Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

«Κόκκινος» συναγερμός σε όλο τον κόσμο «Βουλιάζουν» οι αγορές

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στις αγορές όλου του κόσμου, μετά την υποβάθμιση - σοκ του αξιόχρεου των ΗΠΑ.

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα με πολύ μεγάλες απώλειες, ενώ και σήμερα η βουτιά συνεχίζεται στην Ασία όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Από το άνοιγμα του ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο καταγράφει απώλειες 4,43% ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χρηματιστήριο του...
Χονγκ Κονγκ σημειώνει κάθετη πτώση κατά 6,73%.

Στη Σεούλ ο Kospi έκανε «βουτιά» 7,3%, την ώρα που στην Αυστραλία ο ASX υποχωρούσε 4,7%.

Χθες, στη χειρότερη ημέρα συναλλαγών από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Dow Jones υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 11.000 μονάδων και συγκεκριμένα έκλεισε στις 10.809,85 μονάδες, ενώ ο S&P 500 τερμάτισε στις 1.119,46 μονάδες. Κατά 6,30% υποχώρησε ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq για να διαμορφωθεί στις 2.357,69 μονάδες.

Πτώση χωρίς τέλος για το Χ.Α.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν και οι τιμές των μετοχών στο Χ.Α. με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα ψυχολογικά επίπεδα των 1.000 μονάδων καταγράφοντας απώλειες 6%.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 998,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,66 εκατ. ευρώ.
Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των εταιρειών Τηλεπικοινωνιών (-10,85%), Ταξιδίων και Αναψυχής (-8,75%) και Κοινής Ωφελείας (-7,30), ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισε μόνο ο κλάδος του Εμπορίου, ο οποίος σημείωσε κέρδη 1,78%. Κατά τη διαπραγμάτευση 137 μετοχές κατέγραψαν πτώση, 24 σημείωσαν άνοδο, ενώ 97 παρέμειναν αμετάβλητες.

"Μαύρη" Δευτέρα στην Ευρώπη

Μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν όμως και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE100 έκλεισε με πτώση κατά 3,39% - τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση- , επανερχόμενος στο επίπεδο του Ιουλίου 2008.

Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSEMib περιορίστηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 15.640 μονάδες, με ημερήσια απώλεια 2,43%, εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για τη διάδοση της κρίσης χρέους σε Ιταλία και Ισπανία και για την αμερικανική οικονομική κρίση.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax έπεσε κάτω από τις 6.000 μονάδες, για πρώτη φορά από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.

Στο Μιλάνο οι απώλειες ήταν μικρότερες αλλά σημαντικές. Ωστόσο οι μετοχές των μεγάλων βιομηχανιών - όπως οι Φίατ και Πιρέλι - καταποντίστηκαν.

Ο δείκτης RTS στο χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε με πτώση σχεδόν -8%, για την ακρίβεια -7,84%, στις 1.657,77 μονάδες. Ο δείκτης Misex έκλεισε με πτώση 5,5% στις 1.499,79 μονάδες.

Ασφαλιστική περαίωση με ρεαλισμό ζητά η ΕΣΕΕ για τον ΟΑΕΕ

imageΣειρά διαπιστώσεων και προτάσεων για το ασφαλιστικό ταμείο των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ) κάνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ενώ με επιστολή της στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γ Κουτρουμάνη τάσσεται υπέρ της ασφαλιστικής περαίωσης, αλλά με ρεαλισμό με βάση της οικονομικές συνθήκες και συγκυρίες, αναφέροντας μεταξύ άλλων :

Για την ΕΣΕΕ, προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί πρώτιστα η βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, αφού στην παρούσα δυσμενή κατάσταση η εισπραξιμότητα έχει περιοριστεί κατά 36% με τις συνολικές καθυστερημένες οφειλές να φτάνουν σήμερα τα 836 εκ. ευρώ και το 88% των οφειλετών, δηλαδή οι 128.000, να είναι μικροφειλέτες ποσών μέχρι 15.000 ευρώ.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα μετά το ΙΚΑ, αφού καλύπτει 846.000 εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες και περίπου 320.000 συνταξιούχους, με την προοπτική μάλιστα να εξελιχθεί στο ταμείο όλων των αυτοαπασχολούμενων και εργοδοτών και όχι να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με την κινητή και ακίνητη περιουσία του να έχει σχεδόν απαξιωθεί.
Σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος οφείλει να συνδράμει στην προσπάθεια επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων του ασφαλιστικού μας φορέα, καταβάλλοντας έγκαιρα τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ το γεγονός ότι 2 στους 5 ασφαλισμένους συναδέλφους μας, δεν εισφοροδιαφεύγουν αλλά αδυνατούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλίστρων τους, ενώ 146.000 επαγγελματίες έχουν σταματήσει οριστικά την δραστηριότητά τους και δυστυχώς όχι για να συνταξιοδοτηθούν. Την τελευταία διετία οι ασφαλισμένοι έμποροι από 348.000 μειώθηκαν σε 287.000 και έπεται συνέχεια.
Η ΕΣΕΕ συνεχίζει να πιστεύει ότι ο διάλογος με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου θα βοηθήσει όσους θέλουν αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν στις ομολογουμένως ευνοϊκές ρυθμίσεις, εφαρμόζοντας μια γενναία «ασφαλιστική περαίωση» για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ. Η από κοινού με την ΓΣΕΒΕΕ ολοκληρωμένη ρεαλιστική πρόταση που υποβάλλαμε στον Υπουργό Εργασίας, θα δώσει το «φιλί της ζωής» στο Ταμείο μας και την δυνατότητα σε χιλιάδες συναδέλφους μας πριν καταφύγουν στο βιβλιάριο απορίας να ανακτήσουν το δικαίωμα στην ασφάλιση και την συνταξιοδότησή τους.

