Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Οχι στο μαυρο της ΕΡΤ.....

Όχι στο «μαύρο» της ΕΡΤ μέχρι τη δημιουργία του νέου φορέα είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκος «στέλνοντας» ουσιαστικά στις… μαύρες σελίδες της ιστορίας την επιλογή αυτή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα!

Ωστόσο, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός που κλήθηκε λίγες μέρες πριν την αποχώρησή του από το Σώμα, (σ.σ. λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας) να λύσει τον γόρδιο δεσμό για την ΕΡΤ τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Είχε προηγηθεί η ακρόαση επί δύο ώρες των δικηγόρων της ΠΟΣΠΕΡΤ και του ελληνικού δημοσίου με το τελευταίο να υποστηρίζει ότι λόγοι κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ επέβαλαν το κλείσιμό της και ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ύπαρξης δημόσιας τηλεόρασης, αλλά ούτε συνταγματική διάταξη ή διεθνής σύμβαση, που να επιβάλει τη δημόσια τηλεόραση.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του δημοσίου αμφισβήτησαν και την αρμοδιότητα του προέδρου του ΣτΕ να προχωρήσει στην έκδοση προσωρινής διαταγής επί της αίτησης αναστολής που έχει υποβάλλει η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Στον αντίποδα, οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ προσκόμισαν στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει επιπτώσεις στην εθνική άμυνα και ασφάλεια, επικαλέσθηκαν οικονομική ζημιά του δημοσίου από τη μη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και ανέπτυξαν όλους τους λόγους αντισυνταγματικότητας κάνοντας λόγο για πρόδηλη πολιτική σκοπιμότητα.

Ακόμη ανέφεραν ότι παρακάμφθηκε σε όλη τη διαδικασία τόσο η Βουλή των Ελλήνων, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

"Έσκασε" η "βόμβα" των 165 εκατομμυρίων επιπλέον περικοπών στους στρατιωτικούς

Η σφαγή των στρατιωτικών εν ενεργεία και αποστράτων θα γίνει δυστυχώς ακόμη πιο “αιματηρή” όπως εδώ και ημέρες έχει αποκαλύψει το Onalert. Σε διαδοχικά δημοσιευματά μας έχουμε υποστηρίξει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει με έγγραφό του την άυξηση των περικοπών για το 2014 στο κονδύλι της μισθοδοσίας από τα 88 εκατομμύρια ευρώ στα 165 εκατομμύρια. Ο πανικός που έχει πέσει στο ΥΠΕΘΑε είναι δεδομένος και κάποιοι μάλλον είδαν την κρίση της ΕΡΤ ...ως σανίδα σωτηρίας που δίνει παράταση στην διαχείριση της “βόμβας”.

Όμως οι στρατιωτικοί δραδτριοποιήθηκαν. Ο πάντα δραστήριος πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΣΑΣ κ.Γιάννης Αντωνιάδης δημοσίευσε πριν από λίγο την εγκύκλιο του υπουργείο Οικονομικών που επιβεβαιώνει ότι τα χειρότερα έρχονται.

Διαβάστε τι γράφει ο κ.Αντωνιάδης και τα έγγραφα:

Εν αναμονή της νέας μας "κλήσης" , ως μέλη της επιτροπής για το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ε.Δ. και διαβάζοντας τις τελέυταίες ημέρες άρθρα, αναφορικά με τη .....δυσάρεστη "προοπτική" περαιτέρω μειώσεως των αποδοχών των στελεχών των Ε.Δ. από 1-1-2014 (και κατ επέκταση των συνταξίμων αποδοχών των αποστράτων), διαπιστώνουμε την ύπαρξη κάποιων στοιχείων, που δυστυχώς, δικαιώνουν απόλυτα, αυτές τις απόψεις. 
Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο του ΥΠ.ΟΙΚ που κοινοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠ.ΟΙΚ. και μπορείτε να την μελετήσετε παρακάτω, θεσπίζονται ανώτατα όρια Π/Υ έτους 2014. Η σελ. 2 τα μνημονέυει ανά υπουργείο. Τα εξοπλιστικά είναι 583 από 750 το 2013 και ο Π/Υ (λειτουργικός χωρίς εξοπλιστικά) είναι 2.373 δισ από 2.610 το 2013. Από που θα κοπεί λοιπόν η διαφορά?
 Στη σελ. 3 επίσης, γράφει ότι η κατανομή σε επί μέρους κατηγορίες για κάθε υπουργείο θα σταλεί ηλεκτρονικά στον προϊστάμενο Οικονομικών  Υπηρεσιών του κάθε Υπουργείου. Στο ΥΠΕΘΑ απεστάλη στο Δ/ΓΔΟΣΥ/ ΔΟΙ, ο οποίος έχει τις κατανομές ανά κατηγορία,αλλά από οσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από εκεί και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τηρείται "σιγή ασυρμάτου".
Τέλος στη σελ. 4 παρ. 1.1. γράφει ότι για τις αποδοχές θα ληφθούν υπόψη οι ψηφισθέντες Ν.4024/11 και Ν.4093/12, άρα τα 88 για τους ε.ε. και τα 162 για τους ε.α. είναι δεδομένα τουλάχιστον, ως η ελάχιστη περικοπή.....
Ι.Αντωνιάδης, Πρόεδρος Συνδ. Αποφ. ΣΣΑΣ.









onalert.gr

Η ΕΤ 3 υπόδειγμα για την νέα δημόσια τηλεόραση



 
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
    Όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα εξακολουθούν να παριστάνουν τις μιξοπαρθένες. Σωστά πάντως ο Πρωθυπουργός εμμένει με σθένος στην απόφαση του να ξηλώσει ένα παρακμιακό σύστημα.
    Είναι μια θεραπεία σοκ, που έκανε σταγόνες παγωμένου ιδρώτα να κυλούν στην ραχοκοκκαλιά των σοβιετικών θυλάκων του κράτους.
    Αυτό που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό, ηθικό κύρος στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά, θα είναι οι επόμενοι στη λίστα να είναι οι υπάλληλοι της Βουλής και τα ιδιωτικά τουρκοκάναλα.
    Για τους πρώτους, τα έχουμε πει. Η Γερμανία με 100.000.000 πληθυσμό, έχει 400 υπαλλήλους στην Βουλή της.  Εμείς με το 1/10 του πληθυσμού, έχουμε 1850! Αυτονόητο τι πρέπει να γίνει με καμμιά χιλιοπεντακοσαριά βαφτιστήρια, γιους, κόρες, γκόμενες/ους, κολλητούς, που προσελήφθησαν από όλα τους κομματαρχαίους, με πρώτους τους δικούς μας.
    Κι όσον αφορά τα ιδιωτικά κανάλια, να πληρώσουν ενοίκιο για τις συχνότητες, να εφαρμοστούν κανόνες, ώστε να μην ασελγούν στην γλώσσα μας και τα εθνικά συμφέροντα, να μην σερβίρουν τούρκικα σκουπίδια στο πόπολο.  Κι ύστερα, ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για τις άδειες, από μηδενική βάση. Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει, να κλείσει. Τέρμα το τζάμπα, ο πλουτισμός και η πολιτική επιρροή στην κοινωνία, με καταπάτηση κι εκμετάλλευση της εθνικής περιουσίας των συχνοτήτων, που είναι ό,τι κι ο αιγιαλός. Ανήκουν στο κράτος, στο λαό.
    Ό,τι έγινε στην ΕΡΤ, θα ‘πρεπε να γίνει σε κάθε τομέα του κράτους πλην των Ενόπλων Δυνάμεων. Γκρέμισμα, ξεσκαρτάρισμα και ξαναχτίσιμο. Το φέραμε από δω, το φέραμε από κει, γύρω – γύρω το πηγαίναμε και τελικά δεν αγγίζαμε τίποτα από την ουσία του προβλήματος. Κι έμενε ανέγγιχτο διαχρονικά ένα κράτος εν κράτει.
    Ερχότανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας ή πήγαινε σε ένα σημαντικό ταξίδι ο Πρωθυπουργός; Η κρατική τηλεόραση κι η ΕΣΗΕΑ, με τον γνωστό αριστεριστή πρόεδρα, απεργούσαν κι οι Έλληνες πολίτες έβλεπαν σε επανάληψη ντοκυμαντέρ για το πώς ζευγαρώνουν οι λιβελούλες και «Μάγια η μέλισσα». Δεν ήταν απλά καραμπινάτο σέρβις στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ/Βίλα Αμαλία, στον οποίο έχει μετακομίσει όλη η πασοκική συντεχνία με το «βρώμικο μάτι». Ήταν χοντροκομμένο σαμποτάζ. Μην τυχόν και ακούσει ο λαός κάτι θετικό, ανεβεί το ηθικό του κι αποκομίσει η κυβέρνηση πολιτικά οφέλη. Και φαντάζομαι θα είδατε τι μισθούς έπαιρναν και θα ζαλιστήκατε.
    Κι εγώ αναρωτήθηκα, γιατί να γίνει έτσι; Δεν μπορούσε να μείνει η ΕΡΤ  ανοιχτή με 10 τεχνικούς και να παίζει επαναλήψεις ως την συγκρότηση του νέου φορέα; Όχι. Θα ήταν ήδη υπό κατάληψη, θα είχαμε μια διαρκή πληγή ανομίας και μηδενιστικής προπαγάνδας. Θα έπρεπε μετά να γίνει μάχη σώμα με σώμα για να βγάλει έξω η Αστυνομία τις καλοταϊσμένες συνδικάλες και τους αγριεμένους εργαζόμενους. Παρόλο, που αρκετοί από αυτούς πρέπει και θα βρουν δουλειά στο νέο φορέα. Διότι ανάμεσα στους αληθινούς εργαζόμενους υπάρχει πολύτιμη εμπειρία.
    Η μόνη λύση ήταν ό,τι έγινε: να τραβήξουν τα καλώδια, να κατεβούν ρολά και να ξαναχτιστεί από την αρχή.
    Έφταιγαν όλοι, πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι; Σίγουρα όχι. Υπάρχει και εκπληκτικό ποιοτικά έργο, από ανθρώπους δημιουργούς.
    Υπόδειγμα, τουλάχιστον στο ολιγάνθρωπο και στην ποιότητα για την νέα δημόσια τηλεόραση πρέπει να αποτελέσει η ΕΤ 3. Μετά τα κατάλληλα οργανωτικά και διαχειριστικά συμμαζέματα, οι εργαζόμενοι της, που έχουν δώσει διαρκή δείγματα ποιοτικής δουλειάς με προβολή του λαϊκού πολιτισμού, της Ιστορίας μας, με εκπληκτικές εκπομπές για την μουσική, τις παραδόσεις μας, τους τόπους, τους ανθρώπους μας και τις δημιουργίες τους, θα πρέπει να έχουν συνέχεια. Με τον νέο φορέα να συνεχίσουν την υποδειγματική δουλειά τους, που ουδεμία σχέση είχε με το συνδικαλιστικό κηφηναριό. Κι αυτά τα γράφω, τα έχω ξαναγράψει, ως απλός τηλεθεατής, που δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν από τους εξαίρετους αυτούς ανθρώπους, τους οποίους χρειάζεται ο νέος φορέας.
    Διότι η μόνη ένσταση μου στην κοφτερή ανακοίνωση του φίλου Σίμου Κεδίκογλου, όταν ανακοίνωσε την «κεραμίδα», ήταν η αναφορά στις, ούτως ή άλλως αμφισβητούμενες, θεαματικότητες. Άλλος ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης. Άμα θέλεις απλά εμπορική τηλεθέαση, το ρίχνεις στα τηλερηάλιτυ, τους Σουλεϋμάν και τα ξέκωλα.    Εγώ θέλω να ηρεμεί το μάτι μου, να μαθαίνω για τον τόπο μου, τον πολιτισμό και την  Ιστορία του, να βλέπω ωραίες ταινίες, ελληνικές παραγωγές, που δεν θα χρηματοδοτούσε ποτέ κανένας μπετατζής καναλάρχης και στις οποίες θα δουλεύουν οι Έλληνες σκηνοθέτες, ηθοποιοί και τεχνικοί. Είμαι βλέπετε κακός εθνικιστής και θέλω ποιοτική ελληνική θεματολογία, διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας και δουλειά  για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Αυτό είναι η αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης κι η ΕΤ3 έχει δείξει τον δρόμο…

Η Ρεπούση προσβάλλει ξεδιάντροπα την ελληνική ιστορία

           Γράφει: ο Μιχάλης Ιγνατίου
Η κυρία Μαρία Ρεπούση, ιστορικός κατά δήλωσή της και βουλευτής με την υποστήριξη 1670 Ελλήνων πολιτών, είναι για πολλούς ανθρώπους η εικόνα και «ενσάρκωση» της λέξης «πρόκληση». Με όλη τη σημασία της λέξης…
Υπό οποιαδήποτε οπτική γωνία αναλυθούν οι απόψεις της, γεγονός είναι πως ό,τι εκστομίζει αυτή η κυρία, προσβάλλει τα αισθήματα της πλειοψηφίας των Ελλήνων, την ιστορική μας μνήμη και την αδιαμφισβήτητη διϋποκειμενική γνώση. Το χειρότερο όλων, είναι ότι όσο με ενοχλεί η φασιστική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, άλλο τόσο δεν αντέχω τις αμπελοφιλοσοφίες της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, η οποία στοχεύει να αλλάξει την ελληνική ιστορία και μάλιστα προς όφελος των εχθρών της -και δεν έχει το θάρρος να το παραδεχθεί.
Τις προθέσεις ,βέβαια, πρέπει να τις αναζητήσουμε στο επιστημονικό πεδίο και όχι κάπου αλλού. Είναι κάτι που δεν αποτελεί δική μας υπόθεση. Εμπίπτουν στην μεγάλη εκείνη κατηγορία των εθνομηδενιστικών παραδοχών, οι οποίες συνήθως προορίζονται όχι για τα ισχυρά κράτη αλλά τα κράτη-θύματα των αξιώσεων, που στην περίπτωσή μας έχει η ηγεμονική Γερμανία.
Στην προσπάθειά της να «στρογγυλοποιήσει» τα ιστορικά γεγονότα, παρουσιάζει την παραποίηση της ιστορίας ως παγκόσμια κίνηση για να έρθουν κοντά οι πρώην εχθροί. Όσοι καταβροχθίζουν τα ιδεολογήματα και θεωρήματα της δυτικής εθνομηδενιστικής βιβλιογραφίας, στην καλύτερη περίπτωση, πιστεύουν ότι με το να αποδομήσουν τα έθνη και τα κράτη θα επέλθει η ειρήνη στον κόσμο. Αυτό που «επιτυγχάνουν», βέβαια, είναι το μεταμοντέρνο ροκάνισμα των κοινωνιών-θυμάτων και κατεδάφιση των κρατών τους. Ήδη από πολύ καιρό τα μεταμοντέρνα ιδεολογήματα αποτελούν κύριο όπλο στην φαρέτρα του οπλοστασίου των ηγεμονικών δυνάμεων.
Για μένα, και για πολλούς άλλους ανθρώπους, δεν έχουν καμία σημασία πλέον οι δηλώσεις και οι πράξεις της, διότι ό,τι λέει και πράττει, πηγάζει και οφείλεται στην «ανάγκη» της να προκαλέσει για να γίνει θέμα και θέαμα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και στα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης, που της φέρθηκαν –όλα τα προηγούμενα χρόνια- έντονα και απροκάλυπτα υποστηρικτικά από το φόβο μην δεν είναι τα ίδια «πολιτικά ορθά». Η κυρία Ρεπούση χρησιμοποίησε τον «έρωτα» των ΜΜΕ για να προωθήσει τις ιδέες της, που είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα. Αυτό έκανε και το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή των συναδέλφων Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλου, οι οποίοι, όμως, την έβαλαν στη γωνία. Παρά τον έντονο εκνευρισμό της, το χαμόγελό της πρόδιδε την αυτοικανοποίησή της, για το γεγονός ότι της δόθηκε η δυνατότητα να επαναλάβει το ανιστόρητο «διάγγελμά» της.
Το γεγονός και μόνο ότι ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα κατάντησε να ασχολείται με τις οριακές μηδενιστικές, για την Ελλάδα, θέσεις της κυρία Ρεπούση, κατά τη γνώμη μου αποτελεί και το δείκτη της παρακμής της νεοελληνικής κοινωνίας.
Ειδικός δεν είμαι, άρα αδυνατώ να ψυχολογήσω ανθρώπους, που «την έχουν δει» ειδικοί επί των πάντων. Αλλά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυρία Ρεπούση πρέπει να πιστεύει πως είναι μία celebrity, ένα «μοντέλο της πολιτικής», όπως τα κορίτσια της μόδας, που ανοίγουν το στόμα τους και η κίνηση αυτή καθ’ αυτή γίνεται είδηση στα έντυπα και τις εκπομπές της «σόουμπιζ». Δεν θα έλεγα πως είναι η «Πετρούλα» της πολιτικής, διότι η κυρία Ρεπούση έχει μυαλό, και καταναλώνει φαιά ουσία για να παραποιεί την ελληνική ιστορία, πάντα με στόχο την πρόκληση και την εξυπηρέτηση των απέναντι. Δεν κρίνουμε τις προθέσεις βεβαίως, που δεν τις γνωρίζουμε, αλλά τα αποτελέσματα που είναι εξόφθαλμα και πασίδηλα.
Δεν θα αναζητήσω τις τυχόν διασυνδέσεις της με οργανώσεις  που ασχολούνται με την προστασία, κατ’ επιλογήν και κατά περίσταση, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διότι όταν πρόκειται για τους φιλοαμερικανούς δικτάτορες, οι οργανώσεις αυτές αυτοφιμώνονται, ενώ όταν οι δικτάτορες δηλώνουν αντιαμερικανοί, τους κατατροπώνουν.
Ο τρόπος σκέψης της μου θυμίζει τα εγχειρίδια των καθοδηγουμένων από τη Δύση μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), που υπάρχουν μόνο επειδή χρηματοδοτούνται από τα κράτη και ψευτοαριστερούς πολυεκατομμυριούχους της Αμερικής και της Βρετανίας. Οι απόψεις της είναι ταυτόσημες με αυτούς που στην Ουάσιγκτον τους χαρακτηρίζουν βαποράκια της λεγόμενης «αριστερής» αμερικανικής διανόησης, η οποία -επειδή έχει η ίδια ανύπαρκτη ιστορία- προσπαθεί να ισοπεδώσει την ιστορία και τον πολιτισμό των υπολοίπων λαών.
Είναι πολύ εύκολο για την κυρία  Ρεπούση να «κατασκευάζει» και να διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα. Αν πάρουμε ως παράδειγμα την καταστροφή της Σμύρνης και επειδή η ίδια δεν έζησε τα γεγονότα για να τα περιγράψει, θα μπορούσε να καταφύγει σε αυτόπτες μάρτυρες και, μάλιστα, στους αγαπημένους της Αμερικανούς διπλωμάτες. Η μαρτυρία του προξένου Χόρτον στο πόνημά του THE BLIGHT OF ASIA, δεν μπορεί να διαψευστεί από «διαμετρήματα» του βεληνεκούς της κυρία Ρεπούση. Οι ανατριχιαστικές περιγραφές του Αμερικανού προξένου «για τη συστηματική εξολόθρευση των χριστιανικών πληθυσμών από τους μωαμεθανούς» κονιορτοποιούν τις απόψεις της, που αν και ιστορικός είναι ανιστόρητες.
Η αλήθεια, βέβαια, καταμαρτυρήθηκε και από χιλιάδες πρωτογενείς εξιστορήσεις των ίδιων των θυμάτων, από κινηματογραφικές και φωτογραφικές απεικονίσεις και από χιλιάδες αντικειμενικούς ιστορικούς. Αυτά όλα, όμως, δεν συγκινούν το νεοελληνικό εθνομηδενιστικό κίνημα. Πιστοί στον σκοπό της πνευματικής αποδόμησης προς άλλα τυρβάζουν.
Η δημοσιογραφική έρευνα για την κυρία Ρεπούση προκαλεί κατάθλιψη για το γεγονός ότι μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου συμπεριφέρεται αδιάντροπα έναντι της ελληνικής ιστορίας. Η ζημιά που προκαλεί η εν λόγω κυρία στην Ελλάδα, είναι τεράστια. Ουσιαστικά προσφέρει βέλη στην φαρέτρα της Τουρκίας, η οποία στις ανιστόρητες θεωρίες της κ. Ρεπούση βρίσκει τον καλύτερο σύμμαχο.
Οι γραφικοί εθνικιστές τύπου Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο επικίνδυνοι. Καλλιεργούν  μίσος για τον συνάνθρωπο, και αυτοί που έχουν μίσος στην καρδιά τους, είναι οτιδήποτε άλλο από άνθρωποι. Την ίδια στιγμή όσοι προκαλούν την ιστορική μνήμη, συντηρούν τον αρρωστημένο εθνικισμό και ρίχνουν νερό στο μύλο της ρατσιστικής ναζιστικής οργάνωσης. Όταν το αντιληφθεί η κυρία Ρεπούση, είμαι βέβαιος πως θα νοιώσει την ανάγκη να απολογηθεί για τα βλακώδη θεωρήματά της.
Υστερόγραφο: Επειδή, ίσως, μερικοί εντοπίσουν πίκρα και οργή σ’ αυτό το κείμενο, λόγω της στάσης της κυρία Ρεπούση έναντι του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω πως η υποστήριξή της στο ρατσιστικό κείμενο του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ήταν πταίσμα μπροστά στις απόψεις της για την ελληνική ιστορία.
Follow on twitter@mignatiou

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Το μεσημέρι της Παρασκευής θα αναρτηθούν οι βαθμολογίες στα λύκεια όλης της χώρας και στο διαδίκτυο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της βαθμολόγησης.
Στη μία το μεσημέρι θα αναρτηθούν στα σχολεία όλης της χώρας ενώ ταυτόχρονα οι υποψήφιοι θα μπορούν με τον οκταψήφιο κωδικό τους να μπαίνουν στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας στο internet (minedu.gr) να βλέπουν τις βαθμολογίες.
Το επόμενο στάδιο θα είναι η κατάθεση των μηχανογραφικών, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για την προθεσμία κατάθεσής τους.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές
- Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται η ανακοίνωση της βαθμολογίας των υποψηφίων και αρχές Ιουλίου η κατάθεση των μηχανογραφικών
Σχολές που έχουν περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε μια θέση στην αγορά εργασίας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη προτιμούν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίοι διαγράφουν οριστικά το όνειρο πολλών γενιών για μια θέση σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ προκειμένου να έχουν απλώς το κύρος του φοιτητή.
Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων από το υπουργείο Παιδείας, που φέτος ανέρχονται σε 69.288, καταδεικνύει ότι οι βάσεις στις Νομικές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενδεχομένως μάλιστα να πέσουν για πολύ λίγο.
Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο δεν μειώθηκε τελικά ο αριθμός των εισακτέων στις περιζήτητες σχολές -ειδικά στις Νομικές- κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Φροντιστών κ. Γιάννη Βαφειαδάκη, ο οποίος μίλησε στο «ΘΕΜΑ», ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με την επισήμανση ότι ίσως χάσουν κάποια μόρια. Η πλειονότητα των φετινών υποψηφίων δεν θα προτιμήσει τα παιδαγωγικά τμήματα, που δεν εξασφαλίζουν πλέον μια θέση στην αγορά εργασίας.
Στα ΤΕΙ αντίθετα, λόγω της φετινής θεαματικής μείωσης των εισακτέων, αναμένονται ανοδικές τάσεις στα περισσότερα επιστημονικά πεδία, εκτός βέβαια από τμήματα στα οποία εξασφαλίζεται η εισαγωγή με πολύ χαμηλή βαθμολογία.
Πτώση των βάσεων αναμένεται στο 2ο και το 4ο πεδίο των πολυτεχνικών και φυσικομαθηματικών σχολών και στο 5ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών σχολών. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως από τα βαθμολογικά κέντρα, η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων να αναμένεται για πριν από το τέλος του μήνα.
Η διαδικασία για την απόκτηση προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) για υποβολή μηχανογραφικού από τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων αλλά και για την υπαγωγή τους σε μία εκ των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) θα ξεκινήσει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα αρχίσει και η ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, οι ιατρικές σχολές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, χωρίς να αναμένεται ανοδική τάση, ενώ μεγάλη πτώση θα έχουν οι πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές.
Συνολικά, ο αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μειώνεται κατά 8,94%. Ειδικότερα, στα πανεπιστήμια αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 4,76% (πέρυσι ήταν 44.381 και φέτος 46.494). Στα ΤΕΙ μειώνεται κατά 28,1% (22.794 φέτος έναντι 31.713 πέρυσι). Παράλληλα, στην ειδική σειρά, δηλαδή στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια, οι εισακτέοι ανέρχονται σε ποσοστό 20%.
Ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ανέρχεται σε 69.288, εκτός αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών, Εμπορικού Ναυτικού κ.λπ. Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν σε 76.094 άτομα.
Το τοπίο στις «καλές» σχολές διαμορφώνεται ως εξής:
● Στις Ιατρικές ανακοινώθηκε αύξηση εισακτέων. Στην Αθήνα εισάγονται φέτος 170 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 160. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, όπου πέρυσι εισήχθησαν 160 άτομα, φέτος θα εισαχθούν 190 πρωτοετείς φοιτητές. Στην Οδοντιατρική Σχολή Αθήνας εισάγονται φέτος 90 άτομα, πέντε περισσότερα από πέρυσι.
● Στις Φυσικομαθηματικές δεν είχαμε τελικά μεγάλη αύξηση εισακτέων. Στο Μαθηματικό Αθήνας θα εισαχθούν φέτος 260 άτομα, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 250. Στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης εισάγονται φέτος 180 άτομα (πέρυσι 170).
● Στις Νομικές, επίσης, δεν είχαμε μείωση εισακτέων, αλλά μικρή αύξηση. Στην Αθήνα, όπου πέρυσι είχαν εισαχθεί 400 άτομα, φέτος εισάγονται 415 πρωτοετείς. Στη Θεσσαλονίκη θα εισαχθούν 365 άτομα έναντι 350 πέρυσι και στην Κομοτηνή 400, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 480.
● Στα Πολυτεχνεία, επίσης, δεν υπήρξε θεαματική αύξηση. Στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φέτος εισάγονται 125 άτομα (πέρυσι 100). Στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ 140 (πέρυσι 130).
● Στα Παιδαγωγικά, αντίθετα, οι εισακτέοι μειώνονται, καθώς μειώνεται αντίστοιχα και η ζήτησή τους. Ενδεικτικά, θα δοθούν 190 θέσεις στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (πέρυσι ήταν 200)
.
● Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης εισάγονται φέτος 210 άτομα (πέρυσι ήταν 190 οι εισακτέοι). Στη Στατιστική, αντίστοιχα, οι πρωτοετείς φοιτητές θα είναι 110 (πέρυσι 70).
Οπως επισημαίνει ο κ. Βαφειαδάκης, άνοδος των βάσεων αναμένεται να σημειωθεί στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, τα οποία έχασαν μεγάλο αριθμό εισακτέων, ενώ η μεγαλύτερη στροφή αναμένεται να γίνει στις λεγόμενες «σχολές δουλειάς» και όχι σε σχολές που απλώς εξασφάλιζαν τη φοιτητική ιδιότητα.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΔΙΟ
■ Ολες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο σε κάποια τμήματα και από τη στιγμή που δεν κόπηκε ο αρχικός αριθμός των θέσεων που είχε ανακοινωθεί, το αποτέλεσμα ήταν να μην είναι τόσο έντονη η ανοδική τάση. Ιδιαίτερα οι νομικές σχολές αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αντίθετα, στα ΤΕΙ η μείωση ξεπερνά το 40% , οπότε εκτιμάται άνοδος των βάσεων.
■ Στο 2ο επιστημονικό πεδίο υπήρξε αύξηση των θέσεων, γεγονός που μεταφράζεται σε πτώση των βάσεων σε φυσικομαθητικές και πολυτεχνικές σχολές, ακόμα και στις λεγόμενες «καλές». Δεδομένη θεωρείται με τα έως τώρα δεδομένα η κακή εικόνα στα γραπτά των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Χημείας.
■ Η αύξηση των θέσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο στα ΑΕΙ και η μείωση στα ΤΕΙ σημαίνει ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, ενδεχομένως με σκαμπανεβάσματα, ανάλογα με τη σχολή.
■ Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών σχολών οι θέσεις παρουσιάζονται αυξημένες κατά 7% , με αποτέλεσμα να αναμένεται πτωτική τάση. Αντίθετα, «μαχαίρι» μπήκε στο 37% των θέσεων στα ΤΕΙ, όπου θα σημειωθεί άνοδος.

Προεκλογική σεναριογραφία και «αριστερή» εμπορία…

Κάθε σενάριο είναι ζαριά στην πράσινη τσόχα των πολιτικών παιχνιδιών: «Νταβάδων» και κομμάτων…
Τα σενάρια πάντα κινούνται στη βάση των «σχεδιασμών» και των «διαπλοκών» (ανταγωνιστικών συμφερόντων κατά κανόνα) των «νταβάδων» με τους κομματικούς υπηρέτες τους.
Ο κοινός παρανομαστής, πάντως, όλων αυτών των ανταγωνιστικών σχεδιασμών, είναι τούτος: Η αποφόρτιση του πολιτικού κλίματος, τα τρομοκρατικά εκβιαστικά διλήμματα και...
η εναγώνια αναζήτηση μιας διεξόδου στα οικτρά αδιέξοδα του κυβερνητικού οικοδομήματος, του ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ οικοδομήματος.
Συστατικά, συνεπώς, στοιχεία της καθεστωτικής σεναριογραφίας είναι: ο εκφοβισμός του λαού, ο τρομοκρατικός του εκβιασμός, η χειραγώγησή του, με μια λέξη, η ΑΠΑΤΗ…
Αρχίσανε, λοιπόν, σε ρυθμούς καταιγιστικούς, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή «αναδιατάξεις» ΑΜΕΣΕΣ (αντικατάσταση πρωθυπουργού).
Αρχίσανε και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις: Άλλη φενάκη (εσκεμμένη παραπλάνηση και ΑΠΑΤΗ).
Ας αρχίσουμε από τα σενάρια.
Τα δύο μεγάλα Συγκροτήματα του «σοβαρού» και «επιστημονικού» ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟΥ και ΑΠΑΤΗΣ κυκλοφόρησαν την Κυριακή με κεντρικό θέμα τις εκλογές.
ΒΗΜΑ: «Μεγάλος συμβιβασμός ή εκλογές»!
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Σκληρό πόκερ με φόντο της εκλογές»
Και τα δύο αυτά έντυπα, σαφέστατα τρομοκρατούν το λαό, αλλά και τα κομματικά τους πιόνια με τις «εκλογές». Ζητώντας και τα δύο να τα βρούνε τα δωσίλογα κόμματα της κυβερνητικής κοινοπραξίας...
Το Λαμπρακιστάν με μεγαλύτερη σαφήνεια. «Μεγάλος συμβιβασμός», που στη διπλωματική γλώσσα του συγκροτήματος σημαίνει το «μεγάλος»: Να γίνει από το Σαμαρά, προφανώς να δεχτεί τις εναλλακτικές προτάσεις Βενιζέλου-Κουβέλη για εναλλαγή πρωθυπουργού, χωρίς εκλογές…
Το Συγκρότημα αγωνίζεται, με νύχια και με δόντια, να διασώσει τους εκλεκτούς του: Βενιζέλο-Κουβέλη (ιδιαίτερα τον πρώτο).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εδώ δεν πρέπει να μας διαφύγει ο αυτό-εξευτελισμός της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ και το ύποπτο της συνεχιζόμενης απεργίας που κήρυξε.
Οι «νταβάδες» της Διοίκησης της ΕΣΗΕΑ δεν της φέρθηκαν με αβρότητα, αλλά σαν χαρτί τουαλέτας. Έβγαλαν τα έντυπά τους και τα κανάλια λένε ήδη τις «ειδήσεις» τους, μια και το πραξικόπημα στην ΕΡΤ έθεσε, σαν άμεσο πρόβλημα των «νταβάδων», τη διαχείριση της κατάρρευσης του Σαμαρά και των κυβερνητικών ισορροπιών…
Η απεργία της ΕΣΗΕΑ έγινε όχι μόνο για το θεαθήναι, αλλά για να περάσει και η θύελλα από το κυβερνητικό πραξικόπημα, να καταμετρηθεί ο αντίκτυπος από αυτό το πραξικόπημα και για να «γραφτούν» (από τους «νταβάδες») τα νέα σενάρια που θα «κουκουλώσουν» και την ΕΡΤ…
ΟΙ δολοπλοκίες και η βρωμιά αυτής της συνδικαλιστικής διοίκησης των δημοσιογράφων ξεπερνάει κάθε ιστορικό προηγούμενο…
Αυτές φυσικά οι «σοβαρές» εφημερίδες έριξαν και άλλη ζαριά ΑΠΑΤΗΣ στα κυριακάτικα φύλλα τους: Δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει πριν από τα γεγονότα της ΕΡΤ και τις εμφάνισαν, με τις «επιστημονικές» μεθόδους του κιτρινισμού, σαν ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ.
Διαβάστε ΕΔΩ:
ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ δηλαδή το γεγονός της ΕΡΤ, γεγονός τεράστιου κοινωνικού και πολιτικού βεληνεκούς, δίνοντας δημοσκοπικά νούμερα πριν από αυτό το γεγονός: ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ δολιότητα για να εμφανίσουν την πραξικοπηματική κυβέρνηση «ακλόνητη» και το Σαμαρά τον «καταλληλότερο»!!!
ΟΛΑ αυτά δείχνουν ότι οι «νταβάδες» ταυτίζονται σε ένα ζήτημα απόλυτα: Στον ΤΡΟΜΟ τους για τις εκλογές.
Γνωρίζουν ότι ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ σημαίνουν: Βατερλό των κυβερνητικών ανδρεικέλων και ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ καταστάσεις.
Γι αυτό αρχίζουν να παίζουν τόσο καταιγιστικά, πλέον, τα τρομοκρατικά σενάρια των εκλογών και να μιλούν για «μεγάλους συμβιβασμούς» ή «πόκερ» διαπραγμάτευσης…
Βεβαίως, έχουν και την πισινή τους, αν η κατάσταση ξεφύγει: Τα «αριστερά» δεκανίκια.
Αυτά δουλεύουν προς την ίδια κατεύθυνση (με άλλα μλεσα) της εκτόνωσης της λαϊκής ΟΡΓΗΣ και της εκλογικής της χειραγώγησης.
Αυτό και μόνο αυτό το νόημα έχουν οι σημερινές συγκεντρώσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ (Σύνταγμα), όσο και του ΚΚΕ στην Πλατείας της Αγίας Παρασκευής.
ΑΝΤΙ να προωθήσουν πολιτικές πρωτοβουλίες ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ γκρεμίσματος της δωσίλογης κυβέρνησης, αντί να οργανώσουν στοιχειωδώς την παλλαϊκή αγανάκτηση, το ΘΥΜΟ της ελληνικής κοινωνίας, σε ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ βάση, τα εμπορεύονται (αγανάκτηση, θυμό απελπισία) εκλογικά: Για να αυξήσουν τις κοινοβουλευτικές τους καρέκλες στην ΚΑΤΟΧΙΚΗ Βουλή ή να διαχειριστούν κυβερνητικά (ΣΥΡΙΖΑ) το προτεκτοράτο-ΕΛΛΑΣ των διεθνών χρηματιστηριακών μαφιόζων.
ΟΙ «νταβάδες» (διεθνείς και εγχώριοι) έχουν τα ασφαλή υποστυλώματά τους, τα σωσίβιά τους: Διπλής λειτουργίας.
α). Με τις προεκλογικές (αγωνιστικά εκτονωτικές) συγκεντρώσεις τους, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ εξυπηρετούν άμεσα τους εκβιαστικούς σχεδιασμούς των «νταβάδων»: Αυτούς που στοχεύουν στο να βρεθεί μια «λύση» από αυτή την κυβέρνηση, δηλαδή ένας «μεγάλος συμβιβασμός».
Να πολλαπλασιάσουν δηλαδή τον ΤΡΟΜΟ της κατοχικής κυβέρνησης, ώστε να μην οδηγηθεί στα «άκρα» και πάει σε εκλογές που θα τη συντρίψουν, ιδιαίτερα τους «εταίρους»: ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ…
β). Αν πάλι τα πράγματα οδηγηθούν σε εκλογές, να αρχίσει από τώρα η «επιχείρηση» της εκλογικής κερδοσκοπίας, εκτόνωσης και χειραγώγησης της λαϊκής αγανάκτησης και απελπισίας…
Αν «σκάσουν» τα υπάρχοντα «λάστιχα» (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) να είναι έτοιμες οι «ρεζέρβες» (ΣΥΡΙΖΑ και λοιπά) Και μετά βλέπουμε…
Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία των ληστών και δημίων και πάνω σ’ αυτή δίνουν τις εκλογικές τους παραστάσεις οι «αριστεροί»: Αγωνίζονται ΜΟΝΟ στο να είναι αποτελεσματικά «σωσίβια» του κατοχικού καθεστώτος…
Από resaltomag

Στα δικαστήρια προσέφυγαν τα κανάλια για την απεργία

Στο πρωτοδικείο Αθηνών εκδικάζεται η αγωγή που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών κατά των δημοσιογραφικών ενώσεων για τις κινητοποιήσεις.
Η αγωγή στρέφεται κατά των συνδικαλιστικών σωματείων του Τύπου και της ΠΟΣΠΕΡΤ και οι ιδιοκτήτες ζητούν να κηρυχθούν παράνομες οι κινητοποιήσεις, επικαλούμενοι τη μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών για την προκήρυξη και κοινοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Την προσφυγή υπογράφουν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών ANTENNA, STAR, MEGA, SKAI, ALPHA και Μακεδονία και στρέφονται κατά των Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ETITA), Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Ένωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ), Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηελόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ).
Οι αιτούντες ζητούν να απαγορευθεί στο μέλλον κάθε απεργιακή κινητοποίηση, εφόσον δεν τηρούνται οι προδιαγραφές του νόμου.

Financial Times: Το grecovery αμφισβητείται - Η χώρα θα βγει από το λάκκο για να ξαναπέσει μόνη της

Στην πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής ανάκαμψης προχώρησαν οι Financial Times, με αφορμή την αποβολή της χώρας από τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI, ο οποίος όπως αναφέρεται έγινε αποδεκτός με αρνητικά σχόλια από τους επενδυτές, με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι «η χώρα θα βγει από το λάκκο για να ξαναχαντακωθεί μόνη της».
Στο δημοσίευμα, γίνεται αναφορά στην υποβάθμιση της χώρας από τον δείκτη MSCI σε αναπτυσσόμενη αγορά, με τους Financial Times να μιλούν για επιβεβαίωση αυτού «που όλοι γνώριζαν: Η Ελλάδα είναι μια καταδυόμενη αγορά».
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα κάνει λόγο για την «αρνητική αντίδραση» που είχαν οι επενδυτές για την αποβολή της χώρας από το παγκόσμιο χρηματιστήριο, σε συνδυασμό μάλιστα με την νέα πολιτική αναταραχή, όπως επισημαίνεται, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για απώλειες στον χρηματιστηριακό δείκτη των Αθηνών, οι οποίες έφθασαν μέσα σε 4 εβδομάδες το 20%.
Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας πως ενδεχομένως να υπάρξουν πτωτικές πιέσεις, δεδομένου μάλιστα ότι το αυτοανακηρυσσόμενο «grecovery» αμφισβητείται.
Το δημοσίευμα των Financial Times:
«Το grecovery και το χαντάκι που σκάβει η Ελλάδα για τον εαυτό της. Πόσα κεφάλαια έρχονται και πόσα φεύγουν από την υποβάθμιση της χώρας σε αναπτυσσόμενη αγορά. Τι θα πράξουν τα παθητικά funds και τα κεφάλαια ενεργητικής διαχείρισης.

Ο MSCI επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνώριζαν: η Ελλάδα είναι μία καταδυόμενη αγορά. Ο MSCI επισήμως αναθεώρησε την κατάταξή της από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες και αυτό πιθανότατα δεν χαροποιεί κανέναν – εκτός ίσως από τους μετόχους.

Όσοι διαφημίζουν τις αναδυόμενες αγορές επισημαίνουν ότι είναι χώρες με χαμηλότερο χρέος και καλύτερη διακυβέρνηση, εν αντιθέσει με ό,τι ισχύει στη Δύση.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων χρειάζονται ένα νέο παιχνίδι.

Στην Ελλάδα, ο συνδυασμός της νέας πολιτικής αναταραχής και της αποβολής από το βασικό παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη έγινε αρνητικά αποδεκτός από τους επενδυτές. Ο ΟΤΕ, μία από τις δύο ελληνικές εταιρίες που μετέχουν στον MSCI Word, υποχώρησε κατά 7%, ενώ ο ΟΠΑΠ – η δεύτερη – κατέγραψε οριακές απώλειες. Συνολικά, ο χρηματιστηριακός δείκτης στην Αθήνα υποχώρησε κατά 3%, αλλά σε διάστημα 4 εβδομάδων η πτώση ξεπερνά το 20%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων βρίσκονται και πάλι πάνω από το 10%.

Πέρα από τις πολιτικές διαμάχες, η αλλαγή δείκτη θα έπρεπε να είναι καλή για την Ελλάδα. Οι επενδυτές που επικεντρώνονται στις προηγμένες οικονομίες δυσαρεστούνται με την πολιτική αστάθεια, την κρατική χρεοκοπία και τις διαδηλώσεις. Για τους σπεσιαλίστες των αναδυόμενων αγορών, αυτά είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.

Επιπλέον, η υψηλότερη στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη των αναπτυσσόμενων αγορών θα αναγκάσει τα παθητικά funds να τοποθετήσουν στη χώρα περισσότερα κεφάλαια από εκείνα που θα αποσύρουν οι επενδυτές των ανεπτυγμένων. Η ΗSBC εκτιμά ότι η χώρα θα χάσει 194 εκατ. δολ. και θα κερδίσει λίγο παραπάνω από 1 δισ. δολ. όταν θα τεθούν οι αλλαγές σε ισχύ το Νοέμβριο.

Δυστυχώς, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι πρώτα θα γίνουν οι πωλήσεις, οπότε ενδεχομένως να υπάρξουν πτωτικές πιέσεις, δεδομένου μάλιστα ότι το αυτοανακυρησσόμενο «grecovery» αμφισβητείται.

Αυτές οι παθητικές αγορές πιθανότατα θα αμφισβητηθούν από επενδυτές ενεργητικής διαχείρισης (active investors): Εάν θέλεις αναδυόμενες αγορές, τότε γιατί να αγοράσεις Ελλάδα; Η χώρα θα βγει από το λάκκο για να ξαναχαντακωθεί από μόνη της. Τα παθητικά κεφάλαια έχουν ήδη απορριφθεί από τους manager εντατικής διαχείρισης ως ακατάλληλα λόγω ελλιπούς έρευνας στον αναδυόμενο κόσμο.

Οι active managers, όμως, παίζουν στις αναδυόμενες το ίδιο παιχνίδι μηδενικού αθροιστικού αποτελέσματος που παίζουν σε όλο τον κόσμο. Όπως επισημαίνει και η Blackrock (η οποία έχει funds παθητικά, αλλά και ενεργητικής διαχείρισης), ο μέσος εντατικός επενδυτής αποδίδει μηδενική υπεραπόδοση και στις αναδυόμενες αγορές».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)