Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Κουρεύονται τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ;

Μόνο η φράση του Μάριο Ντράγκι πως στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα αντιμετωπίζονται «επί ίσοις όροις» με αυτά των ιδιωτών επενδυτών αφορά επί της ουσίας την ΕλλάδαΠάνω σε αυτή τη φράση ωστόσο εστιάζει η Ελληνική πλευρά τονίζοντας πως ανοίγει ο δρόμος για υπαγωγή στο PSI και των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ευρωπαϊκή τράπεζα και στην πρώτη φάση του “κουρέματος” έμειναν αλώβητα.

Πάντως όλοι κρατούν μικρό καλάθι. Μιλούν για ελπίδες. Το πρώτο βήμα έγινε, λένε, είναι θέμα διαπραγμάτευσης ώστε να πείσει η ελληνική πλευρά πως πρέπει να γίνει αυτή η κίνηση.

Βέβαια υπάρχουν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να είναι βιόσιμο. Κάποιοι αντί του 120% μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το ανεβάζουν σε ποσοστά πάνω από 135%.

Έτσι πηγές αναφέρουν ότι το “κούρεμα” των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ θα γίνει μονόδρομος ώστε το χρέος να πέσει το 2020 σε επίπεδα κάτω του 120% του ΑΕΠ.

Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να πείσει πως έχει βάλει σε σωστή τροχιά το δημοσιονομικό της πρόγραμμα.

Πολλοί συνδέουν το κούρεμα των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ αλλά και οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες με τις πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει η ευρωζώνη.

Πολλοί επίσης δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση μεταφράζοντας δηλώσεις κυρίως των Γερμανών αξιωματούχων πως δεν θα δοθούν επιπλέον χρήματα στη χώρα μας.

Τα επιπλέον χρήματα μπορούν εμμέσως να δοθούν στην Ελλάδα δια του κουρέματος των συγκεκριμένων ομολόγων, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μείωνε κατά πολύ τις ετήσιες δανειακές απαιτήσεις της χώρας και θα έδινε μεγάλη ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Χτύπημα στην καρδιά των κερδοσκόπων

Με μια κρίσιμης σημασίας απόφαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε τον δρόμο για την αγορά απεριόριστων κρατικών ομολόγων διάρκειας μέχρι και τριών ετών. Στόχος είναι η στήριξη του ευρώ και ο τερματισμός της κρίσης χρέους. Τα περιθώρια δράσης των κερδοσκόπων περιορίζονται ασφυκτικά. Ανεμο αλλαγής στην πολιτική της ΕΕ βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ. Αμεσες αντιδράσεις προκάλεσαν στις αγορές οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων εκτινάχτηκαν στα ύψη.

Η ΕΚΤ προχωρά σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων διάρκειας μέχρι 3 ετών, με στόχο τη στήριξη του ευρώ και την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση χρέους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διάβηκε χθες τον Ρουβίκωνα. Ο «τιμονιέρης» της Μάριο Ντράγκι ενεργοποίησε -όπως αναμενόταν- το «μπαζούκα» της ΕΚΤ, η οποία θα προχωρά εφεξής σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων διάρκειας μέχρι και 3 ετών, με στόχο τη στήριξη του ευρώ και τον τερματισμό της κρίσης χρέους.

Με το νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και ονομάζεται «Aμεσες Νομισματικές Συναλλαγές» (Outright Monetary Transactions, OMT) ο «σούπερ Μάριο» ευελπιστεί να καλυφθεί το έλλειμμα πολιτικής που παρατηρείται εδώ και μήνες στην Ευρώπη και αφήνει στους κερδοσκόπους χώρο για δράση με αποτέλεσμα την εκτίναξη των ισπανικών και ιταλικών «σπρεντ» σε επίπεδα-ρεκόρ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη μετά την απόφαση διατήρησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 0,75%, ο 65χρονος κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα αφορά αποκλειστικά παρεμβάσεις από τη δευτερογενή αγορά, ενώ θα συνοδεύεται και από αυστηρούς όρους τους οποίους θα καθορίζουν οι μηχανισμοί στήριξης ESM και EFSF.

