Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Κατ Στίβενς: Πάνω από όλα είμαι Έλληνας

Ο τραγουδιστής Κατ Στίβενς ή αλλιώς Στέφανος Γεωργίου και εσχάτως Γιουσούφ Ισλάμ αποκάλυψε άγνωστε πτυχές της ζωής του και της σχέσης του με την Ελλάδα, σε συνέντευξή του στο «Νέο Κόσμο» της Αυστραλίας.

Κατ Στίβενς: Πάνω από όλα είμαι Έλληνας

Ο τραγουδοποιός του γνωστού «Lady D' Arvanville» μίλησε για την αλλαγή του ονόματός του:

«Για να είμαι ειλικρινής, πέντε φορές άλλαξε όνομα. Όπως μου λέει η θεία μου η Μαρία, που ζει εδώ στη Μελβούρνη, ο πατέρας μου με βάφτισε δύο φορές και στο Στέφανος-Δημήτριος προστέθηκε και το Αδάμ το όνομα του προπάππου μου. Στην ουσία το όνομα για μένα είναι σύμβολο. Σύμβολο της πορείας μας στην ζωή, των διαφορετικών φάσεων στις οποίες βρισκόμαστε. Άλλαξα το όνομά μου από Στέφανος-Δημήτριος σε Steven Adams και Cat Stevens για καλλιτεχνικούς λόγους επειδή σε εκείνη την φάση της ζωής μου έκανα καριέρα. Όταν ανακάλυψα τον Ισλαμισμό, αυτό που πραγματικά ανακάλυψα ήταν ότι η ενότητα αυτής της θρησκείας διέπεται από μία προφητική ιστορία και τότε ανακάλυψα την ιστορία του Ιωσήφ στο Κοράνι. Πιο ξεκάθαρα από όσα είχα δει την ιστορία του στην Βίβλο. Είδα την ιστορία του σαν σύμβολο, ένοιωσα ότι έμοιαζε με την ιστορία της δικής μου ζωής γι' αυτό αποφάσισα να αλλάξω το όνομά μου σε Γιουσούφ».

Σε ερώτηση αν η ελληνική ταυτότητα του Στέφανου Γεωργίου είναι ένα παρωχημένο κομμάτι του παρελθόντος του, είπε:

«Όχι βέβαια. Είμαστε πολύ στενά δεμένη οικογένεια και επισκέπτομαι την Ελλάδα όπου ζει ο αδερφός μου κάθε χρόνο και τον τελευταίο καιρό ακόμα πιο συχνά γιατί νοιώθω τις ανάγκες των δικών μου ανθρώπων τους οποίους βοηθάω όπως μπορώ. Ξέρεις, αυτό που είναι αδύνατον να αλλάξει μέσα μου το πόσο Έλληνας νοιώθω και είμαι, πόσο κοινωνώ και επικοινωνώ μ' αυτήν την παράδοση και κληρονομιά μου, είναι μία από τις βασικές αξίες του τι σημαίνει να είσαι Έλληνας. Το να είσαι Έλληνας σημαίνει να έχεις φύση εξερευνητική, το πάθος και τη θέληση να ψάξεις να ανακαλύψεις το καινούριο, το διαφορετικό. Αν δεις την ελληνικότητά σου με αυστηρά στείρα κριτήρια χάθηκες, έχασες την ουσία της, το να νοιώθεις κοινωνός αυτής της κουλτούρας. Εντάξει θα πάω να δω την Ακρόπολη και τι θα δω σήμερα; Θα δω ένα θαύμα που καταστρέφεται μέρα με τη μέρα. Εγώ θέλω να βλέπω το μυαλό που έχτισε αυτό το θαύμα και την ιστορία και την κληρονομιά της ελληνικής σκέψης, είτε πρόκειται για επιστημονική σκέψη, είτε για θρησκευτική, είτε για μεταφυσική. Αυτή η σκέψη είναι η ελληνική μου κληρονομιά και γι' αυτό νοιώθω Έλληνας. Γιατί αν δεν ήμουν αυτό που είμαι αν δεν κουβαλούσα μέσα μου την ταυτότητα που κουβαλώ δεν θα μπορούσα ποτέ να είναι στοχαστής και σκεπτόμενος άνθρωπος».

Ψήφισαν «ναι» στις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί της Αθήνας

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι το τέλος Ιουνίου αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήγαγαν έπειτα από τη χθεσινή θυελλώδη μαραθώνια συνέλευση του κλάδου τους. Οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονται μεν τα φάρμακά τους, αλλά καταβάλλοντας ολόκληρο το αντίτιμο του σκευάσματος και όχι μόνο το ποσό της συμμετοχής τους –όπως συμβαίνει από τις 23 Μαϊου που ο κλάδος των φαρμακοποιών άρχισε τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας την αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, η θετική ψήφος δεν ήταν προδιαγεγραμμένη. Το αποτέλεσμα κρινόταν μέχρι την τελευταία στιγμή της καταμέτρησης που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. «Ναι» στην αναστολή της χορήγησης φάρμακα με πίστωση είπαν 491 φαρμακοποιοί ενώ 478 καταψήφισαν την πρόταση της συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης το κλίμα ήταν… πολεμικό στη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ εμφανίστηκαν με δύο «γραμμές» εκ διαμέτρου αντίθετες αναφορικά με τις κινητοποιήσεις του κλάδου οι οποίες συμπληρώνουν τέσσερις και πλέον εβδομάδες και έχουν προκαλέσει γερή οικονομική «αφαίμαξη» στους ασφαλισμένους που καλούνται να πληρώνουν ολόκληρο το αντίτιμο των φαρμάκων τους και όχι μόνο τη συμμετοχή τους.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κώστας Λουράντος, εκφραστής της σκληρής γραμμής , εισηγήθηκε να συνεχιστεί η χορήγηση φαρμάκων μόνο τοις μετρητοίς στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μέχρις ότου αποπληρωθεί όλο το ποσό της οφειλής του μήνα Απριλίου –περί τα 240 εκατ. ευρώ- αλλά και το χρέος του έτους 2011.

Πιο διαλλακτικοί ή ρεαλιστές, όπως προσδιορίστηκαν τα άλλα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου , εισηγήθηκαν την αναστολή των κινητοποιήσεων δεδομένου ότι καταβλήθηκαν οι οφειλές του τρέχοντος έτους, κίνηση που χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα θετική μέσα στην αρνητική οικονομική συγκυρία.

Διασπασμένοι οι περίπου 1.000 φαρμακοποιοί της Αθήνας που συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους με στόχο τη διεκδίκηση των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο τους, αποφάσισαν τελικά να διεξάγουν ονομαστική ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα ήταν «ναι» στις κινητοποιήσεις αλλά μέχρι τις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία στην εκπνοή της οποίας θα διαπιστώσουν εάν έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το υπόλοιπο 50% των χρεών που εκκρεμεί για τον Απρίλιο, ενώ παράλληλα θα έχουν λάβει και τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά την αξίωση που προβάλλουν για συμφηφισμό των χρεών τους με το ελληνικό δημόσιο.

«Θα χαιρόμουν αν ερχόταν!»

Τι και αν φωνάζουν οι ψυχραιμότεροι ότι το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να ανακατεύεται με την πολιτική... Η μεθαυριανή αναμέτρηση Ελλάδας - Γερμανίας έχει πάρει ήδη «πολεμικές» διαστάσεις.

«Θα χαιρόμουν αν ερχόταν!»

Η Ανγκελα Μέρκελ θα είναι, τελικά, παρούσα στις εξέδρες του σταδίου του Γκντανσκ, αφού θα συντομεύσει το πρόγραμμα της επίσκεψής της στη Ρώμη. Η καγκελάριος είναι οπαδός των «Πάντσερ» και, μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2010 είχε σοκάρει ελαφρώς τους συμπατριώτες της όταν φωτογραφήθηκε στα αποδυτήρια της Εθνικής Γερμανίας, περιστοιχιζόμενη από ημίγυμνους παίχτες...

Εξαψη
Η παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου στον αγώνα Ελλάδας - Γερμανία εξήψε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη φαντασία των δημοσιογράφων. Χθες, λοιπόν (πριν γίνει γνωστή η πρόσκληση της Α. Μέρκελ στον Αντ. Σαμαρά να επισκεφθεί το Βερολίνο), ένας από αυτούς ρώτησε τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Γκ. Στράιτερ αν η καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο γήπεδο. Ο Στράιτερ απάντησε ότι «η Παρασκευή είναι αφιερωμένη στο ποδόσφαιρο» και όχι στην πολιτική. Στη συνέχεια, όμως, όταν τον πίεσαν οι δημοσιογράφοι, το 'ριξε στο καλαμπούρι: «Μπορεί», είπε, «να συναντηθούν στο ημίχρονο»!

«Θα χαιρόμουν αν ερχόταν!»

«Καλό γεγονός»
Χθες, εξάλλου, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα χαιρόταν αν ο Αντ. Σαμαράς βρισκόταν στο γήπεδο την Παρασκευή, «αλλά θα πρέπει», πρόσθεσε, «ο ίδιος να δει αν μπορεί». Αναφερόμενη στον αγώνα, η καγκελάριος είπε ότι «θα είναι ένα καλό και, ελπίζω, πολύ δίκαιο αθλητικό γεγονός». Πάντως, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν προβλέπεται να βρεθεί στο Γκντανσκ την Παρασκευή, και το ίδιο ισχύει για τον Αλ. Τσίπρα.

  • Ο λαλίστατος Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Γερμανοί θα νικήσουν τους Ελληνες την Παρασκευή. Προέβλεψε μάλιστα και το σκορ: 3-1! Μένει να δούμε αν η πρόβλεψή του θα αποδειχθεί το ίδιο αξιόπιστη με εκείνες για την επιτυχή εφαρμογή του Μνημονίου...

Σύνοδος των «4» για την κρίση στην Ευρωζώνη

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να στηρίξει την πρόταση Μόντι για ταυτόχρονη χρήση του EFSF και του ESM για την αγορά ομολόγων χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Επιφυλάξεις από Βερολίνο και Κομισιόν

Κοινό τόπο θα προσπαθήσουν να βρουν αύριο στη μίνι σύνοδο της Ρώμης οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας).

Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, που θα έχει ως στόχο την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, και ενώ οι αγορές συνεχίζουν να επιτίθενται στην Ισπανία και την Ιταλία, ο Φρανσουά Ολάντ, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Μάριο Μόντι και ο Μαριάνο Ραχόι θα προσπαθήσουν να βρουν ορισμένα σημεία σύγκλισης και να αναζητήσουν συμβιβαστικές λύσεις.

Παρά το γεγονός ότι ο Μόντι αναμένεται να προσπαθήσει να παίξει ρόλο «μεσολαβητή» ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, οι αναλυτές επιμένουν πως η διάσταση απόψεων είναι απίθανο να μπορέσει να αμβλυνθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Οπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, πρωταρχικός στόχος του Φρανσουά Ολάντ στην αυριανή συνάντηση θα είναι να παρουσιάσει ένα «ενιαίο μέτωπο» μαζί με τους Μόντι και Ραχόι σε μια σειρά ζητημάτων έναντι της Μέρκελ.

Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η στήριξη που αναμένεται να παράσχει ο Γάλλος πρόεδρος στον Ιταλό ηγέτη ο οποίος πρόκειται να καταθέσει στη Γερμανίδα καγκελάριο πρόταση για την ταυτόχρονη χρήση του EFSF και του ESM για την αγορά ομολόγων χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία στη δευτερογενή αγορά.

Στόχος της πρότασης είναι η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων και η σταθεροποίηση του κόστους δανεισμού. Από την πλευρά του το Βερολίνο εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις, ενώ η Κομισιόν έχει επί της ουσίας χαρακτηρίσει την εν λόγω πρόταση ως ημίμετρο.

«Δεν νομίζω ότι είναι ύβρις να βγούμε από το ευρώ, ώστε να προχωρήσουμε σε ανταγωνιστική υποτίμηση» δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διερωτώμενος: «Τι θα συμβεί αν Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα επιστρέψουν στο νόμισμά τους; Μπορεί να χαθεί μέρος του πλούτου, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω το γιατί».

Τι θα ζητήσει ο Ζαννιάς από το Eurogroup

- Χωρίς τον νέο υπουργό Οικονομικών, Βασίλη Ραπανο, στο Λουξεμβούργο ο Γιώργος Ζαννιάς

- Θα ζητήσει από τους εταίρους επιπλέον χρηματοδότηση 16 έως 20 εκατ. ευρώ για τη διετία 2014-2016

- Εκταμιεύεται το 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από τη δόση του Μαΐου

- Καλούνται στην Αθήνα για τις πρώτες επαφές οι επικεφαλής της τρόικας

Χωρίς τον νέο υπουργό Οικονομικών, Βασίλη Ράπανο ταξιδεύει, τελικά, στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα ο υπηρεσιακός υπουργός, Γιώργος Ζαννιάς.

Ο κ. Ζαννιάς καλείται να φέρει εις πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή: αφενός να διαβεβαιώσει τους εταίρους για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και αφετέρου να τους πείσει να χαλαρώσουν κάπως τη θηλιά που έχει περαστεί στο λαιμό της Ελλάδας, δίνοντας παράταση στο πρόγραμμα και αυξάνοντας τη χρηματοδότηση.

Η Αθήνα θέλει να επεκταθεί το πρόγραμμα προσαρμογής κατά δυο χρόνια και συγχρόνως να αυξηθεί η χρηματοδότηση κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αφορά αφορούν στην περίοδο μετά το 2014, δηλαδή το 2015 και το 2016. Η ελληνική πλευρά θα «πατήσει» στην ύφεση που «γονατίζει» τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται φέτος να φτάσει το 6%!

Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αναγνώρισε ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, που χθες ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα μείνει ανέγγιχτο, αλλά δεν απέκλεισε την επιμήκυνσή του.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, οι δανειστές θα ζητήσουν και τις απαραίτητες εγγυήσεις. Αυτό που θα ζητήσουν από τον υπηρεσιακό υπουργό είναι να μάθουν αν θα εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως οι αλλαγές στην Υγεία, τι θα γίνει με το φορολογικό και την πάταξη της φοροδιαφυγής (μέγα ζήτημα για τους Ευρωπαίους) και αν θα μειωθεί άμεσα το δημόσιο, αν δηλαδή θα μειωθούν οι φορείς και οι οργανισμοί κι αν θα γίνει περικοπή δαπανών. Φυσικά, θα τεθεί και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και η επανέναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, παρουσία και του Βασίλη Ράπανου, αποφασίστηκε να κληθεί στην Αθήνα η τρόικα και οι επικεφαλής της Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ, για να γίνουν οι πρώτες επαφές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που είχε παρακρατηθεί από τη δόση του Μαΐου.

Μόνο που όλα δείχνουν πως τα χρήματα αυτά δε θα μείνουν για πολύ στα ταμεία του κράτους! Το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM. Το ποσό των 900 εκατ. ευρώ από πλευράς Ελλάδας πρέπει να δοθεί ως το τέλος Ιουλίου.

Προετοιμάζεται η αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος;

Λίγες ώρες πριν το Eurogroup ο πρόεδρος της Euro Working Group Τ.Βίζερ δηλώνει ανοιχτά πως ''η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής''.

''Το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιασθεί'' υποστηρίζει ο Τόμας Βίζερ, που προετοιμάζει τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Euro Working Group, που συντονίζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών, τόνισε πως η Αθήνα βρίσκεται μήνες πίσω από τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ''παράλληλα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν''.

Αίνιγμα η γερμανική στάση στο ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με τον Αυστριακό αξιωματούχο, οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν στην ανάγκη αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

''Θα πρέπει να διεξαγάγουμε εκ νέου σοβαρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να θέσουμε πάλι εντός τροχιάς το πρόγραμμα'' είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ για να προσθέσει ότι εάν η Ελλάδα δεν κερδίσει το χαμένο έδαφος ή δεν της δοθεί περισσότερος χρόνος, θα πρέπει ή να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές ή να δεχθεί περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί και το ισπανικό ζήτημα.Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, η Μαδρίτη θα καταθέσει επίσημα το αίτημα για οικονομική βοήθεια των τραπεζών της.

''Αυτό υποθέτουμε, αλλά εάν αυτό δεν γίνει σήμερα θα γίνει μια μέρα αργότερα'' δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν αποφασίσει τη διάθεση έως και 100 δις. ευρώ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Ωστόσο η Μαδρίτη αναμένει το αποτέλεσμα του ελέγχου σε δύο τράπεζές της προτού καταθέσει επίσημα το αίτημα για οικονομική βοήθεια.

Πηγή Deutsche Welle

Απειλείται με υποβάθμιση το Χρηματιστήριο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters σε υποβάθμιση του Γενικού Δείκτη από "αναπτυγμένη αγορά" σε "αναδυόμενη", μέσα στο 2013, απειλεί να προχωρήσει η MSCI.

Πριν από λίγο το Χρηματιστήριο στο Τόκυο είναι στο +1,14%.

Το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,26790.

Οριστικοποιείται η νέα κυβέρνηση

Στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή αναμένεται να "κλειδώσει" η τελική σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Στη μία το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς συναντάται με τους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους δηλαδή για να ληφθούν τελικές αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα κληθούν να στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να σχηματίσει ολιγομελές σχήμα με περίπου 16 υπουργεία και όχι περισσότερους από 20 υφυπουργούς. Είναι αποφασισμένος να κάνει συγχωνεύσεις στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων όπως και στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού. Τις δικές τους προτάσεις θα κάνουν και οι αρχηγοί των δύο άλλων κομμάτων κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αναλογικά με την δύναμη των κομμάτων τους.

-Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης το πρώτο υπουργείο που έκλεισε είναι το Οικονομικών με υπουργό τον κ. Βασίλη Ράπανο διοικητή της Εθνικής και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Υπέρ του κ. Ράπανου συνηγόρησαν Έλληνες και ευρωπαίοι παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο κ. Ράπανος συμμετείχε στην σύσκεψη για την προετοιμασία της εκπροσώπησης της χώρας στο Eurogroup από τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Γεώργιο Ζανιά μαζί με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πάντως για τυπικούς λόγους αποφασίστηκε να μην πάει και εκείνος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ζανιάς είναι πιθανό να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο με την θέση του αναπληρωτή ενώ για θέση του υφυπουργού πιθανότερος είναι ο κ. Χρήστος Σταικούρας.

-Για το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται φαβορί ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ενώ πιθανότητες υπάρχουν και για τον κ. Κωστή Χατζηδάκη.

-Για το υπουργείο Υποδομών θεωρείται επίσης πιθανός ο κ. Χατζηδάκης και εναλλακτικά ο κ. Ευριπίδης ΣΤυλιανίδης.

-Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται πιθανό να παραμείνει ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

-Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχει πρόταση του κ. Κουβέλη να παραμείνει ο κ. Τσάλτας ενώ ακούγεται το όνομα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αν μείνει εκτός κυβέρνησης η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αφού η οικογένεια δεν μπορεί να έχει δύο πρόσωπα.

-Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σαμαράς θέλει τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου τον όποιο έβαλε στην δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αν και υπάρχει και ο κ. Ρουπακιώτης πρόταση της Δημ. ΑΡ. ο οποίος αρνήθηκε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.

-Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι υποψήφιος ο κ. Αντώνης Μανιτάκης πρόταση της Δημ. Αρ. Ο κ. Κουβέλης δεν θέλει να εκπροσωπηθεί το κόμμα του με κοινοβουλευτικά στελέχη.

-Για το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως είναι υποψήφιος ο κ. Κώστας Τζαβάρας. Μία σκέψη είναι να ενοποιήσει το Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως.

-Για το υπουργείο Ναυτιλίας που θα επανασυσταθεί παίζει επίσης το όνομα του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη αφού ο κ. Τουρκολιάς μετά την αποχώρηση του κ. Ράπανου προτιμά την Εθνική Τράπεζα.

-Για το υπουργείο Τουρισμού που επίσης έχει δεσμευθεί ο κ. Σαμαράς ότι θα το κάνει ξανά ανεξάρτητο ακούγεται το όνομα της κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη

-Για το υπουργείο Εργασίας ακούγεται το όνομα του κ. Τάσου Γιαννίτση ως πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Στυλιανίδη.

-Για το υπουργείο Εξωτερικών παίζουν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ κ.κ. Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος οι οποίοι δεν αποκλείεται να έχουν θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνη με ή χωρίς χαρτοφυλάκιο.

- Για το υπουργείο Αμύνης παίζει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις να το κρατήσει ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Φραγκούλης Φράγκος.

- Για το υπουργείο ΠΑιδείας που θα ενοποιηθεί με το Πολιτισμού είναι φαβορί ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για θέση υφυπουργού το όνομα της κυρίας Λίνας Μενδώνη

- Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του καθηγητή κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη ο οποίος την τελευταία στιγμή δεν μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

- Ερωτηματικό είναι αν επανασυστήσει και το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης που ήταν παλαιότερη υπόσχεση του κ. Σαμαρά.

Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται ο νυν εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης αν και κυκλοφόρησε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από τη πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στην θέση του υπουργού Επικρατείας είναι πιθανό να βρεθεί ένας από τους δύο στενούς συνεργάτες του προέδρου Δημήτρης Σταμάτης ή Χρύσανθος ΛΑζαρίδης. Για την θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ο επίσης στενός συνεργάτης κ. Τάκης Μπαλτάκος και για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου ο κ. Κώστας Μπούρας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η θέση του προέδρου της Βουλής. Λόγω του κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος και της συμμετοχής στην κυβέρνηση τριών κομμάτων θα χρειαστούν λεπτοί χειρισμοί και διασυνδέσεις για να περνούν τα δύσκολα νομοσχέδια. Για το τρίτο πολιτειακό αξίωμα έχει σχεδόν κλειδώσει το όνομα του κ. Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος συμμετείχε στην διαπραγμάτευση για την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων. Την θέση διεκδικούσε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κ. Βύρων Πολύδωρας.

Για το οικονομικό επιτελείο ανάλογα με το πώς θα διαρθρωθούν τα υπουργεία ακούγεται και το όνομα του κ. Τάκη Αράπογλου ενώ για θέση υφυπουργού και το όνομα του κ. Νότη Μηταράκη. Θέση οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού θα έχει ο κ. Γιάννης Μουρμούρας, επίσης συνεργάτης του.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)