Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Οδηγός συνταξιοδότησης από το Δημόσιο

Τρεις παράμετροι καθορίζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο: Πρώτον, η ημερομηνία διορισμού, δεύτερον, το έτος που οι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έτη υπηρεσίας (30 έτη, 25 έτη ή 20ετία για ειδικότερες προϋποθέσεις) και, τρίτον, από το αν έχουν ή όχι προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα.
Η ημερομηνία διορισμού έχει σημασία για να καθοριστεί επακριβώς ο χρόνος υπηρεσίας στο Δημόσιο. Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις υπάλληλοι που ήταν στο Δημόσιο...
πριν από το 1983 με ασφάλισης ΙΚΑ  και μονιμοποιήθηκαν μετά δεν έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις με όσους είχαν ημερομηνία διορισμού πριν από το 1983.
Για λόγους δικαιοσύνης όμως όσοι έχουν ημερομηνία διορισμού μετά το 1983 αλλά χρόνο ασφάλισής τους πριν από το 1983 στα συντάξιμα χρόνια του Δημοσίου για να θεμελιώσουν την 25ετία νωρίτερα.
Από την ημερομηνία διορισμού, καθορίζεται και το έτος που συμπληρώνεται η 25ετία. Όσοι διορίστηκαν πριν από το 1983 συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις που ισχύουν το έτος που συμπληρώθηκε η 25ετία και κατοχυρώνουν σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας 32,5 έως 35 έτη.
Όσοι διορίστηκαν μετά το 1983 και έχουν 25ετία έως το 2010 κατοχυρώνουν σύνταξη με 35ετία αλλά αφού κλείσουν και το 58ο έτος ενώ βγαίνουν και με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας.
Προσοχή: Όσοι έχουν διοριστεί πριν από το 1983 και πριν από μπουν στο Δημόσιο είχαν ασφαλιστεί σε άλλο Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ το 1980 και Δημόσιο το 1982 ή ΤΕΒΕ το 1978 και Δημόσιο το 1981) δεν μπορούν να συνυπολογίζουν στην 35ετία για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας την ασφάλιση σε άλλα Ταμεία. Το διάστημα αυτό θα υπολογιστεί με διαδοχική ασφάλιση και αφού πρώτα συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο. Η 35ετία δηλαδή θα πρέπει να είναι «ατόφια» στο Δημόσιο για έξοδο, χωρίς όριο ηλικίας όσων έχουν ημερομηνία πρόσληψης μέχρι 31/12/1982.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από τον Ελεύθερο Τύπο:
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Φρένο σε «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις θέλει η τρόικα

Τον περιορισμό όλων των συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο έτος της ηλικίας ζητά η Τρόικα και εξετάζει η κυβέρνηση. H ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις μόνο σε όσες περιπτώσεις παρεκκλίνουν του γενικού κανόνα, δεν δικαιολογούνται και κυρίως δεν αφορούν ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Με την διαπίστωση, πάντως, πως μόλις το 21% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (16% των ανδρών και 30% των γυναικών)...
συνταξιοδοτείται στην κανονική ηλικία, το ΚΕΠΕ στην έκθεσή του προετοιμάζει το έδαφος για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στις ομάδες ασφαλισμένων που «γλύτωσαν» με τις προηγούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.
Στο στόχαστρο της τρόικας έχουν ήδη μπει μια σειρά ειδικών κατηγοριών, που κάνοντας χρήση της δυνατότητας να «κατοχυρώσουν» δικαίωμα έως το 2010 ή το 2012, περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Να σημειωθεί εδώ, ότι η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος επέρχεται όταν ο ασφαλισμένος πληροί σωρευτικά τόσο την προϋπόθεση συμπλήρωσης του απαιτούμενου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, όσο και αυτήν της πραγματοποίησης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης. Η κατοχύρωση αφορά στην δυνατότητα των ασφαλισμένων να «κλειδώσουν τη συνταξιοδότηση» έχοντας συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. Θα βγουν όμως στη σύνταξη, όταν συμπληρώσουν και το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι διαβεβαιώσεις αφορούν στην προστασία όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Άλλωστε, έχει διαπιστωθεί από τις προηγούμενες παρεμβάσεις ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν έχει τα άμεσα και επιθυμητά αποτελέσματα σε σχέση με τα έσοδα των ταμείων. Οι πιέσεις όμως της τρόικας για ενιαίους όρους συνταξιοδότησης επαναφέρουν στο προσκήνιο σκέψεις και για παραμετρικές παρεμβάσεις, προκειμένου να κλείσει οριστικά η πόρτα της εξόδου πριν από το 62 έτος ηλικίας.

Η μελέτη του ΚΕΠΕ

Σύμφωνα με την μελέτη του ΚΕΠΕ, η πλειονότητα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ βρίσκει διέξοδο προς τη συνταξιοδότηση μέσω εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Αναφέρεται δε, σε αυτούς που συνταξιοδοτούνται με το καθεστώς των ΒΑΕ, επισημαίνοντας ότι είναι σχεδόν το 1/3 των συνταξιούχων και στους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης που είναι περίπου το 16%. Συνολικά, οι δύο αυτές κατηγορίες προσεγγίζουν σύμφωνα με το Κέντρο, τους μισούς συνταξιούχους «γεγονός αρκετά παράξενο για μία μη βιομηχανική χώρα». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το ΚΕΠΕ και στην περίπτωση των ένστολων στο Δημόσιο, (που αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των συνταξιούχων) και οι οποίοι όπως αναφέρεται στην έκθεση, συνεχίζουν να αποστρατεύονται στην ηλικία των 53 ετών, αλλά και στους αιρετούς, που δικαιούνται σύνταξη με μόλις δύο εκλογικές θητείες.

Στην κόψη του ξυραφιού πάνω από 40 περιπτώσεις
Δυνατότητα να λάβουν σύνταξη πριν από τα 62, έχοντας «κλειδώσει» συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, έχουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς περίπου 250.000 ασφαλισμένοι. Αυτοί, κάνουν χρήση 40 και πλέον διατάξεων, μέσω των οποίων «κατοχυρώνουν» δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το 2012 και περιμένουν έως ότου συμπληρώσουν και το απαιτούμενο όριο ηλικίας, που είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Ειδικά για τις μητέρες απαιτείται ταυτόχρονα με τα έτη ασφάλισης να υπάρχει και ανηλικότητα του τέκνου.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν κυρίως γυναίκες με ανήλικα τέκνα, στο Δημόσιο, ασφαλισμένους με βαρέα και ανθυγιεινά στο ΙΚΑ, αλλά και άνδρες – γυναίκες ασφαλισμένους στα ταμεία των ΔΕΚΟ-Τραπεζών.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το δικαίωμα αφορά σε πρόωρη – μειωμένη σύνταξη, η οποία υπολογίζεται με -4,5% για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από την συμπλήρωση του 60ου έτους ηλικίας, εάν κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2010 και με -6% για κάθε χρόνο, εάν το δικαίωμα κλείδωσε από το 2011 και μετά.

Ας δούμε κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Α) Γυναίκες στο Δημόσιο
Οσες συμπλήρωσαν 25 έτη ασφάλισης από το 2010 έως το 2012. Όσες κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2010 μπορούν να αποχωρήσουν όταν συμπληρώσουν τα 55 (μειωμένη) ή τα 60 (πλήρη). Αυτές που κλείδωσαν το δικαίωμα το 2011, θα περιμένουν μέχρι να συμπληρώσουν τα 56 ή τα 61, ενώ για αυτές που κατοχύρωσαν το 2012, η μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται όταν συμπληρωθεί το 58ο έτος ηλικίας και η πλήρης το 63ο.

Αυτές που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2010, παίρνουν πλήρη σύνταξη, με τη συμπλήρωση 35ετίας, στα 58. Εάν την 25ετία την έχουν συμπληρώσει το 2011, τότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ετών με 36 χρόνια ασφάλισης, ενώ εάν η συμπλήρωση της 25ετίας έγινε το 2012, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 59 ετών με 37 χρόνια ασφάλισης.

Β) Άνδρες στο Δημόσιο

Άνδρες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2011, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όταν συμπληρώσουν τα 56 με μειωμένη σύνταξη και τα 61 με πλήρη. Εάν τα 25 έτη ασφάλισης τα συμπλήρωσαν το 2012, η μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται όταν φθάσουν τα 58 και η πλήρης στα 63.

Άνδρες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία, όταν συμπληρώσουν το 58ο έτος της ηλικίας τους. Εάν τα 25 έτη τα συμπλήρωσαν το 2011, αποχωρούν με 36 έτη ασφάλισης στα 58, ενώ εάν η συμπλήρωση της 25ετίας έγινε το 2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 59 ετών με 37ετία.

Γ) Βαρέα και Ανθυγιεινά
Γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης (ένσημα) εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα, το 2010, μπορούν να λάβουν σύνταξη πλήρη με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους. Εάν η συμπλήρωση των ενσήμων έγινε το 2011, συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη όταν συμπληρώσουν το 56ο έτος, ενώ εάν η συμπλήρωση έγινε το 2012, μπορούν να λάβουν σύνταξη πλήρη με τη συμπλήρωση του 57ου έτους.

Αντίστοιχα, άνδρες στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα το 2010, μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 53 ετών με μειωμένη σύνταξη και σε ηλικία 55 ετών με πλήρη. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν και τουλάχιστον 1.000 βαρέα ένσημα την τελευταία 13ετία. Άνδρες στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα το 2011, αποχωρούν σε ηλικία 53 ετών και 9 μηνών με μειωμένη σύνταξη και σε ηλικία 55 ετών και 9 μηνών με πλήρη. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 1.000 βαρέα ένσημα την τελευταία 13ετία.

Άνδρες στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα το 2012. Αποχωρούν σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών με πλήρη ή σε ηλικία 54 ετών και 6 μηνών με μειωμένη σύνταξη. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν και τουλάχιστον 1.000 βαρέα ένσημα την τελευταία 13ετία.

Δ) Μητέρες ανηλίκων
Πολλές και διαφορετικές είναι οι ρυθμίσεις που ισχύουν για μητέρες τόσο στο Δημόσιο, όσο και στο ΙΚΑ και τα λεγόμενα «ειδικά ταμεία» των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών.

Στο Δημόσιο, μητέρες που το 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 25ετία μπορούν να πάρουν σύνταξη όταν συμπληρώσουν τα 50 έτη. Εάν είχαν ανήλικο και συμπλήρωσαν 25ετία το 2011, μπορούν να βγουν στη σύνταξης τα 52. Εάν η ανηλικότητα και η συμπλήρωση της 25ετίας ίσχυε το 2012, τότε η πλήρης σύνταξη δίνεται στα 55. Δίνεται επίσης η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων.

Σε ΙΚΑ ΔΕΚΟ, Τράπεζες μητέρες - ασφαλισμένους που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 5.500 ημέρες ασφάλισης, παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 55 και μειωμένη στα 50. Μητέρες που το 2011 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 5.500 ημέρες ασφάλισης, μπορούν να λάβουν σύνταξη στα 52 μειωμένη και στα 57 πλήρη. Μητέρες που το 2012 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 5.500 ημέρες ασφάλισης, μπορούν να δουν την πόρτα εξόδου στα 60 με πλήρη και στα 55 με μειωμένη.

Μητέρες ανηλίκων, που ασφαλίστηκαν στα ειδικά ταμεία πριν το 1983. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 17,5 ως 24,5 έτη ασφάλισης ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στο 50ο έτος.

Ε) Άλλες διατάξεις

Υπάρχουν τέλος και μια σειρά από άλλες διατάξεις, που αφορούν ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, το ΕΤΑΑ και τα ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, για άνδρες ή γυναίκες.

Για παράδειγμα, γυναίκες με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2011, παίρνουν σύνταξη με την συμπλήρωση των 58, εφόσον έχουν 10.800 ένσημα. Εάν τα 10.500 τα συμπλήρωσαν το 2012, η σύνταξη καταβάλλεται στα 59, εφόσον έχουν συμπληρωθεί 11.100 ένσημα.

Εάν οι ασφαλισμένες είχαν το 2010 συμπληρωμένα 10.000 ένσημα, μπορούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη στα 55 και πλήρη στα 57. Εάν τα ένσημα συμπληρώθηκαν το 2011, η απαιτούμενη ηλικία είναι τα 58 και τα τελικά ένσημα 10.400.Οι ασφαλισμένες με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2012, μπορούν να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών μειωμένη και σε ηλικία 58 ετών και 6 μηνών πλήρη με 10.800 ένσημα.

Άνδρες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2010 μπορούν να λάβουν σύνταξη με 10.500 ένσημα σε ηλικία 58 ετών. Εάν τα 10.500 συμπληρώθηκαν το 2011, η απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 58 και τα ένσημα που χρειάζονται 10.800. Εάν τα 10.500 ένσημα συμπληρώθηκαν το 2012, σύνταξη μπορούν να λάβουν σε ηλικία 59 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει 11.100 ένσημα.

Συντάξεις: Ποιες γυναίκες μπορούν να πάρουν πρόωρη σύνταξη


Περιθώρια και ανοιχτά παράθυρα για έξοδο στη σύνταξη με ευνοϊκές προϋποθέσεις και κυρίως με χαμηλά όρια ηλικίας μπορούν να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενες γυναίκες, στον ιδιωτικό τομέα αλλά κυρίως στο Δημόσιο τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Ενόψει των αλλαγών μάλιστα που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό οι ρυθμίσεις και οι διατάξεις που βγάζουν σύνταξη και από τα 50 ακόμη είναι περιζήτητες για χιλιάδες εργαζόμενες που θέλουν να προλάβουν τις ανατροπές.


Οι διατάξεις αυτές αφορούν περίπου μισό εκατομμύριο γυναίκες που έχουν ασφαλιστεί πριν το 1993, και έχουν κατοχυρώσει ή μπορούν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται στο κάθε ταμείο ώστε να κλειδώσουν σύνταξη με τα όρια ηλικίας που ισχύουν ως το 2012. Για τις γυναίκες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 1993, καθώς και για όσες δεν συμπληρώνουν το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται ως το 2012, οι διατάξεις είναι αυστηρότερες. Για την κατηγορία αυτή τα περιθώρια είναι ελάχιστα για σύνταξη πριν από τα 62.

Ωστόσο υπάρχουν και εδώ περιπτώσεις και παράθυρα για έξοδο με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τις παλιές μέχρι το 1992 ασφαλισμένες. Για παράδειγμα μια γυναίκα που είχε διακεκομμένη ασφάλιση –ακόμη και με 1 ένσημο- πριν το 1993, αναγνωρίζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ως παλιά ασφαλισμένη έστω και αν η συνεχόμενη ασφάλισή της ξεκινά μετά το 1993.

Μητέρες με πρώτη ασφάλιση πριν το 1993

Οσες συμπλήρωσαν τις 5.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι το 2010 έχοντας και ανήλικο παιδί συνταξιοδοτούνται με μειωμένη στα 50 και πλήρη στα 55. Αν οι 5.500 ημέρες συμπληρώθηκαν το 2011 (και υπήρχε ανήλικο) τότε συνταξιοδοτούνται στα 52 μειωμένη και στα 57 για πλήρη σύνταξη, ενώ αν οι 5.500 ημέρες με ανήλικο συντρέχουν το 2012, συνταξιοδοτούνται στα 55 και 60 αντίστοιχα. Από το 2013 η διάταξη καταργείται, και οι ασφαλισμένες βγαίνουν με μειωμένη στα 62 και πλήρη στα 67. Συμφέρουν οι αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου ώστε να συμπληρωθούν οι 5.500 ημέρες μέχρι το 2012.

ΙΚΑ/Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης:

Παίρνουν σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείνουν το 55ο έτος για μειωμένη και το 60ο έτος για πλήρη. Οσες είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2010 και είχαν τις προϋποθέσεις για μειωμένη σύνταξη δηλαδή 4.500 ημέρες με 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία, κατοχύρωσαν ταυτόχρονα και δικαίωμα για πλήρη σύνταξη στα 60.

Από το 2011 οι προϋποθέσεις για μειωμένη και για πλήρη σύνταξη δεν συνδέονται, και έτσι μια ασφαλισμένη που συμπληρώνει το 2012 το 55ο έτος της ηλικίας της μπορεί να βγει μόνο με μειωμένη σύνταξη με όριο ηλικίας το 57ο έτος εφόσον στην ηλικία αυτή (57) έχει τις 4.500 ημέρες ασφάλισης και 100 ανά έτος την προηγούμενη πενταετία.

Για πλήρη σύνταξη, οι ασφαλισμένες συνταξιοδοτούνται από το 2011 με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείνουν το 60ο έτος. Ετσι μια γυναίκα που έγινε 60 ετών το 2011 θα πάρει σύνταξη αφού κλείσει το 61ο έτος, ενώ μια άλλη που έκλεισε το 60ο έτος το 2012 θα συνταξιοδοτηθεί στα 62.

Αν όμως το 60ο έτος συμπληρωθεί το 2013, τότε η πλήρης σύνταξη δίνεται στα 67. Εναλλακτικά μπορούν να πάρουν μειωμένη αν έχουν όμως 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση.

Οσες είχαν κλείσει το 55ο το 2010 και πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μειωμένη (100/έτος την τελευταία 5ετία) βγαίνουν με πλήρη στα 60, εφόσον έχουν τουλάχιστον 4.500 ένσημα, ακόμη και αν συμπληρώνουν την ηλικία αυτή μετά το 2013 που το όριο για πλήρη σύνταξη είναι 67.

ΙΚΑ/Σύνταξη για γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης

Οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας δικαιούνται σύνταξη με τα όρια ηλικίας που ισχύουν όταν συμπληρώνουν τις 10.000 ημέρες ασφάλισης. Κατά τη συνταξιοδότηση θα πρέπει να έχουν επιπλέον από 400 έως και 2.000 ημέρες ασφάλισης. Για μειωμένη σύνταξη, απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 100 ημερών ασφάλισης, κάθε έτος, την αμέσως προηγούμενη πενταετία πριν το έτος υποβολής της αίτησης για σύνταξη.

Για παράδειγμα: Ασφαλισμένη που συμπλήρωσε τις 10.000 ημέρες ασφάλισης ως το 2010 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 55 (μειωμένη). Ασφαλισμένη που συμπληρώνει τις 10.000 ημέρες το 2012 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μόλις γίνει 56 ετών και 6 μηνών με μειωμένη σύνταξη και 58 και 6 μήνες με πλήρη. Θα πρέπει όμως να έχει συνολικά 10.800 ημέρες και για μειωμένη 100 ημέρες κάθε έτος για την τελευταία πενταετία πριν από το έτος συνταξιοδότησης.

Τα ευνοϊκά όρια ηλικίας σε ΔΕΚΟ-τράπεζες

Οι ασφαλισμένες πριν το 1983 έχουν ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης, ανά ταμείο εφόσον συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις μητέρων. Οσες ασφαλίστηκαν πριν το 1983 στα ταμεία της Εθνικής τράπεζας, την πρώην ΑΤΕ και του ΟΤΕ βγαίνουν με ανήλικο παιδί στα 50 και στα 52 ακόμη και μετά το 2013 που τα όρια ηλικίας είναι στα 67 για πλήρη σύνταξη.

Τα έτη ασφάλισης από 22 ½ που ήταν ως το 2012, αυξάνονται σταδιακά στα 25 ως το 2017. Η διάταξη αυτή εξυπηρετεί όλες τις παλιές ασφαλισμένες που προέρχονται από τα εν λόγω ταμεία, καθώς όταν είχαν ανήλικο παιδί, είχαν συμπληρώσει και τον απαιτούμενο χρόνο και τώρα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανά πάσα στιγμή με απώτατο όριο εξόδου το …52ο έτος της ηλικίας τους.

Το ίδιο καθεστώς αλλά ακόμη και με 20 έτη ασφάλισης, ισχύει για όσες ασφαλίστηκαν στα ταμεία της Τράπεζας Ελλάδος, της ΔΕΗ, της πρώην Ιονικής τράπεζας, της πρώην Εργασίας, Πίστεως και ΕΤΒΑ.

Για τις ασφαλισμένες μεταξύ 1983-1992 απαιτούνται 25 έτη για σύνταξη με ανήλικο παιδί, σε ηλικίες από 50 (μειωμένη) ως 55 ετών (πλήρη) ανάλογα με το έτος (2010-2012) που συμπληρώνουν την 25ετία έχοντας και ανήλικο παιδί.

Αν δεν έχουν ανήλικο τότε συνταξιοδοτούνται με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν συμπληρώνουν το 55ο έτος της ηλικίας τους για μειωμένη και το 60ο για πλήρη. Ετσι, οι γυναίκες που είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους ως το 2010 με 25ετία, συνταξιοδοτούνται στα 60 για πλήρη σύνταξη. Οσες έκλεισαν τα 55 το 2011 ή το 2012 συνταξιοδοτούνται μόνο με μειωμένη στα 56, ή στα 57, αντίστοιχα. Για πλήρη σύνταξη θα συνταξιοδοτηθούν στα 61 αν συμπλήρωσαν το 60ο έτος το 2011, και στα 62 αν συμπλήρωσαν το 60ο το 2012. Στα 67 αν συμπληρώνουν το 60ο έτος μετά το 2013.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)