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα αναζητηθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στην εποπτεία και τον προσδιορισμό των όρων. Οι αγορές τίτλων θα αναστέλλονται σε περίπτωση που είτε ο στόχος του προγράμματος θα έχει επιτευχθεί, είτε η χώρα δεν ευθυγραμμίζεται με τους όρους του προγράμματος διάσωσης που το συνοδεύουν, εξήγησε ο κ. Ντράγκι.

Το πρόγραμμα δεν θα αφορά μόνο χώρες που θα αιτηθούν στο μέλλον διάσωση αλλά και κράτη τα οποία βρίσκονται ήδη σε μνημόνιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Εξήγησε δε ότι δεν υπάρχει κάποιο όριο για το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για τις αγορές τίτλων, προσθέτοντας ότι οι αγορές ομολόγων θα είναι «αποστειρωμένες» (για τις αγορές που θα γίνονται θα εξισορροπούνται με άλλες πωλήσεις ενεργητικού από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να μην υπάρχει τύπωμα χρήματος).

«Είμαστε ξεκάθαρα εντός του πλαισίου της εντολής μας, δρούμε ανεξάρτητα», υπογράμμισε ο Μ. Ντράγκι, επαναλαμβάνοντας ότι οι φόβοι για τη βιωσιμότητα του ευρώ δεν έχουν βάση. «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», ξεκαθάρισε. Σχολιάζοντας την απόφαση ο Ευρωπαίος επίτροπος Oλι Ρεν τόνισε πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ κινούνται προς την κατεύθυνση ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και κάλεσε κάθε ευρωπαϊκή χώρα να λάβει αποφασιστική δράση στην κατεύθυνση μείωσης του ελλείμματός της.

Aμεση υπήρξε επίσης η αντίδραση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Μπούντεσμπανκ, που επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής της Γενς Βάιντμαν ήταν ο μοναδικός τραπεζίτης που εξέφρασε την αντίθεσή του στο νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Oπως προειδοποιεί η Μπούντεσμπανκ, είναι ορατός ο κίνδυνος το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να αποτελέσει αντικίνητρο να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η νομισματική πολιτική κινδυνεύει να καταστεί εξαρτημένη από τη δημοσιονομική πολιτική, εξηγεί επίσης η γερμανική κεντρική τράπεζα, κρούοντας παράλληλα τον κίνδυνο η ΕΚΤ να χάσει ακόμη και την αξιοπιστία της.

Σημαντικές για την άμυνα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης απέναντι στις κερδοσκοπικές πιέσεις χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ το ΠΑΣΟΚ. «Εστω και αργά» υπογραμμίζεται «τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο».

Ευφορία προκάλεσαν, χθες, στους επενδυτές οι ανακοινώσεις για το σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ με στόχο την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Η είδηση, παρόλο που σε σημαντικό βαθμό ήταν αναμενόμενη, τόνωσε το κλίμα και «πυροδότησε» ράλι στις μετοχές εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Είναι ενδεικτικό πως στην Ευρώπη η Φρανκφούρτη έκλεισε στο +2,91% και το Παρίσι στο +3,06%.

Οι αμερικανικοί δείκτες εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Κέρδη κατέγραψε και το ευρώ, που ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τα 1,2564 στα 1,2645 δολάρια.

ΟΛΑΝΤ - ΚΑΜΕΡΟΝ
Καλωσόρισαν τις ανακοινώσεις

«H EKT έδρασε εντός του πλαισίου της αποστολής της που είναι να στηρίζει την ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνάντησης με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Απηύθυνε νέα έκκληση προς το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, να λάβουν ουσιαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία, στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Από την πλευρά του και ο κ. Κάμερον καλωσόρισε τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, τονίζοντας πως πρόκειται για αποφάσεις σημαντικές.

