Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Φόβος για κρατική «άλωση» στα στρατιωτικά νοσοκομεία

Ανησυχία στους κύκλους των εν ενεργεία και των απόστρατων αξιωματικών έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της προθέσεως των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Αμύνης να εντάξουν στο σύστημα εφημεριών των κρατικών νοσοκομείων και τα στρατιωτικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που μπορεί να ανακύψουν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή η κινητικότητα των γιατρών.

Η ανησυχία των στρατιωτικών είναι ότι το μέτρο αυτό μπορεί να ξεπεράσει το προβλεπόμενο δεκαπενθήμερο και να διαιωνιστεί, δημιουργώντας ακόμη μία δυσλειτουργία στην περίθαλψή τους. Επισημαίνουν ότι οι ίδιοι πληρώνουν, εκτός από τις κρατήσεις τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ειδική κράτηση για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα αναλώσιμά τους. Η κράτησή αυτή ανέρχεται περίπου στο 50% όσων τους παρακρατούνται για περίθαλψη. Ομως αυτό δεν έχει εμποδίσει να χρησιμοποιούνται τα νοσοκομεία αυτά και για άλλες κατηγορίες πολιτών, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται η λειτουργία τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) και τα παραρτήματά του ανά την Ελλάδα, το οποίο έχει ενταχθεί πλήρως στο ΕΣΥ, και οι απόστρατοι, που πλήρωναν για όλο τους τον ενεργό βίο ειδική κράτηση για τη χρηματοδότησή του, σήμερα δεν έχουν καν προτεραιότητα για την εισαγωγή τους σε αυτό. Ο φόβος λοιπόν για το τι μπορεί να συμβεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι αβάσιμος.

Οι στρατιωτικοί αισθάνονται ότι πληρώνουν για παροχές τις οποίες στην πραγματικότητα δεν έχουν. Μάλιστα, η επέκταση της περιθάλψεως στα νοσοκομεία αυτά και άλλων κατηγοριών πολιτών (βουλευτές, πολιτικοί υπάλληλοι, απόστρατοι Σωμάτων Ασφαλείας κ.λπ.) έχει δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα, μια και τα Ταμεία τους, δηλαδή σήμερα ο ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν αποδώσει τα οφειλόμενα για την περίθαλψή τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ μόνο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών διαμορφώνονται σε 12.000.000 ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο.

Στο ίδιο νοσοκομείο, σε απόστρατο αξιωματικό που προσπάθησε να κλείσει ραντεβού με γιατρό για χρόνιο νόσημα, από τον Ιούνιο που το ζήτησε, του προσδιορίστηκε για τον Δεκέμβριο. Σε άλλη προσπάθεια για ραντεβού μια γιατρούς δύο ειδικοτήτων, που ήταν απαραίτητοι, τελικά στάθηκε αδύνατον να προσδιοριστεί ραντεβού.

Αυτό που συνήθως γίνεται είναι ότι συνιστάται στους ασθενείς να πάνε στα εξωτερικά ιατρεία, για τα οποία όμως απαιτείται ειδική καταβολή ειδικής συμμετοχής 3 ευρώ. Η εύλογη απορία είναι για ποιον λόγο πρέπει να καταβάλλουν και αυτή τη συμμετοχή, αφού προκαταβάλλουν για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα 1% από το μέρισμά τους του αντιστοίχου Μετοχικού Ταμείου (απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης αρ. 50021/12 της 16 Μαρ. 1961).

Ζήσε στη Σύμη αν θες να ξεπεράσεις τα 100

 Ποιος δεν θέλει να ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας; Ποιος δεν θα έδινε πολλά για να ζήσει πάνω από έναν αιώνα. Η εφημερίδα Telegraph αποκαλύπτει αυτές τις περιοχές. Ανάμεσα τους και η Ακριτική Σύμη.
Την Σύμη προτείνει η  βρετανική Telegraph ως ένα από τα μέρη της γης όπου οι άνθρωποι ζουν για πολλά χρόνια, με αφορμή την είδηση πως ένας Βολιβιανός γιορτάσε τα 123α γενέθλιά του.
Το photostory ξεκινά με τη φωτογραφία του Carmelo Flores, ο οποίος έχει καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας. Ο ηλικιωμένος ζει σε μία καλύβα από καλάμια που έχει χώμα στο δάπεδο, κοντά στην λίμνη Titicaca , στα 13.000 πόδια υψόμετρο, αναφέρει η εφημερίδα.

  Η δεύτερη φωτογραφία αναφέρεται στον Jiroemon Kimura, ο οποίος έκλεισε τα 116 χρόνια του φέτος. Ο ηλικιωμένος πρώην ταχυδρόμος γεννήθηκε το 1897, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατο της βασίλισσας Βικτόρια της Βρετανίας, στο  Kyotango, στη δυτική Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μεγάλος αριθμός των κατοίκων 60.000 κατοίκων της πόλης  που είναι γνωστή για τις θερμές πηγές της, έχει ξεπεράσει τα 100 έτη ζωής, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Στη συνέχεια οδηγούμαστε στην Okinawa  όπου σε κάθε 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν 34,7 υπεραιωνόβιοι, δηλαδή πέντε φορές περισσότεροι από ό,τι στο υπόλοιπο της χώρας.

  Στη Latina ένα μικρό χωρίο μεταξύ Νάπολης και Ρώμης πολλοί από τους κατοίκους του φτάνουν τα 95 χρόνια ζωής. Αρωγοί στην επίδοση αυτή θεωρούνται ο αέρας του βουνού, οι αργοί ρυθμοί ζωής και η διατροφή τους που αποτελείται από φρέσκα λαχανικά και βότανα.

Μέτα σειρά παίρνει η δικιά μας Σύμη οι κάτοικοι της οποίας ξεπερνούν τα 90 έτη ζωής κατά μέσο όρο χάρη στην καλή διατροφή, που περιλαμβάνει ελαιόλαδο, ψάρι, λαχανικά και ελάχιστο κρέας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην Ικαρία η οποία είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της.

Μετά ακολουθεί το Monaco στο οποίο οι κάτοικοι του ζουν κατά μέσω όρο όρο 89,68 χρόνια. Οφείλεται στην καλή οικονομική κατάσταση και στις καλές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας που απολαμβάνουν οι κάτοικοι, αναφέρει το δημοσίευμα.

  Κατευθυνόμαστε στο Μακάο όπου οι κάτοικοί του ζουν κατά μέσω όρο έως τα 84.43 χρόνιο.

Ανάμεσα στις πόλεις με τη μεγαλύτερη μακροζωία είναι και η Loma Linda στην Πολιτεία της Καλιφόρνια.

  Γνωστή για την μακροζωία των κατοίκων της και η περιοχή Nicoya στην Κόστα Ρίκα, που είναι διάσημη για τις όμορφες παραλίες της που προσελκύουν πολλούς τουρίστες. Το φαινόμενο εξηγείται σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το απλό στυλ ζωής και την άσκηση από τις γεωργικές εργασίες.

  Στα 82 έτη είναι ο μέσος όρος ζωής στο Hong Kong που δεν φημίζεται για το υγιεινό του κλίμα ωστόσο οι κάτοικοι τρέφονται κυρίως με ψάρι και λαχανικά στον ατμό, ενώ πίνουν τσάι με κάθε γεύμα. Εδώ, διαδεδομένο είναι και το τάι - τσι, μια πρακτική διαλογισμού - πολεμικής τέχνης που βοηθά στην ισορροπία.

Η Andorra είναι και αυτή μια χώρα γνωστή για τη μακροζωία της. Εκεί ο μέσος όρος είναι τα 82.5 χρόνια.

  Πηγή:Telegraph

Μικρά μυστικά για να «καθαρίσετε» το προφίλ σας στο Facebook!

Το Facebook, δυστυχώς ή ευτυχώς, αποθηκεύει όλες σας τις δραστηριότητες
. Ωστόσο, ακολουθώντας μερικά απλά βήματα μπορείτε εύκολα να διαγράψετε το ιστορικό των 
αναζητήσεών σας και να καθαρίσετε όλες τις πληροφορίες που δεν θα θέλατε να διαρρεύσουν. Καταρχάς θα πρέπει να πάτε στη σελίδα του προφίλ σας και να επιλέξετε το κουμπί «Activity Log» (στα ελληνικά «Αρχείο Δραστηριοτήτων»), που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας εξωφύλλου σας. Το αρχείο δραστηριοτήτων περιλαμβάνει μία λίστα με όλες τις δημοσιεύσεις σας, αλλά και τις κινήσεις σας στο Facebook, συμπεριλαμβανομένου και του ιστορικού αναζητήσεων. Στην αριστερή πλευρά πρέπει να επιλέξετε «Επιπλέον Επιλογές», κάτω ακριβώς από το μενού με τις επιλογές «Φωτογραφίες», «Σχόλια» κτλ. Στο κάτω μέρος της εκτεταμένης λίστας βρίσκεται η επιλογή «Αναζήτηση», όπου μπορείτε να δείτε όλους τους όρους που έχετε χρησιμοποιήσει για να βρείτε κάτι στο Facebook. Για να διαγράψετε πλήρως το ιστορικό σας, απλά πατήστε την επιλογή «Διαγραφή Αναζητήσεων» στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας. .

“Διάλυση” σε Στόλο και Πολεμική Αεροπορία φέρνει η “διαθεσιμότητα”

Navy_2

Παγιδευμένη στο αδιέξοδο των δικών της αποφάσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με τον τρόπο που εφαρμόζει το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Προκειμένου να καλυφθεί ο -κατά παραγγελία- αριθμός των 500 εργαζομένων, που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, προχωρεί σε οριζόντια επιλογή στρεφόμενη αποκλειστικά σε όσους έχουν «Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου» (ΣΕΙΔΑΧ). Στο Πολεμικό Ναυτικό είναι 165, στην Πολεμική Αεροπορία 130 και στο Στρατό 86. Αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, που μάλιστα υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις και τομείς, στην επιχειρησιακή αλυσίδα.
Με αυτή την επιλογή, προχωρούν σε διαθεσιμότητα χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση των δομών και του συνόλου του προσωπικού, όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα προσόντα και οι διαδοχικές μετεκπαιδεύσεις, που έχουν γίνει με έξοδα της υπηρεσίας, αλλά και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι καθημερινές λειτουργικές ανάγκες.

Τεχνογνωσία

Ενδεικτικό είναι ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα θα βρεθούν χωρίς καθόλου τεχνικό προσωπικό υπηρεσίες και ολόκληρα συνεργεία, κυρίως σε πολεμικούς ναυστάθμους, δημιουργώντας ένα κενό, που στην καλύτερη περίπτωση θα καλυφθεί σε διάστημα τριών έως πέντε ετών, ακόμα και εάν οι θέσεις αυτές πληρωθούν μέσω μετακινήσεων προσωπικού ή νέων προσλήψεων. Και αυτό διότι οι εξειδικεύσεις του τεχνικού προσωπικού σε οπλικά συστήματα και μηχανές, μέσα επικοινωνίας, συσκευές εντοπισμού κ.ά. προϋποθέτουν εξειδίκευση και εμπειρία ετών, προκειμένου το προσωπικό να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.
Σε κάθε περίπτωση η πολύτιμη τεχνογνωσία αποτελεί κεφάλαιο, που έχει αποκτηθεί μέσω επενδύσεων ετών και λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος για μια σύγχρονη πολεμική μηχανή. Και είναι δεδομένο πως η αδυναμία του τομέα της τεχνικής υποστήριξης εκμηδενίζει τόσο την αξία του οπλικού συστήματος όσο και την επένδυση που προηγήθηκε.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ένα μόνο συνεργείο, όπου επισκευαζόταν σύστημα πυροβόλου όπλου (Oto Melara), όταν αποχώρησε μέσω της διαδικασίας της εφεδρείας το 2011 ο μοναδικός εξειδικευμένος τεχνικός (ΣΕΙΔΑΧ), το κόστος επισκευών εκτοξεύθηκε: στο διάστημα αυτό μέχρι σήμερα έχει δοθεί πάνω από ένα εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές ξένες εταιρείες και χωρίς να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα του υλικού στο βαθμό που απαιτεί το Π.Ν. Και αυτό όταν το κόστος για το Π.Ν. ήταν μόλις ο μισθός ενός εργαζομένου!
Τα ίδια και χειρότερα αναμένεται να συμβούν και σήμερα. Τις επισκευές θα αναλάβουν ξένες εταιρείες -κατά βάση οι κατασκευάστριες- με υπέρογκα κόστη, τα οποία ούτως ή άλλως το Π.Ν. δεν μπορεί να καλύψει λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα να πέσει η μαχητική ικανότητα του στόλου να τίθεται σε δοκιμασία. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δημοσιονομικό όφελος δεν προκύπτει, αλλά εκτοξεύεται το κόστος συντήρησης και επισκευών.
Κρίσιμα συστήματα
Το εξειδικευμένο προσωπικό στο Π.Ν. μέσω της διαθεσιμότητας θα βρεθεί -στην καλύτερη περίπτωση- σε κάποια άλλη θέση σε άλλο υπουργείο ή οργανισμό, όπου δεν θα αξιοποιηθούν οι ιδιαίτερες δεξιότητες και γνώσεις τους. Το Π.Ν. σε περίοδο ασκήσεων ή επιχειρήσεων θα στερηθεί κρίσιμων συστημάτων στην επιχειρησιακή αλυσίδα.
Για παράδειγμα, στις συσκευές εντοπισμού, επικοινωνιών, κρυπτοκάλυψης μέχρι αυτοματισμούς οπλικών συστημάτων δεν θα μπορούν να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, είτε γιατί θα έχουν σταλεί στις κατασκευάστριες εταιρείες προς επισκευή είτε επειδή θα στοιβάζονται στα συνεργεία του ναυστάθμου μέχρι να βρεθούν κονδύλια απαραίτητα για επισκευές.
Οπως και στην Υδρογραφική Υπηρεσία, όπου μεταξύ άλλων ασχολούνται με τα θαλάσσια σύνορα και εξειδικευμένη χαρτογράφηση για επιχειρήσεις, υπηρετούν οχτώ υπάλληλοι εκ των οποίων οι επτά είναι ΣΕΙΔΑΧ και μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Αντίστοιχες «τρύπες» θα δημιουργηθούν στο στρατό και την αεροπορία, ιδιαίτερα σε πολεμικές μοίρες (ραντάρ, τεχνικά συνεργεία κ.ά.).
Ολα τα παραπάνω είναι σε γνώση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, που μοιάζουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Παρ’ ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, έχουν φτάσει στο «παρά πέντε» χωρίς να έχει βρεθεί λύση. Ευθύνη τώρα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι να βρεθεί ο τρόπος, ώστε το κεφάλαιο αυτό τεχνογνωσίας και εμπειρίας να μην καταλήξει αλλού άνευ αντικειμένου, αλλά να συνεχίσει να προσφέρει.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)