Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ας γελάσουμε και λίγο...........

Ο Βενιζέλος "έφαγε" την Μπαλφούσια

Το ξέσπασμα Βενιζέλου κατά του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, έφερε την παραίτηση της προέδρου του. Το Γραφείο έκανε το λάθος να αναφέρει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι "εκτός ελέγχου"

Την παραίτησή της υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης η πρόεδρος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Στέλλα Μπαλφούσια, μετά τον εξάψαλμο του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου.

Αιτία η έκθεση του νεοσύστατου γραφείου στην οποία αναφερόταν ότι το χρέος είναι εκτός ελέγχου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος οργισμένος από τα όσα ανέφερε η έκθεση είχε εξαπολύσει μύδρους κατά των μελών του Γραφείου τους οποίους με κομψό τρόπο χαρακτήρισε άσχετους.

"Ολοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών".

"Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων. 'Οπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού".

Ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε και δήλωση του προέδρου της Βουλής, ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Μετά από αυτό το εντυπωσιακό "άδειασμα" η κα Μπαλφούσια υπέβαλε την παραίτησή της η οποία είναι αμετάκλητη.

Καυστική ανακοίνωση από τη ΝΔ

Η παραίτηση της κας Μπαλφούσια προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

"Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Ακόμα και εκείνοι ξεμπροστιάζουν την αδιέξοδη πολιτική τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης και εξέφρασε την απορία γιατί η κυβέρνηση πριν από ένα μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την οικονομία.

"Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική της στην οικονομία είναι λανθασμένη; Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα και να αλλάξει δραστικά", κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης.

Στο 70% η συμμετοχή των ιδιωτών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Κοντά στο 70% διαμορφώνεται η συνολική συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, έναντι στόχου 90%, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), που αναμένει αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τις επόμενες εβδομάδες.

Ο στόχος για συμμετοχή ιδιωτών στην ανταλλαγή είναι 90%
Ο στόχος για συμμετοχή ιδιωτών στην ανταλλαγή είναι 90%

Κοντά στο 70% διαμορφώνεται η συνολική συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, έναντι στόχου 90%, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), που αναμένει αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τις επόμενες εβδομάδες.

Το ζήτημα της ανταλλαγής συζητήθηκε σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.

40 τράπεζες
Περίπου 40 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων έως το 2020, και αυτοί οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί κατέχουν ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ, κάτι που διαμορφώνει το ποσοστό συμμετοχής στο 50% έναντι στόχου 90% ή 135 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, Φρανκφ Βογκλ, δήλωσε ότι αναμένει πως η συμμετοχή των τραπεζών θα είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι δείχνουν τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία. Εκτός από τους 40 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και άλλες τράπεζες έχουν συμφωνήσει "πίσω από τη σκηνή", είπε ο κ. Βογκλ, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.

Στο Ιντερνετ ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ «ΜΑΥΡΕΣ» ΛΙΣΤΕΣ
Πάνω από 15.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ή συνολικά 37 δισ. ευρώ για πάνω από ένα έτος, θα δουν αναρτημένα στο διαδίκτυο τα προσωπικά τους στοιχεία όπως τον ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο, το όνομα πατέρα και μητέρας, καθώς και το ύψος της συνολικής οφειλής

0 υπ. Οικονομικών άναψε «πράσινο φως» για την ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των στοιχείων των μεγαλοοφειλετών
0 υπ. Οικονομικών άναψε «πράσινο φως» για την ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των στοιχείων των μεγαλοοφειλετών

Ετοιμάζονται οι "μαύρες" λίστες με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Περισσότερα από 15.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ή συνολικά 37 δισ. ευρώ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, θα δουν αναρτημένα στο διαδίκτυο τα προσωπικά τους στοιχεία όπως τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, το ονοματεπώνυμο, το όνομα πατέρα και μητέρας, καθώς και το ύψος της συνολικής οφειλής.

Το "πράσινο φως" για την ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των στοιχείων των μεγαλοοφειλετών άναψε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και όλα τα στοιχεία που θα δημοσιοποιούνται μέσω του διαδικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη λίστα είναι έτοιμη. Αφορά επιχειρήσεις - μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και αναμένεται να αναρτηθεί στο διαδίκτυο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Κάθε 3 μήνες
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η λίστα των φυσικών προσώπων, ενώ κάθε τρεις μήνες θα επικαιροποιείται με προσθήκη νέων ονομάτων ή αφαίρεση των ονομάτων οφειλετών που θα σπεύσουν να υπαχθούν σε ρύθμιση.

Από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους δεν γλιτώνουν ούτε... οι αποβιώσαντες. Το όνομα θα δημοσιοποιείται, αλλά θα υπάρχει και η ένδειξη "κληρονόμοι" ως υπόχρεοι για την εξόφληση της πληρωμής. Μόνο όσοι έχουν αναστολή με βάση απόφαση δικαστηρίου ή όσοι έχουν μπει σε ρύθμιση θα εξαιρεθούν από τη λίστα.

Ειδικότερα:

  • Επιτρέπεται η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση σε δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών των στοιχείων των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο και εφόσον η καταβολή τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.
  • Στα στοιχεία της δημοσιοποίησης περιλαμβάνονται:

Φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Νομικά πρόσωπα: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Ανήλικοι: Αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα, του ονόματος της μητέρας, βασική οφειλή, σύνολο οφειλόμενου ποσού, καθώς και η ένδειξη "ανήλικος" στις παρατηρήσεις.

Θωρακίζεται η εποπτεία των τραπεζών


Την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαδικασία διάσωσης εμπορικών τραπεζών που κινδυνεύουν με κατάρρευση αναβαθμίζει σημαντικά το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας, που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Με την ψήφιση του νόμου η ΤτΕ θα μπορεί ακόμη και προληπτικά να ζητήσει από μια τράπεζα με κακά οικονομικά στοιχεία να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με προνομιούχες μετοχές και εκπόνηση σχεδίου εξυγίανσης και επαναφοράς στο πλαίσιο χρηστής διοίκησης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Διορισμός Επιτρόπου

Εκτός αυτού η ΤτΕ θα μπορεί υπό προϋποθέσεις σε κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να διορίζει επίτροπο. Ο διορισμός επιτρόπου μπορεί να ζητηθεί από την ίδια την τράπεζα ή να διοριστεί με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας αν διαπιστώσει ότι κάποια εμπορική τράπεζα έχει χαμηλά ίδια κεφάλαια, παραβιάζει κανονισμούς για προβλέψεις ή κεφαλαιακή επάρκεια ή απλώς δεν μπορεί να φέρει σε πέρας από μόνη της τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης ή επαναφοράς στα μέτρα των προβλεπόμενων κανονισμών.

Με το διορισμό επιτρόπου μπορεί να δοθεί και μια μικρή παράταση στο χρόνο της ολοκλήρωσης μέρους ή του συνόλου των υποχρεώσεων της τράπεζας για 20 ημέρες.

Στο νόμο ορίζονται οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες η ΤτΕ μπορεί να λάβει μέτρα εξυγίανσης μιας εμπορικής τράπεζας, όπως είναι η προσπάθεια διατήρησης της εμπιστοσύνης του κοινού, η αποφυγή συστημικού κινδύνου και η αποφυγή αποσταθεροποίησης του συγκεκριμένου πιστωτικού ιδρύματος.

Η bridge bank

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να υποχρεώσει μια τράπεζα σε κίνδυνο να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία σε άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο για όσο καιρό ορίσει.

Σε διάταξη του νομοσχεδίου εισάγεται ο θεσμός της μεταβατικής τράπεζας (bridge bank) όπου η προβληματική τράπεζα θα μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία σε ένα άλλο εταιρικό μόρφωμα το οποίο θα έχει τις αρμοδιότητες με δικό του διοικητικό συμβούλιο και μετοχική σύνθεση.

Στόχος της μεταβατικής αυτής ενέργειας θα είναι η πώληση των υγιών τμημάτων της τράπεζας για την κάλυψη των απαιτήσεων του προβληματικού τμήματος της τράπεζας.

Η τράπεζα στην οποία θα μεταβιβάζεται το υγιές κομμάτι των επενδύσεων και των δανείων της «παλιάς» τράπεζας θα μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και να έχει γι' αυτό πιστοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδας, έστω και αν δεν πληροί απολύτως τους κανονισμούς σύστασης και λειτουργίας ενός πλήρους τραπεζικού ιδρύματος.

Διαδικασία εκκαθάρισης

Στο νόμο περιέχονται τροποποιήσεις άρθρων που αφορούν την εκκαθάριση τραπεζικών ιδρυμάτων και την ενίσχυση του Ταμείου Ενίσχυσης Καταθέσεων και την εποπτεία ηλεκτρονικού χρήματος.

Στον ίδιο νόμο περιέχονται επίσης και διατάξεις που αφορούν τη διαδικασία της Βασιλείας για την ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι οποίες για να εφαρμοστούν θα έπρεπε να ενταχθούν στο εθνικό δίκαιο.

Σε ειδικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου περιέχονται διατάξεις με τις οποίες εντάσσεται στο εθνικό δίκαιο ο νέος κανονισμός λειτουργίας του EFSF. Μάλιστα, σε συγκεκριμένη διάταξη του νόμου, προβλέπεται ότι η χρηματοοικονομική στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρέχεται με εγγύηση κοινές και όχι προνομιούχες τραπεζικές μετοχές και άρα δεν θα έχει ουσιαστικό δικαίωμα στη διοίκηση των ιδρυμάτων, τα οποία πρόκειται να στηρίξει.

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες με την τρόικα


Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα μετά το «όχι» της ελληνικής πλευράς στο αίτημα για νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.

To οικονομικό επιτελείο προέβαλε το επιχείρημα ότι το έλλειμμα αυξάνεται περαιτέρω εξαιτίας της ύφεσης και εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί τελικά από το 7,6% στο 8,1% έως 8,2% του ΑΕΠ, διαφορά που, όπως υποστήριξε, καλύπτεται χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Αντίθετα η τρόικα υπολογίζει το έλλειμμα του τρέχοντος έτους στο 8,6%-8,7% του ΑΕΠ, περιλαμβάνοντας στην πρόβλεψή του και τη «μαύρη τρύπα», ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που αναμένεται μέχρι και το τέλος του χρόνου, εκτιμώντας ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε παραλήψεις και αποκλίσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, καθώς παρατήρησαν υστέρηση στα έσοδα κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό (βρισκόταν στο Παρίσι για τη διάσκεψη της Λιβύης) κατά την οποία τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας, αποφασίστηκε να δοθεί αρνητική απάντηση στο αίτημα για νέα μέτρα, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να διακοπούν (σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις αναμένεται να επαναληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο).

Δεύτερο σημείο διαφωνίας ήταν η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Μέλη της τριμερούς επιτροπής εξέφρασαν έντονη αμφιβολία για την είσπραξη εσόδων ύψους 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει το μνημόνιο, καθώς και για την ταχύτητα με την οποία μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες για κάτι τέτοιο. Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο ζήτησε παράταση χρόνου με δεδομένο και το χρηματιστηριακό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας.

Μετά και το αδιέξοδο στις συνομιλίες με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στο υπουργείο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η έγκριση της 6ης δόσης του δανείου για την Ελλάδα μετατίθεται για το τέλος του μήνα, πιθανότατα στις 25 Σεπτεμβρίου, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου που ήταν η αρχική ημερομηνία για την εκταμίευση του δανείου.

Για πρώτη φορά ο υπουργός έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν είμαστε υποτακτικοί, σχολίασε για τις εξελίξεις ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)