παραπάνω και έριξε την πρώτη προειδοποιητική βολή στον Καραμανλή,
παντρεύεται στην Κωνσταντινούπολη, τον Matthew Bryza!

Kαι ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

http://www.ellasghtoyfotos.com/?p=1800

good luck mr Gorsky..‏

Τα πρώτα και τα δεύτερα λόγια στη σελήνη
Στις 20 Ιουλίου του 1969, ως κυβερνήτης της σεληνακάτου του Apollo 11, ο Neil Armstrong ήταν πρώτος άνθρωπος που πάτησε πόδι στο φεγγάρι.
Οι πρώτες tου λέξεις αφού έκανε τον πρώτο του περίπατο
στη Σελήνη ήταν...: "Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για μένα, είναι όμως ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα".
Οι λέξεις αυτές μεταδόθηκαν μέσω τηλεόρασης στη Γη και τις άκουσαν εκατομμύρια κόσμου.
Πριν ξαναμπεί όμως στη σεληνάκατο έκανε την εξής αινιγματική παρατήρηση: "Καλή τύχη κύριε Gorsky".
Πολλοί από τη NASA θεώρησαν ότι ήταν μια τυπική παρατήρηση, που απευθυνόταν σε κάποιο Ρώσο κοσμοναύτη. Όμως, μετά από έλεγχο που έκαναν, δε βρήκαν κανέναν Gorsky ούτε στα ρωσικά ούτε στα αμερικάνικα διαστημικά προγράμματα.
Και όπως πέρναγαν τα χρόνια, όλο και περισσότεροι απορούσαν για το νόημα της φράσης "Καλή τύχη κύριε Gorsky".
Ο Armstrong δεν απαντούσε ποτέ, μόνο χαμογελούσε...
Στις 5 Ιουλίου του 1995, στο Tamba Bay της Florida, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ένας δημοσιογράφος του ξανάκανε την ίδια εκείνη ερώτηση, που 26 χρόνια ως τότε βασάνιζε τον κόσμο.
Και ο Neil Armstrong, είπε ότι θα την απαντούσε, μια και ο κύριος Gorsky είχε πεθάνει, οπότε πλέον δεν υπήρχε πρόβλημα. Και να τι απάντησε...
"To 1938, όταν ήμουν παιδί στο χωριό μου, έπαιζα μπάσκετ με ένα φιλαράκι στην αυλή. Ο φίλος μου χτύπησε με δύναμη την μπάλα και η μπάλα προσγειώθηκε στην αυλή του γείτονα δίπλα στο παράθυρο της κρεβατοκάμαρας. Οι γείτονες ήταν ο κύριος και η κυρία Gorsky. Όπως πήγαμε να μαζέψουμε την μπάλα, άκουσα την κυρία Gorsky να φωνάζει στον κύριο Gorsky: 'Πίπα; Θα σου κάνω πίπα όταν το κωλόπαιδο από δίπλα ανέβη στο φεγγάρι!'."

Μηδέν εις το πηλήκιον...Όλοι στις Κάλτσες!!!‏

Επιτέλους κυκλοφόρησε η ερμηνευτική για το εργασιακό των συνταξιούχων του Δημ.τομέα

Τελικά ισχύει η μεταβατική περίοδος(έως 31-12-2012) για τους ήδη απασχ/νους εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομές ή τους αυτοαπασχολούμενους, πριν την 21/7/2010 (ημερ/νια δημοσιευσης του νομου 3865/2010).Όμως και παλι χρησμοποιείται ο ενεστωτας, στο θεμα της δηλωσης της απασχόλησης…”οι συνταξιούχοι που εργαζονται ως μισθωτοί ή αυτοπασχολούνται οφειλουν να το δηλώσουν στις αρμόδιες διευθύνσεις συνταξεως του Γ.Λ.Κ…Όλη η εγκύκλιος εδώ.

Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10, παρ. 17, του Ν. 3863/2010 για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10, παρ. 17, του Ν. 3863/2010 για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.

ΣΧΕΤ: Το με αριθμ. πρωτ. Σ 40/92/23/9/2010 έγγραφο.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, με το οποίο υποβάλλονται ερωτήματα αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10, του Ν. 3863/2010 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 115) και σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την υλοποίηση των διατάξεων της παραγράφου 17, του εν λόγω άρθρου, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Καταρχάς, επισημαίνουμε ότι για πρώτη φορά στις διατάξεις του άρθρου 10, του νέου νόμου, εισάγεται και για τους ασφαλισμένους/ες στο Ίδρυμα η έννοια της κατοχύρωσης- θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Η θεμελίωση/ κατοχύρωση οριοθετεί, ανάλογα με την συνταξιοδοτική διάταξη της οποίας κάνει χρήση ο ασφαλισμένος/η, τις κατά περίπτωση οριζόμενες προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα λάβει σύνταξη, ανεξάρτητα από το χρόνο κατά τον οποίο θα ασκήσει το δικαίωμα του αυτό.

Η ανωτέρω έννοια δεν σχετίζεται με το χρόνο έναρξης της καταβολής της σύνταξης - όπου απαιτείται κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης συνταξιοδότησης, να συντρέχουν σωρευτικά στο πρόσωπο του ασφαλισμένου όλες οι οριζόμενες προϋποθέσεις (συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και του αντίστοιχου προς το χρόνο αυτό ορίου ηλικίας).

