Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ !!!

imagesΟι τράπεζες της Ουγγαρίας θα πρέπει να καταβάλουν αποζημιώσεις, ύψους περίπου €3,2 δισεκατομμυρίων, σε δανειολήπτες που έχουν πληγεί από προηγούμενες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων επί των δανείων τους, σύμφωνα με την προτεινόμενη νέα νομοθεσία που κατατέθηκε την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο.
«Ο τραπεζικός τομέας της Ουγγαρίας θα πρέπει να επιστρέψει ένα 1.000 δισεκατομμύρια φιορίνια (€3,20 δισεκατομμύρια) σε οικογένειες», δήλωσε ο Antal Rogan, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.
Το νέο νομοσχέδιο – που αναμένεται να γίνει νόμος σε δύο εβδομάδες – προνοεί την απαγόρευση στις εμπορικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, στα τέλη ή στα έξοδα κάθε υφιστάμενου δανείου μέχρι τις 30 Απριλίου του 2016, είπε ο κ. Rogan.
Επιπλέον, τα ποσοστά αποπληρωμής των δανείων θα πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι δανειολήπτες των περίπου 400 τραπεζών της Ουγγαρίας θα πληρώσουν από 25% μέχρι 30% λιγότερα, σύμφωνα με τον βουλευτή.
Μερικές από τις αποζημιώσεις που θα δοθούν από τις τράπεζες σχετίζονται με δάνεια που έγιναν σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε ελβετικά φράγκα, που δόθηκαν από τις τράπεζες σε Ούγγρους πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, σπρώχνωντας τα επιτόκια αποπληρωμής στα ύψη. Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεκατρείς διατάξεις για σύνταξη χωρίς όρια ηλικίας

Συνολικά 100.000 ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας. Ποιες είναι οι περιπτώσεις και ποιοι μπορούν να επωφεληθούν. Τι ισχύει για άνδρες και γυναίκες. Ποια είναι η βασική προϋπόθεση.
Ασφαλιστικό:Δεκατρείς διατάξεις για σύνταξη χωρίς... όρια ηλικίας-Ποιους αφορούν



Χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μπορούν να βγουν στη σύνταξη περίπου 100.000 ασφαλισμένοι, κυρίως οι λεγόμενοι "παλαιοί", που έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από το 1993. Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για ασφαλισμένους πριν από το 1983 σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ ειδικά καθεστώτα ισχύουν για τις γυναίκες.

Ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης ισχύει και για τις τρίτεκνες σε δημόσιο και ειδικά ταμεία, που συμπλήρωσαν 20ετία μέχρι το τέλος του 2010.

Συνολικά, 13 διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας δίνουν "σύνταξη χωρίς όρια", υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι οι δικαιούχοι θα έχουν συμπληρώσει από 20 έως και 37 έτη ασφάλισης.

Αναλυτικά οι διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας για τους άνδρες είναι οι εξής:

1. Άνδρες που έχουν προσληφθεί στο δημόσιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 με 35 πλήρη έτη ασφάλιση. Οι συγκεκριμένοι μπορούν να εξαγοράσουν το χρόνο της στρατιωτικής θητείας, αλλά και το χρόνο σε άλλους φορείς κύριας ασφάλισης. Εάν υπάρχει χρόνος στο ΙΚΑ με απασχόληση σε ιδιωτικό τομέα, τότε αυτός πρέπει να εξαγοραστεί με αντίτιμο 7% επί των συντάξιμων αποδοχών τη στιγμή της αίτησης.

2. Άνδρες που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο από το 1983 έως και το 1992 και συμπληρώνουν 37 πραγματικά έτη ασφάλισης. Η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων θεμελίωσε το συνταξιοδοτικό της δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Για τη συμπλήρωση της 37ετίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και η στρατιωτική θητεία, όχι όμως άλλοι πλασματικοί χρόνοι.

3. Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 11.100 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ μέχρι το τέλος του 2010. Σημειώνεται πως ο χρόνος ασφάλισης σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είναι πραγματικός και να έχει διανυθεί μόνο στο ΙΚΑ.

4. Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ μέχρι το τέλος του 2010. Ο χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι πραγματικός και να έχει διανυθεί μόνο στον ΟΑΕΕ.

5. Άνδρες που έχουν ασφαλιστεί στα ειδικά ταμεία πριν το 1983 και συμπληρώνουν 35ετία. Αρκεί έστω μία ημέρα ασφάλισης σε φορέα κύριας ασφάλισης μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1982. Μπορούν μάλιστα να κάνουν χρήση της στρατιωτικής θητείας για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη. Ωστόσο υπάρχουν περιορισμοί, καθώς το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί αφού ο ασφαλισμένος συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του.

Αντίστοιχα, οι σαφώς πιο ευνοϊκές διατάξεις για τις γυναίκες είναι:

1. Άγαμες γυναίκες που προσλήφθηκαν πριν το 1983 με 35ετία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τη συμπλήρωση της 35ετίας χρησιμοποιείται ο χρόνος σε άλλους φορείς κύριας ασφάλισης με εξαγορά και κόστος 7% επί των συντάξιμων αποδοχών.

2. Έγγαμες γυναίκες που έχουν προσληφθεί στο δημόσιο μέχρι το τέλος του 1982 με τουλάχιστον 24 έτη και 6 μήνες στην ασφάλιση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο χρόνος που έχει διανυθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία με εξαγορά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει η ασφαλισμένη έστω μία ημέρα απασχόλησης στο δημόσιο με οποιοδήποτε καθεστώς μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1982.

3. Μητέρες που έχουν προσληφθεί στο δημόσιο πριν το 1983 με τουλάχιστον 24 έτη και 6 μήνες στην ασφάλιση. Ο χρόνος που έχει διανυθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιείται με εξαγορά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει η ασφαλισμένη έστω μία ημέρα απασχόλησης στο δημόσιο με οποιοδήποτε καθεστώς μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1982.

4. Μητέρες τουλάχιστον τριών τέκνων που είχαν 20 έτη ασφάλισης μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010. Σε αυτό το καθεστώς εντάσσονται και όσες συμπληρώνουν την 20ετία με εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων και θεμελιώνουν αναδρομικά δικαίωμα το 2010.

5. Οι γυναίκες που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο από το 1983 έως και το 1992 και συμπληρώνουν 37 πραγματικά έτη ασφάλισης. Η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Δεν αναγνωρίζονται πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης.

6. Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 11.100 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ μέχρι το τέλος του 2010. Και σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι πραγματικός και μόνο στο ΙΚΑ.

7. Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ μέχρι το τέλος του 2010. Ο χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι πραγματικός και να έχει διανυθεί μόνο στον ΟΑΕΕ.

8. Γυναίκες που έχουν ασφαλιστεί στα ειδικά ταμεία πριν το 1983 και συμπληρώνουν 35ετία. Αρκεί έστω μία ημέρα ασφάλισης σε φορέα κύριας ασφάλισης μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1982, ενώ οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης χρησιμοποιούνται κανονικά.


ΠΗΓΗ www.euro2day.gr

Διχασμό προκαλεί η απόφαση του ΣτΕ για τις Κυριακές

Μείζον πολιτικό πρόβλημα προκύπτει από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει παράνομο το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Μια μεταρρύθμιση η οποία έτυχε της πλήρους αποδοχής των πολιτών, οι οποίοι έσπευσαν κάθε φορά που τα καταστήματα άνοιγαν να τα επισκεφτούν, ανατρέπεται μέσω δικαστικής απόφασης προκαλώντας αντιδράσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το ειρωνικό σχόλιο του τέως υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη στο twitter πως: «Αν προσφύγει κάποιος να κλείνουν τις Κυριακές, λόγω ηθικής βλάβης, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, φαντάζομαι θα κλείσουν κι αυτά!».
Ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης μελετούν τον τρόπο αντίδρασης καθώς δεν είναι εύκολο μια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, που ο κόσμος έδειξε να αποδέχεται, να ανατρέπεται με τέτοιο τρόπο.


0

Παλαιό Φάληρο: Πύρινη παγίδα θανάτου για δύο ανθρώπους

Σε φλεγόμενη παγίδα θανάτου για δύο ανθρώπους, έναν πυροσβέστη και μια γυναίκα, μετατράπηκε ένα τριώροφο κτίριο, στο ισόγειου του οποίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά το βράδυ της Παρασκευής.
Ήταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ, όταν…

η πυροσβεστική ενημερώθηκε για πυρκαγιά σε κατάστημα με υδραυλικά στο ισόγειο κτιρίου επί της οδού Ιπποκράτους 4.

Οι πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο ενημερώθηκαν ότι στους υπερκείμενους του ισογείου ορόφους είχαν εγκλωβιστεί δύο γυναίκες, μια στον πρώτο και μια στον δεύτερο όροφο.
Οι εκρήξεις όμως από τις φιάλες ασετιλίνης που βρίσκονταν στο κατάστημα έκαναν πολύ δύσκολη την επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Τελικά οι πυροσβέστες κατάφεραν να μπουν στο κτίριο και απεγκλώβισαν έγκαιρα μια ηλικιωμένη από τον πρώτο όροφο. Ο επόμενος στόχος ήταν η γυναίκα στο δεύτερο όροφο.
Ο άτυχος 33χρονος αρχιπυροσβέστης ξεκίνησε την έρευνα για τον εντοπισμό της αλλά τελικά εγκλωβίστηκε μαζί της γιατί λόγω του μεγάλου θερμικού φορτίου που αναπτύχθηκε στο κτίριο λόγω των εκρήξεων και της πυρκαγιάς, δεν μπορούσαν να κατέβουν από το κλιμακοστάσιο αλλά ούτε και να τους πλησιάσουν οι άλλοι από έξω.
Όταν μετά από δύο ώρες οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά βρήκαν τον συνάδελφό τους και τη γυναίκα χωρίς αισθήσεις. Και οι δύο, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν σε μικρή απόσταση, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον πυροσβέστη τελείωσε ο αέρας της αναπνευστικής συσκευής που είχε μαζί του κατά την επιχείρηση εντοπισμού της γυναίκας.
Για τα αίτια της πυρκαγιάς, η πρώτη εκτίμηση για την οποία ήταν ότι προήλθε από το βάθος του καταστήματος των υδραυλικών, και το τραγικό συμβάν διενεργείται προανάκρίση



Επιστροφή στην αρχική σελίδα

"Το trelokouneli.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.

Απο εδώ και στο εξής κανείς δεν θα μπορεί να σχολιάσει χωρίς να έχει συνδεθεί είτε μέσω facebook, twitter, google plus, η με λογαριασμό disqus.

Για επικοινωνία στείλτε e-mail στο trelokouneli@gmail.com "
0

Το κουδούνι του Γυμνασίου δεν θα χτυπήσει τελικά στην Ίμβρο.

Παρά τις υποσχέσεις από τις αρχές, τις πιέσεις, τα δημοσιεύματα στον τύπο και την πολλή δουλεία που άοκνα κατέβαλαν η Ένωση Ιμβρίων, το Πατριαρχείο, το ελληνικό Προξενείο στη Κωνσταντινούπολη και πολλοί Ρωμιοί, Ίμβριοι και μη, στο νησί και έξω απο αυτό, ο στόχος να ανοιξει φέτος το ελληνικό γυμνάσιο στο νησι δεν επιτεύχθηκε.
Προφασιζόμενες γραφειοκρατικούς λόγους, οι αρχές τελικά δεν έδωσαν την πολυπόθητη άδεια για να ανοίξει φέτος το καινούργιο σχολείο, που θα είχε έδρα του το χωριό Αγρίδια (Tepekoy). ¨Ετσι τα παιδιά που θα τελειώσουν το ελληνόφωνο δημοτικό που εδρεύει στους Αγίους Θεοδώρους (Zeytinli), θα πρέπει να συνεχίσουν, αν θέλουν να παραμείνουν στην Ιμβρο, σε τουρκικό σχολείο.

Υπενθυμίζεται ότι το 1964 οι τουρκικές αρχές ακολουθώντας ενα πρόγραμμα αφελληνισμού του νησιού έκλεισαν σε μια μέρα 6 δημοτικά και ένα γυμνάσιο και άφησαν 600 μαθητές στο δρόμο. Αυτό ανάγκασε τα περισσότερα παιδιά με τις οικογένειές τους να φύγουν για Κωνσταντινούπολη και μετά για Ελλάδα. Αυτό μαζί με άλλα μέτρα όπως η απαλλοτρίωση περιουσιών και η εγκατάσταση ανοιχτών φυλακών στο νησί, οδήγησε τους Ιμβριους να το εγκαταλείψουν μαζικά και λίγα χρόνια αργότερα ο ελληνικός πληθυσμός του νησιού από 6000 έφτασε να αριθμεί λιγότερο από τρεις εκατοντάδες άτομα, και από αυτα τα περισσότερα ηλικιωμένοι.
Τα τελευταία χρονια, και με δεδομένη την αλλαγή των συνθηκών στα ελληνοτουρκικά, παρατηρήθηκε μια τάση επιστροφής των Ιμβρίων, αρχικά για τα καλοκαίρια και τα πανηγύρια του Αυγούστου. Στη συνέχεια κάποιοι επισκεύασαν τα σπίτια τους ενώ κάποιες οικογένειες επέστρεψαν ή σκέφτονταν να εγκατασταθούν και στο νησι.
Η ύπαρξη ελληνικού σχολείου αποτελεί ισχυρό κίνητρο για όσους Ιμβρίους, κυρίως από την Ελλάδα, σκέφτονται να κατοικήσουν στο νησί. Επέρυσι άνοιξε μετά από΄49 χρόνια πανηγυρικά και πάλι δημοτικό σχολείο στο νησί, με πέντε μαθητές.
Φέτος έγινε η μεγάλη προσπάθεια να ανοίξει Γυμνάσιο και στη συνέχεια και Λύκειο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης για τα παιδιά της ελληνικής μειονότητας. Φαίνεται όμως ότι η διάθεση των αρχών δεν ήταν αυτή τη φορά τόσο θετική, παρά τις υποσχέσεις και το προσωπικό ενδιαφέρον του Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος κατάγεται από την Ιμβρο.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας άλλωστε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο δήλωσε, συνδέοντας για μια φορά ακόμα τα θέματα της μειονότητας με τα ελληνοτουρκικά ότί ” η Ελλάδα κάθεται χρόνια στο δέντρο του “πάρε”, πρέπει να καθήσει και στο δέντρο του “δώσε” κάποτε” Ενώ παράγοντες κυβερνητικοί΄διέρρεαν την επιθυμία της Τουρκίας να ανοίξουν σχολεία για τους Τούρκους στην Κω και τη Ροδο, όπως άνοιξε η Τουρκία το σχολείο στην Ίμβρο πέρυσι.
Όσοι αγωνίστηκαν για τον σημαντικό΄αυτό στόχο θελουν, παρά την εύλογη απογοήτευση, να συντηρήσουν την ελπίδα πως η άδεια θα δοθεί την επόμενη χρονιά, ωστόσο η εκτίμηση πριν λίγο καιρό ηταν ή τώρα ή ποτέ.
Άλλωστε όλοι ξέρουμε πως ” τα θαύματα κρατάνε μονάχα τρεις μέρες”

Νέα αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον Οκτώβριο

Νέα αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον Οκτώβριο
Αυξήσεις έρχονται από τον Οκτώβριο για το σύνολο των 7,5 εκατ. καταναλωτών μέσω των ειδικών χρεώσεων για τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Πρόκειται για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της, και οι οποίες «επιδοτούν» το κόστος ηλεκτροδότησης των καταναλωτών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αλλά και όλων εκείνων που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Πόσο ακριβώς θα είναι η αύξηση των ΥΚΩ, και πως θα επιμεριστούν στις τρεις κατηγορίες καταναλωτών, δηλαδή σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς, δεν είναι ακόμη σαφές.

Το βέβαιο είναι ότι μέσα στο Σεπτέμβριο, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) θα καταθέσει την αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση τόσο για τον τρόπο επιμερισμού ανά κατηγορία των ΥΚΩ (για το ύψος των οποίων έχει αποφασίσει η ΡΑΕ), όσο και για το ρυθμό πληρωμής από τους καταναλωτές των ΥΚΩ παρελθόντων ετών που δεν είχαν πληρωθεί.

Πόσο λοιπόν θα αυξηθούν; Σήμερα, για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό πληρώνει από 6,99 ευρώ μέχρι και 44,8 ευρώ το τετράμηνο, ανάλογα με την κλίμακα της συνολικής κατανάλωσής του. Το κόστος αυτό πολύ σύντομα θα αυξηθεί.

Σενάρια αύξησης 25%

Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι περίπου 25% προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες για ΥΚΩ το έτος 2012 και 2013 έτσι όπως προσδιορίστηκαν με απόφαση της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η απόφαση εκείνη «εκτόξευσε» τη δαπάνη για τις ΥΚΩ σε 842 εκατ. ευρώ για το 2012 και σε 850 εκατ. ευρώ για το 2013, έναντι μόλις 670 εκατ. ευρώ το 2011.

Οι λόγοι της αύξησης είναι δύο: Αφενός το συνεχώς αυξανόμενο κόστος για αγορά πετρελαίου με το οποίο «δουλεύουν» οι μονάδες της ΔΕΗ στα νησια. Αφετέρου η διόγκωση του αριθμού των καταναλωτών που έχουν ενταχθεί τα δύο τελευταία χρόνια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο ξεπερνώντας πλέον τους 500.000.

Προκειμένου, το αρμόδιο υπουργείο, να αποφύγει ένα ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές, με τη ρύθμιση που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή θα επιμερίζει την ανάκτηση των ΥΚΩ σε δύο ή και περισσότερα έτη. Διαφορετικά θα προέκυπταν αυξήσεις-σοκ.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα ο επιμερισμός των ΥΚΩ γινόταν με απόφαση της ΡΑΕ, ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι αυτό ήταν παράνομο. Σαν αποτέλεσμα απαιτείται πλέον κάθε χρόνο νομοθετική ρύθμιση.

Το μεγαλύτερο πάντως μέρος του ποσού που οι καταναλωτές πληρώνουν για ΥΚΩ αντιπροσωπεύει το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το οποίο το 2012 ανήλθε σε 784 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 771 εκατ. ευρώ.

Κάθε χρόνο 400 εκατ. ευρώ για Κρήτη

Το υψηλό αυτό κόστος προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι προγραμματισμένες από την προηγούμενη δεκαετία επενδύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με αποτέλεσμα η ζήτηση στα νησιά να καλύπτεται από ακριβές μονάδες πετρελαίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης οι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν με 415,6 εκατ. ευρώ το 2012 και με 388,6 εκατ. το 2013. Ωστόσο, το κόστος διασύνδεσης του νησιού υπολογίζεται, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, σε 1-1,5 δισ. ευρώ.

Με λίγα λόγια σε 3-4 χρόνια, η επένδυση θα μπορούσε να έχει αποσβεστεί!

Υπογράφεται η υποβρύχια διασύνδεση για Κυκλάδες

Αν τα νησιά είχαν διασυνδεθεί με ηλεκτρικό καλώδιο με την ηπειρωτική χώρα, οι καταναλωτές δεν θα χρειαζόταν να πληρώνουν τόσο μεγάλα ποσά για ΥΚΩ.

Παρεπιμπτόντως, σε ειδική τελετή την Τετάρτη πέφτουν οι υπογραφές μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων εταιρειών για την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το Λαύριο, έργο που συζητείται πάνω από 20 χρόνια, και που επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά. Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2017, η διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί, και οι πετρελαικές μονάδες της ΔΕΗ θα αποτελέσουν επιτέλους παρελθόν.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ετήσιο κόστος για Μύκονο, Πάρο, Σύρο, ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος διασύνδεσής τους ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του σχετικού έργου που έχει δημοπρατήσει ο ΑΔΜΗΕ από πέρυσι. Αρκούν δηλαδή 4 χρόνια, προκειμπενου η επένδυση να έχει αποσβεστεί.

Βίλες χωρίς παραστατικά για το διεθνές Τζετ σετ

Βίλες χωρίς παραστατικά για το διεθνές Τζετ σετΕβδομήντα φακέλους με παράνομες ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών - ορισμένες από τις οποίες ανήκουν σε γνωστούς επιχειρηματίες - σε έλληνες και ξένους τουρίστες έχει σχηματίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και τα οποία παρουσιάζει «Το Βήμα», στη συντριπτική πλειονότητα των ελέγχων εντοπίστηκαν παρανομίες, με τους ιδιοκτήτες των επαύλεων να εισπράττουν ποσά της τάξεως των 3.000 ως 7.000 εβδομαδιαίως και να μη δηλώνουν στην Εφορία ούτε ευρώ.

Χωρίς άδεια του ΕΟΤ 70.000 καταλύματα

Η έρευνα επεκτάθηκε σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Πάρος, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της αφορούσε την Πάτμο όπου φέρεται να υπήρχε σημαντική ζήτηση και «προσφορά» για ενοικίαση πολυτελών κατοικιών από το διεθνές τζετ σετ. Μάλιστα ανάμεσα στα άλλα ο έλεγχος του ΣΔΟΕ εντόπισε και «ευχαριστήριες» αναρτήσεις στο Διαδίκτυο από ξένους ενοικιαστές των πολυτελών κατοικιών - αντίστοιχες αυτών για ξενοδοχεία -, οι οποίοι εξεδήλωναν τον ενθουσιασμό για την επιλογή τους. Με αυτόν τον τρόπο κατέρριπταν τους ισχυρισμούς των ιδιοκτητών των κατοικιών περί «φιλοξενίας» τους...

Το θέμα με τις παράνομες ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών κατοικιών, και όχι μόνο, σε τουριστικά θέρετρα αναδείχθηκε κυρίως το καλοκαίρι του 2013 ύστερα από σχετικές αναφορές του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Οι βίλες και τα σπίτια που ενοικιάζονται παράνομα χωρίς να έχουν επίσημη άδεια και σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ υπολογίζονται σε 70.000, την ίδια στιγμή που τα ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα ανέρχονται σε 9.670 με 771.271 κλίνες. Ως εκ τούτου τα διαφυγόντα έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως κυμαίνονται μεταξύ 500 εκατ. και 1 δισ. ευρώ, βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτιμήσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.
Παράλληλα και από πρόσφατες έρευνες είχε δημοσιοποιηθεί ότι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών σε γνωστά θέρετρα ενοικίαζαν παρανόμως τις βίλες τους χωρίς κανένα παραστατικό.

«Διαφήμιση» υπηρεσιών στο Διαδίκτυο

Οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ στόχευσαν ορισμένες από αυτές τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις με βάση ενημέρωση από τοπικές υπηρεσίες. Ωστόσο αναζήτησαν στοιχεία από διαδικτυακούς τόπους ξένων τουριστικών πρακτόρων και μεσιτών που διαφήμιζαν τις ενοικιαζόμενες πολυτελείς κατοικίες με σειρά φωτογραφιών. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους ενοίκους αργότερα αναφέρονταν στο Internet με κολακευτικά σχόλια για τις κατοικίες και τη διαβίωσή τους σε αυτές, προχωρώντας και σε αντίστοιχες συγκρίσεις τιμών κ.λπ.

Κλιμάκια του ΣΔΟΕ πήγαν στις βίλες - πολλές από τις οποίες ήταν σε απομακρυσμένες περιοχές με «ασαφείς» διευθύνσεις - όπου ήλθαν σε επαφή με τους ξένους ενοικιαστές τους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την οικονομική συναλλαγή και την υπενοικίαση του πολυτελούς οικήματος, μη έχοντας βέβαια καμία διάθεση να εμπλακούν στο «κόλπο» της φοροδιαφυγής των ιδιοκτητών τους.

Ιδιο κόλπο και προ κρίσης

Στελέχη του ΣΔΟΕ ανέφεραν ότι «μόνιμη επωδός των ελλήνων κατόχων των σπιτιών περί φιλικής σχέσης με τους διαμένοντες στα σπίτια με επίκληση του Ξένιου Διός. Ομως τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από τους ενοικιαστές αλλά και από το σύστημα διαφήμισης αυτών των σπιτιών στο εξωτερικό ήταν καταλυτικά. Οφείλουμε όμως να πούμε ότι αυτές οι παράνομες ενέργειες δεν προέκυψαν από την κρίση, με τους τάχα απελπισμένους πλούσιους που ψάχνουν απεγνωσμένα ένα εισόδημα από τα πολυτελή σπίτια τους. Αυτό το κόλπο προϋπήρχε της κρίσης και είναι πολύ πιο εκτεταμένο».  Τώρα οι ιδιοκτήτες των πολυτελών καταλυμάτων θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλα ποσά ως φόρους, σχεδόν αντίστοιχα των παράνομων εσόδων τους.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)