Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Επείγουσα εγκύκλιος: Πως θα παρακρατείται φόρος 15% από τους τόκους


ypourgeio oikonomikonΜε συντελεστή 15% θα φορολογούνται όλοι οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις και repos, εφόσον εισπραχθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, ανεξαρτήτως του χρόνου που έγινε η κατάθεση ή συνάφθηκε η προθεσμιακή κατάθεση, σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη σε όλες τις τράπεζες και τις επενδυτικές εταιρείες.

Η εγκύκλιος αναφέρει τον τρόπο και το χρόνο επιβολής του αυξημένου συντελεστή φορολογίας των τόκων από το 10% στο 15%.

Συγκεκριμένα, όταν ο τόκος εισπράχθηκε από την 1η Ιανουαρίου έως τις 23 Ιανουαρίου 2013 οπότε δημοσιεύτηκε ο σχετικός φορολογικός νόμος οι τράπεζες απέδωσαν στο δημόσιο ποσοστό 10% επί των τόκων, χωρίς ωστόσο να αποδοθεί ένα επιπλέον 5% το οποίο θα πρέπει να «σηκώσουν» οι τράπεζες από οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη τους και να τον αποδώσουν στο δημόσιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο ίδιος ο καταθέτης να υποβάλει δήλωση στην εφορία και να αποδώσει τη διαφορά του 5%.

Αναλυτικά η εγκύκλιος έχει ως εξής:

“ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΠΟΛ 1023

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 2, της παραγράφου 4 του άρθρου 6 και της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 4110/2013 (ΦΕΚ 17Α/23.1.2013).

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των παρ. 1 και 4 του άρθρου 2, της παρ. 4 του άρθρου 6 και της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4110/2013 και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

1. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4110/2013 αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε.. Με τις νέες διατάξεις αυξάνεται από δέκα (10%) σε δεκαπέντε τοις εκατό (15%) ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και από πράξεις REPOS. Ο νέος συντελεστής εφαρμόζεται, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 28 του ίδιου νόμου, στα ποσά των τόκων που καταβάλλονται ή πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο φόρος αυτός παρακρατείται από τον οφειλέτη των τόκων κατά το χρόνο που γίνεται ο εκτοκισμός της κατάθεσης.

3. Επίσης, με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 26 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, ότι χρόνος απόκτησης του εισοδήματος από τόκους κάθε τίτλου έντοκης κατάθεσης τοις μετρητοίς ή εγγύησης, είναι ο χρόνος κατά τον οποίο αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί.

4. Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι τα ποσά των τόκων τα οποία προθεσμιακές καταθέσεις που έχουν συναφθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012 αλλά εκτοκίζονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, υπάγονται σε φορολόγηση με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%), ανεξάρτητα αν αφορούν και τόκους της περιόδου 2012, στην οποία εφαρμοζόταν ο μειωμένος συντελεστής 10%, καθόσον χρόνος απόκτησης του εισοδήματος είναι, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, ο χρόνος που οι τόκοι αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί, ήτοι ο χρόνος εκτοκισμού.

Ειδικά για τα ποσά των τόκων από προθεσμιακές καταθέσεις που εκτοκίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2013 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4110/2013), επί των οποίων έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), το επιπλέον ποσό φόρου (5%) που οφείλεται με βάση τις κοινοποιούμενες διατάξεις θα πρέπει να εισπραχθεί από οποιονδήποτε λογαριασμό τραπεζικού προϊόντος του δικαιούχου, τηρουμένου του πλαισίου κανονιστικής συμμόρφωσης που διέπει τη σχέση των τραπεζών με τους πελάτες τους και να αποδοθεί από την ίδια την τράπεζα με ιδιαίτερη δήλωση μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας. Επισημαίνεται ότι το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στους πιο πάνω τόκους με το μειωμένο συντελεστή (10%) θα αποδοθεί από τις τράπεζες με ιδιαίτερη δήλωση μέσα στην προβλεπόμενη από το άρθρο 60 του Κ.Φ.Ε. προθεσμία, δηλαδή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου από την παρακράτηση μήνα, ήτοι μέχρι 15.2.2013.

Διαφορετικά, θα πρέπει ο δικαιούχος να καταβάλει ο ίδιος το επιπλέον οφειλόμενο ποσό φόρου εφάπαξ με την υποβολή δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας. Για το σκοπό αυτό, η τράπεζα υποχρεούται να του χορηγήσει βεβαίωση από την οποία να προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε και ο χρόνος εκτοκισμού αυτών.

5. Όσον αφορά τα ποσά τόκων από προείσπραξη προθεσμιακών καταθέσεων καθώς και των τόκων με μηνιαία καταβολή που εκτοκίσθηκαν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012, αυτά υπάγονται σε φορολόγηση με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), ανεξάρτητα αν αφορούν προθεσμιακές καταθέσεις που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, καθόσον με βάση τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 26 του Κ.Φ.Ε., χρόνος κατά τον οποίο αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί είναι εντός του έτους 2012.

6. Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 4110/2013 αντικαθίστανται το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε.. Με τις νέες διατάξεις αυξάνεται από δέκα (10%) σε δεκαπέντε (15%) τοις εκατό ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο ποσό των τόκων που προκύπτουν από ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου 2013, ανεξάρτητα από το χρόνο έκδοσης των τίτλων. Μάλιστα, ο νέος συντελεστής παρακράτησης καταλαμβάνει και τους τόκους τίτλων που έχουν ανανεωθεί και προκύπτουν από την ημερομηνία αυτή και μετά.

7. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 12 του μεταξύ άλλων, ότι για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ο φόρος παρακρατείται κατά το χρόνο της εξαργύρωσης των τοκομεριδίων τους ή κατά τη λήξη τους, όταν πρόκειται για ομόλογα χωρίς τοκομερίδια (ZERO COUPON).

