Νομοθετική πρωτοβουλία ετοιμάζει η κυβέρνηση για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο στα ασφαλιτικά ταμεία, όσο και στην Εφορία. Οι δόσεις θα καθορίζονται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών και την πραγματική τους κατάσταση, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας κ.Τάσος Πετρόπουλος.
Με δεδομένο ότι έχει θεσπιστεί το κοινό μητρώο υπόχρεων φόρου εισοδήματος και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών δεν αποκλείεται η νέα ρύθμιση να βασιστεί στην λογική της ενιαίας αντιμετώπισης οφειλών με μία ενιαία δόση που στη συνέχεια θα μοιράζεται στους δικαιούχους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπραχθεί ένα τμήμα από τα 30 δις των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι οφειλές προς το ΙΚΑ φθάνουν τα 17 δις και προς τον ΟΑΕΕ περίπου τα 12 δις.
Όσοι φορολογούμενοι ή και ασφαλισμένοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην ρύθμιση των 100 δόσεων και εγκατέλειψαν τις πληρωμές. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο η ρύθμιση για τις 100 δόσεις έθετε γενικές προϋποθέσεις για ένταξη, με συνέπεια να ευνοούνται οφειλέτες που δεν χρειάζονταν διευκόλυνση και όχι όσοι είχαν πραγματικά ανάγκη.
Σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την επόμενη δόση και το χρέος κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε πλήρη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι η επόμενη δόση, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα δοθεί τμηματικά.
«Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά» πρόσθεσε, ενώ για το θέμα του χρέους υπογράμμισε ότι «η πιθανή ελάφρυνση, για το μεσοπρόθεσμο πακέτο θα γίνει στο τέλος του προγράμματος» δηλαδή το 2018.
Αναφορικά με το ΔΝΤ και τη στάση του Τόμσεν σημείωσε ότι «έχει εκφράσει την πρόθεση του να ζητήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο να είναι ένα κομμάτι στο ελληνικό πρόγραμμα. Βέβαια χρειάζονται ακόμα βήματα».
«Το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει νέα πολιτική και θα αξιολογήσει τα πιθανά μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. Αυτά θα πρέπει να τα αξιολογήσει το Ταμείο και να πάρει τις τελικές του αποφάσεις» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, έκανε λόγο για μία «καλή συμφωνία» και ανέφερε ότι «γυρίσαμε μία μεγάλη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού προγράμματος».
«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επέδειξαν υπευθυνότητα. Η συμφωνία είναι καλή, αλλά η συζήτηση δεν ήταν εύκολη. Θέλουμε η Ελλάδα να έρθει ξανά σε ρυθμό ανάπτυξης», σημείωσε ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ επεσήμανε: «Θέλουμε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, για αυτό έπρεπε να υπάρξει μία σαφής απάντηση στο ζήτημα του χρέους». Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις» και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μπορέσαμε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και στα μέτρα που θα εφαρμόσουμε στο μέλλον για το ελληνικό χρέος».