Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012
rmany's Role in Europe and the European Debt Crisis
Θέλουν ψαλίδι σε όλες τις συντάξεις
Ολική επαναφορά στο Aσφαλιστικό κάνει η τρόικα, που ανοίγει εκ νέου το θέμα ζητώντας μέτρα-σοκ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση καθώς και στο εφάπαξ. Ενδεικτικό της δριμύτητας με την οποία τέθηκε το θέμα είναι πως οι δανειστές επανέφεραν το σκληρότερο σενάριο για τις επικουρικές συντάξεις, που προβλέπει άμεση σύνδεση εισφορών και παροχών, με αποτέλεσμα η μείωση, κατά μέσο όρο, να αγγίζει το 35%.
Η τρόικα όχι μόνο επιμένει στο θέμα των εργασιακών αλλά ζητά μέτρα εδώ και τώρα και στο Aσφαλιστικό για να καλυφθούν οι απώλειες των Tαμείων από τη μείωση των μισθών (που η ίδια έχει ζητήσει). Οι απώλειες αυτές με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις θα φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μiα κρίσιμη χρονικά συγκυρία και ενώ τα Tαμεία δίνουν ήδη μάχη με τα ελλείμματα.
Νέος κύκλος μεταρρύθμισης
Και θέμα εφάπαξ
Τέλος, ενδεικτικό των ασφυκτικών πιέσεων είναι πως οι εκπρόσωποι των δανειστών άνοιξαν και θέμα εφάπαξ παροχών, παρά το ότι υπήρχε μια κατ' αρχάς συμφωνία για «μετάθεση» των μέτρων (ώστε να κλείσουν τα άλλα θέματα). Δηλαδή, ζήτησαν άμεσα μέτρα και για τα εφάπαξ, με περικοπή των βοηθημάτων σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο» (κάτι που αφορά κυρίως τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα).
Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο υπήρξαν περικοπές στο εφάπαξ σε τρία Ταμεία -του Δημοσίου, της ΔΕΗ και της Εμπορικής- ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κλείσει, έστω και προσωρινά, το θέμα.
Η «λυπητερή»
Μισό μηνιάτικο θα παίρνουν οι εργαζόμενοι
ισό μισθό θα παίρνουν κάθε μήνα οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που υιοθετηθεί όλο το πακέτο μέτρων της τρόικας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι μισθοί έπεσαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 14% και αναμένεται νέα μείωση κατά 7,69% τη φετινή χρονιά (εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας).
Την ίδια στιγμή, τυχόν κατάργηση 13ου και 14ου μισθού θα μείωνε τους μισθούς κατά 15%, ενώ άλλο ένα 10% θα χαθεί σε περίπτωση μείωσης του κατώτατου μισθού. Ενδεικτικό του «τσουνάμι» μειώσεων που είναι σε εξέλιξη στον ιδιωτικό τομέα είναι το ότι στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης το διάστημα 2010-2011 το συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 32,5%. Μέχρι τώρα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν κάνει φτερά από τις τσέπες των μισθωτών. Οι εξελίξεις στο «μέτωπο» των μισθών απειλούν να... τινάξουν στον αέρα και τα ασφαλιστικά ταμεία, που βλέπουν τα έσοδά τους σε ελεύθερη πτώση.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η ύφεση έχει επηρεάσει τα έσοδα των Ταμείων κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος. Αναμένεται την ίδια στιγμή αύξηση των συνταξιούχων για τα επόμενα πέντε χρόνια, οπότε θα φτάσουν στους 60.000 με 70.000 ανά έτος. Ενδεικτικό της στενής «σχέσης» μισθών και συντάξεων είναι πως τυχόν κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας θα στοίχιζε στο ασφαλιστικό σύστημα τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα... επιτάχυνε ουσιαστικά τη λήψη και νέων μέτρων στο «μέτωπο» των συντάξεων.
Στο 35% η μείωση στις επικουρικές
Μέτρα-«φωτιά» για τις επικουρικές συντάξεις απαιτεί η τρόικα, που ζητά την υιοθέτηση του σκληρότερου σεναρίου. Στόχος είναι η μείωση στις καταβαλλόμενες συντάξεις να φτάσει, κατά μέσο όρο, το 35% όταν με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας δεν θα ξεπερνούσε το 15% (μεσοσταθμικά πάντα). Σημειώνεται πως με βάση την πρόταση του υπουργείου Εργασίας θα ενοποιηθούν τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία μισθωτών. Το σχέδιο -που έχει εγκριθεί και από την τρόικα- προβλέπει ένα Tαμείο «γίγαντα» για 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρξε νέα εμπλοκή στο ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας προτείνει το ποσοστό αναπλήρωσης να κυμαίνεται από 20% έως 45% ανάλογα με τη βιωσιμότητα του κάθε φορέα, ενώ είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν για να μη θιγούν οι χαμηλές συντάξεις.
Τώρα η τρόικα επανέρχεται στο θέμα και ζητά άμεση σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, κάτι που θα οδηγήσει τις επικουρικές συντάξεις σε... ελεύθερη πτώση.
Πόλεμος μέχρι τέλους με τελεσίγραφο χρεοκοπίας
Δημοσιεύτηκε: Φεβρουάριος 05 2012 08:41 Ενημερώθηκε: Φεβρουάριος 05 2012 10:38
Σε πόλεμο για τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα προκειμένου να επέλθει συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, ολοκληρώθηκε μετά από δυόμισι ώρες χωρίς αποτέλεσμα, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα.
Αιχμή των συζητήσεων αποτέλεσαν τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν εντός του 2012 ώστε η χώρα να βρίσκεται εντός στόχων.
Μετά το χθεσινοβραδινό αδιέξοδο, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν το πρωί της Κυριακής, ακόμα και πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό.
Απειλή χρεοκοπίας από Γιούνκερ
Οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίζονται αδιάλλακτοι στο θέμα του κατώτατου μισθού και τη μετενέργεια, ενώ είναι πιο διαλλακτικοί στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού.
Στο μεταξύ, εντείνονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς τη χώρα μας λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το νέο δανειακό πρόγραμμα.
Σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Μάρτιο εάν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές δεν πάνε καλά.
"Αν χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι όλα παίρνουν τον κατήφορο στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει καινούριο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης της χώρας που να της επιτρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της. Αυτό θα σήμαινε μια χρεοκοπία τον Μάρτιο", ανέφερε.
Προειδοποίησε μάλιστα την Αθήνα ότι οι Βρυξέλλες δεν θα κάνουν πίσω στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και εξέφρασε τη δυσφορία του για τα στοιχεία διαφθοράς, που όπως σημείωσε, υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης στην Ελλάδα.
Το "αγκάθι" των εργασιακών μεταθέτει τη συνάντηση αρχηγών
Το νέο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τις τρεις το μεσημέρι.
Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης του Λουκά Παπαδήμου με τους Τσάρλς Νταλάρα και Γιόζεφ Άκερμαν για το θέμα του PSI.
Κυβερνητικό στέλεχος εντόπισε αρκετές δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τονίζοντας ότι η επίλυση των ζητημάτων που θέτει η τρόικα εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα τα διαχειριστεί.
Επισήμανε ακόμα πως στη σύσκεψη της Κυριακής του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα τους εκτεθεί η ανάγκη να λάβουν πολύ συγκεκριμένες και πολύ δύσκολες αποφάσεις, αναφέροντας ότι το δημοσιονομικό ζήτημα της χώρας ενδέχεται να επηρεαστεί σοβαρά από τις επιπτώσεις των εργασιακών θεμάτων.
Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις των εταίρων, σημείωσε πως οι εκπρόσωποι της τρόικας θέλουν να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα όμως με την δική τους αντίληψη.
Ανέφερε ακόμα πως οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αποφασίσουν για όλα τα ζητήματα και αν το επιθυμούν να διαπραγματευτούν οι ίδιοι με τους εκπροσώπους της Τρόικας.
Από 800 έως 1.560 ευρώ τα «κρυφά χαράτσια»...
Μετά την ψυχρολουσία από την αυξημένη παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από την 1-1-2012, από την προσεχή άνοιξη με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έρχεται νέα φορο-αφαίμαξη από 800 μέχρι και 1.560 ευρώ κατά κεφαλήν για πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογουμένους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Για πρώτη φορά εκκαθαριστικά σημειώματα με επιπλέον φόρο θα λάβουν ακόμα και όσοι το 2011 είχαν μηνιαίες μεικτές αποδοχές πάνω από 416 ευρώ, ενώ μια μικρή μειονότητα φορολογουμένων θα έχει επιστροφές φόρου έναντι περίπου 2 εκατομμυρίων την περσινή χρονιά.
Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις είναι αποτέλεσμα του χρεωστικού υπολοίπου λόγω της αναδρομικής από 1-1-2011 μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 από τα 12.000 ευρώ, της καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 (1%-4% ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος) και της μείωσης στο 10% από 20% των εκπτώσεων για τις αφορολόγητες δαπάνες.
Μόνο από την αναδρομικότητα του μειωμένου αφορολόγητου ορίου, όλοι όσοι θα δηλώσουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, δηλαδή μεικτές μηνιαίες αποδοχές 860 ευρώ (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών), θα έχουν αυτόματα αύξηση του αναλογούντος στο εισόδημά τους φόρου κατά 500 ευρώ και επιπλέον με το εκκαθαριστικό σημείωμα θα καλούνται να καταβάλουν την εισφορά για τα περσινά εισοδήματα. Από ,κει και πέρα, θα έχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις εξαιτίας της περικοπής των φοροαπαλλαγών για δαπάνες υγείας, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.
Με βάση τα παραπάνω, στους φορολογούμενους με μηνιαίες μεικτές αποδοχές από 860 μέχρι 2.000 ευρώ, η Εφορία κατά την εκκαθάριση της δήλωσής τους θα τους υπολογίσει επιπλέον φόρο εισοδήματος από 820 μέχρι και 1.560 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα. Για νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους στο κοινό εκκαθαριστικό που θα λάβουν τα παραπάνω ποσά θα είναι διπλάσια.
Αναδρομικά ραβασάκια και μπλόκο στις επιστροφές
Τεστ... επιβίωσης για τα νοικοκυριά το φετινό ραντεβού με την Εφορία
Η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, που τα προηγούμενα χρόνια ελάμβανε πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, θα λάβει φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Νέο φορολογικό χτύπημα στα εισοδήματα με την εκκαθάριση της φετινής δήλωσης φέρνουν το «χρεωστικό υπόλοιπο» από την αναδρομική μείωση του αφορολόγητου ορίου από την 1η-1-2011, οι αλλαγές στην κλίμακα, η κατάργηση του φορο-μπόνους για τις αποδείξεις και το ψαλίδισμα των απαλλαγών που αφορούν δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενοίκια, ασφάλιστρα και εισφορές σε Ταμεία. Αναλυτικότερα:
Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά και με μεικτό μισθό 860 ευρώ το 2011 θα επιβαρυνθεί κατά 500 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου κατά 7.000 ευρώ από την 1η-1-2011 (στα 5.000 από 12.000 ευρώ που ήταν μέχρι τις 31-12-2010). Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος είχε αύξηση της παρακράτησης φόρου με βάση το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ από 1-7-2011, δηλαδή για έξι μήνες.
Του παρακρατήθηκε για το διάστημα αυτό επιπλέον φόρος 200 ευρώ, ενώ με βάση το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που προέβλεπε το πολυνομοσχέδιο του περασμένου Νοεμβρίου θα έπρεπε για ολόκληρο το έτος να του παρακρατούνταν από τις μηνιαίες αποδοχές επιπλέον φόρος 700 ευρώ (από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ η διαφορά των 7.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10%, συνεπώς το ποσό του φόρου είναι 700 ευρώ). Η διαφορά μεταξύ των 700 και των 200 ευρώ που ήταν ο παρακρατούμενος φόρος θα συνυπολογιστεί στην εκκαθάριση της δήλωσής του σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
500 ευρώ επιπλέον
Οπότε ο φόρος στο σημείωμα της εφορίας θα είναι αυξημένος κατά 500 ευρώ. Στο ίδιο σημείωμα θα αναγραφεί και το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης για το εισόδημα του 2011, που για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο θα είναι 120,4 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 12.040 ευρώΧ1%=120,4). Συνεπώς, μόνο από την αναδρομική μείωση του αφορολόγητου και την εισφορά η επιβάρυνση ανέρχεται σε 620,4 ευρώ.
Αν ο παραπάνω φορολογούμενος υποβάλει μαζί με τη δήλωση και ένα χαμηλό ποσό αφορολόγητων δαπανών, για παράδειγμα 2.000 ευρώ, το ελάχιστο με βάση το στατιστικό δείγμα θα χάσει άλλα 200 ευρώ λόγω της περικοπής του ποσοστού της έκπτωσης από τον φόρο στο 10% από 20% (η ελάφρυνση από 400 ευρώ μειώνεται στα 200 ευρώ). Συνεπώς, η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 820,4 ευρώ.
Με το νέο φορολογικό καθεστώς (αναδρομική μείωση του αφορολόγητου, επαχθής αλλαγή της κλίμακας, κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων, ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών) καταργούνται οι επιστροφές φόρου για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων που τα προηγούμενα χρόνια ελάμβαναν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011 οι φορολογούμενοι που είχαν επιστροφές φόρου προσέγγισαν τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 40% του συνόλου.
Τέλος, δεν ισχύει πλέον η έκπτωση φόρου για τις αποδείξεις παρά μόνο η φοροποινή σε περίπτωση που δεν προσκομισθεί το απαραίτητο ποσό (25% του δηλωθέντος εισοδήματός) προκειμένου να διασφαλίσει ο φορολογούμενος το αφορολόγητο των 5.000.
ΠΡΩΤΗ ΚΡΥΑΔΑ
Αντί για μισθό πήραν... χαρτζιλίκι
Το πρώτο ισχυρό πλήγμα στις αποδοχές τους γεύτηκαν οι φορολογούμενοι με το εκκαθαριστικό της μισθοδοσίας του Ιανουαρίου. Υπήρχαν περιπτώσεις εργαζομένων που λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου και των δόσεων του δανείου το καθαρό ποσό που έλαβαν ήταν μόλις μερικές δεκάδες ευρώ.
Από την αυξημένη παρακράτηση φόρου λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από 8.000 ευρώ που ήταν μέχρι τις 31-12-2011 και της ενσωμάτωσης της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φετινά εισοδήματα μισθωτοί με μεικτές αποδοχές από 571 ευρώ μέχρι 928 ευρώ τον μήνα και ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση και με τον τομέα εργασίας του (ιδιωτικός τομέας ή Δημόσιο) έχουν αύξηση του φόρου από 16 μέχρι 30 ευρώ, για αποδοχές από 1.000 μέχρι 1.800 ευρώ ο παρακρατούμενος φόρος αυξάνεται από 30 έως 63 ευρώ και για υψηλότερες αποδοχές η αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 60 και 240 ευρώ τον μήνα. Το αποτέλεσμα είναι οι καθαρές αποδοχές να μειώνονται σχεδόν ισόποσα με την αύξηση του φόρου.
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση ως ποσοστό του εισοδήματος έχουν οι χαμηλόμισθοι και τα μεσαία εισοδήματα, καθώς οι πρώτοι λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο, ενώ για τους δεύτερους η φορολογία αυξάνεται σημαντικά λόγω και των αλλαγών στα κλιμάκια και στους συντελεστές.
Συνταξιούχοι
Σημαντική επιβάρυνση θα έχουν και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών μιας και έχουν το αφορολόγητο όριο 9.000 ευρώ, εφόσον το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό αυτό. Αν είναι υψηλότερο, τότε το αφορολόγητο όριο πέφτει στα 5.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η παρακράτηση του φόρου από τις συντάξεις θα γίνει με βάση το όριο των 9.000 ευρώ. Εφόσον ο συνταξιούχους έχει συνολικό ετήσιο εισόδημα πάνω από αυτό το όριο, τότε με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα του βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος 400 ευρώ.
Oι τρεις φοροπαγιδες
1. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου επιβαρύνει αυτόματα τους φορολογούμενους λόγω της μικρότερης παρακράτησης το 2011.
2. Αυτόματη είναι και η επιβάρυνση λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης και για τα εισοδήματα του 2011.
3. Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη δεν θα ισχύει πλέον η έκπτωση φόρου για τις αποδείξεις.
Φορολογούμενη με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ το 2011 θα επιβαρυνθεί με 500 ευρώ επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής μείωσης του αφορολόγητου, θα κληθεί να πληρώσει άλλα 560 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης (ετήσιο εισόδημα 28.000 χ 2%), ενώ αν προσκομίσει παραστατικά για αφορολόγητες δαπάνες 5.000 ευρώ, τις ελάχιστες με βάση το στατιστικό δείγμα, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 500 ευρώ αφού η έκπτωση από τον φόρο θα περιοριστεί στα 500 ευρώ (5.000 χ 10%) από τα 1.000 ευρώ (5.000 χ 20%) που ήταν με το παλαιό καθεστώς.
Ετσι η συνολική αύξηση του φόρου θα ανέλθει στα 1.560 ευρώ.
Ζευγάρι μισθωτών που ο σύζυγος θα δηλώσει εισόδημα 21.000 ευρώ και η σύζυγος 14.000 ευρώ και θα προσκομίσει παραστατικά για αφορολόγητες δαπάνες ύψους 8.000 ευρώ, θα πληρώσει: 560 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης του 2011 (21.000 χ 2% = 420 ευρώ ο άνδρας και 14.000 χ 1%=140 ευρώ η σύζυγος), 1.000 ευρώ (500 ευρώ ο καθένας λόγω της αναδρομικής από την 1η-1-2011 μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 από τα 12.000 ευρώ) και επιπλέον 800 ευρώ φόρο λόγω του περιορισμού της έκπτωσης στο 10% από 20% για τις αφορολόγητες δαπάνες των 8.000 ευρώ (με το 20% η μείωση φόρου ήταν 1.600 ευρώ).
Συνολικά, η πρόσθετη επιβάρυνση είναι 2.360 ευρώ.
Αγαμος φορολογούμενος που το 2010 είχε εισόδημα 30.000 ευρώ, δαπάνη τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας 4.000 ευρώ και έξοδα για ιατρικές αμοιβές 1.000 ευρώ, με βάση τη φορολογική κλίμακα του 2010 και τις εκπτώσεις λόγω φοροαπαλλαγών έλαβε το 2011 επιστροφή φόρου ύψους 1.452 ευρώ. Με το νέο καθεστώς με τα ίδια εισοδήματα και τις ίδιες δαπάνες όχι μόνο δεν θα έχει επιστροφή φόρου αλλά με την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 211 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει επιβάρυνση 1.663 ευρώ.
Ρευστοποιήσεις από τις Βρυξέλλες
Ενίσχυση
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε 16 συνεδριάσεις η Alpha Bank βρέθηκε να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του... 300%, ενώ αποδόσεις άνω του 200% σημείωσαν Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Διόλου ευκαταφρόνητη ήταν επίσης η... «συγκομιδή» και για τις μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες υπερδιπλασίασαν τις τιμές τους στο ταμπλό.
Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο επενδυτικό κοινό για θετική εξέλιξη τόσο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των ελληνικών ομολόγων (PSI) όσο και την υπογραφή της νέας δανειακής συνθήκης της χώρας μας με την τρόικα, θεωρούνται η βασική αιτία του έντονα ανοδικού ράλι στην αγορά.
Ωστόσο, καταλυτικό ρόλο στην ενεργοποίηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο έπαιξε κυρίως η διαφαινόμενη διατήρηση του management από τις ίδιες τις τράπεζες, αφού πλέον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναμένεται να συμμετάσχει στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με κοινές άνευ ψήφου μετοχές.
Οι αναλυτές της Merit Securities σημειώνουν ότι οι κοινές άνευ ψήφου μετοχές θα πρέπει να εξαγοραστούν από τους παλιούς μετόχους ή να μετατραπούν σε κοινές μετά ψήφου, όπως και οι προνομιούχες του Δημοσίου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Το κράτος δε, θα έχει κίνητρο να κρατήσει τις νέες μετοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικότερα αν τις αποκτήσει σε χαμηλές τιμές έτσι ώστε η πώλησή τους να συμβάλει στη μείωση του χρέους.
Πλην του τραπεζικού κλάδου, το ενδιαφέρον μετακυλίστηκε και σε άλλες εταιρείες της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με βασικά κριτήρια τα θεμελιώδη και τις προοπτικές της κάθε εταιρείας, τις αποτιμήσεις, αλλά και τις επιχειρηματικές εξελίξεις που «τρέχουν» ακόμη και εν μέσω της κρίσης.
Ξεχώρισαν
Από τον 20άρη ξεχώρισαν, μεταξύ άλλων, ΟΠΑΠ, Motor Oil, MIG και Βιοχάλκο, ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ιδιαίτερη κινητικότητα εμφάνισαν η ΓΕΚ Τέρνα, η ΕΧΑΕ, η Σωληνουργεία Κορίνθου (και οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου Στασινόπουλου), η Ιντρακόμ αλλά και οι εισηγμένες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ). Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς, οι εξελίξεις θα κρίνουν εάν μπορεί να έχει συνέχεια η πρόσφατη ανοδική κίνηση του Δείκτη ?προς τα επίπεδα των 900 μονάδων? ή αν θα αποτελέσει ένα μικρό ευχάριστο «διάλειμμα» στην πτωτική πορεία του Χ.Α. που έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2009.
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô