Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ο τελευταίος επιζών του θρυλικού υποβρυχίου ''Παπανικολής'' θυμάται...

Η φωνή του γεμάτη ενθουσιασμό. Το βλέμμα του μοιάζει να ταξιδεύει αντίστροφα στο χρόνο καθώς ανακαλεί στη μνήμη του μία από τις πλέον ένδοξες σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας, στη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-'41: τη βύθιση μεγάλης νηοπομπής, μέσα σε ιταλικά ύδατα, από το υποβρύχιο «Παπανικολής».«Όταν φτάσαμε στη βάση υποβρυχίων, οι σειρήνες από όλα τα καράβια δεν σταματούσαν. Η μπάντα του ναυτικού έπαιζε συνέχεια. Σήκωσαν τον κυβερνήτη από τους ώμους, και από τη βάση, από τον μόλο, τον πήγαν στο ναυπηγείο. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι ακριβώς αισθανόταν ο κόσμος».
Ο Νικόλαος Τασιάκος, ο τελευταίος επιζών ενός θρύλου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε γίνει ο εφιάλτης των ιταλικών και των γερμανικών δυνάμεων, θυμάται σαν χθες τη χειμωνιάτικη εκείνη νύχτα του 1940, παραμονές Χριστουγέννων, όταν το «Παπανικολής» κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, συνολικού βάρους 25.000 τόνων, που μετέφεραν όπλα και άλλο πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας, προς ενίσχυση των ιταλικών δυνάμεων που μάχονταν κατά των Ελλήνων.
Δύο μόλις χρόνια προτού κλείσει έναν αιώνα ζωής, μικρός το δέμας, αλλά με βλέμμα σπινθηροβόλο και διαύγεια πνεύματος που θα ζήλευαν πολλοί μικρότεροί του, με πολυπεριποιημένο λευκό μουσάκι, όπως ορίζει η παράδοση των ναυτικών, και καλοχτενισμένη κόμη, ο κ. Τασιάκος αφηγείται τα γεγονότα που προηγήθηκαν εκείνης της μεγάλης νύχτας καθώς και πτυχές της πολυφουρτουνιασμένης ζωής του ως το τελευταίο ρεμέτζο.
«Ονομάζομαι Νικόλαος Τασιάκος του Δημητρίου. Γεννήθηκα στη Δρακότρυπα. Έχω παράσημο, πολεμικό Σταυρό, διότι εκτέλεσα τη διακεκριμένη πράξη στο πεδίο της μάχης, και άλλα μετάλλια και θυρεούς αρκετούς. Είμαι ο τελευταίος επιζών του 'Παπανικολής'» λέει «κλείνοντας» σε τρεις γραμμές την ταυτότητα της ζωής του.
Από το χωριό του, ο κ. Τασιάκος έφυγε σχεδόν αμούστακο παιδί, μόλις στα δεκατέσσερά του χρόνια. Στο Βόλο είδε για πρώτη φορά βαπόρι και τότε ούτε που του περνούσε ποτέ από το μυαλό πως αυτός, ο ορεσίβιος νεαρός, θα «έτρωγε» κάποτε με το κουτάλι τη θάλασσα. Περιπλανήθηκε σε τόπους πολλούς, δοκιμάστηκε σε ακόμη περισσότερες δουλειές και σιγά σιγά τα βήματα της ζωής του τον οδήγησαν στην Αθήνα.
«Η Αθήνα για μένα ήταν ένας κόσμος πρωτοφανής» λέει. Άγνωστός μεταξύ αγνώστων στο «κλεινόν άστυ», βρήκε τη φιλική θαλπωρή σε μία οικογένεια από τη γενέθλια γη. Η γνωριμία μαζί τους έμελλε να αλλάξει τη ρότα της ζωής του, αφού ο μεγαλύτερος γιος τους τον παρότρυνε να βγάλει ναυτικό φυλλάδιο ως «εργάτης θαλάσσης». Μετά την εκπαίδευση στη Σχολή Τορπιλών και Ναρκών στο Σκαραμαγκά, δήλωσε εθελοντής στα υποβρύχια. «Από πού είσαι;» τον ρώτησε ο αξιωματικός υπηρεσίας. «Από τη Δρακότρυπα, ένα χωριό στη Νότια Πίνδο» απάντησε αυτός και παρά την απορία του αξιωματικού για το τι μπορεί να κάνει ένας στεριανός στη θάλασσα, τον έστειλε στο υποβρύχιο «Νηρεύς».
Από το «Νηρεύς» στον «Πρωτέα» και από εκεί, λίγο προτού κηρυχθεί ο πόλεμος, στον Παπανικολή. «Εκεί, όταν πήγα, ο κυβερνήτης ονομαζόταν Μίλτος Ιατρίδης. Ο πατέρας του ήταν από το Σοφικό Κορίνθου και η μάνα του από την Ηλεία. Σε λίγο καιρό κηρύχθηκε ο πόλεμος της Γερμανίας με την Πολωνία. Ηταν η περίοδος που μπορούσα να απολυθώ. Με έβαλε (ο κυβερνήτης) κι έκανα ανακατάταξη. Έμεινα μόνιμος» θυμάται. Μετά κηρύχθηκε ο πόλεμος… «27 Οκτωβρίου του '40. Κυριακή απόγευμα, ο δεύτερος κυβερνήτης του Παπανικολή μού έδωσε έναν κατάλογο για να ειδοποιήσω τα πληρώματα που ήταν έξω, λόγω Σαββατοκύριακου.
Δευτέρα πρωί, μας κάλεσε ο κυβερνήτης και ετοιμαστήκαμε για πόλεμο. Εις τάξιν απάρσεως, εφοδιαστήκαμε με τορπίλες μάχης, πυροβόλα, βόμβες. Ο κυβερνήτης μας ρώτησε αν κάποιος θέλει να μείνει έξω, στη στεριά. Δεν έφυγε κανείς. Πετάξαμε τα καπέλα μας, με συναισθήματα οργής, αλλά και χαράς συνάμα. Οργής επειδή μας είχαν τορπιλίσει την 'Έλλη' στην Παναγία της Τήνου και μαυροφορέσαν περίπου 28 σπίτια, χήρες και ορφανά. Αλλά και χαράς γιατί θα τους πετούσαμε στη θάλασσα, όπως κι έγινε» λέει.
Με φωνή στεντόρεια και λόγο καθαρό, συνεχίζει την αφήγηση: «Ήταν η περιπολία η πρώτη. Φτάσαμε στην Αδριατική αλλά δεν βρίσκαμε τίποτα. Από τις πολλές φορές, μία, παραμονές Χριστουγέννων του '40, στις 12 η ώρα τη νύχτα, συναντήσαμε ένα ιστιοφόρο. Πήγαινε στην Αλβανία, φορτωμένο πυρομαχικά, τροφές και διάφορα άλλα. Αφού πήραμε τους αιχμαλώτους μέσα, το χτυπήσαμε για να το βουλιάξουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Φαίνεται ότι το σκαρί του ήταν γερό και δεν μπορέσαμε να το διαλύσουμε. Βάλαμε φωτιά και το κάψαμε. Ο κυβερνήτης και το πλήρωμα, έξι άτομα, δεν πίστευαν πως ήμασταν ελληνικό υποβρύχιο. Έλεγαν 'αποκλείεται να υπάρχει ελληνικό υποβρύχιο στη mare nostrum, τη δική μας θάλασσα'».
Ο αιχμάλωτος Ιταλός κυβερνήτης αποδείχθηκε χρυσορυχείο πληροφοριών. «Αυτός μας έδωσε την πληροφορία ότι οι νηοπομπές που έβγαιναν από την Ιταλία για να βοηθήσουν το στρατό στην Αλβανία δεν έβγαιναν από το Πρίντεζι για να 'χτυπήσουν' γραμμή προς Αυλώνα. Έβγαιναν από το Πρίντεζι, έστριβαν αριστερά, έβαζαν πλώρη προς τη Βενετία και Τεργέστη, το βορειότερο μέρος της Αδριατικής και από εκεί 'χτυπούσαν' προς τις δαλματικές ακτές της Γιουγκοσλαβίας και κατέβαιναν γιαλό γιαλό και έφταναν στην Αυλώνα, στην Αλβανία. Γι' αυτό όλα τα υποβρύχια, όσα έκαναν περιπολία στην περιοχή αυτή, κανένα δεν έβρισκε να χτυπήσει καράβι» αποκαλύπτει ο κ. Τασιάκος.
 Ο Ιταλός κυβερνήτης τους έδωσε και μία άλλη πληροφορία, υπερπολύτιμη όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. «Μας λέει, αύριο, θα βγει μια μεγάλη νηοπομπή. Θα ήταν πλοία επιφανείας αντιτορπιλικά, θα ήταν και αεροπλάνα. Θα συνοδεύονταν και από υδροπλάνα. Ο κυβερνήτης μας ήταν αποφασισμένος. Αν δεν τύχαινε αυτό ήταν αποφασισμένος να μπούμε στο λιμάνι της Αυλώνας. Έξι τορπίλες που είχαμε, θα τις ρίχναμε και τις έξι και ό,τι βγει… Ηταν αποφασισμένος να χτυπήσουμε την Αυλώνα και δεν έχει σημασία αν θα χανόμασταν. Το ευτύχημα ήταν ότι έλαβε την πληροφορία αυτή και παραμονές Χριστουγέννων ακριβώς πιάσαμε έξω από το Πρίντεζι.
Μόλις βγήκαν από εκεί για να στρίψουν αριστερά προς το βορρά, μπήκαμε στη μέση… Όταν έφτασαν σε απόσταση βολής ρίξαμε τέσσερις τορπίλες. Και οι τέσσερις πέτυχαν το στόχο τους. Τρανταζόμασταν συνέχεια. Η πίεση χτυπούσε και εμάς. Κι έτρεμε ολόκληρο το υποβρύχιο. Άρχισαν οι βόμβες. Είχαμε τους αιχμαλώτους μέσα. Άρχισαν να κλαίνε, να οδύρονται και να φωνάζουν 'Madonna mia'."Η ψυχραιμία του κυβερνήτη, ολύμπια, και το θάρρος του πληρώματος, απαράμιλλο: «Το ευτύχημα για εμάς- τονίζει ο κ. Τασιάκος- ήταν ο κυβερνήτης ήταν και ψύχραιμος και είχε βγάλει και σχολή πολέμου φαίνεται και ήξερε τα πάντα για τους Ιταλούς. Σταματήσαμε κάτω από τα ναυάγια στα 30 μέτρα…
Οι βόμβες που έπεφταν από τα αντιτορπιλικά και τα αεροπλάνα έσκασαν στα 100 μέτρα. Είχαν ακτίνα δράσης 50 μέτρα. Είχαμε και 20 περιθώριο ασφαλείας. Οι φωνές και τα κλάματα των Ιταλών είναι κάτι που δεν μπορώ να σας τα περιγράψω. Εντολή του κυβερνήτη ήταν να μην πειράξουμε κανέναν. Το πλήρωμα μια γροθιά ήμασταν όλοι. Σ' ένα υποβρύχιο, όταν είμαστε στα 50-60 μέτρα βάθος, ένα λάθος χειριστού θα ήταν το φέρετρο για όλους. Και το φέρετρο εκεί δεν ξεχωρίζει κυβερνήτες κι εμάς. Ημασταν στο σιδερένιο κλουβί. Ένα λάθος αν κάναμε εκεί χανόμασταν όλοι».Τέσσερις τορπίλες χρειάστηκαν για να διαλυθεί η νηοπομπή. Κανένα πλοίο δεν πήγε στον προορισμό του. Άλλα χτυπήθηκαν κι άλλα επέστρεψαν στο λιμάνι, ενώ άλλα έβαλαν ρότα για ακόμη βορειότερα.
Το υποβρύχιο «Παπανικολής» είχε γράψει, στον κόλπο του Οτράντο, ιστορία.Και μπορεί το πλήρωμά του να μην συνειδητοποίησε αμέσως το μέγεθος του κατορθώματος του, αλλά η υποδοχή ηρώων που τους επιφυλάχθηκε στη στεριά δεν άφηνε καμιά αμφιβολία για το θρίαμβο. «Το ωραιότερο ήταν που λόγω Παρασκευής βγήκαμε αμέσως έξω και όταν φτάσαμε με τη βενζίνα στον Πειραιά, ακούσαμε ανακοινωθέν της Ιταλίας. 'Εβυθίσθη το ελληνικό υποβρύχιο Παπανικολής'. Βάλαμε τα γέλια» θυμάται χαμογελώντας, ενώ όταν φέρνει στο νου τους Ιταλούς αιχμαλώτους, που δεν ήθελαν να αποχωριστούν το ελληνικό πλήρωμα, τα αδέλφια τους, όπως έλεγαν, η φωνή του «πλημμυρίζει» νοσταλγία.
Για το κατόρθωμα αυτό, ο κυβερνήτης Μίλτων Ιατρίδης προβιβάστηκε άμεσα σε αντιπλοίαρχο επ' ανδραγαθία και τού απονεμήθηκε το «Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας».Το 1941, ο κ. Τασιάκος έκανε το τελευταίο του ταξίδι με το υποβρύχιο. Έπαθε σκορβούτο και αβιταμίνωση μαζί με άλλα έξι άτομα, αφού, όπως λέει, «το μόνο που τρώγαμε στα υποβρύχια ήταν κονσέρβες». Διακομίστηκε στο νοσοκομείο και μετά τη θεραπεία τού ήρθε σήμα από το αρχηγείο της Μέσης Ανατολής και βρέθηκε στην Αίγυπτο και στη δίνη του κινήματος του ναυτικού. Πέρασε από φουρτούνες, νίκησε «Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες» και μετά τον πόλεμο επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το «μικρόβιο» της θάλασσας είχε ριζωθεί καλά μέσα του. Ξαναμπάρκαρε. Αυτή τη φορά με το εμπορικό ναυτικό. «Γύρισα όλο τον κόσμο. Σε επτά θάλασσες και πέντε ηπείρους. Έφτασα και στη Γη του Πυρός, στον πορθμό του Μαγγελάνου, αλλά στην Ανταρκτική δεν πέρασα» μας λέει. Σήμερα, στα 98 του χρόνια, τα καλοκαίρια αναζητά τον αναζωογονητικό δροσερό αέρα της Πίνδου, στα γραφικά στενά της Δρακότρυπας, που περιδιαβαίνει με το αναπηρικό αμαξίδιό του. Η θάλασσα όμως αποτελεί πάντα γι' αυτόν σημείο αναφοράς. «Πολλές φορές μου λείπει η θάλασσα και την αναζητώ» μας λέει.Και παρόλο που το ψωμί της θάλασσας είναι αλμυρό, ο ίδιος δεν μετανιώνει ούτε στιγμή που «έδεσε» τη ζωή του με τα κύματά της. «Αυτό το ψωμί που βγάζουν οι ναυτικοί, το βγάζουν με κυκλώνες, με τυφώνες, με φουρτούνες μεγάλες. Δεν το βγάζουν εύκολα. Όμως, τη θάλασσα εγώ την αγαπώ» μας λέει ανανεώνοντας το «ραντεβού μας με δυο λέξεις: Εις το επανειδείν…

Παιδιά της Ελλάδας παιδια.....που χαθηκατε τωρα?

Τρέχει να προλάβει τώρα το Μαξίμου

Με ορίζοντα τη συνεδρίαση του EWG και κυρίως την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει να κλείσει τα μέτωπα με τις 89 προαπαιτούμενες δράσεις. Στόχος να καταθέσει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες αλλαγές αλλά και τον προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή ωστόσο βρίσκεται σε παράλληλες διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό, σε μια προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα να καμφθούν οι αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά.

Σήμερα ολοκληρώθηκε πολύωρη συνεδρίαση του Αντ. Σαμαρά με υπουργούς, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταικούρας, Γ. Βρούτσης, Κ. Χατζηδάκης, Α. Λυκουρέντζος.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα θα συνεδριάσει το EWG, ενώ για την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Eurogroup.

Στουρνάρας: Πρόοδος για τα προαπαιτούμενα

«Συζητήσαμε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τα προαπαιτούμενα, για να είμαστε έτοιμοι μέχρι την Τετάρτη που θα γίνει το Εurogroup. Στο Εurogroup θα παρουσιάσουμε την πρόοδο που έχει γίνει. Φαντάζομαι θα γίνει κάποια εισήγηση από την τρόικα και θα παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει γίνει για τις πολιτικές», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Υποστήριξε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος αναφορικά με τα 89 prior actions, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες.

Συβιλικός ήταν όταν ρωτήθηκε για τη στάση της ΔΗΜΑΡ. «Εγώ είμαι πάντα αισιόδοξος άνθρωπος», είπε αλλά ταυτόχρονα δεν ήταν κάθετος στο θέμα της κατάθεσης των προαπαιτούμενων σε ένα νομοσχέδιο. «Νομίζω ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να έρθουν σε ένα νομοσχέδιο», υποστήριξε.

Ο προϋπολογισμός και το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα θα πάνε σχεδόν παράλληλα στην Βουλή είπε ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι «το υπουργείο Εργασίας, εκτός ότι ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει να υλοποιήσει και το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο». Συμπλήρωσε ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να ολοκληρωθεί στους πολύ περιορισμένους χρόνους που απαιτούνται. Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι απόλυτα συνεπής και αξιόπιστη ακόμα και σε αυτό», τονίζει ο υπουργός.

Ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου: "Είχα συνεργασία για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, ούτως ώστε μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και να έχουν προωθηθεί προς τη Βουλή όλες οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ψηφιστεί".

Φιλικά....Αλέξανδρος

Μέρκελ: Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να φέρνουν αποτέλεσμα

Την πεποίθησή της ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- αν και επώδυνες- αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα σε χώρες όπως Ιρλανδία και Πορτογαλία, αλλά και στην Ελλάδα και την Ισπανία, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό της μήνυμα (podcast) που μεταδόθηκε σήμερα.
«Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να προωθεί τη δημοσιονομική σταθερότητα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη», τόνισε η κ. Μέρκελ και αναφέρθηκε ειδικά στην Ιρλανδία, η οποία,σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος μίλησε αναλυτικά για την ετήσια συνάντησή της με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, Διεθνής Οργανισμός Εργασίας), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο την Τρίτη, αναδεικνύοντας την ανάγκη, «στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον», ο ρόλος των διεθνών οργανισμών να ενισχυθεί.
Τόνισε ακόμη, ότι κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι η μεγαλύτερη ρύθμιση των διεθνών αγορών, επί της οποίας, αν και έχει σημειωθεί, όπως είπε, ήδη πρόοδος, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, στην κατεύθυνση της ευρύτερης δυνατής εφαρμογής της.

Αποκλείει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο Σόιμπλε

Το ενδεχόμενο ενός κουρέματος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο δημόσιος τομέας απέκλεισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα μπορούσε να εξετασθεί,.
Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε πως «το κούρεμα είναι μια συζήτηση που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα των κρατών της ευρωζώνης».
«Ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων βάσει του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει νέα δάνεια ώστε να αγοράσει τα παλαιότερα είναι μια επιλογή», υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «αυτή η θέση έχει τεθεί προς συζήτηση από ορισμένα μέλη της κεντρικής τράπεζας».
Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε κάθε περίπτωση «πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας».
Μάλιστα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, στο πλαίσιο αφιερώματος με τίτλο «Μάχη για το ευρώ» που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Τρίτη (ZDFzeit), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνει ότι «θέλουμε να είναι η Ελλάδα σε θέση να παραμείνει στο ευρώ» αλλά: «Έχει να κάνει όμως ακόμη πολλά. Αυτό δεν έχει κριθεί ακόμη».
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. «Αυτές οι αμφιβολίες θα πρέπει να αρθούν μελλοντικά», τονίζει.

Στρατιωτικοί προς 300: Πείτε επιτέλους και εσείς ένα «ΟΧΙ»!

Η αγανάκτηση των στρατιωτικών είναι έκδηλη...
Να πουν το δικό τους ΟΧΙ καλούν τους βουλευτές τα μέλη του ΣΥΣΜΕΔ και να μην ψηφίσουν τα μέτρα «απόλυτης εξαθλίωσης και φτωχοποίησης».
Η επιστολή των στρατιωτικών του ΣΥΣΜΕΔ προς τους βουλευτές, όπως δημοσιεύεται στο onalert:
«Με τη σκέψη των Ελλήνων στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, τη σιδερένια θέληση του λαού της εποχής εκείνης, την πυγμή και την πίεση που άσκησε για να ακουστεί το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» στα επεκτατικά σχέδια ενός φασιστικού καθεστώτος, απευθυνόμαστε στερνή φορά προς εσάς και σας προσκαλούμε να πράξετε αυτό που η Ελληνική μοναδική συνείδηση επιτάσσει.
Τις επόμενες ημέρες θα κληθείτε να ψηφίσετε, για ακόμη μία φορά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, μέτρα που φαίνεται ότι θα αφανίσουν έναν ολόκληρο λαό. Τον περήφανο Ελληνικό λαό, κομμάτι του οποίου είμαστε και όλοι εμείς, οι Έλληνες στρατιωτικοί.
Σταθείτε στο πλάι μας. Ελάτε δίπλα μας. Νοιώστε την παρουσία μας. Ακούστε τη φωνή μας. Αισθανθείτε τις αγωνίες μας. Τώρα μπορείτε. Η πένα της ιστορίας καταγράφει και θα αποδώσει προσωπικές ευθύνες. Ή τώρα που μπορείτε ή ποτέ. Ας παραδώσουμε στα Ελληνόπουλα, στα παιδιά μας και στις επερχόμενες νέες γενιές, την απαράμιλλη περηφάνια μας. Μη μας προδώσετε.
Το Έθνος μας στις δύσκολες στιγμές ενώνεται και επαναλαμβάνει τους άθλους της ιστορίας μας. Με φάρο τα ιδεώδη της ελευθερίας του έπους του ́40, πείτε το νέο «ΟΧΙ» και γράψτε μια νέα σελίδα στην ιστορία του Έθνους μας.
Καταψηφίστε τα νέα μέτρα της απόλυτης εξαθλίωσης και της φτωχοποίησης.
Μη συμμετέχετε στην περαιτέρω αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας. Ο Ελληνικός λαός τις εμπιστεύεται. Τις τιμά. Εσείς;»
Κάποιοι χρόνια πριν είχαν το θάρρος να πουν το «ΟΧΙ»... Κάποιοι άλλοι δεκαετίες αργότερα έχουν το θράσος να πουλούν εν μία νυκτί την πατρίδα τους!

Ρέσλερ: Δεν υπάρχει πλειοψηφία για τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα

"Για ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα δεν βλέπω αυτή τη στιγμή μια πολιτική πλειοψηφία" , δηλώνει ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ στην εφημερίδα "Saarbruecker Zeitung".Διευκρινίζει επίσης ότι "η τωρινή συζήτηση αφορά βοήθεια για την Ελλάδα από το τρέχον πρόγραμμα"
Ο κ. Ρέσλερ δεν αποκλείει πάντως -υπό προϋποθέσεις - μια χρονική επιμήκυνση, π.χ. για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού. "Περαιτέρω βοήθεια ή μια χρονικά περιορισμένη αναβολή θα υπάρξει μόνο εάν η Ελλάδα θα έχει δρομολογήσει ορατές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες", πρόσθεσε.

"Φρούριο" η Θεσσαλονίκη για τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

- Ειδικό σχέδιο έχει καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια παρόμοια με τα περσινά
- "Νεκρή ζώνη" γύρω από την εξέδρα των επισήμων
- Προληπτικοί έλεγχοι - Μόνο με διαπιστεύσεις όσοι βρίσκονται κοντά στους επισήμους
Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει επαφές με τις αρχές της πόλης και θα συνοδέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε όλες τις εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό.
Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο μέτρων τάξης, με στόχο να μην επαναληφθούν τα περσινά γεγονότα. Με πρότυπο τα επιτυχή μέτρα της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, θα διαμορφωθεί μια «νεκρή ζώνη» σε ακτίνα ασφαλείας εκατέρωθεν της εξέδρας των επισήμων, όπου θα επιτρέπεται η πρόσβαση αυστηρά μόνο σε όσους έχουν πρόσκληση.
Αστυνομικοί θα είναι παραταγμένοι σε όλο το μήκος της παραλίας, με ενίσχυση της παρουσίας τους σε σημεία όπου θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ θα προηγηθούν έλεγχοι και προληπτικές συλλήψεις σε προσερχόμενους. Συνολικά, στα μέτρα τάξης θα πάρουν μέρος 2.000 αστυνομικοί.
Οι προληπτικοί έλεγχοι, τα εναέρια μέσα επιτήρησης και τα επί τόπου μέτρα ασφαλείας, όπως τα κιγκλιδώματα, αποτελούν μέρος του σχεδιασμού.
Επίσης, η παρέλαση θα αποτελείται από λίγα σχολεία, κυρίως ιδιωτικά, και θα κρατήσει λίγη ώρα, ίσως λιγότερη και από αυτήν της 25ης Μαρτίου.
Επίσης, θα λειτουργήσει πάλι η διαδικασία της ειδικής διαπίστευσης για τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν την παρέλαση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον χώρο απέναντι από τους επισήμους. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους θα είναι κοντά στην εξέδρα των επισήμων και γύρω από τη Βουλή.
Εμφαση θα δώσει η ΕΛ.ΑΣ. και στις τοπικές παρελάσεις, καθώς η δυσκολία να προσεγγίσουν τις «μεγάλες» εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορεί να... προσανατολίσει κάποιους σε... «παρεμβάσεις» σε μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις.
Μεγάλη αναμένεται η κινητοποίηση της Αστυνομίας και στην επαρχία, όπου θα κάνουν την εμφάνισή τους εκπρόσωποι της Πολιτείας. Σε μικρότερη κλίμακα, αλλά σε «στενό κλοιό» θα κινηθούν εκεί οι αστυνομικοί.

Άλλαξε η ώρα

Και όσοι ξυπνάτε τώρα, μην ξεχάσετε να γυρίσετε τα ρολόγια σας μία ώρα πίσω.
Άλλάξε η ώρα από τα ξημερώματα.
Στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν μία ώρα πίσω καθώς έληξε η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

28η Οκτωβρίου 1940: Η συγκλονιστική επιστολή ενός πατέρα στον γιο του!

Μέσα σε λίγες αράδες συνοψίζεται το νόημα της πίστεως στην Πατρίδα...
Μια επιστολή ενός πατέρα προς τον γιο του που πολεμούσε στο μέτωπο στις 25 Νοεμβρίου 1940, δείχνει το αστείρευτο πάθος των Ελλήνων να αντισταθούν σ' όποιον βάναυσα τους προσβάλει και επιχειρεί να τους στερήσει την ελευθερία.
Είναι μια επιστολή απάντηση στον γιο του που του ζητά σε πια διεύθυνση να στείλει γράμμα στον αδελφό του που πολεμούσε κι αυτός σε άλλο σημείο του μετώπου.
Η απάντηση συγκλονιστική:
«Παιδί μου, μου ζητάς τη διεύθυνση του αδελφού σου.
Σου τη γράφω "Πάνθεον Ηρώων. Σφίξε την καρδιά σου.
Σε φιλώ
Ο πατέρας σου»
Όλη η 28η Οκτωβρίου σε μερικές αράδες, όπως δημοσιεύστηκε στο onalert...
Γιατί εκείνη την εποχή δεν σκεφτόταν κανένας να παραδοθεί αμαχητί! Γιατί εκείνη την εποχή το αίσθημα της αυτοθυσίας ξεχείλιζε από τις ψυχές των Ελλήνων και των Ελληνίδων...

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)