«Παράθυρο» για την αναγνώριση -με εξαγορά, στις περισσότερες περιπτώσεις- 4 χρόνων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και έως 9 στο Δημόσιο το 2011, «ανοίγει» η κυβέρνηση στους ασφαλισμένους και στις ασφαλισμένες που θίγονται από το νέο Ασφαλιστικό ή αδυνατούν να συμπληρώσουν τις αυστηρότερες προϋποθέσεις (επιπλέον έτη ασφάλισης και αυξημένα όρια ηλικίας) για τη συνταξιοδότησή τους.
Αυτές οι κατηγορίες ωφελούνται από τις τελικές διατάξεις για τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης που θεσμοθετήθηκαν το 2010 (με το ν. Λοβέρδου- Κουτρουμάνη και το ν. Παπακωνσταντίνου, για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, αντίστοιχα) και το συμπληρωματικό νομοσχέδιο για το ΣEΠE, το οποίο προωθεί για ψήφιση στη Bουλή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με τις αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων που το 2015 θα φτάνουν τα 7 στον ιδιωτικό τομέα και τα 12 στο Δημόσιο (7 έτη που ισχύουν για όλους + 5 έτη για όσους έχουν 3 παιδιά) οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλισμένες θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με χαμηλότερα -έως 7 στον ιδιωτικό τομέα και έως 13 στο Δημόσιο- όρια ηλικίας απ’ ό,τι προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.
Ποιοι επωφελούνται
Τα νέα πλασματικά χρόνια μπορούν να τα «αξιοποιήσουν» όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1-1-2011 με τις δυσμενέστερες προϋποθέσεις του νέου Ασφαλιστικού νόμου (δηλ. τους «πιάνουν» οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των απαιτούμενων χρόνων ασφάλισης). Για όσα χρόνια καταβάλλεται αντίτιμο υπάρχει κέρδος στο ποσό της σύνταξης (η οποία προσαυξάνεται) ενώ η αναγνώριση χωρίς εξαγορά συμπληρώνει μόνο τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.
Αντιθέτως, δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, είτε για να γλιτώσουν χρόνια εργασίας είτε για να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα -σε μικρότερη ηλικία:
- Όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι και 31/12/2010 (ασφαλισμένοι του Δημοσίου και των ειδικών Ταμείων με 25 χρόνια, επιστήμονες -ελεύθεροι επαγγελματίες με 35έτη, ακόμη κι αν δεν είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, μητέρες με ανήλικα και 5.500 ημέρες ασφάλισης ή όσες ορίζουν τα καταστατικά των επιμέρους ταμείων).
- Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2011 και εφεξής με βάση διατάξεις που δεν τροποποιήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν από το 1992 (35ετία χωρίς όριο ηλικίας).
- Όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα μπορούν να αναγνωρίσουν, αν τους χρειάζονται, κάποιους περιορισμένους χρόνους (στρατό, πλασματικό χρόνο οι γυναίκες για τη γέννηση παιδιού εφόσον δεν συνταξιοδοτούνται ως μητέρες ανηλίκων, επιδοτούμενη ανεργία και ασθένεια) υποβάλλοντας αίτηση μέχρι τις 31/12/2013. Οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας θα ακολουθούν τις, κατά περίπτωση, απαιτούμενες χρονικές και ηλικιακές προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι και 31/12/2010 για τη συνταξιοδότησή τους.
Χωρίς προσωρινή σύνταξη
Μπορεί να κερδίζουν χρόνια, αλλά θα χάνουν σε ό,τι αφορά το χρόνο είσπραξης της σύνταξής τους όσοι αναγνωρίζουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης. Tο νομοσχέδιο τους εξαιρεί(!) από τις κατηγορίες των ασφαλισμένων για τους οποίους τα Tαμεία θα υποχρεούνται να εκδίδουν προσωρινή σύνταξη, τουλάχιστον στο 80% της οριστικής ή στο 90% της κατώτατης σύνταξης.
Για τους άλλους ασφαλισμένους τα Ταμεία υποχρεούνται να εκδίδουν την απόφαση για προσωρινή σύνταξη μέσα σε χρονικό διάστημα 45 ημερών από την υποβολή της αίτησης που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν 1599/1986 (ΦΕΚ A `75) σχετικά με το χρόνο ασφάλισης στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται εντός 75 ημερών, σε περίπτωση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση.
Αναλυτικά παραδείγματα
Με βάση την κωδικοποίηση που έκανε για την «Ημερησία» ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ», Δ. Mπούρλος και τα παραδείγματα του δικηγόρου Διον. Ρίζου, οι αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων έχουν πολλές «ταχύτητες» ευνοώντας περισσότερο τους δημοσίους υπαλλήλους και ως προς τους αναγνωριζόμενους χρόνους και ως προς τα κόστη των αναγνωρίσεων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα και ο πίνακας με τις βασικές αναγνωρίσεις:
Δημόσιος υπάλληλος, κατηγορίας ΠΕ, πατέρας δύο παιδιών από τα οποία το ένα ανήλικο, έχει σήμερα συνολικά 19 έτη ασφάλισης, 15 στο Δημόσιο και 4 στο ΙΚΑ και βασικό μισθό 950 ευρώ. O ασφαλισμένος αυτός μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως πατέρας ανήλικου τέκνου και να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 52 ετών με πλήρη σύνταξη. Για το σκοπό αυτό αλλά και για προσαύξηση στη σύνταξή του, μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 7 έτη το 2011 (4 από σπουδές και 3 από τα παιδιά). Το συνολικό κόστος των εξαγορών θα είναι 6.100 ευρώ περίπου για τα 7 έτη, 72 ευρώ, περίπου, το μήνα.
Ιδιωτικός υπάλληλος, με πτυχίο ΑΕΙ, πατέρας δύο παιδιών από τα οποία το ένα ανήλικο, έχει σήμερα συνολικά 19 έτη ασφάλισης, όλα στο ΙΚΑ και μισθό 2.000 ευρώ. O ασφαλισμένος αυτός δεν μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ούτε ως πατέρας ανηλίκου, ούτε με τις γενικές διατάξεις αφού θα πρέπει να φτάσει κοντά στα 10.500 ένσημα. Θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί με 40 έτη στα 60. Μπορεί, ωστόσο, να εξαγοράσει 7 έτη συνολικά μετά το 2015 (4 σπουδές και 3 από τα παιδιά) με κόστος 13.800 ευρώ περίπου, 165 ευρώ ανά μήνα.
Μητέρα δημόσιος υπάλληλος, απόφοιτος λυκείου, με δύο παιδιά ανήλικα σήμερα, έχει συνολικά 22 έτη ασφάλισης όλα στο Δημόσιο και μισθό 800 ευρώ. H ασφαλισμένη του παραδείγματος μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εφόσον αναγνωρίσει τα τρία έτη των παιδιών και συμπληρώσει 25ετία εντός του 2011. Θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 52 με πλήρη σύνταξη. Το ποσό της εξαγοράς θα είναι 65 ευρώ, περίπου, για κάθε μήνα, 2.300 ευρώ συνολικά.
Από 4 έως 7 έτη
Ανώτατο όριο αναγνωρίσεων είναι τα 7 χρόνια. Από την 1-1-2011 μπορούν να αναγνωρίσουν:
4 έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το έτος 2011.
5 έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το έτος 2012.
6 έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το έτος 2013.
7 έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το έτος 2014 και εφεξής.Πώς γίνεται η εξαγορά σε 15 περιπτώσεις
Πέραν του χρόνου πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι έχουν δυνατότητα να αναγνωρίσουν επιπλέον 12 + 3 πηγές για αναγνωρίσεις που είναι:
1. O χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας
2. O χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
3. O χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες.
4. O χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες.
5. O χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 έτη.
6. O χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης μεταδευτεροβάθμιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης ή διπλώματος Σχολής Ξεναγών, καθώς και ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση πτυχίου, μετά την συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες τεχνικές και επαγγελματικές σχολές ή σε μονάδες της δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης από την έναρξη ισχύος του ν.576/1977 και μετά ή στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο, ο οποίος είναι ίσος με τον κατά το χρόνο αποφοίτησης επίσημο χρόνο σπουδών της οικείας σχολής.
7. O χρόνος χωρίς ασφάλιση σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, μετά την υπαγωγή, για πρώτη φορά, στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή το Δημόσιο και ο οποίος δεν μπορεί να είναι λιγότερος από έναν πλήρη ημερολογιακό μήνα σε κάθε περίπτωση κενού ασφάλισης μεταξύ περιόδων ασφάλισης.
8. O προβλεπόμενος από την ΕΓΣΣΕ χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας (119 ημέρες).
9. O χρόνος απεργίας.
10. O πλασματικός χρόνος για τα παιδιά, 1 έτος για το πρώτο παιδί και 2 έτη για κάθε επόμενο και μέχρι τα 3 (3 συνολικά χρόνια για δύο παιδιά και 5 για 3).
11. O χρόνος μαθητείας μέχρι 2 έτη.
12. O χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας των ασφαλισμένων του OAEE πριν την εγγραφή στα μητρώα του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ ή του ΤΣΑ για τον οποίο δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. O χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 έτη και λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης λόγω γήρατος. Δεν δικαιούνται να αναγνωρίσουν το χρόνο αυτό όσοι ασφαλίστηκαν για το ίδιο διάστημα σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο καθώς και όσοι με δική τους αίτηση έλαβαν εξαίρεση νόμιμα για οποιαδήποτε αιτία από την ασφάλιση του οικείου φορέα (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) για το διάστημα του οποίου ζητείται η αναγνώριση.
13. O χρόνος ανασφάλιστης εργασίας (έως 3 χρόνια) για εκδότες και συντάκτες εφόσον δεν είχαν αναγνωρίσει 3 χρόνια στο παρελθόν (το ποσοστό εξαγοράς φτάνει το 16% επί των αποδοχών στα ταμεία κύριας ασφάλισης).
14. O χρόνος επαγγελματικής απασχόλησης των μηχανικών στο εξωτερικό και στην Ελλάδα μετά την απόκτηση του πτυχίου τους και πριν από την απόκτηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Δικαίωμα αναγνώρισης έχουν όσοι, συνυπολογιζόμενου και του χρόνου αυτού, θεμελιώνουν δικαίωμα από 1-1-2011 και ο χρόνος που αναγνωρίζεται δεν μπορεί να είναι περισσότερος από 3 χρόνια. H εξαγορά του χρόνου που αναγνωρίζεται γίνεται με την καταβολή, για κάθε μήνα, ποσού εξαγοράς υπολογιζόμενου με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) για τους φορείς κύριας ασφάλισης και έξι τοις εκατό (6%) για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, επί του 25πλασίου του HAE, όπως ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
15. O χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης που εξέτισαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 2510/1997 για το στρατιωτικό αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα στρατεύσιμοι που αρνήθηκαν την εκπλήρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας επικαλούμενοι τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. O αναγνωριζόμενος χρόνος συνυπολογίζεται για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και κατ’ εξαίρεση για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του και έχει πραγματοποιήσει 3.600 ημέρες εργασίας.