8. Εξάλλου, με τις διατάξεις της περιπτ. δ΄ της παρ. 6 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε., ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η παρακράτηση φόρου ενεργείται για εισοδήματα από ομολογίες και χρεόγραφα των ημεδαπών νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, κατά την εξαργύρωση των τοκομεριδίων.

9. Με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 26 του ν. 2789/2000 ορίζεται, ότι, οι τόκοι, οι οποίοι προκύπτουν από ομολογίες που εκδίδουν στην ημεδαπή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους τόκους που προκύπτουν από ομολογίες τις οποίες εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο στην Ελλάδα.

10. Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 26 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, ότι, χρόνος απόκτησης του εισοδήματος για τοκομερίδια είναι ο χρόνος που έχει ορισθεί για την εξαργύρωσή τους.

11. Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι, οι τόκοι ομολόγων (Ελληνικού Δημοσίου και εταιρικών) που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%), ανεξάρτητα αν αφορούν και τόκους της περιόδου 2012, καθόσον χρόνος απόκτησης του εισοδήματος είναι, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, ο χρόνος εξαργύρωσης των τοκομεριδίων.

Ειδικά, για τα ποσά των τόκων από ομόλογα που εξαργυρώθηκαν από 1.1.2013 έως και 23.1.2013, επί των οποίων έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 10%, το επιπλέον ποσό φόρου (5%) που οφείλεται με βάση τις κοινοποιούμενες διατάξεις, θα πρέπει να παρακρατηθεί και να αποδοθεί από τον ίδιο τον καταβάλλοντα τους τόκους ή να καταβληθεί από τον δικαιούχο, κατά περίπτωση, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή των αναφερομένων στην παράγραφο 4 της παρούσας.

Στις περιπτώσεις που τα ποσά των τόκων αφορούν ομόλογα ημεδαπών επιχειρήσεων (εταιρικά ομόλογα), το επιπλέον ποσό φόρου θα πρέπει να καταβληθεί από τον ίδιο τον δικαιούχο (ομολογιούχο) εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της παρούσας, χωρίς προσαυξήσεις. Για το σκοπό αυτό, η εκδότρια εταιρία υποχρεούται να του χορηγήσει βεβαίωση από την οποία να προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε και ο χρόνος εκτοκισμού αυτών. Τέτοια υποχρέωση δεν υφίσταται όταν ο ομολογιούχος έχει ήδη καταβάλει στην εκδότρια εταιρία το επιπλέον ποσό φόρου (5%).

12. Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 4110/2013 αντικαθίσταται η παρ. 4 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε. και αυξάνεται από δέκα πέντε (15%) σε είκοσι τοις εκατό (20%) ο συντελεστής παρακράτησης στα εισοδήματα από συμβάσεις ή πράξεις επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων (περ. η΄ παρ. 1 άρθρου 24 Κ.Φ.Ε.). Ο νέος συντελεστής εφαρμόζεται, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 28 του ίδιου νόμου, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά.

13. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4110/2013 καταργείται η περ. θ΄ της παρ. 3 του άρθρου 28 του Κ.Φ.Ε., δεδομένου ότι οι αποδόσεις από παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα θεωρούνται πλέον εισόδημα από κινητές αξίες και για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία με τη διπλογραφική μέθοδο πλην των εξαιρέσεων που ορίζονται με τις διατάξεις της περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 του Κ.Φ.Ε. (πιστωτικά ιδρύματα κ.ο.κ). Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 28 του ίδιου νόμου, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά.

14. Με τις διατάξεις της περ. στ΄ της παρ. 6 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματα της περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 ενεργείται κατά το χρόνο λήξης έκαστης σύμβασης ή κατά την καταβολή τους εφόσον αυτό συμφωνείται να γίνει πριν από το χρόνο λήξης της σύμβασης και περαιτέρω, υπόχρεος σε παρακράτηση φόρου ορίζεται, σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 7 του ίδιου άρθρου και νόμου, το πρόσωπο που τα καταβάλλει.

15. Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 26 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται, ότι χρόνος απόκτησης για τα εισοδήματα που αναφέρονται στην περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 θεωρείται ο χρόνος λήξης της σύμβασης.

16. Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι τα εισοδήματα από συμβάσεις ή πράξεις επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων που αποκτώνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%).

Ειδικά για τις συμβάσεις παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων που έληξαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2013 επί των εισοδημάτων των οποίων δεν παρακρατήθηκε φόρος ή παρακρατήθηκε φόρος με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%), ισχύουν τα αναφερόμενα στην παράγραφο 4 του παρόντος”

Σηκώνουν το ...''Λάβαρο οι Απόστρατοι της Λάρισας ''

Ξεκινά Ο.... Ανένδοτος των Αποστράτων !
Όπως μας εχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια οι Απόστρατοι του νομού της Λάρισας μαζεύονται ,αποφασίζουν ξεσηκώνονται !
Είναι η μοναδική Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών των Ε.Δ και Σ.Α που μαζεύονται και αποφασίζουν απο κοινού.
Να μην ξεχνάμε ότι η πρώτη μάχη δόθηκε στη Λάρισα στο γραφείο του τότε Υπουργού Οικονομικών που οδήγησε στην μεγαλειώδη συγκέντρωση των Αποστράτων στην Αθήνα ! Η Ένωση Αποστράτων Λάρισας αποφασίζει επιτροπή και το καλό είναι οτι στην επιτροπή μετέχουν Απόστρατοι και απο τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας  Η Συγκέντρωση των Αποστράτων θα είναι από τους.. 4 νομούς της Θεσσαλίας αλλά κατά πληροφορίες και του γειτονικού νομού της Πιερίας! Ακολουθεί η Ανακοίνωση των Αποστράτων που εμείς την έχουμε αποδώσει σε ελεύθερη απόδοση   και από εδώ απο τον κάμπο της Λάρισας  βλέπουμε να ξεκινά ένας ανένδοτος ...Ο Ανένδοτος των Αποστράτων !
Βετεράνος
Ανακοίνωση
          Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Λάρισας σας προσκαλεί την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18:00, στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ (τέρμα Λαγού), για ενημέρωση επί θεμάτων που αφορούν τους Αποστράτους. Τα θέματα που θα παρουσιασθούν – συζητηθούν, έχουν όπως παρακάτω:
  •  «Αποκρυπτογράφηση» Σύνταξης Φεβρουαρίου Αποστράτων.
  • Προσβολή τροποιητικής Πράξης Συνταξιοδότησης με Έφεση στο ΙΙΙ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διαδικασία «πρότυπης δίκης» – Οικονομικότερη λύση.
  • Ενημέρωση αποτελεσμάτων συνάντησης Προέδρων ΝΠΔΔ Ενώσεων Αποστράτων  (ΕΑΑΣ – ΕΑΑΝ – ΕΑΑΑ) με κ. Πρωθυπουργό.
  • Ενημέρωση αποτελεσμάτων συνάντησης προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ) Ταξχου ε.α. Βασιλείου Νικολόπουλου με Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σταϊκούρα.
  • Τυχόν άλλα θέματα επικαιρότητας.  Εννοείται ότι η πρόσκληση αφορά στο σύνολο των Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

"Πόσο ακριβώς τον θέλετε τον κατώτατο μισθό κ.Μέργο"; Άρθρο του Σ.Ριζόπουλου

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτό που ο υπόλοιπος κόσμος ονομάζει business plan, για την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ήταν πάντα αυτό που αποκαλώ «η μέθοδος του πούστη». Δηλαδή, το γιατί θα άνοιγε κανείς αυτή ή την άλλη επιχείρηση, το γιατί θα έκανε τη μια ή την άλλη επενδυτική επιλογή συνοδευόταν από το φοβερό επιχείρημα «του πούστη…δεν θα πουλάω 500 καφέδες την ημέρα;» ή «του πούστη…δεν θα κάνω τζίρο 300 χιλιάρικα το χρόνο;».

Ωστόσο, ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας μπορεί και να δικαιολογείται. Τόσα ξέρει, τόσα λέει. Ένας καθηγητής όμως που συμβαίνει να είναι και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει ουσιαστικά πως «του πούστη… αν πέσει κι άλλο ο κατώτατος μισθός, δεν θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα;». Θα ήταν στοιχειωδώς σοβαρός, στο βαθμό που εξηγούσε ποιος είναι ο ιδανικός κατώτατος μισθός και γιατί θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα.

Τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν χθες με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου είναι δηλωτικά του γεγονότος πως η κυβέρνηση έχει περάσει πλέον από τη φάση του αποσυντονισμού και εισέρχεται στη φάση του πανικού.

Είτε επρόκειτο για «γκάφα», είτε για δουλειά «λαγού», το να βγει ένας επαγγελματίας κρατικός γραφειοκράτης (2004-2007 Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών, 2007-2009 Διοικητής του ΙΚΑ, σήμερα πάλι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών) και να δηλώσει πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα (580 ευρώ μικτά) είναι υψηλός, χωρίς καμιά επιπλέον εξήγηση, επιβεβαιώνει τη ρήση «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι».

Με το να τρέχουν μετά από πίσω δυο υπουργοί, ο Στουρνάρας και ο Βρούτσης για να διαψεύσουν τον Μέργο, απλώς έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Ειδικά ο Βρούτσης, ο οποίος υποστήριξε πως ο κατώτατος μισθός δεν θα πειραχτεί μέχρι «το τέλος του Προγράμματος». Ξέρει μήπως κανένας ποιο είναι το τέλος του Προγράμματος; Είναι το 2016; Μήπως το 2020; Ίσως το 2022; Ή το 2042;
Και εν πάση περιπτώσει αν μια κυβέρνηση θεωρεί πως της κάνει ζημιά ένας Γενικός Γραμματέας τον απολύει, δεν τον διαψεύδει. Τι φοβούνται, μήπως δεν βρουν άλλον με τα προσόντα του; Δόξα των Θεώ, η Ελλάδα είναι γεμάτη από καθηγητές των Οικονομικών που έχουν τόση σχέση με την πραγματική οικονομία όσο κι εγώ με την αστροναυτική.

Η κυβέρνηση έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία κι έχει κλειστεί στο «δωμάτιο πανικού». Τα έσοδα καταποντίζονται και η κυβέρνηση μέσα από το «δωμάτιο πανικού» στέλνει ειδοποιητήρια κατασχέσεων. Οι επενδύσεις έχουν γίνει σύντομο ανέκδοτο, οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν, οι δανειστές είναι στην πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ έτοιμοι να μπουν και να πουλάνε «όσο–όσο» οι ίδιοι κι ο Μέργος έχει για όλα τη μαγική λύση: Να πέσει ο κατώτατος μισθός!

Τίποτα δεν είναι χειρότερο για την οικονομία, από την αβεβαιότητα. Κι εκεί η κυβέρνηση έχει χάσει τη μπάλα. Αυτό είναι το πρόβλημα με τον Μέργο. Τι είχε στο μυαλό του, θα μας το πούνε; Ή θα πλανάται και αυτό ως ένα ακόμη σενάριο δίπλα σε όλα τα υπόλοιπα που ροκανίζουν την κυβερνητική αξιοπιστία και λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της αβεβαιότητας.
Είτε υπό την πίεση των δανειστών, είτε από δικές της αστοχίες, συντηρεί την αβεβαιότητα και μεταδίδει στον υπόλοιπο κόσμο μια εικόνα που έχει να κάνει περισσότερο με μια επικείμενη κοινωνική έκρηξη παρά με μια συγκροτημένη προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας. Διότι όλες οι ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι έχουν έναν κοινό παρονομαστή: το κράτος ενάντια στην κοινωνία. Χωρίς να φέρνουν αποτελέσματα και χωρίς να δημιουργούν την παραμικρή προοπτική για το μέλλον.
Για αυτό ακριβώς και «δεν κουνιέται φύλο». Όποιος μιλήσει με επαγγελματίες του τουρισμού στην Αθήνα, θα μάθει πως τέτοια εποχή–μέχρι και πέρυσι ακόμη–ήταν εποχή μεγάλων συνεδρίων. Δούλευαν από τα ξενοδοχεία μέχρι και τα μαγαζιά με τα αναμνηστικά στην Πλάκα. Φέτος οι άνθρωποι τραβάνε τα μαλλιά τους. Απόδειξη πως κανείς δεν ρισκάρει να κάνει το συνέδριό του σε μια πρωτεύουσα όπου ανά πάσα στιγμή ένας Μέργος μιλάει λες και απευθύνεται σε…μούργους, όπως επίσης είναι πιθανό η απάντηση στα δυόμισι εκατομμύρια κατασχετήρια να είναι οι…καραμπίνες.
Είναι σαφές, πάντως, πως μια κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει για πολύ σε «δωμάτιο πανικού». Ή θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ή θα πάει από…ανακοπή.

ΥΓ1: Δεν ξέρω αν ο Φώτης Κουβέλης κρατάει κάποιο προσωπικό σημειωματάριο. Εκεί πάντως θα μπορούσε να σημειώνει όλους τους λόγους που θα του έδιναν το πολιτικό άλλοθι της εξόδου από το «δωμάτιο πανικού». Το «λάθος» του ΔΝΤ σίγουρα είναι ένας σοβαρός λόγος. Όπως και δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που αιφνιδιάζουν τους πάντες, όπως αυτή του Μέργου.

ΥΓ2: Τα παιδιά στον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι; Όλα καλά; Περιμένουν το «ώριμο φρούτο» ή θα κατεβάσουν καμιά ιδέα; Πάντως «Plan B» δεν μπορεί να σημαίνει «Βαρεμένος, Βαρουφάκης, Βαξεβάνης».

Πόσο βαθιά πάει η τρύπα του λαγού?

Τι γίνεται γύρω μας? Που έχουμε βρεθεί ? Στο μαγεμένο δάσος? Στη χώρα των θαυμάτων? Τη θυμάστε τη κόκκινη βασίλισσα? Εκεί πάνω στο θρόνο της φωνάζει «off with his head! Now!» Σαν να τη βλέπεις ντυμένη με κουστούμι και ένα χαρτοφύλακα στο χέρι να περπατάει ανάμεσά μας. Στριμμένη, με τα μάτια γουρλωμένα να ψάχνει που υπάρχει ευρώ να το κάνει μια χαψιά!

Πως την έχετε δει έτσι φοβισμένοι, τρομοκρατημένοι με το μπαμπούλα να σας απειλεί συνεχώς. Είστε σοβαροί? Τι θα σας κάνουν? Θα σας εκτελέσουν για παραδειγματισμό? Είναι παλαβό αυτό που μας έχουν κάνει. Έχουν στηρίξει ένα ολόκληρο σύστημα πάνω στον ωμό εκβιασμό.  Κι εμείς δεχτήκαμε λες και ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου, πως δεν ζούμε σε μια νόμιμη δημοκρατία, στην Ευρώπη αλλά σε κάποιο κολομβιανό κωλοχώρι με τους νονούς της κόκας να ελέγχουν τη ζωή μας.


Καταλαβαίνεις τώρα πόσο βαθιά πάει η τρύπα του λαγού? Καταλαβαίνεις πόσα πολλά άχρηστα πράγματα σου έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου πως σου είναι απαραίτητα για να επιβιώσεις έτσι ώστε να είσαι τρομοκρατημένος, παγωμένος στη θέση σου σε απόγνωση, στην ιδέα και μόνο πως μπορεί να μην βγάλεις αυτές τις υποχρεώσεις όπως σε διατάσσουν. Στην ιδέα και μόνο πως θα χάσεις όλα αυτά που σου είπαν πως είναι θεμελιώδη αγαθά για να ζήσεις.


Δεν σε τρομοκρατεί το χαράτσι της ΔΕΗ, σε τρομοκρατεί το γεγονός πως δεν μπορείς να ζήσεις ούτε λεπτό ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ. Δεν σε τρομοκρατούν οι φόροι για τα ακίνητα. Σε τρομοκρατεί το γεγονός πως αν χάσεις το σπιτάκι σου , πας, ξόφλησες. Δεν έχεις ούτε σαν μακρινό μπακ απ στην άκρη του μυαλού πως θα μπορούσες να επιβιώσεις αν χάσεις τη φωλίτσα, πως θα μπορούσαν τα παιδιά σου να επιβιώσουν.  Δεν σε τρομοκρατεί η φτώχεια, η ανεργία, η πείνα, σε τρομοκρατεί το γεγονός πως αν δεν έχεις δουλειά και δεν σου δίνουν χρήματα δεν βλέπεις ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ, δεν βλέπεις ΚΑΜΜΙΑ ΛΥΣΗ, δεν έχεις ΚΑΜΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ να ζήσεις χωρίς μισθό.


Κανένας και για τίποτα στο κόσμο δεν μπορεί να εκβιάσει κάποιον πως θα χάσει το τάδε πράγμα αν δεν κάνει ότι πρέπει, αν το τάδε πράγμα ο εκβιαζόμενος αποφασίσει πως να κι αν το χάσει, να κι αν δεν το χάσει. Απλή λογική. Ελάχιστη λογική.


Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χτυπημένοι από χίλιους κεραυνούς. Με σοβαρές ασθένειες, χωρίς λεφτά, με το ένα χτύπημα πάνω στο άλλο στη ζωή και τους βλέπεις να είναι θηρία. Να παλεύουν με κάθε τρόπο να βρουν το δίκιο τους, να ζήσουν, να είναι περήφανοι χωρίς να  παρακαλάνε κανένα. Και βλέπεις τον άλλον να πηδάει από το μπαλκόνι γιατί χρεοκόπησε και δεν έχει καμιά ικανότητα να στηθεί στα πόδια του και να ζήσει τον εαυτό του και τα παιδιά του παλεύοντας, εφευρίσκοντας κάθε είδους τέχνασμα, για να ξεφύγει από τις δαγκάνες του κάθε μπαμπούλα.


Σ’ εκβιάζει η τράπεζα, η εφορία, ο εργοδότης, ο νοικοκύρης, η γυναίκα σου, τα παιδιά σου, ο πατέρας σου, η μάνα σου, η φιλενάδα σου, ο κολλητός σου, όλοι σ΄εχουν στο τοίχο και σου υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνεις, τι πρέπει να σκεφτείς, πως πρέπει να βαδίσεις.


Υπάρχουν άνθρωποι αυτοί τη στιγμή που είναι περήφανοι που έχουν και πληρώνουν χαράτσια, που τρέχουν να είναι εντάξει σε όλες τους τις υποχρεώσεις. ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ! Αισθάνονται σωστοί πολίτες. Αισθάνονται πως είναι η αφρόκρεμα της σοβαρότητας μέσα σ΄ενα τσούρμο απατεώνες ή λιγδιάριδες άφραγκους.
Υπάρχουν άλλοι, που το αντίθετο, νοιώθουν ένοχοι, άχρηστοι, απατεώνες γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν. Αποτυχημένοι.


Όλη η κοσμοαντίληψη εκατομμυρίων πολιτών είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το θεό χρήμα.  Με την αγοραστική δύναμη. Με το να είναι επιθυμητοί πελάτες στις τράπεζες. Μπαίνει ο άλλος στη τράπεζα και τον χαιρετάνε με ένα χαμόγελο μέχρι τ΄αυτιά και σκέφτεται με ηδονή,  πάει έκλεισα σαν άνθρωπος. Είμαι τέλειος!
Πάει κι ο φουκαριάρης που χρωστάει και ο κουστουμάτος αλλάζει, του μιλάει όπως μιλάγανε οι χωροφύλακες στα χωριά σ΄οσους κουμουνιστοφέρνανε «τι θες ρε ρεμάλι?»


Οι οφειλέτες των τραπεζών, της εφορίας, της ΔΕΗ, οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι πεινασμένοι, οι άρρωστοι, οι γέροι, οι δυστυχισμένοι κάθε είδους,  είναι πλέον τα ΜΙΑΣΜΑΤΑ της νέας εποχής όπως ήταν κάποτε οι κομουνιστές. Οι περιθωριακοί, οι απατεώνες, οι άχρηστοι, οι επικίνδυνοι, το κακό παράδειγμα για τους καθώς πρέπει πολίτες.

Αναθρέψανε εκατομμύρια Ελλήνων με την ιδέα πως από εκεί υπάρχει ένα παραπέτασμα που οι άνθρωποι πεθαίνουν πεινασμένοι, δεν έχουν ναύλον κάλτσα, δεν έχουν τζιν παντελόνι, με μια οδοντόκρεμα βγάζεις γκόμενα (όπως έλεγε κι ο Χάρυ) , πως μόλις κάνεις κιχ σε μπουζουριάζουν , ουρές είναι στημένοι στα συσσίτια,  και πως πρέπει πάση θυσία οι Έλληνες να αποτάξουν τους έξω από εδώ για να μην γίνουν καμιά μέρα Αλβανία....

Και τώρα λένε πως όλα τα παραπάνω είναι επιβεβλημένα στο ευρωπαϊκό θαύμα, γιατί έτσι πρέπει να λειτουργούν πλέον τα αξιοπρεπή καθεστώτα. Η πλειοψηφία να δουλεύουν σαν σκλάβοι και να κακοπληρώνονται. Να έχουν και τα συσσίτια τους, και τους άστεγους και χιλιάδες πεινασμένους κι άμα πει κανείς κουβέντα τον επιστρατεύουν κιόλας!!!!


Η προπαγάνδα? Τι να μας πει η σοβιετική προπαγάνδα ή η αμερικανική της εποχής του ψυχρού πολέμου. Για το νηπιαγωγείο. Εδώ η μη προπαγανδιστική ενημέρωση είναι έκπληξη όταν συμβαίνει κι αναμεταδίδεται σε περιορισμένους κύκλους, στο ίντερνετ, σε συναντήσεις συνοικιακών σωματείων, λες κι ακούμε «ελεύθερη Ελλάδα» στα κρυφά, μη μας πάρουν χαμπάρι!

Σε 82 ευρω αποτιμούν τα 30 χρόνια (60 εξάμηνα) πτήσεων και αναχαιτίσεων των ιπταμένων Ικάρων μας !!!!

 Λάβαμε μια αναπροασρμογή συντάξεως ενος πρώην Ιπταμένου Ταξιάρχου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για να την "ελέγξουμε" (ακόμα αναμένεται μια ενημερωτική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κ., για το πως υπολογίσθηκαν οι συντάξιμες αποδοχές Φεβρουαρίου 2013)  και να τη σχολιάσουμε. Εκτός φυσικά απο τα αυτονόητα, που εξακρίβωσαν άπαντες οι απόστρατοι, όταν παρατήρησαν και στο "χαρτί" του ΑΤΜ, το "κουρεμα" που υπέστησαν οι αποδοχές τους, με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου 2013, διαπιστώσαμε μετα λύπης μας και το εξής : Ο συγκεκριμένος Ανώτατος Αξιωματικός είχε καταγεγραμμένα 60 εξάμηνα που αντιστοιχούσαν σε ποσό 776,74 ευρώ. Με τους σχετικούς υπολογισμούς των συνταξίμων του αποδοχών, ο εν λόγω Αξιωματικός, θα ελάμβανε καθαρές συντάξιμες αποδοχές, χωρίς τον συνυπολογισμό των πτητικών του 6μηνων, το ποσό των 1.220 ευρω το μηνα. Αν προστεθεί και το ποσό των 6μηνων στις ακαθάριστες αποδοχές του (776 ευρω), οι συντάξιμες αποδοχές του, μετά τις κρατήσεις-φόρους κλπ, θα αυξηθουν ΜΟΝΟ κατά 82 ευρώ και  θα φθάσουν στο....δυσθεώρητο ύψος των 1.302 ευρω τον μηνα !!!!
Τόσο αποτιμούν οι κύριοι του ΥΟ&Ο, τις υπηρεσίες και την επικινδυνότητα άσκησης του λειττουργήματος τους, αυτών των συναδέλφων???.....
Απαιτείται λοιπόν, ΑΜΕΣΗ νομοθετική ρύθμιση, για απαλλαγή των συγκεκριμένων αποδοχών απο καθε είδους κρατήσεις και φορολόγηση...
Γ.Αντωνιάδης -Οικονομολόγος

Πηγή :  http://www.apofoitoissas.gr/articles/983--6-95-.html

Το ΔΝΤ το ίδιο τα αναγνωριζει τα λάθη του, ο Στουρνάρας, ΟΧΙ !!!!

"Δεν γνωρίζω κανένα λάθος του ΔΝΤ!" δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών


"Δεν γνωρίζω κανένα λάθος του ΔΝΤ!" δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών
Για ακόμα μία φορά αποκαλύπτεται το διπλό παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης που την στηρίζουν, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια της ανυποψίαστης κοινής γνώμης την ώρα που συνεχίζει "σαν καλός μαθητής" να επιδεικνύει στρατιωτική πειθαρχία στις εντολές των δανειστών μας. Δεν θα υπήρχε θέμα αν η κουβέντα που άνοιξε στην Ελλάδα σε σχέση με την παραδοχή του Ταμείου ότι υποεκτίμησε τις επιπτώσεις της σκληρής πολιτικής λιτότητας στην πραγματική οικονομία, περιοριζόταν μόνο σε δημοσιογραφικές αναλύσεις και δεν χρησιμοποιούνταν από το Μέγαρο Μαξίμου ως ακόμα ένα προπαγανδιστικό εφεύρημα για να πείσει τους πολίτες ότι έχει σκοπό- έστω και αργά- να διαπραγματευτεί με την Τρόικα.
Την ώρα που σειρά κυβερνητικών στελεχών αλλά και επικεφαλής των κομμάτων της συγκυβέρνησης, με πρόσφατο παράδειγμα τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ότι "η ομολογία του λάθους του ΔΝΤ θα αποτελέσει σύντομα ένα επιχείρημα στα χέρια της ελληνικής πλευράς" για να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής και πιθανότατα κάποιες παράμετροι του Μνημονίου, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χθες από τις Βρυξέλλες κινήθηκε σε άλλη γραμμή... Παρά την προσπάθεια που έγινε λίγες ώρες μετά από τα γνωστά και μη εξαιρετέα "παπαγαλάκια" να σώσουν τον κ. Στουρνάρα από την γκάφα του, ήταν ήδη αργά. Πιο συγκεκριμένα, ένα 24ωρο μετά το Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα έμεινε μετεξεταστέα με τους Ευρωπαίους να αναβάλλουν την καταβολή  της δόσης των 2,8 δις ευρώ, το μιντιακό σύστημα Στουρνάρα έπεσε με τα μούτρα να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έθεσε κατά την συνεδρίαση στους ομολόγους του το θέμα του λάθους του ΔΝΤ. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού όμως ομολόγησε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή "η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές περιορίστηκε σε ένα γενικό θεωρητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο".
Παρόλα αυτά, το σύστημα Στουρνάρα την επόμενη μέρα επιχειρούσε να μας πείσει ότι αυτή η "γενική θεωρητική ακαδημαϊκή συζήτηση"- όπως την ονόμασε ο Πρόεδρος του Eurogroup- ήταν το δήθεν... αίτημα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ να εξεταστεί το λάθος του ΔΝΤ. Εκτός όμως όλων αυτών, ο κ. Στουρνάρας, όπως μαθαίνουμε από καλά πληροφορημένη πηγή στις Βρυξέλλες, όχι μόνο δεν έθεσε το θέμα, αλλά σχεδόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καν θέμα λάθους του ΔΝΤ! Κι αυτό γιατί κληθείς από τους δημσιογράφους να απαντήσει αν συμφωνεί με την άποψη ότι το ΔΝΤ ομολόγησε το λάθος του, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι "εγώ δεν έχω πει κάτι τέτοιο!". Και συνέχισε λέγοντας: "εγώ προσωπικά δεν έχω εξάγει κανένα συμπέρασμα για την Ελλάδα από τα όσα γράφονται στην έκθεση του ΔΝΤ" αναφερόμενος στην επίμαχη έκθεση Μπλανσάρ για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.
Το ερώτημα είναι απλό: πώς ο κ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα του λάθους του ΔΝΤ στους Ευρωπαίους- όπως διατείνεται η κυβερνητική πλευρά και οι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών- την ώρα που ο ίδιος στις δηλώσεις δεν αποδέχεται την ύπαρξη του λάθους;
 Ανεξαρτήτως πάντως του πώς προσπαθεί να "πουλήσουν" η κυβέρνηση και τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν μέσα ενημέρωσης το θέμα στην ελληνική κοινή γνώμη, το βέβαιο είναι ότι όπως το ΔΝΤ έτσι και οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται να ανοίξουν καμία συζήτηση για τυχόν "λάθη" στο ελληνικό πρόγραμμα τα οποία δεν αναγνωρίζουν προτιμώντας έτσι ότι λάθη έχουν γίνει, να τα χρεώνουν αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά. Και αυτό κάποιοι το ονομάζουν "διαπραγμάτευση"...

Κοινωνία SOS – Ο διπλανός μας άστεγος

Χειμώνας άγριος
ο κόσμος άδειος
φρικιό του δρόμου
στρώνει χαρτόκουτο
να κοιμηθεί
Νύχτα φαρμάκι
τρύπιο σακάκι
μια τζούρα η γόπα
καίει το σπιρτόκουτο
να ζεσταθεί
Κι εσύ πίσω κοιτάς απ το τζάμι
Τ’ ακριβά σου τα μάτια
κόβει ο οίκτος κομμάτια
Τις κουρτίνες σου κλείνεις, στενάζεις
Με το νου, τσάμπα τάζεις και τάζεις …;

Καθάριο έπεσε
νύχτα και σκέπασε
χιόνι την πόλη
-στερνό του Σάββατο
στερνή πνοή-
Κορμί χαμένο
μελανιασμένο
λύτρωση βρίσκει
στ’ άσπρο του σάβανο
ως το πρωί
Κι εσύ πίσω κοιτάς απ το τζαμί
Τ’ ακριβά σου τα μάτια
κόβει ο οίκτος κομμάτια
Τις κουρτίνες σου κλείνεις, δακρύζεις
Μ’ ενοχές μια ζωή συνεχίζεις ..

__© Copyright, Katia____
μελοποίηση: «Palio Flaski
Ο αόρατος αλλά τόσο ορατός! Ο διπλανός μας άστεγος! Ο αριθμός των αστέγων πολλαπλασιάζεται δραματικά. Είναι οι νεόπτωχοι, οι κλοσάρ της Ελλάδας. Άνθρωποι που βρέθηκαν στο δρόμο όχι από άποψη, από αλκοολισμό, ψυχικά προβλήματα, ναρκωτικά αλλά από τη σύγχρονη μάστιγα της ανεργίας! Η οικονομική κρίση οδήγησε στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους. Κυκλοφορούν ανάμεσα μας, τους βλέπουμε και όμως είναι αόρατοι στη σκέψη μας.
Οι ματιές στο μέλλον μόνο κλεφτές μπορεί να είναι. Δεν είναι εύκολο να αντικρύσουμε κατάματα τη μελλοντική εικόνα της κοινωνίας μας. Εστιάζουμε εκ των υστέρων την προσοχή μας στα κοινωνικά προβλήματα, τα υποθάλπουμε και τα αναπαράγουμε στο χρόνο. Η διαμόρφωση της υπάρχουσας κατάστασης ενός υπέρμετρου αριθμού αστέγων δεν είναι δημιουργία μιας ημέρας. Αυτοί οι άνθρωποι δε βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο. Κοινωνικοί  μηχανισμοί τους εξοβέλισαν σταδιακά από το κοινωνικό σύστημα .Και τώρα αόρατοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Τους βλέπουμε και αναλογιζόμαστε  ότι αυτοί φταίνε, ότι δε διαχειρίστηκαν σωστά τους οικονομικούς τους πόρους. Τους θεωρούμε ως υπεύθυνους για τη θλιβερή κατάσταση που βιώνουν.  Ας πρόσεχαν. Ναι ας πρόσεχαν! Τι ακριβώς να προσέξουν όμως; Την τερατώδη φορολογία της χώρας μας που τείνει να πλησιάσει ή μάλλον είναι η ίδια με εκείνη των Τουρκοκρατούμενων χρόνων; φόροι, χαράτσια… φόροι επί φόρων… οι οφειλές τεράστιες και τελειωμό δεν έχουν.
Τώρα διαπιστώθηκε ότι μολύνουμε και το περιβάλλον από τη δημιουργία υπερβολικής αιθάλης στην ατμόσφαιρα. Θα πληρώσουμε φόρους και για τα κυβικά αέρα που μολύνουμε. Σε λίγο θα πληρώνουμε φόρο και για τα κυβικά αέρα που αναπνέουμε και προσεχώς θα φορολογείται και η ίδια η ζωή! Αν ζούμε πάνω από ένα όριο ηλικίας θα θεωρείται ότι τα επιπλέον χρόνια της ύπαρξης μας  επιβαρύνουν το κράτος οπότε με φόρο πάλι πρέπει να πληρώσουμε την επιπλέον παραμονή μας σε αυτό τον κόσμο. Δεν τα παρουσιάζω τραγικά. Έτσι είναι. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις για να καταλάβουμε πόσο αλληλένδετα είναι όλα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δημιουργούμε πλέον κοινωνικά προβλήματα αντί να τα λύνουμε. Η λύση είναι πάντα μια και μοναδική. Δεν χαϊδεύουμε ένα πρόβλημα το χτυπάμε στη ρίζα του. Στα  γιατί της ύπαρξης των προβλημάτων πρέπει να απαντήσουμε και θα βρούμε τρόπους επίλυσης τους.
Γιατί  να υπάρχουν άστεγοι λοιπόν τη στιγμή που ζούμε σε κοινωνία αφθονίας; Κτίρια εγκαταλελειμμένα έχουμε στην Ελλάδα και επιπλέον δημιουργούνται και άλλα. Δαπανώνται τεράστια ποσά για κτιριακά μεγαθήρια για κάποιον σκοπό και μετά μένουν αναξιοποίητα. Δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός. Δεν υπάρχει σύνδεση των αναγκών με τη δημιουργία αγαθών, υπηρεσιών και λοιπά. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας απλά και μόνο για να υπάρχουν, για να βολευτούν κάποια άτομα, για να θωρήσουμε ότι λύσαμε το μέγιστο πρόβλημα. Εργάζονται κάποια άτομα για λίγο καιρό και μετά πάλι στο χάος, στη μιζέρια της ανεργίας. Ανεργία και υπέρμετρη φορολόγηση που θα οδηγήσουν; σίγουρα θα δημιουργήσουν αστέγους, ανθρώπους που τρέχουν στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό, που μένουν στο δρόμο, που ζουν ακόμα και σε σπηλιές στο λόφο του Φιλοπάππου στην Αθήνα ή βρίσκουν καταφύγιο στο άγιο όρος.
Πότε επιτέλους θα γίνει μια αντικειμενική αξιολόγηση της πραγματικότητας; Οι άνθρωποι πλέον μοιάζουν σαν εκείνους τους εγκληματίες που πρώτα κάνουν το έγκλημα παθιασμένα και μετά θρηνούν το θύμα τους! Κλαίνε και του ζητάνε να αναστηθεί.
Το τοπίο είναι ξεκάθαρο όμως, όλα είναι πολύ απλά εμείς τα περιπλέκουμε στο βωμό των συμφερόντων. Η μοιρολατρία δεν ωφελεί. Απαιτούνται δραστικές λύσεις. Απαιτείται άμεση σύνδεση του προβλήματος και του λόγου ύπαρξης του, του γιατί υπάρχει , τι ήταν αυτό που το γέννησε. Πρέπει να σταματήσει το γιατί της ύπαρξης των νοσηρών κοινωνικών φαινομένων. Μόνο έτσι θα γιατρευτεί ο κοινωνικός ιστός. Αλλιώς είναι αργά για δάκρυα.
Αυτοί οι αόρατοι  για εμάς πολλές φορές άστεγοι ίσως και να καθρεφτίζουν το αυριανό εγώ μας. Η ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος διοργανώνει κάθε χρόνο  μια νύχτα με τους αστέγους  όχι απλά και μόνο για να τους συμπαρασταθούμε ψυχολογικά, αλλά για να μπούμε στο πετσί του ρόλου ενός άστεγου, να νιώσουμε την επικινδυνότητα, την ανασφάλεια, αλλά και για να καταλάβουμε ότι είμαστε σε απόσταση αναπνοής από τους άστεγους.
Μην τους προσπερνάμε λοιπόν, μη ρίχνουμε αλλού το βλέμμα μας όταν περνάμε από δίπλα τους. Ας τους κοιτάξουμε κατάματα. Γιατί φοβόμαστε να αντικρύσουμε  το μέλλον μας; Έτσι θα σωθούμε όμως , μόνο αν αντικρύσουμε την αλήθεια. Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει άστεγοι. Δεν είναι λοιπόν λύση να στρέφουμε αλλού το βλέμμα. Κοίταξε τον φόβο σου κατάματα και αυτός θα νικηθεί.
Ιωάννα Χαρμπέα είναι κοινωνιολόγος/εγκληματολόγος απόφοιτη Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
http://www.aixmi.gr/index.php/koinwniasos-diplanosastegos/

Στο Νότιο Σουδάν τρέφονται με ρίζες και φύλλα…

soydanΕφιαλτικές εικόνες ανθρώπων – και κυρίως παιδιών -  στο Νότιο Σουδάν, που ζουν σε βαθιά φτώχεια, χωρίς φαγητό, νερό και φάρμακα, περιέγραψε ο υπεύθυνος για τις ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Τζον Γκινγκς έκανε λόγο για μια τραγική ανθρωπιστική κρίση: ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, πεθαίνουν αβοήθητοι, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αδυνατούν να φτάσουν ως εκεί.
Όπως τόνισε, μόνη πηγή τροφής είναι οι ρίζες και τα φύλλα των δέντρων…
Ο πρώην επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, Μούκες Καπίλα, κατηγόρησε τις διεθνείς ανθρωπιστικές soydan2οργανώσεις ότι καταδικάζουν σε θάνατο χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στα σύνορα Βόρειου και Νότιου Σουδάν, καθώς δεν τους βοηθούν για να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με την επίσημη κυβέρνηση του Βόρειου Σουδάν.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, από την πλευρά τους, κατηγορούν την κυβέρνηση του Βόρειου Σουδάν ότι από το 2009 απελαύνει από τη χώρα οποιαδήποτε διεθνή ΜΚΟ παρέχει τρόφιμα στους αντάρτες του Νότου, ενώ εδώ και μήνες δεν επιτρέπει τη διέλευση γιατρών, τροφίμων και φαρμάκων από τα σύνορά της, αποκόπτοντας οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια προς το Νότο.
Το Νότιο Σουδάν θεωρείται η πιο φτωχή χώρα στον κόσμο, με ανθρώπους που δεν ζουν πάνω από το 42ο έτος της ηλικίας τους και με τα 3/4 του πληθυσμού να είναι αναλφάβητοι.
soydan2Το 2012 διεθνείς οργανώσεις κατάφεραν να παράσχουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και σκηνές, συνολική βοήθεια ύψους 700 εκατ. δολαρίων, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύουν μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος να ταΐσουν περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή…

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)