Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ηλεκτρονικά πλέον η ισχύς του ασφαλιστικού δικαιώματος στον ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ

Καταργήθηκε με υπουργική απόφαση η χειρόγραφη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας και το ασφαλιστικό δικαίωμα στον ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ θα ελέγχεται πλέον ηλεκτρονικά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΚΑ αναφέρει
Σύμφωνα με την παρ. 6 άρθρο 3 της αριθ. οικ. 11810/179/Φ. 80353 Υπουργικής
Απόφασης ΦΕΚ 1635/τ.Β΄/20.6.2014 που κοινοποιήθηκε με την αριθ. 49/2014 εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,
Η ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ.
ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ.
Οι συνταξιούχοι και οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι προσέρχονται στις Υπηρεσίες της
Διεύθυνσης Ασφάλισης Παροχών ΟΠΑΔ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον νομό Αττικής και στα
Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την περιφέρεια για:
• Έκδοση ή αντικατάσταση των βιβλιαρίων ασθενείας τους.
• Διακοπή, αναστολή ή κατάργηση του ασφαλιστικού τους δικαιώματος.
• Χορήγηση Ευρωπαϊκών εντύπων και Ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ΕΚΑΑ.
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των άμεσα ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εν ενεργεία, για την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τις όποιες μεταβολές, στην ασφαλιστική κατάσταση αυτών και των εμμέσων μελών τους.

Έλεγχος για μαχαίρι σε οικογενειακά επιδόματα

Οι έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να δείξουν ποιοι δεν δικαιούνται οικογενειακά επιδόματα
Ποιες είναι οι κατηγορίες των συνταξιούχων που αναμένεται να μπουν στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Ψαλίδι στα οικογενειακά επιδόματα (συζύγου ή τέκνων) των συνταξιούχων βάζει το υπουργείο Εργασίας. Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο των υπηρεσιών θα μπουν σχεδόν 665.000 συνταξιούχοι με στόχο... την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα Ταμεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας (όπως τονίζεται στην πρόταση της ελληνικής πλευράς προς την τρόικα), κάθε μήνα 664.862 συνταξιούχοι λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα 38,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 462.500.000 ευρώ ετησίως. Με τη διασταύρωση στοιχείων με τον ΑΜΚΑ και το φορολογικό μητρώο, προκύπτουν συνταξιούχοι που δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένα επιδόματα. Εκτιμάται πως η ετήσια εξοικονόμηση του 5%-8% θα επιτευχθεί, δηλαδή 23,1 έως 37 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Στο υπουργείο Εργασίας διαπίστωσαν ότι δεν έχουν γίνει αποτελεσματικοί έλεγχοι από τα Ταμεία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι λόγοι, το επίδομα διακόπτεται ή τελικά συνεχίζει να καταβάλλεται ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ο/η σύζυγος έχει, για παράδειγμα, πεθάνει ή το παιδί έχει ενηλικιωθεί ή έχει πάρει το πτυχίο του. Ο έλεγχος, βάσει του σχεδιασμού, θα γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ και δεν θα χρειαστεί κάποιου είδους απογραφή από την πλευρά των συνταξιούχων.

Οι τρεις κατηγορίες των συνταξιούχων που θα ελεγχθούν μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ είναι:

Όσοι και όσες δηλώνουν έγγαμοι λαμβάνοντας επίδομα συζύγου από 35 ευρώ (στο Δημόσιο) έως 49 ευρώ τον μήνα σε άλλα Ταμεία.

Όσοι και όσες λαμβάνουν επιδόματα τέκνων που διαμορφώνονται, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία και το Ταμείο, στα 35 ευρώ (Δημόσιο) και φτάνουν έως τα 173,45 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί. Θα ελεγχθεί αν είναι ακόμη ανήλικα και ποια τέκνα ηλικίας έως 24 ετών σπουδάζουν.

Οι διπλοσυνταξιούχοι που ενδέχεται να λαμβάνουν από δύο Ταμεία τα ίδια επιδόματα.

Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου (π.χ. αριθμός ανήλικων τέκνων) ενώ διαφοροποιείται από Ταμείο σε Ταμείο. Για παράδειγμα, στα λεγόμενα ειδικά Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ, το επίδομα συζύγου διαμορφώνεται στο 10% και των τέκνων στο 5% (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν). Στο ΙΚΑ το επίδομα συζύγου κυμαίνεται από 35 έως 50 ευρώ, ενώ δίνονται 25 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο σε περίπτωση που η σύνταξη διαμορφώνεται στα κατώτερα όρια. Η προσαύξηση μπορεί να φτάσει έως και το 20% για το πρώτο τέκνο και κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Όσον αφορά την κατανομή των δικαιούχων ανά ασφαλιστικό φορέα, στο ΤΑΠ - ΟΤΕ υπολογίζονται σε 38.328 και το συνολικό κονδύλι είναι 6,5 εκατ. ευρώ (μέσος όρος 170 ευρώ). Στο Ταμείο της ΔΕΗ οι δικαιούχοι είναι 27.204 και το κονδύλι αγγίζει τα 4,4 εκατ. ευρώ (μέσος όρος 162,32 ευρώ).

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Ήλιος, το συνολικό ποσό που καταβάλλεται στα μέλη της οικογένειας των εκλιπόντων συνταξιούχων είναι 1.027 εκατ. ευρώ ετησίως. Η διασταύρωση των στοιχείων και η πλήρης εφαρμογή των περικοπών αναμένεται να παραγάγουν εξοικονόμηση μεταξύ 8% και 12%, δηλαδή 82 έως 123 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι προϋποθέσεις

Το επίδομα καταβάλλεται είτε στη/στον σύζυγο σε περίπτωση που δεν εργάζεται ή δεν παίρνει άλλη σύνταξη είτε και στα τέκνα μέχρι 18 ετών ή εναλλακτικά έως 24 ετών εφόσον σπουδάζουν

Με... εξηγήσεις και δεσμεύσεις έφτασε τα ξημερώματα το e-mail των δανειστών


H τρόικα αφήνει ανοικτή την ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα μετά τις ενστάσεις που εξακολουθεί να έχει το ΔΝΤ και τις οποίες ανέπτυξε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τα άλλα δύο μέρη, Ε.Ε. και ΕΚΤ.
Δεν έφερε αποτελέσματα η χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς στο απαντητικό e-mail των δανειστών, που έφτασε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ζητούνται νέες διευκρινίσεις για το δημοσιονομικό κενό και ρητές δεσμεύσεις για άλλα διαρθρωτικά μέτρα.

Το χάσμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνεται και από τη «σιγήν ιχθύος»..που τηρούν οι δανειστές για το αν και πότε σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ούτως ή άλλως, ο χρόνος που απομένει δεν επιτρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως τη Δευτέρα, οπότε και θα συζητηθεί η ελληνική υπόθεση στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Πηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επικεφαλής των δανειστών να έρθουν στην Αθήνα το Σάββατο, ωστόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να κρατά αδιάλλακτη και σκληρή στάση, με τον Αντώνη Σαμαρά να εκτιμά ότι «μας ψήνει το ψάρι στα χείλη».
Άλλωστε, το πολυσέλιδο έγγραφο των 48 σελίδων που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα αποκαλύπτει τον ενισχυμένο ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στην προληπτική γραμμή στήριξης, που θα συνεχίσει να «κόβει» και να «ράβει» για τα μέτρα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η πέμπτη διαπραγμάτευση, που κατά την κυβέρνηση θα οδηγούσε στο τέλος των μνημονίων και στη μετάβαση σε μια νέα φάση, είναι και επισήμως σε αδιέξοδο, με την κυβέρνηση να μη διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο.

Ο ημερήσιος τύπος για το θέμα της αναδρομικής επιστροφής των συντάξεων αποστράτων.

Για 3η συνεχή ημέρα ο Τύπος συνεχίζει να αναφέρεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρείου, που αφορά στην αναδρομική επιστροφή των συντάξεων των στελεχών ΕΔ-ΣΑ. Συγκεκριμένα η σημερινή «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αναφέρεται σε ΝΕΟ «ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ» που προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία... είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας, των πανεπιστημιακών και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ. Επίσης μιλά για «Βόμβα» άνω των 250 εκατ. το κόστος των αναδρομικών μόνο για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς - σωμάτων ασφαλείας. Διαβάστε αναλυτικά το σημερινό τύπο:

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: «Τρύπα» στον προϋπολογισμό από την αναδρομική επιστροφή συντάξεων

Απόφαση του Ελεγκτικού για άμεση αναπροσαρμογή σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ

Νέα απόφαση - «βόμβα» που αναμένεται να προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξέδωσε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των στελεχών ΕΔ-ΣΑ, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το κόστος των αναδρομικών μόνο για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς - σωμάτων ασφαλείας ανέρχεται περίπου στα 250 εκατ. ευρώ (από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και το 2014), ενώ το κόστος που θα πρέπει να προστεθεί από το 2015 και εφ’ εξής στον προϋπολογισμό φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι αποφάσεις είναι σεβαστές και θα εφαρμοστούν, σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη το σκεπτικό της απόφασης και πριν ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις, θα πρέπει να «δούμε τι ακριβώς λένε». Υπογραμμίζουν, πάντως ότι για τους αποστράτους έχει ήδη ληφθεί μέριμνα με πρόσφατο νόμο.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από την κυβέρνηση, καθώς το Δημόσιο δεν έχει δυνατότητα προσφυγής για ακύρωσή της, παρά μόνον εάν έτερο ανώτατο δικαστήριο εκδώσει αντίθετη απόφαση. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως εξηγούν στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» νομικοί κύκλοι, τη διαφωνία αναλαμβάνει να επιλύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα οικονομικά των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Με το ζήτημα αυτό και, συγκεκριμένα, με τις απολαβές των εν ενεργεία εργαζομένων στις τρεις αυτές ειδικές κατηγορίες μισθολογίων, είχε ασχοληθεί και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, ωστόσο, είχε δικαιώσει μόνο τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ.

Σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τρεις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις της ακύρωσε, κρίνοντάς την αντισυνταγματική, την απόφαση μείωσης των συντάξεων του 2012 στις τρεις αυτές κατηγορίες εργαζομένων και ζήτησε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την άμεση αναπροσαρμογή των συντάξεων στα ισχύοντα πριν από τον Αύγουστο του 2012.

Ως προς τις περικοπές στις συντάξεις των στρατιωτικών, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών που έγινε τον Αύγουστο του 2012.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή ελήφθη σχεδόν ομόφωνα (27/2), καθώς οι σύμβουλοι έκριναν ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των στελεχών ΕΔ-ΣΑ δεν έχει «νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου».

Επιπλέον, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι παραβιάζεται το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.

Με συντριπτική πλειοψηφία (21/8) η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε, κατά πληροφορίες, αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 στις συντάξεις των πανεπιστημιακών καθηγητών και στους γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ. Και σε αυτήν την περίπτωση, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την ιδιοκτησία, κλπ.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 02/12/2014 – ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ)

___________________________________

«KONTRA NEWS»: Θα τα βρει πολύ δύσκολα η κυβέρνηση με τους δικαστικούς

ΔΕΝ έχετε παράπονο; Εμείς από την στήλη αυτή στην kontranews σας είχαμε προειδοποιήσει. Οι δικαστικοί πλέον δεν άγονται και φέρονται από τις κυβερνήσεις. Έχουν αυτονομηθεί και ευτυχώς που συμβαίνει αυτό για να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις υπέρ της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, σοκ και δέος θα προκαλέσουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι τρεις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιβάλλουν την αναδρομική επιστροφή τεράστιων ποσών στους συνταξιούχους στρατιωτικούς - σώματα ασφαλείας στους πανεπιστημιακούς καθηγητές και στους διευθυντές γιατρούς του ΕΣΥ.

Πρόκειται για περικοπές συντάξεων που έγιναν από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα. Η επιστροφή των ποσών θα δημιουργήσει τεράστιες μαύρες τρύπες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν με ισοδύναμα. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ελήφθησαν σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση των αποστράτων ΕΔ-ΣΑ η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ και 2 κατά) αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016) καταργήθηκε με τον νεότερο πρόσφατο νόμο 4307/2014.

Κατά συνέπεια, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας «δεν έχει νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου». Κατόπιν αυτών, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) εντολή για άμεση αναδρομική αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Η διασύνδεση δικαστικής και πολιτικής εξουσίας έχει οριστικά αποκοπεί. Και σε αυτό, άθελά της η τρόικα έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Με τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις οι δικαστικοί κατάλαβαν ότι οι αποφάσεις τους πρέπει να είναι υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Και έτσι πράττουν. Και πολύ καλά κάνουν...

(KONTRA NEWS 02/12/2014 - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ)

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)