Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Φυγή στη σύνταξη για 80.000

Φυγή στη σύνταξη για 80.000

Πρωτοφανές κύμα φυγής στη σύνταξη φέρνει το νέο Ασφαλιστικό (η έναρξή του θα γίνει από το 2011) με 80.000 και πλέον εργαζομένους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, να αποχωρούν μέχρι τέλος του έτους. Μάλιστα, οι 40.000 από τους 80.000 είναι δημόσιοι υπάλληλοι, γεγονός που επιβαρύνει την ήδη. προβληματική καταβολή της εφάπαξ αποζημίωσης. Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλ. Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) Θανάσης Τσακανίκας, μέχρι τώρα έχουν υποβάλει αίτηση για εφάπαξ 33.000 υπάλληλοι και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αγγίξει τους 40.000, από 35.000 που αρχικά είχε προβλεφθεί. Πρόκειται για εργαζομένους στο Δημόσιο, στους οποίους πρέπει να προστεθούν άλλοι 40.000 του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτούνται.

Πρόβλημα με το εφάπαξ


Το πρόβλημα με την καταβολή του εφάπαξ στο Δημόσιο είναι εκρηκτικό. Για όσους παραλαμβάνεται η πράξη συνταξιοδότησης από το ΤΠΔΥ από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, η ημερομηνία διεκπεραίωσης θα είναι το δεύτερο τρίμηνο του 2013! Ως γνωστόν ο κίνδυνος το ΤΠΔΥ να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011 είναι ορατός μετά και τη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 40.000 δημοσίων υπαλλήλων (+250% σε σύγκριση με το 2009) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ.

Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας

Διευκρινίζεται ότι όλες οι αλλαγές στα όρια ηλικίας αναφέρονται μόνο σε όσους δεν θα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010. Επισημαίνεται ότι η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επέρχεται μόνο με τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτουμένων συντάξιμων ετών. Αντίθετα, η συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας δεν επιδρά στη θεμελίωση. Η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας προσδιορίζει, μόνο, τον χρόνο έναρξης καταβολής της σύνταξης. Κατά συνέπεια, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, «κλειδώνουν» τα σημερινά όρια ηλικίας και μπορούν να παραμείνουν στην εργασία όσο χρόνο επιθυμούν χωρίς δυσμενείς συνέπειες. Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι ειδικότερα για τους ασφαλισμένους (και τις ασφαλισμένες) στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ υπήρξε μία σημαντική νομοθετική παρέμβαση, η οποία προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τα απαιτούμενα συντάξιμα έτη συνταξιοδοτούνται με τα όρια ηλικίας που προβλέπονται κατά τον χρόνο συμπλήρωσης των συντάξιμων ετών και όχι με τα ηλικιακά όρια που θα ισχύσουν κατά τον χρόνο που θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν. Με βάση αυτή τη ρύθμιση κατοχυρώνονται οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ που μπορούν, κατά συνέπεια, να παραμείνουν στην εργασία ώστε να ασφαλιστούν για περισσότερα χρόνια και να δικαιούνται υψηλότερη σύνταξη.

Η Ράδιο-Αρβύλα, στο "Νησί"

Ηξεραν τα πάντα ????

Ήξεραν τα πάντα! Απάτη το Μνημόνιο!

του Γιώργου Δελαστίκ

Η κυβέρνηση και η ΕΕ συνεργάστηκαν για να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό. Έστησαν το παραμύθι με τη δήθεν απειλούμενη χρεοκοπία, προκειμένου να παραλύσουν τις αντιδράσεις του τρομοκρατημένου ελληνικού λαού, πετυχαίνοντας έτσι να τον μετατρέψουν σε «πειραματόζωο» πανευρωπαϊκής χρησιμότητας.

Τίναξε στον αέρα τη βάση όλης της πολιτικής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου η δημόσια ομολογία του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ότι οι ηγέτες της ΕΕ ήξεραν επί δεκαετίες τα πάντα για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν μιλούσαν και δεν πίεζαν να αλλάξει τίποτα, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία επωφελούνταν τα μέγιστα από τις εξαγωγές τους στη χώρα μας!

Καταρρέει με την παραδοχή του Γιουνκέρ όλο το οικοδόμημα της πολιτικής απάτης, στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου στήριξε το παραμύθι ότι δήθεν το καθεστώς υποτέλειας στην ΕΕ και στο ΔΝΤ που υπήγαγε την Ελλάδα μέσω του Μνημονίου υπήρξε απόρροια της αποκάλυψης της άθλιας κατάστασης που άφησε την οικονομία μας η κυβέρνηση Καραμανλή στα μάτια των «εμβρόντητων» Ευρωπαίων.

Αφού ο Γιουνκέρ δηλώνει ευθαρσώς ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν την κατάσταση εδώ και δεκαετίες, ασχέτως του ότι δεν μιλούσαν γι’ αυτή δημοσίως, είναι προφανές ότι μόνο έκπληκτοι δεν έμειναν όταν ανέλαβε πέρσι τον Οκτώβριο πρωθυπουργός της χώρας ο Γιώργος Παπανδρέου και άρχισε να διαλαλεί ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην Εντατική», συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου που διατυμπάνιζε ότι «η Ελλάδα είναι “Τιτανικός”»!

Ο πρωθυπουργός ψεύδεται

Παράλληλα, έχουμε πλέον και επίσημη επιβεβαίωση του γεγονότος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ψεύδεται ασύστολα, όταν ισχυρίζεται ότι έλαβε γνώση της κατάστασης της οικονομίας της χώρας αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρικ αποκάλυψε σε άρτι εκδοθέν βιβλίο του ότι είχε ο ίδιος πλήρως ενημερώσει τον Γιώργο Παπανδρέου για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήδη από τον Ιανουάριο του 2009, πολύ πριν από τις περσινές βουλευτικές εκλογές που έφεραν το ΠΑΣΟΚ θριαμβευτικά στην εξουσία. Μάλιστα, κατά το Γερμανό τέως υπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε προβληματισμένος μετά την ενημέρωση και του εξέφρασε την ταλάντευσή του για το εάν έπρεπε ή όχι να επιδιώξει να κερδίσει την πρωθυπουργία υπ’ αυτές τις συνθήκες.

Δεν τόλμησε φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου να προβεί σε οποιαδήποτε διάψευση των ισχυρισμών του Πέερ Στάινμπρικ, αλλά κατά τα άλλα έκανε προεκλογική σημαία του το σύνθημα… «Λεφτά υπάρχουν», αποδεικνύοντας πόσο υποκριτικοί ήταν οι δήθεν δισταγμοί του να κατακτήσει την εξουσία.

Μας εξαπάτησαν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν από πριν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αποκάλυψε ο Γιουνκέρ. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήξερε από πριν τα πάντα, αποκάλυψε ο Στάινμπρικ. Άρα και οι μεν και ο δε εξαπάτησαν ασύστολα τον ελληνικό λαό με την κωμωδία που έστησαν από πέρσι τον Οκτώβριο, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποκαλύπτει, δήθεν, τα σημεία και τέρατα της οικονομικής διακυβέρνησης Καραμανλή και τους Ευρωπαίους ηγέτες να πέφτουν, δήθεν, από τα σύννεφα και να αποφασίζουν να στερήσουν την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας μας.

Υπό το φως αυτών των αποκαλύψεων αποκτά νέα διάσταση η ειλικρινέστατη, όπως αποδεικνύεται, δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στη ΝΕΤ, στις αρχές Μαΐου, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ήδη αποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ από την επομένη των εκλογών που την έφεραν στην εξουσία.

Η δήλωση Σαχινίδη μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε βαθύτερα την πραγματική φύση και τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης Παπανδρέου και να αντιληφθούμε πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα ο πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από τα όσα διακηρύσσει δημοσίως.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ συνεργάστηκαν για να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό. Έστησαν το παραμύθι με τη δήθεν απειλούμενη χρεοκοπία, προκειμένου να παραλύσουν τις αντιδράσεις του τρομοκρατημένου ελληνικού λαού, πετυχαίνοντας έτσι να τον μετατρέψουν σε «πειραματόζωο» πανευρωπαϊκής χρησιμότητας. Μελετούν τις –ουσιαστικά ανύπαρκτες μέχρι τώρα– αντιδράσεις των Ελλήνων σε ακραία μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων, αγριότατης φορολόγησης, εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, υποβάθμισης της υγείας, της παιδείας, των κρατικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας…

ΔΝΤ και ξερό ψωμί

Προκειμένου να υλοποιήσει τον προεκλογικά αποφασισμένο στόχο του να οδηγήσει την Ελλάδα σε καθεστώς υποτέλειας στο ΔΝΤ που ελέγχεται από τους Αμερικανούς, ο Γιώργος Παπανδρέου, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αποκάλυψε δημόσια την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που όλοι οι ηγέτες της ΕΕ ήξεραν αλλά όλοι έκρυβαν – άλλοι για λόγους συμφέροντος και άλλοι για λόγους σκοπιμότητας που αφορά την ίδια τη λειτουργία της ΕΕ.

Καθώς τα κομμάτια του παζλ συμπληρώνονται ένα ένα με την πάροδο του χρόνου και καθώς ολοένα και περισσότερα στόματα ανοίγουν, μπορούμε τώρα να πούμε ότι αρχικά η στάση του Γιώργου Παπανδρέου αιφνιδίασε τους ηγέτες της ΕΕ. Όχι φυσικά γιατί ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, αλλά γιατί ανάλογη συγκάλυψη της κατάστασης επικρατούσε κοινή συναινέσει για πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ. Γι’ αυτό και η αρχική στάση των Ευρωπαίων ηγετών ήταν αμήχανη, μουδιασμένη. Δεν ήξεραν ακόμη πώς να χειριστούν το θέμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πολιορκούσε φορτικά ήδη από τον Οκτώβριο το διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν για να υπαγάγει αμέσως την Ελλάδα σε καθεστώς Μνημονίου, παρόλο που ο τελευταίος τον παρέπεμπε συστηματικά στην Ευρωζώνη. Η αντίφαση λύθηκε, όταν τελικά οι Γερμανοί αποφάσισαν να χρησιμοποιηθεί το ΔΝΤ ως «σκουπιδοτενεκές» για τα δεύτερης κατηγορίας μέλη της ΕΕ και, ταυτόχρονα, ως μοχλός επιβολής εξοντωτικής λιτότητας και κατάλυσης των κοινωνικών κατακτήσεων των ευρωπαϊκών κρατών, στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής υστερίας πολιτικής λιτότητας σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ και πρωτίστως της Ευρωζώνης.

Μέτωπο κατά απατεώνων

Σίγουρα έχει την αυτοτελή, δική της σημασία το γεγονός της αποκάλυψης ότι τόσο η ΕΕ όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου ήξεραν εκ των προτέρων την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και εξαπατούσαν το λαό της υποκρινόμενοι τους αδαείς. Σοβαρό θέμα, αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο.

Αφού επί δεκαετίες γνώριζαν την κατάσταση οι Ευρωπαίοι εταίροι της ΕΕ και δεν έκαναν τίποτα, είναι προφανές ότι καμιά «αδήριτη ανάγκη» δεν υπήρχε για καθεστώς Μνημονίου. Αν ήταν αναγκαίο, θα μας το είχαν επιβάλει νωρίτερα.

Ας μην γελιόμαστε. Το Μνημόνιο δεν είναι φάρμακο θεραπείας των μακροοικονομικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας. Το Μνημόνιο συνιστά αυτοτελές επιθετικό σχέδιο αναμόρφωσης της ελληνικής κοινωνίας. Σημασία για τον Γιώργο Παπανδρέου και την ΕΕ έχουν αυτοτελώς τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο – η μείωση μισθών και συντάξεων, το φορολογικό «γδάρσιμο» όλων των Ελλήνων που ήδη πληρώνουν φόρους, η κατάλυση του κοινωνικού κράτους.

Πάλη για το μέλλον

Το Μνημόνιο Παπανδρέου – ΕΕ – ΔΝΤ έχει στόχο την επιβολή ενός κοινωνικού Μεσαίωνα. Το ένα εκατομμύριο άνεργοι που θα προκαλέσει φέτος θα είναι μόνο η αρχή. Το Μνημόνιο αποσκοπεί στη διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, εδραζόμενο στην ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι όσο πιο πολύ φτωχαίνουν οι Έλληνες και πέφτουν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα εισοδήματά τους, τόσο πιο… «ανταγωνιστική» θα γίνεται η ελληνική οικονομία. Όσο πιο φτηνά δηλαδή αγοράζουν τις υπηρεσίες μας, τις επιχειρήσεις μας ή τη γη μας οι Γερμανοί, τόσο καλύτερα, πιστεύει η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Είναι προφανές ότι από το εάν θα επιβληθεί τελικά ή θα ανατραπεί το Μνημόνιο θα κριθεί το μέλλον της πατρίδας μας. Αν, δηλαδή, θα μετατραπεί η Ελλάδα σε μια εξαρτημένη, ξεπουλημένη χώρα, η οποία από τα ταχυδρομεία και τα τρένα έως το ηλεκτρικό και το νερό θα βρίσκεται στα χέρια ξένων δυναστών, όπως επιδιώκει ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ή αν θα ξαναζήσουμε ημέρες εθνικής αξιοπρέπειας ανατρέποντας το Μνημόνιο και τους φορείς του.

από http://m-epikaira.gr

Στο μέλλον, η ιστορία της Ελλάδας δεν θα είναι Ελληνική.............

«Έσσεται ήμαρ»
(Όμηρος, Δ 164, Ζ 448)

Του Σαράντου Ι. Καργάκου


Σε μια παλαιότερη εποχή, όταν ήθελαν μερικοί, που δεν ήταν και λίγοι, να εκφράσουν την αδιαφορία και την απουσία από τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρονταν σχεδόν πάντα ονειδιστικά στην Ακαδημία και όχι πάντοτε αδίκως. Στον παρόντα καιρό κάτι στο χώρο της Ακαδημίας μας αλλάζει. Ένας καινούργιος ορίζοντας χαράζει. Πριν από μερικούς μήνες η Ακαδημία μας χτύπησε την καμπάνα του συναγερμού για τους κινδύνους, που απειλούν την ελληνική γλώσσα. Κάποιοι έσπευσαν και πάλι να την κακολογήσουν και να της προσάψουν τη μομφή του «οπισθοδρομισμού». Είναι οι συνήθεις υπνωτιστές του ελληνικού λαού που χτυπούν κάθε φορά αυτόν που χτυπάει την καμπάνα του συναγερμού και όχι όποιον βάζει τη φωτιά. Σήμερα δυστυχώς έχουμε φθάσει στο όριο των καιρών. Το γλωσσικό τοπίο μας πάει να ρημάξει. Αποψιλώνεται συνεχώς από τα «φεστιβάλ πυρκαϊάς», που οργάνωσαν αλλεπάλληλοι «μεταρρυθμιστές», που απορρύθμισαν τη γλώσσα και την παιδεία μας. Κι ακολούθησαν άλλα «σήματα λυγρά», που ακονίζουν συστηματικά το γλωσσικό μας πολιτισμό.

Ωστόσο, οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για ανάκαμψη δεν λείπουν. Ο χρόνος που πέρασε έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών. Η Ακαδημία Αθηνών άδραξε την ευκαιρία και με μια μεστή ανακοίνωσή της εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πίστη της προς τα κείμενα της κλασικής Ελληνικής Γραμματείας ως εκπαιδευτικών αγαθών μεγάλης αξίας για όλη την ανθρωπότητα. Παράλληλα εξέφρασε η Ακαδημία την ανησυχία της για την υποχώρηση της διδασκαλίας των αρχαίων κειμένων από το πρωτότυπο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και για την επέλαση του λατινικού αλφαβήτου, που τείνει να εξαφανίσει την ελληνική γραφή. Τέλος, η Ακαδημία Αθηνών απηύθυνε έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση και προς τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προβούν στις δέουσες ενέργειες για την επανεισαγωγή της διδασκαλίας των αρχαίων κειμένων στα σχολεία των ευρωπαϊκών κρατών, δίνοντας όμως η Ελλάς το εμψυχωτικό παράδειγμα στους Ευρωπαίους.

Διότι θα φαινόταν σολοικισμός να επαναφέρουν οι ξένοι τα αρχαία και να τα αποπτύουμε εμείς, και την ώρα που ο Ζαν Λαγκ μελετά την επανεισαγωγή τους, η δική μας επίτροπος να κόπτεται υπέρ της ανακηρύξεως της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στον τόπο μας, ενώ είναι και στους μωρούς φανερό, ότι η αγγλική de facto και μερικώς de jure έχει την πρωτεύουσα θέση στις μαθήσεις και προτιμήσεις των κατοίκων της Ευρωκώσταινας.

Το επ’ εμοί, και εφόσον δεν αφυπνισθούμε και δεν δραστηριοποιηθούμε έστω και την ύστατη στιγμή και εφόσον, για να θυμηθώ τον Θουκυδίδη, η «φύσις» του σύγχρονου Έλληνα παραμένει ανθελληνική, βλέπω το μέλλον της ελληνικής ζοφώδες. Φοβάμαι ότι στο μέλλον η ιστορία της Ελλάδας δεν θα είναι ελληνική. Είμαστε - όσοι απομείναμε – η τελευταία γενιά που ομιλεί και γράφει κάπως υποφερτά την ελληνική. Η καθαρεύουσα του μέλλοντος θα είναι η αμερικανική και η δημοτική του μέλλοντος η απλουστευμένη αλβανική. Οι παλαιότεροι ίσως ενθυμούνται το μετακατοχικό σατιρικό ασμάτιο, που έλεγε: «Ρε, γυναίκα, τίνος είναι τα παιδιά; / Τό ’να μου φωνάζει «γιες» τ’ άλλο μου φωνάζει «για», ρε γυναίκα, δεν μιλούν ελληνικά». Τώρα όμως είναι η ώρα που το άσμα τούτο «δικαιώνεται». Τα παιδιά που θα έλθουν μετά από μας, δεν θα είναι δικά μας παιδιά. Τα παιδιά είναι πάντα παιδιά της παιδείας τους, και τούτη η παιδεία, που τους προσφέρουμε, δεν είναι παιδεία ελληνική. Όταν δεν είναι ανθελληνική, είναι υποπαιδεία, μια ανάπηρη ή ημιπληγική παιδεία.

Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (25οι σε γλωσσική παιδεία ανάμεσα σε 31 χώρες της γης!) έδειξε πως ο βασιλιάς της παιδείας μας είναι γυμνός (1). Επί 25 χρόνια, μετά την απορρύθμιση του 1976, που άρχισε η έξωση των αρχαίων ελληνικών από τα γυμνάσια και τη ζωή μας, πυργώνουμε μηδενικά επί μηδενικών. Υποβάλλουμε τα παιδιά και τον εαυτό μας σε μια δίαιτα πνευματικής και γλωσσικής σκουπιδοτροφίας, έτσι που μόνο στη βωμολοχία, στη χυδαιολογία και στην αισχρογραφία – κι αυτό φαίνεται από την κρατικοβραβευόμενη και κρατικοπροβαλλόμενη λογοτεχνία – διαπρέπουμε (Σήμερα, αν θεωρήσω σοβαρές τις δηλώσεις της κυρίας επιτρόπου και όχι σαν προπαίδεια για εξετάσεις υποτελείας, φαίνεται πως φθάσαμε σε μια φάση ωριμάνσεως, που ευνοεί ένα διαλεκτικό άλμα: να μεταπηδήγσουμε δηλαδή από την ελληνική σε μια αγγλική αμερικανικού τύπου. Κάτι που για μένα σημαίνει αντιστροφή της θεωρίας του Ντάργουιν: γλωσσική επιστροφή στον πίθηκο).

Όλα αυτά, που συμβαίνουν γύρω μας, συνθέτουν μια ζοφερή προοπτική μέλλοντος. Έχω την ατυχία να διασχίζω καθημερινώς την Avenue Vovos, όπως θα λέγεται μελλοντικά η άλλοτε πανέμορφη Λεωφόρος Κηφισιάς. Σε όλη την ευρεία έκταση Vov-ville, όπως θα λέγεται και το Μαρούσι, η ελληνική επιγραφή έχει γίνει εθνογραφικό αξιοπερίεργο. Γι’ αυτό θυμάμαι διαρκώς μια μελαγχολική φράση του Κάφκα: «Υπάρχουν πολλές ελπίδες, για μας καμιά». Εκτός κι αν κάποια οικολογική οργάνωση τύπου «Αρκτούρος» αναλάβει την προστασία του γένους των Ελλήνων. Ο ελληνικός κόσμος, που μαραζώνει λόγω πληθυσμιακής γηράνσεως και γλωσσικής αποξηράνσεως, αρχίζει να σβήνει μέσα στην πληθυσμιακή και γλωσσική πλημμυρίδα άλλων ευρώστων λαών. Προβλέπει ότι σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον – αν δεν προτάξουμε έστω και τώρα μια εθνική αντίσταση – θα γίνουμε σαν τους Ποσειδωνιάτες, τους κατοίκους του σημερινού Παίστουμ, που κάποτε ήσαν Έλληνες, αλλ’ όπως λέει ο Αθήναιος, εβαρβαρώθηκαν αφού αναμίχθηκαν με Τυρρηνούς ή Ρωμαίους «και την τε φωνήν μεταβεβληκέναι». Οι Ποσειδωνιάτες μια φορά το χρόνο, λέει ο Αθήναιος, συνέρχονταν για να συμμετάσχουν σε κάποια παλιά ελληνική γιορτή. Και τότε συνέβαινε το εξής: «Αναμιμνήσκονται των αρχαίων ονομάτων τε και νομίμων, απολοφυράμενοι προς αλλήλους και δακρύσαντες απέρχονται». Αυτό το περιστατικό ενέπνευσε στον Καβάφη να γράψει ένα ποίημα συγκλονιστικό, υπό τον τίτλο «Ποσειδωνιάται», όπου επιλογικά φαίνεται ότι οι στίχοι γράφτηκαν όχι για κείνους, γράφτηκαν για μας. Λέει ο Καβάφης:

«Και πάντα μελαγχολικά τελείων’ η γιορτή τους.

Γιατί θυμούνταν που κι αυτοί ήσαν Έλληνες –

Ιταλιώται έναν καιρό κι αυτοί.

Και τώρα πώς εξέπεσαν, πώς έγιναν,

Να ζουν και να ομιλούν βαρβαρικά

Βγαλμένοι –ω συμφορά!- απ’ τον Ελληνισμό».


Από τούτο τον Ελληνισμό, που τόσο ως λέξη ενοχλεί μια άλλη κυρία μας της Ευρωβουλής, που λέει ότι δεν την εννοεί, ήσαν βγαλμένοι όλοι οι κάτω της Νεαπόλεως, ίσως είχαν ακούσει το παλαιό τραγουδάκι που έλεγε: “Anche noi fumo Graeci” (= Κάποτε κι εμείς ήμαστε Έλληνες)”. Ασφαλώς κάτι ανάλογο θα λέμε κι εμείς μετά από κάποια χρόνια, όταν η πολιτισμένη ανθρωπότητα θα ξαναστραφεί προς τις κλασικές σπουδές, αλλά τότε πια δεν θα είμαστε Έλληνες. Κι αυτό που θα μιλάμε θα είναι μια κρεολή γλώσσα τύπου Πίτζιν και Σινούκ. (2)

Πάντα όμως υπάρχει καιρός για ανάκαμψη. Ποτέ δεν είναι νωρίς. Η ελληνική ακόμη αντέχει. Δεν το κρύβω ότι με φοβίζουν οι «ρεαλισμοί». Τούτοι οι «ρεαλισμοί» των πολιτικών μας είναι που μας έφαγαν, αρχίζοντας από τη γλώσσα. Η γλωσσική μας πολιτική, μετά από το 1976, παραπέμπει στα «Θυέστεια Δείπνα», που έγιναν η βαριά κατάρα που αφάνισε τον οίκο των Ατρειδών. Έτσι και η κατάρα για την εγκληματική γλωσσική μας πολιτική θ’ αφανίσει κι εμάς. Το ζήτημα της γλωσσικής παιδείας είναι βέβαια πολιτικό, όχι όμως γιατί έγινε αρμοδιότητα των πολιτικών, αλλά γιατί άπτεται αμέσως και εμμέσως της εθνικής μας αυθυπαρξίας. Δεν ήταν αφελής ο Σολωμός όταν έλεγε στο «Διάλογο», το πεζό αριστούργημά του, την περίφημη φράση: «Μήγαρις έχω τίποτε άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;». Γλώσσα και εθνική ελευθερία πάνε μαζί. Η γλώσσα είναι το σπαθί της ελευθερίας, κι απ’ την όψη της γλώσσας και της γραφής γνωρίζει κανείς το μέγεθος της ελευθερίας, που είναι άξιος να σηκώσει ένας λαός. Ποια είναι η όψη σήμερα της ελληνικής γλώσσας; Έρχεται ο ξένος στην Ελλάδα και Ελλάδα δεν βλέπει, και αυτό που ακούει να κυριαρχεί στη νεανική λαλιά είναι η λέξη με τα τρία …α…, που κάνει τα παιδιά μας συνονόματα, η λέξη που παραπέμπει στη Μαλακάσα, που σημειολογικά ισοδυναμεί με το νέο εθνικό μας ενδόσημο.

Ασφαλώς δεν ήταν αφελής και ο Λένιν, όταν έλεγε, «εάν θέλεις να εξαφανίσεις ένα λαό, εξαφάνισε τη γλώσσα του». Η νέα μορφή ιμπεριαλισμού παίρνει γλωσσικό χαρακτήρα. Με τον εκκρεολισμό και τον ευτελισμό των εθνικών γλωσσών γίνεται πιο ευχερής η οικονομική και πολιυική κυριαρχία των κατά καιρούς ισχυρών της γης. Υπάρχει όμως κι ένα πρόβλημα δημοκρατίας. Ο ελληνικός λόγος είναι από τη φύση και τη δομή του δημοκρατικός. Ο Φρειδερίκος Έγκελς έλεγε ότι «Οι αρχαίοι Έλληνες ήσαν όλοι από τη φύση τους διαλεκτικοί». Η διαλεκτικότητα αυτή αποτυπώνεται στη γλώσσα μας, που είναι γι’ αυτό η πιο δημοκρατική γλώσσα της γης. Γι’ αυτό οι «Μπιγκ Μπράδερ» της εποχής έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να εξαφανιστεί, γιατί το μέλλον που μας ετοιμάζουν απαιτεί λιγότερη δημοκρατία. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο λόρδος Λοντόντερυ (Londonderry) είχε πει ότι η Ελλάς, για να καταστεί όσο γίνεται λιγότερο επικίνδυνη, πρέπει ο λαός της να γίνει μικρόψυχος σαν τους λαούς του Ινδοστάν (Βλ. Γ. Φιλάρετου: «Ξενοκρατία και βασιλεία εν Ελλάδι 1821-1897», σ. 116). Έναν αιώνα μετά κάποιος πνευματικός κληρονόμος του λόρδου Λοντόντερυ διακήρυξε μόλις έσβησε η φλόγα του Πολυτεχνείου, που ανέδειξε σαν πρώτιστο σύνθημα την εθνική ανεξαρτησία, ότι πρέπει να καταστραφούν οι βάσεις της κλασικής μας παιδείας, για να γίνουν έτσι οι Έλληνες πιο ευκολοκυβέρνητοι. Πραγματικά δύο χρόνια μετά το Πολυτεχνείο άρχισε η κατεδάφιση της κλασικής μας παιδείας, η διάβρωση και η συρρίκνωση της εθνικής μας γλώσσας. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, νομίζω ότι ο σκοπός που έθεσε ο λόρδος Λοντόντερυ επετεύχθη. Εγίναμε ένας λαός που μισεί, που αποστρέφεται και απεχθάνεται τη γλώσσα του. Το όποιο αυριανό γλωσσικό πρόβλημα, που θα προκύψει, θα λυθεί με την προσθήκη ενός ακόμη αστερίσκου στην αμερικανική σημαία.

Μα τότε προς τί ο αγώνας για την ελληνική; Καθένας από μας, που σχηματίσαμε το σύλλογο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», έχει τους λόγους του. Εγώ ως Λάκων μάχομαι, επειδή θέλω να θυμάμαι τις Θερμοπύλες. Κι όποιος θυμάται τις Θερμοπύλες, θυμάται όχι μόνο το Λεωνίδα, θυμάται και τον Εφιάλτη. Πολλοί γνωρίζουν πώς έπεσε ο Λεωνίδας, λίγοι όμως γνωρίζουν το τέλος του Εφιάλτη. «Έσσεται ήμαρ» λοιπόν. Θα έλθει κάποτε καιρός που τα όνειρα θα λάβουνε εκδίκηση. Ας μη μας φοβίζει το πυκνό σκοτάδι, που μας ζώνει από παντού. Μετά από αυτό έρχεται η αυγή. Δεν θ’ αργήσει να φανεί καινούργιος ήλιος πάνω από τον ουρανό της Ελλάδας. Κι όλοι μαζί πρέπει να σηκώσουμε και να στηλώσουμε τούτο τον ήλιο και να τον κρατήσουμε πάνω από τα κεφάλια μας.

ΥΓ.


Μετά από την ανάγνωση της εισηγήσεως αυτής κάποιοι από τους ακροατές μου είπαν πως βρίσκουν τους φόβους μου υπερβολικούς, ότι δεν δικαιολογούν την τόση μου απαισιοδοξία, και μου συνέστησαν αισιοδοξία. Απάντησα ότι η αισιοδοξία δεν είναι θέμα γραμμής. Όπως έλεγε ο Άρης Αλεξάνδρου, υπάρχει ακόμη ισχυρή δόση «σταλινίνης» στο πνευματικό μας εποικοδόμημα. Επί Στάλιν ο πολύς Ζντάνωφ είχε επιβάλει την αισιοδοξία ως πολιτική γραμμή στη λογοτεχνία και την πνευματική ζωή. Για μένα η αισιοδοξία είναι έκφραση μοιρολατρίας. Το ότι ενδεχομένως τα πράγματα μπορούν μελλοντικά να έχουν καλύτερη έκβαση, αυτό δεν με υποχρεώνει να βλέπω με ροζ γυαλιά την υπάρχουσα κατάσταση και να την ωραιοποιώ. Προτιμώ να βλέπω το δυσάρεστο και να μάχομαι εναντίον του. Η αισιοδοξία είναι μάχη, έστω κι αν πρόκειται να χάσεις. Από την άποψη αυτή συμμερίζομαι απόλυτα τη γνώμη του Αντόνιο Γκράμσι: «Στην απαισιοδοξία της γνώσης αντιτάσσω την αισιοδοξία της βούλησης». Η δική μου αισιοδοξία είναι ο αγώνας μου.

Σημειώσεις:

1. Στα μαθηματικά ήλθαμε 28οι (τρίτοι από το τέλος!) και στις επιστήμες 25οι. Διώξαμε τ’ αρχαία με το πρόβλημα ότι θα αφιερωθούμε σε επωφελέστερες μαθήσεις και προκόψαμε!

2. Κρεολός είναι ο λευκός που γεννήθηκε από προγόνους Γάλλους, που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στη Νέα Ορλεάνη και σε κάποια νησιά της Καραϊβικής. Κρεολή γλώσσα ονομάζεται στη γλωσσολογία η παρεφθαρμένη γλώσσα, η μικτή, που χρησιμοποιείται κυρίως στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαφορετικές μητρικές αλλά και περιορισμένο μορφωτικό επίπεδο. Αντί του όρου κρεολή χρησιμοποιείται και ο όρος Πίτζιν γλώσσα (πιθανώς από το αγγλικό business, που κατά την κινεζική προφορά έγινε pidgin. Γλώσσα Σινούκ είναι αυτή που σχηματίστηκε σε κάποιες περιοχές των αμερικανικών πολιτικών Ουάσιγτκον και Όρεγκον, από την ανάμιξη ινδιάνικων και αγγλικών λέξεων.

Περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ», τεύχος 4, σελ. 385

Η Ακαδημία Αθηνών

ΠΑΟ-ΟΣΦΠ=2-1 (Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΚΛΑΙΕΙ & ΟΔΥΡΕΤΑΙ)

Κύριε Αντιπρόεδρε, κε . Πάγκαλε, ορίστε ονόματα ανθρώπων που είναι ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ!!!

Κατά τα λεγόμενα του κου Πάγκαλου: "Ο ποιό αντιπαραγωγικός κλάδος του Ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας"!
Διαβάστε μία μοναδική καταγραφή πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας από το ypotheto.blogspot

Ο ανεκδιήγητος Πάγκαλος συνεχίζει το τροπάριο, ένας διπλωμάτης καλύτερος από ένα σύνταγμα, και προσβάλλει τις ΕΔ και τα ΣΑ.
Όλοι αυτοί που φυλάνε τα σύνορα, αυτοί που θαλασσοδέρνονται για την φύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αγαίο, αυτοί που παίζουν την ζωή τους κορώνα-γράμματα καθημερινά αναχαιτίζοντας τα Τούρκικα-εχθρικά αεροσκάφη είναι άχρηστοι! Επιπλέον οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας που κινδυνεύουν για την ασφάλεια των πολιτών από τα σμήνη των εγκληματιών λαθρομεταναστών που κατακλύζουν την πατρίδα μας κάθε μέρα δεν προσφέρουν. Επιτέλους κάποιος δεν θα βάλει φραγμό στον κατ' επανάληψη υβριστή ολοκλήρου του Ελληνικού λαού! Από armyalert.blogspot.com

Εμείς ως ypotheto, δε θα πούμε τίποτα άλλο, δε θα σε κρίνουμε, θα αφήσουμε να μιλήσουν οι ψυχές αυτών των ανθρώπων και οι οικείοι τους.
Ζητούμε ταπεινά συγγνώμη, και κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ σε όποιον έχουμε παραλείψει.

Πεσόντες Στρατού, Ναυτικού , Αεροπορίας και Σωμάτων Ασφαλείας, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής σε καιρό ΕΙΡΗΝΗΣ!!!

Στρατός Ξηράς.

(B) ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΞΚΩΝ-Μ.ΥΠΑΞΚΩΝ
Α/Α ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ Σ.Α ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡ. ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑΝΑΤΟΥ

1 Σχης (ΠΒ) ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 29704 173 ΜΑ/ΤΠ 22.7.1974 Περιοχή Καραόλου Αμμοχώστου
2 Σχης (ΠΖ) ΜΠΟΥΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 31048 286 Τ.Π. 3.8.1974 Τραυματίστηκε στο χωριό Κοντεμένος Κύπρου και απεβίωσε στο 401 ΓΣΝΑ
3 Σχης (ΠΖ) ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 32589 Ι ΑΤΔ 20.7.1974 Περιοχή Τ/Κ Λυκείου Αμμοχώστου
4 Ανχης (ΠΖ) ΚΑΤΣΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 33261 33 ΜΚ 22.7.1974 Ύψωμα Πετρομούθια Πενταδακτύλου
5 Τχης (ΠΖ) ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ 36569 ΕΛΔΥΚ 16.8.1974 Στρδο ΕΛΔΥΚ
6 Τχης (ΜΧ) ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 36619 ΕΛΔΥΚ 16.8.1974 Στρδο ΕΛΔΥΚ
7 Λγός (ΠΖ) ΤΣΩΝΟΣ (Αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο DNA) ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 37441 ΕΛΔΥΚ 29.7.1974 Τραυματίστηκε στο Τ/Κ χωριό Κιόνελι Λευκωσίας και απεβίωσε στο Γ.Ν.Λευκωσίας
8 Λγός (ΠΖ) ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΙΟΣ 37462 281 Τ.Π. 21.7.1974 Περιοχή Πέντε Μίλι Καραβά Κερύνειας
9 Ανθλγός (ΠΒ) ΚΑΤΣΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 39707 173 ΜΑ/ΤΠ 22.7.1974 Περιοχή Καραόλου Αμμοχώστου
10 Εφ.Ανθλγός (ΠΖ) ΖΑΡΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 149/140032/66 226 Τ.Π. 20.7.1974 Ύψωμα Αρτέμιδος Λάρνακας
11 Ανθστής (ΠΖ) ΚΟΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 5024 ΕΛΔΥΚ 21.7.1974 Τ/Κ χωριό Κιόνελι Λευκωσίας
12 Ανθστής (ΜΧ) ΚΟΥΡΛΙΟΣ (Αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο DNA) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 5004 ΕΛΔΥΚ 16.8.1974 Στρδο ΕΛΔΥΚ
13 Ανθστής (ΠΖ) ΜΠΙΝΑΚΗΣ (Αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο DNA) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 5056 ΕΛΔΥΚ 22.7.1974 Στρδο ΕΛΔΥΚ
14 Ανθστής (ΠΖ) ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 5001 ΕΛΔΥΚ 16.8.1974 Στρδο ΕΛΔΥΚ
15 Ανθστής (ΤΘ) ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 6183 23 ΕΜΑ 23.7.1974 Περιοχή Αερολιμένος Λευκωσίας
16 Δεα (ΚΔ) ΤΣΑΚΜΙΡΑΝΗΣ (Αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο DNA) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 136/107442/74 Α ΜΚ 22.7.1974 Περιοχή Μακεδονίτισσας Λευκωσίας

(Γ) ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Α/Α ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ Σ.Α ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡ. ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑΝΑΤΟΥ
1 Επγος (Ι) ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο DNA) ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 4163 22.7.1974 Περιοχή αεροδρομίου Λευκωσίας
2 Επγος (Ι) ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ 5461 22.7.1974 Περιοχή αεροδρομίου Λευκωσίας
3 Ανθσγος (ΤΥΜ) ΔΑΒΑΡΗΣ (Αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο DNA) ΓΕΩΡΓΙΟΣ 9558 22.7.1974 Περιοχή αεροδρομίου Λευκωσίας
4 Εσμίας (ΡΝΑ) ΑΝΘΙΜΟΣ ΗΛΙΑΣ 24978 22.7.1974 Περιοχή αεροδρομίου Λευκωσίας

(Δ) ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Α/Α ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ Σ.Α ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡ. ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑΝΑΤΟΥ
1 Υποπλοίαρχος (Μ) ΤΣΟΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 20.7.1974 Έπεσε κατά την βύθιση της Τ/Α 3 στη θαλάσσια περιοχή Κερύνειας
2 Αρχικελευστής (ΜΗΧ) ΒΙΤΟΥΛΑΔΙΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΓΜ 64059 20.7.1974 Έπεσε κατά την βύθιση της Τ/Α 3 στη θαλάσσια περιοχή Κερύνειας
3 Κελευστής (ΤΟΡ) ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΓΜ 18549 20.7.1974 Έπεσε κατά την βύθιση της Τ/Α 3 στη θαλάσσια περιοχή Κερύνειας
4 Ναύτης (ΜΗΧ) ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΓΜ 50051 20.7.1974 Έπεσε κατά την βύθιση της Τ/Α 3 στη θαλάσσια περιοχή Κερύνειας

Πτώση Chinook 11-9-2004

Διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ, αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου
Ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου
Ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης
Αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης
Επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός

06 Νοεμβρίου 2008
Πτώση ελικοπτέρου ΑΗ-64Α
Οι χειριστές ήταν: - Ταγματάρχης (ΑΣ) Σκούρας Δημήτριος του Βασιλείου, ετών 36, από την Γραμμενίτσα Άρτας, έγγαμος, με 2 τέκνα.
- Λοχαγός (ΑΣ) Κακαμπάκος Αθανάσιος του Χαράλαμπου, ετών 33, από την Λάρισα, έγγαμος με ένα τέκνο.

18η Μαρτίου 2008 Πτώση UH-1H
- Ανθστής (ΑΣ) Κ.Ε. του Σάββα, ετών 33, ο οποίος καταγόταν από τον Νομό Κιλκίς (χειριστής ελικοπτέρου – κυβερνήτης).
- Αλχίας (ΤΧ) Κ.Ε. του Σωτηρίου, ετών 28, ο οποίος καταγόταν από τον Νομό Πιερίας. (Μηχανοσυνθέτης).
- Επχίας (ΑΣ) Κ.Α. του Μάρκου, ετών 24, ο οποίος καταγόταν από τον Νομό Θεσσαλονίκης. (συγκυβερνήτης χειριστής ελικοπτέρου).


Πτώση Απάτσι 2010
Ταγματάρχης Ανδρέας Δερμάρης
Αρχιλοχίας Κωνσταντίνος Γκιώκας

ΦΙΛΟΜΟΥΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ και ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΣΙΟΣ, στρατιώτες του 296 ΤΕ.

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, 20 χρονών από την Πάτρα. Σκοτώθηκε στις 16.2.1996 στο στρατόπεδο Μαυρουδή της Λήμνου, "

ΤΣΟΥΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, στρατιώτης τεθωρακισμένων στον Εβρο. Κάηκε ζωντανός στις 4.9. 1992

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, σμηνίτης, υπηρετούσε στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ

ΔΑΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ από την Αρκαδία, ΚΑΡΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και ΧΑΙΜΑΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ από την Αθήνα. Υπηρετούσαν στο 98ο Τάγμα Μηχανικού στην Καλλονή Λέσβου. Στις 6 το απόγευμα της 13ης Αυγούστου 1993 δούλευαν με οξυγονοκόλληση σε ένα στρατιωτικό όχημα. Διαμελίστηκαν όταν εξεράγει η συσκευή.

ΤΖΟΥΜΠΟΤΣΑΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, στρατιώτης. Στις 24.10.1991 έχασε τη ζωή του όπως και οι δύο υπαξιωματικοί 5ετούς θητείας -ΣΤ. ΧΑΛΕΠΛΗΣ και ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ- κατά τη διάρκεια της άσκησης "Παρμενίων" στην περιοχή Χανδρά Εβρου.

ΡΙΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 20 ετών από τη Νάουσα, ΒΕΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 20 ετών από την Αριδαία και ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 24 χρονών από την Αρτα. Στις 20.9.1996

ΚΑΡΑΤΕΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, στρατιώτης του 568 Τάγματος Πεζικού, από το Γεωργικό Καρδίτσας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ σκοτώθηκε στις 23.10.1994, 5:20 το απόγευμα, ενώ επέστρεφε στο φυλάκιο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μετά από περιπολία.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, 22 ετών, από την Αθήνα και ΧΡΑΠΑΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, 24 χρονών από τον Πειραιά. Στρατιώτες τεθωρακισμένων στην 12η Μεραρχία στον Εβρο. Τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1995 σκοτώθηκαν κοντά στο χωριό Τυχερό

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ από την Τούμπα Κιλκίς, ΓΩΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ από το Πολύπετρο Κιλκίς, ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ από τον Αγιο Πέτρο Κιλκίς και ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ από την Καβάλα. Σκοτώθηκαν στις 3 το απόγευμα της 12ης Ιανουαρίου 1994 στη Σαμοθράκη.

Πολεμικό Ναυτικό
Ιμια
υποπλοιάρχοι Χρ. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ
Π. ΒΛΑΧΑΚΟΣ ΠΝ
Αρχικελευστής Ε. ΓΙΑΛΟΨΟΣ

Το καλοκαίρι ο σημαιοφόρος των ΟΥΚ, δυστυχώς δεν βρήκαμε το όνομά του.
Και εκατοντάδες άλλοι, απο το 1950 έως και σημερα....
Αναρτήθηκε από ΥΠΟΘΕΤΟ/ypotheto.blogspot.com

Dates with Different Ladies – Its true

AMERICAN WOMEN:


First date:
You get to kiss her goodnight.

Second date:
You get to make out a bit.

Third date:
You get to have sex.



IRISH WOMEN:

First Date:
You both get blind drunk and have sex.
Dating Ladies of Different Countries - 1 - www.mailbrunch.com

Second Date:
You both get blind drunk and have sex. 20th A nniversary:
You both get blind drunk and have sex.
CHINESE WOMEN

First date:
You get to buy her an expensive dinner but nothing happens.
Second date:
You buy her an even more expensive dinner. Nothing happens again. Third date:
You don't even get to the third date and you've already realized nothing
Is ever going to happen.
Dating Ladies of Different Countries - 2 - www.mailbrunch.com
INDIAN WOMEN

First date:
Meet her parents.
Second date:
Set the date of the wedding. Third date:
Wedding night.
Dating Ladies of Different Countries - 3 - www.mailbrunch.com
MEXICAN WOMEN

First Date:
You buy her an expensive dinner, get drunk on Tequila, and have sex in the back of her car.
Second Date:
She's pregnant. Third Date:
She moves in. One week later, her mother, father, his girlfriend, her two sisters, her brother, all of their kids, her grandma, her father's girlfriend's mother, her two cousins, her sister's boyfriend and his
Three kids move in and you live on rice and beans for the rest of your life in your home that used to be nice, but now looks like a home along the Tijuana strip.
Dating Ladies of Different Countries - 4 - www.mailbrunch.com
ARAB WOMEN

First Date:
Mother, Father, Brothers, Sisters, Cousins, A unts, Uncles, Friends and entire Arab community finds out.
Second Date:
Guy is shot dead. No third date!!!
Dating Ladies of Different Countries - 5 - www.mailbrunch.com
LEBANESE WOMEN

First Date:
You will have to spend all your money to impress
Second Date:
You will take a loan to keep the image Third Date:
Your are broke, she finds someone wealthier
Dating Ladies of Different Countries - 6 - www.mailbrunch.com

Ο Μαρινάκης τοριξε στην κλάψα και το φαί μετα την ηττα...



Ας τον παρουν τηλέφωνο ο Κακος και ο ....Δούρος βρε παιδιά....

Πως ο Σισέ έσωσε το Νιοπλια...

Τα πράσινα μεθεόρτια και η κρυφή κάμερα του ντέρμπυ









Είστε συνταξιούχοι, άνεργοι ή... νεκροί; Στην περαίωση!!!

Είστε συνταξιούχοι, άνεργοι η... νεκροί; Στην περαίωση!!! Το ότι η περαίωση απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, δεν μοιάζει να απασχολεί καθόλου τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων, που έχει αναλάβει την σύνταξη και αποστολή των σχετικών σημειωμάτων!

Ήδη σε όλη τη χώρα καταγράφονται περιστατικά με µισθωτούς, συνταξιούχους, άνεργους με µηδενικό εισόδηµα, αλλά ακόμα και... νεκρούς που καλούνται να προσέλθουν από σήµερα στα γκισέ των τραπεζών για να καταβάλουν την προκαταβολή!

Υπολογίζεται ότι από το περίπου µισό εκατοµµύριο εκκαθαριστικά σηµειώµατα, που απέστειλε την περασµένη εβδοµάδα η ΓΓΠΣ, δεκάδες χιλιάδες παρουσιάζουν σημαντικά λάθη και κατάφωρες αδικίες!

Οι εφορίες δεν προλαβαίνουν να δέχονται τηλεφωνήματα και καταγγελίες από αγανακτισμένους πολίτες που δεν ξέρουν τι να κάνουν!

Νεκρός εδώ και 3 χρόνια, που ήταν συνταξιούχος από το 1999 - θυμίζουμε ότι η περαίωση αφορά την περίοδο 2000- 2010- καλείται να πληρώσει φόρο 1.200 ευρώ. Η σύζυγός του ζητάει να της απαντήσουν τι συνέπειες θα έχει η ίδια ή τα παιδιά της αν απλώς αγνοήσουν το σημείωμα!

Άνεργος που συμμετείχε σε πρόγραμμα επιμόρφωσης για ένα μόνο έτος το 2004, αναγκάστηκε τότε να ανοίξει δελτίο παροχής υπηρεσιών για να εισπράξει 1.290 ευρώ. Αν και αυτό παρέμεινε ανενεργό από τότε, σήμερα το κράτος του ζητάει να πληρώσει φόρο περαίωσης!

Ελεύθερος επαγγελματίας που από το 2002 μέχρι και το 2007 είχε μηδενικό εισόδημα, πρέπει σήμερα να καταβάλει 5.600 ευρώ (!!) αφού του χρεώνουν 500 ευρώ/ έτος, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι εκείνος δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ!

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι η περαίωση είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και έχετε δύο επιλογές:

1. Να πληρώσετε όσα σας ζητήσουν- διορθώνοντας τυχόν λάθη πηγαίνοντας στην εφορία σας.

2. Να αγνοήσετε εντελώς το σημείωμα, γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό η εφορία να σας ελέγξει στο μέλλον.

Προπαγάνδα κατά της Ελλάδας – Αλβανικά σχολικά βιβλία: Η μισή Ήπειρος και η Μακεδονία είναι αλβανικό έδαφος

Στη Γεωγραφία της Αλβανίας ολόκληρη η Βορειοδυτική Ελλάδα ανήκε στην... Αλβανία.
Χαρακτηρίζονται οι Έλληνες ως αιμοσταγείς που έκαναν εθνοκάθαρση στους Τσάμηδες.
Μαθαίνουν οι αλβανοί μαθητές πως έχουν το ίδιο DNA με τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πλαστογραφημένη ιστορία διδάσκονται οι μαθητές των σχολείων στην Αλβανία που σε μία πρωτοφανή προπαγάνδα κατά της Ελλάδας έχουν “βαφτίσει” ελληνικά εδάφη ως αλβανικά που οι “αιμοσταγείς” Έλληνες με “εθνοκαθάρση”, την κατέκτησαν.

Στα επίσημα σχολικά βιβλία οι αλβανοί μαθητές μαθαίνουν την ιστορία της Μεγάλης Αλβανίας, που σύμφωνα με αυτά η “Βορειοδυτική Ελλάδα από τη Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι αλβανικό εθνικό έδαφος στο οποίος οι Έλληνες έκαναν “εθνοκάθαρση στους Τσάμηδες, που πλειοψηφούσαν εκεί.


Η παραχάραξη της ιστορίας όμως συνεχίζεται καθώς οι νέοι στην Αλβανία μαθαίνουν μεταξύ άλλων ότι έχουν το ίδιο DNA με τον βασιλιάΠύρρο και την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Πρώτο Θέμα τα στοιχεία αυτά είναι σε επίσημα βιβλία που το αλβανικό υπουργείο Παιδείας έδωσε έγκριση για την έκδοσή τους.


Σε άλλο σχολικό βιβλίο εκείνο της “Γεωγραφία της Αλβανίας” αναφέρεται ότι στις αλβανικές περιοχές που δεν ανήκουν στην Αλβανία πλέον περιλαμβάνονται το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, η μισή έκταση των Σκοπίων και αλίμονο... τη βορειοδυτική Ελλάδα, με τους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και μέρος του νομού Αιτωλοακαρνανίας.


Στο βιβλίο “Ιστορία του Αλβανικού Έθνους” υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τους Τσάμηδες στο οποίο υπάρχει το εξής κείμενο:


“Η επέλαση των Ελλήνων το 1913 στη Τσαμουριά σημαδεύτηκε από βαρβαρότητες που ανάγκασαν χιλιάδες Τσάμηδες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Οι Έλληνες κατακτητές επιτάχυναν την εκδίωξη των Τσάμηδων και των υπολοίπων Αλβανών, με στόχο τον αφανισμό του αλβανικού εθνικού στοιχείου από τις περιοχές που είχαν καταλάβει.


http://24wro.blogspot.com/2010/10/blog-post_2863.html#ixzz141O1OB1S

Ζητείται ηγέτης…


1945: Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Γ. Παπανδρέου…

1955: Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κ. Καραμανλής…

1965: Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Γ. Παπανδρέου…

1975: Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κ. Καραμανλής…

1985: Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Α. Παπανδρέου…

1995: Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Α. Παπανδρέου…

2005: Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κ. Καραμανλής…

2010: Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Γ. Παπανδρέου…

Ναι, παγκοσμίως δεν θα βρείτε άλλο προηγούμενο, ίσως ούτε καν σε βασιλικές δυναστείες. Τελικά ποιός μας φταίει; Κάνουμε πλάκα και υποτιμούμε τους Τούρκους, οι οποίοι όμως είχαν την λεβεντιά να αναδείξουν ηγέτη τους όχι τον γιό του Ντεμιρέλ, ούτε τον ανιψιό του Ετσεβίτ. Οι καθ’ ημάς ”πολιτικά υπανάπτυκτοι” Τούρκοι, ”γέννησαν” με το αλάθητο λαικό ένστικτο,κάποιον που ξεκίνησε από λούστρος, τον Ταίπ Ερντογάν.

Τον Νοέμβριο του 2009, οι πολίτες, με την εκλογή από τη βάση του Αντώνη Σαμαρά, έδειξαν για πρώτη ίσως φορά τη βούληση να απεγκλωβιστούν η κοινωνία και η πατρίδα απο το σαθρό πολιτικό σκηνικό των ”οικογενειών”. Για να φθάσουμε σήμερα, ο Παπανδρέου ο Γ’ να απειλεί αυτούς τους πολίτες, αυτήν την κοινωνία, με τιμωρία αν τολμήσουν να μην ψηφίσουν, και αψηφίσουν, τους πράσινους εκλεκτούς: Εκλογές.

Να προδικάσουμε τι θα συμβεί αν αυτή η κυβέρνηση, με τα γνωστά έσωθεν και έξωθεν υποστηρίγματα, παραμείνει επί μακρόν στο τιμόνι της χώρας; Να δούμε και πέραν της οικονομίας, όπου η ”πράσινη ανάπτυξη”, της ”πράσινης κυβέρνησης”, έγιναν μαύρος εφιάλτης για τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Στα εθνικά μας ζητήματα. Γιατί οικονομία, σε βάθος χρόνου, ξαναχτίζεις. Πατρίδα δεν επιστρέφεται. Ρωτήστε κάποιον Ίμβριο, ή Κύπριο πρόσφυγα να σας το επιβεβαιώσει…

Στο Αιγαίο, η κυβέρνηση και οι γνωστοί εξωθεσμικοί της αστέρες, εμφανίζονται να διαπραγματεύονται με τους Τούρκους ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που ουδείς προκάτοχος του ΓΑΠ δέχθηκε να συζητήσει. Στο κυπριακό, η Λευκωσία ΄΄αποφασίζει΄΄ (τι να αποφασίσει άχρηστοι του λεκανοπεδίου με 40.000 Αττίλες;) και η Αθήνα ΄΄συμπαρίσταται΄΄ (βλέπε σφυρίζει αδιάφορα…). Και εδώ, ο Αντώνης Σαμαράς, είχε το φιλότιμο να δηλώσει δημόσια πως νέο Ανάν δεν θα γίνει δεκτό. Το ποιός, πρώτος και καλύτερος, είχε γίνει ο πλασιέ του εθνοκτόνου εκείνου σχεδίου, Κύπριοι και Ελλαδίτες το θυμόμαστε ακόμα. Οι μνήμες μας αντέχουν, δεν κατάντησαν λευχαιμικές…

Το όνομα Μακεδονία, και μαζί 30 αιώνες ιστορία, το διαπραγματεύονται στα ζάρια. Όσο για τα διεθνή ερείσματα της χώρας, άστα…Επίκυψη στους ανατολικά του Αιγαίου, πρόσδεση στους δυτικά του Ατλαντικού.

Από την Ζυρίχη και το Λονδίνο του ’59, έως την εναρμόνιση του ΓΑΠ με τους παγκόσμιους εντολοδότες σήμερα, δεν άλλαξαν πολλά. Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί ο κόσμος βαίνει προς το πολυπολικότερον. Οι Τούρκοι (βλέπε Νταβούτογλου) ήδη το κατάλαβαν. Σήμερα, όλοι επιτρέπεται να συνομιλούν (και ενίοτε να ΄΄παίζουν΄΄) με όλους…

Αναζητούνται λοιπόν νέες ισορροπίες στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να εφαρμόσει στο Αιγαίο Θουκυδίδη: ΄΄Αυτοί στων οποίων τις απαιτήσεις θα υποχωρήσετε, σύντομα θα ξανάρθουν, ζητώντας περισσότερα…” Ο Αντώνης Σαμαράς καλείται, ως αυριανός πρωθυπουργός, να εφαρμόσει στην Θράκη τον μέγα βωμολόχο Καραισκάκη: ΄΄Τον Τούρκο και κάτι άλλο, όσο τον χαιδεύεις σηκώνεται...΄΄ Ο Αντώνης Σαμαράς, καλείται να ξανασηκώσει μια γονατισμένη και ανυπόληπτη Ελλάδα που σέρνεται σήμερα ως ανθυποπροτεκτοράτο.

Δίχως εξάρσεις, μαξιμαλισμούς, βιασύνες και εθνικοκαπηλεία. Αλλά ήρεμα, νηφάλια, επαναχαράσσοντας τη ρότα της χώρας και καθιστώντας από τώρα σαφές, πως η Ελλάδα η δική του δεν θα είναι η Ελλάδα του ΓΑΠ, η Ελλάδα των δεδομένων ”οικογενειών”, η Ελλάδα-καρπαζοεισπράχτορας ακόμη και από κρατίδια μεγέθους Σκοπίων.

Όλοι θυμούμαστε τις περί ΄΄κόκκινων γραμμών΄΄ δηλώσεις του Σαμαρά. Αντώνη, είσαι σε καλό δρόμο. Το ραντεβού με την Ιστορία πλησιάζει. Και η Ιστορία συνηθίζει να καλύπτει τα κενά. Αντώνη, στην κρίσιμη ώρα, στο σημαντικότερο ραντεβού της ζωής σου, φρόντισε να είσαι εκεί. Όχι για πάρτη σου, ούτε για πάρτη μας. Για χάρη των παιδιών μας. Που πρέπει να μεγαλώσουν σε γη που θα λέγεται ελληνική…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

(www.elkeda.gr)

Ο αρχάιος "βάζελος" μαραθωνοδρόμος !!!!

Που παει με το πεδιλο ο δρομεας...

Ο λύκος κι αν εγέρασε....

Αυτολογοκρισια Μουσικων Ταξιαρχιων

Στο μεσο ο Τζιμης Πανουσης

Τρικαλα

Η γεφυρα εκδ.Στεφ.Στουρναρας

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)