Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ στην οικονομία

Ψάχνουν για άλλα 14 δις ευρώ
Την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ γιορτάζουν στην Ιπποκράτους, όπου, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι, πανηγυρίζουν επίσης και για τη μεγάλη συμμετοχή (πάνω από 200.000 άτομα), που πάντως ουδεμία σχέση έχει με προηγούμενες συμμετοχές, που είχαν φθάσει το ένα εκατομμύριο.

Ο πήχης των προσδοκιών είχε άλλωστε τοποθετηθεί χαμηλά, ενώ από σήμερα η χώρα αποκτά νέο υπουργό Οικονομικών και ο Γ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν για το ΠΑΣΟΚ – αλλά όχι και για τη Σοσιαλιστική Διεθνή, όπου μπορεί να παραμείνει στην προεδρία ως επίτιμος πρόεδρος του κινήματος.

Πάντως, η ευφορία δεν μπορεί να κρύψει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που μιλά για την ανάγκη εξοικονόμησης 14 δις ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014!

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, που θεωρεί ότι για την Ελλάδα τα δις είναι… στραγάλια, το ποσό πρέπει να εξευρεθεί από μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ενώ σχετικά με τις περικοπές στο Δημόσιο και τη μείωση μισθών σημειώνει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει ένα «κενό» 15-20% που πρέπει να κλείσει.

Επαναλαμβάνει ακόμη ότι χρειάζεται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και ότι χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι η επιβολή νέων φόρων θα έθετε «νέα εμπόδια» στην ανάκαμψη, ενώ προβάλλονται ως προτεραιότητες η πάταξη της φοροδιαφυγής, η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δημόσιων εταιριών και οι περικοπές στο δημόσιο. Αναφορά γίνεται και στις «σύνθετες, άνισες κοινωνικές παροχές» για τις οποίες ζητείται «πλήρη επανεξέταση».

Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει «σταδιακά», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η «βαθιά ύφεση» θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» την περίοδο 2014-2017.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς, καθώς και πτώση στις τιμές.
Προβλέπει επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη επίσπευσης των απαραίτητων αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ επισείεται ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση μη αυστηρής τήρησης της δανειακής σύμβασης.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα ενίσχυε τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Στην έκθεσή του, το Ταμείο επισημαίνει επιπλέον τους πολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με τη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα, οι οποίες, όπως αναφέρει, δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας.

Η ΑΟΖ ως αξιολογία των εκλογών

Του Νίκου Λυγερού*

Ανάμεσα στα εθνικά θέματα, υπάρχει ένα που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία τον τελευταίο καιρό: είναι η ΑΟΖ. Ενώ υπάρχει ως θεωρητική οντότητα από το 1982, μόνο πρόσφατα έγινε μαζικά γνωστή στο ελληνικό γίγνεσθαι. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία καθυστέρησης της θέσπισης της από την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, ανήκει στις πιο σημαντικές εκκρεμότητες του ελληνικού κράτους, το οποίο δεν πρέπει να απεμπολήσει τα δικαιώματά του. Έτσι η ΑΟΖ αποτελεί τώρα ένα .....
κριτήριο για τις επόμενες εκλογές και θα πρέπει σιγά σιγά όλα τα κόμματα να δεσμευτούν με τυπικό ή τουλάχιστον άτυπο τρόπο, έτσι ώστε να συμμετάσχουν όλα στην εθνική προσπάθεια της θέσπισής της. Βέβαια, αυτή η τοποθέτηση δεν είναι ικανή συνθήκη, διότι θα πρέπει να υπάρξουν και διαπραγματεύσεις με τα άλλα κράτη όσον αφορά στην οριοθέτησή της, αλλά είναι σίγουρα απαραίτητη. Με άλλα λόγια, η ΑΟΖ είναι το πλαίσιο της αξιολογίας και όχι της αξιολόγησης των εκλογών. Διότι η ελληνική ΑΟΖ είναι μία αξία πάνω στην οποία ο λαός μας θα μπορέσει να χτίσει το μέλλον του. Η Κύπρος έδωσε το παράδειγμα σε όλο τον ελληνισμό με τις τολμηρές της αποφάσεις σ’ ένα πλαίσιο το οποίο ήταν αδιανόητο για πολλούς. Η εύρεση του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη που ανήκει στο οικόπεδο 12 και είναι ένα από τα φτωχότερα οικόπεδα, έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα. Δεν είμαστε σε πλαίσιο της θεωρίας αποφάσεων, αλλά της θεωρίας παιγνίων, διότι υπάρχουν κι άλλοι παίκτες με πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΑΟΖ είναι η μόνη σοβαρή οικονομική λύση για την πατρίδα μας. Και είναι μία λύση που προέρχεται από δική μας στρατηγική κίνηση. Δεν είναι κάτι που επιβάλλεται από εξωτερικούς παράγοντες. Αντιπροσωπεύει την ελληνική αξιοπρέπεια μέσα στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε πρώτα την ανάκαμψη και μετά την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Ενεργοποιούμε επίσης έναν άλλο κλάδο, ανεξάρτητο από τον τουρισμό, ο οποίος λειτουργεί με το ίδιο νοητικό σχήμα της βαριάς βιομηχανίας. Δεν είναι πια ένα θεωρητικό παράδειγμα, αλλά μία λύση επί του πρακτέου. Κανένα κόμμα λοιπόν δεν μπορεί να την αποφύγει, αν πραγματικά ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας και δεν κάνει απλώς πολιτικάντικες κινήσεις για να πάρει ψήφους, δίχως να έχει στη διάθεσή του στρατηγικό σχεδιασμό. Η ΑΟΖ δεν είναι ούτε φαινόμενο μόδας, ούτε φρασεολογία. Η ΑΟΖ χρειάζεται τόλμη και στρατηγική αποτελεσματικότητα, για να υλοποιηθεί και θα δείξει την αξία του καθενός και του κάθε κόμματος την ώρα της απόφασης. Ο λαός μας διαθέτει ένα μοχλό πίεσης για τις επόμενες εκλογές, για να μην ζήσει και πάλι την ίδια απραξία. Με την ΑΟΖ όλα είναι δυνατά και η Ελλάδα μπορεί, διότι με αυτή αποκτά μία αξία ανάλογη με τη Γαλλία στη Μεσόγειο και έχει το δεύτερο μεγαλύτερο εμβαδόν αμέσως μετά την Ιταλία. Αυτά είναι πλέον τα δεδομένα. Στους πολιτικούς ανήκει τώρα να τα αξιοποιήσουν, δίχως δικαιολογίες και καθυστερήσεις.

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

Απολύσεις στο Δημόσιο και μαχαίρι στα δώρα του ιδιωτικού τομέα

- Φωτιά τα νέα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ

- Κομμένα τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα για την... ανταγωνιστικότητα

- Απολύσεις στο Δημόσιο για την... οικονομία

- Κόβονται όλα τα επιδόματα και μένει... έναΤα επιπλέον δισεκατομμύρια που ζητάει το ΔΝΤ για τη διετία 2013-2014 μεταφράζονται σε μέτρα και τα μέτρα που επιβάλει η τρόικα ποτέ δεν είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, αλλά προς την κατεύθυνση της αύξησης των φόρων και των περικοπών.

Με τη φοροκαταιγίδα να συνεχίζεται το ΔΝΤ ζητά την άμεση περικοπή δαπανών.

Έτσι και με τον κ. Τόμσεν να χαρακτηρίζει τη μονιμότητα στο Δημόσιο αναχρονιστική θεωρείται δεδομένο ότι οι απολύσεις 15.000 ατόμων από το δημόσιο θα προχωρήσουν αρχής γενομένης το καλοκαίρι.

Παράλληλα και το όνομα της περιβόητης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να επαναφέρει το ζήτημα των πρόσθετων μειώσεων στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ένα μεγάλο... αγκάθι για το ΔΝΤ είναι επίσης τα επιδόματα που κοστίζουν στο κράτος κάθε χρόνο 14 δισεκατομμύρια ευρώ και έτσι μπαίνουν και αυτά στο κρεβάτι του Προκρούστη. Η πρόταση δεν είναι άλλη από την πλήρη κατάργηση όλων των επιδομάτων και η αντικατάστασή τους από ένα το οποίο θα δικαιούνται όσοι αμείβονται με μισθούς ή έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πόρισμα – καταπέλτης έρχεται για Παπακωνσταντίνου

Ο κύβος ερρίφθη για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που διερευνούν την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ καθώς θεωρούν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπέπεσε σε τραγικά πολιτικά λάθη την κρίσιμη περίοδο 2009-2010. Ορισμένοι βουλευτές μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψουν τις επόμενες ημέρες ενδείξεις για πιθανή τέλεση και ποινικού αδικήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η εξεταστική επιτροπή και τα οποία «καρφώνουν» τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου συνοψίζονται στις καταθέσεις: του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, του προέδρου του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου και του πρώην προϊσταμένου της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλη Κοντοπυράκη.

Επιπροσθέτως, νέα τροπή στην εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται να βάλει και η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» που θέλει τον κ. Ανδρέα Γεωργίου, προσωπική επιλογή του κ. Παπακωνσταντίνου για να αντικαταστήσει τον κ. Κοντοπυράκη, να είναι συγχρόνως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και υπάλληλος του ΔΝΤ! Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με αρκετά μέλη της επιτροπής δημιουργεί, αμείλικτα ερωτήματα και υποψίες για πιθανή τέλεση ποινικού αδικήματος.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργίου λειτουργούσε με διπλή ιδιότητα τουλάχιστον κατά το πρώτο 3μηνο στην ΕΛΣΤΑΤ. Με τον τρόπο αυτό πέραν του «εθνικού ασυμβίβαστου» δημιουργείται και νομικό ζήτημα καθώς σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που διέπει την λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ «ο πρόεδρος τελεί υποχρεωτικά σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Το επίμαχο τρίμηνο είναι από τον Αύγουστο έως τα μέσα Νοεμβρίου του 2010, κατά το οποίο εκτός της διπλής ιδιότητας του κ. Γεωργίου, τυγχάνει να συμβαίνουν:

- Επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών επιστολών (08.10.2010) μεταξύ Γεωργίου και προέδρου της Eurostat walter Radermacher αναφορικά με τα “Goldman Sachs swaps”. Περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η «καθοδήγηση» της Eurostat για την ποσοτική αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος.

- Επιστολή Γεωργίου προς Eurostat (16.10.2010) όπου παρουσιάζονται οι αναπροσαρμοσμένοι πίνακες ΑΕΠ και ελλειμματος για τα έτη 2006-2009 λαμβάνοντας υπ’οψιν την ταξινόμηση δημόσιων οργανισμών, ΔΕΚΟ κ.α. Δύο ημέρες μετά (18.10.2010) η Eurostat απαντά και ζητά διευκρινιστικές πληροφορίες για το έλλειμμα αναγράφοντας όμως πως θα έπρεπε να γίνει ο υπολογισμός.

- Στις 15.11.2010 η Eurostat ανακοινώνει επίσημα ότι το νέο αναθεωρημένο έλλειμμα της Ελλάδας είναι 15,4%. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε ως προοίμιο του 2ου Μνημονίου και της συνέχισης των σκληρών και επώδυνων μέτρων.

Σημειώνεται ότι το ΔΣ κάθε ανεξάρτητης αρχής επιλέγεται από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού. Στην συγκριμένη περίπτωση κ. Γεωργίου αποτελεί προσωπική επιλογή του τότε υπουργού Οικονομικών δηλαδή του κ. Παπακωνσταντίνου.

Πάντως, ο κ. Γεωργίου επιχείρησε να δικαιολογήσει την διπλή του ιδιότητα, τόσο στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων, όσο και στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ λέγοντας ότι «Με ρωτήσατε πότε παραιτήθηκα από υπάλληλος του ΔΝΤ. Έδωσα την παραίτηση μου στις 16/7/2010. Έγινε αμέσως δεκτή την ίδια μέρα. Είχε ημερομηνία εφαρμογής στις 10/11/2010 γιατί τότε θα έκλεινα τα 50 μου χρόνια κι έτσι θα μπορούσα να διατηρήσω την υγειονομική μου ασφάλεια για μένα και την οικογένεια μου, σαν συνταξιούχος του ταμείου. Στο μεσοδιάστημα είχα από 16.7 και μετά, εγώ είχα παραδώσει τα πάντα όσον αφορά την δουλειά μου και τις υποχρεώσεις μου, όσον αφορά το ΔΝΤ και δεν είχα καμία σχέση με τον οργανισμό αυτό. Η τελευταία μέρα για την οποία πληρώθηκα από το ΔΝΤ ήταν 16/7/2010».

Πώς διαμορφώνεται το πόρισμα της επιτροπής

Οι σημαντικές εως τώρα καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων έχουν διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι βουλευτές για να συντάξουν τα τελικά τους συμπεράσματα. Παρά ταύτα, αν και για τον κ. Παπακωνσταντίνου – καταθέτει την Τρίτη - οι τελικές αποφάσεις έχουν ληφθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για ορισμένα άλλα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην πορεία της έρευνας. Υπο αυτά τα δεδομένα η τελική μορφή του πορίσματος που θα κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή στον πρόεδρο της Βουλής, αναμένεται να είναι – εως ένα βαθμό – προϊόν διαπραγμάτευσης και ισορροπιών

Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι όπως σε κάθε εξεταστική επιτροπή, έτσι και σε αυτή θα υπάρξουν περισσότερα πορίσματα, ένα δηλαδή για κάθε κόμμα που συμμετέχει στην έρευνα ( ΝΔ και ΚΚΕ έχουν αποχωρήσει).

Αναλυτικά, το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ομολογούν ανεπισήμως ότι οι καταθέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου και του προέδρου του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τους χειρισμούς των δύο πρώην «τσάρων» της ελληνικής Οικονομίας, δηλαδή των κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Παπαθανασίου. Κυρίως, η μαρτυρία του κ. Προβόπουλου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είχε ενημερώσει τόσο επι γαλάζιας διακυβέρνησης όσο και επι ΠΑΣΟΚ για την θύελλα που έρχεται τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Σύμφωνα όμως με τον κορυφαίο τραπεζίτη, δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις.

Υπάρχουν βέβαια και λίγοι «πράσινοι» βουλευτές που εκτιμούν ότι στο κάδρο των πολιτικών ευθυνών πρέπει να μπουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπαπνδρέου. Πάντως, το γεγονός ότι έχουν αποφευχθεί «χτυπήματα» κατά του κ. Καραμανλή (υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ «παίζει» στην ουσία μόνο του καθώς η ΝΔ έχει αποχωρήσει από την επιτροπή) ερμηνεύεται ως προσπάθεια να διατηρηθούν εκτός κάδρου οι πρωθυπουργοί.

Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής (ανεξάρτητος) και Δημήτρης Παπαδημούλης ( ΣΥΡΙΖΑ) θα καταθέσουν κοινό πόρισμα το οποίο θα καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες και στις δύο κυβερνήσεις, εστιάζοντας κυρίως στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, θα επιδιώξουν συγκλίσεις και με τους άλλους δύο ανεξάρτητους βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή, τους Ηλία Θεοδωρίδη και Οδυσσέα Βουδούρη, προκειμένου να υπογραφεί κοινό κείμενο.

Σε ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, ο οποίος μάλιστα, φαίνεται να περιορίζει τις αρχικές του ενστάσεις, να συγκλίνει προς την κεντρική γραμμή του κόμματος και να αναζητά στοιχεία – ευρήματα ώστε να αναδείξει και ποινικές ευθύνες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο καταρτισμένος σε νομικά θέματα βουλευτής θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα να κληθούν για κατάθεση οι κ.κ. Παπανδρέου, Καραμανλής.

Οι Atenistas «ενώνουν» όσους ψάχνουν συγκάτοικο

Ψάχνεις συγκάτοικο; Οι Atenistas σου βρήκαν τη λύση! Γνωριμία μεταξύ Αθηναίων που ψάχνουν για συγκάτοικο, είναι το νέο project των Αtenistas. Μία πρωτότυπη δράση γνωριμίας μεταξύ Αθηναίων που λόγω κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν μόνοι τους στα έξοδα της καθημερινότητας.

- Έχεις σπίτι και ψάχνεις συγκάτοικο;

- Δεν έχεις και ψάχνεις κάποιον να νοικιάσετε μαζί;

- Θες να μοιράσεις τα έξοδα του γραφείου και να συστεγαστείς με άλλον επαγγελματία;

Να μια ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο που ψάχνει το ίδιο με σένα, εύκολα, απλά, χωρίς κόπο!

Στο Camp, επι της Πλατείας Κοτζία, οι Αtenistas προσκάλεσαν τους Αθηναίους να συγκατοικήσουν ή να συστεγαστούν. Στη γιορτινή κυριακάτικη συνάντηση παρευρέθηκαν περίπου 300 ενδιαφερόμενοι, όλων των ηλικιών. Από φοιτητές μέχρι και άνθρωποι 60 ετών, οι οποιοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα και αναζητούν τη διέξοδο μέσω της μοιρασιάς των εξόδων του σπιτιού ή του γραφείου.

Η κυρία Ειρήνη Παύλου, δεν έχει κανένα πρόβλημα να βρει συγκάτοικο προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα. Ήδη, είναι σε επικοινωνία με μια 30χρονη γυναίκα, η οποία είναι γεωπόνος. «Πλεόν αντιμετωπίζω πολλές οικονομικές δυσκολίες και δεν είναι έυκολη η καθημερινότητα. Δε θέλω να νοικιάσω το σπίτι μου, αλλά ως καλή λύση βρίσκω τη συγκατοίκηση, ώστε να μοιραστώ τα έξοδα» λέει η κυρία Παυλου και συνεχίζει: «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που υπήρξε ανταπόκριση από τον κόσμο, και ότι πολλοί βρίσκουν ως λύση τη συγκατοίκηση ακόμη κι αν δε γνωρίζονται μεταξύ τους».

Στο ερώτημα κατά πόσο θα είναι εύκολο να συγκατοικησει με κάποιον που δε γνωρίζει, η ίδια απαντά: «Δεν ξέρω αν θα είναι εύκολο να μείνω με κάποιον που δε γνωρίζω. Σαφώς, πριν γίνει αυτό, θα πρέπει πρωτίστως να γνωριστούμε σχετικά καλά…».

Ο επικεφαλής της ομάδας, κ. Τάσος Χαλκιόπουλος, μιλώντας στο protothema.gr, δηλώνει: «Οι δυσκολίες στην καθημερινότητα των Ελλήνων είναι μεγάλες και γι' αυτό πήραμε την πρωτοβουλια αυτή. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Υπολογίζουμε πως στο Camp παρευρέθηκαν περίπου 300 ενδιαφερόμενοι για συγκατοίκηση, αλλά και για συστέγαση». Εκτός από την ευκαιρία που δόθηκε σε αρκετούς να γνωριστουν, ώστε να συγκατοικήσουν, δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που συζήτησαν και για το ενδεχόμενο συστέγασης γραφείων και εταιρειών.

Μπορεί αρκετές από τις δράσεις των ομάδων των Atenistas να ξεκίνησαν αρχικά με στόχο τον εξωραϊσμό και τη βελτίωση της αισθητικής δημοσίων χώρων της Αθήνας, πλέον όμως αρκετές από τις πρωτοβουλίες τους, έχουν μοναδικό στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής ανέχειας. Έβγαλαν τις σκούπες και καθάρισαν το κέντρο της Αθήνας. Έδωσαν ρούχα σε άστεγους. Βοήθησαν τους Γιατρούς του Κόσμου για περισυλλογή γάλατος. Τώρα, η ομάδα των Atenistas έρχεται για να βρει συγκάτοικο σε όποιον θέλει να μοιραστεί τα έξοδα του σπιτιού του, στον απόηχο της κρίσης που γονατίζει εκατοντάδες νοικοκυριά.

Τους ηθικους αυτουργούς, θα τους συλλάβει ποτέ κανείς????

Μπαίνει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία

Εντός της ημέρας αναμένεται να δοθεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση ύψους 5,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς, που κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για το δεύτερο πρόγραμμα επισήμανε ότι το πρώτο πρόγραμμα δεν ακολουθήθηκε πιστά, τάχθηκε υπέρ της προώθησης μιας συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Αυτή ωστόσο δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες, ενώ ζήτησε το χρηματοδοτικό κενό των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη διετία 2013 -2014, που θα αποφασιστούν τον Ιούνιο, να καλυφθεί από την περικοπή δαπανών.

Ο Ματίας Μορς έκανε λόγο για κινδύνους εσωτερικούς και εξωτερικούς στην εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Στο μεταξύ, σε δημοπρασία για το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ προχωράει την προσεχή Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μέσω της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Αυτή θα είναι η πρώτη δημοπρασία μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)