Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -
Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Πέμπτη 30 Μαΐου 2013
Υπολογισμός τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης
Υπολογισμός τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη συμπλήρωση του Ε1, Ε2 και Ε3
Απαντήσεις σε 71 συχνά ερωτήματα που θέτουν οι φορολογούμενοι για τις Δηλώσεις Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και τη συμπλήρωση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 ανάρτησε στο διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους πολίτες.Οι σχετικές ερωτο-απαντήσεις αναφέρονται τόσο σε φορολογικά θέματα , όσο και σε ζητήματα τεχνικής φύσης που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Σημειώνεται πως ο φορολογικός οδηγός φυσικών προσώπων για την αποφυγή των συνηθέστερων λαθών κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 θα είναι διαθέσιμος σε ηλεκτρονική μορφή από σήμερα ή το αργότερο από αύριο Τρίτη.
Οι διευκρινίσεις της ΓΓΠΣ αφορούν σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από το πώς δηλώνονται τα στοιχεία συζύγων, μέχρι το τι ισχύει με τα προστατευόμενα μέλη, τα στοιχεία ακινήτων και τα σκάφη σε ακινησία.
Σταχυολογώντας από τις σχετικές αναφορές παραθέτουμε κάποιες από τις πλέον ενδιαφέρουσες ερωτήσεις - απαντήσεις :
1. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν. Αυτόματα θα συμπληρωθεί ο πίνακας 3 με τον αριθμό των τέκνων. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα τέκνα σας και επιπλέον τον ΑΦΜ για όλα τα ενήλικα προστατευόμενα μέλη.
2. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2012. Πώς το δηλώνω;
Στον πίνακα 5.1, πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, να εισάγετε τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, να την χαρακτηρίσετε, να την καταχωρήσετε και να επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Τέλος, πρέπει να επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.
3. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;
Στον κωδικό 801 πρέπει να αναγράψετε τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί. Επίσης, πρέπει να συμπληρώσετε τους κωδικούς 092, 091 και 097.
4. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
α) Αυτός που παραχωρεί την κατοικία τη δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
β) Αυτός που την κατοικεί τη δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).
5. Πώς θα καταχωρήσω ένα νέο ακίνητο;
Πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί να επιλέξετε «εισαγωγή νέου ακινήτου». Κατόπιν, να πληκτρολογήσετε τα στοιχεία του νέου ακινήτου, να το χαρακτηρίσετε και να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».
6. Πώς θα συμπληρώσω την δήλωσή μου όταν πληρώνω ενοίκιο κύριας κατοικίας;
Πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Αφού επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, πρέπει να καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, να την χαρακτηρίσετε και να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση». Θα πρέπει επίσης να «κλικάρετε» τον κωδικό 203 και να αναγράψετε το ενοίκιο στον πίνακα 7.10 ως δαπάνη που αφαιρείται από το φόρο.
7. Πώς θα συμπληρώσω τον πίνακα εργοδοτών όταν μέσα στο έτος εργάσθηκα σε περισσότερους του ενός εργοδότες;
Εφόσον είστε μισθωτός και οι εργοδότες σας κατά το προηγούμενο έτος ήταν περισσότεροι από 5, γράψτε στις πρώτες 4 γραμμές τους 4 εργοδότες που σας κατέβαλαν τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος και στην πέμπτη γραμμή την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» με ποσό το σύνολο του υπολειπόμενου εισοδήματός σας.
8. Φορολογείται η διατροφή;
Η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στην σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.
9. Σε ποιόν πίνακα του Ε1 θα δηλώσω την αποζημίωση απόλυσης;
Η αποζημίωση απόλυσης έχει φορολογηθεί ήδη αυτοτελώς, Πρέπει να δηλώνεται στον κωδ. 657 ή κωδ. 658 του πίνακα 6.
10. Σε ποιόν πίνακα της δήλωσης Ε1 θα δηλώσω το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού;
Στον πίνακα 6, στον κωδικό 657 ή 658 κατά περίπτωση.
11. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι προστατευόμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;
Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως προστατευόμενα μέλη στη δήλωση σας.
12. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;
Αναγράφεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Αν το ακίνητο δεν έχει μετρητή κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό 999999999.
13.Το ακίνητο μου δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει τη σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.
14. Το αυτοκίνητό μου παρέμεινε σε ακινησία το 2012, αφού είχα καταθέσει τις πινακίδες στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ. Πρέπει να το διαγράψω από την κατάσταση των αυτοκινήτων που μου εμφανίζεται;
Πρώτα κάντε «διαγραφή της εγγραφής» και στη συνέχεια «εισαγωγή νέας εγγραφής», για να καταχωρήσετε τα στοιχεία του αυτοκινήτου. Στη λίστα που ανοίγει στη στήλη «Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης» επιλέγετε «ακινησία». Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας επιλέξτε «μεταφορά στη δήλωση».
15.Μπορώ να υποβάλω τροποποιητική/συμπληρωματική δήλωση Φόρου Εισοδήματος μέσω internet;
Η υπηρεσία TAXISnet δεν δέχεται τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μετά την οριστική εκκαθάριση της αρχικής - ηλεκτρονικά υποβληθείσας - φορολογικής σας δήλωσης, προσκομίζοντας εκτυπωμένο αντίγραφό της.
16. Πότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στην εκκαθάριση:
Δεν υπολογίζεται προκαταβολή όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνονται ΜΟΝΟΝ εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.
17. Πώς υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου;
Η προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του διανυόμενου κάθε φορά έτους υπολογίζεται στο 55% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση. Εάν υπάρχουν τυχόν φόροι που έχουν παρακρατηθεί στη πηγή, αφαιρούνται από το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του συντελεστή 55%.
18. Γιατί δεν έχω λάβει προεκτυπωμένο έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος;
Από τη φετινή χρονιά οι φορολογικές δηλώσεις όλων των φορολογούμενων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά και επομένως δεν θα αποσταλούν προεκτυπωμένα έντυπα. Ωστόσο μπορείτε, μέσω της εφαρμογής, να εκτυπώσετε κενά έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 για δική σας χρήση. Εάν υπάρχουν μεταβολές στα στοιχεία σας (π.χ αλλαγή ΔΟΥ, οικογενειακή κατάσταση) φροντίστε να ενημερώσετε το τμήμα μητρώου της ΔΟΥ πριν την υποβολή της δήλωσης.
19. Μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση, για το οικονομικό έτος 2013 ηλεκτρονικά αν δεν είμαι χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet;
Δεν μπορείτε να υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση, για το οικονομικό έτος 2013, ηλεκτρονικά αν δεν είστε χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet. Όσοι φορολογούμενοι υποχρεούνται για πρώτη φορά σε ηλεκτρονική υποβολή και δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμο τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση τους.
20. Τι πρέπει να κάνω στην περίπτωση που υπέβαλα τη δήλωση Ε1 οριστικά και ξέχασα να συμπληρώσω κάποιον κωδικό;
Ενημερωθείτε από τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης, και αν ο κωδικός που ξεχάσατε επιδέχεται τροποποίηση απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ για να κάνετε τροποποιητική δήλωση. Απαντήσεις και από τον Χ. Θεοχάρη
Στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και αποριών συμμετέχει ενεργά και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος απαντά σε αρκετές ερωτήσεις φορολογουμένων μέσω του λογαριασμού του στο twitter (https://twitter.com/htheoharis). Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο Σαββατοκύριακο ο κ. Θεοχάρης απήντησε σε περισσότερες από 12 ερωτήσεις φορολογουμένων ρίχνοντας φως σε αδιευκρίνιστα ζητήματα.
Σε ερώτηση φορολογουμένου για το εάν τα προστατευόμενα τέκνα (χωρίς εισοδήματα και τόκους) έχουν τελικά υποχρέωση δήλωσης ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε1.
Σε ερώτηση για το εάν οι τόκοι στη φορολογική δήλωση «σπάνε» σε καθαρά ποσά (αναγράφονται στους κωδικούς 659,660) και σε φορολογηθέντα ποσά (εγγράφονται στους κωδικούς 433,434), ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων απήντησε πως αυτό είναι σωστό.
Ακόμη, στην ερώτηση για το εάν οι τόκοι θα θεωρηθούν εισόδημα και για τα προστατευόμενα μέλη ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως μπορούν να δηλωθούν στον πατέρα και όχι στα προστατευόμενα μέλη.
Τέλος, ο κ. Θεοχάρης μέσω του λογαριασμού του στο twitter ανακοίνωσε πως στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας θα ανακοινωθεί και παράταση στην υποβολή δήλωσης νομικών προσώπων». Θα δοθεί μία ακόμη, τελευταία, παράταση στις αρχές της εβδομάδας», έγραψε χαρακτηριστικά.
Δείτε εδώ τις ερωτήσεις - απαντήσεις για το Ε1
Δείτε εδώ τις ερωτήσεις - απαντήσεις για το Ε2
Δείτε εδώ τις ερωτήσεις - απαντήσεις για το Ε3
Η Μαρια Ρεπουση ξαναχτυπα: Εθνικος μυθος ο χορος του Ζαλογγου!
Αστείρευτη στο να προκαλεί, χτυπάει ξανά η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, η οποία σε νέα της συνέντευξη διευρύνει το ρεπερτόριο με τις διαφορετικές απόψεις της περί Ιστορίας και χαρακτηρίζει το χορό του Ζαλόγγου «εθνικό μύθο».
Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, σε ερώτηση για το χορό του Ζαλόγγου απάντησε ότι «κάθε λαός δημιουργεί εθνικούς μύθους».
Το τραγικό συμβάν, που αμφισβητεί η εν λόγω, έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 1803 όταν τα στρατεύματα του Αλή Πασά είχαν αποφασίσει να καταστείλουν τους Σουλιώτες και, κατά τις τελευταίες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, όσες γυναίκες και παιδιά είχαν απομείνει στο μοναστήρι, Μονή του Ζαλόγγου, αποφάσισαν να ριχτούν στον γκρεμό για να γλιτώσουν την αιχμαλωσία και τους εξευτελισμούς. Έριξαν πρώτα τα βρέφη που κρατούσαν στην αγκαλιά τους και, στη συνέχεια, έπεσαν εν χορώ στον γκρεμό.
Ανάμεσα σε άλλα η κυρία Ρεπούση ζήτησε να δοθεί το δικαίωμα υιοθεσίας και στους ομοφυλόφιλους δηλώνοντας «Εφόσον η Πολιτεία αναγνωρίζει το δικαίωμα της υιοθεσίας σε ετεροφυλόφιλους οφείλει να το αναγνωρίζει και σε ομοφυλόφιλους. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση σε ό,τι αφορά την ανάγκη του παιδιού να ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο φύλο. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει στην Ελλάδα αυτή η ομοφοβία….».
Ποιός να της μιλήσει, θα πείτε, τώρα που είναι και κυβερνητική… εταίρα…
Και επισήμως από τις τράπεζες στις Εφορίες οι βεβαιώσεις για τους τόκους καταθέσεων
Απαλλάσσονται
οι φορολογούμενοι από τον βραχνά της προμήθειας των βεβαιώσεων για τους
τόκους των καταθέσεων για το 2012, καθώς με απόφαση Στουρνάρα, οι
τράπεζες είναι εκείνες που θα πρέπει να αποστείλουν τα στοιχεία στη
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Έτσι, δεν χρειάζεται πλέον οι πολίτες να σπεύσουν στις τράπεζες
προκειμένου να τα προμηθευτούν, ώστε να τα συμπεριλάβουν στις
φορολογικές τους δηλώσεις.
Οι τράπεζες θα αποστείλουν το ηλεκτρονικό αρχείο στο υπουργείο
Οικονομικών με τους τόκους των καταθέσεων ακόμα και για τα ομόλογα που
έχουν αγοράσει μέσω τραπεζών. Τα στοιχεία θα επεξεργαστούν οι υπάλληλοι
της ΓΓΠΣ και στη συνέχεια θα προστεθούν στις φορολογικές δηλώσεις των
υπόχρεων. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα χρειαστεί να ελέγξουν τον σχετικό
κωδικό και στην περίπτωση που έχουν αμφιβολίες θα πρέπει να ζητήσουν
από την τράπεζα να τους εκδώσει τη βεβαίωση για τους τόκους των
καταθέσεων του 2012.
Εάν έχει γίνει λάθος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέλθουν
στις κατά τόπους εφορίες για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση και να
διορθώσουν το σχετικό ποσό για τους τόκους που έχει συμπληρωθεί από τις
υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι οι τόκοι των καταθέσεων δηλώνονται στον κωδικό
659-660 της φορολογικής δήλωσης και εφόσον οι φορολογούμενοι έχουν
συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα υπόκεινται σε ειδική εισφορά
αλληλεγγύης 1%-4%.
Δεν εάλω η Πόλις!
Δεν εάλω η Πόλις! Δεν αλώνονται ούτε τα ιδανικά, ούτε τα σύμβολα, αλλά ούτε κι' ο Ελληνισμός.
Μόνο για λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς τη Δόξα τραβούν! Η Πόλις είναι μέσα μας. Η απαρχή της νέας πορείας μας. Με τις εξάρσεις και τις παρακμές, τις περιπέτειες, τα πλήγματα και τις αναλαμπές
της. Δεν πεθαίνει εύκολα ο Ελληνισμός. Όσες συνωμοσίες κι αν υφανθούν εναντίον του. Όσοι μίσθαρνοι ηγέτες κι αν τον ταλαιπωρήσουν. Είναι απρόβλεπτος ο Ελληνισμός. Εκεί που σκύβει βαθειά το
κεφάλι, εξουθενωμένος απ' τη βία, ξανατινάζει το κορμί του, αναγεννώμενος απ' τις στάχτες του.
Η Πόλις είναι το σύμβολο. Και σαν σύμβολο έχει εγγραφεί βαθειά στη μνήμη του Ελληνισμού, ώστε έχει περάσει στο γενετικό κώδικα της ίδιας της συνειδήσεως του. Επομένως δεν μπορεί ν' αλωθεί ούτε
απ' τα μιλλιούνια της Ανατολής, που την κατακλύζουν σήμερα, ούτε απ' τις τουρκικές προσπάθειες να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά, ούτε απ' τις οργανωμένες, κατά καιρούς, επιθέσεις, εναντίον του Οικουμενικού
Πατριαρχείου.
Δεν εάλω η Πόλις, ούτε και πρόκειται να αλωθεί. Καθώς γράφουμε, ξεπηδά απ' τα βάθη της μνήμης μας μια ιστορία, που αν δεν είναι αληθινή, τουλάχιστον θα μπορούσε ν' αποθανατισθεί σαν θρύλος.
Μας την αφηγήθηκε, πριν μερικά χρόνια, προσωπικότητα αξιόλογη (τηρούμε την ανωνυμία της) και πάντως ούτε ευφάνταστη, ούτε παραμυθολογία.
Πριν μερικά χρόνια, λοιπόν, υπηρετούσαν απ' τη μια κι' από την άλλη όχθη του Έβρου, στα σύνορα, που διαιρούν τη Θράκη μας στα δύο, αντίστοιχα Έλλην και Τούρκος στρατηγός.
Οι δυο άνδρες είχαν συνδεθεί με στενή μεταξύ τους φιλία.
Πολύ περισσότερο που Τούρκος στρατηγός, είχε σύζυγο Ελληνίδα.
Όταν έφθασε ο καιρός να μετατεθούν για άλλη υπηρεσία, προσκάλεσε ο Τούρκος τον Έλληνα συνάδελφο του.
«Τόσον καιρό», του είπε, «περάσαμε ανέφελα μαζί. Οι διαφορές που έχουν οι δύο χώρες μας, μεταξύ τους, δεν επηρέασαν τη φιλία μας. Αλλά εμείς οι Τούρκοι θεωρούμε τη φιλία ιερή. Θα ήθελα αύριο το
βράδυ να σου το αποδείξω».
Την επόμενη, στις 10 ακριβώς, ο Έλλην επιβιβαζόταν στο ιδιωτικό αυτοκίνητο του Τούρκου. Νύχτα αφέγγαρη ήταν. Ερημικοί οι δρόμοι. Ανοιχτή κι' η λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας προς την Πόλη.
Κοντά στα μεσάνυχτα πρέπει να πλησίασαν στις παρυφές της. Ύπνος βαθύς είχε καθηλώσει στα κρεβάτια τους κατοίκους της. Ησυχία στους δρόμους. Γρήγορος, ο οδηγός Τούρκος, μπήκε, βγήκε από στενά, από περιπλεγμένα σαν κουβάρι καλντερίμια.
Νύχτα αφέγγαρη. Έσβησε τη μηχανή, σταμάτησε μπροστά στη καγγελόπορτα. Την άνοιξε με μια σκουντιά. Χωρίς φακό, περπάτησαν σιωπηλοί οι δυο τους, προσεκτικά ανάμεσα σε εμπόδια. Πέτρες νάταν άραγε; Βράχια; Μάρμαρα σπασμένα με επιγραφές στα ελληνικά;
Ο Γοργός ρυθμός, η αγωνία, η περιέργεια, δεν άφηναν στον Έλληνα περιθώρια να ψάξει ούτε καν να προβληματιστεί.
Ακολουθούσε τον Τούρκο πειθήνια, σαν αυτόματο χωρίς φόβο, με περίσσια εμπιστοσύνη. Ούτε καν που του πέρασε απ' το μυαλό, πως μπορούσαν νάναι κακές οι προθέσεις του.
Στάθηκαν μπροστά σε διπλομανταλωμένη σιδερένια στενή θύρα, Έβγαλε κλειδί απ' την τσέπη του ο Τούρκος. Ξεκλείδωσε. Άνοιξε. Υπόγειο ήταν. Μούχλα ανάδιναν οι τοίχοι. Μούχλα και κλεισούρα.
Λησμονιά καταχωνιασμένη στα έγκατα της γης. Περπάτησαν κι' οι δυο, σε διαδρόμους, χωρίς να σκοντάφτουν. Τους βάραινε η σιωπή, μα πιότερο ακόμη κι' απ' τη σιωπή, η αναμονή. Που πήγαιναν, έτσι στα τυφλά... Που κατευθύνονταν;
Ανάστροφα στο χρόνο. Σε ποιόν χρόνο; Τον ανθρώπινο η τον Θεϊκό;
Ο Τούρκος ήξερε. Αλλά δεν ήξερε ακόμη ο Έλληνας. Δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την περιπλάνηση. Μα ούτε και πρόφθαινε να προβληματισθεί. Ακολουθούσε. Με την βεβαιότητα, πως η στιγμή ήταν
μοναδική. Πως δεν θα 'χε την ευκαιρία, ποτέ άλλοτε, να την ξαναζήσει. Ακολουθούσε. Ονειρευόταν άραγε; Υπνοβατούσε; Φτερωμένη η φαντασία του, ανάπλαθε μονοπάτια, που μόνο σ' ελαφρύ ύπνο βαδίζει
κανείς; Ένα ήταν σίγουρο: Δεν θα ξανάβρισκε ποτέ τον δρόμο. Δεν θα τον ξανάβρισκε χωρίς οδηγό.
Είχαν φτάσει στο τέρμα.
Θύρα και πάλι αρματωμένη μπροστά του. Βαριά σιωπή. Η σιγή της ύστατης ώρας. Που ήρθε να διακόψει μόνο το τρίξιμο της κλειδαριάς. Το γκρίμασμα του σκουριασμένου σίδερου. Μισάνοιξε η βαριά θύρα.
Ισχνό το εσωτερικό. Υπερκόσμιο. Μυστηριακό. Υπόγειο; Μουντρούμι; Κενοτάφιο;
Και τότε, τότε μόνον μίλησε ο Τούρκος: «Εσείς οι Έλληνες, δεν πιστεύετε στον θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά; Δεν λέτε και ξαναλέτε μεταξύ σας, πως βόλι εχθρού δεν τον άγγιξε; Πως δεν τον κατάπιε το μανιασμένο πλήθος των πορθητών της Πόλης; Αλλά πως θα τον τράβηξε η Παναγιά στην αγκαλιά της, για να τον κάνει Αθάνατο; Δεν είστε βέβαιοι πως ζει ο μαρμαρωμένος βασιλιάς: Δεν είναι θρύλος.
Ψεύτικη ελπίδα. Όνειρο. Φαντασία. Είναι αλήθεια. Δες και μόνος σου.
Στο πάτωμα, μισοανασηκωμένος στον έναν αγκώνα ο Έλληνας είδε, είδε με τα μάτια του, τον μαραμρωμένο βασιλιά. Ανασηκωμένο.
Ρίγος μεταφυσικό τον διαπέρασε. Θόλωσαν απ' τα δάκρυα τα μάτια του. Θαμπώθηκε η όραση του. Έκανε το σταυρό του. Μπροστά του, εκεί σε απόσταση ανάσας, το θαύμα.
Κι' ήταν αυτός, ο τυχερός που είχε αξιωθεί να το ζήσει. Με τις αισθήσεις του. Σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.
Πηχτή η σιωπή, σχεδόν, κοβόταν με το μαχαίρι.
Μίλησε και πάλι ο Τούρκος: «Πριν μερικά χρόνια κείτονταν στο έδαφος ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ. Τον τελευταίο καιρό άρχισε σιγά-σιγά ν' ανασηκώνεται. Πάμε».
Ξανάκλεισαν τη θύρα. Την ξανακλείδωσαν. Αντίστροφα βγήκαν μέχρι την αυλή απ' τα υπόγεια. Ξαναπέρασαν την καγκελλένια πόρτα.
Δεν άφησαν πίσω ίχνη απ' τις πατημασιές τους. Κανείς δεν τους είχε δει. Μπήκαν στο αυτοκίνητο, πήραν τον δρόμο του γυρισμού. Σιωπηλοί. Χωρίς ν' ανταλλάξουν κουβέντα.
Δεν είχε ακόμη ξημερώσει σαν έφθασαν στον Έβρο. Προτού αποχωρισθούν, φιλήθηκαν σταυρωτά. Το ποτάμι κυλούσε ορμητικά προς το Αιγαίο.
«Γυρίζει πίσω το ποτάμι», μονολόγησε ο Έλλην στρατηγός. «Γυρίζει Όταν θελήσει ο Θεός»
Υπηρέτησε αργότερα στο Κέντρο.
Προτού αποστρατευθεί θεώρησε υποχρέωσή του ν' αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό στην προσωπικότητα που μας το εμπιστεύθηκε, κατονομάζοντας και τον στρατηγό, κάτω από το βλέμμα του Θεού και της
Παναγίας. Κάναμε κι' εμείς τον σταυρό μας μουρμουρίζοντας «Δεν εάλω η Πόλις».
Ελένη Κυπραίου
Απόρρητο έγγραφο: Απολύσεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και δημοτικές επιχειρήσεις
Αλλάζει ο χάρτης του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με
την κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους να φτάσει τις 4.000 απολύσεις και τις
25.000 διαθεσιμότητες.
Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος",
στο στόχαστρο μπαίνουν εργαζόμενοι σε 384 δημοτικές επιχειρήσεις, 66
Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, 62 επιμελητήρια, επτά κοινωφελή
ιδρύματα και 12 εθνικά αθλητικά κέντρα.
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, φορείς υπό τους ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα του τομέα της Ερευνας, Εμπορικά Επιμελητήρια (όπως το ΤΕΕ και το Οικονομικό), Κοινωφελή Ιδρύματα Πρόνοιας, Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, ακόμα και Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.
Συνολικά τα παραπάνω ΝΠΔΔ και οι φορείς απασχολούν 38.139 υπαλλήλους, οι οποίοι, εφόσον τελικώς υιοθετηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, είτε θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου είτε θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται για να μειωθεί περαιτέρω το Δημόσιο όσον αφορά το απασχολούμενο προσωπικό είναι τα εξής:
* Η μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί προβλέπεται η μετατροπή 66 ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Στα 66 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου απασχολούνται σήμερα 16.241 υπάλληλοι, ενώ ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (4.479 άτομα) και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (6.567 άτομα). Ενδεχόμενη μετατροπή του νομικού καθεστώτος των νομικών προσώπων θα σημάνει τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων, ενώ θα υπάρχει και αξιολόγηση του απασχολούμενου προσωπικού, προκειμένου όσοι περάσουν κάτω από τη βάση είτε να απολυθούν είτε, στην καλύτερη περίπτωση, να περάσουν για ένα χρόνο σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
* Για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων της χώρας (πρόκειται για 384 φορείς, που απασχολούν 16.225 εργαζομένους και έχουν ως αντικείμενο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την πρόνοια και τις κοινωνικές υπηρεσίες) εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο είναι, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να καταργηθούν όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αρμοδιότητές τους να μεταφερθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων. Οσον αφορά στο προσωπικό των ΝΠΔΔ, όσοι απασχολούνται σε απαραίτητες δομές (όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί) θα μετατάσσονται στους δήμους, ενώ οι υπόλοιποι θα περνούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και αξιολόγησης. Το δεύτερο και πιο ήπιο σε σύγκριση με το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μετατροπή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα υπάρχει νέος καθορισμός του αριθμού, του αντικειμένου και του οργανογράμματος των φορέων που θα μπορούν να διαθέτουν οι δήμοι, με τους υπαλλήλους που θα περισσεύουν να περνούν σε διαθεσιμότητα για δώδεκα μήνες.
*Η μετατροπή των ΝΠΔΔ του τομέα της έρευνας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Πρόκειται για τέσσερα ΝΠΔΔ (απασχολούν 1.235 άτομα) και επτά ΝΠΙΔ (απασχολούν 1.749 άτομα). Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα για τους καινούργιους φορείς και θα υπάρξει μείωση του προσωπικού τους.
*Η μεταφορά δύο ΝΠΙΔ που απασχολούν 136 άτομα και δύο ΝΠΔΔ που απασχολούν 93 άτομα και ασχολούνται με την αγροτική έρευνα στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.
*Οι συγχωνεύσεις Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και οι καταργήσεις Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, που ναι μεν δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα διαχείρισης, όπως για παράδειγμα τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ.
Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι 416. Από αυτούς, οι 24 δεν λειτουργούν και οι 16 υπολειτουργούν. Συνολικά, απασχολούν 874 άτομα. Οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι δέκα. Από αυτούς, οι επτά υπολειτουργούν, ενώ συνολικά απασχολούν 150 άτομα.
*Η μετατροπή των εμπορικών Επιμελητηρίων, του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα και θα περιοριστούν οι θέσεις του απασχολούμενου προσωπικού.
*Η κατάργηση επτά Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Πρόνοιας (απασχολούν 227 άτομα) και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις περιφερειακές προνοιακές δομές.
*Η μετατροπή των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (απασχολούν 194 άτομα) και η μεταφορά τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι αριθμοί των απολύσεων και της διαθεσιμότητας
- Μετατροπή 66 ΝΠΔΔ (ανάμεσά τους το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ) σε ΝΠΙΔ (16.241 υπάλληλοι).
-384 φορείς (ΝΠΔΔ) που ανήκουν στους δήμους. Εξετάζεται είτε η κατάργησή τους είτε η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ (16.225 υπάλληλοι).
- Μετατροπή 15 ΝΠΔΔ του τομέα Ερευνας σε ΝΠΙΔ (3.213 υπάλληλοι).
-Συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (1.024 υπάλληλοι).
- Μετατροπή 62 Επιμελητηρίων σε ΝΠΙΔ (1.015 υπάλληλοι).
-Κατάργηση 7 Κοινωφελών Ιδρυμάτων Πρόνοιας (227 υπάλληλοι).
-Μετατροπή 12 Αθλητικών Κέντρων σε ΝΠΙΔ (194 υπάλληλοι).
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, φορείς υπό τους ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα του τομέα της Ερευνας, Εμπορικά Επιμελητήρια (όπως το ΤΕΕ και το Οικονομικό), Κοινωφελή Ιδρύματα Πρόνοιας, Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, ακόμα και Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.
Συνολικά τα παραπάνω ΝΠΔΔ και οι φορείς απασχολούν 38.139 υπαλλήλους, οι οποίοι, εφόσον τελικώς υιοθετηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, είτε θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου είτε θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται για να μειωθεί περαιτέρω το Δημόσιο όσον αφορά το απασχολούμενο προσωπικό είναι τα εξής:
* Η μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί προβλέπεται η μετατροπή 66 ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Στα 66 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου απασχολούνται σήμερα 16.241 υπάλληλοι, ενώ ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (4.479 άτομα) και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (6.567 άτομα). Ενδεχόμενη μετατροπή του νομικού καθεστώτος των νομικών προσώπων θα σημάνει τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων, ενώ θα υπάρχει και αξιολόγηση του απασχολούμενου προσωπικού, προκειμένου όσοι περάσουν κάτω από τη βάση είτε να απολυθούν είτε, στην καλύτερη περίπτωση, να περάσουν για ένα χρόνο σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
* Για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων της χώρας (πρόκειται για 384 φορείς, που απασχολούν 16.225 εργαζομένους και έχουν ως αντικείμενο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την πρόνοια και τις κοινωνικές υπηρεσίες) εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο είναι, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να καταργηθούν όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αρμοδιότητές τους να μεταφερθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων. Οσον αφορά στο προσωπικό των ΝΠΔΔ, όσοι απασχολούνται σε απαραίτητες δομές (όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί) θα μετατάσσονται στους δήμους, ενώ οι υπόλοιποι θα περνούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και αξιολόγησης. Το δεύτερο και πιο ήπιο σε σύγκριση με το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μετατροπή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα υπάρχει νέος καθορισμός του αριθμού, του αντικειμένου και του οργανογράμματος των φορέων που θα μπορούν να διαθέτουν οι δήμοι, με τους υπαλλήλους που θα περισσεύουν να περνούν σε διαθεσιμότητα για δώδεκα μήνες.
*Η μετατροπή των ΝΠΔΔ του τομέα της έρευνας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Πρόκειται για τέσσερα ΝΠΔΔ (απασχολούν 1.235 άτομα) και επτά ΝΠΙΔ (απασχολούν 1.749 άτομα). Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα για τους καινούργιους φορείς και θα υπάρξει μείωση του προσωπικού τους.
*Η μεταφορά δύο ΝΠΙΔ που απασχολούν 136 άτομα και δύο ΝΠΔΔ που απασχολούν 93 άτομα και ασχολούνται με την αγροτική έρευνα στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.
*Οι συγχωνεύσεις Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και οι καταργήσεις Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, που ναι μεν δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα διαχείρισης, όπως για παράδειγμα τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ.
Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι 416. Από αυτούς, οι 24 δεν λειτουργούν και οι 16 υπολειτουργούν. Συνολικά, απασχολούν 874 άτομα. Οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι δέκα. Από αυτούς, οι επτά υπολειτουργούν, ενώ συνολικά απασχολούν 150 άτομα.
*Η μετατροπή των εμπορικών Επιμελητηρίων, του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα και θα περιοριστούν οι θέσεις του απασχολούμενου προσωπικού.
*Η κατάργηση επτά Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Πρόνοιας (απασχολούν 227 άτομα) και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις περιφερειακές προνοιακές δομές.
*Η μετατροπή των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (απασχολούν 194 άτομα) και η μεταφορά τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι αριθμοί των απολύσεων και της διαθεσιμότητας
- Μετατροπή 66 ΝΠΔΔ (ανάμεσά τους το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ) σε ΝΠΙΔ (16.241 υπάλληλοι).
-384 φορείς (ΝΠΔΔ) που ανήκουν στους δήμους. Εξετάζεται είτε η κατάργησή τους είτε η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ (16.225 υπάλληλοι).
- Μετατροπή 15 ΝΠΔΔ του τομέα Ερευνας σε ΝΠΙΔ (3.213 υπάλληλοι).
-Συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (1.024 υπάλληλοι).
- Μετατροπή 62 Επιμελητηρίων σε ΝΠΙΔ (1.015 υπάλληλοι).
-Κατάργηση 7 Κοινωφελών Ιδρυμάτων Πρόνοιας (227 υπάλληλοι).
-Μετατροπή 12 Αθλητικών Κέντρων σε ΝΠΙΔ (194 υπάλληλοι).
ΧΑ: Μισοάδειο τώρα το ποτήρι
Στο ρυθμό των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων και σήμερα η Σοφοκλέους. Με
πτώση έως 23,5% ξεκίνησε η Τράπεζα Πειραιώς, μικρές απώλειες για την
Εθνική. Θολώνει η εικόνα για την οικονομία λόγω ΟΟΣΑ και ΤτΕ. Το βλέμμα
και στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.
|
Δημοσιεύθηκε: 10:01 - 30/05/13
ΧΑ: Μισοάδειο τώρα το ποτήρι
Στο ρυθμό των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων και σήμερα η Σοφοκλέους.
Με πτώση έως 23,5% ξεκίνησε η Τράπεζα Πειραιώς, μικρές απώλειες για την
Εθνική. Θολώνει η εικόνα για την οικονομία λόγω ΟΟΣΑ και ΤτΕ. Το βλέμμα
και στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.
Βάρυνε το κλίμα στο Χ.Α., μετά τη νέα βουτιά. Με συναλλαγές 57,9 εκατ. ευρώ και 70,3 εκατ.
τεμαχίων ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε στις 1.008,72 μονάδες, ο FTSE Large
Cap στις 339,26 κι ο Ft Mid συνέχισε στις 1.167 μονάδες.
Κατά το σημερινό ξεκίνημα η μετοχή της Τράπεζας Πειριαώς υποχωρεί κατά περίπου 23,5% στα 0,19 ευρώ, ενώ της Εθνικής υποχωρεί κατά 1,99%, στα 4,44 ευρώ.
Πού θα παιχτεί τώρα η μάχη του 1.000ρικου σημειώνει ο Γιώργος Σαββάκης, ο οποίος αναφέρεται στον «... χαμηλό όγκο συναλλαγών που δημιουργεί τελικά σημαντικές συνθήκες πίεσης στην αγορά, αφού οι αγοραστές εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί. Για ακόμα μία αφορά, ο τραπεζικός κλάδος δημιουργεί ερωτήματα για την πορεία της αγοράς. Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν με πτώση σχεδόν 10% την εβδομάδα, ενώ μεγάλο το ενδιαφέρον τόσο για την ΕΤΕ, που κάνει ντεμπούτο σήμερα, όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε χθες τους όρους της αύξησής της. Πέραν όμως των τραπεζών, και οι λοιπές μη τραπεζικές δυνάμεις της αγοράς οδηγούνται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, αφού η πτώση έχει πλέον ξεπεράσει την αναμενόμενη εξομάλυνση της υπεραγορασμένης εικόνας που υπήρχε και έχει εισέλθει σε επίπεδα βραχυπρόθεσμης υπερπώλησης».
Λογική προσέγγιση, που κατά την εκτίμησή μας σχετίζεται -έστω και δευτερευόντως- με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που ανατρέπουν το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση (ο Οργανισμός περισσότερο, η ΤτΕ λιγότερο). Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αμφισβητεί τις προβλέψεις των δύο εκθέσεων, αλλά τα ερωτήματα μένουν και βαραίνουν.
Έχουμε αναφερθεί πλειστάκις στην εύλογη προσπάθεια του Μαξίμου και του υπουργού Οικονομικών να μεγεθύνουν τα όποια ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία, την αδιαμφισβήτητη βελτίωση ορισμένων παραμέτρων. Ισάριθμες φορές έχουμε διερωτηθεί εάν αυτά αρκούν, εάν η πραγματική οικονομία μπορεί να επανέλθει χρηματοδοτικά έστω στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2014. Γιατί καλή και... άγια η εστίαση του συστήματος στην ανακεφαλαιοποίηση - αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά αυτό που ενδιαφέρει, που καίει τον κόσμο είναι ένα: εάν, πότε και με υπό ποιες προϋποθέσεις τα δισ. ευρώ καλύψεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αναθερμάνουν έστω ένα μέρος της αγοράς. Εξαιρετικό από αυτήν την άποψη το χθεσινό προειδοποιητικό άρθρο του Στέφανου Κοτζαμάνη για τους... γίγαντες που λυγίζουν. Μία μέρα νωρίτερα ο νουνεχής Κωνσταντίνος Κεφάλας (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) είχε απευθύνει δραματική έκκληση προς κάθε αρμόδιο. Είχαν προηγηθεί άλλοι επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς (Κανελλόπουλοι/ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος...) για τα αυτονόητα.
Το Χ.Α. συνεχίζει στον ρυθμό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Είχαμε θέσει ως προϋπόθεση για το ενδεχόμενο του επόμενου ανοδικού κύκλου (προς τις 1.080-1.120 μονάδες) τη με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στόχος η ευρύτερη περιοχή των 980 μονάδων (με ένα εύλογο φίλτρο εύρους και 2-3 συνεδριάσεων) όπως και των 310-305 μονάδων για τον FTSE Large Cap. Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως η χθεσινή διόρθωση πραγματοποιήθηκε με μόλις 57-58 εκατ. ευρώ όταν στην κορύφωση της πρόσφατης ανοδικής αντίδρασης ο τζίρος έφθανε τα 170-190 εκατ. ευρώ. Προφανής η διαφορά όπως και ο χαρακτήρας του παιχνιδιού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για τον 25άρη υπάρχει ακόμη η στήριξη των 323 μονάδων, η περιοχή που ορίζεται από τους ΚΜΟ 30 και 100 ημερών (339 και 326 μονάδες αντίστοιχα),γεγονός που αποτυπώνεται πολύ προσεκτικά στην αγορά παραγώγων από την αρχή της εβδομάδας.
Κλειδί και της γενικότερης ψυχολογίας αλλά και μόχλευσης οι τράπεζες, και είτε μας αρέσει είτε όχι έτσι θα πάμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και για την Πειραιώς. Όσα πρέπει να ξέρουμε για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day και στο ταμπλό από σήμερα μετοχές και δικαιώματα, με το χθεσινό -7,52% της Alpha Bank (με 7,139 εκατ. μετοχές) να προβληματίζει ορισμένους. Μεταξύ άλλων, υπάρχει και η εύλογη εξήγηση που αφορά την στάση των ασφαλιστικών ταμείων στις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών. Στο σχετικό θέμα του euro2day αναλύονται ορισμένες καίριες λεπτομέρειες που εν μέρει σχετίζονται με τη χθεσινή εικόνα της αγοράς.
Δεδομένης της βραχυπρόθεσμης τάσης, συνεχίζουμε να ακολουθούμε τη διόρθωση προσβλέποντας στην επιβεβαίωση των σημαντικών στηρίξεων που έχουν διαμορφωθεί χαμηλότερα.
Στα 4,53 ευρώ η τιμή εκκίνησης για τη μετοχή της Εθνικής σήμερα στα 4,45 ευρώ του δικαιώματος. Τηρουμένων των αναλογιών (η αναφορά είναι πολύ χοντρική, αλλά σε κάποιον βαθμό ενδεικτική), θυμίζουμε την τιμή δικαιώματος της Alpha Bank στο 1,40 ευρώ (η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί) και στο 0,59 ευρώ της μετοχής.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου.
Κατά το σημερινό ξεκίνημα η μετοχή της Τράπεζας Πειριαώς υποχωρεί κατά περίπου 23,5% στα 0,19 ευρώ, ενώ της Εθνικής υποχωρεί κατά 1,99%, στα 4,44 ευρώ.
Πού θα παιχτεί τώρα η μάχη του 1.000ρικου σημειώνει ο Γιώργος Σαββάκης, ο οποίος αναφέρεται στον «... χαμηλό όγκο συναλλαγών που δημιουργεί τελικά σημαντικές συνθήκες πίεσης στην αγορά, αφού οι αγοραστές εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί. Για ακόμα μία αφορά, ο τραπεζικός κλάδος δημιουργεί ερωτήματα για την πορεία της αγοράς. Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν με πτώση σχεδόν 10% την εβδομάδα, ενώ μεγάλο το ενδιαφέρον τόσο για την ΕΤΕ, που κάνει ντεμπούτο σήμερα, όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε χθες τους όρους της αύξησής της. Πέραν όμως των τραπεζών, και οι λοιπές μη τραπεζικές δυνάμεις της αγοράς οδηγούνται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, αφού η πτώση έχει πλέον ξεπεράσει την αναμενόμενη εξομάλυνση της υπεραγορασμένης εικόνας που υπήρχε και έχει εισέλθει σε επίπεδα βραχυπρόθεσμης υπερπώλησης».
Λογική προσέγγιση, που κατά την εκτίμησή μας σχετίζεται -έστω και δευτερευόντως- με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που ανατρέπουν το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση (ο Οργανισμός περισσότερο, η ΤτΕ λιγότερο). Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αμφισβητεί τις προβλέψεις των δύο εκθέσεων, αλλά τα ερωτήματα μένουν και βαραίνουν.
Έχουμε αναφερθεί πλειστάκις στην εύλογη προσπάθεια του Μαξίμου και του υπουργού Οικονομικών να μεγεθύνουν τα όποια ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία, την αδιαμφισβήτητη βελτίωση ορισμένων παραμέτρων. Ισάριθμες φορές έχουμε διερωτηθεί εάν αυτά αρκούν, εάν η πραγματική οικονομία μπορεί να επανέλθει χρηματοδοτικά έστω στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2014. Γιατί καλή και... άγια η εστίαση του συστήματος στην ανακεφαλαιοποίηση - αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά αυτό που ενδιαφέρει, που καίει τον κόσμο είναι ένα: εάν, πότε και με υπό ποιες προϋποθέσεις τα δισ. ευρώ καλύψεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αναθερμάνουν έστω ένα μέρος της αγοράς. Εξαιρετικό από αυτήν την άποψη το χθεσινό προειδοποιητικό άρθρο του Στέφανου Κοτζαμάνη για τους... γίγαντες που λυγίζουν. Μία μέρα νωρίτερα ο νουνεχής Κωνσταντίνος Κεφάλας (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) είχε απευθύνει δραματική έκκληση προς κάθε αρμόδιο. Είχαν προηγηθεί άλλοι επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς (Κανελλόπουλοι/ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος...) για τα αυτονόητα.
Το Χ.Α. συνεχίζει στον ρυθμό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Είχαμε θέσει ως προϋπόθεση για το ενδεχόμενο του επόμενου ανοδικού κύκλου (προς τις 1.080-1.120 μονάδες) τη με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στόχος η ευρύτερη περιοχή των 980 μονάδων (με ένα εύλογο φίλτρο εύρους και 2-3 συνεδριάσεων) όπως και των 310-305 μονάδων για τον FTSE Large Cap. Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως η χθεσινή διόρθωση πραγματοποιήθηκε με μόλις 57-58 εκατ. ευρώ όταν στην κορύφωση της πρόσφατης ανοδικής αντίδρασης ο τζίρος έφθανε τα 170-190 εκατ. ευρώ. Προφανής η διαφορά όπως και ο χαρακτήρας του παιχνιδιού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για τον 25άρη υπάρχει ακόμη η στήριξη των 323 μονάδων, η περιοχή που ορίζεται από τους ΚΜΟ 30 και 100 ημερών (339 και 326 μονάδες αντίστοιχα),γεγονός που αποτυπώνεται πολύ προσεκτικά στην αγορά παραγώγων από την αρχή της εβδομάδας.
Κλειδί και της γενικότερης ψυχολογίας αλλά και μόχλευσης οι τράπεζες, και είτε μας αρέσει είτε όχι έτσι θα πάμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και για την Πειραιώς. Όσα πρέπει να ξέρουμε για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day και στο ταμπλό από σήμερα μετοχές και δικαιώματα, με το χθεσινό -7,52% της Alpha Bank (με 7,139 εκατ. μετοχές) να προβληματίζει ορισμένους. Μεταξύ άλλων, υπάρχει και η εύλογη εξήγηση που αφορά την στάση των ασφαλιστικών ταμείων στις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών. Στο σχετικό θέμα του euro2day αναλύονται ορισμένες καίριες λεπτομέρειες που εν μέρει σχετίζονται με τη χθεσινή εικόνα της αγοράς.
Δεδομένης της βραχυπρόθεσμης τάσης, συνεχίζουμε να ακολουθούμε τη διόρθωση προσβλέποντας στην επιβεβαίωση των σημαντικών στηρίξεων που έχουν διαμορφωθεί χαμηλότερα.
Στα 4,53 ευρώ η τιμή εκκίνησης για τη μετοχή της Εθνικής σήμερα στα 4,45 ευρώ του δικαιώματος. Τηρουμένων των αναλογιών (η αναφορά είναι πολύ χοντρική, αλλά σε κάποιον βαθμό ενδεικτική), θυμίζουμε την τιμή δικαιώματος της Alpha Bank στο 1,40 ευρώ (η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί) και στο 0,59 ευρώ της μετοχής.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου.
Αναγκαία η ιδιωτική ασφάλιση για αξιοπρεπείς συντάξεις στο μέλλον
Το ασφαλιστικό σύστημα με τη
σημερινή του μορφή και με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που
θεσπίστηκαν το 2010 θα δίνει συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας
στους μελλοντικούς συνταξιούχους, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος
στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική. «Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48,5% την περίοδο 2020-2060, έναντι 95,7% πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση» επισημαίνεται στην έκθεση. «Ελλείψει άλλων πηγών εισοδήματος, το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης του πρώτου πυλώνα θα οδηγεί κάτω από το όριο της σχετικής ένδειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν μέχρι και 1,2 φορές το διάμεσο εισόδημα» καταλήγει η επισήμανση της ΤτΕ. Από πού όμως προκύπτει μια τόσο δυσμενής εξέλιξη που οδηγεί σχεδόν σε αφανισμό τη σύνταξη ακόμη και για τους μισθωτούς που αμείβονται λίγο πάνω από τα κατώτατα όρια; Κατ’ αρχάς, είναι προδιαγεγραμμένη η μείωση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ. Ο στόχος είναι να υποχωρήσει τουλάχιστον στο 17,4% του ΑΕΠ το 2060 από 24,1% το 2010. Ομως, αυτή η μείωση στις συνθήκες αύξησης (κατά 70%) του συνταξιοδοτούμενου πληθυσμού οδηγεί αναπόφευκτα σε δραστικό περιορισμό των συνταξιοδοτικών παροχών. Με δεδομένη την πτώση της δημόσιας δαπάνης για συντάξεις, το νομοθετικό πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών διατάξεων (3863/10 και 3865/10) προνόησε, έτσι ώστε ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων να είναι λιγότερο ανταποδοτικός από το γενναιόδωρο σύστημα αναπλήρωσης που ίσχυσε στη χώρα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο για την κύρια σύνταξη αλλά ακόμη και στον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ εισάγονται συντελεστές (όπως ο εκάστοτε ετήσιος αριθμός των νέων συνταξιοδοτήσεων), οι οποίοι ελαχιστοποιούν την ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών και προκαλούν μεγάλες συνταξιοδοτικές απώλειες ακόμη και για τους ασφαλισμένους που έχουν πλήρη 35ετή προϋπηρεσία. Σε αυτό το νέο συνταξιοδοτικό τοπίο, μοναδική σταθερά θα είναι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και όλο το υπόλοιπο ποσό θα χτίζεται με συντελεστές, οι οποίοι θα οδηγούν σε αναλογική σύνταξη υπολογιζόμενη επί του συνόλου των αποδοχών και των εργασιακών ετών που έχουν διανυθεί από την πρώτη ημέρα πρόσληψης. Ο νέος τρόπος υπολογισμού, ο οποίος θα προσαρμόζει σταδιακά τα επίπεδα των συντάξεων στις μειωμένες δυνατότητες κρατικής χρηματοδότησης, έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 2010 και θίγει, πρωτίστως, όλους όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1.1.2011, αναμένεται δε να γίνει αισθητός για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2015. Ειδικά για την Ελλάδα, η υποχώρηση των συντάξεων δεν συνδέεται μόνο με την ελαχιστοποίηση της δημόσιας δαπάνης λόγω των προγραμμάτων προσαρμογής αλλά και με τους νέους, μειωμένους κατά 20%, βασικούς μισθούς, οι οποίοι οδηγούν σε λιγότερα έσοδα από εισφορές στα Ταμεία. Η αυξανόμενη ανεργία συνεχίζει να επιδρά ευθέως στα έσοδα των Ταμείων, παρά τις μικρές αναλαμπές από τις εκάστοτε ρυθμίσεις. Σε αυτές τις συνθήκες σταδιακής και αναπόφευκτης υποτίμησης της κύριας σύνταξης και του αναδιανεμητικού συστήματος που στηρίχθηκε σε δημόσιους πόρους, η ΤτΕ επαναφέρει την ανάγκη ανάπτυξης των συμπληρωματικών πυλώνων, κυρίως δε αυτών που συνδέονται με τα (κεφαλαιοποιητικά) ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης. Αλλά και εδώ, εντοπίζει αρκετά προβλήματα, μεταξύ των οποίων τα εξής: το ασταθές, άνευ κινήτρων, φορολογικό καθεστώς που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες, το υψηλό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα ίδρυσης ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης και τις γραφειοκρατικές συνθήκες που επικρατούν. ύμφωνα με την ΤτΕ, αν και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010 ενίσχυσε σημαντικά τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος, «...το ύψος των συντάξεων που παρέχει ο πρώτος πυλώνας (σ.σ. δηλαδή το Δημόσιο) έχει πλέον περιοριστεί σημαντικά, εγείροντας θέμα επάρκειας, καθώς το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης θα οδηγεί κάτω από το όριο της φτώχειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν εισοδήματα κάτω του μέσου όρου». Τι είναι το ποσοστό «αναπλήρωσης» που επικαλείται η ΤτΕ; Σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΟΣΑ, είναι ο λόγος της μικτής σύνταξης προς τις μέσες μικτές αποδοχές του συνολικού εργασιακού βίου, ενός εργαζομένου. Η Ελλάδα, πριν το 2010 «...εμφάνιζε το υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης πρώτου πυλώνα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (95,7%)». Ωστόσο, σύμφωνα με την ΤτΕ, «το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48,5% την περίοδο 2020-2060, έναντι 95,7% πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση», του 2010. Με άλλα λόγια, λιγότερα από τα μισά λεφτά... Λεφτά που δεν θα φτάνουν για στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση και σε περίπτωση απουσίας άλλων πηγών εισοδήματος, θα οδηγούν «κάτω από το όριο της σχετικής ένδειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν μέχρι και 1,2 φορές το διάμεσο εισόδημα». Με άλλα λόγια, αν αφαιρέσουμε από την κλίμακα των εισοδημάτων τα δύο άκρα, δηλαδή τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα, προσδιορίζουμε το λεγόμενο «διάμεσο εισόδημα». Όσοι ή όσες, λοιπόν, λαμβάνουν ως αποδοχές 1,2 φορές αυτό το διάμεσο εισόδημα, τότε μπορούν να προσδοκούν μόνον σε συντάξεις ένδειας ή φτώχειας... Μόνη οδός διαφυγής των συνταξιούχων από την κατάσταση αυτή, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, είναι η ύπαρξη άλλων πηγών εισοδήματος και συγκεκριμένα ο λεγόμενος δεύτερος και τρίτος ασφαλιστικός πυλώνας, δηλαδή η επαγγελματική και η ιδιωτική ασφάλιση, οι οποίες στη χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Όχι μόνον είναι ανύπαρκτες διότι έως τώρα ο πρώτος πυλώνας ήταν «γενναιόδωρος», όπως τον χαρακτηρίζει η ΤτΕ, αλλά και επειδή το φορολογικό καθεστώς και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της χώρας εμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Πρώτα από όλα, πρόσφατα καταργήθηκαν οι φοροαπαλλαγές που αφορούν στην ιδιωτική ασφάλιση (Ν.4110/2013) και άρα οι σχετικές δαπάνες δεν εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική ασφάλιση, η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρού μεγέθους, γεγονός που δυσχεραίνει τη δυνατότητά τους να παράσχουν τέτοιου είδους καλύψεις ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις προσκρούουν σε ένα τείχος γραφειοκρατίας... Ακόμη, όμως, και αυτός ο τρόπος ασφάλισης, δηλαδή, η ιδιωτική και η επαγγελματική, δεν είναι δίχως επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, καθώς περιορίζουν το αποταμίευμα και άρα τη δυνατότητα των τραπεζών να διοχετεύσουν ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά... Έτσι, μένουμε και πάλι στα τυχόν έσοδα που ενδεχομένως έχει ένας συνταξιούχος από ενοίκια ή άλλες πηγές.... Εκεί, όμως, συναντάμε το φόρο της ακίνητης περιουσίας, αλλά και τον αυτοτελή φόρο επί εσόδων από ενοίκια.... Καλύτερα, αφήστε τα... |
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô