Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Έγινε ταινία η ... κόντρα Γερμανίας- Ελλάδας

Ενας πολύ ευρωπαϊκός χωρισμός” είναι ο τίτλος σατιρικής ταινίας μικρού μήκους βρετανού σκηνοθέτη.Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Le Soir, πρόκειται για μια αλληγορική και αστεία ταινία, του νέου Βρετανού σκηνοθέτη, Bob Denham, όπου κεντρικοί ήρωες είναι ένα ζευγάρι Έλληνα με μία Γερμανίδα.
Η υπόθεση: Η Γερμανίδα σύζυγος βρίσκει ένα βουνό απλήρωτων λογαριασμών του Έλληνα συζύγου, ο οποίος είναι πολυέξοδος και αργόσχολος, ενώ εκείνη είναι εργατική και οικονόμα. «Πρέπει να περιμένω να παραβιάσεις εσύ πρώτη τους κανόνες, ή θα με αφήσεις να συνεχίσω έτσι;» ρωτάει ο Έλληνας σύζυγος τη Γερμανίδα γυναίκα του. «Για κάθε νέο πρόβλημα, επινοείς νέους κανόνες!» την κατηγορεί. Αλλά όταν η Ισπανίδα γειτόνισσά του τον ρωτάει αν αγαπάει ακόμη την ξανθιά γυναίκα του, ο Έλληνας απαντάει: «Έχουμε κοινό μέλλον».
O Βρετανός σκηνοθέτης της ταινίας αποφάσισε να κάνει μικρές παιδαγωγικές ταινίες, με θέμα τα οικονομικά προβλήματα και πώς επηρεάζουν τη ζωή μας.

"Κλειδί" το νέο κούρεμα

Οι τροικανοί έφυγαν για να ξανάρθουν σε μία εβδομάδα. Κλείδωσαν τα μέτρα αλλά παραμένει "αγκάθι" το χρέος.
Αναχωρούν απο την Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας για να ξαναέρθουν σε περίπου μία εβδομάδα. Ωστόσο θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια και θα υπάρχουν συνομιλίες και τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες στην Ουάσινγκτον, το ζήτημα των μέτρων έχει ουσιαστικά κλείσει, αλλά υπάρχει πραγματικά ένας εμφύλιος μεταξύ των τροικανών για το τί μέλλει γενέσθαι για την Ελλάδα μετά την έκθεση και την καταβολή της δόσης.
Οι δανειστές μας πιέζουν ασφυκτικά για τα μέτρα, αλλά στην ουσία δεν ξέρουν τι θα γίνει μετά, μιας το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο, ακόμα και με τη λήψη όλων αυτών των μέτρων. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επιθυμεί τη σταδιακή απεμπλοκή του από τα δρώμενα της Ελλάδας, ενώ και οι Ευρωπαίοι πονοκεφαλιάζουν για το ποιές θα είναι εκείνες οι αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής ώστε να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Σχέδιο καθαρό και σαφές για την Ελλάδα δεν υπάρχει και κλειδί σε όλα αυτά είναι το καινούργιο κούρεμα που φαίνεται πως είναι αναπόφευκτο. Αυτό που πρέπει να εξεταστεί τώρα είναι το πώς θα γίνει αυτό ωστε στην έκθεση να αποτυπώνεται η βιωσιμότητά του.
Σε όλο αυτό το κλίμα έρχονται και οι παρεμβάσεις από τον Λευκό Οίκο, με τους αμερικανούς να διαμηνύουν στους Ευρωπαίους οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα να είναι προγραμματισμένες και όχι όπως μέχρι τώρα "πάμε και βλέπουμε".

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2996 δολάρια, από το επίπεδο των 1,2942 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,29880 δολάρια.
Θετικά επηρέασαν το ευρώ οι δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Erkki Liikanen ο οποίος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων που πρόσφατα εξήγγειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, θα καλύψει ολόκληρη την ευρωζώνη στην περίπτωση που αυτό καταστεί απαραίτητο. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πρόοδο του σχεδίου ενοποίησης της τραπεζικής εποπτείας. Όπως ανέφερε η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επεξεργάζεται τους νέους κανόνες θα παρουσιάσει την πρόταση της το αργότερο εντός των προσεχών δύο εβδομάδων. Εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα διαθέτουν ισχυρότερη κεφαλαιακή θωράκιση.
Πάντως, από την αρχή της εβδομάδας το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου κατά περίπου 0,5% καθώς εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Ισπανία για την υποβολή επίσημου αιτήματος υπαγωγής της χώρας στο Μηχανισμό βοήθειας.
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος οι συναλλαγές 12 εκατ. ευρώ στο σύνολό τους αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 20,26 από 20,38% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,59% να διαμορφωθεί στο 18,67 από 19,26% χθες.
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν μικρή περαιτέρω πτώση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,71%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,59%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,45% από 0,46% χθες, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,22% από 0,23% χθες, ενώ στο μήνα σταθεροποιήθηκε στο 0,11%.

Ριζοσπαστικες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

Το σχέδιο προβλέπει μείωση στο 30% του ανώτατου συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενιαίο φόρο 30% στους επαγγελματίες και 30% συνολική φορολόγηση των επιχειρήσεων

«Κληρώνει στο 30» για τις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος καθώς το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει μείωση στο 30% του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους, επιβολή ενιαίου φόρου 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις και μάλιστα από το πρώτο ευρώ και περιορισμό στο 30% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.
Με τις επικείμενες αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές, το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται ελαφρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, ενώ βάζει στο στόχαστρο των φορολογικών επιβαρύνσεων τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Δίνοντας το στίγμα της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, πηγή του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για ξήλωμα του ισχύοντος συστήματος με βασικούς στόχους: την εξασφάλιση πρόσθετων και μόνιμου χαρακτήρα εσόδων, το χτύπημα της φοροδιαφυγής., τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και τη μείωση των συντελεστών για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους σταδιακά στα 8.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα, ο περιορισμός των κλιμακίων σε 4 από 8 με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή προς τα κάτω των φορολογικών συντελεστών. Επίσης θα υπάρξει κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα του 2013 και αντικατάστασή τους από έκπτωση συγκεκριμένων δαπανών από το εισόδημα.
Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή", το ΥΠΟΙΚ εξετάζει νέο σχέδιο που προβλέπει τα εξής:
* Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, με συντελεστή 30%. Με τις αλλαγές οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται σημαντικά.
* Ανώνυμες εταιρίες και ΕΠΕ. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% και στην περίπτωση διανομής μερίσματος με έναν επιπλέον φόρο 25%. Ωστόσο, εξαιτίας αυτής της επιβαρυντικής πολιτικής, αρκετές επιχειρήσεις δημιούργησαν θυγατρικές στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα σε χώρες με πολύ χαμηλούς συντελεστές για να μειώσουν την φορολογική επιβάρυνση.
Με τις αλλαγές που προωθούνται εξετάζεται ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 15% και ακόμα 15% εφόσον γίνεται διανομή μερίσματος. Δεν αποκλείεται ο φόρος να ανέλθει στο 30% και να καταργηθεί ο φόρος κατά τη διανομή μερίσματος.
* Ομόρρυθμες επιχειρήσεις και ετερρόρυθμες επιχειρήσεις. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 25%, ενώ το ποσό που λαμβάνουν οι μέτοχοι φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας του εισοδήματος. Με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση , ο συντελεστής θα ανέλθει στο 30% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση τόσο της επιχείρησης όσο και των μετόχων.
* Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία κα κατά την πώληση των προϊόντων.
Με το νέο σχέδιο θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες. Αυτό σημαίνει ότι 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο με βάση συντελεστή 30% επί του συνολικού γεωργικού εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή, όλοι οι αγρότες θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος, ενώ μέχρι σήμερα οι περισσότεροι απαλλάσσονται από την φορολογία, λόγω του ότι τα τεκμαρτά ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος που προκύπτουν από το αντικειμενικό σύστημα που εφαρμόζει το ΥΠΟΙΚ είναι συνήθως χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 5.000 ευρώ.

Μειώθηκε το έλλειμμα του κράτους

Στα 12,482 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2012, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 1,412 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο καταγράφουν σαφή βελτίωση αφού ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 15,214 δισ. ευρώ και για το πρωτογενές έλλειμμα 4,202 δισ. ευρώ.
Βελτιωμένο το έλλειμμα
Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του οκταμήνου του προηγούμενου έτους κατά 6,190 δισ. ευρώ 4,511 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 33,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ενώ τον Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για πρώτη φορά σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 733 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33,103 δισ. ευρώ  παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου (35,158 δισ. ευρώ) κατά 2,055 δισ. ευρώ. Παρουσιάζονται ωστόσο αυξημένα κατά 1,6% σε σχέση με το οκτάμηνο του 2011. Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30,640 δισ. ευρώ  παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 1,479 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (32,119 δισ. ευρώ).
Το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι παρά την υστέρηση που παρατηρείται στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος, η απόκλιση από τον στόχο έχει περιορισθεί καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Υστέρηση σε εισπράξεις από φόρους συναλλαγών
Επίσης, υστέρηση  παρατηρείται στις εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης όπως και στις εισπράξεις από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τμήμα της  ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους του οκταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.
Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων  διαμορφώθηκαν σε 2,463 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,039 δισ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους του οκταμήνου κατά 576 εκατ. ευρώ οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία ενώ εκτιμάται ότι σημαντικό μέρος των εσόδων αυτών θα εισπραχθεί τους επόμενους μήνες
Μειωμένες οι δαπάνες
Η εξέλιξη αυτή προήλθε τόσο από τον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2,542 δισ. ευρώ, όσο και από τη  μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έναντι του στόχου κατά 2,244 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (2,276 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (232 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (84 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).
Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11,070 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου (11,012 δισ. ευρώ) κατά 58 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Αύγουστο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 5,657 δισ. ευρώ ή 11,0%.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών όλες σχεδόν οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 9,3% (ή 3,170 δισ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη περιορισμού των κρατικών δαπανών.
Επίσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά και τον Ιούλιο, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 14,7% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα (τον Ιούλιο -17,4%).

Το Πεντάγωνο παροπλίζει πλοία και αποσύρει αεροσκάφη

Το ποσό των 517 εκατ.ευρώ φιλοδοξεί να εξοικονομήσει συνολικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κλείνοντας 55 στρατόπεδα, βάζοντας λουκέτο σε 15 κέντρα νεοσυλλέκτων, αποσύροντας σταδιακά 47 αεροσκάφη τύπου A7 Corsair και παροπλίζοντας 11 πολεμικά πλοία!
Παραλλήλως, με απόφαση που έλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος έπειτα από συνεννόηση με την στρατιωτική ηγεσία ακυρώνονται εντελώς εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 104 εκατ. ευρώ και εξοικονομούνται ακόμη 333 εκατ. ευρώ από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία ή μειώνεται το τελικό τίμημα ή μειώνεται δραστικά η ποσότητα της παραγγελίας (οι μειώσεις από το μαχαίρι στα εξοπλιστικά προγράμματα περιλαμβάνονται στο συνολικό ποσό της μείωσης κατά 517 εκατ.ευρώ.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:
1) Οι συνολικές περικοπές, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2009 έχουν φτάσει τα 2 δις ευρώ.
2) Το τελευταίο (πακέτο περικοπών) που έγινε πριν από λίγες ημέρες, οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπάνης 517 εκατομμυρίων ευρώ.
3) Στο (πακέτο εξοικονόμησης πόρων) των 517 εκ ευρώ περιλαμβάνονται:
 α) Περικοπές λειτουργικών δαπανών ύψους 80 εκ ευρώ. Πρόκειται για τις εξής περικοπές μεταξύ των άλλων:
Μείωση των στρατοπέδων κατά 55 στρατόπεδα, τα οποία είτε παύουν να λειτουργούν οριστικά, είτε παραχωρούνται έναντι ενοικίου στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για να χρησιμοποιηθούν για κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών. Αυτά που παραχωρούνται στο Δημόσιο πρόκειται να αξιοποιηθούν από τον αρμόδιο φορέα για να υπάρξουν νέα έσοδα για το κράτος.
Δραστική μείωση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων σε όλη τη χώρα. Προβλέπεται η κατάργηση 15 κέντρων Νεοσυλλέκτων.
Μείωση των εισακτέων στις Ανώτατες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 30%. Η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα επόμενα 40 χρόνια.
Μείωση του αριθμού των Ανωτέρων και Ανωτάτων Αξιωματικών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δραστική εξοικονόμηση δαπανών από την απόσυρση 47 παλαιών αεροσκαφών τύπου A7 Corsair. Η μείωση αυτή δεν γίνεται αυθαίρετα, αλλά απορρέει από τη «Νέα Δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» στην οποία έχουν καταλήξει οι ηγεσίες των στρατιωτικών επιτελείων.
Δραστική εξοικονόμηση δαπανών στο Πολεμικό Ναυτικό από την απόσυρση 11 παλαιών πλοίων. Η απόσυρση αυτή εντάσσεται και παρακολουθεί την λογική της «Νέας Δομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Κούρεμα και σε εξοπλιστικά προγράμματα
- Ακυρώνονται εντελώς εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 104 εκ ευρώ και εξοικονομούνται οι δαπάνες αυτές.
- Εξοικονομούνται άλλα 333 εκ ευρώ από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία ή μειώνεται το τελικό τίμημα ή μειώνεται δραστικά η ποσότητα της παραγγελίας.
Τα στελέχη του Πενταγώνου επισημαίνουν ότι όλες αυτές οι μειώσεις έχουν γίνει από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να συνδυάζεται η εξοικονόμηση πόρων με την διατήρηση σε πολύ υψηλό επίπεδο της αποτρεπτικής ικανότητας και του αξιόμαχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Και προφανώς, με την δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, ο κ. Παναγιωτόπουλος προσπαθεί να αποκρούσει τις πιέσεις του οικονομικού επιτελείου για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας και συμπίεση των κονδυλίων για τις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου -σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών- να μην οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές μισθών και συντάξεων από αυτές που έχουν ήδη αποφασιστεί...

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ κοντά στο Αίγιο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 18:30 την Παρασκευή, με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αιγίου, στον Κορινθιακό Κόλπο.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πάτρα, το Αίγιο, τη Ναύπακτο, καθώς και σε άλλες -παραλιακές κυρίως- περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας.

Ούτε που το συζητάει το Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το ενδεχόμενο να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής απορρίπτει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση για το θέμα αυτό ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι έπειτα από πολλές δεκάδες χρόνια, το θέμα των αποζημιώσεων έχει χάσει το νόημά του», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στην καθιερωμένη κυβερνητική ενημέρωση. «Για εμάς, δεν τίθεται το θέμα αυτό και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν γνωρίζω για καμία σχετική συζήτηση, καμία επαφή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για το θέμα», υπογράμμισε, σημειώνοντας:
«Η Γερμανία έχει αναλάβει την ευθύνη για το παρελθόν της. Το κάναμε πάντα στη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών και αποδείξαμε με διάφορους τρόπους ότι λαμβάνουμε το παρελθόν αυτό σοβαρά υπόψη μας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι :«Το ίδιο ισχύει και για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Πιθανή πτώση της κυβερνητικής τρόικας: Στην Ουάσιγκτον εκτιμούν επίσης, ότι η τρι-κομματική κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά, έχει λίγους μόνο μήνες ''ζωή'' και ομιλούν γιά νέα ''εθνική κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών''.

  Χειροτερεύει η κατάσταση, θέμα μηνών η πτώση της τρι-κομματικής κυβέρνησης Αρνητική αναμένεται να είναι η έκθεση της ''Τρόϊκας'' γιά την Ελλάδα
Wall Street Journal: ''H έκθεση των ελεγκτών της τρόϊκας θα αναφέρει πόσο μεγάλο είναι το χρηματοδοτικό έλλειμμα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με τους Ευρωπαίους να σημειώνουν πως η «τρύπα» είναι πάρα πολύ μεγάλη για να την κλείσει η ελληνική κυβέρνηση μόνη, όπως προτείνει... ΜΗ βιώσιμο τοχρέος''.

Σωστό το δημοσίευμα του Reuters για ''καθυστέρηση'' υποβολής της έκθεσης, που θα γίνει μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Λογικά, αν η έκθεση ήταν θετική δεν υπήρχε λόγος να καθυστερήσει ένα μήνα, εξαιτίας...
εκλογών στις ΗΠΑ. 
 
Το Reuters επικαλείται αξιωματούχους και διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μιλώντας στο πρακτορείο υποστήριξαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν πιθανό «σοκ» στην παγκόσμια οικονομία πριν τις αμερικανικές εκλογές.

 «Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει τίποτα σε μακροοικονομική κλίμακα που θα μπορούσε να ταράξει την παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοεμβρίου», ανάφερε αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο. 

Αρκετές πηγές από τη Γερμανία αναφέρουν ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον ξεκαθάρισαν σε αναρίθμητες συζητήσεις με τους ομολόγους τους στη Γερμανία και την Ευρώπη ότι θα προτιμούσαν να μην προκύψουν εκπλήξεις μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Η εμμονή της κυβέρνησης Ομπάμα γιά καθυστέρηση υποβολής της έκθεσης γιά την Ελλάδα, πιστοποιεί το αρνητικό της περιεχόμενο.

Στην Ουάσιγκτον εκτιμούν επίσης, ότι η τρι-κομματική κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά, έχει λίγους μόνο μήνες ''ζωή'' και ομιλούν γιά νέα ''εθνική κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών''.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)