Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Αχτίδα φωτός από τις Βρυξέλλες ?? – Κοντά σε συμφωνία – «γέφυρα» Ελλάδα και δανειστές


Αχτίδα φωτός από τις Βρυξέλλες – Κοντά σε συμφωνία – «γέφυρα» Ελλάδα και δανειστέςΘετικοί φαίνεται πως είναι οι οιωνοί από τις Βρυξέλλες όπου ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία-γέφυρα τουλάχιστον ενός μηνός, προκειμένου να επιστρέψει το τραπεζικό σύστημα στην ομαλότητα και να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Η άμεση συμφωνία καθίσταται επιτακτική, δεδομένου ότι στις 13 Ιουλίου πρέπει να αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ 450 εκατ. ευρώ και την 20η Ιουλίου έχει την αποπληρωμή ομολόγου προς την ΕΚΤ, ύψους 3,5 δισ.ευρώ.
Η ελληνική πρόταση για βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα και στη συνέχεια συμφωνία θα συζητηθεί αύριο στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όπου θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για να βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
Επί της ουσίας, η Ελλάδα προσανατολίζεται σε συμφωνία με τους δανειστές σε δύο στάδια.
Κατ’ αρχάς, να δρομολογηθεί άμεσα ένα δάνειο - γέφυρα μόλις 23 ημερών, ήτοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με στόχο την άμεση κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην ομαλοποίηση.
Η ενδιάμεση συμφωνία - γέφυρα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει έκτακτο δάνειο ύψους 7 έως 10 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι δανειστές θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να φέρει με ταχύτατους ρυθμούς στη Βουλή προς ψήφιση ορισμένα μέτρα, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη βούλησή της για τήρηση των δεσμεύσεών της και συμφωνία.

Το επόμενο βήμα
Η Ελλάδα αναμένεται να δεσμευτεί ότι σε δεύτερη φάση θα θέσει σε εφαρμογή το μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας.
Πρόκειται για το ελληνικό αίτημα στον ESM για χορήγηση δανείου ύψους 29,1 δισ. ευρώ έως και το 2017, το οποίο έχει ήδη σταλεί.
Το Σάββατο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα ξανασυνεδριάσουν προκειμένου να προετοιμάσουν την Σύνοδο Κορυφής των χωρών κρατών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.
Την ίδια ημέρα ή την Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έτσι ώστε να επικυρώσει τη συμφωνία.
Εάν όλα εξελιχθούν με βάση το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τότε η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ELA κατά 100 δισ. ευρώ με στόχο να ανοίξουν οι τράπεζες.
Είναι σίγουρο πως για να γίνει η εκταμίευση του προγράμματος – γέφυρα (περίπου 3,8 δισ. ευρώ) οι δανειστές θα ζητήσουν προαπαιτούμενα και εγγυήσεις.

Τι σημαίνει πρακτικά το haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών ???

Σφίγγει τη θηλιά ο Ντράγκι: Τι σημαίνει η τελευταία απόφαση της ΕΚΤΣε σημαντικό κούρεμα των ενεχύρων που σχετίζονται με το Δημόσιο και τα οποία έχουν καταθέσει για τη χρηματοδότησή τους οι ελληνικές τράπεζες, προχώρησε η ΕΚΤ, η οποία ωστόσο διατήρησε αμετάβλητο το ποσό του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κούρεμα αυξάνεται τουλάχιστον κατά 10 μονάδες, ενώ όπως μετέδωσαν οι Financial Times, δύο μέλη του δ.σ της Κεντρικής Τράπεζας τάσσονταν υπέρ της επιβολής πιο αυστηρών μέτρων.

Το κούρεμα επιβλήθηκε μόνο στα ενέχυρα που έχουν δώσει οι τράπεζες και σχετίζοναι με το ελληνικό δημόσιο (δάνεια, έντοκα, ομόλογα, κλπ).  Το μεσό ποσοστό δεν ανακοινώθηκε, συνεπώς δεν είναι επισήμως γνωστό. Το κάθε περιουσιακό στοιχείο έντοκα, ομόλογα κλπ κουρεύεται σε διαφορετικό βαθμό.

Πάντως, είναι σημαντικό ότι καμία τράπεζα δεν βγαίνει εκτός προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή collateral τα οποία μπορούν να δώσουν για να ικανοποιήσουν τα νέα όρια που έθεσε η ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα αυστηρό μήνυμα που στέλνει ο Μάριο Ντράγκι. Η απόφαση για το αυξημένο κούρεμα στα ενέχυρα τίθεται σε εφαρμογή από την Τετάρτη.

Ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα, θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο θα ασχοληθεί και πάλι με τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA, ενώ θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής.

Εάν ισχύει η πληροφορία για μέσο κούρεμα 10 μονάδων στα ελληνικά ενέχυρα, σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ πρόσθετα collateral αξίας 7 – 9 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το κούρεμα περιορίζει το ύψος της ρευστότητας που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αντλήσουν οι τράπεζες σε περίπτωση που η ΕΚΤ την Τετάρτη εγκρίνει αύξηση του ορίου του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, το επιπλέον ποσό που μπορεί να αντληθεί, είναι πλέον πάρα πολύ μικρό. Ορισμένες πηγές έκαναν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Το αυξημένο κούρεμα στα ελληνικά ενέχυρα επιβάλλεται στο σύνολο των ενεχύρων που ήδη έχουν δοθεί από τις ελληνικές τράπεζες, για το σύνολο της χρηματοδότησης που έχουν λάβει. Δηλαδή, οι τράπεζες με τα ενέχυρα αξίας 157 δισ. που έχουν υποθηκευτεί για την εξασφάλιση της ρευστότητάς τους, είχαν δυνατότητα να αυξηθεί ο ELA μέχρι περίπου το ποσό των 100 - 105 δισ. Τώρα το πλαφόν αυτό κατεβαίνει και το νούμερο είναι πλέον διψήφιο.

Σύμφωνα με την Goldman, το συνολικό διαθέσιμο των ελληνικών τραπεζών σε collateral μέχρι σήμερα ήταν 24 δισ. ευρώ αλλά για κάθε 10 μονάδες που θα μειώνεται η αποτίμηση των ενεχύρων, θα απαιτούνται επιπλέον 8 δισ. για να διατηρείται η ρευστότητα που ήδη έχουν πάρει.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι η ακόλουθη:

Ο ELA διατηρείται αμετάβλητος στο επίπεδο που βρίσκονταν στις 26 Ιουνίου 2015. Υπήρξε προσαρμογή του «κουρέματος» των ενέχυρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ELA.
Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει τον ELA στα επίπεδα που βρίσκονταν στις 26 Ιουνίου 2015 και αφού συζήτησε την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο ELA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με την κατάθεση συγκεκριμένων ενεχύρων. Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες, από τη στιγμή που τα περισσότερα ενέχυρα που χρησιμοποιούν μέσω του ELA αποτελούν collaterals τα οποία εγγυάται το ελληνικό κράτος.

Υπό αυτό το πρίσμα, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει το «κούρεμα» των ενεχύρων που κάνει δεκτά η ΤτΕ.

Το διοικητικό συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής και στην διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εργαλείο διαθέτει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του».

Το κείμενο στα αγγλικά είναι το ακόλουθο:

6 July 2015 - ELA to Greek banks maintained
Emergency liquidity assistance maintained at 26 June 2015 level
Haircuts on collateral for ELA adjusted
Governing Council closely monitoring situation in financial markets
The Governing Council of the European Central Bank decided today to maintain the provision of emergency liquidity assistance (ELA) to Greek banks at the level decided on 26 June 2015 after discussing a proposal from the Bank of Greece.
ELA can only be provided against sufficient collateral.
The financial situation of the Hellenic Republic has an impact on Greek banks since the collateral they use in ELA relies to a significant extent on government-linked assets.
In this context, the Governing Council decided today to adjust the haircuts on collateral accepted by the Bank of Greece for ELA.
The Governing Council is closely monitoring the situation in financial markets and the potential implications for the monetary policy stance and for the balance of risks to price stability in the euro area. The Governing Council is determined to use all the instruments available within its mandate.

Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters: Δεν ανησυχούμε

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το haircut στα collaterals δεν πρόκειται να επηρεάσει την τρέχουσα δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαιώνει Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της ΕΚΤ για αναπροσαρμογή των haircut δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς προς το παρόν το ύψος των συνολικών collaterals που διαθέτουν οι τράπεζες είναι υψηλότερο του τρέχοντος επιπέδου τoυ ELA.

«Αντέχει» χωρίς ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ έως και την Τετάρτη

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να «αντέξει» χωρίς ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ έως και την Τετάρτη, ανέφερε νωρίτερα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρήσει αμετάβλητο στα 88,6 δισ. ευρώ τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης και να περιμένει το κατά πόσο Ελλάδα και πιστωτές θα κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Είναι φανερό ότι η διοίκηση της ΕΚΤ αναμένει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και κυρίως τις όποιες πολιτικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωζώνης και ακολούθως σε αυτήν του Eurogroup.

Δάνειο έως 50 δισ, νέα μέτρα 13 δισ, χρέος, εγγύηση στα ελληνικά collaterals και 8 δισ για τις τράπεζες

 Σοκ το Plan B!!!

Plan A – Δάνειο έως 50 δισ, νέα μέτρα 13 δισ, χρέος, εγγύηση στα ελληνικά collaterals και 8 δισ για τις τράπεζες – Σοκ το Plan B Με βάση πληροφορίες υπάρχουν δύο σχέδια στο τραπέζι που επεξεργάζονται οι ευρωπαίοι.
Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μετά το ηχηρό δημοψήφισμα που επικράτησε το ΟΧΙ, με την παραίτηση Βαρουφάκη, την σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και βεβαίως τις αλλαγές που επίκεινται στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ως στόχο να κατευνάσουν τους δανειστές που είναι εξοργισμένοι με την Ελλάδα.
Με βάση πληροφορίες υπάρχουν δύο σχέδια στο τραπέζι που επεξεργάζονται οι ευρωπαίοι.

Το PLAN A

Το βασικό σχέδιο το plan A περιλαμβάνει
1)Νέα μέτρα λιτότητας 13 δισεκ. ευρώ, θα είναι ένα πολύ σκληρό μνημόνιο πολύ δυσμενέστερο της πρότασης Juncker που ανερχόταν στα 9,5 δισεκ.
2)Το νέο δάνειο η νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα φθάνει τα 50 ή 52 δισεκ. ευρώ και θα έχει διάρκεια 3 ετών.
Το νέο μνημόνιο θα έχει διάρκεια έως το καλοκαίρι του 2018.
3)Θα περιλαμβάνεται στο πακέτο χρηματοδότησης και μέριμνα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περίπου 8 ίσως και 10 δισεκ. ευρώ.
4)Εξετάζεται βραχυχρόνια οι κυβερνήσεις να εγγυηθούν τα collaterals των ελληνικών τραπεζών με μια φόρμουλα ώστε η ΕΚΤ να χορηγήσει ELA 8 με 10 δισεκ.
Το απόθεμα εγγυήσεων είναι 18 δισεκ. και αν αυξηθεί το εύρος των collaterals θα μπορούσαν να εσνωματωθούν στο απόθεμα εγγυήσεων επιπλέον 20-30 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με 125 δισεκ. 88,6 δισεκ. ELA και 36 δισεκ άμση χρηματοδότηση.
5)Θα υπάρχει και ρήτρα χρέους αλλά όχι συγκεκριμένη πρόταση – συμφωνία αλλά δέσμευση μεταξύ Ελλάδος και δανειστών ότι θα εξετάσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το PLAN B

To Plan B που θα ενεργοποιηθεί αν υπάρξει ρήξη - περιλαμβάνει σύμφωνα με πηγές ένα κεφάλαιο 30-35 δισεκ. που θα δοθεί στην Ελλάδα χωρίς να επιστραφεί και το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να υιοθετήσει ένα διπλό νόμισμα, με σταθερή συναλλαγματική ιστορία με το ευρώ.
Το σενάριο αυτό είναι δραματικό αλλά είναι το PLAN B θα εξεταστεί μόνο αν αποτύχει οριστικά το PLAN A.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή, θα αποδεχθεί μια κακή συμφωνία για να αποφύγει την χρεοκοπία εντός ευρώ και τα δραματικά συνεπακόλουθα της χρεοκοπίας που ορίζονται στο PLAN B.

H ψευδαίσθηση του κόσμου

Η ψευδαίσθηση του κόσμου, που είναι αλήθεια είχε βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησαν στην εξαθλίωση τους μισούς έλληνες, είναι ότι με το ΟΧΙ, οι ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν.
Στο Eurogroup που συνεδριάζει αύριο στις 2 το μεσημέρι νομίζουν πολλοί ότι οι υπουργοί Οικονομικών – που δεν θα δουν τον Βαρουφάκη – γιατί παραιτήθηκε…θα μας περιμένουν με ανοικτές αγκάλες ή κατά το πιο εκλεπτυσμένο θα μας έχουν έτοιμη πρόταση…ήπιας μορφής.
Όχι αυτό είναι λάθος.
Ο Schaeuble έχει μια πολύ καθαρή θέση.
Η κατάσταση της οικονομίας έχει δραματικά επιδεινωθεί, όπερ σημαίνει ότι η νέα συμφωνία Ελλάδος – δανειστών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε νέα βάση…μηδενική βάση.
Επειδή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί η πρόταση Juncker δεν ισχύει.
Ο λογαριασμός των μέτρων θα αυξηθεί από τα 9,5 δισεκ. του Juncker στα 13 δισεκ. που αναμένεται να φθάσει τα 13 δισεκ.
Η Ελλάδα θα υπογράψει ένα πολύ σκληρό μνημόνιο.


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)