|
Η τρόικα θεωρεί ότι, λόγω μερικής συμμόρφωσης, η απόδοση των νέων παρεμβάσεων της διετίας 2011 -2012 δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. |
Δέσμευση για αναθεώρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) αλλά και πρόσθετα μέτρα, ύψους 10 δισ. ευρώ, είναι οι επιπλέον υποχρεώσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση της τρόικας για την έκτη δόση του δανείου αλλά και τη συνέχιση της υλοποίησης του μνημονίου.
Στο θέμα της μείωσης των κατώτερων μισθών, η δέσμευση είναι ότι στο κείμενο για την πρόοδο υλοποίησης του μνημονίου, το οποίο εκδίδεται σχεδόν ταυτόχρονα με τις εκθέσεις προόδου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμεύεται σαφώς για το θέμα των μισθών.
Συγκεκριμένα, θα τονίζεται ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τα κατώτερα επίπεδα αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
Στόχοι μεσοπρόθεσμου
|
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη στις 10 το πρωί στις Βρυξέλλες. |
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, δηλαδή τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου, αυτά σύμφωνα με την "κοστολόγηση" της τρόικας φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ για το σύνολο της περιόδου 2011 - 2014. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι νέες παρεμβάσεις της διετίας 2011 -2012 φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής θεωρούν ότι, λόγω μερικής συμμόρφωσης, η απόδοση δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.
Αυτό κρύβει, άλλωστε, και η πρόβλεψη του προσχεδίου για κάλυψη απόκλισης περίπου 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) από τα μέτρα του 2011 μέσα στο 2012. Οι αρχικοί υπολογισμοί για το 2013 και το 2014 θέλουν τα νέα μέτρα να φτάνουν το συνολικό ύψος των 2,5 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη φύση των νέων μέτρων, εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ζήτησαν όλες οι περικοπές να γίνουν από τα σκέλος του δαπανών. Βάση για κάτι τέτοιο δίνουν το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και η μείωση του προσωπικού.
Μισθολόγιο - Εφεδρεία
Στο θέμα του μισθολογίου η τρόικα έχει ήδη προτείνει είτε την επέκτασή του εκτός από τις δημόσιες επιχειρήσεις και σε τομείς του Δημοσίου οι οποίοι έως τώρα εξαιρέθηκαν (όπως τα Σώματα Ασφαλείας ), είτε τη μείωση σε μεγαλύτερο ποσοστό των μισθών για όσους από το στενό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αφορά το νέο μισθολόγιο.
Στην προσπάθεια μείωσης του προσωπικού και στην κατεύθυνση της κάλυψης των δημοσιονομικού κενού που θα πρέπει να καλυφθεί έχει προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις: Είτε εφεδρεία για περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους που έχουν ήδη ανακοινωθεί, είτε άμεσες απολύσεις για το προσωπικό οργανισμών δημοσίων επιχειρήσεων οι οποίες κλείνουν ή συγχωνεύονται.
Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν τα στελέχη της τρόικας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Μια ακόμη λύση που προτάθηκε από την ηγεσία των ελεγκτών ήταν η συγχώνευση και κατάργηση περισσότερων δημοσίων οργανισμών από αυτούς που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την ελληνική Κυβέρνηση.
Αποκρατικοποιήσεις
Επίσης, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που απασχόλησε σημαντικά τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις του ΥΠΟΙΚ με την τρόικα, αποφασίστηκε η ένταση των προσπαθειών για την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας με ένα πακέτο 2.000 ακινήτων τα οποία θα πουληθούν σε τιμές αγοράς και αναμένεται να φέρουν ως το 2014 έσοδα ύψους 25 δισ. ευρώ
Πληροφορίες από την Ε.Ε. ήθελαν χθες την ανακοίνωση της τρόικας για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι και το μεσημέρι, να είναι σαφώς πιο αναλυτική από ό,τι στις προηγούμενες φορές που βρέθηκαν οι ελεγκτές στην Ελλάδα.
Τι αναμένει η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής
Την απόφαση εφαρμογής ενός «ορθολογικού σχήματος» αυξημένης συμμετοχής ιδιωτών, το οποίο θα καθιστά ευνοϊκότερη την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αναμένει η Ελλάδα από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπως παραδέχθηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Περιμένουμε ένα PSI plus, ένα σχήμα του ιδιωτικού τομέα, ένα συνολικό πακέτο, το οποίο θα είναι καλύτερο από αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί. Πρέπει η Ελλάδα να βγει ωφελημένη και να είναι δίκαιη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Προκειμένου να καταδείξει μάλιστα την κρισιμότητα του ζητήματος ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Το 2009 το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ήταν 12 δισ. ευρώ. Το 2012 εάν τα πράγματα πάνε έτσι, χωρίς να εφαρμοστεί κάποιο σχήμα που να έχει την αναγκαία ορθολογικότητα, το κόστος θα ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ». Συμπλήρωσε δε ότι αυτό είναι σήμερα το πιο «κρίσιμο μέγεθος».
Ο κ. Βενιζέλος αφού ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν χθες οι συζητήσεις του ΥΠΟΙΚ με την τρόικα επισήμανε ότι το αποτέλεσμα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής συνδέεται άμεσα με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012, τον οποίο χαρακτήρισε «κρίσιμο κρίκο» για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
«Οι συζητήσεις με την τρόικα προχώρησαν πολύ για τα έτη 2013 και 2014 και είναι προφανές ότι πρέπει το 2012 να κάνουμε μια ριζοσπαστική προσέγγιση των δημόσιων δαπανών προκειμένου να βρούμε νέους πόρους όχι με επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων αλλά με περικοπές δαπανών» δήλωσε.
Ενδεικτική, μάλιστα, της έμφασης που θα δοθεί στην περιστολή των δαπανών στο δημόσιο τομέα ήταν η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην ανάγκη να υπάρξει επανέλεγχος σε σχέση με το πλεονάζον προσωπικό στο δημόσιο τομέα. «Δεν είναι δυνατόν να κραυγάζουμε όλοι υπέρ ενός μικρότερου, διαφανέστερου και εξυπνότερου κράτους και όταν πας να το περιορίσεις να συναντάς απέναντί σου έναν φραγμό» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η αναφορά του κ. Βενιζέλου στην πτώση του βιοτικού επιπέδου. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι λόγω της ύφεσης τα εισοδήματα και το επίπεδο ζωής έχουν γυρίσει πίσω στα δεδομένα του 2004. «Σωρευτικά η ύφεση μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει φτάσει στο -15%» τόνισε. «Εάν δεν σπάσουμε τώρα τη φούσκα η οποία είχε δημιουργηθεί δεν θα μπορούμε να πορευτούμε με ασφάλεια στο μέλλον» είπε και πρόσθεσε φανερά προβληματισμένος: «η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αβέβαιη».
Εγρήγορση για τις εξελίξεις
Σε εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν στο τρίγωνο Βερολίνου - Βρυξελλών - Παρισίων και αφορούν ευθέως την ελληνική οικονομία, αλλά και την ίδια την Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης.
Χθες το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, καθώς και τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Οι κ.κ. Παπανδρέου και Ρόμπεϊ συμφώνησαν να συναντηθούν την Πέμπτη στις 10 το πρωί στις Βρυξέλλες.
Στον απόηχο της συνάντησης της καγκελαρίου της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, την Κυριακή στο Βερολίνο, η κυβέρνηση διαμήνυσε χθες ότι "οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι νομικά ασφαλής, επαρκής, όχι υψηλού ρίσκου και δεν θα θίγει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας σε πληθώρα ερωτήσεων, σημείωσε:
* Είναι πολύ θετική η απόφαση (Μέρκελ - Σαρκοζί), για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε επίπεδο Ε. Ενωσης, καθώς θα υπάρχουν επαρκή κεφάλαια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.