Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Δίκαια τα αιτήματα των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ο Π. Παναγιωτόπουλος

Δίκαια χαρακτήρισε τα αιτήματα των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Κατά τη διάρκεια τελετής για τη συμπλήρωση 68 ετών από την ίδρυση της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), ο υπουργός δήλωσε πως «η πατρίδα έχει απόλυτη αντίληψη της θυσίας, της αφοσίωσης και της προσφοράς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αναγνωρίζει ότι όλοι όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, από την ηγεσία μέχρι τον πλέον νέο σε ηλικία στρατεύσιμο, δικαιούνται πολύ περισσότερα, και μόλις η χώρα ανακάμψει, το καθήκον αυτό της πατρίδας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις θα γίνει πραγματικότητα».
Μιλώντας από την έδρα της Διοίκησης στο στρατόπεδο «ΣΑΚΕΤΑ Β’», στον Καρέα Αττικής, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι «η χώρα διεξάγει έναν οικονομικό πόλεμο με ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες αλλά πρέπει η χώρα να νικήσει και θα νικήσει». Μίλησε για καθοριστική ιστορική μάχη το 2013 και εξέφρασε «τη βεβαιότητα, ότι από την επόμενη χρονιά έχοντας κερδίσει το εθνικό στοίχημα, η χώρα θα ξεκινήσει να ανακάμπτει».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήρε την προσφορά της ΑΣΔΕΝ «στην κορυφαία υπόθεση της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης: ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Γκίνης, και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Απέρριψε ο Στουρνάρας τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες -“Αυξήσαμε τους φόρους για να γλιτώσουμε μισθούς και συντάξεις”

- Ο υπ. Οικονομικών χαρακτήρισε το φορολογικό, νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης
- "Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ψελλίζουν περίεργα πράγματα που δεν στέκουν ούτε για πρωτοετείς φοιτητές"
- Για το πετρέλαιο είπε πως η μειωμένη κατανάλωση οφείλεται και στην αποθεματοποίηση πριν ανέβει η τιμή του
Νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης χαρακτήρισε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Σουρνάρας το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο τίθεται προς ψήφιση αύριο στη Βουλή.
Ο κ. Στουρνάρας είπε πως "κάθε ευρώ φόρου που προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο σώζεται από μισθούς και συντάξεις".
Μισθοί και συντάξεις όμως που ήδη έχουν περικοπεί και έχουν γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά.
Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, για ανακούφιση των ευπαθέστερων κοινωνικών στρωμάτων, λέγοντας πως το συνολικό τους κόστος ξεπερνά το 1 δισ. -ποσό που είναι αδύνατον να εξευρεθεί με άλλον τρόπο.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, “δεν είναι δυνατόν παραμονές του Euroworking Group και του ΔΝΤ, να προσθέτουμε 1 δισ. δαπάνες”.
Σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως οι εκπρόσωποί της “στερούνται εναλλακτικών προτάσεων. Ψελλίζουν περίεργα πράγματα που δεν στέκουν ούτε για πρωτοετείς φοιτητές και μας δίνουν παραδείγματα χωρών που παραπέμπουν σε άμεση χρεοκοπία'.
Τέλος, απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης για το πρόβλημα θέρμανσης, συνεπεία της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως η καταγραφή μειωμένης κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, οφείλεται εν πολλοίς στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στην "αποθεματοποίηση" πετρελαίου πριν την άνοδο της τιμής του.
“Έχουμε προϋπολογίσει 80 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ οι αιτήσεις ανέρχονται σε 6 εκατ. Καλύπτουμε πάνω από το 85% του πληθυσμού” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Έως 420% αύξηση φορολογίας για το 94% των επιχειρήσεων!

Μέχρι και κατά 420% αυξάνεται - με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - η φορολογία για το 94% των ελληνικών επιχειρήσεων.
Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα θα επιβαρυνθούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), σε υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, επικαλούμενη και επεξεργασμένα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
“Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο -που τιμωρεί τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα "επιβραβεύει" τη φορολογική ασυνειδησία και τη νόμιμη φοροδιαφυγή (offshore, εικονικά τιμολόγια, λαθρεμπόριο, παράνομο εμπόριο κ.λ.π.)- οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σηκώνουν υπέρμετρα το βάρος των φορολογικών στόχων για το 2013. Σε συνδυασμό με την κατακρήμνιση της αγοραστικής δύναμης και τις επιβαρύνσεις από αυξήσεις τελών ΔΕΗ, ΕΕΤΗΔΕ, οδηγούνται σε κλείσιμο και καταστροφή με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την ανεργία και την κοινωνία. Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του οικονομικού ιστού της χώρας που παρήγαγε και εξακολουθεί να παράγει τις περισσότερες θέσεις εργασίας”, υπογραμμίζεται στο υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό.
Στη διάρκεια της πρώτης για το 2013 συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΟΒΣΘ αναφέρθηκε ότι το 2012 οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ανήλθαν στις 1.768, με πρώτες αιτίες διακοπής την ασύμφορη λειτουργία ή την πτώχευση.

Απόλυτα μέσα στους στόχους η εκτέλεση του προϋπολογισμού

Σε 15,908 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το δωδεκάμηνο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2012, σε επίπεδα χαμηλότερα από τον στόχο ύψους 16,312 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.Το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 3,684 δισ. ευρώ επίσης χαμηλότερα του στόχου ύψους 4,577 δισ. ευρώ.
Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του 2011 κατά 6,866 δισ. ευρώ και 2,742 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 30,1% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Αναλυτικά από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το 2012 προκύπτουν τα ακόλουθα:
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51,706 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,1% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011 και υστέρηση κατά 1,3% ή 687 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Η υστέρηση αυτή οφείλεται στις μειωμένες εισροές από την Ε.Ε. στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).
Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48,116 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,9% ή 410 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012.
Η θετική απόκλιση έναντι του ετήσιου επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από:
α) το φόρο εισοδήματος (κατά 355 εκατ. ευρώ),
β) τους φόρους στην περιουσία (κατά 170 εκατ. ευρώ),
γ) τους λοιπούς άμεσους φόρους (κατά 59 εκατ. ευρώ),
δ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (κατά 55 εκατ. ευρώ),
ε) τα μη φορολογικά έσοδα (κατά 32 εκατ. ευρώ), αλλά και από τις μειωμένες επιστροφές φόρων κατά 366 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
Αντίθετα, τα έσοδα του Π.Δ.Ε. διαμορφώθηκαν στα 3,590 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 183 εκατ. ευρώ έναντι του 2011 και κατά 1,097 δις ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Ωστόσο, η επιτάχυνση των πληρωμών του Π.Δ.Ε. το Δεκέμβριο 2012 αναμένεται ότι θα αυξήσει τις εισροές πόρων από την Ε.Ε. τους πρώτους δύο μήνες του 2013.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2012 ανήλθαν στα 67,614 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,091 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 355 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 449 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (290 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους (8 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (73 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου). Αντίθετα οι δαπάνες για τόκους, σε καθαρή βάση, ανήλθαν σε 12,223 δισ ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Δεκέμβριο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 9,091 δισ. ευρώ ή 11,9%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,6% (ή 4,423 δισ ευρώ).

Ποιοι «σκούπισαν» τα ομόλογα

Συνωστισμός funds που ήθελαν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους σημειώθηκε χθες κατά την έκδοση των εντόκων γραμματίων στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ
Οι ελληνικές τράπεζες «σκούπισαν» χθες, σε ποσοστό που έφτασε στο 70% ή κατά εκτιμήσεις και λίγο παραπάνω, την έκδοση των εντόκων γραμματίωνστην οποία προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), για λογαριασμού του ελληνικού κράτους.
Γεγονός, μάλλον αναμενόμενο, αν αναλογισθεί κανείς ότι κάτι ανάλογο συνέβαινε καθ' όλο το διάστημα την τελευταία τριετία, όταν οι κρατικοί τίτλοι ήταν εκτός αγοραστικού ενδιαφέροντος για το σύνολο των ξένων επενδυτών, μικρών και μεγάλων.
Ωστόσο αυτή τη φορά υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, κάτι το οποίο ήταν μάλλον αναμενόμενο, υπό την έννοια ότι οι αποδόσεις που προσφέρουν οι ελληνικοί τίτλοι είναι πολύ μεγάλες και κατά συνέπεια, εξαιρετικά αποδοτικές.
Γι΄ αυτό και χθες σημειώθηκε συνωστισμός funds που ήθελαν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους. Ακόμη και με μικρότερη απόδοση, καθώς διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 4,3%, από 5% ή τουλάχιστον κοντά σε αυτό, που ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ακόμα κι έτσι, όμως, αυτό το ποσοστό αποτελεί «θείο δώρο» στις μέρες μας.

Υποχρεωτικά στην εφορία για διαγραφή του χαρατσιού

Στην εφορία και όχι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πρέπει να απευθύνονται οι φορολογούμενοι για τη διαγραφή του χαρατσιού στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) που λανθασμένα τους έχει βεβαιωθεί ζητά από τους πολίτες το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, μετά την αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων ΕΕΤΗΔΕ πολλοί φορολογούμενοι που λανθασμένα υπήχθησαν στο τέλος ακινήτων προσήλθαν στη ΓΓΠΣ για τη διαγραφή του.

Στις περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί χαράτσι σε πρόσωπο μη υπόχρεο (π.χ. ενοικιαστής, πρώην ιδιοκτήτης) θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσέρχεται στην αρμόδια Εφορία και να προσκομίζει οποιοδήποτε στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο στον φόρο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το «χαράτσι» να βεβαιωθεί σε αυτό που πραγματικά πρέπει να βεβαιωθεί.

Αν ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Εφορίας με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά την παραλαβή των δικαιολογητικών από την εφορία θα διαγράφεται το τέλος από το συγκεκριμένο φορολογούμενο.

Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις (η μείωση σε κύριες - επικουρικές) [ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ!!!]


ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

Μειώσεις από 5% έως 20% θα εφαρμοσθούν μέσα στο μήνα στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ το μήνα, βάσει των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο. Οι μειώσεις αφορούν... όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ), για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς και από κάθε άλλη πηγή.

Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 1/1/2013, ως εξής:

Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.
Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.
Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.
Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Για τις παραπάνω μειώσεις λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των συντάξεων που καταβλήθηκαν έως τις 31/12/2012.

Συνεπώς, για την κύρια σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς που αποφασίστηκε μετά το πρώτο μνημόνιο, όπως επίσης και των μειώσεων που αποφασίστηκαν μετά το δεύτερο Μνημόνιο.

Για την επικουρική σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και των μειώσεων που επίσης προέκυψαν από το δεύτερο Μνημόνιο.

Από τις μειώσεις εξαιρούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν οι ίδιοι το εξωιδρυματικό επίδομα (όπως οι ασθενείς που πάσχουν από παραπληγία, τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, με ποσοστό 67% και άνω, ατελή οστεογένεση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο άνω ή κάτω άκρων σε ποσοστό από 67% και άνω).

Δεν εξαιρούνται από τις μειώσεις συνταξιούχοι που ασφαλίζουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους στο οποίο χορηγείται το εξωιδρυματικό επίδομα.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, μειώνεται το συνολικό ποσό της σύνταξης με βάση τα παραπάνω ποσοστά.

Το ποσό της σύνταξης που απομένει επιμερίζεται σύμφωνα με τα ποσοστά των δικαιούχων. Εάν κάποιος από τους δικαιούχους λαμβάνει εξωιδρυματικό επίδομα, τότε το ποσό της σύνταξης που του χορηγείται θα αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό, πριν ενσωματωθούν οι μειώσεις.

Κατάργηση Δώρων

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου καταργούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους από τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλειας αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Εξαιρούνται και σε αυτή την περίπτωση οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, για τους οποίους ορίζεται, ότι χορηγείται κατ' εξαίρεση ως Δώρο Χριστουγέννων, το ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος και ως Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας το μισό του επιδόματος.

Ημερομηνία καταβολής συντάξεων

Άλλαξε με το νέο χρόνο η μέρα καταβολής των συντάξεων για περίπου 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Πλέον, ως ημερομηνία πληρωμής όλων των μηνιαίων συντάξεων, κύριων, επικουρικών και μερισμάτων των ασφαλιστικών Οργανισμών που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, ορίζεται η τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα. Η αρχή θα γίνει με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, η οποία θα καταβληθεί στις 31 Ιανουαρίου. Οι συνταξιούχοι που λάμβαναν τις συντάξεις τους στο διάστημα μεταξύ 21ης και 24ης ημέρας κάθε μήνα, θα περιμένουν τουλάχιστον μία εβδομάδα επιπλέον. Επειδή οι μειώσεις ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου το ποσό της μείωσης για τη σύνταξη Ιανουαρίου -που δόθηκε το Δεκέμβριο- θα ισχύσει αναδρομικά και θα γίνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις. Έτσι. οι συντάξεις, οι οποίες θα καταβληθούν στις 31 Ιανουαρίου για τον μήνα Φεβρουάριο θα περιλαμβάνουν διπλή περικοπή. Δηλαδή θα έχουν ενσωματωμένες και τις νέες μειώσεις από 5% έως 20%, αλλά και το αναδρομικό ψαλίδι στη σύνταξη Ιανουαρίου που πληρώθηκε μέσα στον Δεκέμβριο. Ο υπουργός Εργασίας. Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι ο μηχανισμός πληρωμής είναι έτοιμος και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο νέο εγχείρημα. «Επειδή καταβλήθηκε ο Ιανουάριος στο ακέραιο -και αυτό έγινε μέσα στο Δεκέμβριο- οι μειώσεις που αφορούσαν τον Ιανουάριο, θα προσπαθήσουμε, για λόγους κοινωνικούς περισσότερο, να τις απλώσουμε σε περισσότερους από δύο μήνες, τρεις ή τέσσερις», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Παραδείγματα

Συνταξιούχος με άθροισμα συντάξεων (μετά τις μειώσεις που ισχύουν και θα συνεχίσουν να γίνονται) ύψους 1.700 ευρώ (π.χ. 1.300 κύρια + 400 ευρώ επικουρική) θα χάνει 170 ευρώ το μήνα και 2.040 ευρώ το χρόνο, δηλ. επιπλέον 1,2 συντάξεις. Αν, όμως, συνυπολογιστεί και η απώλεια που θα έχει από την κατάργηση των Δώρων των 800 ευρώ για την κύρια και τα Δώρα των δύο συντάξεων για την επικουρική (άλλα 800 ευρώ), η ζημία φτάνει τα 3.640 ευρώ το χρόνο, δηλ. 2,1 συντάξεις.
Συνταξιούχος με άθροισμα συντάξεων 2.300 ευρώ (1.900 ευρώ κύρια + 400 ευρώ επικουρική), θα χάνει 345 ευρώ το μήνα και 4.140 ευρώ το χρόνο (-1,8 συντάξεις). Με το συνυπολογισμό των Δώρων (-1.600 ευρώ) η απώλεια αγγίζει τα 5.740 ευρώ, δηλ. 2,5 συντάξεις.

(ΒΡΑΔΥΝΗ 07/01/2013 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΛΕΙΔΑΡΑ)

Παρατίθενται παρακάτω αναλυτικοί πίνακες με τις υπόψη μειώσεις των συντάξεων (Τα στοιχεία ελήφθησαν από τον Ε.Τ. της 07/01/2013 του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ:

(κάντε κλικ)



Οι 20+1 αλλαγές που φέρνει το 2013 στη φορολογία εισοδήματος

Τι θα ισχύσει για το τρέχον έτος - Πόσο θα επηρεαστούν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις - Τι γίνεται με τις φοροαπαλλαγές

Επιβαρύνσεις για φορολογουμένους και οικογένειες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα, σαρωτική κατάργηση φοροαπαλλαγών, εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου φορολόγησης του εισοδήματος από κεφάλαιο (ακίνητα, μετοχές), άμεση... αύξηση του φόρου στους τόκους και αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από τα φετινά εισοδήματα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο από τις αρχές του 2013.

Η «ΒτΚ» παρουσιάζει τον πλήρη χάρτη των αλλαγών που επέρχονται στη φορολογία εισοδήματος. Πρόκειται για 21 αλλαγές, που περιλαμβάνουν:

1) Τη θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων. Στο φόρο που προκύπτει από την κλίμακα γίνεται έκπτωση 2.100 ευρώ, η οποία δίνεται ολόκληρη για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 21.000 ευρώ και μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα. Με αυτόν τον τρόπο μηδενίζεται στα 42.000 ευρώ. Το νέο αυτό σύστημα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τρικ για να μην έχουν το όφελος από το αφορολόγητο όριο οι φορολογούμενοι με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Όσον αφορά την επίπτωση της νέας κλίμακας, προσφέρει ελάφρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως και 23.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδήματα. Για φορολογουμένους με παιδιά οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από πολύ χαμηλότερα, καθώς καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα και αντικαθίστανται με ειδικά επιδόματα, τα οποία καταβάλλονται με βάση το οικογενειακό εισόδημα. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί και το παίρνουν ολόκληρο οικογένειες με ένα παιδί και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, δυο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, τρία παιδιά και εισόδημα 11.000 ευρώ κ.ο.κ. Το επίδομα δίνεται κατά τα 2/3 στις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 9.000 έως 18.000 και ένα παιδί, 10.000 έως 20.000 και δυο παιδιά, 20.000 έως 30.000 και τρία παιδιά κ.ο.κ. Καταβάλλεται το 1/3 του επιδόματος για οικογένειες με ένα παιδί και εισόδημα 18.000 έως 27.000 ευρώ, 20.000 έως 30.000 ευρώ και δύο παιδιά, 22.000 έως 33.000 για τρία παιδιά κ.ο.κ. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 15.000 ευρώ θα λάβει ετησίως το ποσό των 640 ευρώ.
2) Φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, αρκεί να έχουν έγγραφη σύμβαση με τον εργοδότη τους και είτε να έχουν έως τρεις εργοδότες είτε να έχουν περισσότερους, αλλά το 75% των εσόδων να προέρχεται από έναν.
3) Καταργούνται σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές, αλλά και αυτές που διατηρούνται ουσιαστικά απευθύνονται σε πολύ λίγους φορολογούμενους. Έτσι, καταργούνται μεταξύ άλλων οι εκπτώσεις φόρου για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκιο, δίδακτρα κ.ά. Διατηρούνται οι απαλλαγές για ιατρικά έξοδα, δωρεές προς το δημόσιο και κοινοφελή ιδρύματα και δαπάνη διατροφής σε διαζευγμένο σύζυγο. Σε κάθε κατηγορία δίνεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης. Για τις ιατρικές, η προϋπόθεση είναι να ξεπερνούν συνολικά σε ένα έτος το 5% του ετήσιου εισοδήματος του φορολογούμενου (π.χ. για κάποιον που δηλώνει 15.000 ευρώ θα πρέπει οι ιατρικές δαπάνες να είναι τουλάχιστον 750 ευρώ) και το μέγιστο ποσό έκπτωσης φόρου δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ. Η δαπάνη δωρεάς αναγνωρίζεται μόνον εφόσον ξεπερνά τα 100 ευρώ και δεν υπερβαίνει το 5% του εισοδήματος. Επίσης, η μέγιστη έκπτωση φόρου από δαπάνη διατροφής δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.
4) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν το αφορολόγητο όριο και θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για το εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτή η φορολόγηση προκαλεί μεγάλες επιβαρύνσεις στους φορολογουμένους από ελευθέριο επάγγελμα με ετήσιο εισόδημα έως 55.000 ευρώ και ελαφρύνσεις για όσους δηλώνουν υψηλότερο εισόδημα. Όσοι πραγματοποιήσουν έναρξη δραστηριότητας το 2013, θα έχουν προνομιακή μεταχείριση καθώς για τρία χρόνια τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος θα φορολογούνται με συντελεστή 13%.
5) Καθιερώνεται αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα με συντελεστή 10% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο τιμωρούνται οι μικροϊδιοκτήτες με αποκλειστικό εισόδημα από ενοίκια και ευνοούνται οι φορολογούμενοι που εκτός από το εισόδημα από ακίνητα έχουν και άλλες πηγές εισοδήματος (π.χ. είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.). Ο συμπληρωματικός φόρος επί των μισθωμάτων που ανέρχεται σε 1,5% επί του μισθώματος για τις κατοικίες και σε 3% για τις κατοικίες άνω των 300 τ.μ. και τους επαγγελματικούς χώρους διατηρείται.
6) Καταργείται για όλους τους φορολογούμενους η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.
7) Στους ανάπηρους δίνεται πρόσθετη έκπτωση φόρου για τους ίδιους και για κάθε προστατευόμενο τέκνο που τους βαρύνει και παρουσιάζει αναπηρία άνω του 67%.
8) Αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές αυτοτελούς φορολόγησης των ναυτικών. Για τους αξιωματικούς από 6% πηγαίνει στο 15% και για τα πληρώματα από το 3% στο 10%.
9) Η φορολογία των τόκων αυξάνεται από το 10% στο 15%, και μάλιστα αναδρομικά από την 1 Δεκεμβρίου 2012.
10) Θεσπίζεται φόρος υπεραξίας με συντελεστή 20% στα κέρδη από μετοχές οι οποίες θα αγοραστούν μετά την 1/4/2013.
11) Επιβάλλεται φόρος 20% και στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων. Ειδικά, στα ακίνητα ο φόρος επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής παραχώρησης. Η διαφορά αυτή μειώνεται όσο αυξάνονται τα χρόνια της διακράτησης του ακινήτου. Για κέρδος από ακίνητα έως 25.000 ευρώ που αφορά ακίνητο που διακρατήθηκε για περισσότερο από πέντε χρόνια δεν οφείλεται φόρος υπεραξίας.
Επίσης, ενσωματώνεται στη νομοθεσία η απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ. που ελήφθη στις αρχές του 2012 και προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) και επιθυμούν να το διαχωρίσουν από το λογαριασμό του ρεύματος μπορούν να προσέλθουν στη ΔΟΥ, να καταβάλουν 50 ευρώ και να βεβαιωθεί στο όνομα τους.
12) Στις Α.Ε. και ΕΠΕ ο φορολογικός συντελεστής στο επίπεδο της επιχείρησης αυξάνεται από 20% σε 26%, ενώ ο φόρος στη διανομή μερίσματος μειώνεται από 25% στο 10%. Ο συνολικός φορολογικός συντελεστής μειώνεται έτσι από το 40% στο 32,8%.
13) Όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών υποχρεώνονται να υποβάλουν φορολογική δήλωση από το νέο έτος.
14) Στη φορολογική δήλωση θα αναγράφονται πλέον υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα και οι φόροι που έχουν καταβληθεί για αυτά (π.χ. τόκοι).
15) Αυξάνεται από τα φετινά εισοδήματα το τέλος επιτηδεύματος. Το 2013, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν 650 ευρώ αντί για 500 που πλήρωσαν φέτος και οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν 1.000 αντί για 500 που πλήρωσαν φέτος. Στα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων το τέλος αυξάνεται από τα 300 στα 600 ευρώ.
16) Όσον αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών λόγω του PSI, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι τελευταίες έχουν το δικαίωμα να συμψηφίσουν το φόρο που αναλογεί στις ζημιές τους από το PSI με το φόρο εισοδήματος που οφείλουν να καταβάλουν στο δημόσιο. Ο φόρος για τις ζημιές είναι οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση έναντι του δημοσίου και παραγράφεται μετά από 30 έτη.
17) Ενοποιούνται, κωδικοποιούνται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τη φορολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών.
18) Παρατείνεται το μέτρο της απόσυρσης των οχημάτων έως το τέλος του 2013 και σε αυτό μπορούν πλέον να ενταχθούν και I.X. που πρωτοκυκλοφόρησαν στην Ελλάδα έως το τέλος του 2000 αντί του τέλους του 1998 που προβλεπόταν.
19) Αυστηροποιούνται τα κριτήρια και οι διαδικασίες για την κρατική επιχορήγηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Οι ενδιαφερόμενοι υπουργοί θα πρέπει να υποβάλουν στον υπουργό Οικονομικών αίτηση που θα αναφέρουν επακριβώς το όφελος για το δημόσιο από την επιχορήγηση που αιτούνται.
20) Όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν στις αρχές του 2013 την αναλυτική κατάσταση εκτός σχεδίου και οικισμού ακίνητων που εμφανίζονται στο taxisnet. Αυτό θα γίνει προκειμένου να ξεκινήσει η φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
21) Οι αγρότες θα φορολογούνται, με βιβλίο εσόδων εξόδων και φορολογικό συντελεστή 13% από τα εισοδήματα του 2014. Για τα εισοδήματα του 2013 θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.

Σταϊκούρας: Διπλές μειώσεις στις συντάξεις, περικοπές στα μερίσματα και βλέπουμε…

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σε άτυπη ενημέρωση πώς οι διπλές μειώσεις στις συντάξεις των αποστράτων αξιωματικών των Ένοπλων Δυνάμεων που φθάσουν συνολικά σε ποσοστό 35%-38% δεν μπορούν να αποφευχθούν. «Δεν μας προκύπτει επανεξέταση του θέματος», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Έτσι, τόσο... ψυχρά και αδιάφορα για τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα, στερήθηκαν τις οικογένειες τους και επί χρόνια κατέβαλαν ως ήταν υποχρεωμένοι τις εισφορές τους.

Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο θέμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πώς αν δεν περικοπεί επιπλέον το μέρισμα που δίδεται στους δικαιούχους, τότε το Ταμείο δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του προς το Δημόσιο που ανέρχεται στο ποσό των 137 εκατομμυρίων ευρώ (συνολικά το χρέος του ΜΤΣ υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ). Συστήνει περικοπές όταν το μέρισμα έχει καταντήσει φιλοδώρημα και κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα καταβληθεί. Σαφώς και φέρουν ευθύνες και οι διοικήσεις για την οικονομική κατάρρευση του Ταμείου, που πρέπει να καταλογιστούν, όπως και στους πολιτικούς που ξεπούλησαν την περιουσία του ΜΤΣ. Μέχρι τώρα όμως κανείς δεν έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Σταϊκούρας φέρεται ότι παρέλαβε τη σκυτάλη από τον προϊστάμενο του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση πώς δεν πρόκειται να χαλαρώσει το πρόγραμμα. «Δεν μπορεί να υπάρξουν ελαφρύνσεις», είπε. Να πεθάνουν δηλαδή οι Έλληνες για να κερδοσκοπήσουν οι ξένοι δανειστές μας.

Ο κ. Στουρνάρας, στη λογική του αποφασίζω και διατάζω αδιαφόρησε για τα όσα του είπε στις 2 Ιανουαρίου (σε σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας) ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος όσον αφορά στην τραγική κατάσταση του προσωπικού των Ένοπλων Δυνάμεων και αγνόησε τις επιστολές που του έστειλε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κραυγαλέα αδικία σε βάρος των αποστράτων των Ένοπλων Δυνάμεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ζητήσει και άλλες περικοπές εντός του 2013 για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς αν το πρόγραμμα δεν… βγαίνει.

Με τις επιστολές του προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε ζητήσει να εξεταστούν τρόποι ώστε να μην υπάρξουν διπλές μειώσεις στις συντάξεις των στρατιωτικών. Κι αυτό γιατί, η μείωση των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών από 1ης Αυγούστου του 2012, με το νέο ειδικό μισθολόγιο, συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις συντάξεις των αποστράτων. Οι μειώσεις αυτές στις συντάξεις, όπως έχει υπολογισθεί, φθάνουν στο 15%-18%.

Πάνω σε αυτές τις μειώσεις, βάσει του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Νόμος 4043/12) έρχονται να προστεθούν από τις αρχές του 2013 περικοπές που ξεκινούν από 5% για σύνταξη από 1.000 έως 1.500 ευρώ (10% είναι για συντάξεις από 1.500 έως 2.000 ευρώ και 15% από 2.000 έως 2.500 ευρώ) και φθάνουν στο 20% για σύνταξη από 3.000 ευρώ και πάνω. Οι τελευταίες πάντως είναι είδος, ήδη εξαφανισμένο.
http://staratalogia.blogspot.gr/2013/01/blog-post_693.html

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)