Στην σχετική επιστολή της προς τον υπουργό Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη η ΕΣΕΕ προτείνει:
«Περαίωση»-ρύθμιση των κεφαλαιοποιημένων οφειλών του ΟΑΕΕ:
1ον) Αποπληρωμή οφειλών σε τρεις (3) διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών,
2ον) Για ποσό οφειλής άνω των 25.000€ παραμένει σε ισχύ η πάγια ρύθμιση του Ν. 3863/2010
3ον) Για ποσό οφειλής έως 25.000€ (χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις) η αποπληρωμή να γίνεται σε περισσότερες ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (όπως περιγράφεται παρακάτω) με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 87% των οφειλετών. Ειδικότερα προτείνεται για αυτήν την κατηγορία των οφειλετών:
α) Προκειμένου η ρύθμιση να παραμείνει βιώσιμη και διαχειρίσιμη από τον οφειλέτη, η αποπληρωμή των οφειλόμενων εισφορών να πραγματοποιείται σε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν το 20% της τρέχουσας εισφοράς του οφειλέτη, π.χ. αν η διμηνιαία τρέχουσα εισφορά είναι 740€, με τη δόση για την αποπληρωμή της παλαιάς οφειλής θα γίνεται: 740€ + (20% * 740€) = 888€.
β) Να μην υπάρχει ο χρονικός περιορισμός ισχύος της παραπάνω διαδικασίας ρύθμισης (μέχρι 31/12/2012 βάσει του Ν. 3943/2011), που ισχύει σήμερα καθιστώντας την αποτρεπτική και σχεδόν ανενεργή.
γ) Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που καθιστά για πολλούς οφειλέτες δυσχερή την ανταπόκρισή τους ακόμη και στις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη, ο οποίος θα ενταχθεί στη ρύθμιση αυτή και για μία τριετία, να μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο (2) ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα. Με προφανή βέβαια και την απομείωση της σύνταξης λόγω της χαμηλότερης εισφοράς. Μετά το πέρας της τριετίας ο οφειλέτης θα επανέρχεται στο προβλεπόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο. Μελλοντικά δε να διατηρεί και το δικαίωμα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στο ύψος της σύνταξής του, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.
4ον) Μία εκ των πραγμάτων διακριτή κατηγορία οφειλετών είναι οι επαγγελματίες, που, είτε έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, είτε οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε «αδράνεια», δηλαδή οι επιχειρήσεις έχουν ουσιαστικά διακόψει τη λειτουργία τους, αλλά δεν έχουν προβεί σε «λογιστικό κλείσιμο», με αποτέλεσμα οι οφειλές να συνεχίζουν να αυξάνονται.
α) Για τους μεν οφειλέτες, οι οποίοι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους προτείνεται η εφαρμογή της προτεινόμενης περαίωσης με α) έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών στην περίπτωση εξόφλησης σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ή β) έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών στην περίπτωση εξόφλησης σε περισσότερες διμηνιαίες δόσεις, που θα αντιστοιχούν στο 20% της τελευταίας τρέχουσας εισφοράς τους ή γ) με παρακράτηση ποσοστού από τη σύνταξή τους για αυτούς, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
β) Για τους δε επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε «αδράνεια» είναι επιβεβλημένη η αποσαφήνιση του σχετικού μητρώου του Οργανισμού και η ένταξή τους σε διακριτή κατηγορία οφειλετών. Ακολούθως προτείνεται η υπαγωγή τους με αντίστοιχους όρους στο καθεστώς της προτεινόμενης «ασφαλιστικής περαίωσης» για τις παλαιές οφειλές, με την προϋπόθεση της παύσης αποστολής ταχυπληρωμών για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς αξιώνονται οφειλές από ανενεργούς επαγγελματίες.
5ον) Μία άλλη κατηγορία οφειλετών, που θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί διακριτά από τους υπόλοιπους είναι οι συνταξιούχοι άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης (εκτός ΟΑΕΕ), οι οποίοι άσκησαν επιχειρηματική δραστηριότητα κάποια στιγμή, για μερικά χρόνια, δεν έχουν όμως κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον ΟΑΕΕ, αλλά οφείλουν εισφορές σε αυτόν. Λόγω δε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους αντιμετωπίζουν και μεγάλη αδυναμία πληρωμής. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει ακόμη ευνοϊκότερος διακανονισμός της οφειλής, με αφαίρεση των πρόσθετων επιβαρύνσεων και έκπτωση και στο κεφάλαιο. Εφόσον βέβαια οι εν λόγω οφειλέτες δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον ΟΑΕΕ και επομένως ο Οργανισμός δεν θα επιβαρυνθεί με συνταξιοδοτικές παροχές ή/και με ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν ένα ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ, ολιστικό πλαίσιο «περαίωσης» – ρύθμισης οφειλών, που κάτω από τις σημερινές συνθήκες πιστεύουμε ότι θα δώσουν έσοδα – «φιλί ζωής» στον ΟΑΕΕ. Θα άρουν δε και το οικονομικό και κοινωνικό άγος από αυτούς τους οφειλέτες, οι οποίοι θέλουν, αλλά δεν μπορούν, να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να επανακτήσουν το δικαίωμα στην ασφάλιση και στη συνταξιοδότησή τους».

Δεν εφαρμόζουν υπουργική απόφαση στον ΟΑΕΕ, γιατί δεν έχουν ερμηνευτική εγκύκλιο !

imageΕίναι από τα «άπαικτα» της Ελληνικής γραφειοκρατίας και ίσως όχι μόνο, η καταγγελία- ερώτηση που μας έκανε αναγνώστης του asfalisinet.gr, ρωτώντας μας να μάθει «γιατί ο ΟΑΕΕ αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση Κουτρουμάνη Αρ.φ40035/οικ5136/413 σχετική με παροχές σε ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες»
Του ζητήσαμε επιπλέον πληροφορίες και η απάντηση του για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει πραγματικά είναι «εξοργιστική» για τον κάθε άνεργο επαγγελματία η μισθωτό, στις σημερινές μάλιστα οικονομικές συνθήκες ,σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρει :
«Είμαι άνεργος ελεύθερος επαγγελματίας γιατί λόγω της κρίσης έκλεισα την επιχείρηση μου και έχω όλες τις προϋποθέσεις για τη θεώρηση του βιβλιαρίου μου από τον ΟΑΕΕ βάσει της Υπουργικής απόφασης. Υπέβαλλα σχετική αίτηση που πήρε Αρ. Πρωτοκόλλου 14808/30/06/2011 ,με όλα τα δικαιολογητικά στον ΟΑΕΕ Γραφείο Ρόδου ,το οποίο λόγω μη εκδόσεως ερμηνευτικής εγκυκλίου της Δ/ΝΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ του ΟΑΕΕ, δεν εγκρίνει το αίτημα μου. Την 05/07/ 2011 ,έστειλα FAX στην Δ/νση παροχών με το ερώτημα ,πότε θα εκδοθεί η εγκύκλιος και μου απάντησαν την ίδια ημέρα ότι την επεξεργάζονται . Παρά τις συνεχείς έκτοτε οχλήσεις μου και την προθυμία της Δ/ ντριας ΟΑΕΕ Ρόδου αποφάσισε να απορρίψει το δίκαιο αίτημα μου. με αιτιολογικό την μη έκδοση εγκυκλίου από τον ΟΑΕΕ. Αντιλαμβάνεστε ότι η Υπουργική απόφαση επι του παρόντος φαίνεται να είναι κίνηση εντυπωσιασμού των ατυχήσαντων επαγγελματιών και δεν συγκινεί καθόλου τον ΟΑΕΕ. Να τη θα πεί Ελλάδα.»
Τα στοιχεία το αναγνώστη μας στην διάθεση του υπουργού και του κάθε αρμοδίου

http://www.asfalisinet.gr/

Αυξάνεται στα 1007 ευρώ το επίδομα τοκετού που χορηγεί το ΙΚΑ


Στα 1.007 ευρώ από 991,20 που ήταν μέχρι σήμερα, αυξάνεται αναδρομικά από την 1η Ιουλίου το εφάπαξ επίδομα τοκετού, σύμφωνα με την εγκύκλιο αρ. 50/28/07/2011 του ΙΚΑ
Η αύξηση ακολουθεί τη νέα τιμή του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σε 33,57 ευρώ, που ισχύει από την 1/7/2011 έως τις 30/6/2012 με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αρειος Πάγος: Aναδρομικά επιδόματα και δώρα στους συμβασιούχους που μονιμοποίηθηκαν

O Άρειος Πάγος και άναψε το «πράσινο φως» για να καταβληθούν σε καθαρίστρια που εργαζόταν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στη Μυτιλήνη, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούν σε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα αδείας, αλλά και διαφορές αποδοχών.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, η συγκεκριμένη εργαζόμενη στην πραγματικότητα παρείχε υπηρεσίες με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, αλλά πληρωνόταν ως συμβασιούχος.