Με βάση, λοιπόν, τα ανωτέρω, διευκρινίζουμε περαιτέρω τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις της παραγράφου 17 του άρθρου 10 τίθενται νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων τέκνων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Συγκεκριμένα με τις διατάξεις της περ. β της παραγράφου ανακαθορίζονται από 1.1.2011 τα όρια ηλικίας λήψης πλήρους και μειωμένης σύνταξης για τις ασφαλισμένες μέχρι 31.12.1992 μητέρες ανηλίκων.

Για τις ασφαλισμένες της κατηγορίας αυτή προβλέπεται κατοχύρωση/θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με βάση το τρίτο πριν το τέλος εδάφιο της παραγράφου 17 στο οποίο ορίζεται ότι και στην περίπτωση αυτή (δηλαδή την β περίπτωση της παραγράφου 17) όπου αυξάνονται από την 1.1.2011 τα όρια ηλικίας, οι ασφαλισμένες ακολουθούν το όριο ηλικίας - όπως αυτό διαμορφώνεται - κατά τη χρονική στιγμή κατά την οποία συμπληρώνουν σωρευτικά 5500 ημέρες ασφάλισης και το παιδί τους δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Με δεδομένο ότι το ισχύον μέχρι 31.12.2010 όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων είναι το 50ο για μειωμένη σύνταξης και το 55ο για πλήρη σύνταξη, όλες οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ μητέρες οι οποίες σε κάποια χρονική στιγμή - που μπορεί να ανατρέξει πολύ πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 3863/2010 δεν μπορεί όμως να υπερβεί την 31.12.2010- συμπλήρωσαν σωρευτικά τις 5500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο παιδί , συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε με τα ανωτέρω όρια ηλικίας και χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού .

Η μείωση της σύνταξης - σε περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί το 55ο έτος της ηλικίας - θα χωρεί για όσους μήνες υπολείπονται της συμπλήρωσης του ανωτέρω ορίου ηλικίας.

Όσον αφορά δε τον χρόνο έναρξης ισχύος των ανωτέρω διατάξεων, επισημαίνουμε ότι αυτές εφαρμόζονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 3863/2010, (δηλαδή από 15.7.2010), καθότι όπου ο νομοθέτης ήθελε να θέσει διαφορετική ημερομηνία έναρξης ισχύος, γίνεται σαφής αναφορά στις επί μέρους διατάξεις .

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ



Οδηγός ασφαλισμένου ΙΚΑ

- Αίτηση απογραφής άμεσα ασφαλισμένου


- Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης απογραφής άμεσα ασφαλισμένου

Το έντυπο αυτό συμπληρώνεται από όσους υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ, προκειμένου να εγγραφούν στο Μητρώο Ασφαλισμένων του και να τους αποδοθεί Αριθμός Μητρώου.

Για την συμπλήρωση και υποβολή της Αίτησης Απογραφής ο αιτών πρέπει να προσκομίσει στην Υπηρεσία επίσημα έγγραφα από τα οποία θα ελεγχθούν τα ατομικά του στοιχεία: α)Δελτίο ταυτότητας και ελλείψει αυτού πιστοποιητικό γέννησης ή Διαβατήριο για αλλοδαπούς Ασφαλισμένους , β)παραστατικό ΔΟΥ από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦΜ, γ)βεβαίωση εργοδότη εφόσον απασχολείται σε κοινή επιχείρηση, δ)φωτοτυπία της πρώτης σελίδας τραπεζικού βιβλιαρίου εάν πρόκειται για οικοδόμο ο οποίος δηλώνει τραπεζικό λογαριασμό για να πληρώνεται το Δωρόσημο και ε)έγγραφο που να φαίνεται η δ/νση κατοικίας του εφόσον δεν προκύπτει από το παραστατικό ΔΟΥ που προσκόμισε.

Οι ενδείξεις του εντύπου συμπληρώνονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ευανάγνωστα γράμματα με Ελληνικούς ή Λατινικούς χαρακτήρες, με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία των προσκομιζομένων δικαιολογητικών (Ταυτότητα, Διαβατήριο κ.λ.π.)ως εξής:

Ø Με Ελληνικούς Χαρακτήρες για Έλληνες πολίτες.

Ø Με Λατινικούς χαρακτήρες για Αλλοδαπούς.

Αναλυτικά τα πεδία του εντύπου συμπληρώνονται ως εξής:

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΝΤΥΠΑ ΕΟΧ Ή ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΒΑΣΗ (π.χ. Ε111,Ε128 κ.λπ). Συμπληρώνεται με Χ εφόσον πρόκειται για ασφαλισμένους με έντυπα από χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΒΕΛΓΙΟ, ΔΑΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΑΓΓΛΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ, ΦΙΛΑΝΔΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ) ή από χώρες με Διμερή Σύμβαση (ΚΕΜΠΕΚ ΚΑΝΑΔΑ, ΟΝΤΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ), για τους οποίους εκδίδεται Βιβλιάριο Υγείας. Στην περίπτωση αυτή συμπληρώνονται υποχρεωτικά τα πεδία με αστερίσκο.

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Συμπληρώνονται από την Υπηρεσία ο κωδικός και η ονομασία του Υποκ/τος.

Α.Μ.Α

Το πεδίο παραμένει κενό.

ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΠΩΝΥΜΟ-ΚΥΡΙΟ ΟΝΟΜΑ-ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ-ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΡΟΣ

Συμπληρώνονται τα στοιχεία όπως αναγράφονται στο επίσημο έγγραφο που προσκομίζεται

ΕΠΩΝΥΜΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Συμπληρώνεται ΜΟΝΟ εφόσον διαφέρει από το σημερινό επώνυμο.

ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ

Συμπληρώνεται εφόσον υπάρχει

ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΖΥΓΟΥ – ΟΝΟΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ

Συμπληρώνονται υποχρεωτικά τα πεδία αυτά από έγγαμους.

ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

Συμπληρώνεται όπως αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

ΦΥΛΟ

Συμπληρώνεται με Χ αντίστοιχα αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Κατά σειρά συμπληρώνονται τα εξής:

ΤΥΠΟΣ: Συμπληρώνεται το παρακάτω πεδίο ανάλογα με το επίσημο έγγραφο, φωτοτυπία του οποίου συνυποβάλλεται.

Ø Αστυνομική (αν αφορά Ελληνική Αστυνομική Ταυτότητα)

Ø Στρατιωτική (αν αφορά Ελληνική Στρατιωτική Ταυτότητα)

Ø Διαβατήριο

Ø Πιστοποιητικό

ΑΡΙΘΜΟΣ: Συμπληρώνεται ο αριθμός της Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου ή ο αριθμός Πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Συμπληρώνεται η ημερομηνία έκδοσης της Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου, ή η ημερομηνία πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού.

ΕΚΔΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: Συμπληρώνεται η εκδούσα αρχή.

ΑΡΜΟΔΙΑ Δ.Ο.Υ

Συμπληρώνεται ο ΑΦΜ υποχρεωτικά, (σχετική η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών 1027411/842/Δ4/26-2-98) και η ονομασία της ΔΟΥ, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο επίσημο έγγραφο που προσκομίστηκε.

ΑΜΚΑ

Συμπληρώνεται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) όπως είναι γραμμένος στην Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης, αν έχει ήδη εκδοθεί ΚΑΡΤΑ από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Συμπληρώνεται η ημερομηνία γέννησης με την μορφή ΗΗ/ΜΜ/ΕΕΕΕ. Σε περίπτωση που αποδεδειγμένα δεν είναι γνωστή η πλήρης ημερομηνία αλλά μόνο το έτος γέννησης τότε συμπληρώνεται 01/01/ και το έτος γέννησης, καθώς και η ένδειξη Χ στο πεδίο ΕΙΚΟΝΙΚΗ.

Στη συνέχεια συμπληρώνονται οι ενδείξεις: ΧΩΡΑ, ΝΟΜΟΣ, ΔΗΜΟΣ / ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΗ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Συμπληρώνονται τα πεδία : οδός, αριθμός, Τ.Κ., νομός, χώρα, τηλέφωνο καθώς και FAX , E-MAIL.

Σε περίπτωση που η διεύθυνση αφορά Χωριό όπου οι οδοί δεν διαθέτουν όνομα, στο πεδίο «Οδός» θα συμπληρωθεί το όνομα του Χωριού, ενώ το πεδίο «Αριθμός» θα παραμείνει κενό.

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ (ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ)

Το πεδίο παραμένει κενό ( συμπληρώνονται από την υπηρεσία).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Συμπληρώνονται τα στοιχεία του εργοδότη σε περίπτωση που ο αιτών απασχολείται σε κοινή επιχείρηση. Το πεδίο ΑΜΕ εργοδότη συμπληρώνεται εφόσον είναι γνωστό.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

Τα παρακάτω πεδία συμπληρώνονται μόνο από εργατοτεχνίτες οικοδόμους εφόσον αυτοί επιθυμούν να πληρώνονται την καταβολή του Δωροσήμου μέσω τραπεζικού λογαριασμού

Ø ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Συμπληρώνεται η πλήρης ονομασία της τράπεζας στην οποία διατηρείται ο λογαριασμός του οικοδόμου π.χ. ΕΘΝΙΚΗ , ALFA BANK κ.λ.π.

Ø ΚΩΔΙΚΟΣ

Το πεδίο παραμένει κενό.

Ø ΚΩΔ. ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Συμπληρώνεται από τα στοιχεία της πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται στα προσκομιζόμενα στοιχεία ο Κωδικός Υποκαταστήματος Τράπεζας , δεν συμπληρώνεται το πεδίο.

Ø ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Συμπληρώνεται από τα στοιχεία του τραπεζικού βιβλιαρίου.

Ø ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Συμπληρώνεται από τα στοιχεία του τραπεζικού βιβλιαρίου παραλείποντας τους τυχόν ειδικούς χαρακτήρες( /, -, κλπ).

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟ ΙΚΑ

Συμπληρώνεται η ημερομηνία Έναρξης απασχόλησης στον παραπάνω Εργοδότη για τους εργαζόμενους, ενώ για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων, η ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ο συγκεκριμένος πίνακας συμπληρώνεται εφόσον ο αιτών στο παρελθόν (πριν την έναρξη Ασφάλισης στο ΙΚΑ) είχε ασφαλισθεί σε άλλο ή άλλους Φορείς Ασφάλισης της Ελλάδας ή του Εξωτερικού.

Κατά σειρά συμπληρώνονται τα εξής:

· Α/Α: Ο αύξων αριθμός της οριζοντίου γραμμής.

· ΧΩΡΑ: Η ονομασία της Χώρας που έχει πραγματοποιηθεί η ασφάλιση.

· ΚΩΔ.: Συμπληρώνεται ο Κωδικός της Χώρας (από την υπηρεσία).

· ΦΟΡΕΑΣ: Συμπληρώνεται ο Φορέας Ασφάλισης υποχρεωτικά μόνο αν αφορά Φορέα της Ελλάδας.

· ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: Συμπληρώνεται η ημερομηνία έναρξης Ασφάλισης στο Φορέα, με τη μορφή ΗΗ/ΜΜ/ΕΕΕΕ. Σε περίπτωση που δεν είναι γνωστή η πλήρης ημερομηνία αλλά μόνο το έτος τότε, συμπληρώνεται με τη μορφή 01/01/ΕΕΕΕ.

· ΑΡΙΘ. ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ: Συμπληρώνεται εφόσον έχει χορηγηθεί και είναι γνωστός. Αν η ασφάλιση έχει πραγματοποιηθεί σε Ελληνικό Φορέα Ασφάλισης τότε ο αριθμός αυτός αφορά τον ΑΜΚΑ.

· Α.Μ. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ: Συμπληρώνεται ο Αριθμός Μητρώου ασφαλισμένου στον Φορέα Ασφάλισης εφόσον είναι γνωστός.

· ΑΡΙΘ. ΕΓΓΡΑΦΩΝ: Συμπληρώνεται ο αύξων αριθμός της τελευταίας οριζόντιας γραμμής που συμπληρώθηκε στο συγκεκριμένο Πίνακα.

- Υποχρεώσεις Ασφαλισμένων

Οι ασφαλισμένοι προκειμένου να εξασφαλίσουν την ορθή και ομαλή ασφάλισή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πρέπει να φροντίζουν για τα ακόλουθα:

1. Να απογράφονται στο αρμόδιο Υποκατάστημα ή Παράρτημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους όταν αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

2. Να γνωστοποιούν άμεσα την οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία απογραφής τους στο Υποκατάστημα ή Παράρτημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους.

3. Να παραδίδουν στον εργοδότη το αντίγραφο της Βεβαίωσης απογραφής, όσοι απογράφονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για πρώτη φορά μετά την 1/2/2002.

4. Να γνωστοποιούν τα πλήρη στοιχεία ασφάλισής τους αμέσως με την πρόσληψή τους και πριν την ανάληψη εργασίας στον εργοδότη τους με την προσκόμιση, είτε του Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης, είτε του Δελτίου Ασφαλιστικής Ταυτότητος και Εισφορών (ΔΑΤΕ), είτε του Ασφαλιστικού Βιβλιαρίου Απασχολούμενου (ΑΒΑ), είτε του Ατομικού Δελτίου Ασφάλισης (ΑΔΑ), είτε του Ατομικού Δελτίου Εισφορών (ΑΔΕ), όσοι απογράφηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι 1/2/2002.

5. Να ελέγχουν το "Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού" για την ορθότητα της ασφάλισής τους. Ειδικότερα να ελέγχουν αν ο εργοδότης δηλώνει στοιχεία ασφάλισης:

· για το σύνολο των καταβαλλομένων αποδοχών

· για την ειδικότητα απασχόλησης.

· για όλες τις ημέρες εργασίας

· τις υπερωρίες, τις αμοιβές αργιών, νυκτερινής απασχόλησης κ.λπ. και

· τα Δώρα Εορτών, την Άδεια και το επίδομα αδείας

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν ασφαλίζονται για το μισθό και τα ημερομίσθια που δικαιούνται, θα παίρνουν και τις ανάλογες παροχές.

Μεγαλύτερος μισθός και περισσότερα ημερομίσθια σημαίνει περισσότερες και μεγαλύτερες παροχές.

6. Να γνωστοποιούν γραπτά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντός 12 μηνών από την αποχώρησή τους ή την απόλυσή τους από την εργασία τους, τις ημέρες εργασίας που πραγματοποίησαν και για τις οποίες δεν ασφαλίστηκαν καθώς και κάθε διαφορά των πραγματικών στοιχείων απασχόλησης και των στοιχείων που δηλώθηκαν από τον εργοδότη.

Να διατηρούν όλα τα μέχρι 31/12/2001 στοιχεία ασφάλισής τους, δηλαδή τα (ΔΑΤΕ, ΑΒΑ, ΑΔΑ, ΑΔΕ), μέχρι να κληθούν να τα υποβάλλουν στις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για συνολική ανακεφαλαίωση, καταχώριση και ενημέρωση των μηχανογραφικών αρχείων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

- Επικουρική Ασφάλιση

Η επικουρική ασφάλιση δημιουργήθηκε για την αύξηση της κύριας σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου για την ίδια απασχόληση. Οι άμεσα ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αν δεν ανήκουν σε ιδιαίτερο κλαδικό Επικουρικό Ταμείο από 1/2/1983 υπάγονται στην ασφάλιση του κλάδου ΕΤΕΑΜ (τέως ΙΚΑ-ΤΕΑΜ).

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

  • Ο άμεσα ασφαλισμένος του κλάδου ΕΤΕΑΜ που σταματά την εργασία του, έχει δικαίωμα να συνεχίσει την ασφάλισή του προαιρετικά, εφόσον έχει τις προϋποθέσεις.
  • Εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ:

α. οι συνταξιούχοι οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης από άμεσο δικαίωμα.

β. οι συνταξιούχοι φορέα ή κλάδου επικουρικής ασφάλισης από άμεσο δικαίωμα.

γ. τα πρόσωπα τα οποία είτε λόγω παράλληλης κύριας ασφάλισής τους είτε λόγω πολλαπλής απασχόλησής τους υπάγονται υποχρεωτικά για την ίδια απασχόληση στην ασφάλιση και άλλου Επικουρικού Ταμείου.

ΙΚΑ ΕΤΑΜ-ΕΤΕΑΜ είναι ο κλάδος που εντάχθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ονομάσθηκε ΙΚΑ ΕΤΑΜ-ΕΤΕΑΜ με σκοπό την πρόσθετη επικουρική ασφάλιση από 1/4/98 του τακτικού προσωπικού των ΝΠΔΔ ή οργανισμών που συνταξιοδοτούνται από οργανισμό κύριας ασφάλισης με τις ειδικές περί δημοσίων υπαλλήλων διατάξεις και δεν υπάγονται για την αυτή απασχόληση στην ασφάλιση άλλου επικουρικού φορέα Πίνακας συγχ/νων στο ΕΤΕΑΜ και ΙΚΑ ΕΤΑΜ-ΕΤΕΑΜ επικουρικών ταμείων

Α. ΕΤΕΑΜ (τέως ΙΚΑ-ΤΕΑΜ)

ΣΥΓΧ/ΝΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

τ. ΤΕΑΜ

1/8/1983

Ν. 1358/83 ('Αρθρο 6)
(ΦΕΚ 64/24-5-83 τ.Α΄)

ΤΕΕΑΜΒΚ (ΒΙΟΜΗΧ.ΚΑΠΝΟΥ)

1/6/1983

Π.Δ. 151183(ΦΕΚ 62/18.5.83 Τ.Α΄)

ΤΕΑΥΚΕ (ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ)

1/6/1983

Π.Δ. 151/83(ΦΕΚ 62/18.5.83 Τ.Α΄)

ΤΕΑΜΠΕΟ

1/6/1983

Π.Δ. 151/83(ΦΕΚ 62/18-.5-83 Τ.Α΄)

ΤΕΑΥΚΚ (ΚΟΜΜΩΤΩΝ)

1/6/1984

Π.Δ. 166/84(ΦΕΚ 55/84 Τ..Α΄)

ΤΕΑΕΥ (ΥΑΛΟΥΡΓΩΝ)

1/4/1985

Π.Δ. 167/85(ΦΕΚ 58/29-3-85 Τ.Α΄)

ΤΕΑΜΚ (ΚΛΩΣΤ/ΓΩΝ)

1/1/1987

ΠΔ. 410/19-11-86(ΦΕΚ 193/86 Τ.Α')

ΤΕΑΜΕΖ

1/1/1987

ΠΔ. 422/8-12-86(ΦΕΚ 199/86 Τ.Α')

ΤΕΑΠΕΕΣ (ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ)

1/9/1992

Π.Δ. 283/19-8-92(ΦΕΚ 145/92 Τ.Α)

ΤΕΑΕΥΔΕ (ΔΕΡΜΑΤΟΣ)

1/9/1992

ΠΔ. 282/19-8-92(ΦΕΚ 145/92 Τ.Α')

ΕΤΑΚΕΚ (ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ)

1/9/1992

Π.Δ. 284/19-8-92(ΦΕΚ 145/92 ι.Α')

ΤΕΑΠΟΕΑΣ& ΥΓΚΤΙΛ

17/3/1993

ΠΔ.73/93(ΦΕΚ 32/17 3-93 Τ.Α')

ΤΕΑΠΕΛ (ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ)

6/9/1995

N.2335J'95('Αρθρο 1)
(ΦΕΚ 185/95 τ.Α')

ΤΕΑΕΔΞΕ (ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ)

12/7/1996

Π.Δ. 200/96(ΦΕΚ 159/96 Τ.A')

ΕΤΕΜ (ΜΕΤΑΛΛΟΥ)

1/3/1999

Ν. 2676/99('Αρθρο 25)
(ΦΕΚ 1/5-1-99 Τ.Α')

ΤΕΑΕΥΕΕΟ (ΣΥΝΔΙΚ.ΕΠΑΓΓ. ΟΡΓΑΝ.)

1/5/1999

Ν.2676/39('Αρθρo 26)
(ΦΕΚ 1/5-1-99 τ.Α')

ΤΕΑΠΑΕΛ

1/5/2001

Π.Δ. 82/6-4-2001(ΦΕΚ 66/2001 τ.Α')

ΤΕΑΠΑΕ

1/4/2004

Π.Δ. 34/6-2-2004
(ΦΕΚ 29/2004 τ.Α')

ΤΕΑΠΕΤΕ(υπαγωγή ασφ/νων & συνταξιούχων)

18/4/2006

Ν. 3455/06(ΦΕΚ 84/18-4-06 τ.Α')

Β. ΙΚΑ ΕΤΑΜ-ΕΤΕΑΜ (τέως ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ)

ΣΥΓΧ/ΝΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ τ.ΤΑΜΕlΟΥ ΕΠΙΚ ΑΣΦΑΛ. ΠΡΟΣ Ε.ΒΕ.Β.Ε.Κ

18/3/1988

N.1759/89( 'Aρθρο 29 παρ. 10)(ΦΕΚ 50/18-3-88 ι.Α')

ΤΕΑΥΕΟΚ( ΚΑΠΝΟΥ )-ΕΤΕΑΜ

1/11/1994

Π.Δ. 329/94(ΦΕΚ 175/24-10-94 τ.Α')

ΟΛΠ - ΟΛΘ Α.Ε

1/5/1999

Ν. 26881/99( 'Aρθρο δέκατο έκτο)(ΦΕΚ 40 /1-3-99 ι.Α')



- Βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ

Το ατομικό βιβλιάριο υγείας είναι η ασφαλιστική ταυτότητα για παροχές σε είδος και σε χρήμα του άμεσα ασφαλισμένου.

Το οικογενειακό βιβλιάριο εκδίδεται για τα μέλη της οικογένειάς του.

