Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που «καταργεί» το αυτοδιοίκητο


Στην Βουλή κατατέθηκε το αθλητικό νομοσχέδιο «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις». Δεν αλλάζει τη στάση της η Κυβέρνηση για το αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε φέρει τον τίτλο: «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» και όπως αναφέρεται: «με το παρόν σχέδιο νόμου επιδιώκεται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, η οποία στις μέρες μας έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Τονίζεται ότι βούληση της Πολιτείας είναι μέσω του νομοσχεδίου αυτού να καταπολεμήσει όσο το δυνατόν δραστικότερα τα επικίνδυνα φαινόμενα βίας που όλο συχνότερα εμφανίζονται και διαρκώς εντείνονται.

Δεν αποκλείεται πλέον να αυξηθούν οι αντιδράσεις από συλλόγους οι οποίοι θεωρούν ότι με το νέο σχέδιο νόμου θίγεται το αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει την επιβολή ποινών από τη FIFA και την UEFA.

Ενδεικτικά, μία από τις απαγορεύσεις που επιβάλλονται είναι αυτή της διάθεσης εισιτηρίων στις Λέσχες Φίλων των Αθλητικών Σωματείων που δεν λειτουργούν νομίμως. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, κάθε μέλος της διοίκησης του υπαίτιου ΤΑΑ τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ το νομοσχέδιο

Εκπτώσεις από την Εφορία για τις αγορές με κάρτα

Επιστροφή μετρητών κάθε μήνα, κίνητρο για να εισπράξει τον ΦΠΑ

Αποκάλυψη της σκιώδους οικονομίας μέσω της αναθέρμανσης του «κινήματος των αποδείξεων» προβλέπει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η μεταρρύθμιση που προωθείται περιλαμβάνει... την παροχή δελεαστικών κινήτρων στους καταναλωτές για τη χρήση των καρτών τους σε όλες τις αγορές και την επιδότηση ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων για την απόκτηση των κατάλληλων τερματικών (POS) ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια πληρωμών με ηλεκτρονικό τρόπο παντού.

Πηγές από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον σχεδιασμό του μέτρου, σημειώνουν ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου καταγραφής των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, το οποίο δεν θα στηρίζεται στην επιβολή ποινών, όπως συνέβαινε ως σήμερα, αλλά στη γενναία επιβράβευση των φορολογουμένων που θα βγάλουν την κάρτα από το πορτοφόλι τους. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα μειωθούν τα διαφυγόντα έσοδα τόσο από τον ΦΠΑ, που σήμερα υπολογίζονται σε 6-7 δισ. ευρώ ετησίως, όσο και από τον φόρο εισοδήματος.

Τα κίνητρα

Κύκλοι από την ομάδα σχεδιασμού του μέτρου υποστηρίζουν πως «δεν αποτελεί στόχο η επιβολή της χρήσης του "πλαστικού". Αυτό που θέλουμε είναι να την καταστήσουμε συμφέρουσα αφυπνίζοντας την καταναλωτική συνείδηση των πολιτών». Για τον σκοπό αυτόν θα υλοποιηθεί μεγάλη καμπάνια για τη «διαφήμιση» του μέτρου και την ανάδειξη του κέρδους για τους καταναλωτές που αντί να «σηκώσουν» χρήματα από το ATM για μία αγορά θα χρησιμοποιήσουν κατευθείαν τη συνδεδεμένη με τον λογαριασμό τους χρεωστική κάρτα.

Τα κίνητρα που θα παρέχονται είναι τα ακόλουθα:

1) Επιστροφή μετρητών. Οι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Το κέρδος θα πιστώνεται ανά τακτά διαστήματα, πιθανόν και κάθε μήνα, στον καταθετικό λογαριασμό του φορολογουμένου. Το ποσοστό θα εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης στην οποία θα γίνει η συναλλαγή. Υψηλότερα ποσοστά θα ισχύουν στους κλάδους με μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, π.χ. γιατροί και δικηγόροι, και χαμηλότερα σε όσους οι αποδείξεις αποτελούν κανόνα, π.χ. τα σουπερμάρκετ.

2) Αύξηση του αφορολογήτου. Ένα μέρος του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα «χτίζεται» από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Για παράδειγμα, θα δίνεται η δυνατότητα αύξησής του ως και τις 12.000 ευρώ με τη διενέργεια συγκεκριμένου ύψους μη εγχρήματων συναλλαγών. Με τον τρόπο αυτόν ο φορολογούμενος θα πετυχαίνει μείωση του φόρου εισοδήματος ενώ δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνει αποδείξεις.

3) Λοταρία. Δύο φορές κάθε μήνα θα διοργανώνονται κληρώσεις με χρηματικά έπαθλα. Κάθε αγορά με κάρτα θα ισοδυναμεί με έναν λαχνό συμμετοχής.

Ευνοϊκό περιβάλλον

Όπως επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Γεραμάνης, Country Manager της MasterCard Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, «η χώρα μας έχει έναν μοναδικό συνδυασμό τριών χαρακτηριστικών: τη χαμηλή διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής και μεγάλο συντελεστή ΦΠΑ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, η υιοθέτηση πολιτικών που αυξάνουν τη χρήση των καρτών μπορεί να αποφέρει αξιοσημείωτα δημοσιονομικά αποτελέσματα».

Πολύ σημαντική θεωρεί ο κ. Γεραμάνης για την αποτελεσματικότητα του μέτρου τη μείωση του ορίου πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με ηλεκτρονικό τρόπο. Από τα 500 ευρώ που βρίσκεται σήμερα θεωρεί ότι θα πρέπει να πέσει στα 100-150 ευρώ ώστε να εμπίπτει στο μέτρο η πλειονότητα των αγορών λιανικής. Πηγές από την αντιπροεδρία επισημαίνουν πως αυτό θα γίνει σταδιακά ώστε να μην υπάρξουν βραχυπρόθεσμες αρρυθμίες στην αγορά που τελικώς να οδηγούν στη μη έκδοση αποδείξεων.

Πιλοτική εφαρμογή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την πιλοτική έναρξη της υποχρεωτικής κατοχής POS στα νησιά εφέτος το καλοκαίρι. Αναζητούνται κονδύλια από δράσεις του ΕΣΠΑ για την επιδότηση των τερματικών για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες των περιοχών που θα επιλεγούν. Σε δεύτερο χρόνο - στην αντιπροεδρία στοχεύουν το ερχόμενο φθινόπωρο - θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επιβράβευσης των φορολογουμένων και η επέκταση της υποχρεωτικότητας των POS σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον χώρο τους θα αποκτούν κινητά τερματικά τα οποία θα λειτουργούν μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

(ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 19/04/2015 – ΜΑΡΚΟΥ ΑΓΗΣ)

Μπόνους σε όσους καταβάλλουν εφάπαξ τους φόρους τους έως τις 31 Ιουλίου εξετάζει η κυβέρνηση

DEFAULT

Την επιβράβευση με ένα «μικρό μπόνους» όσων καταβάλλουν εφάπαξ τους φόρους τους έως τις 31 Ιουλίου, εξετάζει η κυβέρνηση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας διευκόλυνσης στους φορολογούμενους οι οποίοι θα πληρώσουν όλο το ποσό των φόρων τους μέχρι την 31η Ιουλίου, οπότε λήγει και η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.
Όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, «σκεφτόμαστε να κάνουμε μια τελευταία παρέμβαση αυτή την εβδομάδα. Θα πρόκειται για ένα μικρό μπόνους σε σχέση με όσους πληρώσουν εφάπαξ 31 Ιουλίου».
Η κα Βαλαβάνη, αναγνώρισε μεν πως υπάρχει καθυστέρηση στην διαδικασία εφαρμογής του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως καταλόγισε ο ερωτών βουλευτής, αιτιολόγησε δε πως οφείλεται στο γεγονός ότι εφαρμόζεται πρώτη φορά το μέτρο ενώ υπήρξαν και αλλεπάλληλες νομοθετικές τροποποιήσεις του από την προηγούμενη κυβέρνηση, που επέτειναν την βραδυπορία.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Θεοχάρης εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κάτι που παραδέχθηκε η αναπληρωτής υπουργός, καθορίζοντας την καθυστέρηση αυτή σε διάστημα δέκα ημερών, αλλά ενημέρωσε πως δεν θα υπάρξει αλλαγή των ημερομηνιών καταβολής του φόρου που ξεκινούν από την 31η Ιουλίου.

Το σχέδιο Κρούγκμαν για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

EUROKINISSI

Την εκτίμηση ότι υπάρχει ή πρέπει να υπάρξει μία σχετικά ικανοποιητική εναλλακτική συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της διατυπώνει, με άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα. Στο άρθρο του, με τίτλο: «Η Ελλάδα στην κόψη», ο Κρούγκμαν σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ, καθώς αυτή θα είχε υπερβολικό κόστος και θα αποδιοργάνωνε τη χώρα, ενώ θα δημιουργούσε τεράστιους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους για την Ευρώπη. «Είναι, συνεπώς, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί, εάν υπάρξει μία σχετικά ικανοποιητική εναλλακτική. Και υπάρχει ή πρέπει να υπάρξει», τονίζει.
Η μορφή που θα έχει μία συμφωνία, σημειώνει ο οικονομολόγος, είναι σαφής: «Βασικά, να σταματήσει η λιτότητα, με την Ελλάδα να συμφωνεί σε σημαντικές, αλλά όχι συνεχώς αυξανόμενες πληρωμές (τόκων) στους πιστωτές της. Μία τέτοια συμφωνία θα έθετε το πλαίσιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, με βραδύ ίσως ρυθμό στην αρχή, που θα πρόσφερε όμως κάποια ελπίδα».
Τώρα, ωστόσο, συνεχίζει ο Κρούγκμαν, αυτή η συμφωνία δεν φαίνεται να έρχεται. Μπορεί, σημειώνει, να είναι αλήθεια, όπως λένε οι πιστωτές, ότι είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά σημειώνει ότι στην κυβέρνηση είναι ένα νέο κόμμα που δεν είχε προηγούμενη εμπειρία διακυβέρνησης και ανέλαβε την εξουσία από ένα ανυπόληπτο κατεστημένο. «Πιο σημαντικό είναι ότι οι πιστωτές ζητούν πράγματα - όπως μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις και στην απασχόληση στο δημόσιο - που μία νέα κυβέρνηση της Αριστεράς απλά δεν μπορεί να δεχθεί, αντίθετα με τις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να συμφωνήσει, όπως η βελτίωση στη συλλογή των φόρων», σημειώνει ο Κρούγκμαν. Και προσθέτει: «Οι Έλληνες, όπως ανέφερα, είναι πολύ πρόθυμοι να θεωρήσουν αυτές τις απαιτήσεις ως μέρος μίας προσπάθειας είτε να πέσει η κυβέρνηση είτε να γίνει η χώρα παράδειγμα για το τι θα συμβεί σε άλλες χώρες με χρέη, αν αντιδράσουν στη σκληρή λιτότητα». Ο Κρούγκμαν αναφέρει ότι κατά την άποψή του «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ένα συμπαγές μπλοκ αδιάλλακτών πιστωτών που θα προτιμούσαν να δουν τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ παρά να επιτρέψουν την επιτυχία μίας αριστερής κυβέρνησης, ότι υπάρχει περισσότερη καλή θέληση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού απ' ότι θεωρούν πολλοί Έλληνες».
«Είναι αλήθεια ότι η αποφυγή μίας μεγάλης κρίσης θα απαιτήσει από τους πιστωτές να δώσουν σημαντικό ποσό χρημάτων, αν και θα πρόκειται για χρήματα που θα ανακυκλωθούν αμέσως στην αποπληρωμή χρεών. Αλλά σκεφθείτε την εναλλακτική. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι να φθείρει τη διάθεση για να προκαλέσει μία ακόμη καταστροφή, αυτή τη φορά εντελώς άσκοπα», καταλήγει ο Κρούγκμαν.

Μόνο μέσω τραπεζών πλέον οι πληρωμές

Κοινή υπουργική απόφαση για καταβολή μισθοδοσίας αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Στόχος να δοθεί ένα ισχυρό πλήγμα στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Έτσι, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr η μισθοδοσία στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα γίνεται μόνο μέσω τραπεζών και σε καμία περίπτωση με μετρητά.

Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ήδη από το 2010, με την ψήφιση σχετικής διάταξης, αλλά η εφαρμογή του πραγματοποιείται με πολλά «κενά», επειδή ακριβώς δεν εκδόθηκε από τότε, μέχρι σήμερα, η απαραίτητη κοινή υπουργική απόφαση.

Financial Times: Το σενάριο με την Ελλάδα πτωχευμένη εντός ευρώ και με παράλληλο νόμισμα-γραμμάτια

EURO
Την στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στο μεταίχμιο λήψης σημαντικών αποφάσεων που θα ορίσουν όχι μόνο το μέλλον της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης, οι Financial Times προτείνουν μια ενδιάμεση λύση.
Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, για να μην προκληθεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, ενώ άλλοι υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει και ένας τρίτος δρόμος, ο οποίος, σύμφωνα με τους αρθρογράφους, οδηγεί στην επιλογή του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ αλλά να δημιουργήσει ταυτόχρονα και ένα δικό της νόμισμα.
Η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τον επόμενο μήνα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη δόση του δανείου, ενώ ίσως να μην μπορέσει να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους μετά τον Απρίλιο. Όπως γράφουν και οι Financial Times, η λύση ίσως βρίσκεται στα IOU (I Owe You: Σου Χρωστάω), δηλαδή σε γραμμάτια. Η Ελλάδα με αυτό τον τρόπο θα έχει το ευρώ ως σημείο αναφοράς και τα IOU θα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες για αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό όμως που προέχει πάνω από όλα, σύμφωνα με το άρθρο, είναι ένας συμβιβασμός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για μερικούς μήνες ακόμη.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το συγκεκριμένο σενάριο είναι ότι τυπικά η Ελλάδα θα είναι στην ζώνη του ευρώ, αλλά χωρίς ρευστότητα και με περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων. Το κράτος δεν θα έχει δανεικά, οι φόροι ήδη δεν επαρκούν και φυσικά δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Συνεπώς θα αρχίσει να τις αποπληρώνει (όλες ή μέρος αυτών και κυρίως μισθούς και συντάξεις) με διατακτικές IOU. Δεν είναι καινούργιο. Να σημειώσουμε ότι κάποια μορφή IOU, υπήρξαν και στην Ελλάδα αφού το κράτος αποπλήρωσε με ομόλογα τα αναδρομικά των δικαστών και τα χρέη σε φαρκακοβιομηχανίες. Τα ομόλογα τελικώς κουρεύτηκαν, αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση...
Πιθανότατα τα IOU δεν θα λειτουργήσουν αυτόματα ως παράλληλο νόμισμα. Για ένα διάστημα. Όσοι Έλληνες είχαν λεφτά φρόντισαν από το 2010 να κρατήσουν κάτι κάτω από το στρώμα, εξ ου και δεν παρατηρήθηκε πανικός στα γκισέ των τραπεζών μετά τις δυσμενέστατες εξελίξεις στα Eurogroup. Αυξήθηκε, βεβαίως, η εκροή καταθέσεων αλλά δεν έγινε χαμός στις τράπεζες. Τα IOUs όμως θα λειτουργήσουν όμως ως αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός του κράτους, από τους υπάλληλους του, τους συνταξιούχους, πιθανώς και από τους προμηθευτές στο σκέλος που αφορά μόνο τα χρέη του κράτους. Και μόνο αυτά...
Τα «έχεις λαμβάνειν» θα μείνουν εκτός ευρείας κυκλοφορίας μέχρι την στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες θα αναγκάσουν κάποιους να τα βγάλουν στις καθημερινές συναλλαγές. Φυσικά θα είναι υποτιμημένα. Πόσο; Όση η αξιοπιστία του ελληνικού κράτους. Αν οι συναλλασσόμενοι πιστεύουν ότι θα πάρουν από το κράτος το ποσό που αναγράφεται στο χαρτί, τότε η υποτίμηση θα είναι μικρή• θα κουρευτούν λίγο, έτσι για τον «κόπο» της συναλλαγής. Αν οι συναλλασσόμενοι πιστεύουν ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι αξιόχρεο θα ξεκινήσει μια σπειροειδής υποτίμηση και οι Έλληνες ίσως μάθουν για πρώτη φορά πως λειτουργούν οι «μοβόρες» χρηματοπιστωτικές αγορές, γιατί αυτές οι αγορές θα είναι οι ίδιοι και ο μπακάλης τους.
Τα IOUs όμως (ceteris paribus) θα μπορούσαν ταυτοχρόνως θα επιτύχουν και την εσωτερική υποτίμηση που δεν κατάφερε ο «διακρατισμός». Να σημειώσουμε εδώ ότι τα μνημόνια, που μισούμε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από (δια)κρατική παρέμβαση στην αγορά. Χωρίς αυτή το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα θα λυνόταν πιο γρήγορα δια της χρεοκοπίας, αλλά με ακόμη περισσότερες αδικίες και πολύ μεγαλύτερο πόνο.
Ο πληθωρισμός των IOUs θα έφερνε στο κράτος μια μορφή «ισοσκελισμένων» βιβλίων. Οι πραγματικές κρατικές δαπάνες θα μειώνονται στο ποσοστό του πληθωρισμού των IOUs, αφού δεν έχει σημασία πόσα χαρτιά θα τυπώνονται αλλά τι αγοράζουν αυτά τα χαρτιά. Αυτό θα ισχύσει όμως μόνο όμως για μισθούς και συντάξεις αφού για τις εισαγόμενες ως επί το πλείστον μελλοντικές προμήθειες του δημοσίου ουδείς στο εξωτερικό θα δέχεται IOUs.
Με άλλα λόγια μισθοί και συντάξεις θα περικοπούν, όχι δια του μισητού μνημονίου (κατά του οποίου τουλάχιστον μπορούμε να διαδηλώνουμε με το σύνθημα «αξιοπρέπεια») αλλά δια της εσωτερικής αγοράς χρήματος. Όσα περισσότερα IOUs θα εκδίδει η κυβέρνηση τόσο λιγότερα αγαθά αυτά θα αγοράζουν, τόσο θα μειώνονται οι πραγματικές δαπάνες του κράτους μέχρι που αυτή η αγορά θα έρθει σε ισορροπία. Αν έρθει...
Δυστυχώς η οικονομία δεν είναι κλειστό σύστημα για να έρχεται σε ισορροπίες με τον τρόπο που θέλουν τα βιβλία. Οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις των IOUs πιθανότατα θα επιταχύνουν την σπειροειδή κάθοδο. Και της αξίας των IOUs και της οικονομίας. Πρώτον: όλοι μετά από ένα διάστημα θα προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν, οπότε θα ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Δεύτερον: με δύο νομίσματα στην αγορά οι αδικίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές, αφού κάποιοι που έκαναν μπεζαχτά στα χρόνια της διαπλοκής και της διαφθοράς (και σήμερα το παίζουν «αντιμνημονιακοί») θα αγοράζουν φθηνά τις υποτιμημένες ελληνικές περιουσίες. Από κει και πέρα μόνο η πολιτική μυθιστορία μπορεί να περιγράψει τι είναι πιθανόν να συμβεί...
Πηγή: Financial Times

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)