Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Καταγγέλει ωμή παρέμβαση για το έλλειμμα του 2009

Ο πρώην γ.γ.της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκης “καίει” τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Κοντοπυράκης με συνέντευξή του στη Real News καταγγέλλει οτι "μαγειρεύτηκαν" τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009.

“Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση” λέει ο Κοντοπυράκης και προσθέτει ότι: “Ο Παπακωνσταντίνου ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία και μου ανήγγειλε ότι θα τα αλλάξει.”

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις 7 Οκτωβρίου του 2009.

"Το ίδιο βράδυ και πριν πάω τα στοιχεία, του μίλησα στο τηλέφωνο και του είπα: ‘’Κύριε υπουργέ, η στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει αυτά τα αποτελέσματα που στείλαμε αφού η Eurostat βγάλει το δελτίο Τύπου, στις 21 Οκτωβρτίου του 2009’’. Μου είπε: ‘’Θα το ανακοινώσω εγώ, γιατί πρόκειται να το αλλάξω’’. Όταν το είπε αυτό, ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία ακόμα, δεν τα είχα πάει. Έμεινα άφωνος, διότι δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν υπουργό. Αυτό ήταν ωμή παρέμβαση" υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Μ.Κοντοπυράκης.

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο υπουργός

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου με ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Μ.Κοντοπυράκη ότι έδωσε ψευδή στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και προσπαθεί με την συνέντευξη του στην εφημερίδα να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γ.Παπακωνσταντίνου:

Ο κ. Κοντοπυράκης ως Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας έχει βαρύτατες ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι στις 2 Οκτωβρίου του 2009 διαβίβασε στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εν γνώσει του ψευδή στοιχεία.

Είναι προφανές ότι τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή όσο και στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του, λέγοντας ότι αυτός απλώς διαβίβαζε στοιχεία.

Αποτελεί ευθύνη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε κάθε πολιτισμένη χώρα να συλλέγει και να αποστέλλει δημοσιονομικά στοιχεία, τα οποία αντικατοπτρίζουν την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Τη στιγμή που ο κ. Κοντοπυράκης αποδεχόταν εγγράφως με την αποστολή των στοιχείων προς την ΕΕ, καταρρακώνοντας την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία της χώρας, ότι το έλλειμμα στο τέλος του 2009 θα έκλεινε στο 6%:

- η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ήδη αποτυπωμένο στο στατιστικό δελτίο της ταμειακό έλλειμμα 9% ως τον Αύγουστο

- ο τότε Υπουργός Υγείας είχε ήδη με απάντηση του σε ερώτηση Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή δημοσιοποιήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων 5,5 δισ. ευρώ

- οι Διοικητές των ΟΚΑ είχαν κοινοποιήσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και στον τότε προϊστάμενο του κ. Κοντοπυράκη την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης τους κατά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Για όλα αυτά, ο κ. Κοντοπυράκης δεν ήξερε και δεν άκουσε απολύτως τίποτα. Αντ’ αυτού έχει το θράσος να συνεχίζει να υπερασπίζεται την απόκρυψη των πραγματικών μεγεθών και να λέει στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ερωτηθείς για το έλλειμμα:

- «Το πώς βγαίνει το έλλειμμα, εκτός από κάποιες γενικές αρχές, πραγματικά δεν το ξέρω... Ποτέ δεν ασχολήθηκα παραπάνω. Και ήταν ένα θέμα που επιστημονικά δεν με ενδιέφερε».

- «Τα θέματα αυτά που με απασχολούσαν επειδή μπορούσα να τα δουλέψω ήταν η υπογεννητικότητα».

Ο συγκεκριμένος κύριος έχει εκθέσει την χώρα επανειλημμένα. Το 2007 ανακοίνωσε αναθεώρηση ΑΕΠ 25,6% επικαλούμενος μη καταγεγραμμένες οικονομικές δραστηριότητες μεταξύ άλλων από την πορνεία και τα ναρκωτικά. Φυσικά, η αναθεώρηση αυτή απορρίφθηκε από την ΕΕ, η οποία δέχτηκε αναθεώρηση 9,6%. Όμως, η ζημιά για την αξιοπιστία της χώρας είχε ήδη γίνει.

Σήμερα στο μεγάλο ζήτημα της απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων του ελλείμματος του 2009 προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ενέργειες τις τότε πολιτικής ηγεσίας της χώρας και τις δικές του. Είναι θλιβερή η προσπάθεια να βγάλει από πάνω του τις σαφέστατες ευθύνες, για τις οποίες πρέπει να λογοδοτήσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Όμως υπάρχουν και όρια, τα οποία προφανώς ο κύριος Κοντοπυράκης έχει υπερβεί, όταν χαρακτηρίζει «ωμή παρέμβαση» το αυτονόητο αίτημα του προϊσταμένου του Υπουργού Οικονομικών προς αυτόν όπως και προς κάθε αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα, για την τεκμηρίωση των στοιχείων του ελλείμματος τον Οκτώβριο του 2009. Προφανώς, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο, όταν υπάρχει πρωτοφανής διαφορά των διαβιβασθέντων από τον κ. Κοντοπυράκη στοιχείων με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία μεταξύ άλλων από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη».

Οι μαφίες της διαφθοράς

Εμπειρογνώμονες από διάφορα κράτη - μέλη θα συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, διαφανούς και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την άμεση έλευση στην Ελλάδα Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναπτύσσει η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ.

Εχοντας πλέον εντοπίσει τους τομείς στους οποίους υπάρχει ανεπαρκής πρόοδος στην αντιμετώπιση της μάστιγας της φοροδιαφυγής η Ομάδα Δράσης αναθέτει σε «ράμπο» από τα κράτη-μέλη να αναλάβουν την τεχνική βοήθεια, με δεδομένο ότι η Κομισιόν δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Αποφασίστηκε λοιπόν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα εμπειρογνώμονες από τη Σουηδία και την Ολλανδία θα συμβάλουν στη βελτίωση της είσπραξης οφειλών, ενώ εμπειρογνώμονες από τη Δανία και τη Γαλλία θα στηρίξουν τις προσπάθειες για τη φορολόγηση των μεγάλων φορολογουμένων και τον σχεδιασμό και τη στρατηγική φορολογικών ελέγχων.

Αυτοκριτική και θέμα απολύσεων στο Δημόσιο από Τόμσεν

Επισημαίνοντας ότι όσοι λένε πως η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει πρόοδο πλανώνται οικτρά, ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, προβαίνει και σε αυτοκριτική για το πρώτο Μνημόνιο.

"Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που θα είχα κάνει διαφορετικά, κοιτώντας τα εκ των υστέρων", σημειώνει στο "Βήμα της Κυριακής" ερωτηθείς αν φέρει ευθύνες για τις ανεπάρκειες του πρώτου προγράμματος.

Εντοπίζει ένα από τα λάθη στο γεγονός ότι το πρόγραμμα βασίστηκε υπερβολικά στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να επιμείνουν περισσότερο στη μείωση των δαπανών.

"Παρ' όλα αυτά, είμαι πεπεισμένος ότι ο κύριος λόγος που το πρόγραμμα δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις απώλεσαν τη δυναμική τους το 2011 ύστερα από ένα καλό ξεκίνημα", συμπληρώνει.

Ερωτηθείς αν αποκλείονται οι απολύσεις στο Δημόσιο απάντησε αρνητικά. "Αν υπάρχουν τμήματα του δημόσιου τομέα με υπεράριθμο προσωπικό ή τμήματα τα οποία παράγουν υπηρεσίες που δεν είναι πια αναγκαίες, γιατί θα πρέπει να υποχρεώνεται ο φορολογούμενος να συνεχίσει να πληρώνει υπηρεσίες εργαζομένων που είναι περιττές;", διερωτάται.

"Η δια βίου εγγύηση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα είναι ένας αναχρονισμός. Οι σύγχρονες δυναμικές οικονομίες τις οποίες η Ελλάδα θα χρειαστεί να ανταγωνιστεί δεν διαθέτουν πλέον τέτοιες διασφαλίσεις της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα", υπογραμμίζει.

Υπερασπίζεται ακόμα τις περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας πως η μη προσαρμογή των μισθών είναι ο κύριος λόγος για την υψηλή ανεργία.

"Ελπίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα διευκολύνουν την εκ νέου ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές πετύχουν, δεν θα υπάρξει στο μέλλον ανάγκη παρέμβασης στους μισθούς, όπως η αναστολή του 13ου και του 14ου μισθού που ήταν υπό συζήτηση", επισήμανε.

Ο ήλιος της Ελλάδας θα φωτίσει την Ευρώπη

Έως τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές προετοιμασίες για το πρόγραμμα Ήλιος και νωρίτερα από το 2015 θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ελληνικό ρεύμα στην κεντρική Ευρώπη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ως το τέλος του 2013 θα τεθεί σε λειτουργία η πρώτη εγκατάσταση 300 Megawatt για να καταδειχθεί ότι το σχέδιο λειτουργεί, στην πρώτη φάση θα εγκατασταθούν 1,5 Gigawatt και πριν από το 2015 θα πρέπει να χρησιμοποιείται το πρώτο ελληνικό ρεύμα στη κεντρική Ευρώπη αναφέρει σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό "WirtschaftsWoche" ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αναδεικνύει την ανάγκη μαζί με την δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας να προωθηθεί η ανάπτυξη, με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η ηλιοφάνεια, η οποία στην Ελλάδα είναι κατά περίπου 50% μεγαλύτερη από ό,τι στην Γερμανία.

Σημειώνει ακόμα ότι το ελληνικό ηλιακό ρεύμα θα συμφέρει και τους Γερμανούς διότι θα παράγεται σε σαφώς καλύτερη τιμή και έτσι θα αποδίδει περισσότερα για τους επενδυτές. Διαβεβαιώνει ακόμη ότι στην περίπτωση του "Ήλιος" θα αποφευχθούν κωλυσιεργίες που έχουν να κάνουν με την αδειοδότηση και την ακίνητη περιουσία.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ υπογραμμίζει ακόμη ότι οι Βρυξέλλες προτίθενται να προωθήσουν την επέκταση του δικτύου μεταφοράς με κοινοτικούς πόρους, ενώ εξηγεί ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με τα γερμανικά υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων και διευκρινίζει ότι υπάρχει συζήτηση και με άλλες χώρες. Η Γερμανία ωστόσο παραμένει ο σημαντικότερος εταίρος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για το πρόγραμμα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το δίκτυο επαρκεί πλήρως για την πρώτη φάση και επισημαίνει ότι με νόμο θα απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης για τα σημαντικά σχέδια.

Αναφέρει ακόμη ότι ο επενδυτής δεν χρειάζεται κατόπιν κάτι άλλο, παίρνει από το ελληνικό κράτος την πλήρως εγκεκριμένη περιοχή, η οποία βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και μπορεί να ξεκινήσει αμέσως.

"Κάποιοι στην Ελλάδα λένε ότι πουλάμε τον ήλιο μας στους Γερμανούς. Η απάντησή μου είναι ότι τον κρατάμε και πάντα μπορούμε να πάμε στην παραλία. Και μάλιστα λαμβάνουμε κάτι για αυτό - θέσεις εργασίας, φόρους, ξένες επενδύσεις. Είναι μια καινοτόμα αφετηρία, ένα άγνωστο πεδίο. Αλλά η πολιτική βούληση είναι εδώ, για να εισέλθουμε σε αυτή την άγνωστη γη", σημειώνει ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι το ελληνικό ηλιακό ρεύμα δεν θα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.

Δεν αποκλείει και νέο πακέτο ο Γιούνκερ

Το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, παραδεχόμενος ότι το πρόγραμμα στήριξης της χώρας δεν έδωσε έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης.

«Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έδωσε αρκετή έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης, ήμασταν σκληροί με τη δημοσιονομική εξυγίανση και γι' αυτό είναι φυσιολογικό το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται στον πέμπτο κατά σειρά χρόνο ύφεσης», επεσήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως ανέφερε, αντιτάχθηκε σε όσους είχαν ένα πολιτικό σχέδιο που δεν άφηνε στην Ελλάδα καμία πιθανότητα παρά να φύγει από την Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν απέκλεισε τη χορήγηση και νέου πακέτου στήριξης, ενώ πρέβλεψε ότι στο μέλλον θα προχωρήσει η ιδέα των ευρωομολόγων.

Τέλος, επισήμανε ότι ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί και το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης αντέδρασαν με λαϊκίστικο τρόπο σε ό,τι αφορά τον ελληνικό λαό, και εκτιμά ότι έκανε λάθος που έδειξε τόσο μεγάλη υπομονή με την Ελλάδα, αλλά και με όσους δεν επιδείκνυαν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η ανεργία θα ξεπεράσει το 22% το 2012

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία, με εκτιμήσεις Ινστιτούτου Εργασίας - ΓΣΕΕ να κάνουν λόγο για ανεργία που θα ξεπεράσει το 22% μέσα στο 2012.

Ο αριθμός των ανέργων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να κινηθεί από 1.200.000 έως και 1.300.000.

Η εικόνα, όπως δημοσιεύεται στην "Καθημερινή της Κυριακής", είναι ενδεχομένως χειρότερη και από τη στατιστική της απεικόνιση εάν υπολογιστεί και ένα μεγάλο, συνεχώς διευρυνόμενο, κομμάτι εγκλωβισμένων, αλλά απλήρωτων, εργαζομένων, οι οποίοι θα συνεχίζουν μεν να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά σε συνθήκες υποαπασχόλησης και υποαμοιβής.

Σε αυτό το κομμάτι εντάσσονται 400.000 έως 500.000 μισθωτοί, οι οποίοι παραμένουν σε αναμονή από 1 έως 5 μήνες για την καταβολή των μισθών, καθώς και χιλιάδες άλλοι, που είτε είναι σε επίσχεση είτε σε διαθεσιμότητα κει εξ αυτού του λόγου δεν μπορούν να λύσουν την εργασιακή τους σχέση και να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας λόγω της ταμειακής δυσκολίας των επιχειρήσεων να καταβάλουν αποζημιώσεις.

Η ζοφερή κατάσταση στην αηγορά εργασίας φαίνεται και από τη μεγάλη αύξηση των βιβλιαρίων απορίας.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)