Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Αφιέρωμα: ένα ντοκυμαντέρ για το Βυζάντιο

(Αφιερωμένο εξαιρετικά στο Θανάση Στ.)
«Η κατάρρευση της Αυτοκρατορίας. Το Βυζαντινό Μάθημα»
Αφηγητής και σκηνοθέτης της ταινίας είναι ένας Ρώσος κληρικός ονόματι π.Τύχων και λέγεται ότι είναι πνευματικός του Β. Πούτιν.
Η ταινία έχει ως θέμα τη Βυζαντινή αυτοκρατορία ,και το γεγονός ότι γυρίστηκε από ξένους σημαίνει ότι κάποιοι διαβάζουν την ιστορία μας.

Δείτε το βίντεο

10 λόγοι που το σεξ χαρίζει υγεία

Η αλήθεια είναι ότι οι άνδρες δε χρειάζονται κίνητρο για να κάνουν σεξ - ευχαριστιούνται έτσι κι αλλιώς τη … διαδικασία-. Φαίνεται όμως ότι έχετε ένα λόγο παραπάνω να χαίρεστε το σεξ, αφού όπως όλα δείχνουν κάνει καλό στην υγεία.
Η καλή σεξουαλική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική σωματική, ψυχολογική και συναισθηματική υγεία ενός άνδρα, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Το σεξ μπορεί να επηρεάσει θετικά τα πάντα. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση. Μακροπρόθεσμα μπορεί να σας προστατεύσει από.
καρδιαγγειακά νοσήματα και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Επιπλέον, το σεξ είναι φθηνότερο από τη συνδρομή στο γυμναστήριο και πολύ καλύτερο για τη μέση σας από πολλές ασκήσεις. Με λίγα λόγια το σεξ ίσως είναι ό, τι καλύτερο θα μπορούσε να σας συστήσει ο γιατρός σας.

Ας δούμε όμως τους 10 βασικότερους λόγους, για τους οποίους το σεξ κάνει καλό στην υγεία σας.

10-Καίτε θερμίδες

Μπορεί το σεξ να μην είναι αρκετό για να αποκτήσετε τέλειους μυς και κοιλιακούς, σίγουρα όμως σας βοηθάει να χάσετε θερμίδες. Υπολογίζεται ότι από τη σεξουαλική επαφή μπορείτε να κάψετε από 85 μέχρι 200 θερμίδες μέσα σε 30 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι αφιερώνοντας μισή ώρα την ημέρα στο σεξ, θα μπορούσατε να χάσετε από 4 κιλά και πάνω μέσα σε ένα χρόνο. Και η διαδικασία είναι μάλλον πιο διασκεδαστική από το τρέξιμο ή το διάδρομο.

9– Ανεβαίνει η τεστοστερόνη

Δεν είναι όμως μόνο ότι καίτε θερμίδες. Το σεξ αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να ενισχύσει τα οστά και τους μυς. Η τεστοστερόνη είναι επίσης υπεύθυνη για τη διατήρηση υγιών επιπέδων ενέργειας, την καλή διάθεση, τη γονιμότητα και την ερωτική επιθυμία. Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, γνωστή ως «ανδρόπαυση» ή ανδρική εμμηνόπαυση, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης γενετήσιας ορμής, της κόπωσης και της κατάθλιψης.

8– Το σεξ έχει αντικαρκινική δράση

Η εκσπερμάτωση μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που εκσπερματώνουν σε τακτική βάση έχουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

7– Το σεξ κάνει καλό στην καρδιά

Επειδή το σεξ είναι μια καλή μορφή άσκησης, είναι λογικό να επηρεάζει θετικά την υγεία της καρδιάς σας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Queens δείχνει ότι οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 50%. Το σεξ έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που έχει θετική επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς.

6- Περισσότερο σεξ λιγότερο στρες

Η μειωμένη πίεση του αίματος που μπορεί να προκύψει από το σεξ θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα στρες. Σε πολλές μελέτες έχει παρατηρηθεί μικρότερη αύξηση της πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων μετά από το σεξ. Επιπλέον το σεξ απελευθερώνει ενδορφίνες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από το άγχος. Ποιος δεν θέλει να ξεχάσει μια δύσκολη μέρα στο γραφείο με μια άκρως ερωτική βραδιά;

5 – Πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Ο καθένας αναζητά τρόπους για να έχει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ειδικά σε περιόδους εποχικής γρίπης σαν αυτή που διανύουμε. Αυτό που οι άνδρες δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν είναι ότι η τακτική σεξουαλική επαφή αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, ενός αντισώματος γνωστού για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σεξ 1 ή 2 φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προφύλαξη από το κρύωμα ή τη γρίπη.

4– Το σεξ σας φέρνει πιο κοντά

Ακριβώς πριν από τον οργασμό απελευθερώνεται μια σειρά ενδορφινών και τα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης, που συχνά αποκαλείται η «ορμόνη της αγάπης» είναι πενταπλάσια από το κανονικό τους επίπεδο. Η ωκυτοκίνη έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο αίσθημα γενναιοδωρίας και είναι γνωστό ότι δρα ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην ενίσχυση των δεσμών.

3 – Η ερωτική επαφή ανακουφίζει από τον πόνο

Πέρα από το γεγονός ότι η ερωτική επαφή σας φέρνει πιο κοντά με το σύντροφό σας, η οξυτοκίνη, η σεροτονίνη και άλλες ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη σεξουαλική πράξη μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση από τον πόνο, που συνδέεται με κοινά προβλήματα, όπως η κεφαλαλγία ή η αρθρίτιδα. Την επόμενη φορά που θα υποφέρετε από πόνους στον αυχένα ή από πονοκέφαλο εξαιτίας του στρες, δοκιμάστε να εφαρμόσετε αυτή την διασκεδαστική μέθοδο.

2 – Έχετε πιο ποιοτικό ύπνο

Η οξυτοκίνη μπορεί να είναι κάτι σαν ένα νέο φάρμακο, αν σκεφτεί κανείς ότι η έρευνα έχει δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης, μαζί με τη σεροτονίνη, χημική ουσία που δρα ως αντικαταθλιπτικό και απελευθερώνεται επίσης κατά τη διάρκεια του οργασμού), συμβάλλουν στον βαθύ ύπνο. Και μια ξεκούραστη νύχτα ύπνου έχει συσχετιστεί με μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η μείωση της αρτηριακής πίεσης.

1 - Μακροπρόθεσμη αναπαραγωγική υγεία

Όπως ακριβώς οι άνδρες έχουν ανάγκη από τακτική σωματική άσκηση για να παραμείνουν υγιείς και σε φόρμα, έτσι ακριβώς η … άσκηση στο κρεβάτι είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής στο μέλλον. Η αποχή από το σεξ αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για ατροφία του πέους. Για τις σεξουαλικές επαφές ισχύει ό, τι και για τη γυμναστική: 3 φορές την εβδομάδα είναι η ιδανική συχνότητα για την προφύλαξη από τη στυτική δυσλειτουργία ή άλλα προβλήματα σεξουαλικής υγείας αργότερα στη ζωή σας.

Πέρα από το γεγονός όμως ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη συνολική υγεία και την ευημερία ενός άνδρα, πολλοί άνδρες με παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας και αυτό εντάσσεται στις παρενέργειες αυτών των ασθενειών. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, δεν υπάρχει λόγος να χάνετε τις ελπίδες σας. Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε τη σας σεξουαλική υγεία για να μπορείτε να απολαύσετε όχι μόνο το σεξ αλλά και όλα τα οφέλη για την υγεία σας από το σεξ που αναλύσαμε παραπάνω.

Τυχαίο;;; Δε νομίζω!!!

Υπολογίζεται ότι 1 νέος που τελειώνει σήμερα το σχολείο στα 18,
με το νέο συνταξιοδοτικό θα πάρει σύνταξη στα 88.
Όλο μαζί 11888.
Τυχαίο;;; Δε νομίζω!!!

la voisine qui chante‏

Αυτός είμαι...



Είμαι αυτός που στα 18 μου με πανελλήνιες εξετάσεις επέλεξα και μπήκα σε μία Στρατιωτική Σχολή!
Είμαι αυτός που τελείωσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα!
Είμαι αυτός που βγαίνοντας από την σχολή πήρα πρώτο μισθό 800€ μικτά!
Είμαι αυτός που ανέλαβα να προσέχω στρατιώτες, παιδιά στην ίδια ηλικία με μένα ή και μεγαλύτερους και όπως μου τους χρέωσαν έτσι τους παρέδωσα, χωρίς να.....
ανοίξει ρουθούνι!
Είμαι αυτός που στα 22 μου έριχνα με πυροβόλο, έκανα πτώση με αλεξίπτωτο, έκανα κατάδυση οδηγούσα άρμα, ελικόπτερο, φρεγάτα, τζετ, τζιπ, πυροσβεστικά οχήματα, ειδικά οχήματα και ήμουν υπεύθυνος όχι μόνο για εμένα αλλά και για άλλους!
Είμαι αυτός που κάθε 2-3-4-5-6 χρόνια… «όπου γης και πατρίς»!
Είμαι αυτός που ποτέ δεν σταμάτησε να δουλεύει!
Είμαι αυτός που ΠΟΤΕ δεν ζήτησε αύξηση!
Είμαι αυτός που όταν βγει σε πρόωρη σύνταξη –μπας και προλάβω να ζήσω μερικά φυσιολογικά χρόνια πριν πεθάνω από καρδιά ή καρκίνο και ότι έχει δημιουργηθεί μετά από χρόνια επαφής με τοξικά υλικά – με βρίζεις!
Είμαι αυτός που ήμουν μόνος μου σε μια βραχονησίδα με μόνη ασπίδα την πατρίδα που εσύ ποτέ δεν σκέφτηκες και πάλι με έβριζες!
Είμαι αυτός που όταν έκανες πίσω γιατί δεν είχες το θάρρος πάλι εμένα έβριζες και πάλι σε μένα έριξες το φταίξιμο, γιατί εγώ δεν μπορούσα να μιλήσω αφού δεν ήμουν βλέπεις πολιτικός!
Είμαι αυτός που «τραβάει» 9g και διαλύει μέση, αυχένα και σπονδυλική στήλη, που πέφτει από τα 1200 πόδια και μετά από 800 άλματα δεν έχει γόνατα, που ανεβαίνει 12.000 πόδια για να επισκευάσει το πεπαλαιωμένο ελικόπτερο που του έχουν πει πως πρέπει να πετάει, που έχει χάσει την ακοή του μετά από 500 βολές στο άρμα, μετά από χιλιάδες δοκιμές κινητήρα στα μαχητικά αεροσκάφη, που ανεβαίνει στις κορυφές των βουνών κάτω από αντίξοες συνθήκες για να επισκευάσει το RADAR και τις τηλεπικοινωνίες, που καταδύεται σε ένα κομμάτι σίδερο στα 800 πόδια, που ταξιδεύει με οποιεσδήποτε συνθήκες στο Αιγαίο, που τα χέρια του έχουν καεί από χημικά και καύσιμα γιατί ΕΣΥ δεν προέβλεψες για την ασφάλειά του!
Είμαι αυτός που δεν παίρνει υπερωρίες!
Είμαι αυτός που δεν πληρώνεται τις 4-5-6-7 και τώρα τελευταία και 8-9 υπηρεσίες το μήνα!
Είμαι αυτός που δεν πληρώνεται τις υπηρεσίες του Πάσχα, Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Καθαρής Δευτέρας!
Είμαι αυτός που κατηγορείς για μισθοφόρο επειδή ζητάω να ΜΗΝ μου κόψουν το μισθό και αφού… με κοροϊδεύεις ότι κάνω λειτούργημα με αντιμετωπίζεις σαν δημόσιο υπάλληλο όταν πρόκειται για την ασφάλισή μου!
Είμαι αυτός που αφού πλήρωνε τόσα χρόνια εισφορές, τώρα του λένε πως το ταμείο του δεν έχει λεφτά!
Είμαι αυτός που δεν έχει ωράριο!
Είμαι αυτός που βρίζεις και λες «καραβανά», που μου χρεώνεις ακόμα και την χούντα –κι ας μην είχα γεννηθεί– μετά από 43 χρόνια, που δεν με θέλεις αλλά θα είμαι εκεί όταν με χρειαστείς. Σε αεροδιακομιδές, φωτιές, θεομηνίες, σεισμούς, πλημύρες, ειρηνευτικές αποστολές χωρίς να με ρωτήσεις ή σε πόλεμο!
Είμαι αυτός που μου ζητάς να κάτσω 40 χρόνια σε μία δουλειά που δεν υπάρχει όμοιά της!
Είμαι αυτός που πάντα του έκοβες και δεν με ρώταγες!
Είμαι αυτός που μόνο προσφέρει!
Είμαι αυτός που έχω σκοτωθεί εν ώρα υπηρεσίας κυνηγώντας τον «φίλο» προσπαθώντας να εφαρμόσω αυτά που εσύ έχεις διατάξει αλλά δεν εφαρμόζεις!
Είμαι αυτός που εδώ και χρόνια κοσμείς με επίθετα όπως «καραβανάς», «βολεψάκιας», «κηφήνας» και εγώ ΔΕΝ σου απαντώ!
Είμαι αυτός που όταν κάνει λάθος ΔΕΝ διορθώνεται αλλά σκοτώνεται κόσμος, άρα δεν υπάρχει περιθώριο λάθους!
Είμαι αυτός που στην πλάτη του έχουν παιχτεί τα μεγαλύτερα πολιτικά παιχνίδια!
Είμαι αυτός που στην πλάτη του ξοδεύονται δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς αλλά εγώ εργάζομαι σε συνθήκες σκλάβου και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό!
Είμαι αυτός που διέταξες να βγει στους δρόμους και να σε εφοδιάσει με καύσιμα για να πας διακοπές, γιατί κάποιοι άλλοι διεκδικούσαν τα κεκτημένα. Κι εγώ;
Είμαι αυτός που πληρώνω από την τσέπη μου εργαλεία, καρέκλες, γραφική ύλη, είδη καθαρισμού, για να έχω υποτυπώδες συνθήκες υγιεινής αλλά και ασφάλειας στο χώρο εργασίας!
Είμαι αυτός που πασχίζει τα παιδιά του και η γυναίκα του να έχουν φυσιολογική ζωή με κάθε τρείς και λίγο μετακινήσεων!
Είμαι αυτός που φοράει την σημαία στο μπράτσο , που τη σηκώνει σε μέρη μακρινά, για να μπορείς εσύ να κοιμάσαι ήσυχος , κα απολαμβάνεις τις διακοπές σου, να κάνεις τα μπάνια σου και εσύ την πατάς και της βάζεις φωτιά !
Είμαι αυτός που χθες σε καιρό ειρήνης σκοτώθηκε κάνοντας δοκιμαστική πτήση με ένα Απάτσι!
Είμαι αυτός που εσύ πληρώνεις και γι αυτό σου δίνω τα καλύτερά μου χρόνια, ακόμα και την ίδια μου τη ζωή!
Είμαι μάνα, πατέρας, γιός, κόρη, αδελφός και αδελφή σου !
Αυτός είμαι…!!!
«ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ»

Ότι κι αν λες εσύ…!
Και όλα αυτά γιατί το χρωστάω σ’ αυτούς τους συναδέλφους μου από όλα τα σώματα των Ε.Δ. που χάθηκαν επάνω στο καθήκον και γι αυτούς που φυλάνε και θα συνεχίσουν να φυλάνε Θερμοπύλες ότι κι αν γίνει! Γιατί πρέπει κι εγώ να παλέψω!
Γιατί πρέπει να απαντήσω… κάτι στα παιδιά μου!
Γιατί είμαι κι εγώ εργαζόμενος!
Γιατί ελπίζω… να μην χρειαστεί να δουλέψω ΠΟΤΕ!

http://kostasxan.blogspot.com/2010/10/blog-post_2170.html

ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΟ 2000???

Σύσσωμος ο αθλητικός Τύπος φιλοξενεί τις τελευταίες ημέρες εκτενή αφιερώματα στο νέο μεγάλο ταλέντο του Ελληνικού ποδοσφαίρου, Γιάννη Φετφατζίδη, ένα ταλέντο που όσο και αν σας κάνει εντύπωση, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με την φανέλα του Παναθηναϊκού!
Το «e-soccer.gr» μάλιστα, σας παρουσιάζει φωτογραφίες του «μικρού μάγου» από την εποχή που φορούσε την πράσινη φανέλα. Πιο συγκεκριμένα, ο «Φέτφα», την περίοδο 1999-2000 και σε ηλικία μόλις 9 ετών, ήταν μέλος της ομάδας «junior» του Παναθηναϊκού, έχοντας μάλιστα στο ενεργητικό του και αρκετά γκολ, σε αγώνες 5Χ5, που έδινε η τότε ομάδα των «πράσινων» πιτσιρικάδων. Χαρακτηριστικά, είχε πετύχει από ένα γκολ στις αναμετρήσεις με Ερμή Ζωγράφου (9-3) στις 23/1/2000, με Ολυμπιακό Καλ. (22-5) στις 16/2/2000, καθώς και στο 8-1 επί του Κόσμου Βορείων Προαστίων στις 24/2/2000. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα η πολιτική στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού άλλαξε και απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι πιτσιρικάδες από την ομάδα, με τον «Φέτφα» να επιστρέφει στα Σούρμενα απ’ όπου τον ανακάλυψαν οι Νεντίδης και Ζελενίτσας, φέρνοντας τον δύο χρόνια αργότερα στον Ολυμπιακό.
http://panathinaikospanathinaikospa.blogspot.com/2010/10/2000.html

Μάθε παιδί μου γράμματα...

Μπιτσαξής:Είπα-Ξείπα

Ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση της απασχόλησης των συνταξιούχων

ΘEMA: «Aπασχόληση συνταξιούχων - Aντικατάσταση άρθρου 63 του ν. 2676/1999»

Mε το άρθρο 16 του ν. 3863/2010 «Nέο ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις», που δημοσιεύτηκε στο ΦEK 115/15-72010, τεύχος A', αντικαθίσταται το άρθρο 63 του ν. 2676/1999, με το οποίο είχαν τεθεί περιορισμοί που αφορούσαν στη λήψη σύνταξης στις
περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι φορέων κύριας ασφάλισης του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης αναλάμβαναν εργασία ή αυτοαπασχολούνταν και επεκτείνεται η εφαρμογή του στους συνταξιούχους του Nαυτικού Aπομαχικού Tαμείου (NAT),

Aντικατάσταση άρθρου 63 του ν. 2676/1999 (παρ. 1):

Mε την παρ. 1 του εν λόγω άρθρου αντικαθίσταται το άρθρο 63 του ν. 2676/1999 και πλέον οι τιθέμενοι περιορισμοί αφορούν στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης και του Nαυτικού Aπομαχικού Tαμείου (N.A.T.), ενώ εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου των φορέων αυτών. Eιδικότερα, με το
άρθρο 63 του ν. 2676/1999, όπως αυτό αντικαταστάθηκε, ισχύουν τα παρακάτω:

Α.-Περιορισμοί στη λήψη σύνταξης και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών(παρ. 1,2 και 4).:
Α- Συνταξιούχοι γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν μισθωτή
εργασία(παρ.1):
Για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία, προβλέπεται αναστολή καταβολής της κύριας και επικουρικής σύνταξης, μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας. Mετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή κύριων συντάξεων που αντιστοιχεί σε τριάντα ημερομίσθια
ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, ενώ το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή κυρίων συντάξεων που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Το ημερομισθιο ανειδικευτου εργάτη στις
31/12/2009 ανερχονταν σε 33,03 ευρω και συνεπώς για το 2010 το ποσό της μηναιας ακαθάριστης κυριας ή κυριων συντάξεων που υπερβαινει τα 990,90 ευρω καταβαλλεται μειωμενο κατα 70%.

Oσον αφορά στην επικουρική σύνταξη, δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του ανωτέρω εισοδηματικού κριτηρίου και καταβάλλεται χωρίς περικοπή. Tο ανωτέρω όριο των τριάντα ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη προσαυξάνεται κατά έξι ημερομίσθια για κάθε ανήλικο παιδί ή παιδί που
σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και μέχρι τη συμπλήρωση του 24ού έτους της ηλικίας, καθώς και για ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία παιδί. Για παράδειγμα σε περιπτωση που ο απασχολούμενος συνταξιουχος εχει ενα ανήλικο τέκνο, το ποσό της μηνιαιας ακαθάριστης κυριας ή κυριων συντάξεων που υπερβαινει τα 36 ημερομισθια ανειδικευτου εργάτη, οπως αυτα
εχουν διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβριου του περοηγουμενου ετους ητοι για το 2010 τα 1.189,08 ευρω καταβαλλεται μειωμενο κατα 70%.
Στις περιπτώσεις που προκύπτει περικοπή της κύριας σύνταξης και ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες της μίας κύριες συντάξεις, η περικοπή θα γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης κύριας σύνταξης και εάν δεν επαρκεί, στην αμέσως επόμενη σε ύψος κύρια σύνταξη.Στις περιπτώσεις δικαιούχων κατωτάτων ορίων κύριας σύνταξης, η σύνταξη περιορίζεται στο οργανικό ή στα οργανικά ποσά, για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία, και σε περίπτωση που το ποσό της οργανικής σύνταξης ή των οργανικών συντάξεων υπερβαίνουν το κατά περίπτωση εισοδηματικό όριο, περικόπτεται αναλόγως.

Στους ανωτέρω περιορισμούς υπόκεινται και τα πρόσωπα της παρ. 2 του άρθρον 2 του ν. 3833/2010 (αιρετά όργανα O.T.A., διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης N.Π.Δ.Δ., πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και τα μέλη διοικητικών συμβουλίων κ.λπ.). Eκτός της
αναστολής ή περικοπής της σύνταξης, οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες για τους λοιπούς ασφαλισμένους εισφορές, όπως αυτές προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις των φορέων.
Aντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει και για τους εργοδότες που απασχολούν τους ανωτέρω συνταξιούχους.

Β. Συνταξιούχοι γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αυτοαπασχολούνται (παρ 2):
Για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του Oργανισμού Aσφάλισης Eλευθέρων Eπαγγελματιών (O.A.E.E.) και του Eνιαίου Tαμείου Aνεξάρτητα Aπασχολούμενων (ETAA), προβλέπεται αναστολή καταβολής της κύριας και επικουρικής σύνταξης, μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας. Eκτός της αναστολής της
σύνταξης, οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες για τους λοιπούς ασφαλισμένους εισφορές, όπως αυτές προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις των φορέων Aντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει και για τους εργοδότες που απασχολούν τους ανωτέρω συνταξιούχους,
όπως ισχύει και για τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία.
Mετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα εξήντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά διαμορφώνονται και ισχύουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, περικόπτεται. Oσον αφορά στην επικουρική σύνταξη, και στην περίπτωση αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του ανωτέρω εισοδηματικού κριτηρίου και καταβάλλεται χωρίς περικοπή. Για, την εν λόγω κατηγορία απασχολούμενων συνταξιούχων όσον αφορά στην προσαύξηση του αριθμού των ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη εφόσον υπάρχει ανήλικο ή ανίκανο τέκνο ή τέκνο που σπουδάζει, στον περιορισμό της σύνταξης στο
οργανικό ποσό (σε περίπτωση λήψης κατωτάτου ορίου, καθώς και στον τρόπο περικοπής της σύνταξης σε περίπτωση συρροής συντάξεων, εφαρμόζονται αντιστοίχως τα προβλεπόμενα για τους συνταξιούχους γήρατος που αναλαμβάνουν εργασία. Πέραν της ως άνω περικοπής της σύνταξης, οι συνταξιούχοι γήρατος που αυτοαπασχολούνται, μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους,υποχρεούνται να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις εισφορές προσαυξημένες κατά 50%. Eιδικά για τους συνταξιούχους που θα υπαχθούν στην ασφάλιση του ETAA, καταβάλλονται οι προβλεπόμενες για τους από 1/1/1993 ασφαλισμένους εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη, ενώ δεν καταβάλλεται η προβλεπόμενη από το άρθρο 22 του ν. 2084/1992 συμμετοχή του κράτους, ύψους 10%. Aπό την καταβολή των προσαυξημένων κατά 50% ασφαλιστικών εισφορών εξαιρούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι, λόγω της απασχόλησής τους υπάγονταν σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς ή το Δημόσιο, και οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότησή τους από έναν εκ των ανωτέρω φορέων, συνεχίζουν χωρίς διακοπή για την ίδια απασχόληση, υποχρεωτικά την ασφάλισή τους στον οικείο φορέα ή τομέα ασφάλισης. Για παράδειγμα, ιατρός του E.Σ.Y. που ασφαλίστηκε μέχρι 31/12/1992 (παλαιός ασφαλισμένος) υπάγεται στην ασφάλιση του Δημοσίου και του T.Σ.A.Y. Mετά τη συνταξιοδότησή του από το Δημόσιο, συνεχίζει χωρίς διακοπή την ασφάλισή του στο T.Σ.A.Y., χωρίς να καταβάλλει προσαυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Ομως μετά την ισχύ του αρθρου 10 του ν. 3865/2010(μεταρρυθμιση συνταξιοδοτικου συστηματος του δημοσιου'), οι συνταξιουχοι του δημοσιου που εργάζονται εκτος του ευρυτερου δημοσιου τομεα οπως αυτος εχει οριοθετηθεί με τις διατάξεις του ν.1256/1982 ή αυτοαπασχολουνται, εξαιρουνται απο την παρ. 2 του αρθρου 63 του ν. 2676/1999, οπως ισχύει και ως εκ τουτου η ανωτέρω ρυθμιση δεν τυγχάνει εφαρμογής και επομενως δεν καταβαλλονται οι προσυαξημενες ασφαλιστικές εισφορές. Σε οτι αφορά τον ΟΑΕΕ εαν ο ασφαλισμένος του φορέα διακόψει την ασφάλιση του και συνταξιοδοτηθεί απο τον οργανισμό και στη συνέχεια κανει εναρξη επαγγελματος και ασφαλιαστεί εκ νεου στον Οργανισμο, θα καταβαλλει προσυαξημενες κατα 50% ασφαλιστικές εισφορες ανεξάρτητα εαν η νέα δραστηριότητα ειναι η ιδια η διαφορετική απο εκεινη για την οποία ελαβε συνταξη από τον Οργανισμό (ή απο τα πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ).

Γ-Συνταξιούχοι. αναπηρίας φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία ή
αυτοαπασχολούνται:
Για τους συνταξιούχους αναπηρίας φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας τους, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, προβλέπεται η διακοπή της σύνταξης ή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών. Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις
του ν. 612/1977 καθώς και με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν, θεωρούνται συνταξιούχοι αναπηρίας, παρ' όλο που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος, καθώς η συνταξιοδότησή τους έχει ως αιτία την αναπηρία.
- Aξιοποίηση χρόνου ασφάλισης από τον απασχολούμενο συνταξιούχο.

O χρόνος ασφάλισης του απασχολούμενου συνταξιούχου αξιοποιείται είτε για την προσαύξηση της σύνταξής του είτε για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή της
σύνταξης ή καταβολή προσαυξημένων ή μη ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να απαιτείται πλέον αναστολή της σύνταξης για την προσμέτρηση του χρόνου ασφάλισης. Σε περίπτωση αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης στον φορέα από τον οποίο ο συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη, ο υπολογισμός για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης γίνεται με ποσοστό 1,714% επί των συντάξιμων
αποδοχών, οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25πλάσιο τον ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ή επί των ασφαλιστικών κατηγοριών, για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας ή 300 ημέρες εργασίας. O Oργανισμός ή ο Tομέας στον οποίο ασφαλίστηκε ο συνταξιούχος συμμετέχει στη δαπάνη συνταξιοδότησης και για τον διακανονισμό εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 2 του ν.3232/2004.

-Δήλωση απασχόλησης - Παράλειψη υποβολής της σχετικής δήλωσης:
Oι συνταξιούχοι γήρατος και αναπηρίας που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/1999, όπως αυτό ισχύει, οφείλουν να δηλώσουν την ανάληψη εργασίας ή ότι αυτοαπασχολούνται στον φορέα ή στους φορείς κύριας ασφάλισης από τους οποίους συνταξιοδοτούνται. Στους φορείς επικουρικής
ασφάλισης σχετική δήλωση υποβάλλεται από τους συνταξιούχους γήρατος που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, και από τους συνταξιούχους αναπηρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεδομένου ότι για τους τελευταίους δεν τίθεται όριο ηλικίας για τη διακοπή της σύνταξης. Σε περίπτωση που ο
απασχολούμενος συνταξιούχος δεν δηλώσει την ανάληψη εργασίας ή ότι αυτοαπασχολείται, γίνεται καταλογισμός του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το διάστημα που εργάστηκε ή αυτοαπασχολήθηκε και επιβάλλεται πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας. Tο καταλογιζόμενο αυτό ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από δύο μηνιαίες συντάξεις ακόμη και εάν το διάστημα εργασίας ή απασχόλησης είναι μικρότερο.

-. Eξαιρούμενα πρόσωπα από τη ρύθμιση(παρ. 6).:

Oι διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/1999, όπως ισχύει, δεν έχουν εφαρμογή στους επιζώντες των συζύγων, στους συνταξιούχους του O.Γ.A., στους πολύτεκνους των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, στα πρόσωπα για τα οποία ισχύουν οι διατάξεις των Kαν. (EOK) 1408/71 και 574/72 και των διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας, καθώς και στα πρόσωπα που συνταξιοδοτήθηκαν με το ν. 3185/2003 και μέχρι συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.

--. Καταργούμενες διατάξεις(παρ. 7):
Διατάξεις νόμων που ρυθμίζουν διαφορετικά το θέμα της απασχόλησης συνταξιουχων καταργουνται. Επισημαινουμε οτι οι διατάξεις των καταστατικών των φορέων που προβλέπουν την αναστολή της σύνταξης σε περιπτωση που ο απασχολουμενος συνταξιούχος υπαχθεί εκ νεου στην ασφάλιση του φορέα απο το οποίο συνταξιοδοτειται, καθως και οι διατάξεις της παρ. 14 του αρθρου 8 του ν. 2592/1999, εξακολουθουν να ισχύουν.

-Εναρξη Ισχύος(παρ.2):
Οι ρυθμίσεις του αρθρου 63 του ν. 2676/1999, οπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του αρθρου 16 του ν. 3863/2010, ισχύουν για τους συνταξιούχους που θα ανέλαβαν εργασία ή αυτοαπασχολούνται ή διορίστηκαν σε θέσεις της παρ.2 του αρθρου 2 του ν. 3833/2010 απο 15/7/2010 και εφεξης. Για τους
συνταξιουχους που εχουν ήδη αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχολουνται ή εχουν διοριστεί σε θέσεις της παρ. 2 του αρθρου 2 του ν. 3833/2010 και μέχρι σήμερα δεν καταλαμβανόνταν απο τις ρυθμίσεις του αρθρου 63 του ν. 2676/1999 οπως αυτό ίσχυε μεχρι 14/7/2010, οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται απο
1/1/2013. Για τους συνταξιούχους που εχουν ήδη αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχολούνται και εμπιπτουν στις ρυθμίσεις του αρθρου 63 του ν. 2676/1999, οπως αυτό ίσχυε μεχρι 14/7/2010, εξακολουθεί να εφαρμόζεται το προισχυον καθεστως μέχρι 31/12/2012 και απο 1/1/2013 εφαρμόζεται η παρούσα
ρυθμμιση, καταργούμενης κάθε αλλης αντίθετης διάταξης.