Η πρόσληψή της ως καθαρίστρια έγινε τον Δεκέμβριο του 2000 με ιδιωτικό συμφωνητικό σύμβασης έργου μερικής απασχόλησης. Μέχρι τον Ιούλιο του 2005, η σύμβασή της ανανεώθηκε διαδοχικά 23 φορές. Μετά όμως το διάταγμα Παυλόπουλου, το 2004, οι υπεύθυνοι της αναγνώρισαν ότι στην πραγματικότητα κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έστω και αν οι συμβάσεις που είχε υπογράψει ήταν έργου, που ανανεώθηκαν αλλεπάλληλα. Έτσι, μονιμοποιήθηκε, αλλά δεν έλαβε τις νόμιμες αποδοχέ, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τα σχετικά εντάλματα.

Η εργαζόμενη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκε από το Εφετείο Αιγαίου. Η υπόθεση έφτασε και στον Άρειο Πάγο, ο οποίος απεφάνθη ότι είναι ορθή η εφετειακή απόφαση, που την δικαίωσε.

Ερμηνεύοντας το Ν 3320/2005, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλοπουλου θεωρούνται για όλο το διάστημα της εργασίας τους ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και για το λόγο αυτό μπορούν να διεκδικούν αναδρομικά.

Έτσι, με την υπ. αριθμ. 1040/2011 απόφασή του έκρινε ότι στη συγκεκριμένη εργαζόμενη θα πρέπει να καταβληθεί αναδρομικά το συνολικό ποσό των 15.368 ευρώ για το χρονικό διάστημα από το 2003 μέχρι το 2005. Πρόκειται για το διάστημα που η εργαζόμενη είχε ξεκινήσει το δικαστικό αγώνα, καταθέτοντας σχετική αγωγή.

Πόσο "τυχαία" είναι η επίθεση των Αγορών;

Όταν το 2008 οι Η.Π.Α. άφησαν τη Lehman Bros να κατταρεύσει με το πρόσχημα να ηρεμήσουν οι Αγορές κανείς δε περίμενε ότι αυτό θα τις εκνεύριζε περισσότερο…
Το ίδιο γίνεται και σήμερα…Παρά τις προσπάθειες-έστω και από τηλεδιασκέψεις- να κατευναστούν οι Αγορές, όλα πέφτουν στο κενό…
Το θέμα είναι το γιατί….


Oι επενδυτές είναι άραγε τόσο απρόσωποι και ελεύθεροι όσο θέλουν να μας δείχνουν…;
Kαι αν ναι πως γίνεται να... χάνουν όλοι μαζί ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη τους στα Χρηματιστήρια ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κύμα των ρευστοποιήσεων θα ρίξει τους Γενικούς Δείκτες με συνεπακόλουθο να χάσουν τα λεφτά τους….;
To παιγχνίδι είναι μεγάλο για να μας πείσουν τα Μ.Μ.Ε. ότι πανικοβλήθηκαν όλοι οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο από την υποβάθμιση των Η.Π.Α. από ένα Οίκο Αξιολόγησης…
Μήπως λοιπόν γίνεται χειραγώγηση από μεγάλα funds…;Kι αν ναι, με ποιο σκοπό…;
Aυτό είναι το δύσκολο ερώτημα ως προς την απλαντηση γιατί οι συναλλαγές είναι απόρρητες.. Άρα δε μπορούμε να γνωρίζουμε…Αυτό όμως δε μας εμποδίζει να υποψιαζόμαστε….
Φυσικά το τραγελαφικό-πέρα από το «πανικό» των Αγορών- είναι η αντίδραση των Πολιτικών….Προσποιούνται ότι δε τρέχει τίποτα…Ότι θέλουν χρόνο οι Αγορές…
Είναι διφορούμενο και εξαιρετικά αντιφατικό…
Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι οι πολιτικοί να προσπαθούν να κρύψουν κάτω από ένα διάφανο χαλί τα προβλήματα και όσο το επιτείνουν οι Αγορές να το κάνουν όλο και πιο προφανές….Αν λοιπόν δε πρόκειται περί συμφωνημένου σχεδίου τότε μιλάμε για άχρηστους πολιτικούς…Φυσικά το μόνο που θα πούμε είναι ότι τα golden boys της Goldman Sachs που κατηγορήθηκαν για οικονομικά εγκλήματα ,όχι μόνο δε φυλακίστηκαν αλλά κατέχουν και θέσεις ισχύος στο οικονομικό επιτελείο του Ομπάμα…Δεύτερον μέντορας του είναι ο Μπρεζίνσκυ ,που αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά εξόχως ενδιαφέροντα πράγματα…Για το πώς συνδέονται κάποια ονόματα με τη Παγκόσμια Διακυβέρνηση που επαγγέλθηκαν ως επιτακτική ανάγκη και ο Πρωθυπουργός μας αλλά και ο νύν Υπουργός Οικονομικών…Οπότε μπορείτε να εξάγετε τα συμπεράσματά σας αν είναι πεσυμφωνημένο το σχέδιο ή απλά πρόκειται για άχρηστους πολιτικούς…Και μη ξεχνάτε...Οι υφέσεις σε οικονομικές περιόδους είναι λογικές...Οι κρίσεις όμως- αυτές του 1907 και του 1929 και φυσικά αυτή του 2008- είναι άκρως χειραγωγημένες...

Εκτός ελέγχου οι ταραχές (με φυλετικό υπόβαθρο) στο Λονδίνο. Σοκαριστικές σκηνές με ανθρώπους που εξαναγκάζονται να ξεγυμνωθούν στη μέση του δρόμου


Εκτός ελέγχου φαίνεται να είναι ακόμη η κατάσταση στην πόλη του Λονδίνου, όπου για τρίτο συνεχόμενο βράδυ υπάρχουν εκτεταμένα επεισόδια, τα οποία μάλιστα έχουν πλέον "αποκεντρωθεί" από το Τότεναμ και απειλούν ολοένα και περισσότερες περιοχές.
Οι 26 τραυματίες αστυνομικοί του βραδιού της Κυριακής και οι περίπου 200 συλλήψεις συμμετεχόντων στα επεισόδια, φαίνεται ότι δεν "τρόμαξαν" ιδιαίτερα τις ομάδες των νεαρών που προβαίνουν και το βράδυ της δευτέρας σε εμπρησμούς καταστημάτων, λεηλασίες, επιθέσεις κατά αστυνομικών αλλά ακόμη και πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε σημεία επεισοδίων.
Αυτή είναι η συγκλονιστική στιγμή που ένας νεαρός λευκός άνδρας αναγκάζεται να βγάλει όλα του τα ρούχα του, μπροστά σε έναν μαύρο, ο οποίος ήδη κρατάει τα παπούτσια του και την μπλούζα του στα χέρια.
Φήμες στο Internet χθες το βράδυ υποστήριξαν ότι κατά την διάρκεια των εκτεταμένων καταστροφών σε όλο το Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ, άνθρωποι αναγκάζονται να βγάλουν τα ρούχα τους από τους όχλους που λεηλατούν.
Ένα άλλο συγκλονιστικό βίντεο δείχνει ένα έφηβο που αιμορραγεί να ληστεύεται μέρα μεσημέρι από κακοποιούς οι οποίοι προσποιούνται στην αρχή ότι τον βοηθάνε να σηκωθεί.




