Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Βρείτε λύση εδώ και τώρα για την κρίση!

Τελεσιγραφικό χαρακτήρα είχε η παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε να ληφθούν αμέσως δραστικά μέτρα για τον τερματισμό της κρίσης, που έχει καταστεί απειλητική για τις ΗΠΑ και την Ασία. Ζήτησε να κλείσει η υπόθεση μέχρι τη Σύνοδο του G20.

Νέα παρέμβαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σημειώθηκε χθες το βράδυ, 24 ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός ηγέτης με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, κατά την οποία συμφωνήθηκε σχέδιο άμεσης δράσης για τερματισμό της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Ο κ. Ομπάμα τηλεφώνησε από το προεδρικό αεροπλάνο και στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βασικό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου συμπυκνώνεται στη λέξη «τελειώνετε».

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Ομπάμα επιθυμεί να λήξει η κρίση με τρόπο που θα πειστούν οι αγορές μέχρι τη 19η Ιουνίου, ημέρα λήξης της συνόδου του G20 στο Μεξικό.

Η σύνοδος, που θα πραγματοποιηθεί την επομένη των ελληνικών εκλογών, θα κυριαρχηθεί από την ευρωπαϊκή κρίση και ο Λευκός Οίκος ζητά να υπάρχει η δυνατότητα ανακοίνωσης δραστικών μέτρων για να σταματήσει η οικονομική λαίλαπα που απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία ανάληψης μέτρων, που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης και την ανάπτυξη στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Επίσης συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή».

Οι συνεργάτες του φέρουν τον Αμερικανό ηγέτη να ανησυχεί βαθύτατα για την αρνητική επιρροή που έχει στην αμερικανική οικονομία η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και για πρώτη φορά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος έστειλε τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας από αυτούς «να δράσουν άμεσα».

Σημειώνεται ότι μετά την επιστροφή της υφυπουργού Οικονομικών Λαέλ Μπρέιναρντ , πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συνάντηση κορυφής στον Λευκό Οίκο, με τη συμμετοχή της ίδιας, του προέδρου Ομπάμα, του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και του προεδρικού συμβούλου Διεθνών Οικονομικών Μάικ Φρόμαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπρέιναρντ, που επισκέφθηκε την Αθήνα, τη Μαδρίτη, τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Βερολίνο, μετέφερε δυσάρεστα νέα, αφού διέγνωσε «αδυναμία συμφωνίας των χωρών της Ευρωζώνης για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης».

Η απόφαση
Στη συνάντηση του Λευκού Οίκου αποφασίστηκε να υπάρξει συνεργασία με τον παραδοσιακό σύμμαχο της Αμερικής, τη Βρετανία, και στο πλαίσιο αυτό έγινε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του κ. Κάμερον, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε σχέδιο άμεσης δράσης με στόχο «την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διασφάλιση ενός ισχυρού κοινού νομίσματος».

Σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον, στον Λευκό Οίκο πιστεύουν ότι η κ. Μέρκελ προκαλεί καθυστερήσεις σε αποφάσεις που θα μπορούσαν να επιλύσουν την κρίση. Γι' αυτό, είπαν οι πηγές, ζήτησαν από τη Γερμανίδα καγκελάριο «να σταματήσει να κάνει βήματα πίσω και να κάνει ένα βήμα μπροστά».

ΣΤΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ
«Πυρετός» συναντήσεων

Πλέον, με την κρίση να έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της Ισπανίας και να απειλεί να τη... ρίξει, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά για τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι οφείλουν (όπως φρόντισε να τους υπενθυμίσει χθες μεταξύ αλλων και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα) να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες και δραστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης έως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου. Αλλωστε, νωρίτερα, θα έχουν προηγηθεί κι άλλα πολλά ραντεβού κορυφής για το ίδιο θέμα: η συνάντηση Μόντι - Ολάντ στη Ρώμη στις 14, η σύνοδος του G20 στις 18-19 και η μίνι σύνοδος (Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας) στις 22.

Εμπλοκή με την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων

Φρένο" στις πληρωμές προνοιακών επιδομάτων σε όσους δήμους δεν διέγραψαν τους "μαϊμού" δικαιούχους, βάζει με απόφασή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Μπαλασόπουλος. Σύμφωνα με την απογραφή, ο αριθμός όσων αναμένεται να πάψουν να λαμβάνουν επιδόματα, ανέρχεται σε 56.000.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπαλασόπουλο από τους 61 υπόχρεους δήμους, «οι εννέα βρίσκονται στο μηδέν» της επεξεργασίας των στοιχείων, δηλαδή δεν έχουν αφαιρέσει από τις λίστες τους «μαϊμού» αναπήρους, με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή στην πληρωμή.
Μεταξύ των δήμων που δεν επεξεργάστηκαν κανένα στοιχείο είναι η Φλώρινα, η Καρδίτσα, η Τρίπολη, η Έδεσσα, το Ηράκλειο, η Κόρινθος και Άγιος Νικόλαος.
«Δεν θα επιτρέψω κανείς μη δικαιούχος να λάβει επίδομα», είπε ο κ. Μπαλασόπουλος, προσθέτοντας ότι όσοι δήμοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμές.

"Φωτιά" τα πρώτα εκκαθαριστικά της εφορίας

Επιπλέον φόρους συνολικού ύψους 405 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι πρώτοι 280.000 φορολογούμενοι που θα παραλάβουν τις επόμενες μέρες χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε την εκκαθάριση των πρώτων 420.000 δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβλήθηκαν εφέτος.
Από τη διαδικασία της εκκαθάρισης προέκυψαν τα εξής:
- 280.000 χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία αναγράφουν συνολικό υπόλοιπο φόρων προς καταβολή 405 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε παραλήπτη αντιστοιχεί κατά μέσο όρο οφειλή συνολικού ύψους 1.446 ευρώ. Η οφειλή αυτή αποτελείται από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%- 4%, για όσους είχαν το 2011 εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, και τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ, για όσους κατά τη διάρκεια του 2011 άσκησαν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Η καταβολή της συνολικής οφειλής μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε τρεις δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων έως το τέλος Ιουνίου, η δεύτερη έως το τέλος Αυγούστου και η τρίτη έως το τέλος Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που η οφειλή δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ, η εξόφλησή της πρέπει να γίνει εφάπαξ.
- 37.000 πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία αναγράφουν συνολικά ποσά επιστροφών φόρου ύψους 25 εκατ. ευρώ.
- 103.000 μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα.
Τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου από την πρώτη «παρτίδα» των εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα ανέλθει σε 380 εκατ. ευρώ.

BBC: Τι θα έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες για την κρίση

Οχι μία, όχι δύο, αλλά δέκα συμβουλές παραθέτει το δημοσίευμα του BBC, το οποίο "βλέπει" την οικονομική κρίση μέσα από τη ματιά των Αρχαίων Ελλήνων.

Το άρθρο υπογράφεται από τον λέκτορα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Armand D' Angour ο οποίος είναι και συγγραφέας του βιβλίου "Οι Έλληνες και το Νέο: η καινοτομία στην αρχαία ελληνική φαντασία και εμπειρία".

Χρέος, διχασμός και εξέγερση. Αυτή ήταν η Αθήνα του 6ου αιώνα π.Χ.

Αρχικά ο καθηγητής αναφέρεται στον 6ο αιώνα π.Χ. και τον Σόλωνα. "Στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. οι πολίτες της Αθήνας βαρύνονταν από χρέη, κοινωνικό διχασμό και ανισότητες, με τους φτωχούς αγρότες έτοιμους να πουληθούν ως σκλάβοι, απλώς και μόνο για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Η εξέγερση ήταν επικείμενη, ωστόσο ο αριστοκρατικής καταγωγής Σόλων, αναδείχθηκε ως δίκαιος μεσολαβητής ανάμεσα στα συμφέροντα πλουσίων και φτωχών. Κατάργησε τα δεσμά του χρέους, περιόρισε την ιδιοκτησία γης, ενώ δημιούργησε τάξεις πολιτών με διαφορετικά επίπεδα πλούτου και συνεπώς αντίστοιχες οικονομικές υποχρεώσεις.

Τα μέτρα του, παρότι δέχθηκαν επιθέσεις από όλες τις πλευρές, υιοθετήθηκαν και άνοιξαν τον δρόμο για την δημιουργία της δημοκρατίας", γράφει ο D' Angour. Συμπεραίνει μάλιστα ότι η επιτυχία του Σόλωνα δείχνει ότι οι μεγάλοι ηγέτες πρέπει να έχουν το κουράγιο υλοποιήσουν μη δημοφιλή, συμβιβαστικά μέτρα, για το καλό της δικαιοσύνης και της σταθερότητας.

Τι θα συμβεί μετά; Ο Δελφικός χρησμός

Αναφερόμενος στους ακατάληπτους χρησμούς του μαντείου των Δελφών, ο καθηγητής εικάζει ότι στην ερώτηση: "Πρέπει η Ελλάδα να αφήσει το ευρώ;" η απάντηση πιθανώς να ήταν: "Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, αν το ευρώ έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα" αφήνοντας όσους τάσσονται υπέρ και όσους τάσσονται κατά μιας εξόδου, να ερίζουν για το ποια ακριβώς είναι η σημασία του χρησμού.

Σημειώνει ωστόσο ότι η πιο σοφή συμβουλή είναι τα περίφημα Δελφικά παραγγέλματα: "Γνώθι σαυτόν" και "Μηδέν άγαν".

Ο μύστης Πυθαγόρας

Αν οι σύγχρονοι Έλληνες νιώθουν να λυγίζουν από την οικονομική κρίση, μπορεί να βρουν παρηγοριά λέει ο Armand D' Angour στην ρήση του προγόνου τους, Πυθαγόρα που υποστήριζε ότι όλα επιστρέφουν, συνεπώς τίποτα δεν είναι τελείως καινούργιο.

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, ήταν φιλόσοφος, μαθηματικός, ένας μύστης του 6ου αιώνα που πίστευε ότι οι αριθμοί κρύβονται πίσω από καθετί στο σύμπαν και ότι τα κοσμικά γεγονότα επαναλαμβάνονται σε ένα κύκλο 10800 ετών.

Πρόσεχε, υπάρχουν και χειρότερα…Ο Οδυσσέας και η αντοχή

"Βάστα καρδιά, χειρότερα δεινά βαστούσες τότες που μού 'τρωγε ο αδάμαστος ο Κύκλωπας γενναίους 20 συντρόφους"* λέει ο Οδυσσέας κατά το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη, προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό του να μην λυγίσει λίγο πριν το τέλος, μετά από τόσες περιπέτειες.

Το μήνυμα, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, είναι ότι στο παρελθόν μπορεί να υπήρξαν ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις που ξεπεράστηκαν ωστόσο με ευφυΐα και κουράγιο.

* (μτφ. Αργύρη Εφταλιώτη)

Είσαι βέβαιος ότι είναι σωστό αυτό; Η ακούραστη αναζήτηση του Σωκράτη

"Είναι πολύ μεγάλο αγαθό για τον άνθρωπο το μιλάει κάθε μέρα για την αρετή και για τα άλλα για τα οποία με ακούτε να συζητάω εξετάζοντας τον εαυτό μου και τους άλλους. Γιατί η ζωή, χωρίς να τα εξετάζει κανείς αυτά, είναι ζωή που δεν αξίζει να τη ζει ο άνθρωπος" έλεγε ο Σωκράτης, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα όπως "Τι είναι δικαιοσύνη;" και "πως πρέπει να ζούμε;".

Η κληρονομιά του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου, είναι το καθήκον να συνεχίζουμε την ακούραστη αναζήτηση ακόμη και όταν- ή μάλλον ειδικά όταν- δεν είναι πιθανό να βρούμε σαφείς, οριστικές απαντήσεις.

Η πολιτική σάτιρα του Αριστοφάνη

Η κωμωδία του Αριστοφάνη "Βάτραχοι" του 405 π.Χ. περιέχει ειλικρινείς και ξεκάθαρες συμβουλές για τους "πολιτικά ασταθείς" συμπατριώτες του: διαλέξτε καλούς ηγέτες, αλλιώς θα ξεμείνετε με τους κακούς.

"Να κάνουμε ότι και την τελευταία φορά;" Ηράκλειτος ο στοχαστής

"Δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στο ίδιο ποτάμι" έλεγε ο Ηράκλειτος, τον 5ο π.Χ. αιώνα. Ενώ η αλλαγή είναι συνεχής, διαφορετικά πράγματα αλλάζουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Σε ένα περιβάλλον μόνιμης ροής, είναι σημαντικό να ορίσει κανείς κάποια σταθερά σημεία και να πιαστεί γερά από αυτά. Οι αγορές ομολόγων, το χρέος και τα πακέτα διάσωσης μπορεί να αποτελούν μια τέτοια πρόκληση.

"Πες μου τα χειρότερα, γιατρέ". Ο Ιπποκράτης αντιμέτωπος με την πραγματικότητα

Η δυτική ιατρική έχει τις ρίζες της στον Ιπποκράτη, στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα. Αυτό που είναι εξαιρετικό στην αρχαία σκέψη περί υγείας και ασθενειών, είναι η ξεκάθαρη παραδοχή ότι οι γιατροί πρέπει να παρατηρούν με ακρίβεια και να καταγράφουν με ειλικρίνεια, ακόμη και όταν οι ασθενείς φεύγουν από την ζωή. Η μαγεία ή τα ευχολόγια δεν μπορούν να θεραπεύσουν. Μόνο η τίμια, εξαντλητική, εμπειρική παρατήρηση μπορεί να αποκαλύψει τι αποδίδει και τι όχι.

Αρπάζοντας την ευκαιρία: Ο Κλεισθένης και η δημοκρατία

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν πολύ καλά την δύναμη της ευκαιρίας. Το να εκμεταλλεύεται κανείς μια δεδομένη στιγμή, μια ευκαιρία- στην δημόσια αγόρευση, στον αθλητισμό, στην μάχη- ήταν αξιοθαύμαστο και θεωρούνταν ως ένδειξη ικανότητας.

Μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, ο Κλεισθένης έπρεπε να δημιουργήσει ένα σύνταγμα πιο δημοκρατικό. Επινόησε λοιπόν με θαυμαστή ταχύτητα, ένα σύστημα αιρετής κυβέρνησης στην οποία όλοι οι πολίτες είχαν μια ψήφο. Έτσι γεννήθηκε η πρώτη δημοκρατία στον κόσμο (δήμος=λαός εξηγεί ο καθηγητής).

Αρχιμήδης, ο εφευρέτης

Τέλος ο Armand D' Angour αναφέρεται στον Αρχιμήδη και το περίφημο "Εύρηκα!" που αναφώνησε βγαίνοντας ενθουσιασμένος από το λουτρό, όπου ανακάλυψε το νόμο του ειδικού βάρους.

Το να βρει κάποιος την λύση σε ένα ακανθώδες πρόβλημα απαιτεί μεγάλη νοητική προσπάθεια, αλλά η απάντηση έρχεται συχνά όταν ρίχνεις τους ρυθμούς, όταν κλείνεις τον διακόπτη και απολαμβάνεις…το μπάνιο σου, καταλήγει ο καθηγητής.

9+1 τρόποι για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία - Έρχονται κατασχέσεις ακινήτων, αυτοκινήτων και ενοκίων για χρέη έως 3.000 ευρώ

- Το δημόσιο θα παίρνει τις αμοιβές των ελ. επαγγελματιών εάν αυτοί χρωστούν στο δημόσιο

- Τηλεφωνική ενημέρωση οφειλετών που πρόκειται να χάσουν τη ρύθμιση

- Ιδιοκτήτης ακινήτου που παίρνει ενοίκιο εάν χρωστάει στο δημόσιο, το ενοίκιο θα το παίρνει κατευθείαν το δημόσιο

- Ποινικές διώξεις σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 5.000 ευρώ

Με τα έσοδα να κατακρημνίζονται, το υπουργείο Οικονομικών με νέα κατεπείγουσα εγκύκλιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την απόλυτη ενεργοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, προκειμένου να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 45 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα οφειλόμενα προς το δημόσιο.

Από την εγκύκλιο αυτή φαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα προκειμένου να βάλει χρήματα στο ταμείο, αδιαφορώντας για το πώς οι πολιτικές μέχρι τώρα έχουν φέρει στα όρια της εξαθλίωσης τους έλληνες πολίτες. Αλλά προφανώς αυτό δεν μετράει ως οικονομικό μέγεθος η τραγική δηλαδή κατάσταση των πολιτών, παρά μόνο το ρευστό.

Με δέκα λοιπόν τρόπους το υπουργείο θα "κυνηγήσει" τους οφειλέτες προς το δημόσιο οι οποίοι είναι οι εξής:

Με κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων, αυτοκινήτων, μισθών, συντάξεων ενοικίων και λοιπών εισοδημάτων, αλλά και με ποινικές διώξεις απειλούνται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου και άνω των 2 δισ. ευρώ συνολικά έως το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο με εντολές προς τους εφόρους να προχωρήσουν άμεσα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους.

Βάσει των αναλυτικών οδηγιών που δίδονται με την εγκύκλιο, οι Εφορίες θα πρέπει να «κυνηγήσουν» κατά προτεραιότητα όσους οφειλέτες εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα, καθώς και όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία. Το υπουργείο ζητεί ακόμη και την άμεση κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου, τη διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη τους (έστω και εάν αυτά τελούν υπό αναστολή), καθώς και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Μαζί με τους οφειλέτες, οι Εφορίες θα πρέπει να ελέγξουν και την περιουσιακή κατάσταση των συνυπόχρεων (συγγενικά πρόσωπα, συνεργάτες κ.α.)

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή στις εφορίες να συμψηφίζουν αυτόματα (χωρίς δηλαδή να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης) βεβαιωμένους φόρους (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.) με ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο φορολογούμενος από το δημόσιο (επιστροφή φόρου, ΦΠΑ κ.α.)

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αρχικά οι εφορίες θα πρέπει να ειδοποιούν τους οφειλέτες (τηλεφωνικά, με email κ.α.) για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να μην ρυθμίσουν τα χρέη τους τότε οι εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν στα εξής μέτρα:

- Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω. Οι κατασχέσεις πρέπει να γίνονται με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.

- Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί

- Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ

- Οι Εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικροοφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους έως ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

- Για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.

- Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο Δημόσιο, δίδονται εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.

- Παρέμβαση του Δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι για να εισπράξει το δικό του μερίδιο.

- Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (π.χ. γονείς προς παιδιά) εάν υποκρύπτεται δόλος

Επίσης οι εφορίες πρέπει να προχωρούν σε συμψηφισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών με τυχόν απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου και να κατάσχουν, ως τελική λύση, απ' ευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά που αντιστοιχούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του Δημοσίου.

Μέτρα σοκ για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο

Σε ποινικές διώξεις για όλους τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ και σε κατασχέσεις ακόμα και σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατό περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη από τη δεξαμενή των 45 δισ. ευρώ.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη σήμερα στις εφορίες, είναι η πιο σκληρή που έχει σταλεί ποτέ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα μέσα που υπάρχουν προς διάθεση για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εδώ και χρόνια επιστρατεύονται για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια και μάλιστα από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου και άνω των 2 δισ. ευρώ συνολικά έως το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο με εντολές προς τους εφόρους να προχωρήσουν άμεσα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους.

Σκληρό κυνήγι

Βάσει των αναλυτικών οδηγιών που δίδονται με την εγκύκλιο, οι Εφορίες θα πρέπει να "κυνηγήσουν" κατά προτεραιότητα όσους οφειλέτες εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα, καθώς και όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία.

Με λίγα λόγια, πρώτοι στόχοι στο φοροκυνηγητό για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων θα είναι οφειλέτες με εισοδήματα από ενοίκια, κάτοχοι πολυτελών αυτοκινήτων, και έχοντες απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων.

Το υπουργείο ζητεί ακόμη και την άμεση κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου, τη διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη τους (έστω και εάν αυτά τελούν υπό αναστολή), καθώς και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Μαζί με τους οφειλέτες, οι Εφορίες θα πρέπει να ελέγξουν και την περιουσιακή κατάσταση των συνυπόχρεων (συγγενικά πρόσωπα, συνεργάτες κ.α.)

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή στις εφορίες να συμψηφίζουν αυτόματα (χωρίς δηλαδή να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης) βεβαιωμένους φόρους (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κλπ.) με ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο φορολογούμενος από το δημόσιο (επιστροφή φόρου, ΦΠΑ κ.α.).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αρχικά οι εφορίες θα πρέπει να ειδοποιούν τους οφειλέτες (τηλεφωνικά, με email κ.α.) για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να μην ρυθμίσουν τα χρέη τους τότε οι εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν στα εξής μέτρα:

- Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω. Οι κατασχέσεις πρέπει να γίνονται με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.

- Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί

- Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ

- Οι Εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικροοφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους έως ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

- Για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.

- Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο Δημόσιο, δίδονται εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.

- Παρέμβαση του Δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι για να εισπράξει το δικό του μερίδιο.

- Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (π.χ. γονείς προς παιδιά) εάν υποκρύπτεται δόλος

Τέλος οι εφορίες μπορούν να προχωρούν σε συμψηφισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών με τυχόν απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου και να κατάσχουν, ως τελική λύση, απ' ευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά που αντιστοιχούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του Δημοσίου.

Νίλσεν: Η Ελλάδα θα γίνει τριτοκοσμική χώρα αν γυρίσει στη δραχμή

Με μελανά χρώματα περιγράφει τις επιπτώσεις πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το πρακτορείο Bloomberg, με τον Γκουιλέρμο Νίλσεν, τον άνθρωπο που έγινε υπουργός Οικονομικών μερικούς μήνες αφού πτώχευσε η Αργεντινή, να επισημαίνει πως "η Ελλάδα θα γίνει τριτοκοσμική χώρα".

"Σε περίπτωση που φύγουμε από τη ζώνη του ευρώ, θα έχουμε ένα αβέβαιο μέλλον, είμαι σίγουρος γι αυτό", δηλώνει στο αμερικανικό πρακτορείο Έλληνας επιχειρηματίας.

"Έντεκα χρόνια πριν, η είσοδο της Ελλάδας στο "γερμανικού στυλ" νόμισμα ευρώ, φαίνεται να αποτελεί ένα αμετάκλητο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και που συνεπάγεται δυσβάσταχτες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ενιαίο νόμισμα", σημειώνει το Bloomberg.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, καθηγητές και αναλυτές, μερικά από τα φαινόμενα που θα δούμε στην Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ περιλαμβάνουν οικονομικό μαρασμό, κλείσιμο επιχειρήσεων, άνοδο των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, μέχρι και βίαιες πορείες σε κοινωνικό επίπεδο.

Το Bloomberg αναφέρει πως το "ιστορικό" της Αργεντινής λίγο έχει να κάνει με την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία σίγουρα θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Γκουιλέρμο Νίλσεν, τον άνθρωπο που έγινε υπουργός Οικονομικών μερικούς μήνες αφού η Αργεντινή πτώχευσε, "η Ελλάδα θα γίνει τριτοκοσμική χώρα", και το Bloomberg προσθέτει πως "οι τραπεζικές καταθέσεις θα εξαφανιστούν αλλά και οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες δε θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες πολίτες παρουσιάζονται αποφασισμένοι για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, παρόλο που προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο. "Όμως θέλουν να μείνουν μέρος μίας μεγαλύτερης κοινότητας η οποία είναι η ζώνη του ευρώ μιας και νιώθουν ασφαλέστερα", δηλώνει Ελληνίδα έμπορος.

Σαφώς ένα υποτιμημένο νόμισμα θα δυσχεράνει τις εισαγωγές προς τη χώρα και θα υποβαθμιστούν όλοι οι τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα ίσως αντιμετωπίσει ενεργειακό πρόβλημα καθώς και δυσχέρειες στην εισαγωγή φαρμάκων.

Αναπόφευκτα θα επηρεαστεί και η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός. Με λιγότερους διαθέσιμους πόρους, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

O πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Βερχοστατ δηλώνει στο πρακτορείο, πως "η Ελλάδα θα καταδικαστεί...να γυρίσει στο παρελθόν και μαζί θα επιστρέψει και η διαφθορά οι κλειστές αγορές και οι γνωστές ελληνικές πολιτικές παραδόσεις".

Ευρωπαϊκό «ταμείο χρέους» με εγγύηση το χρυσό των χωρών;

Το θέμα του ταμείου εγγύησης του χρέους της ευρωζώνης με ενέχυρο τον χρυσό των χωρών-μελών επανέφερε στην επικαιρότητα ο κύριος Λαρς Φελντ, μέλος της επιτροπής των οικονομικών συμβούλων της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γερμανός «σοφός», μιλώντας στο Bloomberg, εκτίμησε πως για το θέμα, το οποίο είχε «παγώσει» η ίδια η Καγκελάριος, υπάρχει εσχάτως μια «κινητικότητα στην γερμανική κυβέρνηση» και δη υπέρ της πρότασης που είχε καταθέσει η πενταμελής επιτροπή με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. (Δείτε εδώ)

Συνοπτικά η πρόταση προβλέπει την μεταφορά σε αυτό το Ταμείο του τμήματος εκείνου του χρέους κάθε χώρας μέλους της Ευρωζώνης που υπερβαίνει το όριο του 60% του ΑΕΠ. Σε αντάλλαγμα και με τη μορφή εγγύησης, αλλά και για να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια του Ταμείου, θα χρησιμοποιούνται τα αποθέματα χρυσού των κρατών μελών, μέχρι του συνολικού ποσού των 2,3 τρισ. ευρώ. Όσον αφορά στην αποπληρωμή των «δανείων» που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη, αυτή θα ολοκληρώνεται σε βάθος χρόνου έως και 50 ετών.

Πάντως ο κύριος Φελντ παραδέχθηκε πως αυτή την ώρα η συζήτηση γύρω από τη σχετική πρόταση επικεντρώνεται στα ‘αδύνατα σημεία’ του σχεδίου, ήτοι στο κατά πόσον μια τέτοια λύση είναι σύμφωνη με το γερμανικό σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες και στο πόσο μπορεί να συνδράμει σε σχέση με το συνολικό εύρος των υποχρεώσεων των κρατών μελών.

Να σημειωθεί ότι όταν κατατέθηκε αρχικώς η συγκεκριμένη πρόταση η καγκελάριος Μέρκελ την είχε απορρίψει ως αντίθετη με το γερμανικό σύνταγμα και πρακτικά ανεφάρμοστη, αλλά έκτοτε η ευρωπαϊκή κρίση έχει επιδεινωθεί και ήγγικεν η ώρα των … δεύτερων σκέψεων!

“Τα 10 βήματα επιστροφής στη δραχμή”

Το σενάριο έρχεται από την Deutsche Bank, που λέει όμως ότι δεν είναι και το ποιο πιθανό. Οι Γερμανοί περιγράφουν πως θα γίνει η έξοδος από το ευρώ. Ουσιαστικά η τράπεζα μιλάει για εξαναγκασμό της Ελλάδας να αποχωρήσει απ' την ευρωζώνη.Ουσιαστικά αυτό θα συμβεί μετά από χρηματοδότηση από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Σύμφωνα με την Deutsche Bank το πρώτο βήμα περιλαμβάνει έλλειψη ρευστότητας που θα αναγκάσει τη χώρα να σταματήσει να χρηματοδοτεί το χρέος της.

Αμέσως μετά θα συγκληθεί η Βουλή που θα αποφασίσει κάποιο Σαββατοκύριακο και θα αποφασίσει την έξοδο και το νέο νόμισμα.

Αμέσως η κίνηση κεφαλαίων θα τεθεί σε αυστηρό έλεγχο εντός και εκτός Ελλάδας.

Τέταρτο βήμα, όπως περιγράφει η γερμανική τράπεζα, θα είναι η έκδοση εγγράφων προς μισθωτούς και συνταξιούχους με τα οποία το κράτος θα αναγνωρίζει ότι τους οφείλει. Αντί μισθών και συντάξεων δηλαδή καθώς θα έχει κηρυχθεί στάση πληρωμών.

Το πέμπτο βήμα θα είναι η Ελλάδα να κηρύξει χρεοκοπία σε ομόλογα και δάνεια που δεν υπάγονται στο Ελληνικό δίκαιο.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει μια παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των τραπεζών μέχρι τη μετάβαση στο νέο νόμισμα.

Θα ακολουθήσει η αποκατάσταση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδας όπως στην προ ευρώ εποχή, να μπορεί δηλαδή να τυπώνει νόμισμα και να χαράσσει νομισματική πολιτική.

Το όγδοο βήμα θα είναι η εκτύπωση του νέου νομίσματος, αλλά και η ταυτόχρονη υποτίμησή του που μπορεί να φτάσει και στο 75%.

Τέλος θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία όλα τα ευρώ ώστε να μην έχουν καμία αξία.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)