Νομαρχιακές - δημοτικές εκλογές 2002
Νομαρχιακές - δημοτικές εκλογές 2006
- Τι είπε ο Γιούνκερ στον Σαχινίδη
-”Οι εκλογές είναι η τελευταία σας ευκαιρία”
- Πιέσεις στον Σαχινίδη από Ιρλανδία και ΠορτογαλίαΗ Καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε πράγματι την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα την ίδια ημέρα με τις εθνικές εκλογές, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην έντυπη έκδοσή του που θα κυκλοφορήσει αύριο Δευτέρα.
Όπως επισημαίνεται σε άρθρο το οποίο τιτλοφορείται «Η Ευρωζώνη απειλεί να πετάξει έξω την Ελλάδα», το ζήτημα του δημοψηφίσματος είχε τεθεί στην διάρκεια της συνεδρίασης του τελευταίου Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε εκείνη την συνεδρίαση -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ο επικεφαλής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ απευθυνόμενος στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Φίλιππο Σαχινίδη φέρεται ότι είπε πως «αν κάναμε τώρα μια μυστική ψηφοφορία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η συντριπτική πλειοψηφία θα ήταν εναντίον της», ενώ πρόσθεσε ότι «οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι η τελευταία ευκαιρία», και υπογράμμισε ότι εάν και τότε δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία θα υλοποιήσει τους όρους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, «τότε, τέλος!».
Στην ίδια συνάντηση, σύμφωνα με το Spiegel, ο κ. Σόιμπλε έφερε στην συζήτηση και το θέμα ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί παράλληλα με τις εκλογές και μέσω του οποίου οι Έλληνες θα έπρεπε με ένα «ναι» στο ευρώ να δεχτούν και το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας. Αυτό το σχέδιο φέρεται να εισηγήθηκε στον Κάρολο Παπούλια η Άγγελα Μέρκελ, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται και η διάψευση της γερμανικής κυβέρνησης.
Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι ιδιαίτερη πίεση στον κ. Σαχινίδη κατά το τελευταίο Eurogroup άσκησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίοι τόνισαν ότι οι ίδιοι κάνουν το παν για να υλοποιήσουν τους όρους της ΕΕ για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, ενώ η Ελλάδα συνεχώς αθετεί τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις. Άλλοι ευρωπαίοι υπουργοί υποστήριξαν ότι είναι πάντα οι Έλληνες οι οποίοι με την χαλαρότητά τους ανάβουν πάλι τη φωτιά της μετάδοσης του κινδύνου για το σύνολο της Ευρωζώνης.
«Είναι βέβαιο, με μαθηματική ακρίβεια, ότι αν βγει η Ελλάδα, θα ακολουθήσουν και άλλοι: Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι.
Σύμφωνα με τον Πρόντι «πολλά εξαρτώνται και από τις καθημερινές, πολιτικές, κρίσεις της κάθε χώρας αλλά είναι βέβαιο ότι όλη αυτή η μουσική δεν τελείωσε. Αν βγει η Ελλάδα από το Ευρώ, θα διαλυθούν όλα».
Ο Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός, πρόσθεσε ότι «στο παρελθόν η Ελλάδα παραποίησε τα στοιχεία της, διότι κανείς δεν ασκούσε έλεγχο. Τώρα, έχει κάνει εντυπωσιακές θυσίες, αλλά με την μείωση του ΑΕΠ κατά 20% η χώρα έχει τσακιστεί. Το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί αλλά με μια παροχή βοήθειας, διότι, μόνη της, η Ελλάδα, δεν τα καταφέρνει».
Αυτό, σύμφωνα με τον Πρόντι «σημαίνει ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης» και ότι, παράλληλα, «για να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική γραμμή, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία και άλλες χώρες, πρέπει να συμπορευτούν, αλλιώς, δεν θα αλλάξει τίποτα».
«Η Ευρώπη πρέπει να ξαναενωθεί, διότι, οι μεμονωμένες χώρες, έχασαν την κυριαρχία τους. Θα την ξανακερδίσουν μόνο αν την ενώσουν με εκείνη των άλλων χωρών, αν δημιουργήσουμε μια κοινή ασπίδα», τόνισε, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο Γερμανος υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, δηλώνει ότι κατανοεί το θυμό του ελληνικού λαού για τις θυσίες που απαιτούνται, σημειώνει όμως ότι η αλληλεγγύη είναι ταυτόσημη με τη σταθερότητα και υπογραμμίζει:
"Οι 'Έλληνες ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν απλώς υπέρ ενός κόμματος τον ερχόμενο μήνα...είναι σημαντικό να επιλέξουν γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα".
Ο Ερό τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί ένα ευρύ φάσμα επιλογών, στις οποίες να συμπεριλαμβάνεται ο προστατευτισμός, αλλά κι ο άμεσος δανεισμός της Ελλάδας από την ΕΚΤ:
«Κανένα θέμα δεν αποτελεί για εμάς ταμπού. Επομένως, κι αυτό θα γίνει αντικείμενο της διαβούλευσης μας. Η ιδέα, είναι να χαράξουμε τον δρόμο της εξόδου από την κρίση, αλλά χωρίς να πνίξουμε τους λαούς μας». Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας εισηγείται να διατεθούν κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ» υπέρ «έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα» στην Ελλάδα.
«Η αβεβαιότητα, σήμερα, ωθεί την Ελλάδα στην εκδήλωση πανικού στον τομέα των τραπεζών, αλλά και προς μια πολιτική αστάθεια. Εμείς, πρέπει να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά, δηλαδή να βρούμε τον τρόπο, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», τόνισε.
Γ. Βάιτμαν: Άμεσες αποφάσεις
Ο πρόεδρος της κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γ. Βάιντμαν ζητεί από τους Έλληνες και από τους ευρωπαίους υπεύθυνους "να συννενοηθούν ταχέως", για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, με συνέντευξή του, που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της "Frankfurter Allgemeine".
Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης ότι "οι παρούσες αβεβαιότητες...μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλό κίνδυνο τόσο την ΕΚΤ, όσο και τις άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, που συνθέτουν το 'ευρωσύστημα".
Κατά συνέπεια, εκτιμά ο ίδιος, "εναπόκειται τελικά στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν, εάν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει να υποστούν συμπληρωματικές θυσίες. Προσωπικά, θα θεωρήσω 'σφάλμα', να αυξηθεί ο κίνδυνος, που διατρέχει τώρα το 'ευρωσύστημα' όσον αφορά την Ελλάδα".
Οι G8 στο κείμενο συμπερασμάτων εξέφρασαν την ελπίδα η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ με τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς της χώρας μας, καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία τους μήπως τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας μεταδοθούν και σε άλλα κράτη. Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, οι G8 συμφώνησαν ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα μίγμα μέτρων ανάπτυξης και λιτότητας, ενώ υποσχέθηκε να βοηθήσει με ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με την μείωση του χρέους.
Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η ανάπτυξη βοηθάει τον περιορισμό των ελλειμμάτων, αλλά και το αντίστροφο, σημειώνοντας "πρέπει να δουλέψουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις, όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη το ξεκαθάρισαν αυτό, και θεωρώ ότι αυτό αποτελεί μεγάλη πρόοδο".
Ενδεικτικό πάντως και των διαφωνιών που δεν έχουν ξεπεραστεί είναι και το σημείο της κοινής δήλωσης που αναφέρει: "Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης αλλά παραμένουν και οι αντιξοότητες".
Η Τράπεζα της Ελλάδος,διαψεύδει "κατηγορηματικά", οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, συμφωνα με το οποίο σχεδιάζεται επιβολή ορίου στις αναλήψεις καταθέσεων και περιορισμοί στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Στο γερμανικό δημοσίευμα γίνεται αναφορά στους 2,5 εκατομμύρια τουρίστες απ την Γερμανία, που όλο το '11 ταξίδεψαν στην Ελλάδα.
Υπάρχει, τέλος, η εκτίμηση πως περίπου 800 χιλιάδες άνθρωποι αποζούν από τον ελληνικό τουρισμό που αντιπροσωπεύει από τη σκοπιά των εσόδων το 17,5% του ελληνικού ΑΕΠ.
- 2 δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ και 2 στη ΝΔ
- Τρίτο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ
- Μεγάλη πτώση για το ΚΚΕ
- Εκτός βουλής δείχνουν το ΛΑΟΣ
- Eίσοδος της "Δημιουργία Ξανά" δείχνει μία δημοσκόπηση
Ιδιαίτερα αντιφατική είναι η εικόνα που προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν μεγάλο "ντέρμπι" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημοσκοπήσεις προκύπτει τρίτο κόμμα, ενώ επίσης μεγάλη είναι και η πτώση ου ποσοστού του ΚΚΕ.
Αναλυτικά, μετά από δημοσκόπηση της Public Issue προκύπτει βουλή με εκπροσώπηση από οκτώ κόμματα , τα αποτελέσματα της οποίας φέρνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με 28%, δεύτερη τη ΝΔ με 24% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 15%.
Από τα μικρά κόμματα διασώζεται μόνο το κόμμα Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου με 3%.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Καθημερινής της Κυριακής και τα αποτελέσματα της είναι τα εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 28%
Νέα Δημοκρατία 24%
ΠΑΣΟΚ 15%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 8%
ΔΗΜΑΡ 7%
ΚΚΕ 5%
Χρυσή Αυγή 4,5
Δημιουργία Ξανά 3%
Ανοδική τάση κυρίως για την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και οριακά για το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσματης 6ης Μαίου, καταγράφουν άλλες δυο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στης εφημερίδες ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και REAL NEWS.
Στην δημοσκόπηση που δημοσιεύει η "Real News", στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, το ΠΑΣΟΚ 14,5% , οι Ανεξαρτητοι Έλληνες 8,5%, το ΚΚΕ 5,9%, η Χρυσή Αυγή 5,8% και η ΔΗΜΑΡ 6,9%. Οικολογοι -Πράσινοι λαμβάνουν 2,3%, ο ΛΑΟΣ 1,3%,η ΔΗΣΥ 1,7%, η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ 1,9%, η ΔΡΑΣΗ, 0,8% , και το άλλο κόμμα 2,2%.
Στην δημοσκόπηση που δημοσιεύει το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", στην εκτίμηση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 23,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,4%,το ΠΑΣΟΚ 13,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,3%, ΤΟ ΚΚΕ 5,2%, η Χρυσή Αυγή 5,2% και η ΔΗΜΑΡ 6%. Αλλα κόμματα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7,7% και οι αναποφασιστοι φθάνουν το 12%.
Τέλος στη δημοσκόπηση που έκανε η METRON ANALYSIS για λογαριασμό του "PROTAGON.GR" στην εκτίμηση ψήφου προκύπτε πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ με 20,8%, δεύετρο η ΝΔ με 19,7% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 14,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,5%, ΔΗΜΑΡ με 5,2%, ΚΚΕ με 4,8% και Χρυσή Αυγή με 4%.
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô