ΔΕΥΤΕΡΑ 19/3/2012, 19.00 μ.μ. ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ριζικές αλλαγές στην φορολογία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο μεταξύ των οποίων και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%.
Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με τα κόμματα βρίσκεται και η πρόταση για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα με παράλληλα μείωση του αυτοτελούς φόρου στα μερίσματα από 25% σε 15%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ βρέθηκαν οι ανατροπές που σχεδιάζονται στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων και των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν “κλειδώσει” μέχρι τα τέλη Μαίου καθώς σύμφωνα με τις επιταγές του νέου μνημονίου το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την Βουλή το αργότερο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκε το σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15%. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 25% στο 20% ή 15%. Η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (flat tax) είναι μια από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ν.Δ. η οποία βρίσκει υποστηρικτές και στο ΠΑΣΟΚ. Όμως για να «περάσει» το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα η οποία προς το παρόν έχει βάλει «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών.
«Ολα τα χρόνια οι συντάξεις αυξάνονταν με βάση τις αυξήσεις των μισθών, τώρα, η πορεία είναι αντίστροφη» υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης προβλέποντας πως «αν το 2013 δεν είναι έτος σταθεροποίησης της οικονομίας, θα έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις».
Για τις συντάξεις του ΙΚΑ η μείωση θεωρείται δεδομένη αν δεν βρεθούν έσοδα (από τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης) που θα καλύψουν την απώλεια εσόδων από την προβλεπόμενη στο Μνημόνιο μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών.
Πρόσθετη πίεση δημιουργούν και οι συνταξιοδοτήσεις της μεταπολεμικής γενιάς (220.000 νέοι συνταξιούχοι προστίθενται αυξάνοντας τη δαπάνη για τις συντάξεις) και η «ρήτρα» για μείωση, τα αμέσως επόμενα χρόνια, κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στην τριετία «χάθηκαν» μισθοί (από την αύξηση των ανέργων και τις μειώσεις) ύψους 9,2 δισ. ευρώ και από τα Ταμεία εισφορές 4,5 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, η μείωση στις συντάξεις θα έπρεπε να φτάσει στο 25%, αντί του 12% (στο τμήμα από 1.300 ευρώ και πάνω, μετά τις παρακρατήσεις των άλλων εισφορών) που, τελικώς, γίνεται και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/1/2012.
Η συγκράτηση της μείωσης στο 12% έγινε καθώς εξοικονομήθηκαν περί τα 4,3 δισ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας (3,8 δισ. ευρώ) και τις διασταυρώσεις δικαιούχων, διπλοσυνταξιούχων κ.ά. (500 εκατ. ευρώ).
Μειώσεις «κρύβει» και ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, με το νέο σύστημα προκαθορισμένων εισφορών που θα ισχύσει πλήρως για τους ασφαλισμένους από 1/1/2001 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής και μερικώς για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά (έως το 2014 διατηρούν τα ποσοστά αναπλήρωσης που είχαν).
Τα νέα ποσά των επικουρικών συντάξεων θα υπολογίζονται σε κεφαλαιοποιητική βάση και θα μειώνονται αν ο ασφαλισμένος δηλώνει ότι επιθυμεί τη μεταβίβαση της σύνταξής του σε περίπτωση θανάτου.
(Ανοικτή Επιστολή της Ανωτάτης Ομοσπονδιας Πολυτέκνων Ελλάδας, προς Τα Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου)
Αγαπητέ Κύριε Βουλευτά.
Η Συγκυβέρνηση με τις περικοπές, που ήδη έκανε ο Υπουργός Υγείας πριν ένα χρόνο, στα πολυτεκνικά επιδόματα (στρογγυλοποιήσεις, 44 και 88 ευρώ μόνο μηνιαίως αντί των 102 στις πολύτεκνες μητέρες με 1 και 2 τέκνα αντιστοίχως κάτω των 23 ετών, περικοπή του πολυτεκνικού επιδόματος του 3ου τέκνου στην πολύτεκνη, που λαμβάνει το πολυτεκνικό επίδομα, κατάργηση των επιδομάτων που εχορηγούντο στα απορφανισθέντα τέκνα κ.λπ.) εξοικονόμησε ετησίως το ποσό των 50.000.000 ευρώ (βλέπε κονδύλια προϋπολογισμού 2010,2011 και 2012). Ήδη για να εξοικονομήσει 30 έως 40 εκατ. ευρώ επιχειρεί εκ νέου να θεσπίσει όρια εισοδήματος για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, εξαλείφοντας κάθε ίχνος δημογραφικής πολιτικής.
Ήδη η Ελλάς είναι η 3η πλέον γηρασμένη χώρα του κόσμου και έχει μεταβληθεί εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης όχι μόνον σε μία χώρα πενομένων πολιτών, αλλά ουσιαστικώς σε μία χώρα εξαθλιωμένων γερόντων, αφού πλέον το 20ο/ο από τα εννέα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι άνω των 65 ετών και η Κυβέρνηση αντί να περιορίσει τις σπατάλες και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος βρήκε την εύκολη λύση. Επιδρομή κατά των γλίσχρων πολυτεκνικών επιδομάτων!!
Aκόμη η Συγκυβέρνηση για λόγους που ουδέποτε έχει εξηγήσει:
α) Αρνείται να θεσπίσει όρια εισοδήματος για τη δωρεάν χορήγηση στους μαθητές των σχολικών βιβλίων, προφανώς επειδή το μέτρο δεν αφορά μόνο τους πολυτέκνους, γιατί τότε θα το καθιέρωνε, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία τους μη πολύτεκνους και εκεί «π.χ. ένας με εισόδημα 100.000 ευρώ χρειάζεται να λαμβάνει τα βιβλία δωρεάν», κατά την απάντηση του Υπουργού Υγείας.
β) Για τους ίδιους παραπάνω λόγους αρνείται να θεσπίσει όρια εισοδήματος για τη δωρεάν χορήγηση στους φοιτητές των Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και εκεί «π.χ. ένας με εισόδημα 100.000 ευρώ χρειάζεται να λαμβάνει τα βιβλία δωρεάν», κατά την απάντηση του Υπουργού Υγείας.
Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις α΄ και β΄ δεν χρειάζεται η θέσπιση ορίων εισοδήματος, αλλά η έκδοση μιας απλής Υπουργικής αποφάσεως της επί της Παιδείας Υπουργού, όπως προβλέπεται από το άρθρο 2 παρ. 7 του Ν. 1566/1985, με την οποία θα υποχρεώνονται οι μαθητές να επιστρέφουν τα βιβλία, όπως γίνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν την επόμενη σχολική χρονιά, διαφορετικά θα τα πληρώνουν. Με αυτή και μόνον την Υπουργική απόφαση θα εξοικονομήσουν πλέον των 50.000.000 ευρώ ετησίως!!
Και αφού η Κυβέρνηση δεν κάνει τα παραπάνω αυτονόητα έρχεται με την παρ. 22 του άρθρου 27 του σχεδίου νόμου: «Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τον ψηφισθέντα Νόμο «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις», να θεσπίσει πως:
«22. Διακόπτεται από 1.1.2012 η παροχή όλων των οικογενειακών επιδομάτων σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα τέκνα και στις τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ.
Επί του προκειμένου, Κύριε Βουλευτά, σας επισημαίνουμε πως οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και γι’ αυτό προστατεύονται ευθέως από το Σύνταγμα το οποίο στην παρ. 2 του άρθρου 21 ορίζει:
«2. Πολύτεκνες οικογένειες … έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος».
Τόσο το Σ.τ.Ε. με αποφάσεις του όσο και η επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έχουν αποφανθεί ότι η θέσπιση ορίων εισοδήματος για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων είναι αντισυνταγματική.
Καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη τακτική και πολιτική της Συγκυβέρνησης και σας παρακαλούμε, στην ονομαστική ψηφοφορία που πιστεύουμε πως θα διεξαχθεί, να καταψηφίσετε την επαίσχυντη παραπάνω διάταξη.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Για την ΑΣΠΕ
Μέχρι 50% μειώνονται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και οι δόσεις πληρώνονται με παρακράτηση από τον μισθό.
Το ποσοστό της παρακράτησης για την κάλυψη του δανείου έφτανε στα 6/10 του μισθού. Ομως, μετά τις δραστικές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τα «αρνητικά εκκαθαριστικά μισθοδοσίας», η παρακράτηση θα μειωθεί στα 3/10 του μισθού.
Το ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, και όπως είπε, εντός των ημερών θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα μειωθεί δραστικά -στο μισό- η παρακράτηση από τον μηνιαίο μισθό, ο οποίος μειώθηκε λόγω του ενιαίου μισθολογίου.
Αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού, θα είναι 3/10 του μισθού. Κι αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ίδιο θα ισχύσει και για τα στεγαστικά που έχει χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των οποίων οι δόσεις πληρώνονται με παρακράτηση από τον μισθό.
Στις 180.000 υπολογίζονται τα στεγαστικά δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε δημοσίους υπαλλήλους με συνολικά υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ.
Υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ
Ενώ τα στεγαστικά που έχουν χορηγηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπολογίζονται στις 130.000 με υπόλοιπα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ήδη το ΤΠΔ έχει ανακοινώσει σειρά ρυθμίσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους που περιλαμβάνουν «πάγωμα» των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για 2 χρόνια, πληρωμή της μισής δόσης για 5 χρόνια, και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι τα 85 χρόνια του δανειολήπτη.