Ατομικό: Για την έκδοση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας απαιτείται από 01/03/09 η πραγματοποίηση 60 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσα στον προηγούμενο χρόνο ή στο τελευταίο 15μηνο. Οι προϋποθέσεις αυτές θα αυξάνονται ανά δέκα (10) κατ' έτος και μέχρι 100 ημέρες εργασίας το 2013. Όταν ο υπολογισμός γίνεται με το 15μηνο δεν λογαριάζονται οι τρεις τελευταίοι μήνες. Οι ίδιες προϋποθέσεις απαιτούνται και για την παράταση της ισχύος του ατομικού βιβλιαρίου υγείας. Δικαιούνται ατομικό βιβλιάριο οι άμεσα ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι γήρατος, αναπηρίας και θανάτου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και οι ασφαλισμένοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων που καλύπτονται από το Ι.Κ.Α. - ΕΤΑΜ για παροχές σε είδος.

Οικογενειακό:

· Για τους άμεσα ασφαλισμένους παρατείνονται κάθε φορά για ένα χρόνο, από 1/3 μέχρι 28/2 του επομένου έτους.

· Για τους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας αόριστης διάρκειας και τις / τους συζύγους αυτών άνω των (65) ετών, τα βιβλιάρια υγείας θεωρούνται για αόριστο χρόνο, ενώ στα λοιπά μέλη, καθώς και στις / στους συζύγους κάτω των (65) χρόνων, η θεώρηση γίνεται κάθε χρόνο.

· Για τους συνταξιούχους αναπηρίας ορισμένου χρόνου, η θεώρηση γίνεται για ορισμένο χρόνο, ενώ στα μέλη οικογένειάς τους κάθε χρόνο.

· Για τους συνταξιούχους θανάτου μέχρι (65) χρόνων η θεώρηση γίνεται κάθε χρόνο, για τους άνω των 65 ετών για αόριστο χρόνο.

· Για στρατευθέντες ασφαλισμένους και μέλη οικογενείας ισχύει καθ' όλο το χρόνο της στράτευσης και μέχρι έξι μήνες μετά την απόλυσή τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τον Σεπτέμβρη κάθε έτους για τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για την ανανέωση του Βιβλιαρίου Υγείας τους με βάση τις εγγραφές της ασφαλιστικής τους ιστορίας ως τη δεδομένη χρονική στιγμή, εκδίδεται "ετικέτα ασφαλιστικής ικανότητας" η οποία τους αποστέλλεται τον Οκτώβριο όπως ακριβώς και το Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης, προκειμένου να επικολληθεί στο Βιβλιάριο Υγείας. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται τον Δεκέμβριο προκειμένου να καλυφθούν και οι ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις εντός του διαστήματος Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος δεν παραλάβει την αυτοκόλλητη ετικέτα θα πρέπει να απευθυνθεί στο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του.

Δικαιολογητικά για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας

· Αμεσα ασφ/νοι

1. Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης ή Βεβαίωση Εργοδότη επικυρωμένη από το Υποκ/μα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ελέγχει την έδρα ή απογεγραμμένο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παράρτημα του εργοδότη, όπου θα εμφαίνονται εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης (ή όπως θα διαμορφώνονται δέκα (10) κατ' έτος μέχρι 100 ημέρες το 2013) το προηγούμενο έτος ή 15μηνο. Το έντυπο αυτό, μπορεί να το προμηθευτεί ο ασφ/νος από τον εργοδότη του.

2. Μία φωτογραφία ταυτότητας

3. Αστυνομική ταυτότητα ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο (Διαβατήριο κλπ).

4. Εγγραφο που να αποδεικνύει με ασφάλεια την διεύθυνση κατοικίας του ασφ/νου (Λογαριασμος ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εκκαθαριστικό Εφορίας κλπ).

5. Υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/86.

· Εμμεσα ασφ/νοι (Προστατευόμενα μέλη)

1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από Δημοτική Αρχή ή Ληξιαρχική Πράξη Γάμου για σύζυγο ή ταυτότητα και Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης όσον αφορά τα τέκνα.

2. Φωτογραφία (πρόσφατη).

3. Για τέκνα άνω των 18 ετών που είναι άνεργα, Υ.Δ., με δυνατότητα κάλυψης μέχρι την ηλικία των 24 ετών.
Για τέκνα άνω των 24 ετών που είναι άνεργα και σπουδάζουν, βεβαίωση της οικείας σχολής, με δυνατότητα κάλυψης μέχρι της ηλικίας των 26 ετών.
Για τέκνα που είναι άνεργα και έληξαν οι σπουδές τους, το πτυχίο, με δυνατότητα κάλυψης για δύο χρόνια μετά τη λήξη των σπουδών και όχι πέραν του 26ου έτους της ηλικίας τους.

4. Για την απόδειξη των προϋποθέσεων της συγκατοίκησης και συντήρησης, εκκαθαριστικές φορολογικές δηλώσεις του άμεσα ασφαλισμένου και του μέλους οικογένειας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αποδεικνύει αυτές τις προϋποθέσεις.

Σημ.: Για την θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας των προστατευομένων μελών πρέπει να υπάρχει ασφ/κή ικανότητα για παροχή περίθαλψης στο πρόσωπο του άμεσα ασφ/νου.

Δικαιολογητικά στις περιπτώσεις αλλαγής Ασφαλιστικού Φορέα (Αρθρο 8 Ν.Δ. 4202/61)

Ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

1. Βεβαίωση διαγραφής από τον προηγούμενο φορέα.

2. Έλεγχος χρονικών προϋποθέσεων για την έκδοση του βιβλιαρίου ασθενείας, ατομικού και τυχόν οικογενειακού.

3. Μία φωτογραφία πρόσφατη.

4. Την ταυτότητά του/της.

5. Εγγραφο που να αποδεικνύει με ασφάλεια την διεύθυνση κατοικίας του ασφ/νου (Λογαριασμος ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εκκαθαριστικό Εφορίας κλπ).

Ασφάλιση σε άλλο Ταμείο

1. Βεβαίωση διαγραφής από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

2. Ακύρωση του βιβλιαρίου ασθενείας ατομικού και οικογενειακού.

Αμοιβές συμβολαιογράφων - Κρατήσεις, Καταχώρηση στα βιβλία, Διακανονισμός ΦΠΑ παγίων

1) Φορολογητέα αξία.

α) Γενικά. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), στην παροχή υπηρεσιών ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η αντιπαροχή που έλαβε ή πρόκειται να λάβει για τις πράξεις αυτές αυτός που παρέχει τις υπηρεσίες του από το λήπτη ή τρίτο πρόσωπο, προσαυξημένη με οποιαδήποτε παροχή που συνδέεται άμεσα με αυτή.

Στις διατάξεις της παραγράφου 4, περίπτωση β) του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι στη φορολογητέα αξία περιλαμβάνονται οι κάθε είδους φόροι, τα δικαιώματα, οι εισφορές, τα τέλη υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και τα τέλη χαρτοσήμου, με εξαίρεση το φόρο του παρόντος νόμου.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 5, περίπτωση γ) του ως άνω άρθρου ορίζεται ότι στη φορολογητέα αξία δεν περιλαμβάνονται τα ποσά τα οποία λαμβάνει ο υποκείμενος στο φόρο από το λήπτη των υπηρεσιών για κάλυψη δαπανών που πραγματοποιεί στο όνομα και για λογαριασμό του λήπτη, εφόσον τα οικεία παραστατικά από τα οποία προκύπτει το πραγματικό ποσό των δαπανών έχουν εκδοθεί στο όνομα του λήπτη των υπηρεσιών (ΠΟΛ 1118/2010)

Σύμφωνα με τα παραπάνω, στην περίπτωση των συμβολαιογράφων, η φορολογητέα αξία που υπάγεται στο ΦΠΑ είναι το συνολικό ποσό της αμοιβής-δικαιωμάτων (πάγιων και αναλογικών) που καταβάλλεται από το λήπτη στο συμβολαιογράφο και το οποίο αποτελεί την αντιπαροχή για την παροχή των υπηρεσιών τους. Δεν περιλαμβάνονται στη φορολογητέα αξία και δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. τα τέλη και δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων (τέλη χαρτοσήμου, δικαιώματα Ταμείου Νομικών, μεγαρόσημο), τα οποία, βάσει του νόμου, επιβαρύνουν τους αντισυμβαλλόμενους (6%0 χιλίοις και 1,25%0 χιλίοις), ακόμη και στην περίπτωση που εισπράττονται από τους συμβολαιογράφους για να καταβληθούν για λογαριασμό των αντισυμβαλλομένων, με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία εκδίδονται στο όνομα του αντισυμβαλλομένου με το συμβολαιογράφο προσώπου και ο συμβολαιογράφος εμφανίζει τα εν λόγω ποσά σε ιδιαίτερη στήλη ή σε ιδιαίτερο λογαριασμό «έξοδα για λογαριασμό τρίτων».

β) Κρατήσεις. Επί της μικτής αμοιβής των συμβολαιογράφων, υπολογίζονται κρατήσεις 9% ως δικαιώματα υπέρ του Ταμείου Νομικών και 6% ως δικαιώματα Τ.Α.Σ. Οι κρατήσεις αυτές βαρύνουν το συμβολαιογράφο και όχι τους αντισυμβαλλόμενους. Δηλαδή δεν αποτελούν έξοδα για λογαριασμό τρίτων.

Με το έγγραφο 662/25-6-2010 του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θες/νίκης, σε ενημέρωση των μελών του αναφέρεται ότι, από 1 Ιουλίου 2010 οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να εισπράττουν ΦΠΑ 23% για κάθε χρηματικό ποσό που εισπράττουν (π.χ. καθαρή αμοιβή + τέλη + ταμεία + αντίγραφα), δηλαδή για ό,τι ποσό αναγράφεται στο συμβόλαιο (μικτή αμοιβή) ή στην Α.Π.Υ. Αντίθετα, δεν υπολογίζονται στη φορολογητέα αξία τα δικαιώματα 6%0(χιλίοις) και 1,25%0 (χιλίοις), υπέρ ΤΑΣ και ΤΝ ακόμη και αν εισπράττονται από τους αντισυμβαλλόμενους ως έξοδα για λογαριασμό τρίτων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι κρατήσεις που αναφέρεστε επί της μικτής αμοιβής δεν αποτελούν έξοδα για λογαριασμό τρίτων και λαμβάνονται υπόψη στη φορολογητέα αξία ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις τουάρθρου 19 του ΦΠΑ. Συνεπώς, για τα δεδομένα του ερωτήματος ο ΦΠΑ 23% υπολογίζεται στη μικτή αμοιβή των 932,50 ευρώ.


2) Καταχώρηση στα βιβλία

Για την εμφάνιση των αμοιβών των συμβολαιογράφων στις Α.Π.Υ και τον τρόπο καταχώρησής τους στο βιβλίο εσόδων εξόδων, με την ΠΟΛ.1137/2007 διευκρινίσθηκε ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (Α.Π.Υ.) από τους συμβολαιογράφους ή στα συμβόλαια, όταν δεν εκδίδονται Α.Π.Υ. βάσει των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 13 του Κ.Β.Σ., αναγράφονται διακεκριμένα τα συνολικά συμβολαιογραφικά δικαιώματα που εισπράττουν, τα δικαιώματα υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Τ.Α.Σ. και το «καθαρό» ποσό που προκύπτει ως διαφορά του συνολικά εισπραττόμενου ποσού με τα δικαιώματα υπέρ των πιο πάνω ταμείων, το οποίο αποτελεί και την αμοιβή του συμβολαιογράφου.

Στο τηρούμενο από τους συμβολαιογράφους βιβλίο εσόδων - εξόδων και ειδικότερα στο σκέλος των εσόδων, καταχωρείται μόνο το κατά τα παραπάνω «καθαρό» ποσό, όπως αυτό αναγράφεται στις εκδιδόμενες Α.Π.Υ. ή στα συμβόλαια που καταρτίζονται, καθώς όπως διευκρινίσθηκε με την ΠΟΛ 1137/2007 τα τέλη υπέρ των ταμείων, ως εισπράξεις για λογαριασμό τρίτου καθοριζόμενες από ειδικές διατάξεις, δεν αποτελούν ακαθάριστα έσοδα.

Μετά την εφαρμογή του Φ.Π.Α στις αμοιβές των συμβολαιογράφων και όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω για τη φορολογητέα αξία και ότι,

α) τα τέλη υπέρ ΤΝ και ΤΑΣ επί της μικτής αμοιβής των συμβολαιογράφων υπολογίζονται στη φορολογητέα αξία και

β) ότι στο σκέλος των εσόδων κατά την ΠΟΛ 1137/2007 καταχωρείται το «καθαρό» ποσό (καθαρή αμοιβή), μετά την αφαίρεση των κρατήσεων αυτών από τη μικτή αμοιβή,

εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της ΠΟΛ 1137/2007 ως προς την καταχώρηση στο βιβλίο εσόδων εξόδων των αμοιβών. Στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από τους συμβολαιογράφους, θα πρέπει να αναγράφουν τη συνολική αμοιβή (μικτή αμοιβή) που εισπράττεται από τον πελάτη και αποτελεί φορολογητέα αξία κατά τον ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις που ισχύουν για τη φορολογία του εισοδήματος. Δηλαδή, η φορολογητέα αξία ως προς το ΦΠΑ (μικτή αμοιβή), δεν συμπίπτει με την αξία των ακαθαρίστων εσόδων στη φορολογία εισοδήματος(καθαρή αμοιβή), λόγω της παρακράτησης δικαιωμάτων υπέρ του δημοσίου ή τρίτων (π.χ 9% ΤΝ και 6% ΤΑΣ), με εξαίρεση τα έξοδα για λογαριασμό τρίτων.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι όταν ενεργούνται οι πιο πάνω κρατήσεις, η φορολογητέα αξία κατά τον ΦΠΑ (μικτή αμοιβή) διαφέρει από το ποσό που αποτελεί ακαθάριστο έσοδο στην φορολογία εισοδήματος (καθαρή αμοιβή) και προτείνεται η καταχώρηση σε ιδιαίτερη στήλη της φορολογητέας αξίας κατά τον ΦΠΑ και του καθαρού ποσού στη φορολογία εισοδήματος όπως αυτό προκύπτει από την ΠΟΛ 1137/2007, δεδομένο ότι αυτό διευκολύνει λειτουργικά αλλά και ελεγκτικά την ορθότητα εφαρμογής των διατάξεων του ΦΠΑ, ΚΒΣ και εισοδήματος.


3) Διακανονισμός ΦΠΑ παγίων

Για τον Φ.Π.Α των επενδυτικών αγαθών που αγοράσθηκαν πριν την 1/7/2010, εφαρμογή έχει η τελευταία ενότητα «Διακανονισμός Παγίων και εμπορευσίμων αγαθών», της ΠΟΛ 1100/2010. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Κώδικα ΦΠΑ, ο ΦΠΑ που έχει επιβαρύνει επενδυτικά αγαθά διακανονίζεται εντός πενταετίας από την έναρξη χρησιμοποίησής τους, ανάλογα με τη χρησιμοποίησή τους σε φορολογητέες ή μη πράξεις. (Σχετική η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση C-184/2004).

Κατά συνέπεια τα πρόσωπα τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο μέχρι 30.6.2010 και από 1.7.2010 υποχρεούνται στην επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, εφόσον κατέχουν επενδυτικά αγαθά τα οποία αποκτήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν εντός της τελευταίας πενταετίας, έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που αντιστοιχεί στα εναπομένοντα έτη της πενταετίας.

Για την άσκηση του δικαιώματος έκπτωσης των ανωτέρω παραγράφων 1 και 2, οι υποκείμενοι στο φόρο θα πρέπει, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή των αναφερομένων στην ΠΟΛ. 1032/30.3.2010, να συντάξουν απογραφή των εν λόγω αγαθών που κατέχουν στις 30.6.2010, ανάλογα με το συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται και να υποβάλλουν δήλωση «αποθεμάτων - μετάταξης - έντυπο 012-ΦΠΑ» εντός δύο μηνών από την μεταβολή δηλαδή μέχρι 31/8/2010. Ο προς έκπτωση φόρος αναγράφεται στα προστιθέμενα ποσά της περιοδικής δήλωσης που υποβάλλεται για την πρώτη φορολογική περίοδο για την οποία υπάγονται στο φόρο.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)