Επίκεντρο των φασαριών το βράδυ της δευτέρας φαίνεται ότι είναι η περιοχή του Croydon, μια παραδοσιακή εργατική γειτονιά της Λονδίνου, που τα τελευταια όμως χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη από τα γνωστά γκέτο της πρωτεύουσας της Μ. Βρεταννίας, όπου οι ιθαγενείς, λευκοί Βρεταννοί αποτελούν κάτι λιγότερο από 10%. Όπως περίπου ήταν και στην περιοχή του Τότεναμ όπου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις. Η συγκεκριμένη μάλιστα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο γκέτο ατόμων με καταγωγή από την Καραίβική και έχει ξαναυπάρξει εστία συγκρούσεων, πριν από 25 περίπου χρόνια. Τότε είχαμε μάλιστα και την δολοφονία ενός αστυνομικού από μια ομάδα μερικών εκατοντάδων νεαρών με καταγωγή από την Καραϊβική. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι και το θύμα του συμβάντος που ήταν η αφορμή για της συγκρούσεις είχε καταγωγή άνηκε στην συγκεκριμένη "κοινότητα".
Αν και μέχρις στιγμής η κατάσταση στο Λονδίνο δεν είναι ίδια με αυτή του Παρισίου πριν από κάποια χρόνια, όπου οι συγκρούσεις ήταν ξεκάθαρα φυλετικές, είναι σαφές ότι η φυλή είναι και πάλι ο μείζον υποβόσκων παράγοντας, καθώς όλες οι γειτονιές στις οποίες υπάρχουν επεισόδια είναι κατά κύριο λόγο γειτονιές μεταναστών. Φυσικά αυτό δεν γίνεται αντικείμενο αναλύσεων από τα ΜΜΕ, παρόλο που συχνά ακούγονται λέξεις όπως "ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας". Οι διαδηλωτές όμως μέχρι στιγμής δεν ταυτίζονται με συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες, αφού κάτι τέτοιο ίσως προκαλούσε περαιτέρω προβλήματα στο οικοδόμημα του πολυπολιτισμού, του οποίου το Λονδίνο είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο φυλετικός παράγων υπάρχει και είναι ισχυρός, με τις εκατοντάδες νεαρούς να είναι κυρίως αφρικανικής ή καραϊβικής καταγωγής.
Επιστρέφει από τις διακοπές του στην Ιταλία ο Κάμερον
Η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, ανάγκασε τον πρωθυπουργό της Μ. Βρεταννίας να διακόψει τις διακοπές του στην Ιταλία και να επιστρέψει εσπευσμένα την δευτέρα στην Αγγλία, προκειμένου να συναντηθεί με τις αστυνομικές αρχές και την πολιτική ηγεσία τους. Παρόλα αυτά η κατάσταση δεν φαίνεται να εκτονώνεται.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία τονίζει, πάντως, πως δεν υπάρχουν σχέδια να κληθεί ο στρατός προς αποκατάσταση της τάξης

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/08/blog-post_6767.html

Η θεραπεία για τον εθισμό ονομάζεται αποτοξίνωση...


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Επειδή η πολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν…

Επειδή ο καιρός περνά γρήγορα, η παγκόσμια οικονομική κρίση βαθαίνει και η Ελλάδα κινδυνεύει να αποτελέσει το πρώτο εξιλαστήριο θύμα της, να τιμωρηθεί δηλαδή προς παραδειγματισμόν όλων των υπολοίπων «ατάκτων»…

Επειδή τον Σεπτέμβριο κινδυνεύουμε να βρεθούμε με τα ίδια προβλήματα του Ιουλίου και του Αυγούστου – και να έχουν προστεθεί σ’ αυτά και άλλα, όπως τα κλειστά σχολεία και η σύγκρουση με τους δημοσίους υπαλλήλους...

Επειδή τίποτε από όσα έχουν εξαγγελθεί δεν πρόκειται να έχουν πραγματοποιηθεί μετά τα μπάνια (όχι των λαών, αλλά των ηγετών τους)…

Καλό θα είναι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών να ασχοληθούν από τώρα με τα προβλήματα που θα κάνουν θεαματική την εμφάνισή τους σε λιγότερο από είκοσι ημέρες.

Με τον υπουργό Μεταφορών ως πρόσωπο που αυτοκρατορικά και ελέω αρχηγού εισέβαλε στον δημόσιο βίο της χώρας, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να ξανασχοληθούμε.

Πρόκειται, όμως, για μια ιδιάζουσα περίπτωση που άπτεται της λειτουργίας της κυβέρνησης και κάποιου είδους πολιτικής εξάρτησης εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Και αν ο πρωθυπουργός μιας χώρας – όποιος κι’ αν είναι αυτός – εμφανίζεται τόσο πολύ εξαρτημένος από την παρουσία ενός στελέχους του – όποιο κι’ αν είναι αυτό – τότε ο αντίκτυπος στη χώρα που έχει την ατυχία να κυβερνάται με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αγγίξει και τα όρια της τραγωδίας.

Σ’ αυτό το νεκρό διάστημα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός οφείλει να λύσει το πρόβλημα.

Οφείλει, δηλαδή, να μην επιτρέψει φαινόμενα εκτροχιασμού και αλαζονείας, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Οφείλει να λύσει το θέμα ο πρωθυπουργός, διότι ο υπουργός Μεταφορών δεν δείχνει ότι προτίθεται να τον διευκολύνει.

Αν δεν το πράξει και αφήσει την χώρα στο έλεος του κ. Ραγκούση, τότε θα έχουμε κάθε λόγο να βάλουμε οτιδήποτε με το μυαλό μας.

Δεν μας ενδιαφέρει αν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να διοικήσει το κόμμα του ή να κυβερνήσει, χωρίς τον κ. Ραγκούση.

Δεν μας ενδιαφέρει αν στα χρόνια της συνεργασίας τους του έχει αναθέσει τα πάντα – από την προεδρία της επιτροπής του κόμματος για την… γρίπη, μέχρι τα υψηλότερα κομματικά και κυβερνητικά καθήκοντα, προσφέροντάς του ακόμη και τον τίτλο του «αντ’ αυτού».

Αυτό είναι πρόβλημα του κ. Παπανδρέου και μπορεί να το λύσει υποβαλλόμενος σε θεραπεία απεξάρτησης – αν δεν ξέρει πώς, ας ρωτήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης που έχει γίνει ξεφτέρι στις ουσίες και στους εθισμούς.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τελειώσει αυτή η βεντέτα εδώ, διότι και ο Σεπτέμβριος είναι τουριστικός μήνας.

Και αν συμβεί οτιδήποτε – επειδή το πρόβλημα της χώρας έγιναν ξαφνικά οι ταξιτζήδες – τότε θα πρέπει να οδηγηθούμε αμέσως σε εκλογές.

Διότι η χώρα δεν μπορεί να παραμένει ακυβέρνητη και στο χάος, λόγω… εθισμού.

Τα λέω όλα αυτά, επειδή και μετά την αναστολή της απεργίας των ταξί, ο υπουργός δείχνει να παραμένει αμετακίνητος.

