Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τι συζήτησαν Τσίπρας με Μέρκελ και Ολάντ σε μια ακόμη κρίσιμη τηλεδιάσκεψη

Τι συζήτησαν Τσίπρας με Μέρκελ και Ολάντ σε μια ακόμη κρίσιμη τηλεδιάσκεψη

Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις καθώς επικοινωνία με την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η επικοινωνία των τριών ηγετών έρχεται λίγες ώρες μετά την συνάντηση των Βρυξελλών και την άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να αποδεχθεί τις προτάσεις των πιστωτών, αλλά και την σταθερή θέση που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας προς συνεργάτες του σήμερα ότι δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτές ακραίες προτάσεις.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η τηλεδιάσκεψη που κράτησε σχεδόν 1,5 ώρα, έλαβε χώρα σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία αφού δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες.
Αντίθετα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατά την συνομιλία εκφράστηκε αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία, ανέφεραν μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Μετά την εκτεταμένη συνομιλία που οι τρεις είχαν την περασμένη Κυριακή, είναι η δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα που οι τρεις ηγέτες επικοινωνούν για τιε εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Η επικοινωνία τους πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα επίκειται και νέα συνάντηση μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντός των επομένων ημερών.

«Κούρεμα» σύνταξης έως και 62% για όσους «βγαίνουν» πριν από τα 62 έτη

«Κούρεμα» σύνταξης έως και 62% για όσους «βγαίνουν» πριν από τα 62 έτη
Μειωμένες από 10% έως και 62% συντάξεις θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016 όσοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα, ενώ από την ίδια χρονιά έως το 2022 θα προστίθενται 6 μήνες κάθε χρόνο (και 1 έτος από το 2022) στα χαμηλότερα όρια ηλικίας που εξακολουθούν να ισχύουν για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, έτσι ώστε κανένας να μην έχει κίνητρο να «βγει» στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη.
Τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπει, μαζί με τις ενοποιήσεις των Ταμείων (σε 3 έως το 2018) και ενός νέου ενιαίου (για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως 31/12/2014) τρόπου υπολογισμού των κύριων και επικουρικών συντάξεων, το ελληνικό σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Με βάση το επίσημο κείμενο που κατατέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα θιγούν οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν ώριμα δικαιώματα, αλλά, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν πάνω από 71 εκατ. ευρώ (το 2016) έως και 630 εκατ. ευρώ (το 2030).
Οι 5 αλλαγές
Από την 1/1/ 2016 έως και το 2022 θα προστίθεται ένα εξάμηνο κάθε έτος στην ηλικία συνταξιοδότησης και από το 2023 ένα έτος κάθε χρόνο στα κάτω των 62 ετών όρια που εξακολουθούν να έχουν δεκάδες κατηγορίες ασφαλισμένων. Εξαιρούνται ασφαλισμένοι σε βαρέα - ανθυγιεινά , μητέρες ανηλίκων και αναπήρων παιδιών και η ανατροπή, σύμφωνα με τον δικηγόρο και εκδότη του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δ. Μπούρλο, αφορά όσους και όσες έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες κάτω των 62 ετών όπως: Ανδρες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης που μπορούσαν να «βγουν» στη σύνταξη στα 58 ή στα 59 (αν είχαν τις ημέρες ασφάλισης έως το 2011 ή το 2012, αντίστοιχα), γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με 10.000 ημέρες ασφάλισης έως το 2010 (θα έβγαιναν στα 57), έως το 2011 (περίμεναν να φτάσουν στα 58) ή το 2012 (θα ελάμβαναν σύνταξη στα 58,5), εργαζόμενους στο θέαμα και ακρόαμα (θα έβγαιναν στη σύνταξη ακόμη και στα 55), σε αεροπορικές εταιρείες, ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με συμπληρωμένη 35ετία έως το '12 (μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν συμπληρώνοντας τα 60 έτη), άνδρες με 25ετία έως το 2012 (βγαίνουν με μειωμένη στα 60).
Ασφαλισμένοι πριν από το ΄83 στο Δημόσιο που είχαν 25ετία το '12 και βγαίνουν «χωρίς όριο ηλικίας» θεωρούνται θεμελιωμένοι, αλλά, δεν ισχύει το ίδιο σε άλλα ειδικά ταμεία στα οποία η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης.
Προστίθεται επιπλέον μείωση 10% στο πέναλτι του 6% κατ' έτος για πρόωρη συνταξιοδότηση, πέραν της πενταετίας. Αν για παράδειγμα, η συνταξιοδότηση γίνει στα 57 χρόνια και το όριο είναι στα 62, η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 30%. Αν όμως είναι 55 ετών, η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 52%.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει, με βάση τις επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες, νέο τρόπο για τον υπολογισμό των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) που θα χορηγούνται σε όσους και όσες συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 και μετά.
Μόνο για τη διετία 2015 - 2016 προβλέπει την αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις και για ένα χρόνο (έως το τέλος του 2015) του ν. 3863/10 για τις κύριες συντάξεις (αντί της χορήγησης βασικής + αναλογικής σύνταξης). Καμία αναφορά δεν γίνεται για τα εφάπαξ.
Μέσα στην τριετία θα ενοποιηθούν, ύστερα από διάλογο, τα ταμεία κύριας ασφάλισης σε τρία (το ΙΚΑ για τους μισθωτούς, ο ΟΑΕΕ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και ο ΟΓΑ για τους αγρότες).
Έως τις 31/12/2016 θα έχει «κλείσει», πάντως, η πρώτη φάση των οργανωτικών ενοποιήσεων, με στόχο να μειωθεί το κόστος κατά 30% και τα «πλουσιότερα» ταμεία να στηρίξουν τα «φτωχότερα».
Θα κωδικοποιηθεί και θα προσαρμοστεί στον νέο «χάρτη» των ασφαλιστικών ταμείων (δηλαδή ενιαία καταστατικά για τις εισφορές και τις παροχές ανά ταμείο) η ασφαλιστική νομοθεσία και θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς να ακυρωθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ήδη ισχύει.
Ούτε βήμα πίσω στα Εργασιακά
Ανυποχώρητη παραμένει η κυβέρνηση, παρά τις υποχωρήσεις στο Ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού. Μολονότι δηλώνει «ανοικτή» να επαναδιαμορφώσει το καθεστώς με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική και τις κατευθύνσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, επιμένει στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά και στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν το 2010 (751 ευρώ) σταδιακά έως το τέλος του 2016 (από εκεί και πέρα θα διαπραγματεύεται ελεύθερα μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων). Οι δανειστές ζητούν να μην ψηφιστεί νέος νόμος, αν δεν συμφωνηθεί το περιεχόμενο (συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, της ήρυξης απεργιών κ.ά.) και δίνουν χρόνο για διαβούλευση έως το τέλος του 2015.
ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
«Καταργήστε τις πρόωρες από την 1η Ιουλίου και το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2016»
Να «μπει» από την 1η Ιουλίου το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (πριν από τα 62 και τα 67), να δίνονται οι συντάξεις με καθεστώς ΙΚΑ, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2016 (εντασσόμενο ως προνοιακή παροχή στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) και να γίνουν πιο ανταποδοτικές όλες οι παροχές των Ταμείων (συμπεριλαμβανομένων και των παροχών υγείας για τις οποίες ζητήθηκε να αυξηθεί η εισφορά των συνταξιούχων από 4% σε 6%), ζητούν οι δανειστές. Για το συνταξιοδοτικό εκτιμούν ότι χρειάζονται μέτρα που θα εξοικονομούν 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο στη διετία 2016-2017 και για τα προνοιακά επιδόματα (μαζί με το ΕΚΑΣ) περικοπές 900 εκατ. ευρώ. Τέλος, ζητούν να καταργηθούν όλοι οι κοινωνικοί πόροι («ενοχλητικοί» φόροι) που ενισχύουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα 13 μέτρα - σοκ που αξιώνουν οι δανειστές

Τα 13 μέτρα - σοκ που αξιώνουν οι δανειστές

Σοκ προκαλούν τα φορολογικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές να λάβει η Αθήνα για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και όλους τους καταναλωτές.
Οι «θεσμοί» ζητούν πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ για να μετουσιωθεί το προβλεπόμενο από αυτούς πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ φέτος σε πρωτογενές πλεόνασμα 1%.
Η φοροκαταιγίδα ξεκινά από τους συντελεστές ΦΠΑ, με τους θεσμούς να επιμένουν στην εφαρμογή δύο συντελεστών ενός υψηλού 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11%, ο οποίος θα αφορά μόνο τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τη διαμονή στα ξενοδοχεία. Επίσης, με την πρόταση που παρουσίασαν οι δανειστές στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκτοξεύεται στα ύψη η φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου και των φορολογικών συντελεστών, αυξάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καταργείται το επίδομα θέρμανσης για τα νοικοκυριά αλλά και το ειδικό καθεστώτος φορολόγησης για τους αγρότες. Για τη φορολογία των ακινήτων οι θεσμοί ζητούν διατήρηση του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο φέτος αλλά και το 2016 και την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες εσόδων που θα προκαλέσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα πρέπει να καλυφθούν με παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, ενώ δεν αποκλείονται παρεμβάσεις και στο τεκμήριο κατοικίας, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης.
Ειδικότερα, οι δανειστές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να λάβει τα ακόλουθα μέτρα-σοκ:
[1] ΦΠΑ: Εφαρμογή δύο συντελεστών 11% και 23% από την 1η Ιουλίου 2015. Στο συντελεστή 23% θα υπάγονται όλα σχεδόν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες και στον μειωμένο 11% μόνο τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τα ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα καταργούνται όλες οι εξαιρέσεις και οι εκπτώσεις καθώς και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου. Με το μέτρο αυτό:
  • Αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 6,5% στο 11% για τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία.
  • Αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 6,5% στο 23% για τα θέατρα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
  • Μικρή μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11% για τα τρόφιμα.
  • Αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% για τον κλάδο της εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί.
[2] Περιορισμό του αριθμού των φορολογουμένων που θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως αγρότες.
[3] Αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων το 2015.
[4] Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρείες.
[5] Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 80% στο 100% για τις ανώνυμες εταιρείες.
[6] Επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) όχι μόνο φέτος αλλά και το 2016 με παρεμβάσεις στους συντελεστές και τον συμπληρωματικό φόρο, αλλά και στις απαλλαγές ή εκπτώσεις από τον φόρο ώστε να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις που θα έχουν στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους δανειστές, πρέπει να διασφαλιστεί η είσπραξη εσόδων ύψους 2,65 ευρώ ετησίως από τον ΕΝΦΙΑ και το 2015 και το 2016.
[7] Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά.
[8] Κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, που σημαίνει αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 26% για όλους όσοι δηλώνουν γεωργικά εισοδήματα, δηλαδή τον διπλασιασμό των φορολογικών τους επιβαρύνσεων.
[9] Κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
[10] Κατάργηση της προκαταβολής φόρου 26% επί των δαπανών που καταβάλλουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους ή σε χώρες όπου ισχύουν πολύ χαμηλοί συντελεστές εταιρικού φόρου.
[11] Κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους αγρότες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που θεσπίστηκαν πρόσφατα, όπως η καθιέρωση αφορολογήτου ορίου 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και πλήρη φοροαπαλλαγή για τις αποζημιώσεις.
[12] Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση -προς τα κάτω του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.
[13] Τροποποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν να τεθούν εκτός ρύθμισης όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τρέχοντες φόρους. Επιπλέον, να θεσπιστούν αυστηρότερες ρυθμίσεις λιγότερων δόσεων για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν νωρίτερα τα χρέη τους, κυρίως δε για όσους χρωστούν πάνω από 1.000.000 ευρώ, καθώς επίσης και να αυξηθούν τα ποσοστά των τόκων που επιβαρύνουν τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων.
Οι συντελεστές ΦΠΑ
---------------------------------------
Η πρόταση των δανειστών:
Δύο συντελεστές
• ΦΠΑ 11%:
Τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία.
• ΦΠΑ 23%:
Όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Δηλαδή αυτομάτως αυξάνονται τιμολόγια ΔΕΚΟ, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, εστίαση, εισιτήρια θεάτρων, κόμιστρα ταξί.
Η ελληνική πρόταση:
Τρεις συντελεστές ΦΠΑ
• ΦΠΑ 6%: Φάρμακα, εισιτήρια θεάτρων και βιβλία.
• ΦΠΑ 11%: «Βασικά και φρέσκα τρόφιμα», όπως φρούτα, γάλα, κρέας, ψάρια, και η ενέργεια, το νερό, ο τουρισμός, οι εφημερίδες, τα περιοδικά.
• ΦΠΑ 23% για τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Δηλαδή αυξάνονται οι τιμές για το 28% των τροφίμων όπως συσκευασμένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, μπισκότα, σοκολάτες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί) μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σάλτσες κ.λπ.

«Μοντέλο Ζάμπια» - Αίτημα για «ομαδοποίηση» των δόσεων προς το ΔΝΤ

«Μοντέλο Ζάμπια» - Αίτημα για «ομαδοποίηση» των δόσεων προς το ΔΝΤ

Αίτημα για ομαδοποίηση των οφειλόμενων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δόσεων, ώστε να καταβληθούν όλες μαζί στο τέλος του μήνα, υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία. Την είδηση επιβεβαιώνει και ο γνωστός δημοσιογράφος των FT, Π. Σπίγκελ ενώ λίγο αργότερα και το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το αίτημα κατατέθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και αναφέρει ότι η καταβολή του συνόλου των δόσεων πρέπει να γίνει στις 30 Ιουνίου, κι όχι στις 19 Ιουνίου που είναι η ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης.
Όπως διευκρινίζει το ΔΝΤ, τα μέλη του Ταμείου, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν ομαδοποίηση των δόσεων που οφείλονται εντός ενός ημερολογιακού μήνα. Αυτή η δυνατότητα δίνεται βάσει απόφασης που έχει ληφθεί στα τέλη της δεκαετίας του ΄70.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα αναβάλει την πληρωμή των περίπου 300 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν αύριο στο Ταμείο, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, η δόση θα έπρεπε να κατατεθεί σήμερα στον λογαριασμό του Ταμείου, κάτι που φυσικά δεν έγινε έπειτα από το αίτημα το οποίο επισήμως δεν επιβεβαιώνεται αλλά θεωρείται σίγουρο. Είναι δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα έκανε δεκτό αυτό το αίτημα γιατί αλλιώς θα είχαμε «πιστωτικό γεγονός», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία. Αν και από το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες άφηναν να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια επιλογή που έχει η Αθήνα ώστε να κερδίσει χρόνο και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να ανοίξουν οι κρουνοί της ρευστότητας.
«Οι ελληνικές Αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Κύκλοι της ΤτΕ μιλούν για «τεχνικής φύσης παρέμβαση που δεν δικαιολογεί πανικό» και για «διαρκείς επικοινωνίες με το ΔΝΤ». Οπως αναφέρουν από την πλευρά της ΤτΕ, το αίτημα κατατέθηκε αφού ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Ταυτόχρονα, πηγές από τις τράπεζες αναφέρουν πως «από τη μεριά της κυβέρνησης έχουν ζητηθεί πρόσθετες μέριμνες και διαρκής ενημέρωση ως προς τις αντιδράσεις του ΔΝΤ από τη μεριά της ΤτΕ». Ήδη σχετική ενημέρωση αναμένεται να υπάρξει εντός των επόμενων ωρών ενδεχομένως και με ανακοινώσεις κυβέρνησης ή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Το ελληνικό αίτημα ουσιαστικά ονομάζεται  «επιλογή της Ζάμπια». Πριν 30 χρόνια κάτι ανάλογο είχε κάνει και το αφρικανικό κράτος με τις δόσεις του δανείου που όφειλε στο ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρει δήλωσε στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την «Καθημερινή» ότι «οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ομαδοποίηση πληρωμών σε έναν συγκεκριμένο μήνα καταβάλλοντας μια πληρωμή εφάπαξ στο τέλος του μήνα» και επεσήμανε ότι η τελευταία χώρα που είχε ακολουθήσει την ίδια διαδικασία ήταν η Ζάμπια πριν από τρεις δεκαετίες.
Οι συνολικές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο ανέρχονται σε 1,55 δισ. ευρώ. Οι δόσεις του Ιουνίου είναι η αυριανή της Παρασκευής 5 Ιουνίου, ύψους 300 εκατ. ευρώ,  της Παρασκευής 12 Ιουνίου, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, της 16ης Ιουνίου περίπου 560 εκατ. ευρώ και της 19ης Ιουνίου 350 εκατ. ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)