Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Το σχέδιο της ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων



Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό είναι έτοιμο και περιλαμβάνεται στις προτάσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.


Σύμφωνα με τον πρώην επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη που είναι επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, η σταδιακή ενοποίηση των Ταμείων θα αφορά δημιουργία τριών ταμείων κύριας ασφάλισης, ένα για τους μισθωτούς (ΙΚΑ), ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και ένα για τους αγρότες (ΟΓΑ), ενώ αρκετά αργότερα θα μπορέσει να υπάρξει ένας σχεδιασμός για ένα Ασφαλιστικό Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αναμένεται να γίνει κατ'αρχήν αποδεκτή από τους "θεσμούς".

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Newsbomb ότι το Ασφαλιστικό είναι θέμα ευρύτερου διαλόγου που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Οι "θεσμοί" έχουν ζητήσει η λειτουργική ενοποίηση των ταμείων, να συνδεθεί και με ενιαίες παροχές, δηλαδή συντάξεις και επιδόματα, για όλους, ανά ταμείο. Η συγκεκριμένη απαίτηση δεν έχει γίνει δεκτή από την ελληνική πλευρά, αφού πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει νέα μείωση σε συντάξεις ή σε επιδόματα, μέσω της δημιουργίας κοινών ποσοστών αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους.

Ο κ. Ρομπόλης πέρα από τις λειτουργικές ενοποιήσεις, θεωρεί ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να μπορέσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να καταστεί βιώσιμο. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η προώθηση του Ταμείου αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μπορεί να προκύψουν ετήσια έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ και έτσι να καλυφθεί σιγά-σιγά η απώλεια που προέκυψε από το ''κούρεμα'' των ομολόγων των Ταμείων, ελέω PSI, το 2012

Επίσης χαρακτηρίζει "περί όνου σκιάς" τη συζήτηση για τις πρόωρες συντάξεις στην Ελλάδα, καθώς όπως τόνισε κινούνται στον μέσο όρο της Ε.Ε. και κοστίζουν μόλις 320 εκατ. ευρώ το χρόνο. "Το ποσοστό των πρόωρων συντάξεων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 11%, ποσοστό το οποίο είναι αντίστοιχο με το μέσο όρο της Ευρώπης", τόνισε, προσθέτοντας ότι το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι πρωτίστως θέμα ισότητας και λιγότερο πόρων.

Αναφερόμενος ακόμη στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ο Σ. Ρομπόλης είναι ότι σήμερα είναι συνολικά 13 (6 κύρια, 5 επικουρικά και 2 για την καταβολή των εφάπαξ), τα οποία μπορούν να γίνουν 3 και πολύ αργότερα να γίνουν 1.

Ο Σ. Ρομπόλης είπε ότι έχει συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την μελέτη του έχει συντάξει και αφορά την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2025. Τα κύρια προβλήματα του συστήματος είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας (έως το 2025 το ποσοστό της ανεργίας δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 800.000 άτομα, εκτίμησε) και η γήρανση του πληθυσμού.



Μέρκελ: Συμφωνήσαμε με Τσίπρα ότι θα κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα

http://static.madata.gr/files/var_prisoner_thumb_large_274694770.jpg
Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters: Μεγάλη πιθανότητα η συμφωνία να κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα - Στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ

Για συμφωνία ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί μετ' επιτάσεως ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες. Η κυρία Μέρκελ είπε ότι κάθε ημέρα για την Ελλάδα μετράει και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν όλα τα σωστά βήματα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο, επίσης, για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στην τριμερή των Βρυξελλών. Σημείωσε, τέλος, ότι η αίσθησή της είναι πως πλέον υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.

Μέρκελ: Συμφωνήσαμε με Τσίπρα ότι θα κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα

Σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συμφωνία να κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Οπως τόνισε, η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, εγκαίρως για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, του Eurogroup, στις 18 Ιουνίου. Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών θα συνεχιστούν σήμερα με το βάρος να δίνεται στις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις, το ΦΠΑ και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, είπαν αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων. «Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καθοριστική πρόοδος σήμερα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η επόμενη εβδομάδα να φέρει μια συμφωνία που μπορεί να επικυρωθεί από το Eurogroup» είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Τι έγινε χθες στην τριμερή
Ο κατ' αρχήν στόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα, δηλαδή να μην καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλα να αποκατασταθεί η επικοινωνία μαζι τους, επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολαντ έγινε σε καλό και φιλικό κλίμα, ιδίως μετά την επίδειξη διάθεσης για νέες υποχωρήσεις που επέδειξε η ελληνική πλευρά σε θέματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα. Κατά τη συνάντηση ειπώθηκε ότι πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή και μάλλον αυτό θα γίνει με τη διολίσθηση της Αθήνας στο στόχο του 1% που έχουν θέσει οι δανειστές. Επίσης στο τραπέζι παραμένει το θεμα του ΦΠΑ, με την κυβερνηση να συζητά διορθωτικές κινήσεις στην αρχική της πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνηση διαβεβαίωσε την άλλη πλευρά ότι θα καταβάλει προσπάθειες να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά έθεσε μετ´ επιτάσεως το αίτημα για ρύθμιση του χρέους, αποκατάσταση της χρηματοδοτησης και ενίσχυση της ανάπτυξης, ώστε η όποια συμφωνία να είναι βιώσιμη.

Στο θεμα αυτο της βιωσιμότητας επέμεινε και ο πρωθυπουργος στις δηλώσεις του αμέσως μετά - Μερκελ και Ολαντ απέφυγαν να πουν οτιδήποτε στον Τύπο.


Στη συνάντηση έγινε κουβέντα και για το πώς θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουν γρήγορα. Στόχος είναι να βρεθεί λύση μέχρι τις 18 του μήνα, που είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Προς τούτο θα αναλάβουν δράση και πάλι τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, οι οποιοι όμως συμφωνήθηκε να λειτουργούν υπό την στενή και ισχυρή πολιτική κατεύθυνση.

Κρίσιμο ρόλο στην πορεία των συζητήσεων θα διαδραματίσει και η σχέση του κ. Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποιο ειχαν την ευκαιρια να λύσουν παρεξήγηση των προηγούμενων ημερών. Οι δυο άνδρες θα τα πουν στις 3 μετά το μεσημερι (ώρα Ελλάδας) στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να αναλαμβάνει και παλι μεσολαβητική δράση για την αναζήτηση μιας λύσης.

Ρωμανιάς: Σταδιακά η αύξηση των συντάξεων μετά την απόφαση του ΣτΕ


Σταδιακά θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων σε επικουρικές και κύριες συντάξεις έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές τους, σύμφωνα με τα όσα είπε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε πως η απόφαση θα ισχύσει από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο, η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.
Ο κ. Ρωμανιάς, σημείωσε πως εντός του Ιουλίου θα καλέσει τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων, που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Τόνισε, δε, ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, που έχουν συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να φτάσει το μισό δισ. ευρώ και ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε συντάξεις που έγιναν με τον νόμο του 2012, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 800.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ με συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ θα πάρουν αυξήσεις.
Οι αυξήσεις ανά κλιμάκιο σύνταξης (άθροισμα κύριας & επικουρικής) θα έχουν ως εξής:
Από 1.000 έως 1.500 ευρώ: 5%
Από 1.500 έως 2.000 ευρώ: 10%
Από 2.000 και πάνω: 15%.
Σημειώνεται ότι όπως σχολίασαν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το υπουργείο περιμένει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις και μετά να τοποθετηθεί.

Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)