Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Αναστέλλονται για ένα έτος οι πλειστηριασμοί για την α΄ κατοικία

Η αναστολή των πλειστηριασμών ως το τέλος του 2013, η νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους και η παράταση για ένα χρόνο της ρύθμισης που αφορά την καταγγελία εμπορικής μίσθωσης από το μισθωτή (ενοικιαστή), περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

1. Η αναστολή των πλειστηριασμών για οφειλές έως 200.000 ευρώ (όπως ίσχυε) παρατείνεται για ένα χρόνο, δηλαδή ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

2. Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, δηλαδή στις 23 και 30 Δεκεμβρίου, σε προαιρετική πάντοτε βάση και με τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Η ρύθμιση γίνεται με στόχο την τόνωση της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο και τη διευκόλυνση των καταναλωτών.

3. Παρατείνεται για ένα χρόνο, δηλαδή για τις καταγγελίες μισθώσεων που θα γίνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, η ισχύς της διάταξης σύμφωνα με την οποία: Στις μισθώσεις διατηρητέων καθώς και στις περιπτώσεις που ο μισθωτής έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα καταγγελίας, της μίσθωσης, μπορεί να αποχωρήσει από αυτήν καταβάλοντας ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη ένα ενοίκιο. Η ίδια αποζημίωση (ενός ενοικίου) προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία για όλες τις εμπορικές μισθώσεις.

Έρχονται νέες περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ

Σε έναν συνεχή αγώνα δρόμου βρίσκονται στο υπουργείο Εργασίας καθώς μπορεί το Μνημόνιο 3 να ψηφίστηκε αλλάζοντας τη δομή και λειτουργία τόσο του ασφαλιστικού συστήματος όσο και των εργασιακών σχέσεων στη χώρα, όμως, μέσα στο επόμενο διάστημα απαιτούνται πολλές, μικρές, εξίσου όμως, σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να εφαρμοστεί.

Ο έλεγχος των δανειστών είναι συνεχής και πιεστικός. Ελέγχουν ακόμη και τις φραστικές διατυπώσεις, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αλλαγή όχι μόνο στο γράμμα αλλά και στο πνεύμα του νόμου που κυρώνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Μετά την οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, στις 13 Δεκεμβρίου, ημερομηνία ορόσημο θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, και προκειμένου να εγκριθεί η καταβολή των δόσεων του 2013, θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, κυρίως όσον αφορά τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία πρόνοιας (εφάπαξ), που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε σημαντικές, επιπλέον, περικοπές για τους νέους ασφαλισμένους, να αντιμετωπιστεί το δύσκολο θέμα των κοινωνικών πόρων, να εξασφαλίσει τη λειτουργία των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, να ψηφίσει νομοσχέδιο για την οργανωτική λειτουργία του ΟΑΕΔ και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Και βέβαια, ο «αγώνας» θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2013, αφού μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, η Τρόικα περιμένει τον νέο κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εξειδίκευση της διαδικασίας νομοθέτησης του νέου μηχανισμού που θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό, θα προσδιοριστεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το α’ τρίμηνο του 2013.

Τρία μίνι ασφαλιστικά νομοσχέδια

Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας πρέπει να «κλείσουν» τρία καυτά θέματα. Η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων έχει ήδη ανοίξει την πόρτα για μια δομική αλλαγή στον δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης.  Με τις ευλογίες της Τρόικας, και με οριστικό χρονοδιάγραμμα την εφαρμογή του νόμου για την λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ξεκινά η μετάλλαξη του συστήματος επικουρικών συντάξεων σε κεφαλαιοποιητικό.

Οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο στάδια.

Α) Ο νόμος ορίζει ότι μέχρι τις 31/12/2012 θα πρέπει τα δεκάδες επικουρικά ταμεία που έχουν αιτηθεί την εξαίρεσή τους από την ένταξη στο ΕΤΕΑ, να καταθέσουν αναλογιστικές μελέτες που να αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα τους, προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική ένταξη.

Βέβαια, στις άμεσες υποχρεώσεις της χώρας, όπως τίθενται στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιγράφει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης, προβλέπεται ξεκάθαρα ότι όλα τα επικουρικά πρέπει να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, προκειμένου στη συνέχεια να καθοριστεί ο τρόπος λειτουργίας και το ύψος των παροχών του νέου ταμείου.

Εκτός ΕΤΕΑ, από τον περασμένο Ιούλιο όταν και το ταμείο ξεκίνησε την λειτουργία του,  οι περισσότεροι φορείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό. Έτσι, στο ΕΤΕΑ υπάχθηκαν καταρχήν μόνο το ΕΤΕΑΜ, δηλαδή το επικουρικό του ΙΚΑ και το ΤΑΥΤΕΚΩ, που αφορά υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – πρώην ΔΕΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση το νέο υπερ-ταμείο επικουρικής ασφάλισης καλύπτει 1.000.000 συνταξιούχους και 2.500.000 ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας κρατά στο συρτάρι του διάταξη νόμου που προβλέπει την υποχρεωτική ένταξη όλων των επικουρικών στο ΕΤΕΑ. Περιμένει όμως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια οριστική απάντηση για το εάν μπορούν κάποια ταμεία να εξαιρεθούν, υπό την προϋπόθεση να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία, θεσμό που στηρίζει η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και όσα ταμεία έχουν ήδη καταθέσει αναλογιστικές μελέτες για να αποδείξουν ότι μπορούν να εξαιρεθούν, δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνουν αποδεκτές. Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να προβλεφθεί, είναι το γεγονός ότι με την μετατροπή του επικουρικού σε επαγγελματικού, βγαίνει εκτός σφαίρας κοινωνικής ασφάλισης και κατά συνέπεια διακόπτεται κάθε κρατική χρηματοδότηση. Εάν κάτι τέτοιο προβλεφθεί στις αναλογιστικές μελέτες, δεν είναι πολλά, εάν υπάρχουν, τα ταμεία που μπορούν να αποδείξουν την αναλογιστική βιωσιμότητα τους.

Β) Ακόμα κι αν όλα τα επικουρικά ταμεία ενταχθούν οικειοθελώς ή υποχρεωτικά στο  ΕΤΕΑ, το νέο επικουρικό δεν είναι βιώσιμο. Βάσει των αναλογιστικών μελετών, εντός του 2013, το ταμείο θα έχει έλλειμμα σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ. Δεν είναι λίγοι, δε, αυτοί που χαρακτηρίζουν το ΕΤΕΑ, νέο ΕΟΠΥΥ.

Κι εδώ ερχόμαστε σε μια άλλη μνημονιακή υποχρέωση. Ο Νόμος 4052 του 2012, προβλέπει ότι μακροπρόθεσμα το νέο επικουρικό ταμείο θα πρέπει να αναπροσαρμόζει το ύψος των παροχών του, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μη ύπαρξη ελλείμματος, χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Συνεπώς, η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων περιγράφεται και για τους περισσότερους στο υπουργείο Εργασίας θεωρείται «κοινό μυστικό».

Οι αλλαγές αυτές, θα πρέπει να τεθούν υπό το πρίσμα μιας άλλης δέσμευσης, που απορρέει από το προηγούμενο Μνημόνιο και προβλέπει ότι  το ύψος των αποδιδόμενων συντάξεων θα ανακαθορίζεται ακόμα και σε τριμηνιαία βάση,   ανάλογα με την αποδοτικότητα της διαχείρισης των κεφαλαίων του, πέραν του όγκου των εισφορών.

Αλλαγές επί τα χείρω,  προβλέπονται και για τα δίπαξ ή τρίπαξ μειωμένα εφάπαξ. Το  Μνημόνιο προβλέπει ξεκάθαρα ότι από την 1/1/2014, βάσει υπουργικής απόφασης, η οποία μάλιστα θα εκδοθεί εντός του 2012 (ανελαστικά βάσει των δεσμεύσεων του υπουργείου προς την Τρόικα) θα καθοριστεί νέα τεχνική βάση με την οποία θα υπολογίζεται το εφάπαξ βοήθημα από 1/1/2014 σε όλα τα Ταμεία Πρόνοιας...

Το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, προβλέπει, επίσης, αναφορικά με το ασφαλιστικό,  παρεμβάσεις και όσον αφορά τους φόρους υπέρ τρίτων. Αυτές θα πρέπει σε συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, να κοινοποιηθούν στις  υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι τα τέλη του χρόνου. Θα πρέπει επίσης να εντοπιστούν οι δικαιούχοι,  να  προσδιοριστεί η νομική βάση της συνεισφοράς τους και να γίνει ποσοτικοποίηση των εισφορών που πληρώνουν οι καταναλωτές υπέρ των δικαιούχων.

Σημαντικές παρεμβάσεις, που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένονται και στον τομέα λειτουργίας του ΟΑΕΔ. Αφενός, σχεδιάζονται αλλαγές στα κριτήρια που θα ισχύσουν για την «επανεκκίνηση» προγραμμάτων των πρώην Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας που κατήργησε το Μνημόνιο 2.  Στο σχέδιο νόμου, προβλέπεται επίσης ότι θα μπορούν να εγγράφονται στον ΟΑΕΔ κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα. Παράλληλα, προβλέπεται η μη διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ των εγγεγραμμένων ανέργων που παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.


Πηγή:www.capital.gr

Απορρίφθηκε το αίτημα του ΥΠΟΙΚ για το "χαράτσι"

Εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που απαγορεύει από τη ΔΕΗ να εισπράττει το χαράτσι στα ακίνητα.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα Στουρνάρα και ΔΕΗ να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να απαγορεύει την εκτέλεση της επίμαχης απόφασης μέχρι να εκδοθεί η απόφαση σε αίτημα αναστολής εκτέλεσης που συζητείται αύριο από το ανώτατο δικαστήριο.

Στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης αναφέρεται πώς η επίκληση εκ μέρους του ΥΠ.ΟΙΚ.  περί βλάβης του δημοσίου από τη μη είσπραξη του χαρατσιού δεν ευσταθεί, εξαιτίας του σύντομου προσδιορισμού συζήτησης στον Άρειο Πάγο (αύριο το πρωί) της αίτησης αναστολής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρει επί λέξει:

Α. Στην αίτηση γίνεται αναφορά σε απώλεια εσόδων ύψους ενός δις ευρώ.  Τούτο όμως ως κίνδυνος μνημονεύεται εντελώς αόριστα χωρίς ειδικότερη σύνεση με τη ΔΕΗ αλλά και χωρίς ανάλυση του παραπάνω ποσού έστω και στοιχειωδώς ώστε να καταστεί δυνατόν να πιθανολογηθεί ο σχετικός κίνδυνος.

Β. Δεν εξηγείται γιατί η ζημία είναι μη επανορθώσιμη αφού η απλή αναφορά σε μη εξεύρεση του σχετικού ποσού από άλλες πηγές δεν αιτιολογείτε ούτε οι πηγές προσδιορίζονται.

Γ. Ουδόλως εκτίθεται αν είναι δυνατή ή όχι η είσπραξη του παραπάνω ποσού μέσω άλλης διαδικασίας είσπραξής του και όχι αποκλειστικά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ώστε να κριθεί η σχετική βλάβη του αιτούντος.

Δ. Σε κάθε περίπτωση η αίτηση αναστολής εκτελέσεως και ισχύος της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου έχε προσδιοριστεί άμεσα προς εκδίκαση στις 18.12.2012.

Κατά ταύτα είναι πρόδηλο πως ουδεμία ζημία και δη μη ευχερώς αναστρέψιμη μπορεί να επέλθει μέχρι τότε αλλά και μέχρι έκδοσης της απόφασης του σχετικού πολιτικού τμήματος που συνεδριάζει σε συμβούλιο ο οποίος κατά τα κρατούντα είναι συντομότατος. 


Πηγή:www.capital.gr

Οι μειώσεις μισθών του νέου φορολογικού ...

«Φορο-σοκ» σε εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους που προστατεύουν ανήλικα τέκνα φέρνει το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο από την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

Στο κείμενο του σχεδίου νόμου που... κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη αργά το βράδυ στη Βουλή περιλαμβάνεται η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με την οποία καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά.

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για ετήσια επιδόματα ως 21.000 ευρώ, η οποία σταδιακά μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από 21.000 ευρώ, για να μηδενιστεί η συγκεκριμένη έκπτωση όταν το ετήσιο εισόδημα είναι 42.000 ευρώ και άνω.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής» προκύπτουν σημαντικές απώλειες εισοδήματος ειδικά για...
μισθωτούς με 1 παιδί, 2 παιδιά και 3 παιδιά.
Μάλιστα, ακόμη και εκείνοι που δικαιούνται βάσει των νέων αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων να λάβουν επίδομα για 1 παιδί, 2 παιδιά, 3 παιδιά κ.ο.κ. θα δουν τον μηνιαίο μισθό τους ή τη σύνταξή τους να μειώνεται από το νέο έτος και θα πρέπει να περιμένουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο για να τους δοθεί το οικογενειακό επίδομα που καλύπτει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τις όποιες φορολογικές απώλειες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άγαμοι – έγγαμοι χωρίς παιδιά θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σύγκριση με τους έγγαμους με παιδιά όσον αφορά τη μηνιαία παρακράτηση μισθού.
Συγκεκριμένα άγαμος-έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα ως 23.000 ευρώ, δηλαδή μηναίο μισθό ως 1.643 ευρώ καθαρά (έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές κρατήσεις αλλά όχι η παρακράτηση φόρου), θα διαπιστώσει αύξηση στον μισθό του ως και 28 ευρώ αν το μηνιαίο φορολογητέο εισόδημά του είναι στα επίπεδα των 600-700 ευρώ.
Αν έχει ετήσιο εισόδημα άνω των 23.000 ευρώ, θα δει μείωση μισθού που θα ξεκινά από τα 4 ευρώ και φθάνει ως τα 160 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι 50.000 ευρώ. Η μείωση του μισθού θα οφείλεται στην αυξημένη παρακράτηση.
Αντίθετα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά θα διαπιστώσουν σχεδόν στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων αύξηση του φόρου παρακράτησης, άρα μείωση του μισθού τους.
Οι μόνοι που θα δουν αύξηση (μικρή έστω) του μισθού τους είναι οι έγγαμοι με 1 παιδί οι οποίοι έχουν φορολογητέο μηνιαίο εισόδημα από 571 ευρώ ως 786 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα δει τον μισθό της να αυξάνεται από 6 ως 14 ευρώ. Αντίθετα, όσοι έγγαμοι με 1 παιδί έχουν μηναίο φορολογητέο μισθό από 786 ευρώ και πάνω θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση του μισθού όπως προκύπτει και από τον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής».
Οι έγγαμοι με 2 παιδιά δυστυχώς από το νέο έτος θα διαπιστώσουν στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων αυξημένη παρακράτηση φόρου, η οποία και θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του μισθού. Ωστόσο ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα λάβει τα 2/3 του οικογενειακού επιδόματος των 80 ευρώ τον μήνα. Αυτό όμως θα συμβεί από τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Αν το μηνιαίο εισόδημα είναι πάνω από 23.000 ευρώ, η μηνιαία παρακράτηση φόρου αυξάνεται δραματικά. Για παράδειγμα, σε μηνιαίο φορολογητέο μισθό 2.000 ευρώ (στο «χέρι» περίπου 1.700 ευρώ μετά και την αφαίρεση της μηνιαίας παρακράτησης) από το 2013 θα προκύψει περαιτέρω μείωση του μισθού κατά 59 ευρώ. Δηλαδή «καθαρά» 1.651 ευρώ.

Ταλαιπωρία για τους νεφροπαθείς σε όλη τη χώρα

 
  Τις τελευταίες ημέρες από τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, του Αργους, του Αγίου Νικολάου Κρήτης, της Λαμίας και του Ρίου έρχονται ανησυχητικά μηνύματα. Τα φίλτρα αιμοκάθαρσης δίδονται με το σταγονόμετρο, αφού τα αποθέματα φθάνουν δεν φθάνουν για μία-δύο ημέρες. Μόνο που αυτή τη φορά δεν φταίει η τρόικα!
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις καταγγελίες γιατρών και ασθενών, προέκυψε μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), όταν εισήχθη από το «παράθυρο» εταιρεία, η οποία δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό (παρά μόνο τα προϊόντα της μέσω αντιπροσώπων). Η εταιρεία αυτή έδωσε χαμηλή τιμή μόνο για έναν τύπο φίλτρου και χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη γραμμή (αυτή που συνδέει τον ασθενή με το μηχάνημα). Παρά ταύτα αυτό ήταν αρκετό για να «κλειδώσει» αυτή η τιμή στο Παρατηρητήριο Τιμών για όλους τους τύπους των φίλτρων και να μπλοκάρουν όλες οι άλλες προμήθειες.
Και ας ήταν παράτυπη η διαδικασία, όπως καταγγέλλουν γιατροί και νεφροπαθείς. «Μία τιμή για ένα προϊόν μπορεί να «κλειδώσει» στο Παρατηρητήριο μόνο όταν έχει γίνει αγορά του με διαγωνισμό από κάποιο νοσοκομείο. Αν δεν έχει γίνει τοπικός διαγωνισμός και αγορά του προϊόντος, κανένα χέρι δεν μπορεί να μπει στη βάση δεδομένων και να αλλάξει την τιμή. Αυτό είχε καθορίσει η ίδια η ΕΠΥ» εξηγεί ο διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας κ. Χρήστος Ιατρού.

Πρόοδος αλλά και αδυναμίες στην Ελλάδα

 
Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε την τρίτη τριμηνιαία έκθεσή της σχετικά με την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα. Η έκθεση περιγράφει τη βοήθεια που παρέχεται από την Ομάδα Δράσης, τα Κράτη Μέλη, διεθνείς οργανισμούς και άλλους ειδικούς φορείς με σκοπό να στηρίξουν την Ελλάδα στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες από τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχ η Ομάδα έχει σταδιακά επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε περισσότερα από 40 έργα τεχνικής βοήθειας σε δέκα τομείς πολιτικής. Αυτοί περιλαμβάνουν τη φορολογική διοίκηση, τις εξαγωγές και το επιχειρηματικό περιβάλλον, την πολιτική για την υγεία, τη διοικητική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η Ομάδα Δράσης, μαζί με άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει επίσης συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων στην Ελλάδα.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Όλι Ρεν δήλωσε για την έκθεση: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα με αποφασιστικότητα όπως έχει αναγνωριστεί από το Eurogroup.
Η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργήσει ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση. Η κυριότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων ανήκει στις ελληνικές αρχές, αλλά η Επιτροπή βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει και η Ομάδα Δράσης είναι η απτή απόδειξη αυτής της στήριξης».

Άρειος Πάγος: Ίσως και εντός της ημέρας η προσωρινή διαταγή για το χαράτσι

 
Το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα που ανέκυψε με την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, μετά την γνωστή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, εξετάστηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο.
Αντίθετα, μετατέθηκε για αύριο η συζήτηση της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει κατά της ίδιας απόφασης ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον αρεοπαγίτη Γεράσιμο Φουρλάνο, παρά το γεγονός ότι αύριο το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα, πριν από περίπου μια εβδομάδα το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με απόφασή του έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων -το γνωστό «χαράτσι«» στα ακίνητα- μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Επίσης, με την ίδια απόφαση, που είναι προσωρινά εκτελεστή -σύμφωνα με τους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση- η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δέχεται μόνο το αντίτιμο για την κατανάλωση ρεύματος και να μην ενσωματώνει τους λογαριασμούς το τέλος ακινήτων.
Η προσωρινή διαταγή
Το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε αμέσως κατά της απόφασης αυτής στον  Άρειο Πάγο. Το πρώτο ένδικο μέσο που άσκησε κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου ήταν η κατάθεση αίτησης στον Άρειο Πάγο για έκδοση προσωρινής διαταγής.
Το αίτημα αυτό εξετάστηκε από τον κ. Φουρλάνο. Το υπουργείο Οικονομικών εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Χ. Θεοχάρης. Δικηγόροι καταναλωτών και ενώσεων ζήτησαν να μην εκδοθεί προσωρινή διαταγή, δεδομένου ότι αύριο αναμένεται να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο ή αίτηση αναστολής που κατέθεσε ο κ. Στουρνάρας, ζητώντας να «παγώσει» προσωρινά η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, έως ότου συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης του υπουργείου.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε η πλευρά του υπουργείου κατά τη εξέταση του αιτήματος προσωρινής διαταγής ήταν ότι έχουν ήδη τυπωθεί από τη ΔΕΗ 3.000.000 λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων και ότι η αποσύνδεση του «χαρατσιού» από τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι από την αποσύνδεση των λογαριασμών από την είσπραξη του τέλους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το δημόσιο θα χάσει έσοδα, αφού όπως έγινε γνωστό μετά την  έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου το τέλος ακινήτων θα βεβαιώνεται και θα εισπράττεται από τις εφορίες.
Η αίτηση αναστολής
Εκτός της αίτησης για έκδοση προσωρινής διαταγής, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει και αίτηση αναστολής της απόφασης του Πρωτοδικείου. Η αίτηση είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί σήμερα, αλλά τελικά θα συζητηθεί αύριο.
Το υπουργείο Οικονομικών με την αίτηση αναστολής ζητά να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει κατά της εν λόγω δικαστικής απόφασης. Η ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης αναίρεσης δεν έχει ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.
Στην αίτηση αναστολής το Δημόσιο υποστηρίζει ότι, αν εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου θα χάσει πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό και δεν θα είναι σε θέση εκπληρώσει τους δημοσίου συμφέροντος σκοπούς του ελληνικού κράτους.
Μάλιστα, στην αίτησή του το Δημόσιο σημειώνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία ένα τρισ. ευρώ, ποσό που είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει από το «χαράτσι» στα ακίνητα που εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Οι αντιδράσεις των εισαγγελέων
Εκτός από τα ένδικά μέσα που άσκησε το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ο κ. Στουρνάρας με γραπτό αίτημά του ζήτησε παράλληλα από τη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών, παραβλέποντας για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» την απόφαση της Δικαιοσύνης.
Η κίνησή του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία».
Παράλληλα, προειδοποιούν με κυρώσεις, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφόσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».

Από την ενημερωτική εσπερίδα του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΣΑΣ

LAED20Στην κατάμεστη αίθουσα "Τερψιχόρη" της Λ.Α.Ε.Δ., πραγματοποιήσαμε εχθές Κυριακή 16/12/2012, ενημερωτική εσπερίδα σε θέματα της επικαιρότητας και ανοικτής συζήτσης για τους προβληματισμούς των στελεχών των Ε.Δ.. Την έναρξη της εσπερίδας πραγματοποίησε η συντονιστής κ. Τριανταφυλλιά Διαμαντοπούλου (αδελφή Σασιτων συναδέλφων και πολιτευτής νομού Πιερίας), η οποία έδωσε τη σκυτάλη αρχικώς στον Προεδρο του Συνδέσμου κ.Αντωνιάδη για το συνηθη χαιρετισμό καλωσορίσματος και το "λογύδριο" του. Στη συνέχεια τον λόγο πηρε ο κ.Μητροπουλος (βουλευτης και επιτιμο μέλος του Συνδέσμου), που ανέλυσε με εντονο προβληματισμό τις δυσκολίες που διέρχεται ο τόπος και τα μελλοντικά σχέδια του...μνημονίου. Με το εργασιακό θέμα των αποστράτων στελεχών των Ε.Δ., καταπιάστηκε ο κ.Αντωνιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέδειξε προσφατο έγγραφο του Γ.Λ.Κ. προς συνάδελφο, σύμφωνα με το οποίο, δεν σκοπεύουν να εντάξουν στις εξαιρέσεις αναστολής των συντάξεων,για τους κάτω των 53 ετών, το καθεστως μερικής απσχόλησης (10ωρο την εβδομάδα), παρά τα αντιθέτως προβλεπόμενα, στην εγκύκλιό τους.  Κατόπιν το μέλος μας κ. Ασπροδίνης αναφέρθηκε στο προσφατως διαμορφωθέν μισθολογικό και συνταξιοδοτικό πλαίσιο των στελεχών των Ε.Δ., κάνοντας λόγο ...πως "διανύουμε μέρες πτώσης του Βυζαντίου", αφού το Στρ. προσωπικό, έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα (μαζί με τους ανέργους) από τα απόνερα της οικονομικής κρισης. Ο κ.Πατσουράκος έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση αναφορικά με το καθεστώς ασφάλισης των συναδέλφων του υγειονομικού στο ΤΣΑΥ και εξήρε τη συμβολή του Ι.Σ.Α. και τη στήριξη που παρέχει στο Συνδεσμό μας, ενώ ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στο ν.3257/2004, τις αποφασεις που έχουν εκδοθεί και δικαιώσει το σύνολο των συναδέλφων στρ. ιατρών που έχουν προσφύγει, απέναντι στην υπηρεσία, η οποία διεκδικούσε την αποζημίωση των ετών της ειδικότητάς τους. Το νομικό "team" του πάνελ μας και συγκεκριμένα οι κ.κ Κοντός-Καρανίσας και Αθαναασόπουλος, ανέλυσαν διεξοδικά όλες τις παραμέτρους και τις κινήσεις που μπορούμε να κινηθούμε νομικά, δικεδικώντας τα περισσότερα από όσα έχουμε στερηθεί τα τελευταία 3 έτη. Τις ενημερώσεις έκλεισε ο κ.Καλουδης αναλυοντας το σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλλησης (burn out), ως δραματικό επακόλουθο, των καταστάσεων που βιώνουμε αυτη την εποχή.
Το Δ.Σ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Σ.Σ.Α.Σ., θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους ομιλητές και τη συντονίστρια της χθεσινης μας εσπερίδας, τα μέλη μας που βοήθσαν εθελοντικά στην αρτιότητά της (κ.κ. ΣΙΔΕΡΗΣ-ΚΑΡΑΒΑΣ), τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των επισήμων φορέων των Ε.Δ. και Σ.Α., καθώς και όλους τους συναδέλφους που παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους.Θα ήθελε επίσης να επισημάνει πώς, στη χθεσινή μας εσπερίδα κλήθηκαν όλοι οι φορέις της Πολιτικής και Στρατιωτικής μας ηγεσίας καθώς και τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για να μας τιμήσουν με την παρουσία τους
Συνδεσμος Αποφοίτων Σ.Σ.Α.Σ.
LAED0


LAED3

LAED4



LAED10

LAED11

LAED12



LAED15

LAED16

LAED17

LAED19

LAED20






tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)