Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Τι αλλάζει σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις απόλυσης

Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι, είναι, μεταξύ άλλων (καθώς υπάρχει και η ανατροπή στο ισχύον εργασιακό καθεστώς), τα μεγάλα θύματα του 3ου Μνημονίου, το νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με τη μορφή του ενός άρθρου. Με το νέο Μνημόνιο, καταργούνται τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, εισάγονται κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις που φθάνουν έως και το 25%, γίνονται περικοπές στα ειδικά μισθολόγια έως το 27% για τους βασικούς μισθούς, καθώς και μειώσεις στις αποδοχές των αιρετών και των υπαλλήλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ΝΠΙΔ κατά κύριο λόγο), ενώ τον δρόμο της εξόδου από το Δημόσιο, έως το τέλος του έτους, παίρνουν 2.000 υπάλληλοι.

Παράλληλα, καταργούνται όλα τα κοινωνικά επιδόματα και αντικαθίσταται από ένα, το οποίο, όμως, θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια .

Ειδικότερα, για τη δαπάνη για τους μισθούς προβλέπονται τα εξής:

- Καταργούνται, από 1/1/2013, τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, και των ΟΤΑ. Με τις ίδιες διατάξεις, καταργούνται τα επιδόματα εορτών και αδείας και για όλους τους υπαλλήλους και τους μισθωτούς των ΝΠΙΔ.

-Αναστέλλεται, από 1/1/2013 και έως το τέλος του 2016, η χορήγηση των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και των Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

-Ισχύουν, αναδρομικά από 1/8/2012, οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες κυμαίνονται από 3% έως και 27%, όσον αφορά τους βασικούς μισθούς ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, ένστολων , διπλωματών και δικαστικών. Επίσης, «ψαλιδίζονται» και τα επιδόματα που λαμβάνουν. Επιπλέον, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορισθεί ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών, λόγω της εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπουν την περικοπή των αποδοχών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια.

-Τίθενται τα 1.900 ευρώ τον μήνα, ως ανώτατο πλαφόν για όλους τους εργαζόμενους σε φορείς και οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης.

-Μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Η μείωση αυτή, επεκτείνεται αυτομάτως και στην αντιμισθία των συμπαραστατών του δημότη και της επιχείρησης και των περιφερειακών συμπαραστατών του πολίτη και της επιχείρησης.

-Καταργείται και η καταβολή αποζημίωσης στους αιρετούς από τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής των δήμων και των λοιπών επιτροπών των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν.382/2010.

-Μειώνονται εκ νέου οι αποδοχές των γενικών γραμματέων υπουργείων, των γενικών γραμματέων αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς και των ειδικών γραμματέων υπουργείων.

-Προβλέπεται η πλήρης ένταξη των υπαλλήλων της ΕΥΠ και της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου.

-Καταργείται, από 1/1/2013, το χρονοεπίδομα που καταβάλλεται στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Στις συντάξεις, προβλέπονται:

-Μειώσεις για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα έως 25%. Η μείωση βαίνει αυξανόμενη, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ή των συντάξεων, ως εξής:

α. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1000,01 έως 1500,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 5%.

β. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.500,01 έως 2000,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 10%.

γ. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 2000,01 έως 3000,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 15%.

δ. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 3000,01 έως 4000,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 20%.

ε. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 4000,01 ευρώ και άνω, η μείωση ανέρχεται σε 25%.

Για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, οι περικοπές φθάνουν έως και το 15%, ως εξής:
α) Για συνολικά καταβαλλόμενο ποσό άνω των 1.000, ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.

β) Από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.

γ) Από 2.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό του ανωτέρω κατά περίπτωση ποσοστού μείωσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί την 31/12/2012 μετά την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

- Αυξάνεται, κατά 2 έτη, από 1/1/2013 το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την ημερομηνία αυτή και εφεξής.

-Καταργείται για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, γενικά, η χορήγηση δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος άδειας.

-Το όριο ηλικίας του 60ου έτους, ως προϋπόθεση για την καταβολή του ΕΚΑΣ, αυξάνεται από 1/1/2014 στο 64ο έτος .

-Θεσπίζεται από 1/1/2013 ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720 ευρώ μηνιαίως.

Ταυτόχρονα, προβλέπονται περαιτέρω περιορισμοί στο σχετικό δικαίωμα. Έτσι, σε περίπτωση που η δικαιούχος έχει και άλλα εισοδήματα, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης όταν το ποσό των εισοδημάτων αυτών υπερβαίνει τα 8640 ευρώ ετησίως (αναγωγή σε ετήσια βάση του ποσού των 720 ευρώ).

Εάν τα εισοδήματά της είναι μικρότερα του ανωτέρω ετήσιου ποσού, αλλά με συνυπολογισμό και του ποσού της κύριας σύνταξης το υπερβαίνουν, η κύρια σύνταξη των 720 ευρώ μειώνεται κατά το υπερβάλλον ποσό (η αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που αυτά είναι ανήλικα ή ανάπηρα κατά ποσοστό 67% και άνω ή σπουδάζουν).

- Καταργείται η συνταξιοδότηση από το Δημόσιο των βουλευτών και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α΄ βαθμού που θα εκλεγούν μετά την ισχύ του νόμου αυτού, και μειώνονται οι καταβαλλόμενες στα πρόσωπα αυτά συντάξεις ή χορηγίες,

Στα οικογενειακά επιδόματα, αλλάζει ριζικά το καθεστώς που τα διέπει:

-Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων θα καταβάλλεται βάσει κλιμακούμενου εισοδηματικού κριτηρίου .

Οι οικογένειες που δικαιούνται το επίδομα αυτό, διαιρούνται αναλόγως του ισοδυνάμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (α) έως έξι χιλιάδες ευρώ, που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (β) από 6.001- 12.000 ευρώ, που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, και (γ) από 12.001- 18.000 ευρώ, που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, ως εξής: 40 ευρώ ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, 80 ευρώ ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, 130 ευρώ ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και 180 ευρώ ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα 60 ευρώ. Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας, θα λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό του προηγούμενου της χορήγησης έτους.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική διάταξη για τη διαθεσιμότητα και την έξοδο των υπαλλήλων από το Δημόσιο, η οποία προβλέπει τα εξής:

-Εισάγεται, στη μεγαλύτερη δυνατή έκτασή του, ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, ενώ εισάγεται η διαθεσιμότητα. Η κατάργηση των θέσεων έχει ως άμεση συνέπεια την αυτοδίκαιη θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, για την οποία εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις.

Η διαθεσιμότητα διαρκεί ένα έτος, μετά την πάροδο του οποίου ο υπάλληλος απολύεται, εφόσον δεν μεταταχθεί ή μεταφερθεί σε άλλη θέση.

-Ο θεσμός της διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης οργανικών θέσεων, αναμορφώνεται και διευρύνεται όσον αφορά τις παρεχόμενες δυνατότητες, δεδομένου ότι το προσωπικό που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, εκτός από τις προβλεπόμενες ήδη από το ισχύον δίκαιο περιπτώσεις εκούσιας μετάταξης, μπορεί επιπλέον να μετατάσσεται υποχρεωτικά ή να μεταφέρεται με ταυτόχρονη μεταβολή της υπηρεσιακής σχέσης του σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή να μετακινείται πρόσκαιρα ή να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης..

-Η τυχόν μη συμμόρφωση του υπαλλήλου με την πράξη υποχρεωτικής μετάταξης ή υποχρεωτικής τοποθέτησής του για ορισμένο χρόνο ή υπαγωγής του σε πρόγραμμα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης, οδηγεί σε άμεση απόλυσή του.

-Καταργούνται οι οργανικές θέσεις σε ορισμένες κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες, για τις οποίες κρίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων στους οποίους ανήκουν οργανικά.

Ειδικότερα, η περίπτωση αφορά θέσεις των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού- Λογιστικού, Διοικητικού- Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων υπαλλήλων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής.

Στη σχετική διάταξη τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, αναμένεται τουλάχιστον 2.000 υπάλληλοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφέτος, σύμφωνα με το οποίο είτε θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, είτε θα αποχωρήσουν.

Έτσι, η χώρα ανταποκρίνεται και στη δέσμευσή της, η οποία προβλέφθηκε σε αντικατάσταση τής ήδη νομοθετημένης υποχρέωσης αποχώρησης 15.000 υπαλλήλων το 2012».

Επίσης, στην πλήρη απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών προχωρά η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο.

Οι ρυθμίσεις, ειδικότερα, αφορούν:

1. Στο επάγγελμα του ορκωτού εκτιμητή

2. Στην απελευθέρωση της υπηρεσίας εκμίσθωσης ιδιωτικής χρήσης επιβατηγών αυτοκινήτων (παροχή υπηρεσίας μίνι βαν από ξενοδοχεία)

3. Στη διάθεση βρεφικού γάλακτος (έως 6μηνών) ελεύθερα και όχι μόνο από φαρμακεία

4. Στην τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε υπεραγορές τροφίμων

5. Στα επαγγέλματα του λογιστή και του φοροτεχνικού και ιδίως στην άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος

6. Σε παρεμβάσεις στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης

7. Στο επάγγελμα του φορτοεκφορτωτή, τις επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης και τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας

8. Στους οδοντοτεχνίτες, Η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου θα χορηγείται πλέον όχι μόνον σε όσους έχουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα και εταιρίες με οποιαδήποτε νομική μορφή, με την προϋπόθεση να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ο κάτοχος βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη

9. Στους φυσικοθεραπευτές. Η βεβαίωση λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και σε εταιρίες με οποιαδήποτε νομική μορφή από την οικεία περιφέρεια

10. Στην ελεύθερη πώληση και διακίνηση εφημερίδων, περιοδικών και εν γένει εντύπων από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

11. Στην ελεύθερη μίσθωση φορτηγών αυτοκινήτων μικτού βάρους έως και 3,5 τόνων από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

*Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρύθμιση για το ζήτημα της καταβολής από τις τράπεζες των 555,6 εκατ. ευρώ, που οφείλουν στο Δημόσιο για τη στήριξη που έχουν λάβει μέσω προνομιούχων μετοχών.

Πτώση 38,6% στις άδειες κυκλοφορίας οχημάτων το 10μηνο 2012

Πτώση κατά 38,6% είχαν τα αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) που κυκλοφόρησαν κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2012, ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2011, διαμορφούμενα σε 67.265 αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τα...
στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μείωση 35,2% είχε παρουσιάσει το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.
Τέλος, η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών (άνω των 50 cc) κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2012 ανήλθε σε 31.233, έναντι 44.505 το 2011, παρουσιάζοντας μείωση =29,8%. Μείωση 21,1% είχε παρουσιάσει το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.

Ομαδική παραίτηση 40 στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος

Σοκ για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και -για εντελώς διαφορετικούς λόγους - στην κοινωνία προκαλεί η ομαδική παραίτηση 40 κορυφαίων στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω της διάταξης που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στον νόμο περί αποκρατικοποιήσεων (άρθρο 6), που ορίζει ότι ο ανώτατος μισθός των διοικήσεων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από τις 5.000 ευρώ μικτά (ή 2.900 ευρώ καθαρά).

Ανάμεσα στους παραιτηθέντες είναι και ο Διευθυντής Εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, Γιάννης Γούσιος, ο οποίος αντικαθίσταται από την Βασιλική Ζάκκα, η οποία συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αποχωρούν επίσης ο διευθυντής Ασφαλιστικής Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, Χαράλαμπος Βογιαντζής, ο διευθυντής οικονομικών μελετών, Ισαάκ Σαμπεθάι, ο Οικονομικός Διευθυντής της ΤτΕ, Χ. Παπακωνσταντίνου, ο Διευθυντής Ελέγχων και ο Διευθυντής Εσωτερικής Επιθεώρησης.

Σε υψηλούς τόνους στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο στην Επιτροπή Οικονομικών, απορρίφθηκε από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, η ένσταση που είχε διατυπώσει η αντιπολίτευση για την απόφαση της κυβέρνησης να εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα συμφωνίας με την τρόικα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016. Ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε την ψήφιση των μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία.

"Εισάγεται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, διότι περιέχει διατάξεις για την εφαρμογή μνημονιακών μας υποχρεώσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης. Με λίγα λόγια, η άμεση εκταμίευση είναι απαραίτητη για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Κατανοώ τις ενστάσεις που εκφράζονται για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όμως όλα τα υπουργεία κινούμαστε σε ένα εντελώς ασφυκτικό πλαίσιο για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει και παράκαμψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών", είπε.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα".

"Όλα κινούνται σε ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει παράκαμψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών", απάντησε ο κ. Στουρνάρας.

"Χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κάνετε αυτή την κατάπτυστη δήλωση που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές που θεωρούσαμε ότι τις έχουμε ξεπεράσει. Αποτελεί το πραξικόπημα των πραξικοπημάτων. Κουρελιάζετε το Σύνταγμα", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι αλλάζει σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις απόλυσης
Αυτές είναι οι αλλαγές στα εργασιακά

* Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε πηγαδάκι, δήλωσε ότι είναι άυπνος, καθώς ξενύχτησε με το νομοσχέδιο. Είπε δε χαρακτηριστικά ότι είναι σαν "σταφιδιασμένη γριά".

Τις αιτιάσεις του κ. Λαφαζάνη απέρριψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Α. Μπέζας, τονίζοντας ότι η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, ως κατεπείγουσα, προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, κάλεσε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από την ουσία των απόψεών τους, να δείξουν ότι λειτουργούν συντεταγμένα. "Ακραίες εκφράσεις, όπως ανομία ή μνημονιακή δημοκρατία, κάθε άλλο παρά βοηθούν. Χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση δεν μπορούμε να αδρανήσουμε. Οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε", είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νώντας Μαριάς, σημείωσε ότι κανείς βουλευτής δεν είχε το χρόνο σε λίγες ώρες να διαβάσει 753 σελίδες, που αλλάζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, έκανε λόγο για επαίσχυντα άρθρα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μελετηθεί το νομοσχέδιο και έτσι δεν δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσει το κόμμα του και ορισμένα άρθρα που θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, έκανε λόγο για υποχρέωση του πολιτικού κόσμου να διατηρήσει την πολιτική του κουλτούρα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του, με όλες τις ενστάσεις που έχει εκφράσει επί του πολυνομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά, προσχωρεί στη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε ότι έχει εξαντληθεί το ελληνικό λεξιλόγιο για να χαρακτηριστεί αυτό το πολυνομοσχέδιο "νεκροθάφτης" και έκανε λόγο για "απαράδεκτη διαδικασία και προσχηματική συζήτηση για ένα νομοσχέδιο καρμανιόλα".

Αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο τα κόμματα της συμπολίτευσης υποστήριζαν τη διαδικασία του κατεπείγοντος του πολυνομοσχεδίου, αμφισβήτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Για αρκετή ώρα υπήρχαν έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του κ. Μπέζα, που επέμενε ότι η ονομαστική φανερή ψηφοφορία ήταν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

"Η ιστορία θα σας κρίνει και θα σας κρίνει πολύ αυστηρά", τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

"Εγκαινιάσατε νέο τρόπο διαδικασίας της ψηφοφορίας δια την εις άτοπον απαγωγή", ανέφερε ο Ν. Μαριάς.

Το πολυνομοσχέδιο των 216 σελίδων, που περιλαμβάνει όλα τα μέτρα σε ένα μόνο άρθρο, θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την Τετάρτη. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Την Κυριακή θα τεθεί προς ψήφιση ο προϋπολογισμός.

Οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Μάχη για την πολιτική του επιβίωση και την επανεκλογή του στο Λευκό Οίκο δίνει ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιο μάχονται στήθος με στήθος και το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις ψήφους των πολιτειών που δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής ξεκάθαρη προτίμηση σε κάποιον από τους δύο.  Μέχρι στιγμής οι
δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις πολιτείες όπου το αποτέλεσμα «παίζεται» ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ. Μέχρι στιγμής οι αναλυτές δεν αποκλείουν μία πυρείο νίκη του Μπαράκ Ομπάμα, δηλαδή να κερδίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών τις 270 ψήφους των εκλεκτόρων αλλά ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος να κερδίσει περισσότερες πολιτείες. Ωστόσο επιμένουν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι απίθανο καθώς τα αποτελέσματα σε κάθε πολιτεία ακολουθούν την τάση που υπάρχει εθνικό επίπεδο και επομένως είναι απίθανο ο Μιτ Ρόμνεϊ να κερδίσει τις περισσότερες πολιτείες.

Οι πολιτείες όπου θα δοθεί σκληρή μάχη θα είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Άϊοβα, το Νιου Χάμσαϊρ, το Οχάιο και η Βιρτζίνια που συνολικά διαθέτουν 79 ψήφους. Ένα μικρότερο ντέρμπι αναμένεται στο Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Ο χάρτης της Washington Post για τις προβλέψεις του αποτελέσματος. Κάθε υποψήφιος χρειάζεται 270 εκλέκτορες προκειμένου να κερδίσει την προεδρία. Κάθε πολιτεία έχει τον αντίστοιχο αριθμό εκλεκτόρων ανάλογα με τον πληθυσμό της. Ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί 186 εκλέκτορες και ακόμη 57 είναι πιο κοντά στον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Ο Μιτ Ρόμνεϊ έχει 170 εκλέκτορες και ακόμη 36 βρίσκονται πιο κοντά στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. Το αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί στις αναποφάσιστες πολιτείες που συνολικά έχουν 89 εκλέκτορες

Στουρνάρας: Αμεση εκταμίευση της δόσης ή άτακτη χρεοκοπία

Την υπερψήφισή του πολυνομοσχεδίου με την «αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας» συνέδεσε κατά τη σημερινή συζήτησ του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος έκανε λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και για νομοσχέδιο «σφαγείο». Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να εγκρίνουν την διαδικασία του κατεπείγοντος, λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης.

Με απλά λόγια η άμεση εκταμίευση δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας. Όλα κινούνται σε ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει παράκαμψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών».

Αυτό προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του κ. Λαφαζάνη, ο οποίος είπε ότι «χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κάνετε αυτή την κατάπτυστη δήλωση που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές που θεωρούσαμε ότι τις έχουμε ξεπεράσει.

Αποτελεί το πραξικόπημα των πραξικοπημάτων. Κουρελιάζετε το Σύνταγμα. Κάνετε εκτροπή προκειμένου να επιβάλλετε μια αδίστακτη χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα. Ποιος βουλευτής μπορεί να διαβάσει 800 σελίδες σε λίγες ώρες;».

«Επι 4 μήνες διαπραγματεύεστε αυτό το νομοσχέδιο τέρας και σφαγείο. Ποιον κοροϊδεύεται και εμπαίζετε; Θέλετε να αλλάξετε το εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο της χώρας σε λίγες ώρες.

Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να το κάνετε. Διαβάστε την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου που ακυρώνει ως αντισυνταγματικές τις συνταξιοδοτικές διατάξεις.

Σε περιόδους δημοκρατίας ουδέποτε έχει επιχειρηθεί αυτό που επιχειρείτε σημερα εσείς» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεν: Το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει για την Ελλάδα

Η απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας πρέπει να ληφθεί στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν. Σημειώνεται ότι το Reuters δημοσίευσε δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ΕΕ, με την οποία εγείρονταν αμφιβολία για το αν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, καθώς ο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν υπήρχε ακόμη συμφωνία για τον τρόπο μείωση του χρέους της χώρας.

Ο κ. Ρεν, όμως, εξέφρασε διαφορετική άποψη.

«Χρειαζόμαστε μία κοινή άποψη για τον τρόπο μείωσης του βάρους του χρέους στο συμβούλιο της 12ης Νοεμβρίου και έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε αυτή την κοινή άποψη», δήλωσε ο Επίτροπος μετά τη σύνοδο των οικονομικών αξιωματούχων των χωρών της G 20 (των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου).

«Παράλληλα ή για την ακρίβεια πριν από την απόφαση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται πρώτα να υιοθετήσει ένα δημοσιονομικό πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια θα ζητηθεί από την ελληνική Βουλή να επικυρώσει αυτό το πακέτο ως προηγούμενες δράσεις, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία απόφαση την επόμενη Δευτέρα», συνέχισε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας:

«Είμαστε σε τροχιά να πάρουμε την απόφαση στις 12 Νοεμβρίου, αλλά αυτό θα απαιτήσει αρκετή δουλειά ακόμη από όλους, συμπεριλαμβανομένων της ελληνικής Βουλής και των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Ερωτηθείς, αν η επαναγορά του ελληνικού χρέους είναι η προτιμητέα επιλογή, απάντησε: «Αναμένω ότι θα χρειασθούμε ένα συνδυασμό στοιχείων και σίγουρα δεν θα απέκλεια το θέμα της επαναγοράς του χρέους, αλλά είναι ακόμη λίγο πρόωρο να πούμε κάτι οριστικό για το ζήτημα αυτό».

Δε θα θεωρούν φορολογικά στοιχεία όσοι χρωστούν πάνω από 6.000 ευρώ

Φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμες και απαιτητές φορολογικές υποχρεώσεις άνω των 6.000 ευρώ δεν θα μπορούν να θεωρούν φορολογικά στοιχεία. Το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει πως έως την 1η Ιανουαρίου 2014 ο προϊστάμενοι των Εφοριών δεν θα θεωρούν φορολογικά στοιχεία σε υπόχρεο οι οποίος:

- Δεν έχει εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες και απαιτητές υποχρεώσεις του από πάσης φύσης φόρους του Δημοσίου από την επαγγελματική του δραστηριότητα, από δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, πρόστιμα για παραβάσεις των διατάξεων του νόμου αυτού, τέλη ή εισφορές που βεβαιώνονται από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, όταν το σύνολο των υποχρεώσεων αυτών, χωρίς τις νόμιμες προσαυξήσεις ξεπερνά τις 6.000, εκτός αν έχει υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών.

- Δεν έχει υποβάλει στη δημόσια οικονομική υπηρεσία δηλώσεις απόδοσης οποιουδήποτε παρακρατούμενου ή επιρριπτόμενου φόρου, τέλους, εισφοράς από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Κατ' εξαίρεση των πιο πάνω ο προϊστάμενος της Εφορίας θα μπορεί με απόφασή του, να εγκρίνει τη θεώρηση περιορισμένου αριθμού φορολογικών στοιχείων, αφού ο υπόχρεος καταβάλλει μέρος της οφειλής του.

Μια εκτίμηση-σοκ του Bloomberg για την Ελλάδα

Η μόνη «σωτηρία» της Ελλάδας, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι να τερματιστεί ο επιπρόσθετος δανεισμός. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την μη περαιτέρω χορήγηση δανείων από τους διεθνείς πιστωτές, την διαγραφή χρέους από κρατικούς και ιδιώτες δανειστές και με την αύξηση της εγχώριας. ανταγωνιστικότητας σε τέτοιο σημείο, ώστε να δοθεί μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος προβάλλει την άποψη ότι η κήρυξη χρεοκοπίας και η ταυτόχρονη έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα έλυναν το πρόβλημα, παρά την περίοδο προσαρμογής και αναταραχών, που θα διαρκούσε για αρκετούς μήνες.

Η τρέχουσα «μαλακή» τακτική με τον δανεισμό διεθνούς χρήματος στις εγχώριες ελίτ δεν επέφερε παρά μηδαμινά αποτελέσματα σε δομικές, οικονομικές προσαρμογές και, αντί για την επιδιωκόμενη απαλή μετάβαση σε μια καλύτερη θέση εντός της ευρωζώνης, η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω πλήρους κατάρρευσης της παραγωγής της.

Το Bloomberg αποδίδει αυτό το αποτέλεσμα στην ανικανότητα των ελληνικών πολιτικών ελίτ να προχωρήσουν στις αλλαγές που απαιτούνται. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν μπορεί να επανακτηθεί μέσω περικοπής μισθών και αύξησης φόρων και το θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι, χωρίς τις αναγκαίες δομικές αλλαγές, μόνη διαθέσιμη επιλογή αποτελεί η έξοδος από την ευρωζώνη, μιας και η εξάρτηση της Ελλάδας από τα δανεικά δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

Ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση στην οποία προχωρεί το Bloomberg για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Θεωρεί ότι τα κόμματα της χώρας ασχολούνται περισσότερο με τις μεταξύ τους διαμάχες παρά με τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον μοχλό της ανάπτυξης της χώρας. Εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βλέπουν την περίσταση ως ιστορική ευκαιρία περιθωριοποίησης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ώστε να σχηματισθεί ένα νέο διπολικό σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματά της Κεντροαριστεράς, αντιλαμβανόμενα αυτή την τακτική, αποφάσισαν να αντιταχθούν στα κατά βάση λογικά μέτρα που προτάθηκαν από την τρόικα, ώστε να αναγάγουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία. Προϊόν αυτού του «παιχνιδιού» είναι το πολιτικό αδιέξοδο και η αδυναμία ελέγχου του χρέους, το οποίο δεν μπορούν να «χαλιναγωγήσει» κανένα πακέτο βοήθειας.

Πόση σύνταξη χάνουν όσοι πιάσουν δουλειά

Οποιος συνταξιούχος κάτω των 55 ετών (53 για τους Στρκους) αναλαμβάνει εργασία θα χάνει τη σύνταξή του, ενώ πάνω από αυτή την ηλικία θα χάνει το 70% του τμήματος της σύνταξης που κυμαίνεται πάνω από 991,2 ευρώ το μήνα.
Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του ΙΚΑ σε εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου. Το μέτρο αφορά όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο, ενώ όσοι ήδη εργάζονται χωρίς πέναλτι υπάγονται στις νέες δρακόντειες ρυθμίσεις από τις αρχές του 2013. Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τη 15η Ιουλίου 2010 υπάγονται στις ακόλουθες διατάξεις:
* Θα διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 ετών και αναλαμβάνουν εργασία.
* Οσοι είναι πάνω από αυτή την ηλικία θα μπορούν να εργαστούν, αφού πρώτα το δηλώσουν στο Ταμείο τους, με αυστηρούς όμως περιορισμούς που φτάνουν μέχρι την περικοπή της σύνταξης. Συγκεκριμένα, θα περικόπτεται κατά 70% το ποσό της σύνταξης που ξεπερνά τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (991,2 ευρώ το μήνα). Μόνο από τις κύριες συντάξεις.
Οι διπλοσυνταξιούχοι
* Αν ο δικαιούχος λαμβάνει δύο συντάξεις, αυτές θα αθροίζονται και εάν το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 991,2 ευρώ, θα περικόπτεται το 70% της μεγαλύτερης σύνταξης (ΒΛΕΠΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ). Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να υπάρχει σχετική συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων ασφαλιστικών φορέων.
Οσον αφορά τις περιπτώσεις δικαιούχων κατωτάτων ορίων κύριας σύνταξης, η σύνταξη περιορίζεται στο οργανικό ποσό για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία. Στην περίπτωση που τα ποσά των οργανικών συντάξεων υπερβαίνουν τα κατά περίπτωση ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, θα περικόπτονται αναλόγως.
* Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος ασκήσει ελευθέριο επάγγελμα και είναι κάτω των 55 ετών κόβεται ξανά η σύνταξη. Πάνω από αυτή την ηλικία θα πληρώνει αυξημένα ασφάλιστρα (π.χ. στον ΟΑΕΕ) κατά 50%. Τώρα, εάν η σύνταξη (ή οι συντάξεις) ξεπερνά τα 1.982,4 ευρώ (60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη) θα περικόπτεται κατά 70%.
* Τα ανωτέρω ποσά απαλλαγής προσαυξάνονται κατά 6 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (198,24 ευρώ) για κάθε προστατευόμενο τέκνο (έως 24 ετών εάν σπουδάζει) ή ανίκανο προς εργασία παιδί. (Δηλαδή η περικοπή του 70% ξεκινά πάνω από τα 1.189,44 ευρώ για ένα προστατευόμενο τέκνο).
Οι ίδιες προβλέψεις ισχύουν και για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς κ.ά. Οσοι συνταξιούχοι εργάζονταν ήδη το 2010, έχουν περιθώριο προσαρμογής μέχρι το 2013.
Εξαίρεση αποτελούν εδώ τα Ταμεία των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών: όποιοι είναι διπλοασφαλισμένοι (π.χ. στο Δημόσιο και το ΤΣΜΕΔΕ) θα πρέπει να συνεχίσουν την ασφάλισή τους χωρίς διακοπή μετά τη λήψη της σύνταξης από το ένα ταμείο (Δημόσιο). Αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων συνεχίζει να απασχολείται όπως και παλαιότερα, χωρίς αντικίνητρα.
Για όσους συνταξιούχους αναπηρίας αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας τους, περισσότερα απ' όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, προβλέπεται η διακοπή της σύνταξης ή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών.
Ο χρόνος εργασίας και ασφάλισης αξιοποιείται από το συνταξιούχο είτε για την προσαύξηση της σύνταξης είτε για θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος (σύμφωνα με τις διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων).
Στους ανωτέρω περιορισμούς υπόκεινται και οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος των φορέων κύριας ασφάλισης, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τον περισσότερο χρόνο ασφάλισής τους στον ιδιωτικό τομέα και καταλαμβάνουν θέσεις ως αιρετά όργανα ΟΤΑ, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ, ανεξάρτητων διοικητικών αρχών κ.ά.
Τέλος, οι συνταξιούχοι που εργάζονται υποχρεούνται να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες για τους λοιπούς ασφαλισμένους εισφορές. Αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει και για τους εργοδότες που απασχολούν τους ανωτέρω συνταξιούχους. *

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)