Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker (καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας)

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,769052,00.html

ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά;


Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. 


Spiegel: Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.


Ritschl: Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας.Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.


Spiegel: Τι ακριβώς συνέβη τότε;


Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1ου Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.


Spiegel: Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο; 


Ritschl: Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες. 


Spiegel: Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;


Ritschl: Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. 


Spiegel: Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;


Ritschl: Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας. 


Spiegel: Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;

Ritschl: Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες. 


Spiegel: Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;


Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμανία από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut“, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.


Spiegel: Πως είπατε;

Ritschl: Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. 


Spiegel: Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;


Ritschl: Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο. 


Spiegel: Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.


Ritschl: Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ
επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. 


Spiegel: Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;


Ritschl: Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.


Spiegel: Τι εννοείτε;


Ritschl: Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα».Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ,
που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. 


Spiegel: Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία; 


Ritschl: Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. 


Albrecht Ritsch , Wirtschaftshistoriker 
(καθηγητής “Ιστορίας της Οικονομίας”)
SPIEGEL Das Interview führte Yasmin El-Sharif

EΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ-6-10-2011-ΧΟΥΝΤΑ

Νέο Σφαγείο σε ΔΕΚΟ - ειδικά μισθολόγια

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Ανεξαντλητες είναι οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, που προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο. Μειώσεις έως 40% στις απολαβές υφίστανται οι υπάλληλοι των εισηγμένων ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που υπάρχει κρατική συμμετοχή.

Χωρίς τέλος θα είναι οι μειώσεις των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων μονίμων και αορίστου χρόνου που περιλαμβάνονται στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του Δημοσίου. Με ρύθμιση που εντάχθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νέου μισθολογίου και οι 70.000 περίπου υπάλληλοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, καθώς και των τραπεζών όπου συμμετέχει το Δημόσιο, οι οποίοι αναμένεται να δεχτούν μειώσεις έως και 40%, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας...
που έχουν υπογραφεί από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή από τις αρχές του Νοεμβρίου. Παράλληλα η κυβέρνηση ανοίγει "παράθυρο" για περικοπές και στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εξαιρούνται από τις διατάξεις του νέου μισθολογίου, με ειδική ρύθμιση που ετοιμάζει.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι "εφαρμόζεται ανώτατο όριο μέσου κατά κεφαλήν κόστους αμοιβής προσωπικού για τους οργανισμούς και τα Νομικά Πρόσωπα (Κεφάλαιο Β του ν. 3429/2005) όπου το Δημόσιο διορίζει ως μετόχους την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο Κεφάλαιο Β του νόμου 3429/2005 περιλαμβάνονται οι εταιρείες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΛΤΑ που μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου απασχολούν συνολικά 130.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Παράλληλα προετοιμάζεται ειδική ρύθμιση προκειμένου να επιβληθούν μειώσεις έως και 15% στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών στο πλαίσιο προσαρμογών των αποδοχών τους στις αρχές του νέου συστήματος μισθοδοσίας στο Δημόσιο όπως περιγράφεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η σχετική ρύθμιση για το δικαστικό σώμα έχει συζητηθεί σε σειρά κυβερνητικών συσκέψεων, αλλά και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε επισήμανε ότι "οι αμοιβές των δικαστικών θα είναι στα πλαίσια του Ενιαίου Μισθολογίου" και θα καθοριστούν με ad hoc ρύθμιση για το δικαστικό σώμα.
Για όσους καταγραφούν απώλειες μέχρι 30%, θα περικοπούν άμεσα από τις αποδοχές τους. Στη φωτό ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος
Αν ένας υπάλληλος ΔΕ στη ΔΕΗ λαμβάνει σήμερα 2.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές μαζί με επιδόματα και αποζημιώσεις, τότε θα πάρει βασικό μισθό 1.497 ευρώ

Νέο σύστημα
Πώς θα εφαρμοστεί το "ψαλίδι"
Τη σταδιακή επιβολή των περικοπών στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν απώλειες άνω του 30% στο εισόδημά τους από το νέο μισθολόγιο προβλέπει σχετική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου. Με την εφαρμογή των διατάξεων για το νέο σύστημα αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από 1ης Νοεμβρίου, για όσους καταγραφούν απώλειες μέχρι 30% αυτές θα περικοπούν άμεσα από τις αποδοχές τους. Οσοι υπάλληλοι έχουν μεγαλύτερες απώλειες του 30%, αυτές θα κατανεμηθούν ισόποσα μειώνοντας σταδιακά τις αποδοχές τα επόμενα 2 χρόνια. Εάν ένας υπάλληλος έχει συνολικές μηνιαίες απώλειες που αντιστοιχούν σε 1.000 ευρώ και αυτές αποτελούν το 50% των αποδοχών του, τότε από 1ης Νοεμβρίου θα μειωθεί ο μισθός του κατά 600 ευρώ και κάθε ένα από τα δύο επόμενα χρόνια θα χάνει από 200 ευρώ επιπλέον τον μήνα. Με τον τρόπο αυτό ο υπάλληλος που είχε μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα λάβει 1.400 ευρώ με την ψήφιση του μισθολογίου, 1.200 ευρώ το 2012 για έναν χρόνο και 1.000 ευρώ το 2013.

Οι ανώτατοι μισθοί ανά βαθμολογική βαλβίδα
Μπαίνει πλαφόν στο ύψος των αποδοχών
Σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου μισθολογίου και στα ΝΠΙΔ, στις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στις ΔΕΚΟ καθορίζεται για τους 130.000 εργαζόμενους αορίστου αλλά και ορισμένου χρόνου (συμβασιούχους) ανώτατο όριο αμοιβών για όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες όπως περιγράφεται στο μισθολόγιο, δηλαδή βασικός μισθός 1.134 ευρώ για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, 1.497 ευρώ για τους ΔΕ, 1.992 ευρώ για τους ΤΕ και 2.096 ευρώ για τους ΠΕ.

Υπολογίζεται ότι από τις ΔΕΚΟ μόνο στη ΔΕΗ απασχολούνται περίπου 22.000 εργαζόμενοι, 5.500 υπάλληλοι στα ΕΛΠΕ και 13.000 εργαζομένους έχουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα, ενώ 8.000 απασχολούνται στα ΕΛΤΑ.

Αν ένας διοικητικός υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ λαμβάνει σήμερα 2.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές μαζί με επιδόματα και αποζημιώσεις, τότε θα πάρει βασικό μισθό 1.497 ευρώ. Σύμφωνα με ερμηνεία των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, δεν θα μπορεί να λάβει το σύνολο των επιδομάτων που έπαιρνε γιατί στον νόμο τίθεται ανώτατο όριο για τον μέσο όρο των αμοιβών μαζί με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις τα 1.900 ευρώ για το σύνολο των εργαζομένων και να μην υπερβαίνουν τις 36.000 ευρώ τον χρόνο.

Το γεγονός αυτό επιφέρει σημαντικές περικοπές στις αποδοχές του συνόλου των υπαλλήλων, που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και το 40%. Αντίστοιχα, οι διευθυντές και γενικοί διευθυντές στις ΔΕΚΟ θα λαμβάνουν τις αντίστοιχες αμοιβές και τα επιδόματα των διευθυντών στο Δημόσιο με όριο τις 3.000 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Εξαιρούνται μόνο οι διευθυντές και το τεχνικό προσωπικό των ΔΕΚΟ όπου μπορούν να λάβουν ανώτατες αποδοχές μέχρι και την αμοιβή που προβλέπεται για γενικό γραμματέα υπουργείου και αντιστοιχεί σε 3.500 ευρώ καθαρά.

Οι φορείς υποχρεούνται να αποστέλλουν αναλυτικά στοιχεία για τη μισθοδοσία τους στη γενική γραμματεία των ΔΕΚΟ και αν δεν προκύπτει η εφαρμογή των παραπάνω όρων τότε θα διακόπτεται η κρατική επιχορήγηση.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους εργαζομένους του ΟΣΕ, της ΕΘΕΛ και άλλων φορέων αφού προβλέπεται ότι με την ψήφιση του νόμου καταργείται κάθε όρος ή διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας που καθορίζει αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές που ξεπερνούν τα ανώτατα όρια που θέτει ο νόμος.

Μπαίνει πλαφόν 3.000 ευρώ
Και στις ΔΕΚΟ τίθεται πλαφόν ανώτατων συνολικά μηνιαίων αποδοχών (υπολογιζόμενο σε 12μηνιαία βάση) 3.000 ευρώ, όπως θα ισχύσει με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και στον στενό δημόσιο τομέα. Σε όποιον υπάλληλο ξεπερνά τα 3.000 ευρώ μεικτά, θα του περικόπτεται το αντίστοιχο ποσό από τα επιδόματα ή τα δώρα εορτών.

Πλήττονται 130.000 υπάλληλοι
Στις εισηγμένες ΔΕΚΟ απασχολούνται περίπου 70.000 υπάλληλοι οι οποίοι θα ενταχθούν στο καθεστώς του νέου μισθολογίου. Παράλληλα, 12.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου απασχολούνται σε δημοτικές επιχειρήσεις. Στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και στις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου υπολογίζεται ότι απασχολούνται περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.

Μειώσεις 40% και στους συμβασιούχους
Μέχρι και 40% θα μειωθούν και οι αποδοχές των 37.000 συμβασιούχων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού οι αποδοχές τους θα ακολουθήσουν την πορεία των μισθών που θα λαμβάνουν οι μόνιμοι. Υπολογίζεται ότι το "ψαλίδι" στις αποδοχές των συμβασιούχων θα κυμανθεί σε 250 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο, ενώ μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να υποστούν οι συμβασιούχοι έργου.

Μέσος όρος 1.900 ευρώ
Ο νόμος για το νέο μισθολόγιο επιβάλλει στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να υπολογίζουν τον μέσο όρο των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων στα 1.900 ευρώ μαζί με τα επιδόματα. Ετσι, αν ο αριθμός που προκύπτει από το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών των υπάλληλων διαιρούμενος με τον αριθμό των εργαζομένων είναι μεγαλύτερος των 1.900 ευρώ, οι διοικήσεις θα επιβάλουν τις ανάλογες οριζόντιες περικοπές. Ερωτηματικό παραμένει αν στο σύνολο των αποδοχών θα προστίθενται και οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών, οπότε θα επιβάλλονται και σε αυτούς περικοπές εάν ο τελικός αριθμός υπερβαίνει το όριο των 1.900 ευρώ ανά φορέα.

Καταργούνται επιδόματα
Μειώσεις μεγαλύτερες από 50% θα υποστούν οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης αορίστου χρόνου που απασχολούνται στις ΔΕΚΟ, στα ΝΠΙΔ και στις δημοτικές επιχειρήσεις με τη ρήτρα του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι περιελάμβαναν στις αποδοχές τους αρκετά επιδόματα και έκτακτες αποδοχές, οι οποίες αναμένεται να καταργηθούν ή να περικοπούν σημαντικά προκειμένου να προσαρμοστούν τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ στις "επιταγές" του πολυνομοσχεδίου. Σήμερα, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών στις ΔΕΚΟ ξεπερνά τα 2.500 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση που θα επέλθει μεσοσταθμικά και θα "χτυπήσει" τους εργαζόμενους με λιγότερα προσόντα (ΥΕ και ΔΕ) θα φτάνει τα 600 ευρώ μεσοσταθμικά, δηλαδή 25% κατά μέσο όρο.

Ο π. πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινος προτείνει την τιμωρία του πρωθυπουργού...!!!

«ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΡΚΟΥΝ ΜΟΝΟ... 30 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥ...!!!

Όπως πάντα βαρυσήμαντο το άρθρο του Β. Κόκκινου π. Προέδρου του Αρείου Πάγου στην εφημερίδα "Αξία".

Αφού περιγράφει και εξηγεί τις ευθύνες του Πρωθυπουργού γιά την οικονομική κρίση, με κομβικό σημείο ότι μας οδήγησε προμελετημένα στην μέγγενη του Δ.Ν.Τ., δεδομένου ότι «εκτός των άλλων» αρνήθηκε και το δάνειο Πούτιν 20 δις ευρώ, με την αδιαμφισβήτητη νομική του κατάρτιση παραπέμπει σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και άρθρων του Συντάγματος πού στοιχειοθετούν το αδίκημα της Εξαπάτησης του Ελληνικού Λαού.

Για δε την παραπομπή του δεν απαιτείται τίποτα παραπάνω από 30 υπογραφές Βουλευτών πού μπορούν να ζητήσουν...
την άσκηση... ποινικής δίωξης ...!!!

Είναι πολύ ενδιαφέρον και κάνοντας κλικ επάνω στην φωτό έχετε την άνεση να το διαβάσετε...

172 δισ. € το τίμημα της κρίσης...

48 εφιαλτικούς μήνες ζει το ελληνικό χρηματιστήριο. Η κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων έχει περιοριστεί στα 30 δισ. και του 20άρη στα 20 δισ.

172 δισ. € το τίμημα της κρίσης...

Απώλειες της τάξης των 172 δισ. ευρώ μετράει το Χρηματιστήριο Αθηνών από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης μέχρι σήμερα, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα της άνοιξης του 1993. Από την πτώση αυτή, περίπου 78 δισ. ευρώ έχει χάσει η αγορά από τότε που άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια η κρίση της ελληνικής οικονομίας.

Οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2009 και η μετέπειτα προσφυγή της χώρας στην "αγκαλιά" της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) οδήγησαν μέσα σε δύο χρόνια σχεδόν όλες τις εισηγμένες εταιρείες σε κατάσταση χρηματιστηριακής (και όχι μόνο)... απαξίωσης. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον 20άρη, δηλαδή τις εταιρείες που απαρτίζουν σήμερα τον κορυφαίο χρηματιστηριακό δείκτη FTSE ASE 20, οι απώλειες από τον Οκτώβριο του 2009 φθάνουν τα 56,5 δισ. ευρώ.

Θεωρητικά δηλαδή, κάποιος ξένος μεγαλοεπενδυτής θα μπορούσε να αγοράσει όλο το Χρηματιστήριο με 30 δισ. και τον 20άρη με περίπου... 20 δισ., όταν προ ελληνικής κρίσης η αξία του άγγιζε τα 77 δισ. ευρώ και προ της διεθνούς κρίσης τα 135 δισ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις έξι εισηγμένες εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ., εκ των οποίων μόλις μία τράπεζα (η Εθνική).

Ανθεκτικές
Πιο ανθεκτικές στην κρίση έχουν αναδειχθεί οι δύο εταιρείες διύλισης (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil), η Coca Cola 3E, η Τιτάν, η Βιοχάλκο και η Folli Follie. Στον αντίποδα, "πρωταθλήτριες" σε απώλειες είναι οι τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) ενώ για τις μετοχές τους η υποχώρηση από τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2007 κυμαίνεται από 92% μέχρι και 97%.

172 δισ. € το τίμημα της κρίσης...

Οι μετοχές στη δίνη του κυκλώνα
Τέσσερις ημερομηνίες "τροχιοδρομούν" τη μεγάλη πτώση.

1. Τον Οκτώβριο του 2007 η χρηματοπι­στω­τική κρίση σαρώνει τις αγορές.

2. H κατάρρευ­ση της Lehman Brothers στις 15/9 σπέρνει τον πανικό.

3. Ενώ οι αγορές ανακάμπτουν, η ελληνική οικονο­μία "βυθίζεται" στην κρίση, λόγω των υποβαθμί­σεων από τους διεθνείς οίκους.

4. Η υπογραφή του Μνημονίου τον Μάιο "φρενάρει" προσωρινά την πτώση.

22,5 δισ. φτώχυνε η χώρα... αναδρομικά

Η επιτάχυνση της ανόδου του δημόσιου χρέους ακυρώνει το σχέδιο της τρόικας για σταδιακή αποκλιμάκωσή του από το 2013 και μετά και θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητά του.
Οκτώ μονάδες του ΑΕΠ αυξήθηκε το χρέος μετά την αναθεώρηση των στοι­χείων της προηγούμενης 5ετίας από την EΛΣΤΑΤ
Οκτώ μονάδες του ΑΕΠ αυξήθηκε το χρέος μετά την αναθεώρηση των στοι­χείων της προηγούμενης 5ετίας από την EΛΣΤΑΤ

Η επιτάχυνση της ανόδου του δημόσιου χρέους ακυρώνει το σχέδιο της τρόικας για σταδιακή αποκλιμάκωσή του από το 2013 και μετά και θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητά του.

Προοιωνίζεται αύξηση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους και διεύρυνση των δανεικών αναγκών της χώρας τα επόμενα χρόνια. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2012 θα είναι διογκωμένο κατά 132,556 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2007, καθώς προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 371,920 δισ. ευρώ ή στο 172,7% του ΑΕΠ από 239,364 δισ. ευρώ η 105,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2007.

Αμφιβολίες
Τις αμφιβολίες των αγορών για την αποτελεσματικότητα του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας επέτεινε η Ελληνική Στατιστική Αρχή που χαμήλωσε το ΑΕΠ της περιόδου 2005-2010 με αποτέλεσμα το έλλειμμα και το χρέος να αυξηθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Από τα αναθεωρημένα στοιχεία της Στατιστικής προκύπτει ότι σωρευτικά από το 2005 μέχρι το 2010 η χώρα ήταν φτωχότερη κατά 22,496 δισ. ευρώ, το έλλειμμα ήταν υψηλότερο κατά μία περίπου μονάδα και το χρέος σχεδόν κατά 8 μονάδες του ΑΕΠ.

Γκάφα... 35,78 δισ. ευρώ της Κομισιόν με το χρέος

Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τις βασικές δημοσιονομικές παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Γκάφα... 35,78 δισ. ευρώ της Κομισιόν με το χρέος

"Φύλλο και φτερό" στη θύελλα του δημόσιου χρέους έγιναν οι αξιολογήσεις της τρόικας για την πορεία και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας καθώς με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού το δημόσιο χρέος τη διετία 2011-2012 θα είναι αυξημένο κατά 35,78 δισ. ευρώ συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν στην έκθεση αξιολόγησης του περασμένου Ιουλίου.

Την ίδια ώρα "λάδι στη φωτιά" έριξε και η αναθεώρηση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ την περίοδο 2005-2010 που είχαν σαν αποτέλεσμα την αυτόματη αύξηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τις βασικές δημοσιονομικές παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας, δρομολογώντας αναθεώρηση της συμφωνίας με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Τα στοιχεία και οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή δείχνουν ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα είναι φέτος υψηλότερο κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με την πρόβλεψη της Κομισιόν, ενώ το 2012 η απόκλιση φθάνει τις 11,4 μονάδες. Ειδικότερα το χρέος διαμορφώνεται φέτος στο 161,8% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης της Κομισιόν για 156,7% του ΑΕΠ και το επόμενο έτος θα ανέλθει στο 172,7% του ΑΕΠ έναντι 161,3%. Σε απόλυτους αριθμούς το τρέχον έτος το χρέος θα είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις της τρόικας κατά 11,236 δισ. ευρώ και το 2012 η διαφορά ανεβαίνει στα 24,545 δισ. ευρώ.

Εκτροχιασμός
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες και αναλυτές, ο εκτροχιασμός του χρέους διευρύνει τις δανειακές ανάγκες της χώρας και είναι ο βασικός παράγοντας της κλιμάκωσης των πιέσεων και της σκλήρυνσης της στάσης των εταίρων μας, αλλά και της αναθεώρησης του δεύτερου πακέτου διάσωσης.

Γκάφα... 35,78 δισ. ευρώ της Κομισιόν με το χρέος

Η επιδείνωση του χρέους αποδίδεται κυρίως στη βαθύτερη ύφεση, στις αποκλίσεις στο δημοσιονομικό έλλειμμα, στο υψηλότερο κόστος δανεισμού του Δημοσίου και στις μεγαλύτερες δαπάνες για πληρωμή χρεών της γενικής κυβέρνησης λόγω καταπτώσεων εγγυήσεων. Αναλυτικότερα:

  • Η ύφεση φέτος αναμένεται να είναι 5,5% έναντι 3,8% που ήταν η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου και το 2012 στο 2,5% έναντι πρόβλεψης για θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,8%.
  • Η υπέρβαση στο έλλειμμα χωρίς τη λήψη έκτακτων μέτρων φέτος είναι 4,3 δισ. ευρώ και το 2012 ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.
  • Οι δαπάνες για τόκους λόγω της αύξησης των επιτοκίων φέτος εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 16,3 δισ. από 12,3 δισ. πέρυσι και θα εκτιναχθούν στα 17,9 δισ. το 2012 έναντι πρόβλεψης στο Μεσοπρόθεσμο για 16,9 δισ. ευρώ.
  • Βροχή πέφτουν οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου για τα δάνεια φορέων και οργανισμών της γενικής κυβέρνησης διογκώνοντας το χρέος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρέχον έτος υπολογίζονται σε 1,481 δισ. και το επόμενο σε 1,620 δισ. ευρώ.

Με μοντέλο Πορτογαλίας μισθοί κάτω από 600 ευρώ

Yπό αμφισβήτηση βρίσκονται οι βασικοί μισθοί, τα επιδόματα, καθώς και το σύνολο των θεσμικών αιτημάτων που ρυθμίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις.

Το νέο εφιαλτικό τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας προβλέπει μισθωτούς πολλών «ταχυτήτων», με την αμοιβή να εξαρτάται από την επιχείρηση, την ηλικία και ενδεχομένως ακόμα και την περιοχή
Το νέο εφιαλτικό τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας προβλέπει μισθωτούς πολλών «ταχυτήτων», με την αμοιβή να εξαρτάται από την επιχείρηση, την ηλικία και ενδεχομένως ακόμα και την περιοχή

Μισθούς κάτω από 600 ευρώ μέσα από το "σπάσιμο" της εθνικής συλλογικής σύμβασης, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης για αμοιβές και επιδόματα θέλει η τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών στέλνουν τελεσίγραφο για μείωση των κατώτερων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και προτείνουν ως μοντέλο την Πορτογαλία (όπου ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 566 ευρώ), θεωρώντας πως έτσι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και θα επιτευχθεί η πολυπόθητη δημοσιονομική προσαρμογή. Το νέο εφιαλτικό τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας προβλέπει μισθωτούς πολλών "ταχυτήτων", με την αμοιβή να εξαρτάται από την επιχείρηση, την ηλικία και ενδεχομένως ακόμα και την περιοχή.

Υπό αμφισβήτηση βρίσκονται οι βασικοί μισθοί, τα επιδόματα (ειδικά μετά την κατάργηση του επιδόματος γάμου στο Δημόσιο), καθώς και το σύνολο των θεσμικών αιτημάτων (που ρυθμίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις).

H ατζέντα των συζητήσεων
Το mail της τρόικας με την ατζέντα των συζητήσεων που έφτασε αργά το βράδυ της Κυριακής στο υπουργείο Εργασίας προκάλεσε σοκ. Το πρώτο θέμα ήταν η μείωση των κατώτερων μισθών, με το επιχείρημα πως δεν μπορεί να είναι στη χώρα μας υψηλότεροι από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Με μοντέλο Πορτογαλίας μισθοί κάτω από 600 ευρώ

Την επόμενη μέρα η τρόικα έθεσε στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη το δίλημμα: "ή οι κοινωνικοί εταίροι συναινούν στην υπογραφή νέας σύμβασης με μειώσεις μισθών ή θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση". Ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να καταργηθούν μέσα σε μία νύχτα τα εργατικά κεκτημένα δεκαετιών. "Πιλότος" γι' αυτήν τη μείωση θα μπορούσε να είναι η επέκταση της ρύθμισης που ισχύει σήμερα για τους νέους κάτω των 25 ετών, οι οποίοι αμείβονται με το 80% της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Δηλαδή οι μεικτές τους αποδοχές διαμορφώνονται στα 601 ευρώ, ενώ οι καθαρές αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 530 ευρώ.

Σε περίπτωση που αυτή η ρύθμιση "επεκταθεί" θα ανοίξει ουσιαστικά ο ασκός του Αιόλου στην αγορά εργασίας και θα παρασυρθεί το σύνολο των μισθών. Με βάση τα συνδικάτα θα οδηγηθούμε "σε αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου".

Στα... εναλλακτικά σενάρια είναι η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας (π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα).

Στις συγκεκριμένες ζώνες δεν θα εφαρμόζεται η εθνική συλλογική σύμβαση, με το επιχείρημα πως μία τέτοια εξέλιξη θα ενθαρρύνει νέες επενδύσεις.

Και ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για την "τύχη" της εθνικής συλλογικής σύμβασης, μία σειρά νέων ρυθμίσεων βάζουν βόμβα στα θεμέλια των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά επιχειρεί να... θυσιάσει τις κλαδικές συμβάσεις σε μία προσπάθεια να πείσει την τρόικα να "ξεχάσει" το θέμα της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Δεκαετής αναστολή
Στο πλαίσιο αυτό αναστέλλεται για μία διετία η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μη δεσμεύονται από τη συμφωνία όσοι εργοδότες δεν προσέρχονται στη διαπραγμάτευση. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα οι συμβάσεις που υπογράφονταν από το 51% των εργοδοτών επεκτείνονταν στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου. Τη... χαριστική βολή στις κλαδικές συμβάσεις δίνει η κατάργηση της λεγόμενης "ευνοϊκής ρήτρας", με βάση την οποία υπερισχύει η καλύτερη σύμβαση για τον εργαζόμενο.

Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε επιχειρησιακή σύμβαση μπορεί να υπερισχύει της ομοιοεπαγγελματικής ή κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Μάλιστα θα υπερισχύουν ακόμα και οι απλές επιχειρησιακές συμβάσεις (όχι οι λεγόμενες ειδικές) και επομένως δεν θα χρειάζεται να υπάρχει ρήτρα για να μη γίνονται απολύσεις στην επιχείρηση.

Υπουργείο Εργασίας
Επιχειρησιακές συμβάσεις -εξπρές με τρεις κινήσεις

Μέτρα για επιχειρησιακές συμβάσεις-"εξπρές" προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Σημειώνεται πως με βάση τα τελευταία στοιχεία έχουν υπογραφεί δώδεκα ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές κάτω από τις κλαδικές (και οι οποίες αφορούν 3.000 άτομα).

Τρία είναι τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ για την "ενθάρρυνση" των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας:

1. Τη δυνατότητα υπογραφής των ειδικών αυτών συμβάσεων θα έχουν ακόμα και οι ενώσεις προσώπων. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται πως θα διευκολυνθεί η διαδικασία στις μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν σωματεία. Συγκεκριμένα οι ενώσεις προσώπων θα μπορούν να συγκροτούνται από τα 3/5 των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και να διαπραγματεύονται τις ειδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (με αμοιβές κάτω από την κλαδική σύμβαση).

2. Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα πηγαίνουν για γνωμοδότηση στο συμβούλιο εργασίας.

3. Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση επιχειρησιακών σωματείων. Στόχος είναι να βγαίνει άμεσα η δικαστική απόφαση και να μην καθυστερεί η διαδικασία (σήμερα χρειάζονται έως και έξι μήνες).

Ψαλίδι διαρκείας 2 δισ.€ στις αποδόσεις

...των υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα με το νέο μισθολόγιο

Ψαλίδι διαρκείας 2 δισ.€ στις αποδόσεις

Tσεκούρι έως και 50% θα "πέσει" στις αποδοχές των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ακόμα και των ΔΕΚΟ, με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Oικονομικών στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Παρά τις αρχικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι στόχος θα είναι να εξοικονομηθούν 1,2 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη το 2012, στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου προϋπολογισμού αναφέρεται ότι το ποσό των περικοπών θα είναι 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 2 χρόνια!

Για τον λόγο αυτό εντάχθηκαν την τελευταία στιγμή με ρύθμιση στο άρθρο 31 και οι 60.000 υπάλληλοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ ακόμα και τα ΕΛΤΑ, τα ΕΛΠΕ.

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ μαζί με τους συναδέλφους τους στα ΝΠΙΔ, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στον στενό δημόσιο τομέα θα υποστούν μειώσεις που θα ξεκινούν από 50 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 1.500 ευρώ.

Ελάχιστοι εργαζόμενοι κυρίως στον στενό δημόσιο τομέα θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται οριακά, κυρίως το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Παιδείας και του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας οι οποίοι δεν λαμβάνουν σήμερα επιδόματα. Σημαντικές απώλειες θα δεχτούν όλοι οι εργαζόμενοι από την κατάταξή τους στο νέο βαθμολόγιο.

Ψαλίδι διαρκείας 2 δισ.€ στις αποδόσεις

Το βαθμολόγιο
Οι "χαμένοι" της επανακατάταξης στο νέο βαθμολόγιο, εκτός των εργαζομένων που ανήκουν στις κατηγορίες δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, είναι οι προσοντούχοι υπάλληλοι του Δημοσίου και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.

Στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης -όπως είχε αποκαλύψει το "Εθνος" από την περασμένη Τετάρτη- οι παραπάνω κατηγορίες υπάλλήλων λάμβαναν ένα "μπόνους" ετών για την κατάταξή τους. Η διάταξη απαλείφθηκε στην τελική ρύθμιση με αποτέλεσμα να εισέρχονται στον βαθμό Δ' (απόφοιτοι σχολής Δημόσιας διοίκησης και κάτοχοι διδακτορικών τίτλων) και στον βαθμό Γ' (κάτοχοι μεταπτυχιακών) χωρίς καμία διαφοροποίηση όμως σε σχέση με συναδέλφους τους χωρίς τα αντίστοιχα προσόντα αλλά με την ίδια προϋπηρεσία. Από την κατάταξη στο νέο βαθμολόγιο οι απώλειες μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20% των αποδοχών.

Ψαλίδι διαρκείας 2 δισ.€ στις αποδόσεις

Οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε υπηρεσίες που έχουν καταγράψει ελλείψεις με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του εποπτεύοντος υπουργού.

Οι φαινομενικές αυξήσεις των βασικών μισθών από 7-40% σε συνδυασμό με την κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων, μέχρι και του επιδόματος γάμου, που φέρνει το νέο μισθολόγιο οδηγoύν σε μειώσεις αποδοχών το σύνολο των υπάλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα μέχρι και 50% σε μερικές κατηγορίες εργαζομένων. Παράλληλα καθιερώνεται Κίνητρο Επίτευξης Στόχων που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 25% του μισθού μετά από αξιολόγηση, ενώ τίθεται πλαφόν αμοιβών 3.000 ευρώ τον μήνα μαζί με το σύνολο των επιδομάτων. Οι διατάξεις για το Νέο Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έχουν ως πεδίο εφαρμογής το δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ και τον ΟΓΑ, τους εκπαιδευτικούς, τους υπαλλήλους γραμματειών σε δικαστήρια και εισαγγελίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, τους κληρικούς, τους αγροτικούς γιατρούς, τους υπάλληλους της Βουλής, τις ανεξάρτητες αρχές, τα ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος και τις δημοτικές επιχειρήσεις, στις ΤΕΔΚ στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ, στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, στις ΔΕΚΟ και στα νομικά πρόσωπα της oρθόδοξης εκκλησίας και των λοιπών δογμάτων.

Ψαλίδι διαρκείας 2 δισ.€ στις αποδόσεις

Με το νέο εξαβάθμιο βαθμολόγιο δεν θα είναι δυνατή η προαγωγή από βαθμό σε βαθμό για όλους, αφού καθορίζονται ποσοστά υπάλληλων ανά βαθμό που θα μπορούν να προάγονται. Για τις θέσεις προϊσταμένων θα γίνεται ανοιχτή προκήρυξη σε όλο το Δημόσιο.

660 ευρώ ο πρώτος μισθός
Ενας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, παρά τη φαινομενική αύξηση του βασικού του μισθού κατά 107 ευρώ, με την κατάργηση των επιδομάτων προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης, τα οποία είχαν μειωθεί κατά 20%, καθώς και του κινήτρου απόδοσης που είχε μειωθεί κατά 50%, θα έχει απώλειες στις μεικτές αποδοχές 316 ευρώ. Ουσιαστικά, με την απουσία άλλων επιδομάτων, οι "καθαρές" αποδοχές δεν θα ξεπερνούν τα 660 ευρώ εάν αφαιρεθούν και οι κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι απώλειες στους εκπαιδευτικούς ξεκινούν από 100 ευρώ και καταλήγουν στα 250 ευρώ.

Ψαλίδι διαρκείας 2 δισ.€ στις αποδόσεις

Μένει χωρίς επιδόματα
Το παράδειγμα αφορά τις αποδοχές εργαζομένου με ένα παιδί το οποίο όμως έχει ενηλικιωθεί. Ο υπάλληλος με το νέο μισθολόγιο θα απολέσει τα έξοδα κίνησης και το ειδικό επίδομα αφού οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου καταργούν ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που τα προέβλεπαν. Παράλληλα, καταργείται το "κουτσουρεμένο" κίνητρο απόδοσης, ενώ δεν θα λαμβάνει το νέο επίδομα οικογενειακής παροχής αφού το παιδί του έχει ενηλικιωθεί.

Χάνει έως 1.500 ευρώ
Οι "χαμένοι" του νέου μισθολογίου θα είναι οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης οι οποίοι εργάζονται σε υπουργεία όπου λάμβαναν υψηλά επιδόματα, καθώς και οι εργαζόμενοι αντίστοιχων προσόντων με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, δημοτικές επιχειρήσεις και ΑΕ του Δημοσίου. Το παραπάνω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό για όλες τις παραπάνω κατηγορίες όπου θα υπάρξουν μειώσεις στις αποδοχές μέχρι και 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Παραδείγματα
Συνταξιούχος ΔΕΚΟ είναι κάτω των 55 ετών και παίρνει κύρια σύνταξη 2.550 ευρώ. Σε πρώτη φάση θα χάσει 230 ευρώ από την ειδική εισφορά στις συντάξεις. Στη συνέχεια θα έχει μία πρόσθετη επιβάρυνση 185 ευρώ επειδή βγήκε στη σύνταξη πριν από τα 60. Τέλος, θα δει το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ να περικόπτεται κατά 40% (μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους), δηλαδή θα χάσει άλλα 454 ευρώ.

Συνολικές απώλειες: 1.683 ευρώ τον μήνα.

Δημόσιος υπάλληλος που υπέβαλε αίτηση για εφάπαξ μέσα στο 2011 με 35ετία και είναι στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (με μέσο μισθό 5ετίας τα 1.474,6 ευρώ) κανονικά θα έπρεπε να πάρει 59.666,39 ευρώ αλλά από 1ης Νοεμβρίου το ποσό αυτό μειώνεται κατά 20%. Δηλαδή θα εισπράξει τελικά 47.733,11 ευρώ (απώλεια 11.933,3 ευρώ).

Το εφάπαξ θα μειωθεί: 11.933 ευρώ.

Εργαζόμενος στη ΔΕΗ που έχει 30 έτη υπηρεσίας και αποδοχές 3.500 ευρώ. Πριν από την περικοπή το εφάπαξ θα ήταν 105.000, ωστόσο με τα νέα μέτρα θα μειωθεί κατά 30%. Δηλαδή, τελικά θα πάρει 73.500 ευρώ.

Στην πρέσα οι συνταξιούχοι
Κούρεμα σε κύριες, επικουρικές, εφάπαξ

To ποσο του 1,4 δισ. ευρω χάνουν μέσα σε μία νύχτα οι ασφαλισμένοι από το τριπλό χαράτσι σε κύριες συντάξεις, στις επικουρικές, αλλά και στα εφάπαξ. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ωστόσο δεν σώζονται ούτε οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Οι μειώσεις θα γίνουν σε τρία... επίπεδα:

1. Κύριες συντάξεις. Μειώνεται κατά 20% το ποσό της κύριας σύνταξης, που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι είναι κάτω των 55 ετών, καθώς η μείωση φτάνει το 40% και αφορά ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι νέες περικοπές "συνδυάζονται" και με τις ειδικές εισφορές στις συντάξεις, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η απώλεια να φτάνει έως και τις τρεις συντάξεις τον χρόνο.

2. Επικουρικές συντάξεις. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ασφαλισμένοι στα ταμεία των ΔΕΚΟ και οι τραπεζοϋπάλληλοι θα χάσουν από τις νέες ρυθμίσεις. Παράλληλα ψαλιδίζονται και τα μερίσματα που χορηγεί το μετοχικό ταμείο στους δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται:

  • Μείωση 30% των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνουν τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα).
  • Μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το ΤΑΥΤΕΚΩ. Η περικοπή αφορά όσους εργάζονταν στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΤΒΑ αλλά και τους συνταξιούχους του ΕΤΑΤ που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη.
  • Μείωση 20% των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη για ποσά που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Συγκεκριμένα θα περικοπεί κατά 50% το ποσό που υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

3. Εφάπαξ. Μειώσεις δύο "ταχυτήτων" προβλέπονται για το εφάπαξ, με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό ποσό. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

  • Μείωση 30% του εφάπαξ που χορηγεί το ταμείο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η μέση απώλεια για τους ασφαλισμένους να είναι 26.000 έως 27.000 ευρώ. Για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα υπάρχει ειδική ρύθμιση. Συγκεκριμένα για τους περίπου 1.000 ασφαλισμένους που ακόμα περιμένουν την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης η μείωση θα είναι 25%.
  • Μείωση 30% του εφάπαξ που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στην Εμπορική Τράπεζα. Η ρύθμιση αφορά όσους εξήλθαν ή θα εξέλθουν της υπηρεσίας από 1η Αυγούστου και μετά (εφόσον φυσικά δεν έχει βγει ήδη η σχετική απόφαση).
  • Μείωση 20% του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Κατά μέσο όρο το εφάπαξ διαμορφώνεται στα 45.000, με αποτέλεσμα οι απώλειες να είναι της τάξης των 9.000 ευρώ.

Και στην περίπτωση αυτή υπάρχει ειδική ρύθμιση για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, η περικοπή στο βοήθημα θα είναι της τάξης του 15%.

«Επανασυνδέουμε ρεύμα και αξιοπρέπεια»

Ο Ν. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΡΟΜΠΕΝ ΤΗΣ ΔΕΗ»

«Χτυπάμε εκεί που οι συμπολίτες μας έχουν πραγματική ανάγκη» τονίζουν τα μέλη της ακτιβιστικής ομάδας «Οι Πολίτες της Βέροιας»

«Σ' αυτή τη χώρα εκτός από την υποχρέωση να πληρώνουμε και να ξαναπληρώνουμε κλέφτες και απατεώνες, έχουμε και δικαιώματα.

Και το σπουδαιότερο από όλα είναι η αξιοπρέπειά μας». Ετσι έκλεισε τη συνομιλία μας ο Νίκος Ασλάνογλου, ακτιβιστής, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα, μέλη της οποίας επανασυνδέουν το κομμένο ρεύμα σε οικογένειες και πολίτες της Βέροιας, που πλήττονται από την ανέχεια και τη φτώχεια.

Λίγη ώρα μετά, «Οι Πολίτες της Βέροιας», όπως αυτοαποκαλούνται, ξαναχτύπησαν: Επανασύνδεσαν το ρεύμα σε σπίτι που κατοικεί μία άνεργη μητέρα ενός βρέφους, η οποία ζει με τον υπερήλικα πατέρα της. Αποσπώντας πληροφορίες από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και εν αγνοία του ιδιοκτήτη, η ακτιβιστική ομάδα ανοίγει τη χελώνα της ΔΕΗ και επανασυνδέει το ρεύμα, αφήνοντας ένα αυτοκόλλητο που γράφει: «Πολίτες της Βέροιας - Κοινωνική Αλληλεγγύη - συνδέουμε το ρεύμα».

Με στόχευση τη δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης «και όχι μιας κοινωνίας ζούγκλας όπως θέλουν να μας φτιάξουν», η ομάδα από τη Βέροια αναζητά «συνεργούς» σε όλη τη χώρα: «Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν κι άλλοι πολίτες που θα πράξουν το ίδιο. Και όχι μόνο βέβαια για το ρεύμα, αλλά να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο σε πολλά πεδία».

Οσο για τον κίνδυνο να τους αποδοθούν κατηγορίες, δεν φαίνεται να τους πτοεί. «Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Εχω κληθεί να καταθέσω ως κατηγορούμενος για δράσεις ακτιβισμού, δεκάδες φορές. Θα είναι ένας ακόμη τίτλος τιμής για μένα και τα μέλη της ομάδας μας» λέει ο κ. Ασλάνογλου.

Ο πυρήνας των πολιτών που συμμετέχει στις δράσεις «επανασύνδεσης» του ρεύματος προέρχεται από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας, η οποία μέχρι σήμερα έχει επιδοθεί σε δεκάδες άλλες ακτιβιστικές ενέργειες που αφορούσαν τόσο περιβαλλοντικά ζητήματα όσο και ζητήματα παραβίασης κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η εικόνα με τα νεκρά ψάρια από τον Αλιάκμονα που έριξαν στο γραφείο του περιφερειάρχη και του νομάρχη Ημαθίας, διαμαρτυρόμενοι για τη ρύπανση του ποταμού, «έπαιξε» σε όλα τα τηλεοπτικά παράθυρα, ενώ έχουν «αλυσοδεθεί» και «κρεμαστεί» σε δεκάδες βιομηχανίες της Β. Ελλάδας για τις οποίες είχαν βάσιμες αποδείξεις ότι υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

Ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγ. Βενιζέλος θα τους θυμάται από τον ένα τόνο κολοκύθια που έριξαν στο γραφείο του, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. Τα... κολοκύθια συνοδεύονταν από πανό που έγραφε: «Αναθεώρηση του Συντάγματος - Αρθρο 24; Κολοκύθια με τη ρίγανη...».

Για την τελευταία τους δράση ωστόσο, θέλουν να ξεκαθαρίσουν κάτι: «Εμείς δεν επανασυνδέουμε το ρεύμα στα σπίτια φίλων μας ή τα δικά μας. Το κάνουμε για συμπολίτες μας, οι οποίοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Γίνεται έρευνα. Δηλαδή έχουμε καταφέρει να μαθαίνουμε μέσα από τη ΔΕΗ σε ποια νοικοκυριά θα κοπεί, ή κόπηκε το ρεύμα. Αν ο συμπολίτης μας αυτός έχει πραγματικό πρόβλημα, τότε θα επανασυνδέσουμε το ρεύμα».

Οπως τονίζουν, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό: «Είναι εγκληματική η συμπεριφορά αυτή στους πολίτες της χώρας μας. Πρώτα τους οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια και τώρα τους καταδικάζουν και σε μία τρικοσμική καθημερινότητα. Τι να πεις σε όλους αυτούς; Δεν μπορούν να καταλάβουν; Ρε κόπανοι, δεν δίνουμε γιατί δεν έχουμε. Μας τα πήρατε όλα. Δεν έχουμε άλλα, που να σας πάρει ο διάολος. Νιώθουμε κυνηγημένοι στην ίδια μας τη χώρα. Αλλά δεν θα φύγουμε εμείς. Αυτοί θα φύγουν...» λέει με οργή ο ακτιβιστής.

Και προσθέτει: «Σκέφθηκε κανείς από όλους αυτούς που παίρνουν κι ένα νέο μέτρο κάθε μέρα, ότι για να φτάσει ένας πολίτης να του κόψουν το ρεύμα, τι άλλα προβλήματα θα είχε; Δεν θα μπορέσω να ξεχάσω το πρόσωπο ενός νεαρού ανέργου. Ημουν εγώ που του χτύπησα το κουδούνι. "Εντάξει φίλε", του λέω, "από εδώ και πέρα έχεις ρεύμα". "Δηλαδή έχω ρεύμα", με ρώτησε, σαν να μη πίστευε στα αφτιά του. Δεν μπορώ να ξεχάσω την έκφρασή του. Τις συσπάσεις του προσώπου του. Αυτός ο άνθρωπος ζει σε μια χώρα που όχι απλώς δεν τον βοηθάει, αλλά τον έχει ρίξει σε έναν ωκεανό και του λέει κολύμπα μόνος σου. Κι αν καταφέρει να βρει και να ανέβει σε μία βάρκα, του παίρνουν τα κουπιά και του χτυπάνε τα χέρια. Φτάνει πια όμως, θα βγούμε μπροστά».

Για όσους κατακρίνουν τις πρακτικές που ακολουθούν, λέει: «Τουλάχιστον δεν ντρέπομαι για όσα κάνω, σε αντίθεση με κάποιους επίορκους πολιτικούς και διοικητικούς που θα έπρεπε να ντρέπονται για όσα δεν κάνουν. Η επιμονή τους και οι διώξεις για να βγάλουμε τον σκασμό, πέρασε και δεν την είδαμε. Αυτοί να βγάλουν τον σκασμό του βάρβαρου εμπαιγμού. Η συνειδητή εγκληματική πρακτική όλων τους είναι υποπολλαπλάσιας αξίας από τον τόπο που μας μεγάλωσε».

* Η συλλογική επαγρύπνηση και η αλληλεγγύη είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να αναμετρηθούν οι πολίτες με τις σκληρές πολιτικές που τους ισοπεδώνουν. Κάθε φορά που εμφανίζονται στο προσκήνιο ομάδες πολιτών που θέλουν να σπάσουν τα δεσμά του φόβου και της απομόνωσης, γεννιούνται νέες ελπίδες ότι η νεοφιλελεύθερη εκδοχή της κοινωνίας που μας επιφυλάσσουν θα κατακρημνιστεί. Αρκεί η αφύπνιση αυτή να μην εξαντληθεί σε αποσπασματικές δράσεις.

«Τρικ» για τους νέους δρόμους της Αττικής

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Τα σχέδια για σήραγγα που θα συνδέει τα νότια προάστια της Αθήνας με τα Σπάτα επανέρχονται, αυτή τη φορά μέσω του υπουργείου Υποδομών

Την πολιτική «στρίβειν διά... της διαβούλευσης» επιλέγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους νέους αυτοκινητόδρομους της Αττικής.

Ο Οργανισμός της Αθήνας έχει απορρίψει την κατασκευή νέας σήραγγας στον Υμηττό για τη σύνδεση των νοτίων προαστίων της Αθήνας με τα Σπάτα, εκτιμώντας ότι η κίνηση προς το αεροδρόμιο μπορεί να εξυπηρετηθεί με αναβάθμιση της Βάρης-Κορωπίου. Ο Οργανισμός της Αθήνας έχει απορρίψει την κατασκευή νέας σήραγγας στον Υμηττό για τη σύνδεση των νοτίων προαστίων της Αθήνας με τα Σπάτα, εκτιμώντας ότι η κίνηση προς το αεροδρόμιο μπορεί να εξυπηρετηθεί με αναβάθμιση της Βάρης-Κορωπίου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε δεκτές, με φανερή... δυσφορία, τις προτάσεις του Ρυθμιστικού και ταυτόχρονα έκλεισε το μάτι στο υπουργείο Υποδομών να προωθήσει με κάθε μέσον τις δικές του απόψεις. Δόθηκε ήδη παράταση στο διάλογο για τα τέλη Νοεμβρίου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν μεγάλες ανατροπές σε πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία είχαν μελετηθεί κατά τη θητεία της Τίνας Μπιρμπίλη.

Με χρονικό ορίζοντα το 2020, η πρόταση του Οργανισμού Αθήνας προβλέπει μόνον την επέκταση της περιφερειακής Υμηττού και μάλιστα ώς το ύψος της λεωφόρου Βουλιαγμένης και όχι την παραλιακή, όπως επιθυμεί διακαώς το συναρμόδιο υπουργείο. Παραπέμπει σε ειδική μελέτη τον τρόπο κατασκευής των νέων έργων, που σημαίνει ότι αποδέχεται δύο επιλογές:

*Την επιφανειακή χάραξη, με διαπλάτυνση της Κατεχάκη-Αλίμου, που έχει αρκετά μειονεκτήματα καθώς διασχίζει κατοικημένες περιοχές.

*Την κατασκευή υπόγειου κλάδου που θα χρησιμοποιείται για οδηγούς που κινούνται από και προς τα νότια προάστια. Ο σημερινός οδικός άξονας πρέπει να αναβαθμιστεί για να εξυπηρετεί σχεδόν αποκλειστικά τις τοπικές μετακινήσεις, σε συνδυασμό με τη λειτουργία λεωφορειόδρομου ή μέσου σταθερής τροχιάς.

Διαφορετική προσέγγιση έχει το υπουργείο Υποδομών που αξιοποιεί τις προτάσεις δημοτικών αρχών στα Μεσόγεια για να «ξαναζεστάνει» τα σχέδια των αρχών της δεκαετίας του 1990 για νέα σήραγγα στις ανατολικές παρυφές του Υμηττού, που θα συνδέει απευθείας τα νότια προάστια με το αεροδρόμιο στα Σπάτα.

Ο Οργανισμός Αθήνας έχει απορρίψει αυτή την πρόταση, σημειώνοντας ότι μόνον το 30% των επιβατών του «Ελ. Βενιζέλος» προέρχεται από τις νότιες περιοχές. Εκτιμά ότι ένα μέρος των μετακινήσεων θα καλυφθεί από τη δυτική περιφερειακή Υμηττού και την επέκτασή της και παράλληλα αντιπροτείνει την αναβάθμιση της Βάρης-Κορωπίου που μπορεί να υποδεχθεί γραμμή αστικού τρένου.

Αποκλείει επίσης την πρόταση για συνέχιση της περιφερειακής Υμηττού ώς την Ποσειδώνος, επιμένοντας ότι η σύνδεση Βορρά - Νότου στο λεκανοπέδιο μπορεί να εξυπηρετηθεί με το υπάρχον οδικό δίκτυο. Επιπλέον, έχει σχεδόν αποφασιστεί η επέκταση του μετρό από το Ελληνικό ώς τη Γλυφάδα, που θα «κουμπώσει» με την παραλιακή γραμμή του τραμ και θα ενισχύσει την επιβατική του κίνηση.

Η πρόταση του Οργανισμού Αθήνας για το νέο Ρυθμιστικό δεν περιλαμβάνει ούτε την υποθαλάσσια σήραγγα που θα συνδέσει το Πέραμα με τη Σαλαμίνα, με το σκεπτικό ότι η πορθμειακή γραμμή που λειτουργεί καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες. Ενσωματώνει μόνο τη νέα εθνική οδό Ελευσίνας - Υλίκης - Θήβας, που επίσης έχει ζητήσει το υπουργείο Υποδομών, αλλά σύμφωνα με νεότερη εκδοχή θα έχει μια διαφοροποίηση και θα ξεκινά από κόμβο της Αττικής Οδού.

Ολα δείχνουν ότι έπειτα από δύο χρόνια στον «πάγο», το υπουργείο Υποδομών φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τους αυτοκινητόδρομους της Αττικής. Ολως... τυχαίως, το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ετοίμασε διάταξη για την εναπόθεση των μπάζων (άρθρο 400), που έχει ενταχθεί στο υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών. Εχει μάλιστα ενδιαφέρον η αναφορά ότι τα προϊόντα εκσκαφών από έργα με συμβάσεις παραχώρησης μπορούν να εναποτίθενται στα ανενεργά λατομεία, δημόσια ή ιδιωτικά, μετά την υποβολή μελέτης και την έκδοση απόφασης για τους περιβαλλοντικούς όρους.

Εντοπίστηκε το Λίχτενσταϊν της Ελλάδας

Απίστευτες αποκαλύψεις για το νομό Αργολίδας. Στις 200 οι υπεράκτιες εταιρίες, 104 από τις οποίες είναι ενεργές. Επιχειρηματίες και αγρότες κρύβονται πίσω από τη μπίζνα.


Οι έρευνες του ΣΔΟΕ ξεκίνησαν πρόσφατα και αποκαλύπτουν όργιο φοροδιαφυγής στο νομό Αργολίδος, με επίκεντρο το Πόρτο Χέλι και με πρωταγωνιστές επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας, κατοίκους άλλων περιοχών, ξένους, ακόμα και ανειδίκευτους εργάτες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχεί μία off shore εταιρία ανά 25 κατοίκους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Έθνους της Κυριακής", το Κρανίδι των 5.000 κατοίκων αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off shore εταιρειών. Αιτία είναι σύμφωνα η δυνατότητα που μέχρι πρόσφατα υπήρχε για κρυφές αγοραπωλησίες γης μεγάλης αξίας και μισθώσεις ακινήτων μέσω αυτών των εταιρειών, χωρίς να καταβάλλονται πάντα οι σχετικοί φόροι.

Το φαινόμενο φαίνεται να γιγαντώθηκε, σύμφωνα με το Έθνος, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στην τοπική ΔΟΥ υπηρετούν δύο μόνο υπάλληλοι με φόρτο εργασίας που δεν τους επιτρέπει να κάνουν τέτοιους ελέγχους σε υπεράκτιες εταρίες.

Τα στοιχεία όσο απίστευτα και αν ακούγονται, αποτελούν ευρήματα του ΣΔΟΕ, το οποίο ελέγχει τώρα τις εταιρείες αυτές, από τις οποίες 104 είναι ενεργές.

Ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου φαίνεται να παρουσιάστηκε μετά τους Ολυμπιακούς και να γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση τη διετία 2007-9.

Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", τον περασμένο μήνα συνέβη το εξής παράδοξο: Ενώ από το 2003 λίγες ήταν οι υπεράκτιες που πλήρωναν φόρους με τα ποσά που καταβάλλονταν να κυμαίνονται ως 50.000 ευρώ ετησίως, ξαφνικά υπήρξε στροφή 180 μοιρών. Δηλαδή σε διάστημα 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ, χωρίς ακόμα αυτό να μπορεί να εξηγηθεί λογικά και λογιστικά.

Τα ποσά αυτά θεωρούνται ωστόσο πολύ μικρά, μπροστά σε αυτά που προσδοκά να βεβαιώσει προς είσπραξη το ΣΔΟΕ από τη φοροδιαφυγή μαζί με τα πρόστιμα, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Αξιωματούχος του ΣΔΟΕ, ο κ. Ν. Λέκκας, αναφέρει ότι "η ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων ενέτεινε το φαινόμενο των εκατοντάδων off shore".

Η συγκέντρωση μάλιστα, τόσων υπεράκτιων εταιριών δεν σημαίνει απαραίτητα φοροδιαφυγή, ωστόσο αποτελεί ένα ενδιαφέρον δείγμα του πολυμήχανου Έλληνα.

Επίσης, τονίζεται ότι δεν ανήκουν όλες οι υπεράκτιες σε κατοίκους του Κρανιδίου. Ιδιοκτήτες εμφανίζονται Έλληνες και ξένοι, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά ονόματα επιχειρηματιών από την Αθήνα, δικαιούχοι μεγάλων και παραλιακών κυρίως εκτάσεων - 50 έως 400 στρεμμάτων γύρω από το Κρανίδι και απέναντι από τις Σπέτσες - ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, πολυτελών εξοχικών κατοικιών και άλλα.

Πρόκειται για ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη τουριστική ζώνη, κοντά στην Πετροθάλασσα, στο Θυνί, στην Κορακιά και στο Κουνούπι, ενώ οι περισσότεροι δεν κατέβαλλαν έως τώρα φόρους.

Οι εταιρίες εκπροσωπούνται φορολογικά κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, μαγαζάτορες, αλλά και αγρότες, εργάτες, ακόμα και ανεπάγγελτους, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.

Όσο για το ρεκορ κατοχής off shore, αυτό ανήκει σε έναν εργάτη - κάνοντας μεροκάματα σε οικοδομή ή γεωργικές εργασίες - που εκπροσωπεί 14 υπεράκτιες εταιρίες συνολικά. Ο ίδιος μάλιστα δεν κάνει φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ Κρανιδίου, αλλά στη ΔΟΥ Φαλήρου.

Και αγροτικές σοδειές με πλαστά τιμολόγια

Στα χέρια 179 αγροτών από τη Θήβα εντοπίστηκαν συνολικά 4.779 τομολόγια αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων τους, ελάχιστα από τα οποία δεν ήταν πλαστά.

Πρόκειται για μία υπόθεση που εμπλέκονται τόσο οι ίδιοι οι αγρότες που πωλούσαν τα προϊόντα τους με εικονικές τιμές, χωρίς να καταβάλλονται οι αναλογούντες φόροι, όσο και ο απροσδιόριστος μέχρι στιγμής αριθμός εμπόρων, στους οποίους γίνεται επίσης έλεγχος.

Βρέθηκαν μάλιστα και τιμολόγια που αποδίδονται σε συγκεκριμένους εμπόρους αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι όμως δηλώνουν άγνοια για το γεγονός και έχουν μάλιστα προχωρήσει σε μηνύσεις, καθώς δεν αποδέχονται ότι εκδόθηκαν από τους ίδιους.

Οι Στρατιωτικοί θα υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας....


"Πρώτο Θέμα" της 9-10-2011
9-10-2011_prvto_thema 9-10-2011_prvto_thema-1

Δείτε τη φορολογική σας επιβάρυνση

Πίνακες με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση των διαφόρων εισοδηματικών κατηγοριών, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα του τύπου.Όπως αναφέρει, η μέση συνολική επιβάρυνση για μία οικογένεια με δυο παιδιά, κλιμακώνεται από το 2,5% για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ μέχρι το 40,3% για ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ.

Στο ενδιάμεσο της κλίμακας, παρατηρείται πως η μέση επιβάρυνση για μία οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα: • 20.000 ευρώ είναι 11,1%,

• 30.000 ευρώ είναι 18,4%

• 50.000 ευρώ είναι 26,4%

• 100.000 ευρώ είναι 35%

• 150.000 ευρώ είναι 40,3%


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας και της κοινωνίας και η άγρια αδικία που συντελείται σε βάρος των δηλωμένων εισοδημάτων είναι η απόκρυψη εισοδήματος, η φοροδιαφυγή και οι παραοικονομικές δραστηριότητες που εδώ και πολλές δεκαετίες αλλοιώνουν τα μακροοικονομικά, δημοσιονομικά και αναπτυξιακά δεδομένα της χώρας.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι έχει θεσπίσει μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως άρση του τραπεζικού απορρήτου, δημοσίευση ονομάτων των μεγάλων οφειλετών του δημοσίου, εντατική χρήση των τεκμηρίων και το τέλος επιτηδεύματος.

Δείτε τους πίνακες αναλυτικά:

newsbomb.gr


Διαβάστε περισσότερα http://24newslines.blogspot.com/2011/10/blog-post_6793.html#ixzz1aGyJe0hp

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)