Β. ΣΟΪΜΠΛΕ
Προοδεύει η Ελλάδα

«Η ανεξαρτησία της ΕΚΤ είναι πολύτιμη», δήλωσε μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σπεύδοντας να προσθέσει: «Θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα αν επιλέγαμε να επιλύσουμε ζητήματα δημοσιονομικής φύσεως μόνο μέσω της νομισματικής πολιτικής». Με τα λεγόμενά του αυτά επιχείρησε να απαντήσει σε όλους εκείνους που θεωρούν πως μόνο η ΕΚΤ και η νομισματική της πολιτική μπορούν να σώσουν το ευρώ.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, μιλώντας σε τελετή βράβευσης του Μ. Ντράγκι στο Πότσνταμ, έκανε λόγο επίσης για σημαντική δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. χαιρετιζουν το «μπαζουκα»

Τα διεθνή ΜΜΕ

«Guardian»
Με τίτλο «Η ΕΚΤ ξεκινά την απεριόριστη αγορά ομολόγων στην πιο τολμηρή της προσπάθεια να θέσει τέλος στην κρίση του ευρώ» η βρετανική «Guardian» τονίζει ότι ο Μάριο Ντράγκι υπερπήδησε τους φόβους της Γερμανίας και ανακοίνωσε την παρέμβαση από πλευράς ΕΚΤ.

«Wall Street Journal»
Στο άρθρο της με τίτλο «Η ΕΚΤ αποκαλύπτει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων», η διαδικτυακή έκδοση της «WSJ» φιλοξενεί την άποψη οικονομολόγου που υποστηρίζει ότι ο Ντράγκι «έβαλε το μπαζούκα που βοηθά την Ευρωζώνη να κερδίσει χρόνο», αλλά και ταυτόχρονα ότι αυτό είναι το όριο όσων μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις.

«Financial Times Deutschland»
Η γερμανική έκδοση των «Financial Times» τιτλοφορείται «Προστασία και ασπίδα για το ευρώ» και κάνει λόγο για την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζει την ευρω-κρίση ο Μάριο Ντράγκι και για το μήνυμα που στέλνει προς τους πολιτικούς, ότι πρέπει και εκείνοι να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

«DIE Welt»
Η γερμανική «Welt» δημοσιεύει στη διαδικτυακή της έκδοση άρθρο με τίτλο «Οι αγορές γιορτάζουν τον θάνατο της Bundesbank», όπου αναφέρει ότι η Γερμανία φοβόταν πολύ την απεριόριστη αγορά ομολόγων, ωστόσο τονίζει ότι τελικά το Βερολίνο είναι κερδισμένο, γιατί ο Ντράγκι το έσωσε από την αναπόφευκτη οικονομική ύφεση.

Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

ΜΑΔΡΙΤΗ
Συγκρατημένη αντίδραση από τη Μέρκελ

Την ώρα που ο Μάριο Ντράγκι μονοπωλούσε τα φώτα της δημοσιότητας στη Φρανκφούρτη, η Ανγκελα Μέρκελ συναντούσε τον Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη για να συζητήσουν την κρίση στην Ευρωζώνη.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε συγκρατημένη, λέγοντας ότι η ΕΚΤ ενεργεί «στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας και του καταστατικού της» και προσθέτοντας ότι «είναι υπεύθυνη για τη σταθερότητα, την αξία του νομίσματος και τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων».

Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι η Μέρκελ συμμερίζεται τις θέσεις του προέδρου της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος καταψήφισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι πρόκειται να κάνει η Μαδρίτη. Από τις ανακοινώσεις Ντράγκι κατέστη ακόμη πιο σαφές ότι εάν η Ισπανία θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, θα πρέπει να υπογράψει το σχετικό μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο Ραχόι, όμως, δεν προτίθεται να λάβει άμεσα νέα μέτρα και έτσι διεμήνυσε ότι θα περιμένει να διευκρινιστούν ακριβώς οι προϋποθέσεις που θα θέσει η ΕΚΤ για να προχωρήσει στην αγορά ισπανικών ομολόγων.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει άλλωστε μπροστά της τρεις σημαντικές ημερομηνίες: στα τέλη Σεπτεμβρίου την αξιολόγηση του ισπανικού χρέους από τη Moody's, την έκθεση για την κατάσταση των τραπεζών της χώρας και τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου, εν όψει των οποίων το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα δεν θέλει να κάνει άλλες περικοπές.

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΛΑΓΚΑΡΝ
Ετοιμο να βοηθήσει το ΔΝΤ

Ετοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επί του προγράμματος αγορών ομολόγων των χωρών που δέχονται βοήθεια από τους μηχανισμούς στήριξης της ζώνης του ευρώ (τον ESM και τονEFSF) δηλώνει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με γραπτή δήλωση που εξέδωσε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι.

«Χαιρετίζουμε ζωηρά -αναφέρει η κ. Λαγκάρντ- το νέο σχέδιο παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά χρέους των χωρών». Τονίζει χαρακτηριστικά ότι το Ταμείο «είναι έτοιμο να συνεργαστεί εντός των ορίων της αποστολής του».

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, στο ΔΝΤ θεωρούν πολύ σημαντική εξέλιξη την απόφαση της ΕΚΤ να εισαγάγει το πρόγραμμα «Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές» (Outright Monetary Transactions, OMT) και πιστεύουν ότι θα επιλύσει πολλά προβλήματα της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με την Ελλάδα έγινε γνωστό ότι η απόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι θα είναι ένα καλό εργαλείο για την Εκθεση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους, που είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σημαντικό βήμα
Στην ανακοίνωσή της, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει επίσης: «Η αποφασιστική εφαρμογή του νέου προγράμματος παρέμβασης θα βοηθήσει στην επιδιόρθωση της μετάδοσης ρευστότητας και θα στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών για την εξασφάλιση χρηματοδότησης με λογικό κόστος, καθώς προσπαθούν να εφαρμόσουν μια βιώσιμη μακροοικονομική προσαρμογή. Θεωρούμε την κίνηση της ΕΚΤ ως ένα σημαντικό βήμα προς την ενδυνάμωση της σταθερότητας και της ανάπτυξης της Ευρωζώνης».

Ποιοι είναι οι καλύτεροι εργαζόμενοι;

Σε αυτή την ερώτηση, με την υπάρχουσα κρίση, θα απαντούσαμε... πως κάνεις δεν είναι πλέον ο καλύτερος εργαζόμενος, αφού με τα χρήματα που παίρνουν δεν έχουν καν την διάθεση για δουλειά!
Πριν μερικά χρόνια οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών θεωρούνταν «τελειωμένοι». Και όσοι έχαναν την εργασία τους σε αυτή την ηλικία ήταν σχεδόν αδύνατο να βρουν δουλειά. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν στην Αυστραλία.
Οι άνω των 55 ετών κάτοικοι της χώρας αν δεν εργάζονται πρέπει να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας γιατί αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αυστραλιανής οικονομίας, ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών, Γουέιν Σουάν, στο συνέδριο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας.
Το συνολικό όφελος στην αυστραλιανή οικονομία από την εισαγωγή ποσοστού 5% των 55ρηδων στο εργατικό δυναμικό της χώρας εκτιμάται ότι θα αυξήσει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κατά 48 δισ. δολάρια για τα επόμενα 12 χρόνια.
Η κυβέρνηση, από τη μεριά της, φαίνεται διατεθειμένη να συνδράμει στην επίτευξη του στόχου διαθέτοντας τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια προκειμένου να κάνει την πρόσληψη εργαζομένων άνω των 55 ετών εφικτή.
Η γήρανση του πληθυσμού της Αυστραλίας είναι ο βασικότερος λόγος που υποχρεώνει την κυβέρνηση να δράσει άμεσα στο συγκεκριμένο θέμα.

ΣΔΟΕ: Δέσμευση περιουσίας 121 προσώπων και εταιρειών

Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και ακινήτων 121 φυσικών προσώπων και εταιρειών που ενέχονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, προχώρησε το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν τη δράση φυσικών προσώπων και εταιρειών τα προηγούμενα οικονομικά έτη, όπου και διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, είτε από εικονικά τιμολόγια είτε από μη έκδοση παραστατικών και μη απόδοση ΦΠΑ.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανοίχθηκαν εντοπίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς και ξένο συνάλλαγμα, τα οποία και δεσμεύτηκαν υπέρ του δημοσίου, ενώ εκκρεμεί το άνοιγμα και άλλων λογαριασμών που σχετίζονται με τις υποθέσεις.

Επίσης, κατασχέθηκαν ως προϊόντα φοροδιαφυγής πολυτελή ακίνητα, μετοχές στα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Νέας Υόρκης καθώς και επενδύσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες.

Δήλωση Στουρνάρα για τη φοροδιαφυγή

''Η ανοχή σε όσους φοροδιαφεύγουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, τελείωσε'' δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

''Το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους''.

Το φως στο τούνελ της κρίσης εκνεύρισε τη Γερμανία

Την αντίδραση της Γερμανίας προκάλεσαν οι εξαγγελίες Ντράγκι για ένα νέο πρόγραμμα παρέμβασης στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Η Γερμανία που από την αρχή διαφωνούσε, φαίνεται τώρα να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις, που αν και δεν έχουν άμεση επίδραση στο "ελληνικό πρόβλημα", δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στην Ευρώπη.

Ο Γενς Βάιντμαν, ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, κατήγγειλε το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, υποστήριζοντας ότι αγγίζει τα όρια του τυπώματος χρήματος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κυβερνήσεις.

"Αν το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί οδηγεί σε καθυστέρηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα υπονομευτεί η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των πολιτικών να επιλύσουν την κρίση", ανέφερε ο Βάιντμαν μέσω του εκπροσώπου του.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ είχε διαφωνήσει ανοιχτά με το πρόγραμμα αυτό την περασμένη εβδομάδα. Πιστεύεται ότι είναι το μοναδικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που το καταψήφισε στη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον Βάιντμαν η ΕΚΤ εξαπλώνει σημαντικούς κινδύνους για τους φορολογούμενους "διαφόρων χωρών", κάτι που μόνο τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις δικαιούνται να κάνουν.

Τι ισχύει για τα ελληνικά ομόλογα

Η απόφαση της ΕΚΤ από τις 18 Ιουλίου, με την οποία όριζε ότι δεν θα δέχεται ομόλογα που έχουν εκδοθεί η εγγυηθεί από το ελληνικό Δημόσιο ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες, εξακολουθεί να εφαρμόζεται, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει τον περιορισμό της ελάχιστης πιστοληπτικής διαβάθμισης που ίσχυε για την αποδοχή ως ενεχύρων ομολόγων, τα οποία έχουν εκδοθεί η εγγυηθεί από κεντρικές κυβερνήσεις χωρών που βρίσκονται σε μνημόνιο ή είναι επιλέξιμες για αγορά των ομολόγων τους στη δευτερογενή αγορά.

Η απόφαση της ΕΚΤ του Ιουλίου ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της θα εξετάσει τη δυνατότητα επιλογής ως ενέχυρων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας για την πρόοδο στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.

Για όσο διάστημα δεν είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ προβλέπει ακόμη ότι θα δέχεται ως ενέχυρο και ομόλογα που έχουν ως νόμισμα αναφοράς το αμερικανικό δολάριο, τη λίρα στερλίνα και το ιαπωνικό γεν.

Στήριξη Μπαρόζο στην ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί "πλήρως στο πλαίσιο της εντολής της" και με "πλήρη ανεξαρτησία", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Ο Μπαρόζο, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τις ανακοινώσεις που έγιναν από την ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ ενήργησε "πλήρως στο πλαίσιο της εντολής της" και "με πλήρη ανεξαρτησία".

Απόβαση τρόικας - Ρομπέι στην Αθήνα μετά την παρέμβαση Ντράγκι

Στην τελική φάση της διαδικασίας καθορισμού του πακέτου περικοπών μπαίνει η χώρα, με την άφιξη σήμερα της τρόικας στην Αθήνα.

Παράλληλα, σήμερα Παρασκευή καταφθάνει στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ, σε μία περίοδο που πληθαίνουν οι θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα.

Χαρακτηριστική ήταν χθες Πέμπτη η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διαπίστωσε σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδα, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

"Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχουν επιτευχθεί περισσότερα απ' όσα θεωρούσαμε εφικτό να γίνουν πριν από λίγα χρόνια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε στην τελετή βράβευσης του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εμφανίστηκε πεπεισμένος για την επιβίωση του κοινού νομίσματος, σημειώνοντας ότι «"όποιος επενδύει στο αντίθετο, θα χάσει".

Η δυναμικότερη ωστόσο παρέμβαση ήταν αυτή του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανακοίνωσε την χωρίς όριο αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, σε μία προσπάθεια να εκτονωθούν οι πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή περιφέρεια και να μειωθούν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία οφείλονται σε "αβάσιμους φόβους" περί πιθανής διάλυσης της ευρωζώνης.

Οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις Ντράγκι, με το δείκτη S&P500 να κερδίζει σχεδόν 2% και να φτάνει σε υψηλό τεσσάρων χρόνων, ενώ ο δείκτης εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης EuroSTOXX 50 κατέγραψε άλμα 3,4%.

Το μήνυμα της "κρεμάλας" στη κυβέρνηση και τι έχουν ήδη "κερδίσει" οι στρατιωτικοί

5000 αστυνομικοί,λιμενικοί και πυροσβέστες έστειλαν το πρώτο ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η “αφωνία” απ΄ όσους επέλεξαν να φορέσουν στολή τελείωσε.

Οι κρεμάλες που είχαν στηθεί έξω από το υπουργείο Οικονομικών ήταν ενδεικτικές.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό στο χώρο των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας και η κυβέρνηση -αλλά και ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ- έχει αρχίσει να κατανοεί το μέγεθος του κόστους που θα κληθεί να πληρώσει. Το οποίο βέβαια όποιο κι αν είναι θα είναι σαφώς μικρότερο απ΄ όσα έχουν πληρώσει στην καθημερινότητά τους οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες.

Οι στρατιωτικοί ακολουθούν και καλούν και τους συναδέλφους τους από τα Σώματα Ασφαλείας να σταθούν πλάϊ τους την ερχόμενη Τετάρτη. Και αυτό θα γίνει.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανησυχεί διαπιστώνοντας ότι το κλίμα αγανάκτησης σε δύο χώρους που παραδοσιακά θεωρούσε “δεδομένους” και “ελεγχόμενους” έχει αρχίσει να …ξεφεύγει.

Προσπάθειες για να αμβλυνθούν οι εντονότατες αντιδράσεις γίνονται στο παρασκήνιο, από τη πλευρά του ΥΕΘΑ αλλά αποτέλεσμα δεν έχει υπάρξει .Και δεν αναμένεται να υπάρξει. Ο “εκτελεστής” του σχεδίου περικοπών Γιάννης Στουρνάρας, ήταν σαφής: 7,5% φέτος και του χρόνου άλλα 200.000.000 μείον!

Θ΄αλλάξει κάτι μία συγκέντρωση; Έχουν αλλάξει πολλά στις ΕΔ, πολύ πριν γίνει η συγκέντρωση. Η έκφραση άποψης επώνυμα -και χωρίς ίχνος κομματικής καθοδήγησης- είναι κάτι πρωτόγνωρο για το χώρο των Ελληνικών ΕΔ. Κι αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος που έχει προκύψει απ΄ αυτή την δραματική κρίση.

Ασφαλώς υπάρχουν όρια που δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Οι στρατιωτικοί μέχρι στιγμής έχουν δείξει και αποδείξει ότι έχουν απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών τους. Καιρός είναι να το καταλάβουν και οι κυβερνώντες.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=17778

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)