Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Νέο φορολογικό: Τι θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες

Αλλάζουν τα φορολογικά κλιμάκια με το νέο νόμο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Τι θα ισχύει με το αφορολόγητο, τα πρόστιμα και τη συλλογή αποδείξεων

Ριζικές αλλαγές στη φορολογία ετοιμάζει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους τα φορολογικά κλιμάκια μειώνονται από οκτώ που είναι σήμερα σε τρία. Το πρώτο κλιμάκιο εκτείνεται μέχρι...
τις 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 21%.
Το δεύτερο κλιμάκιο ξεκινά από τα 25.001 ευρώ και φθάνει μέχρι τις 48.000 ευρώ με συντελεστή 36%.
Το τρίτο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%.
Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και αντικαθίσταται με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ.
Στα εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ.
Τέλος για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
Με το νέο σύστημα, θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι οικογένειες με παιδιά, καθώς τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια καταργούνται.

Φόρος από το πρώτο ευρώ
Στους ελεύθερους επαγγελματίες, καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα καθαρά τους κέρδη θα φορολογηθούν με κλιμακωτούς συντελεστές 26% και 33%.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματός τους με συντελεστές:
*26% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ.
*33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.
Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μέχρι τρεις εργοδότες ή τα ακαθάριστά τους έσοδα προέρχονται σε ποσοστό 75% από ένα μόνο εργοδότη, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Τι αλλάζει στις ποινές
Σύμφωνα με τον "Τύπο της Κυριακής", προβλέπονται περικοπές 20% στους πρόσθετους φόρους που επιβάλλονται για εκπρόθεσμες ή ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις, αυξήσεις από 12,5% έως 156% στα πρόστιμα για μικροπαραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και μειώσεις κατά 50% έως 91% στις χρηματικές ποινές για αδικήματα φοροδιαφυγής μεγάλου ύψους, που αφορά στη διακίνηση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, στη μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων κ.α.
Προβλέπεται επίσης ευνοϊκή ρύθμιση για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω της αναδρομικής μείωσης των προστίμων και των λοιπών χρηματικών ποινών.
Με τη ρύθμιση αυτή, όσοι μεγαλοφοροφυγάδες έχουν ελεγχθεί και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα, εφόσον οι υποθέσεις τους δεν έχουν περαιωθεί ακόμη με διοικητικό συμβιβασμό ή δεν έχουν τελεσιδικήσει ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων, θα μπορούν να γλυτώσουν την πληρωμή ποσών ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της αναδρομικής μείωσης των προστίμων.
Επίσης, μειώνεται από τα 20 στα 10 χρόνια η ανώτατη διάρκεια της ποινής κάθειρξης που προβλέπεται για το αδίκημα της έκδοσης ή της αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών στοιχείων, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Απαλλάσσονται από τα πρόστιμα και τις ποινικές κυρώσεις, οι λήπτες εικονικών φορολογικών στοιχείων στις περιπτώσεις που η εικονικότητα αφορά όχι στη συναλλαγή, αλλά στο πρόσωπο του εκδότη των φορολογικών στοιχείων.
Προβλέπεται ακόμα αναστολή μέχρι ένα μήνα για όσες επιχειρήσεις εκδίδουν ή λαμβάνουν εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 50.000 ευρώ. Η ποινή θα επιβάλλεται ως παρεπόμενη, εφόσον έχει προηγηθεί ποινική καταδίκη του δράστη.


Αλλάζει ξανά το σύστημα με τις αποδείξεις 
Αλλαγές επέρχονται εκ νέου και στο σύστημα των αποδείξεων. Διαβάστε αναλυτικά πώς θα διαφοροποιηθεί

Αποδείξεις αξίας μέχρι ποσού 25% του ετήσιου εισοδήματός τους, εφόσον το εισόδημα αυτό είναι μέχρι 42.000 ευρώ θα πρέπει, σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι.

Αν το εισόδημα υπερβαίνει το όριο αυτό, οι αποδείξεις που υποχρεούνται να μαζέψουν πρέπει να έχουν συνολική αξία 10.500 ευρώ (το 25% των 42.000 ευρώ).

Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", πέναλτι φόρου 21% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 7.500 ευρώ για να έχει την έκπτωση φόρου.

Στην περίπτωση που μαζέψει λιγότερες αποδείξεις, π.χ. 6.500 ευρώ, τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 210 ευρώ.

Η κυβέρνηση, λίγο πριν από την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, επιχειρεί να αμβλύνει τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν με την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τις οικογένειες με παιδιά μετά και τις έντονες πιέσεις των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Οι οικογένειες με παιδιά θα πληγούν σημαντικά από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογία εισοδήματος, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προκειμένου να καταλήξουν στο οριστικό σχέδιο του νέου φορολογικού νόμου και αμέσως μετά να παρουσιασθεί στους αρχηγούς των κομμάτων.

Το σχέδιο που δόθηκε στα κόμματα για επεξεργασία σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην απλοποίηση της φορολογίας, αλλά, αντίθετα, δημιουργούνται πολλές κλίμακες για τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Δηλαδή με άλλη κλίμακα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, διαφορετική για τους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλη για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

Πήραμε τη δόση αλλά μας δένουν χειροπόδαρα με ειδικό λογαριασμό και ασφυκτικό έλεγχο

ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Οι δανειστές συμφώνησαν χθες στο Eurogroup την εκταμίευση της δόσης αλλά βάζουν «σκληρούς όρους». Ξεκάθαρα αναφέρεται στο κείμενο του Eurogroup ότι «η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους». Θα μεταφέρει στο λογαριασμό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και...
30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μάλιστα αναφέρεται ότι «η Ελλάδα θα ενισχύσει την διαφάνεια και θα προσφέρει πλήρη ex ante και ex post πληροφόρηση στους EFSF/ESM για τις συναλλαγές στον ειδικό λογαριασμό»
Αναλυτικά, το Eurogroup στο ανακοινωθέν του επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει αισθητά τις ρυθμίσεις που αφορούν τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της σε τριμηνιαία βάση. Όπως τονίζεται, η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» σε αυτό το δεσμευμένο λογαριασμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέμεινε στο σημείο του ασφυκτικού ελέγχου μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε πως δεν ήταν μια εύκολη συνεδρίαση. Επισήμανε, ωστόσο, ότι κατέληξαν στο τέλος σε μια πολιτική απόφαση για την Ελλάδα, η οποία συνιστά την υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον, τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρωζώνη.
Στη συνέχεια και αφού εξήρε τη λήψη του πακέτου μέτρων από την κυβέρνηση εξήγησε πως από εδώ και πέρα θα υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος υλοποίησης των μέτρων και εφαρμογής τους προϋπολογισμού.
«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ομάδα που θα παρακολουθεί», εξήγησε. Παράλληλα, τόνισε πως θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να έχει πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΤΕπ.
«Η βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΕ θα δοθεί κάτω από προϋποθέσεις», συνέχισε ενώ καταλήγοντας αναφέρθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως το Ταμείο είναι «μαζί μας». Τα κράτη μέλη και το Ταμείο θέλουμε να είμαστε μαζί.

Ερχονται... τέσσερα χαράτσια τον Δεκέμβριο

ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΗ 5,36 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 
«Φουσκωμένος» θα είναι ο λογαριασμός της Εφορίας τον Δεκέμβριο. Οι φορολογούμενοι καλούνται τον επόμενο μήνα να πληρώσουν τέσσερα χαράτσια ύψους 2,44 δισ. ευρώ. 

Το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα κληθούν
να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι μέσα στον Δεκέμβριο
Εντός του Δεκεμβρίου λήγουν πολλές από τις προθεσμίες που έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα «χαράτσια».
Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων θα πρέπει να εξοφλήσουν την επόμενη δόση του φόρου εισοδήματος και του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.
Επιπλέον μέσα στο Δεκέμβριο το Υπουργείο υπολογίζει να εισπράξει από ΦΠΑ και ΕΦΚ 2,92 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας συνολικά τον λογαριασμό...στα 5,36 δισ. ευρώ.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει τα πρώτα 120.000 ειδοποιητήρια στους φορολογουμένους για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα σημειώματα θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα σε όσους δεν πλήρωσαν το περασμένο καλοκαίρι το ΕΤΑΚ του 2009.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει:
  • 1,11 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι με δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει σημαντικά έσοδα τον ερχόμενο μήνα από τη φορολογία εισοδήματος.
Απλήρωτες δόσεις
Είναι αμφίβολο όμως αν τελικά θα τα εισπράξει, καθώς πολλά νοικοκυριά, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, αφήνουν απλήρωτες τις δόσεις προσδοκώντας ότι θα τις ρυθμίσουν μελλοντικά ως ληξιπρόθεσμο χρέος. Από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ.
  • 231 εκατ. ευρώ από τις δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010.
  • 1,1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
  • 1,12 από ΦΠΑ, στόχος που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης που καταγράφεται μήνα με τον μήνα.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες ενώ μεν εισπράττουν τον ΦΠΑ δεν τον αποδίδουν τελικά στην Εφορία, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και χρησιμοποιούν τα ποσά του ΦΠΑ για την πληρωμή μισθών, αγορά εμπορευμάτων κ.ά. Εντυπωσιακό στοιχείο που αποτυπώνει επίσης την αδυναμία εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογουμένους είναι και το γεγονός ότι περίπου ένας στους πέντε επιτηδευματίες δεν υποβάλλει πλέον περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
  • 1,8 δισ. ευρώ από τον ειδικό φόρο που επιβάλλεται στα τσιγάρα, τα ποτά, τα καύσιμα και ειδικά από τον ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα εξαρτηθεί από την κατανάλωση πετρελαίου, που ήδη εμφανίζει κάμψη 20% σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα νοικοκυριά στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης.

H ανακοίνωση του Eurogroup για τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος

“Το Εurogroup υπενθυμίζει ότι μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικα έχει επέλθει μια πλήρη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την αναθεώρηση των όρων (conditionality) του προγράμματος και ότι σύμφωνα με την τρόικα η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Ειδικότερα, το Eurogroup χαιρετίζει την επικαιροποιημένη αξιολόγηση της τρόικα ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει με ικανοποιητικό τρόπο ένα μεγάλο εύρος μεταρρυθμίσεων, καθώς και...
τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2013 – 2016.
Το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι η αναθεώρηση των όρων περιλαμβάνει την υιοθέτηση νέων εργαλείων από την Ελλάδα για την ενίσχυση του προγράμματος, κυρίως μέσω μηχανισμών διόρθωσης για την εξασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων και των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις και μέσω αυστηρότερων κανόνων για την κατάρτιση και εποπτεία του προϋπολογισμού. Ακόμα η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τoν ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους.
H Eλλάδα θα μεταφέρει στο λογαριασμό αυτό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος, για την τήρηση της εξυπηρέτησης του χρέους σε τριμηνιαία βάση.
Επίσης, η Ελλάδα θα ενισχύσει την διαφάνεια και θα προσφέρει πλήρη ex ante και ex post πληροφόρηση στους EFSF/ESM για της συναλλαγές στον ειδικό λογαριασμό.
Το Eurogroup επαίνεσε εκ νέου τις αρχές για την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν στο πρόγραμμα προσαρμογής και επανέλαβαν την εκτίμηση τους για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι Έλληνες πολίτες.
Το Eurogroup σημείωσε ότι το outlook για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί σε σχέση με το Μάρτιο του 2012, όταν ολοκληρώθηκε το δεύτερο πρόγραμμα, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος.
Το Eurogroup έλαβε υπόψη του ότι η αναγκαία αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων και η συνεπαγόμενη μετάθεση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016 απαιτεί μια πιο διευρυμένη αντίληψη της βιωσιμότητας του χρέους που θα περιλαμβάνει χαμηλότερα επίπεδα χρέους μεσοπρόθεσμα, εξομάλυνση του τρέχοντος χρηματοδοτικού “λόφου” μετά το 2020 και την χαλάρωση της χρηματοδότησης του.
To Εurogroup πληροφορήθηκε ότι η Ελλάδα εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του χρέους στο κοντινό μέλλον, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αγορά χρέους μέσω δημόσιων προσφορών.
Αν αυτός είναι ο δρόμος που θα επιλεχθεί, οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή αναμένεται να μην είναι υψηλότερη από ότι στο κλείσιμο της τιμής των ομολόγων την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012.
Το Eurogroup θεωρεί ότι στις υπό ανακεφαλαιοποίηση ελληνικές τράπεζες, πρέπει να διενεργηθούν ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (liability management exercise) όσον αφορά τους εναπομείναντες κατόχους χρέους μειωμένης εξασφάλισης, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα συνεχίσουν το momentum των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων και από μια θετική έκβαση της επιχείρησης επαναγοράς ομολόγων, τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα είναι να εξετάσουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:
• Μείωση κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου που χρεώνεται η Ελλάδα για τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος (Greek Loan Facility). Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πλήρες πρόγραμμα διάσωσης δεν χρειάζεται να συμμετέχουν στην μείωση των επιτοκίων για την περίοδο που θα λαμβάνουν τα ίδια κρατική βοήθεια.
• Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης της αμοιβής για τις εγγυήσεις που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF.
• Eπέκταση των λήξεων για τα διμερή δάνεια αλλά και τα δάνεια του EFSF κατά 15 χρόνια και αναβολή των πληρωμών για τόκους στο EFSF για 10 χρόνια. Αυτά τα μέτρα δεν επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα του EFSF ο οποίος καλύπτεται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών-μελών.
• Δέσμευση από τα κράτη μέλη ότι θα περάσουν στον ειδικό λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στα έσοδα που προκύπτουν από το χαρτοφυλάκιο SMP της ΕΚΤ από το οικονομικό έτος 2013. Τα κράτη που βρίσκονται υπό πρόγραμμα διάσωσης δεν χρειάζεται να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση για την περίοδο που θα βρίσκονται σε πρόγραμμα.
Το eurogroup σημειώνει, πάντως, ότι τα παραπάνω μέτρα ανακούφισης από τα κράτη μέλη θα προκύψουν για την Ελλάδα προοδευτικά και υπό τον όρο της ισχυρής εφαρμογής από την χώρα των μεταρρυθμίσεων την περίοδο της διάρκειας του προγράμματος αλλά και την περίοδο μετά την επιτήρηση από αυτό.
Το eurogroup είναι πεπεισμένο ότι συνολικά οι παραπάνω πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και τα κράτη μέλη θα φέρουν το χρέος της χώρας ξανά σε βιώσιμο επίπεδο στην τρέχουσα αλλά και την επόμενη δεκαετία και θα διευκολύνουν την σταδιακή επιστροφή στις αγορές.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα βοήθειας, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, χαμηλότερη συγχρηματοδότηση σε διαρθρωτικά κεφάλαια και/ή περαιτέρω μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια (Greek Loan Facility) αν είναι απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί επιπλέον αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως οραματίζεται το υφιστάμενο Memorandum of Understanding (MoU), υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ το 2016 η Ελλάδα μπορεί να πετύχει χρέος στο 175% του ΑΕΠ, το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 λόγο χρέους προς ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερο του 110%.
Όπως σημειώθηκε στο eurogroup της 21 Φεβρουαρίου του 2012, δεσμευόμαστε να προσφέρουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά από αυτή μέχρι να εξασφαλίσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής.
Το eurogroup καταλήγει ότι τα απαραίτητα συστατικά βρίσκονται τώρα στη θέση τους, ώστε τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τις απαραίτητες εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της επόμενης δόσης που αντιστοιχεί σε 43,7 δισ. ευρώ.
Τα 10,6 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τα 23,8 δισ. ευρώ για τα ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν το Δεκέμβριο.
Η διάθεση των υπόλοιπων ποσών θα γίνει σε τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και θα σχετίζεται με την εφαρμογή των «ορόσημων» του MoU (περιλαμβανομένης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης ως το Γενάρη) που θα συμφωνηθούν με την τρόικα.
Το Eurogroup περιμένει ότι θα είναι σε θέση να αποφασίσει και επίσημα την διάθεση της δόσης ως τις 13 Δεκεμβρίου, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, και μετά την εκτίμηση του αποτελέσματος μιας πιθανής επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα”.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)