Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Οι 9 εντολές απο το ΔΝΤ

ΠΟΙΕΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ


Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών, επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, περαιτέρω «ενίσχυση» των τεκμηρίων διαβίωσης, θέσπιση νέου φόρου στα αναψυκτικά και τους χυμούς, καθιέρωση «πράσινου φόρου», αλλαγές στους συντελεστές απόσβεσης των επιχειρήσεων με στόχο να αυξηθούν τα φορολογητέα κέρδη, επανένταξη των φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και αλλαγή στους φόρους των ακινήτων, περιλαμβάνει το...
μενού των φόρων για την επόμενη χρονιά.

Για το 2012 πρέπει να ληφθούν μέτρα συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από το σκέλος των εσόδων (περίπου το ένα τρίτο, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο Γ. Παπακωνσταντίνου). Μέχρι τώρα, έχουν προσδιοριστεί μέτρα που μπορούν να εξασφαλίσουν έως 1,2 δισ. ευρώ. Επομένως, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να προσδιορίσει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα πηγές εσόδων ικανές να του αποφέρουν τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον.

Ενώ οι προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή νέων φόρων πέφτουν βροχή, η κυβέρνηση προς το παρόν θέλει να προωθήσει μέτρα που «περνάνε» πιο εύκολα στην κοινή γνώμη. Σε αυτά περιλαμβάνονται το πλάνο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων που ενισχύουν κυρίως τους έχοντες υψηλά εισοδήματα, αλλά και παρεμβάσεις που «διευρύνουν» τη φορολογική βάση. Ετσι:

1.Επανεξετάζεται το σύνολο των φορολογικών εκπτώσεων. Το μέτρο προαναγγέλλει και το ΔΝΤ μέσω της έκθεσης που έδωσε την προηγούμενη Τετάρτη στη δημοσιότητα, ενώ το εξήγγειλε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Μάλιστα, ο εισπρακτικός πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά καθώς, σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην περίοδο 2012-2014 πρέπει να εξασφαλιστεί ποσό που αντιστοιχεί στο 2-4% του ΑΕΠ.

Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη ξεσκονίζουν τη λίστα με τις εκπτώσεις. Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος έχει η εφαρμογή μειωμένου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (2,17 δισ. ευρώ). Ακολουθούν, η εφαρμογή του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας (κάτι που αν κοπεί ή περιοριστεί θα βυθίσει ακόμη περισσότερο την κτηματαγορά), η έκπτωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων, η οποία έχει ήδη ψαλιδιστεί από πέρυσι. Μεγάλο δημοσιονομικό κόστος έχει και η έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης των τριτέκνων.

Περίπου 135 εκατ. ευρώ χάνει το ελληνικό Δημόσιο και από την αδυναμία του να φορολογήσει ως εισόδημα τα κέρδη από τις αγοραπωλησίες μετοχών στο χρηματιστήριο. Επίσης, 87 εκατ. ευρώ χάνονται από την ευνοϊκή φορολόγηση της επιχειρηματικής αμοιβής για τις προσωπικές εταιρείες στις οποίες μετέχουν και ανήλικοι.

2.Το ΔΝΤ, εκτός από το ψαλίδι στις εκπτώσεις των φυσικών προσώπων, προαναγγέλλει περικοπή φοροαπαλλαγών και για τις επιχειρήσεις. Επίσης, προωθείται μείωση των συντελεστών απόσβεσης, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογητέα κέρδη.

3.Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γίνεται λόγος και για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης του κεφαλαίου. Ενα από τα σενάρια, θέλει το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται σχέδιο διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Υπόχρεοι στην καταβολή του ΦΜΑΠ είναι όσοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 120.000, επί συνόλου 4,6 εκατ. ιδιοκτητών.

Ο αριθμός θα γίνει ούτως ή άλλως μεγαλύτερος λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση των εσόδων διατυπώνονται εισηγήσεις είτε να μειωθεί το αφορολόγητο, είτε το ατομικό αφορολόγητο των 400.000 ευρώ να γίνει οικογενειακό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Taxis, περίπου 900.000 Ελληνες εμφανίζονται με ατομική περιουσία από 200 έως 600 χιλιάδες ευρώ με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίοι με το ισχύον πλαίσιο είτε δεν πληρώνουν, είτε καταβάλλουν το πολύ 200 ευρώ.

4.Ζωντανά παραμένουν τα σενάρια για επιβολή και νέων έκτακτων εισφορών στους έχοντες υψηλό εισόδημα αλλά και στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.

Εσοδα που σύμφωνα με τον προγραμματισμό μπορούν να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θέλει να συγκεντρώσει το οικονομικό επιτελείο και από τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Στο σχέδιο δράσης που αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος Απριλίου, αναμένεται να συμπεριληφθούν:

5.Μέτρα για τη νομιμοποίηση των παράνομων σκαφών αναψυχής. Οι ιδιοκτήτες τους -περίπου 2.000 άτομα- θα κληθούν να τα δηλώσουν πληρώνοντας τους φόρους που αναλογούν, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις. Αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ, καθώς για κάθε σκάφος επιβάλλονται φόροι που ξεπερνούν ακόμη και τα τρία εκατ. ευρώ.

6.Εντατικοποίηση των ελέγχων στους επαγγελματίες, οι οποίοι πλέον με την παραμικρή παράβαση χάνουν και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Αν συλληφθούν 15.000 άτομα, το δημόσιο θα συγκεντρώσει περίπου 180 εκατ. ευρώ.

7.Πραγματοποίηση ελέγχων σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, χωρίς όμως να έχουν δηλώσει τους τόκους στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Προς το παρόν, τα σαφώς καθορισμένα μέτρα είναι τα εξής:

*Η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία μέσα στο 2012 θα αποφέρει περίπου 320 εκατ. ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει από τον φετινό Οκτώβριο και προβλέπεται ότι θα αποφέρει μέσα στο 2011 επιπλέον 420 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών προβλέπουν κατακόρυφη μείωση στην κατανάλωση, καθώς η τιμή ενός λίτρου πετρελαίου θέρμανσης θα εκτοξευτεί στα 1,5 ευρώ αν δεν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές.

*Από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά. Είναι άλλος ένας έμμεσος φόρος, ο οποίος προβλέπεται ότι θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση της τιμής δεν θα «βυθίσει» την κατανάλωση.

*Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ πρέπει να μαζευτούν από τη «διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ». Διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ επιτυγχάνεται με την κατάργηση απαλλαγών ή τη μεταφορά προϊόντων από τον συντελεστή του 13% στον συντελεστή του 23%. Μετά τον τελευταίο φορολογικό νόμο (με τον οποίο εντάχθηκαν στον ΦΠΑ σειρά επαγγελμάτων και υπηρεσιών όπως τα ιδιωτικά νοσοκομεία, οι δικηγόροι κ.λπ.) δεν έχουν απομείνει πολλές απαλλαγές στο ελληνικό σύστημα.

Ουσιαστικά, εξαιρούνται του ΦΠΑ μόνο η αγορά πρώτης κατοικίας και οι τραπεζικές εργασίες. Επίσης, ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς έχουν οι κάτοικοι των νησιών (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Θάσος, Βόρειες Σποράδες Σαμοθράκη και Σκύρος) καθώς εκεί οι συντελεστές είναι μειωμένοι κατά 30% (5%, 9% και 16% αντί για 6,5%, 13% και 23% που ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα). Το ενδεχόμενο κατάργησης αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης των νησιών έχει αποτυπωθεί στα κείμενα της τρόικας (και επαναλαμβάνεται και στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ).

Το μειονέκτημα όμως είναι ότι «χτυπάει» ευθέως την τουριστική αγορά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Οσον αφορά τη μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον κανονικό συντελεστή, η κυβέρνηση (διά του αρμόδιου υφυπουργού Δ. Κουσελά) προς το παρόν τη διαψεύδει.

*Για το 2012 έχει εξαγγελθεί και ενίσχυση των τεκμηρίων διαβίωσης με στόχο την περαιτέρω τόνωση των εσόδων με 100 εκατ. ευρώ. Μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου και θα εξεταστούν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού εν' όψει της επόμενης χρονιάς. Π.χ. ήδη εξετάζεται στενότερη σύνδεση του τεκμηρίου των ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες, καθώς σήμερα, ένα διαμέρισμα στην Ηρώδου Αττικού (με τιμή 10.000 ευρώ το τετραγωνικό) και ένα διαμέρισμα σε μια περιοχή με τιμή ζώνης 4.000 ευρώ το τετραγωνικό, έχουν ακριβώς το ίδιο τεκμήριο.

*Μέτρο που έχει ήδη κατονομαστεί είναι η επιβολή «πράσινου φόρου», με στόχο την είσπραξη 150 εκατ. ευρώ το 2012.

*Περίπου 200 εκατ. ευρώ πρέπει να μαζευτούν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, παρασύροντας προς τα πάνω όλους τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων

Βεγγαζη, Τρίπολη .Λίβύη 19 Μαρτιου


Aisha κορη του Moammar


Το κρανος παντως το φοραει

Θεμελίωση 25ετίας στο Δημόσιο

Κλειδί» για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αποτελεί για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο η συμπλήρωση 25ετίας. Αυτή η ευνοϊκή διάταξη επιτρέπει στους δημοσίους υπαλλήλους να «θωρακίσουν» τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ακόμα και αν δεν πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (π.χ. το όριο ηλικίας).


Πώς θα θωρακίσετε την 25ετία στο Δημόσιο

Ουσιαστικά, οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 μπορούν με τη συμπλήρωση της «πολυπόθητης» 25ετίας να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στη συνέχεια, μπορούν να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν την ηλικία συνταξιοδότησης, ασχέτως αν στο ενδιάμεσο επέλθουν νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Πώς θα θωρακίσετε την 25ετία στο Δημόσιο

Στο Δημόσιο η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, αλλά και διάφορων λοιπών προϋποθέσεων που ο νόμος ορίζει, δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να «κλειδώσει» το σχετικό δικαίωμα. Η στιγμή κατά την οποία επέρχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων αυτών αποτελεί τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Ετσι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2010 θεμελίωσαν δικαίωμα και δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Οσοι συμπληρώσουν μέσα στο 2011, θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τα όρια της φετινής χρονιά όποτε και αν συμπληρώσουν την απαιτούμενη ηλικία (και ανεξαρτήτως τι θα ισχύει τη συγκεκριμένη χρονιά).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στον δημόσιο τομέα η θεμελίωση γίνεται αυτοδίκαια. Δεν είναι απαραίτητη καμιά ενέργεια, αίτηση από πλευράς του ασφαλισμένου για να επιτευχθεί. Ούτε βέβαια και είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία να εκδίδει πιστοποιητικό με το οποίο να βεβαιώνεται αυτό το γεγονός.

Με την ψήφιση του Ν. 3865/2010 δημιουργήθηκε ένα κύμα πανικού στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, που έσπευσαν να εκδώσουν σχετική βεβαίωση. Ομως, είναι μια ενέργεια χωρίς αντίκρισμα, η οποία εν πολλοίς προκλήθηκε από πανικό και παραπληροφόρηση.

1 Για ποιους ισχύει η θεμελίωση με 25ετία;

Για την πλειονότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο η θεμελίωση του δικαιώματος επέρχεται με τη συμπλήρωση 25ετίας χρόνου ασφάλισης. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε πως ο χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι άρτιος. Δηλαδή, δεν αρκεί να έχουν συμπληρωθεί 24 έτη 6 μήνες και 1 ημέρα. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν υπολογίζεται πλασματικά ένα εξάμηνο, ο χρόνος της 25ετίας οφείλει να έχει συμπληρωθεί εξ ολοκλήρου.

2 Ποιοι χρόνοι υπολογίζονται στα 25 έτη ασφάλισης;

Για τη συμπλήρωση των απαραίτητων 25 ετών και τη θεμελίωση υπολογίζονται όλοι οι χρόνοι πραγματικής ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα έχουν διανυθεί. Ετσι ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να αθροίσει για την πλήρωση της 25ετίας χρόνο που έχει διανύσει σε φορείς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.), χρόνο που έχει με άλλη σχέση εργασίας στο Δημόσιο (σύμβαση έργου, αορίστου), οι γιατροί την ειδικότητα και το αγροτικό, οι εκπαιδευτικοί την προϋπηρεσία και ούτω καθεξής.

Εκτός, όμως, των χρόνων πραγματικής ασφάλισης μπορούν να αναγνωριστούν για τη συμπλήρωση 25 ετών και άλλοι χρόνοι που προβλέπονται σε αντίστοιχες διατάξεις. Συγκεκριμένα, ο πλασματικός χρόνος των μητέρων, η στρατιωτική θητεία, το προσόν διορισμού, ο χρόνος σπουδών, κενά ανεργίας κ.λπ.

Ολοι αυτοί οι χρόνοι μπορούν επικουρικά να βοηθήσουν έναν ασφαλισμένο του Δημοσίου να κλειδώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το σχετικό δικαίωμα.

Ας σημειώσουμε πως ο χρόνος στρατιωτικής θητείας μπορεί, εφόσον αναγνωριστεί, να οδηγήσει σε θεμελίωση με τα όρια που ίσχυαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, εάν με αυτήν την πράξη ο ασφαλισμένος συμπληρώνει 25 έτη πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Επιπλέον από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς και ο χρόνος της σχολής των νοσηλευτριών-μαιών, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να υπολογιστεί, θεμελιωτικά προσμετράται κανονικά.

Τέλος, και οι δύο γονείς εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τον πλασματικό χρόνο των παιδιών: ένα έτος για το πρώτο παιδί και από 2 έτη για το δεύτερο και τρίτο τέκνο, όπως φαίνεται από τις σχετικές ρυθμίσεις που προωθούνται.

Περιπτώσεις για θητεία και προϋπηρεσία

1 Δημόσιος υπάλληλος διορίστηκε στο υπουργείο Πολιτισμού το 1992. Μέχρι τότε είχε εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα με συνολικά ένσημα 3.250. Εχει και 24 μήνες στρατιωτική θητεία. Εχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης; Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος, παρά το γεγονός ότι έχει χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο μόνο 18 έτη, έχει θεμελιώσει δικαίωμα, αφού προσμετράται και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας του αλλά και του ιδιωτικού τομέα γι’ αυτόν τον σκοπό. Θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 58 ετών με συνολικά 35 έτη ασφάλισης ή με 37 χωρίς όριο ηλικίας.

2 Εργαζόμενος σε δήμο από το 1986 με σύμβαση, μονιμοποιήθηκε το 1998. Δεν έχει προηγούμενο χρόνο ασφάλισης και υπηρετεί σε θέση Διοικητικού. Εχει υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του για 12 μήνες και επιθυμεί να εξακριβώσει πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες των δημοτικών υπαλλήλων που ασφαλίζονται στα Βαρέα. Επομένως θα πρέπει να εξακριβωθεί κατά πόσον έχει θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα, ώστε να λάβει σύνταξη με τα γενικά όρια.

Πράγματι, η σχέση εργασίας που είχε όλη αυτήν την περίοδο από το 1986 έως το 1998 δεν επηρεάζει τον ασφαλιστικό βίο του, και αφού μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 είχε άνω των 25 ετών ασφάλισης μπορεί να φύγει με 35ετία σε ηλικία 58 ετών.

Οι παγίδες στην πρόωρη συνταξιοδότηση

Με διαφορετικό τρόπο γίνεται η μείωση στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, που ανοίγουν... πρόωρα την πόρτα εξόδου. Το ποσοστό της μείωσης διαμορφώνεται είτε στο 4,5% είτε στο 6%, καθώς είναι σε άμεση συνάρτηση με την ημερομηνία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Επομένως οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, πριν καταφύγουν στη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης και να υπολογίσουν όλες τις παραμέτρους. Τη μικρότερη μείωση έχουν όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 και οι οποίοι δεν απειλούνται από τις νέες ρυθμίσεις ακόμα και αν παραμείνουν στην εργασία τους.


Οι παγίδες στην πρόωρη συνταξιοδότηση

Συγκεκριμένα με βάση τη νομοθεσία του δημοσίου τομέα όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 25ετία μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη (πρόωρα).

Ουσιαστικά πρόωρη συνταξιοδότηση θεωρείται η δυνατότητα που παρέχεται στον υπάλληλο για καταβολή της σύνταξής του πέντε χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.

Στην περίπτωση αυτή ο δημόσιος υπάλληλος θα πάρει το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης με το ανάλογο όμως "πέναλτι".

Ειδικότερα το ποσοστό της μείωσης της σύνταξης:

  • Είναι 4,5% για κάθε έτος που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του κανονικού ορίου ηλικίας (ή αλλιώς 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται) για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
  • Είναι 6% για κάθε έτος που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του κανονικού ορίου ηλικίας (ή αλλιώς 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται) για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.

Σημειώνεται πως στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης η μείωση αφορά τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί στον δημόσιο τομέα.

Το ποσό του ΙΚΑ ή των άλλων Ταμείων καταβάλλεται κανονικά, αφού ο χρόνος έναρξης της καταβολής είναι μετά το 55ο έτος της ηλικίας.

Παραδείγματα για το πότε συμφέρει η πρόωρη έξοδος

Το "Εθνος - Συντάξεις" παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά παραδείγματα για το "πέναλτι" στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που αποχωρούν πρόωρα.

Ερώτηση: Ασφαλισμένος στο Δημόσιο με 28 έτη ασφάλισης και 61 ετών σήμερα καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης. Θα φύγει με πλήρη ή με μειωμένη και πώς θα υπολογιστεί το ποσό της σύνταξής του;

Απάντηση: Ο εν λόγω ασφαλισμένος θα συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη αφού δεν έχει συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης ώστε να φύγει με πλήρη. Επειδή έχει συμπληρώσει 25 έτη πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2011 το ποσό της μείωσης θα είναι συνολικά 18% (4,5% ανά έτος).

Ερώτηση: Γυναίκα δημοτικός υπάλληλος με 14 έτη ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα και 13 στο Δημόσιο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί. Δεν ανήκει στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και είναι 55 ετών. Επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί. Πώς θα υπολογιστεί η σύνταξή της;

Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο για να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη. Το ποσό της σύνταξής της θα υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Για τη συμμετοχή του ΙΚΑ δεν θα έχει μείωση, ενώ το ποσό του Δημοσίου θα μειωθεί κατά 22,5% (4,5% κατά έτος πριν από το 60ό). Το ποσό της σύνταξης θα υπολογιστεί με τις ασφαλιστικές κλάσεις του ΙΚΑ και θα προστεθούν 13/35τα.

Ερώτηση: Ασφαλισμένη στο Δημόσιο, άγαμη, έχει φέτος 24 έτη ασφάλισης. Αναγνωρίζει άλλα 2 και έχοντας συμπληρώσει το 56ο έτος επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη. Πώς θα υπολογιστεί το ποσό της σύνταξης;

Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης εντός του 2011. Επομένως το κατώτατο όριο για να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη είναι το 56ο και η μείωση θα υπολογιστεί από το 61ο. Τα ποσό της μείωσης θα φτάσει το 30% (6% για κάθε έτος πριν το 61ο) αφού η 25ετία συμπληρώθηκε εντός του 2011. Το ποσό της σύνταξης θα υπολογιστεί για 26/35τα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)