-Επέκταση της ρύθμισης στους συνταξιούχους του δημοσίου(παρ.3).
Μετά την ισχύ του αρθρου 10 του ν. 3865/2010, οι διατάξεις της παρ. 1 του αρθρου 63 του ν. 2676/1999, οπως ισχύουν, εχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους συνταξιουχους του δημοσίου που εργάζονται εκτός του ευρυτερου δημόσιου τομέα οπως αυτό εχει οριοθετηθεί με τις διατάξεις της παρ. 6 του αρθρου 1
του ν. 1256/1982 ή αυτοαπασχολούνται. Ως εκ τουτου η παρ. 2 του αρθρου 63 του ν. 2676/1999, οπώς ισχύει, δεν εχει εφαρμογή στις ανωτέρω περιπτώσεις συνταξιουχων που θα αυτοαπασχοληθούν, οι οποίοι θα καταβάλλουν τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς προσαύξηση. Περισσοτερες οδηγίες
επι του θέματος θα δοθουν απο το Γενικο Λογιστήριο του κράτους.

Εάλω

Kαρότο, αυγό ή καφές ?‏

Μία νεαρή γυναίκα πήγε στη μητέρα της και της μίλησε για τη ζωή της και πως τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για εκείνη. Δεν ήξερε πώς να φτιάξει τα πράγματα και ήθελε να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια, να τα παρατήσει. Είχε κουραστεί να προσπαθεί και να παλεύει. Της φαινόταν πως μόλις λυνόταν ένα πρόβλημα, ένα άλλο νέο προέκυπτε.
Η μητέρα της την πήγε στην κουζίνα. Γέμισε τρία δοχεία με νερό και έβαλε το καθένα σε δυνατή φωτιά. Γρήγορα το νερό στα δοχεία άρχισε να βράζει. Στο πρώτο δοχείο έβαλε καρότα, στο δεύτερο έβαλε αυγά, και στο τελευταίο έβαλε κόκκους καφέ. Τα άφησε λίγο να βράσουν, χωρίς να πει ούτε μια λέξη. Περίπου σε είκοσι λεπτά έκλεισε τα μάτια της κουζίνας. Έβγαλε τα καρότα έξω απʼ το νερό και τα έβαλε σʼένα μπωλ. Έβγαλε τα αυγά έξω και τα έβαλε σʼένα μπολ. Μετά έβγαλε τον καφέ έξω και τον έβαλε σε ένα φλιτζάνι.
Γυρνώντας στην κόρη της την ρώτησε: «πες μου τι βλέπεις». «Καρότα, αυγά και καφέ», της απάντησε η κόρη. Η μητέρα της την έφερε πιο κοντά και της ζήτησε να αγγίξει τα καρότα. Το έκανε και παρατήρησε ότι ήταν μαλακά. Μετά η μητέρα ζήτησε απʼτην κόρη της να πάρει ένα αυγό και να το σπάσει. Αφού έβγαλε τα τσόφλια, παρατήρησε ότι το αυγό ήταν σφιχτό. Στο τέλος, η μητέρα ζήτησε απʼτην κόρη της να πιει μια γουλιά απ/τον καφέ. Η κόρη χαμογέλασε καθώς μύρισε το πλούσιο άρωμά του. Μετά η κόρη ρώτησε: «τι σημαίνουν όλα αυτά μητέρα;».
Η μητέρα της της εξήγησε ότι το καθένα απ/αυτά τα διαφορετικά αντικείμενα είχε αντιμετωπίσει τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή βραστό νερό. Το καθένα όμως αντέδρασε διαφορετικά. Το καρότο αρχικά μπήκε μέσα στο νερό δυνατό και σκληρό. Εντούτοις, εφόσον τοποθετήθηκε στο βραστό νερό, μαλάκωσε και έγινε αδύναμο. Το αυγό ήταν εύθραυστο. Το λεπτό εξωτερικό του περίβλημα είχε προστατέψει το υγρό εσωτερικό του, αλλά μετά την τοποθέτησή του σε βραστό νερό, το εσωτερικό του σκλήρυνε. Όμως οι κόκκοι του καφέ ήταν μοναδικοί. Μετά την τοποθέτησή τους σε βραστό νερό, άλλαξαν το νερό.
«Ποιο απʼ αυτά είσαι εσύ;» ρώτησε την κόρη της. «Όταν η δυσκολία χτυπάει την πόρτα σου, πώς ανταποκρίνεσαι;» Είσαι καρότο, αυγό ή κόκκος καφέ;»
Σκέψου το λίγο: Τι απʼ αυτά είσαι εσύ;
- Είσαι το καρότο που φαίνεται δυνατό, αλλά με τον πόνο και τις δυσκολίες λυγίζεις και μαλακώνεις και χάνεις τη δύναμή σου;
- Είσαι το αυγό που ξεκινάει με μαλακή καρδιά, αλλά αλλάζει με τη θερμότητα; Μήπως είχες «υγρό» πνεύμα, αλλά μετά από έναν θάνατο, έναν χωρισμό, μία οικονομική δυσκολία ή μια άλλη δοκιμασία σκλήρυνες; Μήπως το περίβλημά σου μοιάζει το ίδιο, αλλά μέσα σου έχεις πίκρα και σκληράδα, με σκληρό πνεύμα και σκληρή καρδιά;
- Ή μήπως είσαι σαν τον κόκκο του καφέ; Ο κόκκος στην πραγματικότητα αλλάζει το καυτό νερό, δηλαδή τις ίδιες τις συνθήκες που προκαλούν τον πόνο. Όταν το νερό ζεσταίνεται, απελευθερώνει το άρωμα και τη γεύση του. Εάν είσαι σαν τους κόκκους του καφέ, όταν τα πράγματα δεν είναι στα καλύτερά τους, εσύ γίνεσαι καλύτερος και αλλάζεις την κατάσταση γύρω σου.
Όταν δεν είναι και η καλύτερη στιγμή και οι δοκιμασίες σε συναντούν, ανυψώνεις τον εαυτό σου σε άλλο επίπεδο; Πώς αντιμετωπίζεις τις αντιξοότητες; Είσαι καρότο, αυγό ή κόκκος καφέ; Ελπίζω να έχεις αρκετή ευτυχία για να σε κάνει γλυκό, αρκετές δοκιμασίες για να σε κάνουν δυνατό, αρκετή λύπη για να παραμείνεις ανθρώπινος και αρκετή ελπίδα για να σε κάνει ευτυχισμένο. Οι ευτυχέστεροι των ανθρώπων δεν έχουν απαραιτήτως τα καλύτερα απʼ όλα. Απλώς κάνουν το καλύτερο που μπορούν με αυτά που τους συμβαίνουν στη διαδρομή τους. Το λαμπρότερο μέλλον πάντοτε θα βασίζεται σε ένα ξεχασμένο παρελθόν. Δεν μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή μέχρι νʼ αφήσεις πίσω τις αποτυχίες σου και τους πόνους σου. Όταν γεννήθηκες έκλαιγες και όλοι γύρω σου χαμογελούσαν. Ζήσε τη ζωή σου έτσι ώστε στο τέλος εσύ να είσαι αυτός που θα χαμογελά, όταν όλοι γύρω σου θα κλαίνε

Φάρσα με ατάκες Ξανθόπουλου

Φάρσα σε προποτζίδικο!

Ελλάδα 2010

Διαφημιση κατά του AIDS

Help Greece Now !!!!

Φιλμ 1966 (Γαλλια)

Α' Παγκοσμιος Πολεμος(1915-1918)

Ο Γαλλος στρατηγος Regnaud παρασημοφορει αξιωματικους στο Παναθηναικο Σταδιο

Το εμβατηριο(1947)

Τα παρατσούκλια των κατοίκων κάθε ελληνικής πόλης‏

Δεν ξέρουμε αν έχει τύχει ποτέ να τ' ακούσετε, αλλά οι άνθρωποι που ζουν σεκάθε πόλη δεν ονομάζονται μόνο από την πόλη (π.χ. Θεσσαλονίκη - Θεσσαλονικιός),αλλά έχουν και κάποιες ειδικές ονομασίες ανά πόλη, οι οποίες έχουν βγει για διαφορετικό λόγο σε κάθε μία.
Ορίστε λοιπόν μερικές απ' τις πόλεις:

+ Κως - Μπόχαλοι:
Γιατί στην τοπική διάλεκτο το μπουκάλι το λένε μποχάλι.

+ Ρόδος - Τσαμπίκοι:Λόγω τοπικού ονόματος.

+ Θεσσαλονίκη - Καρντάσια: Καρντάσι είναι ο αδερφός στα τουρκικά. Παλιά επεφτε πολυ κοροϊδεμα από τους Αθηναίους επί του θέματος. Σαλονίκη δε, γνωστή και ως Καρντασούπολη!

+ Έβρος - Γκάτζοι ή Γκάτζολοι:Στο Σουφλί του νομού Έβρου παλαιότερα υπήρχαν πολλά γαϊδούρια, τα οποία τα έλεγαν αλλιώς και γκάτζους. Έτσι οι φαντάροι έβγαλαν κοροϊδευτικά την περιοχή Γκατζολία και έμεινε να φωνάζουν τους κατοίκους Γκάτζολους. Η ιστορική αμαξοστοιχία 604 ΕΒΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ καλείται και Γκάτζος Εξπρές.

+ Πτολεμαΐδα - Καϊλαριώτες: Αυτό συμβαίνει γιατί η Πτολεμαϊδα λέγεται αλλιώς και Καϊλάρια. Επίσης λέγεται και λασποχώρι γιατί παλιά ήταν χωριό όλο λάσπες όταν έβρεχε.

+ Κοζάνη - Σούρδοι: Λέγονται έτσι διότι προσποιούνταν ότι δεν άκουσαν κάτι - κοινώς ποιούσαν τη νήσσαν - όταν φυσικά δεν τους συνέφερε. Και ενώ οι μεν υπόλοιποι Έλληνες τους δέχτηκαν με αυτήν τους τη νοοτροποία, οι δε Εβραίοι δεν κατάφεραν να στεργιώσουν ούτε στιγμή στην περιοχή. Στα βλάχικα σούρδος σημαίνει κουφός /βλάκας.

+ Κέρκυρα - Παγανέλια ή Φρανκολαντσέρηδες:Αυτοί ονομάστηκαν έτσι γιατί παγανέλι στην κερκυραϊκή διάλεκτο σημαίνει περιστέρι και η Κέρκυρα (κυρίως οι πλατείες, αλλα γενικά όλη η πόλη της) είναι γεμάτη περιστέρια. Το φρανκολαντσέρηδες δεν ξέρουμε από που βγαίνει.

+ Ιωάννινα - Παγουράδες:Λέγονται έτσι, γιατί παλιά λέγανε ότι στη λίμνη στα Γιάννενα καθρεπτιζόταν το φεγγάρι και οι Γιαννιώτες έτρεχαν με τα παγούρια για να μαζέψουν και καλά το μαγικό νερό!

+ Λάρισα - Πλατυποδαράδες ή Πλατύποδες ή Τυρόγαλα:Αυτοί λέγονται έτσι λόγω του κάμπου που είναι επίπεδος και δεν βοηθάει στο σχηματισμό καμάρας στο πόδι. Το τυρόγαλα βγαίνει απ' το τοπικό προϊόν.

+ Βόλος - Αυστριακοί:Kυκλοφορούν διάφορες εκδοχές:
* Διότι οι Βολιώτες είναι τσιγκούνηδες - σαν τους Αυστριακούς * Διότι είναι ψυχροί άνθρωποι - σαν τους Αυστριακούς * Διότι είναι μοχθηροί - επί Τουρκοκρατίας, οι Αυστριακοί είχαν χειρότερη φήμη κι απ' τους Τούρκους.
* Διότι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μπήκε στον Παγασητικό ένα αυστριακό
πολεμικό, αν και εχθρικό, οι Βολιώτες το υποδέχθηκαν με μπάντες και αυστριακές σημαίες.
Αυτά τα λένε οι Λαρισαίοι. Οι εξηγήσεις που δίνουν οι ίδιοι οι Βολιώτες είναι:
* Επί Τουρκοκρατίας, η πόλη είχε διάφορα εμπορικά προνόμια, ένα από τα
οποία ήταν και η ύπαρξη αυστριακού προξενείου και η δυνατότητα που είχαν οι
Βολιώτες να εμπορεύονται υπό αυστριακή προστασία.
* Μετά το 1881, που ο Βόλος ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος, η νέα
διοίκηση φορολόγησε βαριά τη Θεσσαλία. Μπήκε ένας ιδιότυπος νέος κεφαλικός
φόρος σε όλους τους «Έλληνες το γένος» (κατά κύριο λόγο εμπόρους), κάτι το
οποίο οδήγησε στους μαγαζάτορες να βάλουν ξένες, αυστριακές σημαίες στα
μαγαζιά τους για να αποφύγουν να φορολογηθούν.
Και υπάρχει και η εκδοχή της Φρικηπαίδειας.
* Ο Βόλος είναι μία πόλη στην κεντρική Ελλάδα. Γνωστή αυστριακή αποικία που
εξελίχθηκε σε αποικία των ΕΛ, μετά την εκδίωξή τους από την αφιλόξενη
προσωρινή τους κατοικία, τη γνωστή υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας.
(Πηγή:
http://www.slang.gr/lemma/show/Austriakoi_5697:Αυστριακοί)

+ Άρτα - Νερατζοκώλιδες:Λόγω του ότι στην Άρτα έχουν πολλά νεράτζια και μεγάλους κ@@ς, άρα έχουν κ@@ς σαν νεράτζια.

+ Πρέβεζα - Σαρδέλες:Διότι λέγεται ότι βάζουν τις σαρδέλες στο κλουβί.

+ Αθήνα - Γκάγκαροι: Γκάγκαρο ήταν το βαρύ ξύλο που ήταν κρεμασμένο με σκοινί πίσω από τις αυλόπορτες, τις οποίες έκλεινε με το βάρος του (gaga στα τούρκικα το ράμφος
- Lady gaga that can't be good for you) Γκάγκαρος λεγόταν επί τουρκοκρατίας
ο Αθηναίος της ανώτερης κοινωνικής τάξης, ο οποίος στην πόρτα του είχε γκάγκαρο.
Σημαίνει σήμερα ο γνήσιος Αθηναίος.

+ Φλώρινα - Απόγονοι της Γιουργίας: Γιατί η γιούργα ήταν η Γεωργία στα φλωρινιώτικα. Ήταν η μεγαλύτερη που**να της Φλώρινας. Απ' τις μεγαλύτερες βρισιές για τους Φλωρινιώτες.

+ Πόντος - Ντουντούμια / Τουρκούλια: Δυστυχώς δεν εχω ιδέα από που βγαίνει αυτό.

+ Λέσβος - Γκαζμάδες: Τη Μυτιλήνη τη λένε Γκασμαδία ή Κασμαδία οι φαντάροι που υπηρετούν εκεί, επειδή η στρατιωτική ζωή εκεί έχει πολύ σκάψιμο, σκάβουν ορύγματα. Επίσης, υπάρχει και ο παλιός μύθος που λέει ότι (σύμφωνα με την στόμα-στόμα παράδοση των φαντάρων) όταν ήταν να φτιαχτεί το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όλοι οι κάτοικοι πήγαν να συνδράμουν κρατώντας από έναν κασμά (και κανένας δεν κρατούσε φτυάρι ή σκαπέτι).

+ Καστοριά - Τσιρουνιάιδες:Δυστυχώς δεν εχω ιδέα από που βγαίνει αυτό.

+ Σέρρες - Ακανέδες: Λόγω του ότι στη πόλη των Σερρών φτιάχνονται ακανέδες (ένα είδος γλυκού σαν λουκούμι).

+ Πάτρα - Μινάρες: Λίγο υποτιμητική λέξη για τους Πατρινούς που σημαίνει μ@@@ς αλλά σε πιο light εκδοχή.

+ Ηράκλειο - Σουμπερίτες ή Καστρινούς: Σουμπερίτες, διότι στην κατοχή ο Σούμπερ είχε την έδρα του στο Hράκλειο και Καστρινούς επειδή το Ηράκλειο ονομαζόταν και Κάστρο.

+ Αγρίνιο - Βλάχοι:Έτσι τους αποκαλούν οι Μεσολογγίτες, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους πολύ διακεκριμένο.

+ Ναύπλιο - Κωλοπλένηδες: Οι Aργίτες τους αποκαλούν έτσι διότι πλένονταν στις τούρκικες τουαλέτες.

+ Άργος - Πρασάδες: Ως αντίποινα οι Aναπλιώτες τους έβγαλαν έτσι, διότι έτρωγαν το πράσο με το οποίο χτυπούσαν το γαϊδούρι τους.

+ Καβάλα - Ψαροκασέλες: Έτσι τους αποκαλούν οι Ξανθιώτες.

+ Αρκαδία - Σκορδάς ή Αβγοζύγης: Σκορδάς λόγω των τοπικών προϊόντων και αβγοζύγης γιατί πρώτοι οι Αρκάδες πουλούσαν αυγά βάσει του μεγέθους τους - των αυγών -.

+ Καλαμάτα - Σωματέμπορες: Δυστυχώς δεν εχω ιδέα από που βγαίνει αυτό.

+ Κόρινθος - Λαΐδες: Γιατί Λαΐδα ήταν μια εταίρα της αρχαιότητας από την Κόρινθο.

+ Κρήτη - Πέτσακες ή Σβούρους: Μάλλον από Ρέθυμνο, Ηράκλειο. Ο ορεσίβιος ή χωρικός που κατεβαίνει στην πόλη με ιμπεριαλιστικές διαθέσεις ως προς γυναίκες, μπάρια κλπ. με τα γνωστά αξεσουάρ (4χ4, μαύρο πουκάμισο κλπ κλπ). Τείνει να αντικαταστήσει και στα Χανιά το «κούργιαλος». Σβούροι είναι οι κάγκουρες στην τοπική διάλεκτο.

+ Τρίκαλα - Κασέρια ή Σακαφλιάδες: Κασέρια λόγω τοπικού τυριού και Σακαφλιάδες λόγω του Σακαφλιά, ο οποίος έζησε την εποχή του Μεσοπολέμου, λίγο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και ήταν ο Δον Ζουάν της εποχής. Ήταν ένας ωραίος άντρας που είχε αναστατώσει την τρικαλινή κοινωνία με τα καμώματά του, ώσπου κάποιοι του στήσανε καρτέρι στα στενά σοκάκια του Βαρουσίου και τον μαχαιρώσανε (εξού και το γνωστό στιχάκι "Στα τρίκαλα στα δυό στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά"). Το σακαφλιάς κατά λέξη σημαίνει ο φίλος της σάρκας.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)