Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011
Τι είναι το Μέτωπο του Όχι που προτείνει το ΕΠΑΜ;
Η νέα κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου αναδείχθηκε υπό συνθήκες που θυμίζουν έντονα την 4η Αυγούστου του 1936. Όπως ο Ι. Μεταξάς κατέλυσε «προσωρινά» τον κοινοβουλευτισμό με την δεδηλωμένη των βενιζελικών και των αντιβενιζελικών κομμάτων, έτσι και ο Λουκάς Παπαδήμος ορίστηκε «μεταβατικός» πρωθυπουργός «εθνικής συνεννόησης» από έναν ανάλογο συνασπισμό προθύμων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και κολαούζων κατά παράβαση του ισχύοντος συντάγματος και του κοινοβουλευτισμού. Υποτίθεται ότι κι αυτός, όπως και ο προκάτοχός του Ι. Μεταξάς, είναι «προσωρινός» και γενικά συνιστά μια «έκτακτη» λύση. Πόσο νομίζετε ότι θα πάρει για να δείξει ότι πρόκειται για αληθινή δικτατορία; Στον Μεταξά πάντως πήρε λίγους μήνες.
Είναι αλήθεια ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα «εθνικής συνεννόησης» κυοφορείται εδώ και πολλούς μήνες. Κατ’ απαίτηση πρωτίστως του διευθυντηρίου της ευρωζώνης, των διεθνών τραπεζών και των αγορών. Ο κ. Παπαδήμος, φυσικός εκπρόσωπος των πιο αδίστακτων, κερδοσκοπικών και αντιδραστικών μερίδων του χρηματιστικού κεφαλαίου στην ευρωζώνη, ήρθε για να μείνει. Ήρθε για να εξασφαλίσει την κατά γράμμα επιβολή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που προβλέπει την ταχύτατη εκποίηση, την ληστρική εκμετάλλευση και την επίσημη πτώχευση της Ελλάδας υπό καθεστώς αποικιακής κηδεμονίας. Κι αυτό σε συνθήκες εκτεταμένης κοινωνικής αντίστασης. Πόσο νομίζετε ότι θα τους πάρει για να ανακαλύψουν ότι λόγω «εθνικού κινδύνου» ή «εθνικής κρίσης» επιβάλλεται η «προσωρινή» αναστολή διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν την ελευθερία των συγκεντρώσεων, των διαδηλώσεων, των απεργιών, κοκ;
Είναι δυνατόν κανείς να νομίζει ότι οι εξελίξεις αυτές είναι μια από τα ίδια; Πόσο ανόητος, ή απατεώνας της πολιτικής πρέπει να είναι κάποιος που δεν μπορεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα της στιγμής και συνεχίζει να πολιτεύεται όπως και πριν; Όποιος το κάνει τότε, χωρίς πιθανά να το ξέρει, βάζει πλάτες στις πιο αντιδραστικές και μαύρες εξελίξεις για τον λαό και την χώρα. Τι μπορεί να αντιταχθεί στο σημερινό «μαύρο μέτωπο» της επίσημης πολιτικής; Μόνο η ενότητα του ίδιου του λαού. Κι αυτή επείγει όσο ποτέ άλλοτε. Εδώ δεν χωρούν δισταγμοί, ιδιοτέλειες, προσωπικές ατζέντες και κάθε λογής ιδεοληψίες. Ούτε αποκλεισμοί ιδεολογίας και κομματικής ένταξης.
Αυτό που χρειάζεται να γίνει και μάλιστα επειγόντως είναι η δημιουργία το ταχύτερο δυνατό μιας ευρύτατης συσπείρωσης – εμείς στο ΕΠΑΜ την έχουμε ονομάσει «Μέτωπο του Όχι» – από όλες τις δυνάμεις, συλλογικότητες, προσωπικότητες και οργανώσεις που εναντιώνονται στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Με σκοπό:
Πρώτο: Να δυναμώσει η πολιτική ανυπακοή του λαού, η οποία πια αποτελεί καθήκον και δικαίωμα που πηγάζει από την ανάγκη υπεράσπισης του συντάγματος και της έννομης τάξης. Πολύ περισσότερο από την στιγμή που οι συνένοχοι της συγκυβέρνησης, υπακούοντας στα αφεντικά τους, επιχειρούν να περάσουν συμφωνίες και δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο παρασκήνιο σε βάρος της χώρας και του λαού της. Πρέπει πάσει θυσία να τους προλάβουμε.
Δεύτερο: Να μην επιτρέψουμε στην δοτή κυβέρνηση να κυβερνήσει στην πράξη. Όχι μόνο για να μην επιβάλλει νέα καταστροφικά μέτρα, αλλά για να την εμποδίσουμε να προχωρήσει σε ανοιχτή καταστολή λαϊκών ελευθεριών προκειμένου να εξισορροπήσει την δική της κοινωνική απαξίωση. Γι' αυτό και πρέπει να ενταθεί η παράλυση του κράτους και των βασικών μηχανισμών άσκησης της εξουσίας μέσα από καταλήψεις, στάσεις, κινητοποιήσεις, λευκές απεργίες και κάθε είδους παρακώλυση της κυβερνητικής πολιτικής.
Τρίτο: Να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα την ανατροπή του καθεστώτος κατοχής και εκποίησης της χώρας που θεμελιώθηκε με την αρχική Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης. Να σταματήσουν αμέσως οι πληρωμές προς τους δανειστές με σκοπό την διαγραφή (μερική ή ολική) του δημόσιου χρέους με βάση τα εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας και τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου. Να αναθεωρηθούν εκ βάθρων οι σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη ώστε να σταματήσει ο αποικιοκρατικός εξευτελισμός ενός ολόκληρου λαού που έχει μετατραπεί σε εξιλαστήριο θύμα ή πειραματόζωο της κρίσης του ευρώ. Να εθνικοποιηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος και οι μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες ώστε να ελεγχθούν τα τραπεζικά ενεργητικά, να αποκαλυφθεί που πήγαν τα χρήματα των λαϊκών αποταμιεύσεων, να ελεγχθεί η κίνηση κεφαλαίων και να φορολογηθεί αναδρομικά η διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, να τιμωρηθεί η σαράφικη και τοκογλυφική πρακτική των τραπεζιτών και να διαγραφούν τα δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας, αλλά και για την εκχώρηση της κυριαρχίας της στους ευρωκράτες, τους τραπεζίτες και το ΔΝΤ.
Οι δυνάμεις, οι συλλογικότητες και οι οργανώσεις που θα συμμετάσχουν σ’ αυτή την ευρεία συσπείρωση δεσμεύονται μόνο ως προς το κοινό πλαίσιο. Κατά τ’ άλλα διατηρούν πλήρως την αυτοτέλειά τους τόσο ως προς τον τρόπο συγκρότησης και άσκησης της δικής τους πολιτικής, όσο και της προβολής αυτούσια των δικών τους θέσεων. Κανενός είδους συνένωση ή συγχώνευση δεν απαιτείται πέρα από τις κοινού αποφασισμένες δράσεις στη βάση του κοινού πλαισίου. Πρόκειται για μια συμφωνία κοινής δράσης που δείχνει στην πράξη ποιος στρέφεται ενάντια στο σημερινό «μαύρο μέτωπο» και ποιος πουλάει φούμαρα. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!
Συνέντευξη του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο ενημερωτικό portal SPNews.gr και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Συρμάτση
Το ρευστό πολιτικό σκηνικό και τα νέα δεδομένα που επικρατούν στη μετα-Μνημονιακή Ελλάδα φέρουν νέους πολιτικούς σχηματισμούς και ζυμώσεις μεταξύ των πολιτικών χώρων.
Ένας πολιτικός σχηματισμός δημιουργήθηκε πρόσφατα, η «Ενωτική Κίνηση» και ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος και ιδρυτικό μέλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε στο SPNews και τον Δημήτρη Συρμάτση.
Κύριε Κουρουμπλή, νέα κίνηση, νέος πολιτικός σχηματισμός. Ποιες οι προσδοκίες και τι σας κίνησε για την δημιουργία της ;
Όταν μια πολιτική κίνηση δεν υπακούει σε αμετροεπείς φιλοδοξίες, αλλά επιχειρεί να καταγράψει τη συλλογική αγωνία και την πολιτική και κοινωνική συνευθύνη πολιτών που εκ της θέσεως τους σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο και την κοινωνία οφείλουν να υπερβούν το βολεματικό τους «εγώ» γιατί η χώρα έφτασε σε έσχατο σημείο, τότε μπορεί να αποδειχθεί ότι συστοιχίζεται με το πραγματικό μέλλον του τόπου.
Κινητροδότης της συλλογικής μας πρωτοβουλίας είναι το δικαίωμα και η υποχρέωση να είμαστε παρόντες σε στιγμές συλλογικής συνευθύνης για τον τόπο. Προσδοκία μας είναι να συμβάλλουμε στη συγκρότηση ενός συλλογικού «ΕΓΩ» που έχει ανάγκη η πατρίδα και πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί η αναστροφή ενός αποσαθρωτικού και διαλυτικού κλίματος που μας απειλεί.
Που αυτοπροσδιορίζεται η «Ενωτική κίνηση» και υπάρχουν σκέψεις για συνεργασίες με υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς ;
Η ενωτική κίνηση είναι μια πατριωτική, αναπτυξιακή και με αλληλεγγύη πρωτοβουλία που με τη συλλογική της έμπνευση, επιχειρεί να καινοτομήσει στον πολιτικό χώρο. Στόχος μας είναι το άνοιγμα ενός δημιουργικού διαλόγου, χωρίς αρνητικά στερεότυπα και αποκλεισμούς, με όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα πολιτών που αντιστρατεύονται τις εκτρομακτικές, καταστροφικές και απάνθρωπες για τη ζωή του λαού μας πολιτικές των μνημονίων.
Οι απαιτήσεις των εταίρων και των δανειστών μας φτάνουν ακόμα και στην ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών. Που μπορεί να οδηγήσει αυτό;
Οι εταίροι και δανειστές δεν θέλουν εν τοις πράγμασι τώρα εκλογές. Πρωτίστως επιθυμούν να δεσμεύσουν την χώρα για δεκαετίες και να τις κάνουν μετά όταν οι Τροϊκάνοι θα τα ελέγχουν όλα και θα είμαστε αλυσοδεμένοι.
Οι θεωρίες του πολέμου ορίζουν, πως όταν αφήνεις κενό στον αντίπαλο είναι βέβαιο ότι αυτός θα το καλύψει. Θα θυμίσω εδώ μια ρήση του αείμνηστου στρατηγού Ντε Γκωλ, που έλεγε ότι «οι ηγέτες γνωρίζουν να μην παρακαλούν και ξέρουν να λένε ΟΧΙ». Εάν ο πρώην Πρωθυπουργός ενθυμούμενος ιστορικές στιγμές του Γέρου της Δημοκρατίας ή του Ανδρέα Παπανδρέου, τολμούσε το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου να πει στους μοιραίους ηγέτες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ένα πατριωτικό και ευρωπαϊκό ΟΧΙ σε αυτήν την καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη απόφαση (άμεσα η ζωή θα δείξει εάν έχω δίκιο), τότε κανείς δε θα τολμούσε να μας ορίσει το πότε θα πρέπει γίνουν εκλογές ή ποιό θα έπρεπε να είναι το ερώτημα ενός εσωτερικού δημοψηφίσματος.
Πολλοί θέτουν το δίλημμα, «ελευθερία και δραχμή ή υποτέλεια και ευρώ». Πως το χαρακτηρίζετε; Είναι δεσμευτικά τα «δίδυμα»; Τάσσεστε σε κάποιο από τα δύο στρατόπεδα;
Μια πατριωτική κυβέρνηση εκτιμά με βάση τις επικρατούσες συνθήκες τι συμφέρει τον τόπο και την πατρίδα. Δεν τρομοκρατεί την κοινωνία με το ενδεχόμενο της αποχώρησης από το ευρώ, όταν ξέρει ρητά πως με βάση τις συνθήκες κάτι τέτοιο αποκλείεται, εξάλλου αυτό δήλωσε προσφάτως και ο πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Άκερμαν. Μια πατριωτική κυβέρνηση εκφράζοντας την περηφάνια ενός λαού διεκδικεί το σεβασμό της εταιρικής σχέσης και δεν εξοπλίζει το λόγο της με τα επιχειρήματα των δανειστών για να κάμψει τις αντιδράσεις του λαού της, ενώ θα έπρεπε οι εν δυνάμει χρεοκοπία της ή αποχώρησή της….. να ήταν όπλο στα χέρια της απέναντι στους δανειστές.
Στην Ευρώπη μπήκαμε για να μην είμαστε δουλοπάροικοι ούτε οι εξαθλιωμένοι παρίες της. Ο ελληνικός λαός είναι ένας εργατικός λαός. Το ποιοί ωφελήθηκαν από το σκληρό ευρώ και την καταστροφή της ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας το γνωρίζουμε όλοι. Το ποιοί κερδοσκοπούν εις βάρος της χώρας και αυτό το γνωρίζουμε.
Μπορεί να μας πει η Κυβέρνηση γιατί δεν διεκδίκησε υποχρεωτικό κούρεμα 80% όχι μόνο στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες, αλλά και σε εκείνα που έχει στην κατοχής της η ΕΚΤ, η οποία τα αγόρασε με 50% της τρέχουσας αξίας τους στη δευτερογενή αγορά; Επίσης μπορεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι αυτοί που κατέχουν ελληνικά ομόλογα τα οποία λήγουν τα επόμενα δύο χρόνια θα δεχτούν εθελοντικό κούρεμα για να δούμε τελικά πόσο θα είναι το χρέος που θα διαγραφεί; Τέλος, δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει σε ανακεφαλαίωση των τραπεζών επιλέγοντας κοινές μετοχές και όχι προνομιούχες;
Ποια η άποψή σας για τη σύνθεση της νέας προσωρινής Κυβέρνησης;
Ο κατήφορος λέει ο ελληνικός λαός δεν έχει σταματημό. Όλο το κόμμα του μνημονίου επί σκηνής. Η ιδεολογική πολιτική και κοινωνική εκτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οδήγησε σε αγαστή συνεργασία με τους αιώνιους ιδεολογικούς και πολιτικούς του αντιπάλους. Όχι βέβαια για να σώσουν το λαό και τη πατρίδα, αλλά τα συμφέροντα των τοκογλύφων και των δανειστών. Γιατί κανένας εκ των συνεταίρων δεν τόλμησε προ της κρίσιμης Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου, να δεσμευτεί στην Βουλή για τους όρους που έπρεπε να διεκδικούσε προς όφελος του λαού; Δηλαδή, δεσμεύτηκε κανείς τους, για τη σύνδεση του όποιου χρέους με την ανάπτυξη, το πάγωμα του χρέους και των τόκων σε περίοδο ύφεσης, τη μη υπαγωγή του χρέους στο αγγλικό δίκαιο με καταστροφικές συνέπειες, τη μη υπαγωγή των ασφαλιστικών ταμείων στο καθεστώς κουρέματος και την ανάθεση σε επιτροπή έγκυρων ευρωπαίων ειδικών μελέτης για να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο ποσοστό αυτό το αδηφάγο χρέος είναι επαχθές; Ο σημερινός Πρωθυπουργός καλείται να απαντήσει στα αδήριτα αυτά ερωτήματα που γενούν οι δεσμεύσεις της νέας αποικιοκρατικής δανειακής σύμβασης. Οι σημερινοί κυβερνώντες συλλήβδην επιλέγουν τη σιωπή, όμως η σιωπή απέναντι σε αυτό που έρχεται δεν είναι χρυσός για τον τόπο.
MIG: Στρατηγική συμμαχία με την Abu Dhabi Mar
Σύμφωνα με αυτή τη συνεννόηση προβλέπεται ότι η ADM θα καταστεί μέτοχος ή/και επενδυτής μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου στην MIG, ύψους που θα καθορισθεί το συντομότερο πρακτικά δυνατόν. Ταυτόχρονα ο κ. Iskandar Safa, Πρόεδρος της ADM, θα εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MIG.
Προβλέπεται επίσης ότι η MIG θα καταστεί μέτοχος στην εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε/Σκαραμανγκάς (HSY), ύψους που θα καθορισθεί, αποκτώντας θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της HSY και θα βοηθήσει στη Διοίκηση της εταιρείας.
«Θεωρούμε τον Όμιλο εταιρειών ABU DHABI MAR/PRIVINVEST GROUP υπό την ηγεσία του κ. Iskandar Safa ως έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό επενδυτή για την MIG. Σε ένα περιβάλλον πολλών προκλήσεων ο νέος μας επενδυτής με τους υπάρχοντες μετόχους της MIG θα προσθέσουν σημαντική αξία στις προσπάθειες της MIG να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, Πρόεδρος της MIG.
Τα σενάρια για το νέο προϋπολογισμό
Το κείμενο του προϋπολογισμού που πρόκειται να εγκρίνει το νέο υπουργικό συμβούλιο προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει δύο βασικά σενάρια. Το ένα, θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις χωρίς να υπολογίζεται η διαγραφή του 50% του χρέους των ιδιωτών και ένα δεύτερο που θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις στις οποίες έχει συμπεριληφθεί και η μείωση των δαπανών από τις μειωμένες υποχρεώσεις του Δημοσίου για τις πληρωμές τόκων.
Το ύψος της διαφοράς αυτής όμως δεν αναμένεται να φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ που έχει κατά καιρούς δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο πολύ δύσκολο -τεχνικά- πολυετή προϋπολογισμό η ωφέλεια τουλάχιστον για το 2012 θα είναι περίπου 3,5 δις. ευρώ.
Η διαγραφή του ελληνικού χρέους προσαρμόζει ανάλογα την εκτίμηση του ελλείμματος το οποίο όπως είπε ο κ. Βενιζέλος το Σάββατο αναμένεται να φτάσει φέτος στο 8,9% του ΑΕΠ με προοπτική να μειωθεί στο 7% του ΑΕΠ το 2012, όπως άλλωστε εκτιμά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ενδεικτικό το ύψος του χρέους
Το ύψος του χρέους θα είναι επίσης ενδεικτικό και υπό αναθεώρηση ανάλογα με το βαθμό επιτυχίας της συμμετοχής των ιδιωτών στη διαγραφή χρέους. Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη (προ PSI ) το χρέος θα εκτιναχθεί στο 198,2% του ΑΕΠ φτάνοντας 428,2 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν το PSI έχει απόλυτη επιτυχία θα υπάρξει μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 150% του ΑΕΠ που μεταφράζεται στα 325 δισ. ευρώ. Εκτιμήσεις μέσα από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πολύ ικανοποιητική μια συμμετοχή των ιδιωτών στο 85-90%.
Συνέχεια στην ύφεση
Στις παραδοχές σύνταξης του προϋπολογισμού θα είναι η συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας και για τον επόμενο χρόνο και θα φτάσει στο 2,8% από 5,5% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος και με προοπτική βέβαια ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα αρχίσει να αναστρέφει την αυξητική δυναμική του χρέους. Οι προβλέψεις αυτές ταυτίζονται επίσης με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Commission αλλά όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να αναθεωρηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου όταν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα τελικά στοιχεία για το 2011.
Το κείμενο του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί κατ' αρχήν στα τεχνικά κλιμάκια της τρ'οικας που φτάνουν σήμερα στην Αθήνα γι' αυτό ακριβώς το λόγο. Να μπορέσουν να αποτυπώσουν το κλείσιμο του προϋπολογισμού 2011 και τις προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο. Το βασικό σημείο συμφωνίας ή διαφωνίας της τρόικας θα είναι η ένταξη στον προϋπολογισμό όλων των δημοσιονομικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος που έχουν ήδη συμφωνηθεί κάτι που θεωρείται βέβαιο τουλάχιστον για το 2012.
Ανησυχία για την ανάπτυξη
Κατά τις διαπραγματεύσεις και του οικονομικού επιτελείου αλλά και στις διαβουλεύσεις με την τρόικα αναμένεται να τεθεί και το θέμα της ανάπτυξης το οποίο λόγω της κατάστασης της αγοράς αφορά σχεδόν αποκλειστικά τον τομέα των δημόσιων δαπανών. Η τρόικα ενδιαφέρεται βασικά για την εισροή κοινοτικών πόρων που έχουν συμφωνηθεί και συνδέονται και με τον ετήσιο στόχο των εσόδων τόσο για το 2011 όσο και για το 2012.
Την ίδια ώρα το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος που αφορά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και των προγραμμάτων αλιείας και αγροτικής ανάπτυξης παρουσιάζει καθυστέρηση λόγω της πιστωτικής ασφυξίας. Τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και το σύνολο του οικονομικού επιτελείου στήριζαν πολλές ελπίδες στην αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. από το 85% στο 95% το οποίο θα άνοιγε το δρόμο για επιπλέον πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2011 και το 2012. Η καθυστέρηση της έγκρισης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη έχει ως συνέπεια την ένταση της πιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα ιδιωτικά αλλά και τα δημόσια έργα.
Με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης τώρα ξεκινά μια νέα προσπάθεια ώστε κονδύλια συνολικού ύψους 2 δισ. από το ΕΣΠΑ να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις προς την ΕΤΕπ ώστε η Τράπεζα να μπορεί να ανοίξει πιστωτικές γραμμές για την ενίσχυση της μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να χρηματοδοτηθούν υποδομές όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που έχουν παγώσει λόγω έλλειψης ρευστότητας. Και αυτή όμως η προσπάθεια θα απαιτήσει χρόνο και πολλές διαπραγματεύσεις εντός της Ε.Ε. για να γίνει πραγματικότητα.
«Παγωμένο» το πρόγραμμα επενδύσεων
Στο Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ειδικότερα στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος το οποίο συνδέεται και με το ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την ελληνική οικονομία τα πράγματα είναι τελείως παγωμένα. Μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο οι δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ, στο σύνολο του έτους το ποσό πρέπει να διαμορφωθεί σε 7,55 δισ. ευρώ, δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών να καταβληθούν σχεδόν 4 δισ. ευρώ που θεωρείται αδύνατο. Εξάλλου, η δημοσιονομική στενότητα οδήγησε ήδη στην περικοπή του ύψους του ΠΔΕ από 8,5 σε 7,55 δισ. ευρώ το 2011.
Το ίδιο συμβαίνει και με την αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που καλύπτονται από εθνικούς πόρους. Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι θα καλύψει πλήρως τις υποχρεώσεις του για επιδοτήσεις που εκκρεμούν για έργα από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο αλλά είναι αμφίβολο αν θα επιτύχουν το ίδιο και για το 2012. Ο μεγάλος φόβος που υπάρχει στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι μήπως αποφασιστεί η δημοσιονομική πίεση τον επόμενο χρόνο να μειωθεί με μια νέα περικοπή των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων.
Εκτός στόχων οι εισπράξεις
Το μεγάλο πρόβλημα εκτιμάται ότι θα είναι το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2011 αφού μέσα σε ένα διάστημα 45 ημερών ως το τέλος του χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πείσει ότι θα συγκεντρώσει έσοδα ύψους 12,4 δισ. ευρώ ( 6,2 δισ. ευρώ το μήνα) ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν με την τρόικα πριν από 1,5 μήνα.
Πάντως η συγκυρία δεν ευνοεί τα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό γιατί τον περασμένο μήνα, τα έσοδα του προϋπολογισμού κατέγραψαν πτώση 6,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2010, η οποία αποδίδεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εφοριακών και τελωνειακών και την καθυστέρηση στην έκδοση των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των δόσεων της έκτακτης εισφοράς και του φόρου εισοδήματος.
Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι καθαρές εισπράξεις του προϋπολογισμού τον Οκτωβρίου ανήλθαν στα 4,22 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο του 2010. Μάλιστα η εικόνα των εσόδων θα ήταν χειρότερη, αν δεν είχαν «παγώσει» οι επιστροφές φόρων. Χιλιάδες φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος άνω των 1.500 ευρώ περιμένουν να την εισπράξουν ή η εφορία να προχωρήσει στο συμψηφισμό με την έκτακτη εισφορά.
Κάθε απόκλιση από τα συμφωνημένα μέτρα για το 2011 θα πρέπει να καλυφθεί με ένταση των ήδη υπαρχόντων ή νέα μέτρα από το 2012. Τούτο έχει προαναγγείλει από τον περασμένο Οκτώβριο ο ίδιο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα μαξιλάρι μέτρων της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 1,1 δισ. ευρώ ) το οποίο μπορεί να κλείσει την τρύπα το 2012. Δεν διευκρίνισε όμως ποια είναι αυτά τα μέτρα και πώς θα εφαρμοστούν. Ένα δεύτερο σημαντικό δημοσιονομικό θέμα είναι αυτό των δαπανών. Το βασικό ζητούμενο είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων που αναμένεται να αυξήσουν κατά 2 δισ. ευρώ.
Έτοιμη η Ιαπωνία να βοηθήσει την Ε.Ε.
«Η Ευρώπη πρέπει να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά»
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίκο Νόντα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να βοηθάει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση χρέους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το επίπεδο συμμετοχής του Τόκιο στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χαβάη, στο πλαίσιο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), η υπερπήδηση των δυσκολιών είναι κυρίως θέμα των χωρών της ευρωζώνης. Πρόσθεσε όμως ότι η Ιαπωνία είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της.
Ν. Βάλτερ: Μην πιέζετε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ
EΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ
Να σταματήσει να πιέζει την Ελλάδα για έξοδο από το ευρώ καλεί τη γερμανική κυβέρνηση ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Νόρμπερτ Βάλτερ.
Με αφορμή το συνέδριο των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που αρχίζει σήμερα στη Λειψία, ο Νόρμπερτ Βάλτερ απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Μέρκελ να σταματήσει να ωθεί την Ελλάδα σε έξοδο από την ευρωζώνη.
"Με τον τρόπο αυτόν η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος στους ψηφοφόρους της", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, σε συνέντευξή του τους την εφημερίδα Rheinische Post. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του κοινού νομίσματος δεν θα έλυνε τα προβλήματα, απλώς θα καθιστούσε την βόρεια Ευρώπη μεταναστευτικό προορισμό για πολλούς Έλληνες.
Η επιστροφή στη δραχμή θα έκανε τους Έλληνες να υποφέρουν, υποστηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος διευκρινίζοντας: "Οι Έλληνες δεν θέλουν ένα πληθωριστικό νόμισμα που θα υποτιμάται διαρκώς. Ένα τέτοιο νόμισμα θα ήταν η δραχμή".
Στο σημερινό τακτικό συνέδριο των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών έχει κατατεθεί πρόταση που προβλέπει την έξοδο απείθαρχων χωρών από την ευρωζώνη.
Πηγή: Deutsche Welle
Στροφή σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης
Σημαντικά περιορισμένες είναι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, με πολλούς καταναλωτές να βάζουν φέτος, αντί για 1.000 λίτρα που συνήθως έβαζαν στις δεξαμενές τους, μόλις 500 λίτρα ή και λιγότερα.
Οι πρατηριούχοι καυσίμων τονίζουν μάλιστα, πως οι παραγγελίες για προμήθεια πετρελαίου δεν αυξήθηκαν ούτε αυτές τις ημέρες, που η θερμοκρασία σημείωσε κατακόρυφη πτώση.
Όπως δήλωσε στα "Νέα", ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μ. Κιούσης, "στα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρείται πτώση της κίνησης για αγορά πετρελαίου κατά 30% και κατά 50% στην περιφέρεια".
Κατά συνέπεια, αρκετοί πολίτες αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. "Ειδικά στην περιφέρεια, θα έχουμε αφανισμό των δασών", σημείωσε, θέλοντας να δείξει τη συχνότητα με την οποία θα ανάβουν ξυλόσομπες και τζάκια.
Παράλληλα, αυξημένη είναι και η ζήτηση στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών για ηλεκτρικές θερμάστρες και σόμπες πετρελαίου.
Σημειώνεται δε, πως εδώ και αρκετές ημέρες, κάτοικοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν την προτίμησή τους προς τη βιομάζα, μετά και την άρση της απαγόρευσης χρήσης τέτοιων εγκαταστάσεων, από το ΥΠΕΚΑ.
Η αντικατάσταση ενός λέβητα πετρελαίου με καυστήρα βιομάζας είναι εύκολη υπόθεση. Οι σόμπες πέλετ συνδέονται με το δίκτυο καλοριφέρ, τοποθετούνται στους εσωτερικούς χώρους και παρέχουν ζεστό νερό σε όλο το σπίτι.
Το κόστος αντικατάστασης κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ, ενώ η αγορά καυστήρα πέλετ ΑΑ' ενεργειακής κλάσης ξεκινά από 3.800 ευρώ, με την εξοικονόμηση για τους καταναλωτές να ανέρχεται έως και στο 50%.
Στα μειονεκτήματά του ωστόσο, συγκαταλέγεται η συχνή συντήρηση των καυστήρων, καθώς καίνε στεγνό ξύλο.
Τίποτα δεν πάει χαμένο...
Τα κουκούτσια από τις ελιές χρησιμοποιούν κατά κόρον κυρίως σε χωριά της Βορείου Ελλάδας και της Πελοποννήσου, με την μετατροπή στο λέβητα να ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.
Για τη θέρμανση ενός σπιτιού χρειάζεται για όλο τον χειμώνα περίπου 25 κυβικά μέτρα κουκούτσια, ενώ το κόστος του βιοκαύσιμου ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.
Στον νομό Πέλλας, με ένα ειδικό σύστημα, τα κουκούτσια από τα ροδάκινα αποτελούν για αρκετούς ιδανική μορφή βιομάζας, που κάνει τη δουλειά του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου.
Μαραθώνιος Παπαδήμου για την 6η δόση
Ασφυκτικές πιέσεις από την ΕΕ για άμεση εφαρμογή των σκληρών μέτρων δέχεται ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Προγραμματικές δηλώσεις τη Δευτέρα με το βλέμμα στην 6η δόση. Επιστρέφουν τρόικα και Ράιχενμπαχ.
Μπορεί ο Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις να είναι αποδεκτός από την κοινή γνώμη, ωστόσο η δημοφιλία του αναμένεται να δοκιμαστεί με το καλημέρα, καθώς όλα δείχνουν ότι η πολιτική λιτότητας θα ενταθεί.
Οι πιέσεις από την Ευρώπη είναι ασφυκτικές, με τους Μέρκελ και Σαρκοζί να προειδοποιούν πως δεν πρόκειται να δεχθούν άλλες καθυσερήσεις.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί.
Σαρκοζί και Μέρκελ επισήμαναν στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας "την επείγουσα ανάγκη της πλήρους και ολοκληρωτικής εφαρμογής όλων των δεσμεύσεων" που έχουν αναληφθεί από την Αθήνα, κυρίως εκείνων που περιέχονται στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων.
Το κλίμα κατά τη διάρκεια της 45λεπτης τηλεδιάσκεψης ήταν καλό, ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει την εμπιστοσύνη των εταίρων της μετά τα όσα έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Επιστρέφει η τρόικα
Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα η τρόικα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης και την έναρξη υλοποίησης του νέου δανειακού προγράμματος, με βάση τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής στις 26 Οκτωβρίου.
Επιπλέον, στην Αθήνα αναμένεται, λίγο μετά την τρόικα και η ομάδα εργασίας της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ. Η ομάδα εργασίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Ψήφος εμπιστοσύνης την Τετάρτη
Εν μέσω πιέσεων για την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να εκταμιευθεί η 6η δόση, ο Λουκάς Παπαδήμος θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα αρχίσει το απόγευμα της Δευτέρας, θα συνεχιστεί την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, με ονομαστική ψηφοφορία.
Ο πρωθυπουργός είχε το Σάββατο συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο Λ. Παπαδήμος είχε επίσης συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ενόψει και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.
Επιστολές Βενιζέλου στα μέλη της κυβέρνησης
Επιστολές προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Στις επιστολές, καταγράφονται ανά υπουργείο οι προτεραιότητες, οι οποίες απορρέουν από το αναθεωρημένο πρόγραμμα στήριξης, τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της 6ης δόσης και τους εφαρμοστικούς νόμους.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στόχος των επιστολών αυτών, αντίγραφα των οποίων κοινοποιήθηκαν στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, είναι να διευκολυνθούν η σύνταξη των προγραμματικών δηλώσεων και η άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης.
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη... δραχμή
Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, έχει προετοιμαστεί για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στο τραπέζι τρία σενάρια με κοινό στοιχείο την επιστροφή στη δραχμή
Σενάρια πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει επεξεργαστεί η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με το Spiegel.
Αυτά θα γίνουν πραγματικότητα στην περίπτωση που η κυβέρνηση Παπαδήμου αποφασίσει να μην ακολουθήσει το συμφωνημένο πρόγραμμα λιτότητας.
Το βασικό σενάριο βασίζεται στην εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα χειροτερεύσει πολύ.
Σε αυτή την περίπτωση, η έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση θα μπορούσε μάλιστα να συμβάλει στην ενίσχυση της Ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, μετά από μια αρχική περίοδο αναταράξεων.
Το σκεπτικό είναι ότι η νομισματική ένωση θα μπορούσε να γίνει πιο σταθερή χωρίς τα πιο αδύναμα μέλη της.
Ένα χειρότερο, προβλέπει ότι οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη θα είναι λιγότερο ευνοϊκές. Σ' αυτή την περίπτωση, η Ιταλία και η Ισπανία θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών και το κόστος δανεισμού τους θα αυξάνονταν.
Υπό αυτό το σενάριο, το EFSF θα αναγκάζονταν να χορηγήσει φρέσκο χρήμα σ' αυτές τις χώρες. Για να πετύχει όμως αυτό, το EFSF θα πρέπει να επεκταθεί το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να διαθέτει δυνατότητα δανεισμού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ.
Το χείριστο σενάριο προβλέπει ότι θα υπήρχε δραματική υποτίμηση του νέου νομίσματος της Ελλάδας έναντι του ευρώ.
Αυτό θα είχε μεν την θετική επίπτωση του να καταστήσει τις εξαγωγές της χώρας φθηνότερες, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις θα υποσκέλιζαν τα όποια οφέλη. Το χρέος της χώρας θα αυξάνονταν παρά το "κούρεμα", αφού τα χρέη της Ελλάδας θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας θα υποβαθμίζονταν άμεσα για μια ακόμα φορά και οι ελληνικές εταιρείες θα το εύρισκαν εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσουν πρόσβαση σε λεφτά διότι οι τράπεζες της χώρας επίσης θα αποκόπτωνταν από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.
Πολλές εταιρείες θα χρεοκοπούσαν διότι και το δικό τους χρέος θα ήταν σε ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί ακόμα εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους.
Η εγχώρια κατανάλωση θα κατέρρεε, κάνοντας το πρόβλημα ακόμα χειρότερο. Η χώρα θα χρειαζόταν δεκαετίες για να απαλλαγεί από αυτόν τον φαύλο κύκλο, ενώ και άλλα κράτη θα μπορούσαν να μπουν στην δίνη αυτή.
Πάντως, σύμφωνα με το Spiegel, γερμανικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως το πιο αρνητικό σενάριο δεν είναι πιθανό.
Στοπ στους φόρους, νέο ασφαλιστικό και μειώσεις στους μισθούς
Η κυβέρνηση βάζει φρένο σε περαιτέρω αυξήσεις των φόρων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου Ασφαλιστικού και μειώσεων στους μισθούς του Δημοσίου. Επιταχύνονται αποκρατικοποιήσεις και κλείσιμο οργανισμών.
Έρχεται μαραθώνιος αλλαγών και λιτότητα έως το 2015 στο νέο πιο σκληρό μνημόνιο που θα παρουσιασθεί σήμερα μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη Βουλή. Κούρσα συσκέψεων και για τον Ε. Βενιζέλο.
Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων τις ΕΕ, η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την έκτη δόση, ενώ η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ κρέμεται από μια κλωστή.
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου Ασφαλιστικού, αν διαπιστωθεί υπέρβαση κόστους, με βάση την αναλογιστική μελέτη που θα γίνει.
Στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2014.
Παράλληλα, το μνημόνιο προαναγγέλλει και νέο φορολογικό έως την άνοιξη, ενώ μεταξύ άλλων επιβάλλει το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
"Ειδικότερα, στο κεφάλαιο που αφορά νέο φορολογικό σύστημα προσδιορίζεται η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τον Μάρτιο και προβλέπεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να υπάρχει το περιθώριο για μειώσεις συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών", επισημαίνει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Έθνους", αναμένεται να βάλει φρένο σε περαιτέρω αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και νέες οριζόντιες περικοπές στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.
Επίσης, επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις με στόχο έσοδα 35 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2014 και συνολικά 50 δισ. ευρώ έως το 2015, ενώ θα κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί.
Και νέο μισθολόγιο
Το νέο μνημόνιο επιφυλάσσεται για νέα τροποποίηση του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, αν διαπιστωθεί ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το προβλεφθέν.
Σύμφωνα με το "Έθνος", αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του επόμενου μήνα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν και οι παρακρατήσεις στους μισθούς για τον Νοέμβριο. Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο να γίνουν σε δόσεις ενώ σημειώνεται πως οι μεγαλύτερες απώλειες στα εισοδήματα θα είναι έως 25%.
Πεντε υπουργοι...
...οχι ολοι κηπουροι με πεντε ποτηρια νερο στο τραπεζι ανταλλασουν αποψεις για αμυντικα θεματα.Καποια στιγμη λενε ''Βγαζουμε μια φωτογραφια?''.Φωναζουν και τον Α/ΓΕΕΘΑ,που αναμενει στον προθαλαμο,για να γινει ομορφο το πλανο.Αυτος χαρουμενος που του δωσαν σημασια ερχεται και καθεται διπλα τους φυσικα σε σταση προσοχης μεταφεροντας και οχι φεροντας τα χειροκτια του.ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΤΣΙ?
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô