Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ :"ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ "



ΔΕΥΤΕΡΑ 19/3/2012, 19.00 μ.μ. ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ





Φόρος 15% στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα

Ριζικές αλλαγές στην φορολογία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο μεταξύ των οποίων και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με τα κόμματα βρίσκεται και η πρόταση για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα με παράλληλα μείωση του αυτοτελούς φόρου στα μερίσματα από 25% σε 15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ βρέθηκαν οι ανατροπές που σχεδιάζονται στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων και των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν “κλειδώσει” μέχρι τα τέλη Μαίου καθώς σύμφωνα με τις επιταγές του νέου μνημονίου το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την Βουλή το αργότερο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκε το σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15%. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 25% στο 20% ή 15%. Η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (flat tax) είναι μια από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ν.Δ. η οποία βρίσκει υποστηρικτές και στο ΠΑΣΟΚ. Όμως για να «περάσει» το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα η οποία προς το παρόν έχει βάλει «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή των CDS!

Ούτε και την χωματερή των οίκων!
Την ώρα που το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφιζε με την διαδικασία του κατεπείγοντος το PSI και ξεκινούσε η διαδικασία, εν μέσω ομιχλώδους τοπίου για τα στατιστικά στοιχεία και κραυγών περί καταθέσεων στην Ελβετία, οι ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν έδειχναν χθες πως η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς τη δεύτερη ύφεση των τελευταίων τριών ετών.

Η εκτίμηση είναι πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,3% το 2012, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξησή του κατά 0,5%, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για τις δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, το πράσινο φως για δεκαετή στήριξη της χώρας μας, άναψε τελικά το ΔΝΤ, προκειμένου, όπως επισήμως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις, να δοθεί στην Ελλάδα ο αναγκαίος χρόνος για να περάσει στο στάδιο της ανάπτυξης.

Όπως είπε, το ΔΝΤ προτίθεται να προσφέρει στην Ελλάδα «χώρο να αναπνεύσει και χρόνο να ανακτήσει την δυναμική της», πλην όμως απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο χρηματικό ποσό με το οποίο το Ταμείο θα συμμετάσχει στη δανειακή σύμβαση του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας μας.

Κι’ αυτό, διότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI και εφόσον η Ελλάδα ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει – συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής συναίνεσης, στην οποία έγινε και πάλι ειδική αναφορά.

Άλλωστε, όπως ο κ. Ράις έσπευσε να σημειώσει, τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα και μετά τις εκλογές.

Ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει η χθεσινή δήλωση, κατά την συζήτηση ψήφισης του PSI, του υπουργού των Οικονομικών σύμφωνα με την οποία… δεν μας ενδιαφέρουν πλέον ούτε οι υποβαθμίσεις, ούτε η ενεργοποίηση των CDS!

Όπως είπε, «ουδείς δίνει σημασία στην ενεργοποίηση των CDS»!

Για να προσθέσει: «Nαι, όταν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που ψηφίζει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, και η μειοψηφία των ομολογιούχων υποταχθεί στη βούληση της αυξημένης πλειοψηφίας, μπορεί η πλατφόρμα των ασφαλίστρων κινδύνου που είναι ιδιωτική... να κρίνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων».

Έσπευσε μάλιστα να προσθέσει ότι το θέμα αυτό δεν ασκεί καμία επιρροή στην ελληνική οικονομία, καθώς «η ευρωζώνη, η ΕΚΤ, το EFSF παραμένουν τελείως αδιάφορα»!

Μεγάλη μας σκασίλα (!) και για τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς κατά τον κ. Βενιζέλο, ούτε αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων, «σε αντίθεση με μία ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών από το ευρωσύστημα».

Οπότε, όπως είπε, η πρόβλεψη για μείωση του χρέους στο 120% το 2020, είναι ρεαλιστική!

Όπως και η υποβάθμισή μας στα σκουπίδια. Όπως και η ενεργοποίηση των CDS!

Προφανώς, ισχύει ότι ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή…

Ολα τα χρόνια οι συντάξεις αυξάνονταν με βάση τις αυξήσεις των μισθών, τώρα, η πορεία είναι αντίστροφη !!!!!

Σε νέες μειώσεις συντάξεων θα οδηγήσουν το 2013 οι μειώσεις των μισθών και το «πάγωμα» των ωριμάσεων που ισχύουν από την ψήφιση του νέου Μνημονίου (από τις 14 Φεβρουαρίου) και, σε ό,τι αφορά τα κατώτατα όρια, θα φανούν πλήρως στην αγορά, από την 1η Μαρτίου (πρώτος μήνας εφαρμογής όλων των νέων διατάξεων).

«Ολα τα χρόνια οι συντάξεις αυξάνονταν με βάση τις αυξήσεις των μισθών, τώρα, η πορεία είναι αντίστροφη» υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης προβλέποντας πως «αν το 2013 δεν είναι έτος σταθεροποίησης της οικονομίας, θα έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις».

Για τις συντάξεις του ΙΚΑ η μείωση θεωρείται δεδομένη αν δεν βρεθούν έσοδα (από τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης) που θα καλύψουν την απώλεια εσόδων από την προβλεπόμενη στο Μνημόνιο μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών.

Πρόσθετη πίεση δημιουργούν και οι συνταξιοδοτήσεις της μεταπολεμικής γενιάς (220.000 νέοι συνταξιούχοι προστίθενται αυξάνοντας τη δαπάνη για τις συντάξεις) και η «ρήτρα» για μείωση, τα αμέσως επόμενα χρόνια, κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων.

Απώλεια 4,5 δισ. ευρώ στα ταμεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στην τριετία «χάθηκαν» μισθοί (από την αύξηση των ανέργων και τις μειώσεις) ύψους 9,2 δισ. ευρώ και από τα Ταμεία εισφορές 4,5 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η μείωση στις συντάξεις θα έπρεπε να φτάσει στο 25%, αντί του 12% (στο τμήμα από 1.300 ευρώ και πάνω, μετά τις παρακρατήσεις των άλλων εισφορών) που, τελικώς, γίνεται και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/1/2012.

Η συγκράτηση της μείωσης στο 12% έγινε καθώς εξοικονομήθηκαν περί τα 4,3 δισ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας (3,8 δισ. ευρώ) και τις διασταυρώσεις δικαιούχων, διπλοσυνταξιούχων κ.ά. (500 εκατ. ευρώ).

sintakseis_meiosi_2012

Χαμηλότερα και οι επικουρικές

Μειώσεις «κρύβει» και ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, με το νέο σύστημα προκαθορισμένων εισφορών που θα ισχύσει πλήρως για τους ασφαλισμένους από 1/1/2001 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής και μερικώς για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά (έως το 2014 διατηρούν τα ποσοστά αναπλήρωσης που είχαν).

Τα νέα ποσά των επικουρικών συντάξεων θα υπολογίζονται σε κεφαλαιοποιητική βάση και θα μειώνονται αν ο ασφαλισμένος δηλώνει ότι επιθυμεί τη μεταβίβαση της σύνταξής του σε περίπτωση θανάτου.

Kείμενο Γάλλων στοχαστών: Να σώσουμε τον ελληνικό λαό από τους σωτήρες του

Η Libération της 21ης Φεβρουαρίου δημοσιεύει το κείμενο μιας σημαντικής κίνησης συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό και... ενάντια στις ολέθριες πολιτικές που, με αφετηρία την Ελλάδα, προβλέπεται να επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη. Συνυπογράφεται από κορυφαίους γάλλους στοχαστές -μεταξύ των οποίων ο Μπαντιού, ο Μπαλιμπάρ, ο Νανσύ, ο Ρανσιέρ, η Μπάρμπαρα Κασσέν, ο Μισέλ Σουριά, ο Ντιντί-Υμπερμάν κ.ά-, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε επιστολή του περιοδικού αληthεια, που τους απευθύνθηκε με πρωτοβουλία της αρχισυντάκτριας Βίκης Σκούμπη. Συνοδεύεται από ένα κάλεσμα για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επιτροπής αλληλεγγύης που ήδη βρίσκει ανταπόκριση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθεί το κείμενo:

Τη στιγμή που ένας στους δύο Έλληνες νέους είναι άνεργος, 25.000 άστεγοι περιπλανώνται στους δρόμους της Αθήνας, το 30% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας, χιλιάδες οικογένειες υποχρεούνται να βάλουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα προκειμένου να μην πεθάνουν από την πείνα και το κρύο, νεόφτωχοι και πρόσφυγες δίνουν μάχες για τους σκουπιδοτενεκέδες στους δημόσιους χώρους, οι «σωτήρες» της Ελλάδας, υπό το πρόσχημα ότι οι Έλληνες «δεν καταβάλουν αρκετές προσπάθειες», επιβάλλουν ένα νέο σχέδιο βοήθειας που διπλασιάζει τη χορηγούμενη θανατηφόρα δόση. Ένα σχέδιο που καταργεί το εργατικό Δίκαιο και καταδικάζει τους φτωχούς σε ακραία ένδεια, εξαφανίζοντας παράλληλα τις μεσαίες τάξεις.

Ο στόχος δεν είναι σε καμία περίπτωση η «σωτηρία» της Ελλάδας: όλοι οι οικονομολόγοι που είναι άξιοι του ονόματός τους συμφωνούν επ’ αυτού. Το ζητούμενο είναι να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να σωθούν οι πιστωτές, ενώ παράλληλα η χώρα οδηγείται σε μια προδιαγεγραμμένη χρεοκοπία. Πρωτίστως, το ζητούμενο είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε εργαστήριο μιας κοινωνικής μεταλλαγής που θα γενικευθεί, σε έναν δεύτερο χρόνο, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το μοντέλο που δοκιμάζεται πάνω στους Έλληνες είναι εκείνο μιας κοινωνίας χωρίς δημόσιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο της οποίας τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα κατεδαφίζονται, η υγεία καθίσταται προνόμιο των πλουσίων, οι ευπαθείς πληθυσμοί προορίζονται για μια προγραμματισμένη εξόντωση, ενώ όσοι εξακολουθούν να έχουν μια εργασία καταδικάζονται σε ακραίες μορφές εργασιακής επισφάλειας και οικονομικής εξαθλίωσης.

Προκειμένου όμως αυτή η αντεπίθεση του νεοφιλελευθερισμού να πετύχει τον στόχο της χρειάζεται να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς που καταργεί τα πλέον στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Με διαταγή των σωτήρων, βλέπουμε λοιπόν να εγκαθίστανται στην Ευρώπη κυβερνήσεις τεχνοκρατών που περιφρονούν τη λαϊκή κυριαρχία. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής όσον αφορά στα κοινοβουλευτικά καθεστώτα στο πλαίσιο των οποίων βλέπουμε τους «αντιπροσώπους του λαού» να εξουσιοδοτούν εν λευκώ τους ειδικούς και τους τραπεζίτες, απαρνούμενοι την υποτιθέμενη εξουσία τους να αποφασίζουν. Ένα είδος κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, το οποίο προσφεύγει, μεταξύ άλλων, και σε ένα διευρυμένο κατασταλτικό οπλοστάσιο απέναντι στις λαϊκές διαμαρτυρίες. Έτσι, από τη στιγμή που οι βουλευτές επικύρωσαν την διαμετρικά αντίθετη με την εντολή που είχαν λάβει σύμβαση που τους υπαγόρευσε η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), μια εξουσία στερούμενη δημοκρατικής νομιμότητας υποθήκευσε το μέλλον της χώρας για τα επόμενα τριάντα ή σαράντα χρόνια.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να δημιουργήσει έναν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό στον οποίον θα κατατίθεται απευθείας η βοήθεια προς την Ελλάδα προκειμένου να χρησιμοποιείται αποκλειστικά προς όφελος του χρέους. Τα έσοδα της χώρας οφείλουν να αφιερώνονται κατά «απόλυτη προτεραιότητα» στην εξόφληση των πιστωτών και, εφόσον παραστεί ανάγκη, να κατατίθενται απευθείας σε αυτόν τον λογαριασμό την διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σύμβαση υπαγορεύει ρητά ότι κάθε νέα υποχρέωση που θα προκύπτει στο πλαίσιό της θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, το οποίο απαιτεί υλικές εγγυήσεις, ενώ οι διενέξεις θα εκδικάζονται από τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, με την Ελλάδα να έχει αποποιηθεί εκ των προτέρων κάθε δικαίωμα προσφυγής ενάντια σε όποια κατάσχεση αποφασίσουν οι πιστωτές της. Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν ανατεθεί σε ένα Ταμείο υπό τη διαχείριση της Τρόικας στο οποίο θα κατατίθενται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των δημοσίων αγαθών. Εν συντομία, έχουμε να κάνουμε με μια γενικευμένη λεηλασία, χαρακτηριστικό γνώρισμα του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού που προσφέρει εν προκειμένω στον εαυτό του μια θεσμική καθοσίωση. Στο βαθμό που πωλητές και αγοραστές θα κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι το εν λόγω εγχείρημα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί πραγματικό συμπόσιο για τους αγοραστές.

Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είχαν ως μοναδικό αποτέλεσμα την εμβάθυνση του ελληνικού εθνικού χρέους το οποίο, με τη βοήθεια των σωτήρων που δανείζουν με τοκογλυφικά επιτόκια, έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί στα ύψη προσεγγίζοντας το 170% ενός ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε ελεύθερη πτώση, ενώ το 2009 δεν αντιπροσώπευε παρά το 120%. Μπορεί κανείς να στοιχηματίσει ότι αυτός ο εσμός σχεδίων σωτηρίας -τα οποία παρουσιάζονται κάθε φορά ως «τελικά»- δεν στόχευε παρά στο να εξασθενίσει ολοένα και περισσότερο τη θέση της Ελλάδας ούτως ώστε, στερούμενη κάθε δυνατότητας να προτείνει από μόνη της τους όρους μιας ανασυγκρότησης , να εξαναγκαστεί να εκχωρήσει τα πάντα στους πιστωτές της υπό τον εκβιασμό «καταστροφή ή λιτότητα». Η τεχνητή και καταναγκαστική επιδείνωση του προβλήματος του χρέους χρησιμοποιήθηκε σαν όπλο εφόδου για την άλωση μιας κοινωνίας στο σύνολό της.

Σκόπιμα χρησιμοποιούμε εδώ όρους που ανήκουν στη στρατιωτική ορολογία: πρόκειται σαφώς για έναν πόλεμο που διεξάγεται με τα μέσα της οικονομίας, της πολιτικής και του δικαίου, έναν πόλεμο ταξικό εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας. Και τα λάφυρα που η χρηματοπιστωτική τάξη υπολογίζει να αποσπάσει από «τον εχθρό» είναι τα κοινωνικά κεκτημένα και τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά αυτό που διακυβεύεται σε τελική ανάλυση είναι η δυνατότητα για μια ανθρώπινη ζωή. Και η ζωή εκείνων που δεν παράγουν ή δεν καταναλώνουν αρκετά σε σύγκριση με τις στρατηγικές μεγιστοποίησης του κέρδους, δεν πρέπει να διατηρηθεί.

Έτσι, η αδυναμία μιας χώρας πιασμένης στη μέγγενη της χωρίς όρια κερδοσκοπίας και των καταστροφικών σχεδίων σωτηρίας, γίνεται η μυστική πόρτα από την οποία εισβάλλει βίαια ένα μοντέλο κοινωνίας σύμφωνο προς τις απαιτήσεις του νέο-φιλελεύθερου φονταμενταλισμού. Μοντέλο που προορίζεται για ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα, και γι αυτό η υπεράσπιση του ελληνικού λαού δεν είναι συρρικνώσιμη σε μια χειρονομία αλληλεγγύης ή αφηρημένης ανθρωπιάς: διακυβεύεται το μέλλον της δημοκρατίας και η τύχη των ευρωπαϊκών λαών. Παντού η «επιτακτική αναγκαιότητα» μιας «οδυνηρής αλλά σωτήριας» λιτότητας θα μας παρουσιαστεί ως το μέσον για να αποφύγουμε τη μοίρα της Ελλάδας, ενώ οδηγεί κατευθείαν σε αυτήν.

Μπροστά σε αυτή την οργανωμένη επίθεση ενάντια στην κοινωνία, μπροστά στην καταστροφή και των τελευταίων νησίδων της δημοκρατίας, καλούμε τους συμπολίτες μας, τους γάλλους και ευρωπαίους φίλους μας να εκφρασθούν σθεναρά. Δεν πρέπει να αφήσουμε το μονοπώλιο του λόγου στους ειδήμονες και στους πολιτικάντηδες. Το γεγονός ότι το αίτημα κυρίως των γερμανών και των γάλλων ιθυνόντων είναι η απαγόρευση πλέον των εκλογών στην Ελλάδα μπορεί να μάς αφήνει άραγε αδιάφορους; Ο στιγματισμός και η συστηματική δυσφήμηση ενός λαού δεν θα άξιζε άραγε μια απάντηση; Είναι δυνατόν να μην υψώσουμε την φωνή μας ενάντια στη θεσμική δολοφονία του ελληνικού λαού; Και μπορούμε άραγε να σιωπούμε μπροστά στην καταναγκαστική εγκαθίδρυση ενός συστήματος που θέτει εκτός νόμου ακόμη και την ίδια την ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης;

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο μη επιστροφής. Είναι επείγον να δώσουμε τη μάχη των αριθμών και τον πόλεμο των λέξεων για να αναχαιτίσουμε την ακραίο-φιλελεύθερη ρητορική του φόβου και της παραπληροφόρησης. Είναι επείγον να αποδομήσουμε τα μαθήματα ηθικής που συσκοτίζουν την πραγματική διαδικασία που εκτυλίσσεται μέσα στην κοινωνία. Είναι κάτι περισσότερο από επείγον να απομυθοποιήσουμε τη ρατσιστική εμμονή περί ελληνικής «ιδιαιτερότητας» που φιλοδοξεί να αναγάγει τον υποτιθέμενο εθνικό χαρακτήρα ενός λαού (τεμπελιά ή κατά βούληση πονηριά) σε πρωταρχική αιτία μιας κρίσης η οποία στην πραγματικότητα είναι παγκόσμια. Αυτό που μετρά σήμερα δεν είναι οι ιδιαιτερότητες, πραγματικές ή φαντασιακές, αλλά τα κοινά: η τύχη ενός λαού που θα επηρεάσει και τους άλλους.

Πολλές τεχνικές λύσεις έχουν προταθεί για να βγούμε από το δίλημμα «ή καταστροφή της κοινωνίας ή πτώχευση» (πράγμα που σημαίνει, το βλέπουμε σήμερα: «και καταστροφή και πτώχευση). Όλες οι λύσεις πρέπει να εξεταστούν σαν στοιχεία στοχασμού προκειμένου να οικοδομήσουμε μιαν άλλη Ευρώπη. Αλλά κατ’ αρχάς πρέπει να καταγγείλουμε το έγκλημα, να αναδείξουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός, εξ αιτίας των «σχεδίων βοήθειας» τα οποία έχουν συλληφθεί από και για τους κερδοσκόπους και τους πιστωτές. Τη στιγμή που ένα κίνημα υποστήριξης υφαίνεται σε όλο τον κόσμο, όπου τα δίκτυα Ιντερνέτ βουίζουν από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, οι γάλλοι διανοούμενοι θα ήταν άραγε οι τελευταίοι που θα ύψωναν τη φωνή τους υπέρ της Ελλάδας; Χωρίς να περιμένουμε περισσότερο, ας πολλαπλασιάσουμε τα άρθρα, τις παρεμβάσεις στα μέσα, τις συζητήσεις, τις εκκλήσεις, τις διαδηλώσεις. Γιατί κάθε πρωτοβουλία είναι καλοδεχούμενη, κάθε πρωτοβουλία είναι επείγουσα. Σε ό,τι μας αφορά, ιδού τι προτείνουμε: να προχωρήσουμε τάχιστα στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επιτροπής διανοουμένων και καλλιτεχνών για την αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό που αντιστέκεται.

Αν δεν είμαστε εμείς, ποιος θα είναι;
Αν δεν είναι τώρα, πότε θα είναι;

Βίκη ΣΚΟΥΜΠΗ, Αρχισυντάκτρια του περιοδικού αλήthεια, Αθήνα.
Michel SURYA, Διευθυντής του περιοδικού Lignes, Παρίσι.
Δημήτρις Βεργέτης, Διευθυντής του περιοδικού αλήthεια.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ

Μετά την ψήφιση του μνημονίου και με την κατάθεση των εφαρμοστικών νόμων που έπονται στη βουλή, το σίγουρο είναι ότι ο ελληνικός λαός μάλλον θα πρέπει να λησμονεί σιγά σιγά τον θεσμό της επικουρικής σύνταξης. Ένα θεσμό που χτίστηκε με κόπους και αγώνες των εργαζομένων εδώ και 40 χρόνια προκειμένου να καλύψουν οι τελευταίοι από τις τσέπες τους (!) την αδυναμία του κράτους να καταβάλλει αξιοπρεπείς συντάξεις. Αυτά τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων, που λεηλατήθηκαν από τις πολιτικές οικογένειες και τους «χρηματοπιστωτικούς εταίρους» τους, που αποτέλεσαν ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα για πλήθος εργαζομένων, ουσιαστικά βαίνουν προς …παύση πληρωμών…

Και εξηγούμαστε για ενημερωθεί επιτέλους ο κόσμος για τα «ψιλά γράμματα» των πανηγυρικών και πολυδιαφημιζόμενων συμφωνιών των τελευταίων ημερών:

Το ΕΤΕΑΜ, το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο των μισθωτών έχει υποστεί πραγματική καθίζηση. Σύμφωνα με το νόμο 4024/2011 στο άρθρο 2, παρ3, ορίζεται ότι: «από 1.11.2011 και εφεξής, στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, το οποίο, μετά την τυχόν παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης της παραγράφου 13 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152), υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ, μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Το ποσό της σύνταξης μετά την ανωτέρω μείωση, δεν δύναται να υπολείπεται των 150 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή με τίτλο «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης του Ν.4046/2012» στο άρθρο 6 παρ. 2 ορίζεται ότι: «τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ)……..μειώνονται από 1.1.2012 ως εξής:

Οι συντάξεις έως 250 ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.

Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως και 300 ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.

Οι συντάξεις από 300,01 και άνω, κατά ποσοστό 20% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 255 ευρώ.

Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 επικουρικής σύνταξης.

Παράδειγμα 1Ο :

Έστω ο εργαζόμενος τον Οκτώβριο του 2011 ελάμβανε επικουρική σύνταξη 500 ευρώ. Λόγω της μείωσης του Ν. 4024/2011, χάνει από τον Νοέμβριο του 2011, 105 ευρώ και η σύνταξή του διαμορφωνόταν στα τέλη του έτους 2011 στο ποσό των 395 ευρώ. Με τη νέα περικοπή του σχεδίου νόμου θα έχει επιπλέον μείωση στην επικουρική σύνταξη 20% στο συνολικό ποσό και η σύνταξή του μετά την απώλεια των 79 ευρώ, θα διαμορφωθεί στα 316 ευρώ. Συνολική μείωση λοιπόν μέσα σε δύο μήνες ύψους 184 ευρώ, ΜΟΝΟ στην επικουρική σύνταξη!

Παράδειγμα 2Ο :

Έστω ο εργαζόμενος φαρμακοϋπάλληλος (επικουρική σύνταξη ΤΕΑΥΦΕ) τον Δεκέμβριο του 2011 ελάμβανε επικουρική σύνταξη 800 ευρώ. Λόγω της μείωσης του σχεδίου νόμου θα έχει μείωση στην επικουρική σύνταξη 20% στο συνολικό ποσό και η σύνταξή του μετά την απώλεια των 160 ευρώ, θα διαμορφωθεί στα 640 ευρώ. Μείωση λοιπόν μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, 160 ευρώ στην επικουρική σύνταξη!

Στα παραπάνω εάν προσθέσουμε τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις, την απώλεια του εφάπαξ που είναι προ των πυλών και ...με τη βούλα πλέον αφού ορίζεται ρητά στο μνημόνιο, την παρακράτηση των εκτάκτων εισφορών και τους έμμεσους φόρους οδηγούμαστε σε περικοπή του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων που ξεπερνά το 40%...

Τα παραπάνω δυστυχώς είναι μόνο η αρχή….

Τεμπονέρας Διονύσης

Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΝΥΠΕΚΚ

Πολυτεκνικό Επίδομα

(Ανοικτή Επιστολή της Ανωτάτης Ομοσπονδιας Πολυτέκνων Ελλάδας, προς Τα Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου)

Αγαπητέ Κύριε Βουλευτά.

Η Συγκυβέρνηση με τις περικοπές, που ήδη έκανε ο Υπουργός Υγείας πριν ένα χρόνο, στα πολυτεκνικά επιδόματα (στρογγυλοποιήσεις, 44 και 88 ευρώ μόνο μηνιαίως αντί των 102 στις πολύτεκνες μητέρες με 1 και 2 τέκνα αντιστοίχως κάτω των 23 ετών, περικοπή του πολυτεκνικού επιδόματος του 3ου τέκνου στην πολύτεκνη, που λαμβάνει το πολυτεκνικό επίδομα, κατάργηση των επιδομάτων που εχορηγούντο στα απορφανισθέντα τέκνα κ.λπ.) εξοικονόμησε ετησίως το ποσό των 50.000.000 ευρώ (βλέπε κονδύλια προϋπολογισμού 2010,2011 και 2012). Ήδη για να εξοικονομήσει 30 έως 40 εκατ. ευρώ επιχειρεί εκ νέου να θεσπίσει όρια εισοδήματος για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, εξαλείφοντας κάθε ίχνος δημογραφικής πολιτικής.

Ήδη η Ελλάς είναι η 3η πλέον γηρασμένη χώρα του κόσμου και έχει μεταβληθεί εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης όχι μόνον σε μία χώρα πενομένων πολιτών, αλλά ουσιαστικώς σε μία χώρα εξαθλιωμένων γερόντων, αφού πλέον το 20ο/ο από τα εννέα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι άνω των 65 ετών και η Κυβέρνηση αντί να περιορίσει τις σπατάλες και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος βρήκε την εύκολη λύση. Επιδρομή κατά των γλίσχρων πολυτεκνικών επιδομάτων!!

Aκόμη η Συγκυβέρνηση για λόγους που ουδέποτε έχει εξηγήσει:

α) Αρνείται να θεσπίσει όρια εισοδήματος για τη δωρεάν χορήγηση στους μαθητές των σχολικών βιβλίων, προφανώς επειδή το μέτρο δεν αφορά μόνο τους πολυτέκνους, γιατί τότε θα το καθιέρωνε, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία τους μη πολύτεκνους και εκεί «π.χ. ένας με εισόδημα 100.000 ευρώ χρειάζεται να λαμβάνει τα βιβλία δωρεάν», κατά την απάντηση του Υπουργού Υγείας.

β) Για τους ίδιους παραπάνω λόγους αρνείται να θεσπίσει όρια εισοδήματος για τη δωρεάν χορήγηση στους φοιτητές των Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και εκεί «π.χ. ένας με εισόδημα 100.000 ευρώ χρειάζεται να λαμβάνει τα βιβλία δωρεάν», κατά την απάντηση του Υπουργού Υγείας.

Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις α΄ και β΄ δεν χρειάζεται η θέσπιση ορίων εισοδήματος, αλλά η έκδοση μιας απλής Υπουργικής αποφάσεως της επί της Παιδείας Υπουργού, όπως προβλέπεται από το άρθρο 2 παρ. 7 του Ν. 1566/1985, με την οποία θα υποχρεώνονται οι μαθητές να επιστρέφουν τα βιβλία, όπως γίνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν την επόμενη σχολική χρονιά, διαφορετικά θα τα πληρώνουν. Με αυτή και μόνον την Υπουργική απόφαση θα εξοικονομήσουν πλέον των 50.000.000 ευρώ ετησίως!!

Και αφού η Κυβέρνηση δεν κάνει τα παραπάνω αυτονόητα έρχεται με την παρ. 22 του άρθρου 27 του σχεδίου νόμου: «Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τον ψηφισθέντα Νόμο «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις», να θεσπίσει πως:

«22. Διακόπτεται από 1.1.2012 η παροχή όλων των οικογενειακών επιδομάτων σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα τέκνα και στις τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ.

Επί του προκειμένου, Κύριε Βουλευτά, σας επισημαίνουμε πως οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και γι’ αυτό προστατεύονται ευθέως από το Σύνταγμα το οποίο στην παρ. 2 του άρθρου 21 ορίζει:

«2. Πολύτεκνες οικογένειες … έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος».

Τόσο το Σ.τ.Ε. με αποφάσεις του όσο και η επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έχουν αποφανθεί ότι η θέσπιση ορίων εισοδήματος για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων είναι αντισυνταγματική.

Καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη τακτική και πολιτική της Συγκυβέρνησης και σας παρακαλούμε, στην ονομαστική ψηφοφορία που πιστεύουμε πως θα διεξαχθεί, να καταψηφίσετε την επαίσχυντη παραπάνω διάταξη.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

Μείωση 50% στις δόσεις των στεγαστικών

Βαθιά ανάσα παίρνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, που με τις περικοπές των αποδοχών τους έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων. Μέχρι και 50% μειώνονται οι δόσεις που οφείλουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Μέχρι 50% μειώνονται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και οι δόσεις πληρώνονται με παρακράτηση από τον μισθό.

Το ποσοστό της παρακράτησης για την κάλυψη του δανείου έφτανε στα 6/10 του μισθού. Ομως, μετά τις δραστικές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τα «αρνητικά εκκαθαριστικά μισθοδοσίας», η παρακράτηση θα μειωθεί στα 3/10 του μισθού.

Το ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, και όπως είπε, εντός των ημερών θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα μειωθεί δραστικά -στο μισό- η παρακράτηση από τον μηνιαίο μισθό, ο οποίος μειώθηκε λόγω του ενιαίου μισθολογίου.

Αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού, θα είναι 3/10 του μισθού. Κι αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ίδιο θα ισχύσει και για τα στεγαστικά που έχει χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των οποίων οι δόσεις πληρώνονται με παρακράτηση από τον μισθό.

Στις 180.000 υπολογίζονται τα στεγαστικά δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε δημοσίους υπαλλήλους με συνολικά υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ.

Υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ
Ενώ τα στεγαστικά που έχουν χορηγηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπολογίζονται στις 130.000 με υπόλοιπα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ήδη το ΤΠΔ έχει ανακοινώσει σειρά ρυθμίσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους που περιλαμβάνουν «πάγωμα» των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για 2 χρόνια, πληρωμή της μισής δόσης για 5 χρόνια, και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι τα 85 χρόνια του δανειολήπτη.

Επίσης σε ισχύ βρίσκεται και ρύθμιση ειδικά για όσους βρίσκονται σε καθεστώς συνταξιοδότησης. Στην περίπτωσή τους -και μέχρι να τους καταβληθεί η σύνταξη- «παγώνει» η πληρωμή των δόσεων, στο στεγαστικό, με την προϋπόθεση ότι μόλις ο δικαιούχος εισπράξει τη σύνταξή του θα καταβάλει άμεσα όλο το ποσό των δόσεων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση (δηλαδή δεν επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας).

Οπως σημείωσε χθες στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, όσο και τις τράπεζες και έχει συμφωνηθεί «ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα».

Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά και στόχος είναι να μη μείνει καμιά κατηγορία δανείων αρρύθμιστη.

Σε καθυστέρηση το 50% των... ρυθμισμένων δανείων
Προγράμματα ρυθμίσεων «ανάσα» για δανειολήπτες

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δανειολήπτες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλης Ράπανος, αναφέρει ότι οι τράπεζες τον τελευταίο χρόνο προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις των δανείων.

Αυτό γίνεται κυρίως με την επιμήκυνση της διάρκειας στα στεγαστικά, και με τη μεταφορά οφειλών (από καταναλωτικά, κάρτες στην ίδια τράπεζα) στο στεγαστικό δάνειο, ώστε η συνολική οφειλή να έχει χαμηλότερο επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Επίσης οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει και ειδικά προγράμματα για ανέργους με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και μεγάλη περίοδο χάριτος.

Οι ρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο, καθώς ήδη το 12% των στεγαστικών δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση και το ποσοστό των καθυστερήσεων στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες προσεγγίζει το 30%.

Ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μεγάλα ποσοστά καθυστερήσεων που εμφανίζουν τα ρυθμισμένα δάνεια που φτάνουν στο 50%. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, 3 στα 10 δάνεια που ρυθμίζονται, δεν εξυπηρετούνται από τον πρώτο κιόλας μήνα, και τα 2 στα 10 δάνεια στους επόμενους τρεις μήνες.

Μάλιστα οι τράπεζες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να επιμηκύνουν τη χρονική διάρκεια του δανείου, έχουν παρατείνει το όριο ηλικίας του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου πάνω από τα 80 χρόνια (έως τα 85 έτη στο ΤΠΔ).

Παράδειγμα: Ενας υπάλληλος (υπ. Οικονομικών) ΥΕ με 14 χρόνια υπηρεσίας, με το παλιό μισθολόγιο είχε μηνιαίες αποδοχές 1.946 ευρώ.

Εάν έχει στεγαστικό ύψους 150.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια και επιτόκιο 3,5%, η δόση που πληρώνει είναι 870 ευρώ τον μήνα και εάν το δάνειο είναι 25ετούς διάρκειας, η δόση του είναι 751 ευρώ τον μήνα. Με το νέο μισθολόγιο ο μισθός του μειώνεται στα 1.085 ευρώ. Με τη ρύθμιση, η μηνιαία δόση του στεγαστικού θα μειωθεί στα 325 ευρώ τον μήνα.

Μπλουζάκια κατά της τρόικας στο ΟΑΚΑ

Οι αντιδράσεις στα ελληνικά γήπεδα κατά της τρόικας και των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Αυτή τη φορά, οπαδοί άφησαν στην είσοδο του ΟΑΚΑ, ενόψει του ματς Παναθηναϊκός-Αρμάνι Μιλάνο για τη φάση του Top-16 της Ευρωλίγκας, μπλουζάκια με σύνθημα κατά της τρόικας.

Οι μαύρες σακούλες βρίσκονταν περιμετρικά του γηπέδου και τα λευκά μπλουζάκια, που μπορούσε να πάρει όποιος ήθελε, ανέγραφαν: "F**k off Troika".

Έρχεται νέο χαράτσι στα ενοίκια

Οι περιπέτειες των ιδιοκτητών ακινήτων δεν έχουν τελειωμό, καθώς μετά τη φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών και το χαράτσι, έρχεται η... αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων.

Το μέτρο περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών (ενοποίηση φόρων στα ακίνητα, φορολογία επιχειρήσεων, αναπροσαρμογή κόστους εκκίνησης κ.α.) που προωθεί η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", υπάρχει σχέδιο για φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια. Σήμερα με το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι αυτό το ποσό, δεν πληρώνουν φόρο.

Αν η νέα κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση της επιτροπής που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20%, αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτης με εισόδημα 5.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να έχει εισοδήματα από άλλες πηγές θα πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ.

Φορολογούμενος με εισόδημα 16.000 ευρώ εκ των οποίων τα 4.000 ευρώ από ενοίκια, πληρώνει σήμερα φόρο 1.420 ευρώ.

Αν ισχύσει όμως η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων θα πληρώνει 1.500 ευρώ. Από αυτά τα 700 ευρώ θα προέρχονται για το εισόδημα των 12.000 ευρώ και τα 800 ευρώ από τον αυτοτελή φόρο για τα ενοίκια που εισέπραξε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)