Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ


Την 26η Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του 401 ΓΣΝΑ το Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών του Υγειονομικού.
Στο μνημόσυνο παρέστη ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου ΠΝ ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο παρακείμενο Ηρώο «Πεσόντων Υγειονομικού» και «Άγνωστης Αδελφής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».
 
 

ΚΑΤΗΓΟΡΩ έξι Αρχηγών του Πολεμικού Ναυτικού κατά κυβέρνησης

 Επιστολή στον Σαμαρά!

Έξι Αρχηγοί ΓΕΝ με μια επιστολή-χαστούκι κατά της κυβερνητικής πολιτικής στην Εθνική Άμυνα κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου.

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό υπογράφεται από τους Αρχηγούς Βασιλικόπουλο,Λαγάρα,Στάγκα,Ιωαννίδη,Γούση και Χρηστίδη. Οι Αρχηγοί του επισημαίνουν τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί με κυρίαρχο το ηθικό του προσωπικού!

Διαβάστε την επιστολή!



Αθήνα 23 Απριλίου 2013
Προς τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως
Κύριον Αντώνιο Σαμαρά


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Την 14η Απριλίου του 2011 με αφορμή την σταδιακά αποκαλυφθείσα δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, συνεπεία της επί σειράν ετών κακής διαχειρίσεως των δημοσίων πραγμάτων με τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες για τον Ελληνικό λαό, επτά τον αριθμό Επίτιμοι Α/ΓΕΝ απέστειλαν προς τον τότε Πρωθυπουργό ανοικτή επιστολή, δια της οποίας υπέβαλλαν ορισμένες σκέψεις, που τους απασχολούσαν, σχετικά με την ΑΜΥΝΑ της χώρας στο πλαίσιο της καλπάζουσας οικονομικής κρίσεως.
Ετόνιζαν τότε οι Επίτιμοι Αρχηγοί στην επιστολή τους ότι δεδομένων των διεθνών προβλημάτων στην περιοχή μας και των εξ΄αυτών αυξανόμενων εθνικών απειλών, που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις επιβάλλεται με κάθε θυσία να διατηρηθούν ακμαίες στο πρέπον επίπεδο ισχύος, ως βασικού υποβάθρου στήριξης των απαιτουμένων λεπτών χειρισμών της εξωτερικής μας πολιτικής επί των ζητημάτων αυτών δια της αποτροπής, αλλά και αποτελεσματικής ενεργούς αντιμετωπίσεως εάν εκ των πραγμάτων παραστεί τέτοια ανάγκη .
Ετονίζετο επίσης στην επιστολή ότι το ηθικό του στρατεύματος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μαχητικής του ικανότητος.

Δυστυχώς, φάνηκε έκτοτε εκ των πραγμάτων, ότι οι σκέψεις και οι προβληματισμοί, εκείνοι των Επιτίμων Α/ΓΕΝ ουδόλως επηρέασαν τις κυβερνητικές επιλογές σε ότι αφορά τις περικοπές των δαπανών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε αυτές αφορούσαν στο υλικό, είτε αφορούσαν στις αποδοχές
του προσωπικού, οι οποίες με τις αλλεπάλληλες περικοπές και προσαρμογές ήχθησαν στις έσχατες βαθμίδες των ειδικών μισθολογίων του δημοσίου, κατέστησαν ανεπαρκείς και βεβαίως δυσανάλογες και άδικες σε σχέση με το είδος, τους όρους και τις συνθήκες προσφοράς υπηρεσιών εκ μέρους των στρατιωτικών.
Στο προκείμενο διερωτόμεθα ευλόγως, άραγε τι είδους ηθικό διαμορφώνει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η από οικονομικής πλευράς αναφερόμενη μεταχείρισή τους, η οποία ευκόλως θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απαξίωσή τους.

Επί του ερωτήματος αυτού νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη προς απάντησή του.

Κύριε Πρωθυπουργέ
Εμείς οι υπογράφοντες την παρούσα και σε σχέση με τα όσα ως άνω επιγραμματικά για το θέμα που πραγματευόμεθα αναφέρουμε, πιστεύουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαιτέρας προσοχής σε ότι αφορά στο ζήτημα των περικοπών των δημοσίων δαπανών λόγω της
οικονομικής κρίσεως.


Οι όποιες στον τομέα τους περικοπές θα πρέπει να αποφασίζονται με περίσκεψη και προσοχή, ώστε αντί πάσηςθυσίας να μην υπερβαίνουν τα όρια διατηρήσεως του αμυντικού δυναμικού της χώρας, το οποίο επιβάλλεται κάθε φορά εκ των πραγμάτων να διατίθεται.
Η πατρίδα μας, αν εξαιρέσουμε τα πρόσφατα χρόνια της ασυδοσίας, ανέκαθεν δεν ήταν πλούσια και τα οικονομικά της ήταν πάντα μίζερα.
Φρόντιζε όμως κατά προτεραιότητα την άμυνά της ώστε να πορεύεται κάθε φορά με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.


Με ιδιαίτερη τιμή
Ναύαρχος ε.α. Λεωνίδας Βασιλικόπουλος ΠΝ,Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Λαγάρας ΠΝ,Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Στάγκας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Ιωαννίδης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Γούσης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ

Αλλάζει η φορολογία στα αυτοκίνητα - Ποιοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Tο υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στη φορολόγηση των αυτοκινήτων βάσει της λιανικής τους αξίας και όχι της εργοστασιακής, αφού κάποιες εισαγωγικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν ανάλογα με τις φορολογικές περιστάσεις τις εργοστασιακές αξίες των μοντέλων τους, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλουν τους φόρους.
Οπως αναφέρει «η Ημερησία» η φορολόγηση των καινούριων αλλά και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα απορρέει από την αξία Λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου και θα διατηρηθούν οι συντελεστές φόρων που κυμαίνονται από 5% έως 50%.
Στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα το Τέλος Ταξινόμησης θα απορρέει από την αξία λιανικής επίσης του εκάστοτε μοντέλου αφού έχει υπολογιστεί η απομείωση της τιμής του λόγω παλαιότητας σε πραγματικό χρόνο και όχι βάσει των απαρχαιωμένων συντελεστών.
Αλλαγές στα τεκμήρια και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης
Σημαντικές αλλαγές έρχονται για τους ιδιοκτήτες ΙΧ στο κόστος χρήσης των αυτοκινήτων, αφού τα τεκμήρια αλλά και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης δεν θα επιβάλλεται πλέον βάσει των κυβικών του κινητήρα αλλά βάσει της Αξίας Λιανικής κάποιου αυτοκινήτου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου 2.000 κυβικών που είναι 5ετίας δεν θα καταβάλλει Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αφού το τεκμήριό του θα μειωθεί πάρα πολύ.
Αντίθετα όσοι έχουν υπερπολυτελή αυτοκίνητα αξίας από 40.000 χωρίς όμως να κινούνται από μεγάλους κινητήρες θα... πληρώσουν, καθώς και το τεκμήριο θα είναι υψηλότερο ενώ παράλληλα θα πρέπει να καταβάλλουν και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που θα τους αναλογεί.

Οι ρυθμίσεις για Δημόσιο, ακίνητα, χρέη

Απολύσεις με αποζημίωση των εργαζομένων που απασχολούνται σε ΝΠΙΔ τα οποία θα καταργηθούν, επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών που θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός δύο μηνών για την αποπομπή των επίορκων από το Δημόσιο, αυστηρές προϋποθέσεις για τη ρύθμιση χρεών στην Εφορία, μείωση 15% στο τέλος ακινήτων και προκαταβολή ΦΠΑ ακόμη και 10 ευρώ προβλέπονται στο νομοσχέδιο-σκούπα που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.
Σε αυτό περιέχεται και ρύθμιση η οποία απαλλάσσει από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης τους άνω των 18 ετών εφόσον δηλώνονται ως προστατευόμενα μέλη.
Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που καταργούνται δεν θα υπάγονται σε διαθεσιμότητα, αλλά με βάση το εργατικό δίκαιο θα απολύονται με αποζημίωση.
Το Νομοσχέδιο.
Καταργούμενες - τροποποιούμενες διατάξεις
Αιτιολογική έκθεση
Οι πειθαρχικές διαδικασίες για τους επίορκους θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός δύο μηνών από την κλήση του ελεγχόμενου υπαλλήλου σε απολογία. Οσοι υπάλληλοι κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις και τιμωρούνται από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά με την ποινή της οριστικής αργίας ή του υποβιβασμού, θα μπορούν να καταθέσουν ενστάσεις μόνο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εντός 20 ημερών.
Δικαίωμα ένστασης στις αποφάσεις των πειθαρχικών θα έχουν πλέον και οι πειθαρχικοί προϊστάμενοι, οι υπουργοί και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αναλαμβάνει τον έλεγχο των πειθαρχικών διαδικασιών στο Δημόσιο.
Παράλληλα, θα λαμβάνει γνώση και των αποφάσεων της δικαιοσύνης που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους.
Εξάλλου, όσοι χρωστούν στην Εφορία θα έχουν την ευκαιρία να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2012 σε απεριόριστο αριθμό δόσεων ανεξάρτητα του ποσού οφειλής.
Ωστόσο, οι όροι υπαγωγής και παραμονής στη ρύθμιση είναι πάρα πολύ αυστηροί.
Η Εφορία θα ζητά από τους οφειλέτες την προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων που θα αποδεικνύουν την οικονομική αδυναμία τους, αλλά και τη δυνατότητά τους να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα όλες τις μηνιαίες δόσεις, ενώ θα απαιτούν την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας, την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των επόμενων φορολογικών δηλώσεων, καθώς και την εμπρόθεσμη εξόφληση όλων των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από το 2013 και μετά.
Για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους που οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα μέχρι 31/12/2012 χρέη, προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις.
Το «χαράτσι»
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μειωμένο κατά 15% θα είναι το "χαράτσι" του 2013 στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, το οποίο μετονομάζεται σε "Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων" (ΕΕΤΑ) και θα αρχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από τον Ιούνιο.
Το τέλος επιβάλλεται και στις μη αποπερατωμένες ηλεκτροδοτούμενες οικοδομές, καθώς και στα ακίνητα που εκμισθώνονται σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου. Θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το ΕΕΤΗΔΕ για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών.
Παράλληλα, φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν σε 7 μηνιαίες δόσεις τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011-2012 με ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 50 ευρώ.
Για τον ΦΑΠ του 2013 προβλέπονται 4 δόσεις.
Επίσης, προβλέπεται νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η Ιουνίου 2013.
Με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης καταβάλλεται ποσό τουλάχιστον 10 ευρώ.

Παγίδα φορολόγησης «ανύπαρκτων» εισοδημάτων

Ιδιαίτερη προσοχή για να μην πέσουν στην παγίδα της πληρωμής φόρου για «ανύπαρκτα» εισοδήματα κατά την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να επιδείξουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα του 2012 ή «έλαβαν έναντι».
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών, για να αποφύγουν δυσάρεστες φορολογικές εκπλήξεις θα πρέπει στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας που έχουν λάβει ή θα λάβουν από την επιχείρηση ή τον εργοδότη τους να αναγράφεται στην πρώτη σειρά το συνολικό ποσό των αποδοχών που εισέπραξε εντός του 2012 και στη δεύτερη σειρά τα ποσά που δεν έχουν εξοφληθεί.
Ετσι ώστε οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να κάνουν τη διάκριση και να δηλώσουν μόνο τα ποσά που έχουν εισπράξει και τον αναλογούντα φόρο, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα το δηλώσουν στην Εφορία όταν το εισπράξουν.
«Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να αναγράφει διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2012, ούτως ώστε οι εν λόγω αποδοχές να φορολογηθούν στο έτος που θα εισπραχθούν» επισημαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε έγγραφό του στη Βουλή.
Ο κ. Μαυραγάνης διευκρινίζει ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς «για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2012 που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος σε έτος μεταγενέστερο από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολείται και ακόμα και αν έγινε επίσχεση εργασίας από τους μισθωτούς ή ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησής τους είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο για την ανωτέρω διαχειριστική χρήση».
Βέβαια στον νόμο υπάρχει «γκρίζα ζώνη» καθώς δεν αποσαφηνίζεται τι θα γίνει στην περίπτωση που στη βεβαίωση αποδοχών δεν αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά που εισπράχθηκαν και τα οφειλόμενα.
Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, σε μια τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να ζητήσει νέα βεβαίωση αποδοχών από την επιχείρηση καθώς θα έχει πρόβλημα στη συμπλήρωση των κωδικών με τα ποσά του αναλογούντος και του παρακρατούμενου φόρου αφού δεν θα είναι σε θέση από μόνος του να επιμερίσει τον φόρο και να αναγράψει στη δήλωση το ποσό του αναλογούντος και του παρακρατούμενου φόρου στις αποδοχές που εισέπραξε.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα μισθωτός εισέπραξε το 2012 αποδοχές ύψους 10.000 ευρώ και η επιχείρηση του οφείλει άλλα 5.000 ευρώ δεδουλευμένα. Στη βεβαίωση αποδοχών θα πρέπει να αναγράφεται το ποσό των 10.000 ευρώ με τον αναλογούντα και τον παρακρατούμενο φόρο και το υπόλοιπο ποσό των 4.000 ευρώ ως οφειλή από δεδουλευμένα.
Ο εργαζόμενος θα αναγράψει στον σχετικό κωδικό της φορολογικής δήλωσης μόνο το ποσό που εισέπραξε και το υπόλοιπο θα το δηλώσει όταν το εισπράξει. Ετσι ο τελικός φόρος κατά την εκκαθάριση της δήλωσης θα υπολογισθεί επί του εισοδήματος των 10.000 ευρώ και όχι επί των 15.000 ευρώ και έτσι ο μισθωτός δεν θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο για ανύπαρκτες αποδοχές.
Κώστας Αντωνάκος

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)