Όχι μόνο εξέδωσε την ίδια μέρα ανακοίνωση που έριχνε λάδι στη φωτιά, παρουσιάζοντας την αναστολή της απεργίας ως προσωπική του νίκη, την ώρα που χωρίς να το καταλάβει είχε αντικατασταθεί από τους περιφερειάρχες (οι τελευταίοι οφείλουν επίσης να… απεξαρτηθούν από τους δεσμούς τους με τον «ταραξία» λόγω Καλλικράτη και άλλων εκλογικών δουλειών).

Αλλά και επειδή ο κ. Ραγκούσης, την προηγούμενη Κυριακή, συνέχισε την καριέρα του ως αρθρογράφος, αυτή τη φορά γράφοντας τις απόψεις του στο «Έθνος».

Και το χειρότερο: Συνέδεσε όλη αυτή την αναστάτωση με την… αξιοπιστία των πολιτικών.

Τα ταξί θέμα... πολιτικής αξιοπιστίας!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπε πως το θέμα των ταξί είναι ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας. Και πως μόνο αν αυτός βγει νικητής θα… ανακτήσει ο λαός την εμπιστοσύνη του προς το πολιτικό σύστημα!

Η αδρεναλίνη έχει ανέβει στα ύψη, με αποτέλεσμα να φαντάζεται τώρα όχι μόνο ότι μας κυβερνά, αλλά και ότι θα σώσει όλο το πολιτικό σύστημα από την ανυποληψία!

Και πως αρκεί αυτός να στείλει στον αγύριστο 30.000 ανθρώπους με τις οικογένειές τους για να πάψει «το πολιτικό σύστημα να κλυδωνίζεται συθέμελα», αφού θα έχει «τερματιστεί οριστικά η πρακτική του μεταπολιτευτικού πολιτεύεσθαι στη βάση του “άλλα λέω, άλλα εννοώ, τελικά άλλα πράττω, άλλα ψηφίζω και άλλα εφαρμόζω”».

Και πως αν βγει νικητής από την κόντρα, τότε θα έχει δικαιωθεί ο λαός που «αξιώνει συνέπεια λόγων και έργων»!

Θέλει, δηλαδή, να μας πει πως μόλις γίνει το γινάτι του, ο λαός θα ξεχάσει τα προεκλογικά λόγια της παράταξής του και αυτομάτως θα θεωρήσει πως έχουν μετουσιωθεί σε… έργα!

Μα αν είναι έτσι, αν είναι η συνέπεια λόγων και έργων να εξαρτάται από τους ταξιτζήδες, αν από αυτούς κρέμεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αν είναι να θεωρήσουμε πως τελικά λεφτά υπήρχαν, πως το οικονομικό πρόβλημα της χώρας λύθηκε με τις περίφημες τρεις (προεκλογικές) κινήσεις, αν δεν πρόκειται να πουληθεί όσο-όσο η κρατική περιουσία, αν πρόκειται να δοθούν επιτέλους οι αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αν δηλαδή το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας, ε τότε να ζητήσουμε από τους ταξιτζήδες να κάνουν μια αβαρία.

Αν πρόκειται, δηλαδή, να επιστρέψουμε στην εποχή των προεκλογικών λόγων του ΠΑΣΟΚ, ε, τότε, ας τους θυσιάσουμε.

Προηγουμένως, όμως, ο κ. Ραγκούσης πρέπει οπωσδήποτε να μας πει αν αποτελεί συνέπεια έργων και λόγων να υπογράφει ο ίδιος, ως υπουργός των Εσωτερικών την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο οδηγίας (2006/123) που εξαιρεί από την πλήρη απελευθέρωση τις αστικές συγκοινωνίες, τα ταξί και τα ασθενοφόρα και ως υπουργός των Μεταφορών, ένα χρόνο αργότερα, να παίρνει πίσω την υπογραφή του.

Θα πρέπει επίσης να μας πει αν αποτελεί συνέπεια έργων και λόγων, ως αντιπολίτευση (Νοέμβριος 2008, Τύπος Κυριακής) να δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή και δεν θα ζητήσει παραπομπή υπουργού, εφόσον δεν υπάρξουν επαρκή στοιχεία, και ως μέλος κυβέρνησης να ανάβει και αυτός το πράσινο φως για το στήσιμο σειράς εξεταστικών επιτροπών, που όλες καταλήγουν σε φιάσκα.

Θα πρέπει επίσης να μας πει αν αποτελεί συνέπεια έργων και λόγων, ως αντιπολίτευση να δηλώνει (Ημερησία, 4-5 Απριλίου 2009) πως αποτελεί εκβιασμό να κραδαίνει κάποιος το φόβητρο των εκλογών και ως υπουργός Εσωτερικών, τον Οκτώβριο του 2010, να εκβιάζει με εθνικές εκλογές αν δεν ψηφιστούν οι περιφερειάρχες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ (κάτι που ο κ. Σγουρός και οι άλλοι οφείλουν να ξεχάσουν για όσο διάστημα θα λαμβάνουν μέρος στον διάλογο με τους ταξιτζήδες, διαφορετικά θα θεωρήσουμε πως η εκλογή τους ήταν προϊόν του εκβιασμού Παπανδρέου – Ραγκούση).

Θα πρέπει επίσης να μας πει αν αποτελεί συνέπεια έργων και λόγων τον Οκτώβριο του 2010 να λέει, με αφορμή τις περιφερειακές εκλογές, πως είναι προτιμότερη μια «ταλαιπωρία ολίγων ημερών» (μιλώντας για τις εκλογές) και τον Ιούνιο του 2011 να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως «όποιος προκαλέσει εκλογές σπρώχνει τη χώρα στον γκρεμό» (Real News, 5 Ιουνίου) και πως τυχόν πρόωρες εκλογές αποτελούν «απόδραση από τις ιστορικές ευθύνες» (ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ).

Θα πρέπει να μας πει ακόμη αν αποτελεί συνέπεια λόγων και έργων να λαμβάνεις μέρος, χωρίς καμιά νομιμοποίηση, σε μια πολιτική που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτά που έχεις πει λίγους μήνες νωρίτερα:

Ημερησία, 29-30 Αυγούστου 2009, συνέντευξη Ραγκούση: «Ο πολίτης ξέρει τα προβλήματα και εμείς δηλώνουμε πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Το έχουμε ξανακάνει και το 1981 και το 1993. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την ηγεσία, τα στελέχη, τις θέσεις και τη βούληση να αλλάξει τα πράγματα. Και στο πεδίο της οικονομίας και στο πεδίο των αξιών. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο. Άλλωστε κανένας δεν θα παραχωρούσε την εμπιστοσύνη του στον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ εάν δεν είχε πεισθεί ότι είμαστε έτοιμοι, ότι μπορούμε, ότι έχουμε τη βούληση, όχι να προσφέρουμε μια γενική και αόριστη ελπίδα για το αύριο, αλλά να παρουσιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα συνεκτικό, ένα συνολικό σχέδιο ριζικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος».

Και επίσης: «Έχουμε προσδιορίσει με ακρίβεια τις πηγές χρηματοδότησης του προγράμματός μας: Εξοικονόμηση πόρων από τις σπατάλες, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πολιτική που θα δημιουργεί ανάπτυξη και πλεόνασμα, δίκαιη φορολογική πολιτική».

Έγιναν όλα αυτά και ήλθε η ώρα των ταξιτζήδων;

Μπορεί επίσης να μας πει ο κ. Ραγκούσης τι γνώμη έχει για τις τελευταίες εξαγγελίες περί απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων (με διάφορους τρόπους τύπου αξιολόγησης, ΑΣΕΠ κλπ.), με τις δηλώσεις του στο «Βήμα» της 5ης Δεκεμβρίου 2010, σύμφωνα με τις οποίες «δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος και πως «απόλυση συμβασιούχου μπορεί να συντελεστεί μόνο αν διακοπεί η σύμβασή του, γεγονός που δεν πρόκειται να συμβεί»;

Να μάθουμε επίσης αν υπάρχει συνέπεια έργων και λόγων μεταξύ της συνέντευξής του (Βήμα της Κυριακής) της 22ας Μαΐου 2011 δια της οποίας μιλά για «αξιολόγηση» των υπό μετάταξη υπαλλήλων, αλλά χαρακτηρίζει «ανερμάτιστο λαϊκισμό την πρόταση της ΝΔ για έμμισθη εφεδρεία», που στο μεταξύ υιοθετήθηκε από το κόμμα του.

Να μας πει επίσης ο κ. Ραγκούσης, αν αποτελεί συνέπεια λόγων και έργων ως δήμαρχος Πάρου (Σεπτέμβριος 2002) να διαφωνεί με την επιβολή αμοιβής στα Κέντρα Υγείας και ως υπουργός να συμφωνεί με το εισιτήριο των πέντε ευρώ σε όλα τα νοσοκομεία.

Και επειδή, όταν τον Ιανουάριο του 2010 παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τον «Καλλικράτη», διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο συνοδεύεται από το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό και τους αναγκαίους πόρους και πως έχει στη διάθεσή του 650 εκ ε από το ΕΣΠΑ και πως θα χρηματοδοτηθεί και το κόστος πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωση των ΟΤΑ τουλάχιστον για 10 χρόνια, μήπως να μας πει αν η σημερινή κατάσταση αποτελεί συνέπεια λόγων και έργων;

Και επιτέλους! Είναι συνέπεια λόγων και έργων τον Απρίλιο να λες πως η σιωπή για την αναδιάρθρωση είναι χρυσός, χαρακτηρίζοντας «πολύ αρνητική» κάθε σχετική συζήτηση και τον Ιούλιο, την ώρα που αποφασίζεται η αναδιάρθρωση, να κάνεις μια χώρα άνω – κάτω, αθετώντας όχι μόνο την υπογραφή του προκατόχου σου στην ίδια κυβέρνηση, αλλά και την δική σου υπογραφή έναν χρόνο νωρίτερα;

Όταν πρόκειται για την αξιοπιστία και την συνέπεια λόγων και έργων, καλό είναι να λείπουν τα μαθήματα από τους κατ’ εξοχήν αναξιόπιστους.

Ο πρωθυπουργός έχει δυο βδομάδες καιρό για να υποβληθεί σε θεραπεία αποτοξίνωσης από τον κ. Ραγκούση…

Με μόρια οι απολύσεις στο Δημόσιο

  • Τι προβλέπει η εφεδρεία, τα 9 κριτήρια του ΑΣΕΠ
Αρχίζει η μεγάλη σφαγή στο Δημόσιο από τους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, καθώς μόνον ένας στους δέκα από τους 7.000 υπαλλήλους που υπηρετούν εκεί θα πάρει τελικά το εισιτήριο της μετάταξης.

Οι υπόλοιποι θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας με μειωμένες αποδοχές για έναν χρόνο και στη συνέχεια θα απολυθούν, διατηρώντας απλώς το δικαίωμα να γίνουν με... προτεραιότητα συμβασιούχοι στο Δημόσιο. Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι μετατάξεις έχουν να κάνουν με τις σπουδές, την προϋπηρεσία, την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση κάθε υπαλλήλου, ενώ την όλη διαδικασία επιλογής θα εγγυηθεί το ΑΣΕΠ. Ολα τα παραπάνω προβλέπονται σε νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας και θα προωθηθούν βάσει Προεδρικού Διατάγματος που θα ορίζει τι ακριβώς είναι η εργασιακή εφεδρεία και πώς θα εφαρμοστεί, και έχει πάρει τον δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας και την Προεδρεία της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά:

Στάδιο πρώτο: Θα αποφασιστούν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις των οργανισμών και οι νέες διοικήσεις θα είναι επιφορτισμένες μέσα από καινούργια οργανογράμματα να οριοθετήσουν το πλεονάζον προσωπικό και να δώσουν τους συγκεκριμένους πίνακες στο ΑΣΕΠ. Ο χρονικός ορίζοντας που έχουν στη διάθεσή τους για την κατάρτιση αυτών των πινάκων είναι εννέα μήνες.

Στάδιο δεύτερο: Οσοι κριθούν υπεράριθμοι θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, που σημαίνει ότι θα λαμβάνουν τις αποδοχές του βασικού τους μισθού κατά 60%. Ταυτόχρονα μέσα από τους πίνακες κατάταξης θα πρέπει να υποβάλουν τα χαρτιά με τα προσόντα τους στο ΑΣΕΠ διεκδικώντας τη μετάταξή τους σε άλλο οργανισμό του Δημοσίου.

Στάδιο τρίτο: Το ΑΣΕΠ επιλέγει με βάση συγκεκριμένο σύστημα μοριοδότησης και εννέα κριτήρια που έχουν καθοριστεί και συμπεριλαμβάνουν και τις ειδικές δεξιότητες και τα προσόντα του υπαλλήλου αλλά και τα κοινωνικά κριτήρια που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή του κατάσταση. Ετσι, το πρώτο κριτήριο είναι οι τίτλοι σπουδών και οι ειδικές γνώσεις του υπαλλήλου, με επιβράβευση της εξειδίκευσης, καθώς το διδακτορικό θα παίρνει 150 μόρια και το μεταπτυχιακό 100. Με περισσότερα μόρια θα πριμοδοτηθούν επίσης εκείνοι που γνωρίζουν ξένες γλώσσες και έχουν επάρκεια σε γνώσεις υπολογιστή.

Επίσης θα μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία του υπαλλήλου με 30 μόρια για κάθε χρόνο, καθώς και η εμπειρία όπως αυτή προκύπτει από τον υπηρεσιακό του φάκελο με 20 μόρια για κάθε χρόνο.

Ειδική βαθμολόγηση θα γίνει και στην ηλικία του υπαλλήλου με 5 μόρια ανά έτος, καθώς και στον χρόνο ένταξης στον πίνακα κατάταξης του ΑΣΕΠ για μετάταξη (θα προηγούνται οι παλαιότεροι). Τέλος, θα λαμβάνεται υπόψη και η οικογενειακή κατάσταση του υπαλλήλου (θα προηγούνται οι πολύτεκνοι, εκείνοι που έχουν παιδιά και είναι παντρεμένοι έναντι των άγαμων).

Ακριβώς επειδή οι μετατάξεις υπολογίζονται σαν προσλήψεις από την τρόικα, τα περιθώρια είναι πολύ στενά τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών. Ετσι μόνον ένας στους δέκα υπαλλήλους (ποσοστό 10%) θα έχει τη δυνατότητα της μετάταξης κάθε χρόνο από τον πίνακα κατάταξης που θα διατηρείται στο ΑΣΕΠ. Οι δυνατότητες που έχουν εναλλακτικά όσοι βρίσκονται στους πίνακες χωρίς να «κερδίζουν» μετάταξη είναι να διοριστούν με ποσόστωση 30% στις θέσεις ορισμένου χρόνου (συμβασιούχοι) ή να έχουν προτεραιότητα σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Βεβαίως για εκείνους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση υπάρχει εναλλακτικά η δυνατότητα της εθελούσιας εξόδου από την υπηρεσία τους.

Ειδική φροντίδα υπάρχει -ευτυχώς- για τα ζευγάρια των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και για τις οικογένειες που έχουν μέλη με ειδικές ανάγκες. Ετσι, αν και οι δύο σύζυγοι κριθούν υπεράριθμοι, μόνον ο ένας μπαίνει στη λίστα και ο άλλος αυτοδικαίως κερδίζει τη μετάταξή του σε άλλον οργανισμό. Εκτός λίστας και άμεση μετάταξη παίρνουν επίσης όσοι έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες ή έχουν οι ίδιοι υψηλό ποσοστό αναπηρίας.

Τώρα κλαίνε όλα τ'αλάνια που θα μείνουνε χαρμάνια....‏

Αδέρφια, δύσκολα τα πράγματα για το κίνημα. Κι ο Ανδριόπουλος, κι ο Μίκης, αν θυμάμαι καλά αλλά κι η κόρη του μεγάλου Μάνου Λοΐζου τους έριξαν απαγορευτικό, οπότε τι θα παίζουν τώρα στις εκδηλώσεις που δεν κάνουν; Τίποτα, αφού κρύβονται.

Κάποια στιγμή όμως θα έχουμε εκλογές. Θα πρέπει να βγουν σαν τα σαλιγκάρια κι οι εκλογές δεν είναι μνημόσυνο.

Στο μουγκό δεν γίνεται, ούτε με Θωμά Μπακαλάκο. Τί θυμήθηκα, ε; Τόσο παλιός είμαι. Και πόσες φορές να το παίξουν το cd με την Κάρμινα Μπουράνα; «Πηδάει» και κάνει πια χρατς χρουτς, σαν πλάκα γραμμοφώνου, από κείνα τα ρεμπέτικα χωρίς μπουζούκι που πρωτοηχογραφήθηκαν στο Αμέρικα με κάτι μαντολίνα.

Νομίζω λοιπόν πως μπορώ να κάνω μια σεμνή πρόταση. Μια πρόταση που θα τιμήσει γενιές αντιστασιακών χασικλήδων και πρεζάκηδων, που κυνηγήθηκαν από την επάρατο κεντρο-δεξιά και δικαιώνονται τώρα από το ψηλό παιδί από την Μινεσότα. Ένα τραγούδι που θα τιμά τους αγωνιστές της ντάγκλας και της μαστούρας, με ταυτόχρονη υπαινικτική αναφορά στην ελληνοτουρκική φιλία.

Το ‘γραψε γύρω στο 1934 ο Σωτήρης Γαβαλάς και το ‘χει τραγουδήσει ο μέγιστος Στελάκης Περπινιάδης:


Επεσε το φράγμα των 1.000 μονάδων

Στην περίοδο των αρχών του 1997 επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης. Το σερί των 11 πτωτικών συνεδριάσεων με απώλειες-μαμούθ 22,5% θύμισε εποχές 1990

Επεσε το φράγμα των 1.000 μονάδων

Αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 21 ετών κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε σερί έντεκα πτωτικών συνεδριάσεων και οι συνολικές του απώλειες "άγγιξαν" το 22,5%. Το προηγούμενο αρνητικό σερί είχε πραγματοποιηθεί το 1990.

Ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων με αποτέλεσμα η τρέχουσα αξία του να αποτυπώνεται σε τριψήφιο αριθμό.

Εκλεισε στις 998,21 μονάδες καταγράφοντας βουτιά 6%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε στον Ιανουάριο του 1997 εξαιτίας των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν σε μετοχές εταιρειών blue chips. Ο τίτλος του ΟΤΕ έκανε βουτιά 10,85%, ο ΟΠΑΠ 8,89%, η ΔΕΗ 8,09%.

Οι αθρόες πωλήσεις στα "βαριά" χαρτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν έργο των κερδοσκόπων, ανέφεραν εγχώρια στελέχη της αγοράς. Πρόσθεσαν ότι οι επιδιώξεις τους δεν έχουν όρια και τόνισαν ότι μπορούν να τις πραγματοποιήσουν χάρη στη δύναμη του χρήματος που διαθέτουν.

Αρκετά στελέχη ανέφεραν ότι τα πρόσφατα δεινά του "ναού του χρήματος" προήλθαν κι από τη χρήση του short selling, το οποίο αρκετές φορές είχε γίνει ένα "φονικό" εργαλείο στα χέρια των κερδοσκόπων.

Επεσε το φράγμα των 1.000 μονάδων

Πάντως χθες το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε την απαγόρευση του short selling, δηλαδή την πώληση τίτλων από τους διαχειριστές χωρίς να τους έχουν στην κατοχή τους. Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τίθεται σε ισχύ από σήμερα και λήγει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση περιλαμβάνει και τις καλυμμένες ανοικτές πωλήσεις, καθώς και τις πωλήσεις που πρόκειται να διακανονιστούν με αγορά εντός της ίδιας ημέρας. Το διοικητικό συμβούλιο έκανε λόγο για έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κεφαλαιαγορά και για τους λόγους αυτούς αποφάσισε την απαγόρευση.

Πάντως οι επενδυτές νιώθουν παγιδευμένοι μέσα σε ένα κλίμα πρωτόγνωρο για τα χρηματιστήρια, αφού η καθίζησή τους οφείλεται στην κρίση χρέους των χωρών. Χρηματιστές έκαναν λόγο για "μαύρη" Δευτέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Επεσε το φράγμα των 1.000 μονάδων

Ο πανικός κυρίευσε του πωλητές εξαιτίας των έντονων ρευστοποιήσεων που επικρατούσαν και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκανε βουτιά 5,02%.

Το ηλεκτρονικό ταμπλό βάφτηκε στο βαθύ "κόκκινο". Στο σύνολο της αγοράς με ζημιές έκλεισαν 140 μετοχές. Οι ημερήσιες απώλειες "άγγιξαν" το 19%. Ο δείκτης FTSE-20 έπεσε 5,85% στις 432 μονάδες.

Το σφυροκόπημα ήταν εστιασμένο σε μετοχές των εταιρειών ΔΕΚΟ. Μικρότερες αλλά αρκετά υψηλές ήταν οι απώλειες των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Η Alpha Bank έπεσε 5,76%, η EFG Eurobank 4,96%, η Εθνική Τράπεζα 4,02% κλπ. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 84,6 εκατ. ευρώ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
Εγιναν αέρας 9 δισ. ευρώ από το ΧΑ

Εννέα δισεκατομμύρια ευρώ εξανεμίστηκαν τις τελευταίες ένδεκα πτωτικές συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Από τα 48,09 δισ. ευρώ που παρουσίαζε η συνολική του αξία στις 22 Ιουλίου 2011, χθες έπεσε στα 39,7 δισ. Η κατακόρυφη βουτιά της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπαρέσυρε και τις μεγάλες εταιρείες. Ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας έχασε το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ, με τη χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφώνεται πλέον στα 3,88 δισ. ευρώ από 5,36 δισ. που ήταν στις 22 Ιουλίου. Ο ΟΤΕ εμφάνισε απώλειες 1,37 δισ. ευρώ. Πρόσφατα ο βασικός μέτοχος του Οργανισμού πλήρωσε 6,99 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού. Χθες η τιμή της έκλεισε στα 4,19 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή του έπεσε στα 2,05 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ έχασε 750 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της, η οποία υποχώρησε στο 1,45 δισ. ευρώ.

Κύμα ακρίβειας στο ράφι και στο εστιατόριο

ο απλό «επιτραπέζιο» νεράκι «γλίτωσε» από τον υψηλότερο ΦΠΑ, αλλά τα υπόλοιπα ροφήματα, αναψυκτικά και το έτοιμο φαγητό, όχι. Με εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών διασαφήνισε το νομικό πεδίο για το απλό εμφιαλωμένο νερό (μη ανθρακούχο ή μεταλλικό) που εξαιρείται της αύξησης από 1ης Σεπτεμβρίου τού συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες, από το 13% στο 23%.

Δεν ισχύει το ίδιο για τα υπόλοιπα τρόφιμα, προοιωνίζοντας κύμα ανατιμήσεων στην αγορά εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.), στα ξενοδοχεία (καθιστά ακριβότερη τη διατροφή) αλλά και στα ράφια των σουπερμάρκετ, αφού ανατιμώνται μεταλλικά και ανθρακούχα νερά, χυμοί, αναψυκτικά και ο καφές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ακριβαίνουν από 1ης Σεπτεμβρίου 2011: Χυμοί φρούτων και λαχανικών, καφές, τσάι, σοκολάτα, τα νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα.

Ακριβότερα καθίστανται και τα προϊόντα των επιχειρήσεων εστίασης:

* Υπηρεσίες εστιατορίων, καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και επίσης οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, οι εταιρείες catering, τα αναψυκτήρια, τα σνακ-μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης για επιτόπια κατανάλωση, όπως διάθεσης λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πίτας, παγωτών κ.λπ.

Η μετάταξη των ανωτέρω αγαθών από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον κανονικό συντελεστή ισχύει, ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης (δηλαδή πώληση από super market, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.). Στο ίδιο καθεστώς υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα.

Εξαιρούνται κυλικεία ιδρυμάτων

Συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Το ίδιο ισχύει και για τα κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολείων, πανεπιστημίων και λοιπών εκπαιδευτικών οργανισμών ή επιχειρήσεων, καθώς επίσης και εντός νοσοκομείων, κλινικών, γηροκομείων, ασύλων κ.λπ.

Στον μειωμένο συντελεστή εξακολουθούν να υπάγονται οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επί τόπου, αλλά και η παράδοση ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων.

Άμυνα έκτακτης ανάγκης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με μαζικές αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων απέτρεψε χθες τα χειρότερα, ενώ τα χρηματιστήρια μάτωσαν
ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΑΝ τα διεθνή χρηματιστήρια χθες, πρώτη ημέρα συναλλαγών μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Standard & Poor's. Η πτώση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών δεικτών ξεπέρασε το 5%, ενώ οι απώλειες χρηματιστηριακής αξίας διεθνώς στο τελευταίο οκταήμερο αγγίζουν πλέον τα 3,4 τρισ. δολάρια, ποσό ίσο με το ΑΕΠ της Γερμανίας! Στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αγνώστου ύψους μαζικές αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να συγκρατηθεί η πτώση στα χρηματιστήρια. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ.-Κ. Τρισέ, με επιστολή του στον Ιταλό πρωθυπουργό Σ. Μπερλουσκόνι, έθεσε ως προαπαιτούμενο τη λήψη σκληρών μνημονιακών μέτρων τύπου Ελλάδας. Ο Μπαράκ Ομπάμα στο χθεσινό του διάγγελμα επιχείρησε χωρίς επιτυχία να πείσει τους επενδυτές για τις δυνατότητες της οικονομίας των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή η Κίνα εξαπέλυσε επίθεση σε ΗΠΑ και Ε.Ε. κατηγορώντας τες ότι θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Το ελληνικό χρηματιστήριο έπεσε κάτω από τις 1.000 μονάδες και απαγόρευσε τις ανοιχτές πωλήσεις μετοχών.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ πέτυχε μόνο στον πρώτο της στόχο. Οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν στο 5,3% και των ισπανικών στο 5,15% από τα υψηλότερα του 6% επίπεδα-ρεκόρ που είχαν σημειώσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να χρειαστεί να προβεί σε ακόμη μεγαλύτερες αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων για μια σημαντική χρονική περίοδο, προκειμένου να έχει κάποιο διατηρήσιμο αποτέλεσμα, και θα χρειαστεί παράλληλα να ξεπεράσει την αντίθεση που εκφράζονται γι' αυτές τις κινήσεις της από τη Γερμανία. Οι εκτιμήσεις για τις συνολικές αγορές ομολόγων που ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνει η ΕΚΤ ποικίλλαν. Με πιλότο τις αντίστοιχες κινήσεις που έγιναν από την ΕΚΤ στην περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι αναλυτές της Goldman Sachs μιλούσαν για αγορές ομολόγων 100-130 δισ. ευρώ, του Reuters για 230 δισ. ευρώ, ενώ της Royal Bank of Scotland για το εκρηκτικό ποσό των 850 δισ. ευρώ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένας άλλος οίκος αξιολόγησης, η Moody's, επανέλαβε παλαιότερη προειδοποίηση ότι ενδεχομένως να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ πριν από το 2013 αν η δημοσιονομική ή οικονομική εικόνα της υπερδύναμης αποδυναμωθεί σημαντικά. Ο πρόεδρος Ομπάμα στο διάγγελμά του απέδωσε την υποβάθμιση από τη Standard & Poor's στο κλίμα αμφισβήτησης που δημιούργησαν οι πολιτικές διαμάχες Ρεπουμπλικάνων-Δημοκρατικών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δημιουργήσει «την αίσθηση του επείγοντος» στα δύο κόμματα για την καταπολέμηση του χρέους και του ελλείμματος της χώρας. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ είναι διαχειρίσιμα.

Οι αγορές εστιάζουν πλέον στη σημερινή συνεδρίαση της Fed και στο τι θα ειπωθεί σε αυτήν. Η τρέχουσα κρίση στις αγορές προκαλεί έντονες πιέσεις προς την αμερικανική κεντρική τράπεζα για ένα τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, επαναγορά δηλαδή κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητας. Η Fed ολοκλήρωσε τον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης -συνολικής αξίας 600 δισ. δολαρίων- μόλις στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι μέχρι πότε η Fed, η ΕΚΤ, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου θα συνεχίζουν να πριμοδοτούν τον χρηματοοικονομικό τομέα και τα παιχνίδια του, παίρνοντας από την άλλη πλευρά ημίμετρα για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και βουλιάζοντας διαρκώς τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερη φτώχεια με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εξαγγέλλουν.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)