Επίσης σε ισχύ βρίσκεται και ρύθμιση ειδικά για όσους βρίσκονται σε καθεστώς συνταξιοδότησης. Στην περίπτωσή τους -και μέχρι να τους καταβληθεί η σύνταξη- «παγώνει» η πληρωμή των δόσεων, στο στεγαστικό, με την προϋπόθεση ότι μόλις ο δικαιούχος εισπράξει τη σύνταξή του θα καταβάλει άμεσα όλο το ποσό των δόσεων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση (δηλαδή δεν επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας).
Οπως σημείωσε χθες στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, όσο και τις τράπεζες και έχει συμφωνηθεί «ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα».
Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά και στόχος είναι να μη μείνει καμιά κατηγορία δανείων αρρύθμιστη.
Σε καθυστέρηση το 50% των... ρυθμισμένων δανείων
Προγράμματα ρυθμίσεων «ανάσα» για δανειολήπτες
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δανειολήπτες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλης Ράπανος, αναφέρει ότι οι τράπεζες τον τελευταίο χρόνο προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις των δανείων.
Αυτό γίνεται κυρίως με την επιμήκυνση της διάρκειας στα στεγαστικά, και με τη μεταφορά οφειλών (από καταναλωτικά, κάρτες στην ίδια τράπεζα) στο στεγαστικό δάνειο, ώστε η συνολική οφειλή να έχει χαμηλότερο επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Επίσης οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει και ειδικά προγράμματα για ανέργους με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και μεγάλη περίοδο χάριτος.
Οι ρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο, καθώς ήδη το 12% των στεγαστικών δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση και το ποσοστό των καθυστερήσεων στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες προσεγγίζει το 30%.
Ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μεγάλα ποσοστά καθυστερήσεων που εμφανίζουν τα ρυθμισμένα δάνεια που φτάνουν στο 50%. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, 3 στα 10 δάνεια που ρυθμίζονται, δεν εξυπηρετούνται από τον πρώτο κιόλας μήνα, και τα 2 στα 10 δάνεια στους επόμενους τρεις μήνες.
Μάλιστα οι τράπεζες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να επιμηκύνουν τη χρονική διάρκεια του δανείου, έχουν παρατείνει το όριο ηλικίας του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου πάνω από τα 80 χρόνια (έως τα 85 έτη στο ΤΠΔ).
Παράδειγμα: Ενας υπάλληλος (υπ. Οικονομικών) ΥΕ με 14 χρόνια υπηρεσίας, με το παλιό μισθολόγιο είχε μηνιαίες αποδοχές 1.946 ευρώ.
Εάν έχει στεγαστικό ύψους 150.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια και επιτόκιο 3,5%, η δόση που πληρώνει είναι 870 ευρώ τον μήνα και εάν το δάνειο είναι 25ετούς διάρκειας, η δόση του είναι 751 ευρώ τον μήνα. Με το νέο μισθολόγιο ο μισθός του μειώνεται στα 1.085 ευρώ. Με τη ρύθμιση, η μηνιαία δόση του στεγαστικού θα μειωθεί στα 325 ευρώ τον μήνα.
Αυτή τη φορά, οπαδοί άφησαν στην είσοδο του ΟΑΚΑ, ενόψει του ματς Παναθηναϊκός-Αρμάνι Μιλάνο για τη φάση του Top-16 της Ευρωλίγκας, μπλουζάκια με σύνθημα κατά της τρόικας.
Οι μαύρες σακούλες βρίσκονταν περιμετρικά του γηπέδου και τα λευκά μπλουζάκια, που μπορούσε να πάρει όποιος ήθελε, ανέγραφαν: "F**k off Troika".
Οι περιπέτειες των ιδιοκτητών ακινήτων δεν έχουν τελειωμό, καθώς μετά τη φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών και το χαράτσι, έρχεται η... αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων.
Το μέτρο περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών (ενοποίηση φόρων στα ακίνητα, φορολογία επιχειρήσεων, αναπροσαρμογή κόστους εκκίνησης κ.α.) που προωθεί η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", υπάρχει σχέδιο για φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια. Σήμερα με το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι αυτό το ποσό, δεν πληρώνουν φόρο.
Αν η νέα κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση της επιτροπής που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20%, αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτης με εισόδημα 5.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να έχει εισοδήματα από άλλες πηγές θα πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ.
Φορολογούμενος με εισόδημα 16.000 ευρώ εκ των οποίων τα 4.000 ευρώ από ενοίκια, πληρώνει σήμερα φόρο 1.420 ευρώ.
Αν ισχύσει όμως η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων θα πληρώνει 1.500 ευρώ. Από αυτά τα 700 ευρώ θα προέρχονται για το εισόδημα των 12.000 ευρώ και τα 800 ευρώ από τον αυτοτελή φόρο για τα ενοίκια που εισέπραξε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô