Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Απογραφή και ψαλιδισμα αποδοχών των συνταξιούχων

Σε ηλεκτρονική απογραφή όλων των συνταξιούχων των ασφαλιστικών ταμείων προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση υλοποιεί το μέτρο της καταχώρισης των συνταξιούχων σε κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να περιορίσει τις απώλειες από συντάξεις που χορηγούνται σε... πεθαμένους και που στερούν τεράστια έσοδα από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η ηλεκτρονική μηχανογράφηση, σύμφωνα με τους στόχους του υπουργού Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Ετσι, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν μία ολοκληρωμένη και ασφαλή εικόνα για τον ακριβή και τον πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων.
Η ηλεκτρονική μηχανογράφηση, σύμφωνα με τους στόχους του υπουργού Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Ετσι, όλα τα ασφαλιστικά
Η ηλεκτρονική μηχανογράφηση, σύμφωνα με τους στόχους του υπουργού Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Ετσι, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν μία ολοκληρωμένη και ασφαλή εικόνα για τον ακριβή και τον πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το 80% έχει «περαστεί» στην κεντρική βάση δεδομένων και έως τις 30 του επόμενου μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η απογραφή και του υπόλοιπου 20%. Τα στοιχεία που καταχωρίζονται είναι ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, ο αριθμός μητρώου του ασφαλισμένου και η διεύθυνση κατοικίας. Επίσης καταγράφονται και οι τελευταίες πέντε συντάξεις (μηνιαίως) που εισπράττουν.Ταυτόχρονα, λένε πηγές, με τους ελέγχους θα γίνεται παρέμβαση του Εισαγγελέα σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται απάτη με σκοπό την παράνομη είσπραξη σύνταξης.

Ολα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μεταξύ τους ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένα, και φυσικά θα έχουν πρόσβαση και στον κεντρικό υπολογιστή. Δίνεται με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα της διασταύρωσης των στοιχείων και ο εντοπισμός των παράνομων συνταξιούχων. Ανεπίσημες εκτιμήσεις θέλουν γύρω στους 100.000 πεθαμένους να εισπράττουν συντάξεις...

Aπογραφή... συνταξιούχων

Δηλαδή, αν κι έχουν αποδημήσει, εντούτοις οι συγγενείς τους δεν το έχουν δηλώσει με αποτέλεσμα να καρπώνονται αυτά τα χρήματα. Στοιχείο το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει τεράστια απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόχειρες εκτιμήσεις θέλουν η «τρύπα» αυτή να ανέρχεται σε 600 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, πρόσφατα ο Ρ. Σπυρόπουλος είχε κάνει γνωστό ότι γύρω στους 8.500 συνταξιούχους του ΙΚΑ είναι υπεραιωνόβιοι. Με ηλικίες άνω των 105 ετών. Οι περιπτώσεις αυτές ήδη διερευνώνται μία προς μία προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως βρίσκονται εν ζωή και αν νομίμως τους καταβάλλεται η σύνταξη.

Εξετάζονται οι διευθύνσεις κατοικίας τους, αλλά και ποιοι παραλαμβάνουν αυτές τις συντάξεις. Μάλιστα, σε περίπτωση που εντοπιστούν παρανομίες θα αναζητηθούν ευθύνες και για τα πρόσωπα που εισπράττουν αυτά τα ποσά. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πηγές απώλειας εσόδων για το ασφαλιστικό ταμείο και τόσο η διοίκησή του όσο και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι αποφασισμένοι να κλείσουν τη... μαύρη τρύπα.

Σκέψεις του υπουργείου Εργασίας
Δύο σενάρια για καλύτερο αποτέλεσμα

Στις σκέψεις επίσης των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη είναι η επέκταση του συστήματος απογραφής και διασύνδεσής του και με άλλες κρατικές υπηρεσίες με σκοπό την επιτυχέστερη διασταύρωση των στοιχείων.

Επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο της αποστολής απογραφικών δελτίων στους συνταξιούχους. Με αυτά θα βεβαιώνουν ότι βρίσκονται εν ζωή και μάλιστα είτε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα είτε στον δήμο θα επικυρώνουν το γνήσιο της υπογραφής τους. Βέβαια, αυτή η διαδικασία ενδεχομένως να συναντήσει κάποια εμπόδια. Οπως, για παράδειγμα, η δυνατότητα της συμπλήρωσης του δελτίου από υπερηλίκους.

Αλλο ένα σενάριο που μελετά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι η διασύνδεση του κεντρικού συστήματος με τις δημοτικές αρχές. Εκεί βρίσκονται τα μητρώα των δημοτών και καταγράφονται οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι κλπ. Με τον τρόπο αυτό θα αναπτυχθεί άλλος ένας τρόπος διασταύρωσης των στοιχείων των συνταξιούχων. Θα είναι ευκολότερος και ακόμη αποτελεσματικότερος ο εντοπισμός των «μαϊμού» συνταξιούχων.

Ρ. Σπυρόπουλος
Μαύρη τρύπα οι πλασματικές αναπηρικές συντάξεις

Απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία εντοπίζεται και με τις «μαϊμού» αναπηρικές συντάξεις. Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε κάνει γνωστό πως η Ελλάδα έρχεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. ως προς τον αριθμό των αναπηρικών συντάξεων. Σε νομούς της Ελλάδας αυτές φτάνουν ακόμη και στο 25%. Οταν στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στη Νότια Γαλλία δεν ξεπερνούν το 10 με 12%.

Σε έρευνα
Η εντολή που έχει δοθεί από το υπουργείο είναι να διερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας των επιτροπών του ΙΚΑ που εγκρίνουν τις αναπηρικές συντάξεις. Θεωρείται τουλάχιστον παράλογο το γεγονός της καταβολής τόσου μεγάλου αριθμού συντάξεων σε αναπήρους. Με απλά λόγια, η ηγεσία του υπουργείου και η διοίκηση του ΙΚΑ εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων είναι πλασματικό.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει άλλη μία διαρροή εσόδων, τα οποία είναι αναγκαία για την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων και κατ’ επέκταση της ορθής λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του ΙΚΑ θα είναι σε θέση τον Οκτώβριο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό και να προχωρήσουν στην αλλαγή της λειτουργίας του μηχανισμού των επιτροπών.

Aιμορραγεί η Αεροπορία Στρατού

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)