Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Με το φόβο της διακοπής ρεύματος 500.000 πολίτες


Πάνω από 500.000 πολίτες δεν έχουν ακόμα αποπληρώσει το χαράτσι μέση της ΔΕΗ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, παρά και τις συνεχείς παρατάσεις αποπληρωμής του έκτακτου φόρου. Ζ

Χιλιάδες νοικοκυριά ζουν με την ανασφάλεια της άμεσης διακοπής ρεύματος στα σπίτια τους, ενώ τα μέλη της ΓΕΝΟΠ εξακολουθούν να μιλούν για το πιο επαχθές μέτρο των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 120 ημέρες, πριν αρχίσουν να στέλνονται στις κατά τόπους υπηρεσίες εντολές διακοπής.

Οι συνδικαλιστές καλούν τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και αντιμετωπίζουν κίνδυνο διακοπής, ή τους έχει ήδη κοπεί το ρεύμα, να επικοινωνούν με τη ΓΕΝΟΠ.

"Προειδοποιούμε ότι όταν και όπου συμβεί κάτι τέτοιο, η αντίδραση μας θα είναι σκληρή και άμεση.

Σε όσους μας ρωτούν "μα που ξέρετε ποιος είναι ο φτωχός και ποιος όχι", απαντάμε ότι με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας (ύψος λογαριασμού, ιστορικό διακανονισμών) αλλά και με την επαφή μας με τον κόσμο, μπορούμε να ξέρουμε", τονίζει η ανακοίνωση.

Η ΓΕΝΟΠ καλεί την κυβέρνηση "να απαλλάξει τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές από το χαράτσι και τον εκβιασμό που τους ασκείται" και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι το τέλος, που είναι "να φύγει το χαράτσι από τους λογαριασμούς γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας".

Στα 13 μέτρα μας στήνει η τρόικα

Η πιο μεγάλη... ώρα είναι τώρα για το νέο δάνειο και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η τρόικα κρατά αδιάλλακτη στάση και ζητεί από την κυβέρνηση να πει «ναι» σε 13 μέτρα-φωτιά. Εμφανίζεται μάλιστα αμετακίνητη όσον αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και σε πρόσθετες παροχές στις ΔΕΚΟ, αλλά και τη μείωση του κατώτατου μισθού. Φέρεται δε να... συζητά τα «δώρα» στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση καλούνται να... επικυρώσουν τη συμφωνία με την τρόικα επί των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου οι εταίροι μας να ανάψουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του PSI και την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα η πλέον κρίσιμη σύσκεψη του Λ. Παπαδήμου με τον Γ. Παπανδρέου, τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Καρατζαφέρη.

Οι θέσεις
Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι «κόκκινες γραμμές» που θέτουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Παπανδρέου και Σαμαράς λένε «όχι» στο κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού, με τον πρόεδρο της ΝΔ να βάζει βέτο και στις περικοπές των επικουρικών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε κοινή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο εμμένει στη θέση του για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της τρόικας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες αργά το βράδυ οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, με τον κ. Βενιζέλο να δηλώνει πως για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης η διαπραγμάτευση «είναι πάρα πολύ σκληρή».

Είναι δε πιθανό η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον κ. Παπαδήμο να μετατεθεί για το Σάββατο, αν δεν καταστεί δυνατόν να βρεθεί η «χρυσή τομή» στις διαβουλεύσεις.

«Ομοφωνία»
Επί της ουσίας θα πρέπει αφενός να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και αφετέρου «ομοφωνία» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» η συμφωνία επί των νέων μέτρων και να έχει ετοιμαστεί ένα 20σέλιδο «προμνημόνιο», το οποίο θα παρουσιαστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 6 του μήνα στις Βρυξέλλες.

Αν η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη, δεν πρόκειται να υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup. Είναι ενδεικτικό πως την έκτακτη συνεδρίαση προανήγγειλε προχθές ο κ. Βενιζέλος, ενώ χθες η εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση για την πραγματοποίησή της.

Συζήτηση για πάνω από 130 δισ.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το νέο δάνειο να ξεπερνά τα 130 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Επίσης ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την «κινητοποίηση» της ΕΚΤ υποδηλώνοντας ότι θα πρέπει να συμμετάσχει στο «κούρεμα» των ομολόγων. Για το νέο πρόγραμμα ανέφερε ότι «έχει αρχίσει να γίνεται δειλά δειλά λόγος για μία μικρή αύξηση του ποσού των 130 δισ. ευρώ από σήμερα μέχρι και το 2015». Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ανάγκες της Ελλάδας θα αποκρυσταλλωθούν μετά και την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας για το χρέος.

«Προαπαιτούμενες δράσεις» για τη νέα δανειακή σύμβαση
Τα 13 μέτρα που απαιτεί η τρόϊκα

  • Σε 13 «προαπαιτούμενες δράσεις», τις οποίες θέτει η τρόικα, θα πρέπει να συμφωνήσουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση

1. Κλείσιμο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με άμεσες απολύσεις

Μετά την αποτυχία της εφεδρείας και τις μεγάλες καθυστερήσεις, η κυβέρνηση καλείται να βάλει «λουκέτο» σε... ανενεργούς δημόσιους οργανισμούς και να απολύσει το προσωπικό τους.

2. Εξορθολογισμός των πρόσθετων αμοιβών και αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας στη γενική κυβέρνηση (ΔΕΚΟ)

Παρά τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στους μισθούς των εργαζομένων, η τρόικα επιμένει πως πρέπει να κοπούν πρόσθετες παροχές και να υπάρξει ελαστικοποίηση των όρων εργασίας. Οι παρεμβάσεις αφορούν και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.

3. Δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων

Οπως λένε οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια των επαφών τους με κυβερνητικά στελέχη, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα έπρεπε να είχαν γίνει «χθες». Σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο», η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%.

4. Πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων

Και στο μέτωπο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις, καθώς είχε περιληφθεί στο αρχικό Μνημόνιο. Εμφαση, σύμφωνα με την τρόικα, θα πρέπει να δοθεί σε επαγγέλματα όπως δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, λογιστές - φοροτεχνικοί, μεσίτες κ.ά.

5. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%

Προς την κατεύθυνση μείωσης του μη μισθολογικού, η τρόικα ζητεί να περιοριστούν οι εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις προς τα Ταμεία. Και αυτό με το σκεπτικό ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

6. Πρόσθετες παρεμβάσεις για να καλυφθούν οι αστοχίες του περσινού προϋπολογισμού

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα του 2011 κλείνει χαμηλότερα από 9,5% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου θα απαιτηθούν μέτρα «πολύ κάτω» από τα 4 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν από περικοπές αμυντικών δαπανών, μείωση των δαπανών Υγείας, κλείσιμο φορέων.

7. Μισθολογικές περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια.

Μέχρι στιγμής το ενιαίο μισθολόγιο δεν «άγγιξε» τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί κ.ά.) και η τρόικα επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επιμέρους ρυθμίσεις για μείωση των μισθών 20% κατά μέσον όρο.

8. Αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25%.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μάλιστα το συγκεκριμένο μέτρο να ψηφιστεί έως τον Ιούνιο και να έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2012. Από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν πάντως ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα παραμείνουν «παγωμένες» έως το τέλος του έτους.

9. Αυστηρότερος έλεγχος του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και αυστηρότερος έλεγχος στις εισαγωγές στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές

Στόχος είναι να μην προκύψουν υπερβάσεις στον αριθμό των προσλήψεων, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει με γρήγορες κινήσεις σε σταδιακή μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

10. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την ελαστικοποίηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Πρόκειται για το πιο ακανθώδες ζήτημα, καθώς τόσο οι κοινωνικοί εταίροι όσο και τα κόμματα, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν συμφωνούν με τις «συστάσεις» της τρόικας για τον κατώτατο μισθό και τα «δώρα».

11. Αναστολή των ευνοϊκών ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πέρασε ρύθμιση για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων σε 60 δόσεις . Ομως ύστερα από τη διαφωνία της τρόικας, η οποία υποστηρίζει ότι έτσι δίνεται «ασυλία» στους μη συνεπείς φορολογούμενους, το πιο πιθανό είναι οι δόσεις να «κουρευτούν» σε 24.

12. Αλλαγή πλαισίου για τη... διευκόλυνση των απολύσεων και τη μείωση αμοιβών στις τράπεζες

Η δράση αυτή έχει συμπεριληφθεί και στην πέμπτη αξιολόγηση του Δεκεμβρίου, αλλά δεν προχώρησε. Τώρα η τρόικα επανέρχεται και ζητεί μετ' επιτάσεως να αρθούν τα εμπόδια για ψαλίδισμα μισθών και ευκολότερες απολύσεις.

13. Ψήφιση νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης έως τα τέλη Μαρτίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητείται να έχουν εκδικαστεί όλες οι υποθέσεις οι οποίες αφορούν χρέη προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.

Σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για μισθούς - συντάξεις

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις της τρόικας η οποία έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης για να κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, επικουρικές συντάξεις, κλαδικές συμβάσεις, κ.λπ.), από τις οποίες θα προέλθει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 25%.

Έτσι, όπως ανέφερε το Μέγκα, οι τροϊκανοί ζητούν μειώσεις μισθών ακόμη και 40% μέσα στο 2012, καθώς πέρα από το 15% που έτσι κι αλλιώς θα χαθεί απαιτούν πρόσθετες περικοπές της τάξης του 25%.

Σύμφωνα με το Μέγκα, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ζητήσει ανοιχτά πλέον από την κυβέρνηση να νομοθετήσει και να δεσμεύσει τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν πριν προχωρήσει το δάνειο που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης είναι:

*Η μείωση των κατώτερων μισθών η κατάργηση του 13ου & 14ου μισθού

*Η μείωση των επικουρικών συντάξεων

*Η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις (κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους)

*Η διαδικασία στήριξης των τραπεζών & ο ρόλος του Δημοσίου στη διοίκησή τους

Για τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα ενημερωθούν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, οι οποίοι και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις καθώς όπως φαίνεται ο φάκελος των εργασιακών παραμένει ανοιχτός και μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνάντησης και θα απασχολήσει τη νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία ενδέχεται να γίνει και το απόγευμα της Παρασκευής.

Σήμερα η απόφαση της Χάγης για το Δίστομο

Η απόφαση, θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα www.icj-cij.org, αναμένεται να αναγνωστεί στις 11:00 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη κρίνοντας ότι τα ιταλικά δικαστήρια μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας, έχουν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

Παρών κατά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, θα είναι και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, καθηγητής Στέλιος Περράκης, καθώς η Ελλάδα έχει παρέμβει υπέρ της Ιταλίας στην υπόθεση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική παρέμβαση έγινε δεκτή από το Δικαστήριο.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)