Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Εξώδικη δήλωση - διαμαρτυρία κατά του υπουργού Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας




Με την εξώδικη δήλωση, υπενθυμίζεται στον υπουργό, το σύνολο των φόρων, τελών, δασμών και εισφορών (τακτικών και έκτακτων) που επιβαρύνουν την αγορά και χρήση του αυτοκινήτου, σε σχέση με την άθλια κατάσταση του Εθνικού «Οδικού» Δικτύου και την εκατόμβη των νεκρών που θρηνούμε ετησίως ως Έθνος. Γίνεται αναφορά, στη σκληρή στατιστική των τροχαίων ατυχημάτων, σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο αφανίζεται ένα ολόκληρο χωριό 1.600 ατόμων, περίπου, από τον χάρτη της ελληνικής επικράτειας. Κάθε βαριά τραυματισμένος κοστίζει στον ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 30.000 ευρώ και κάθε ελαφριά τραυματισμένος 3.000 ευρώ. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με δαπάνες πάνω από 14 εκατ. ευρώ για την πληρωμή συντάξεων ή αποζημιώσεων για νοσήλια, για αποκατάσταση ζημιών και σωματικών βλαβών κ.λπ.

Φόροι, τέλη, δασμοί και εισφορές που επιβαρύνουν τη χρήση του αυτοκινήτου:

1. Διόδια τέλη
Σύμφωνα με δημόσια δήλωση του πρώην υπουργού Υποδομών Δ. Ρέππα το κόστος κατασκευής των υπερφορολογημένων και επικίνδυνων έργων στο Εθνικό «Οδικό» Δίκτυο, πληρώνεται από το Δημόσιο και τους πολίτες, μέσω των διοδίων, οι οποίοι πληρώνουν πάνω από το 50% του κόστους κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων, την ώρα που οι εργολάβοι συνεισφέρουν λιγότερο από το 10% !!! (πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 10/02/2011).

2. Φόροι, τέλη και εισφορές στα καύσιμα
Από τον Ιούνιο του 2009 ο ΕΦΚ στις βενζίνες αυξήθηκε από 35,9 λεπτά / λίτρο σε 67,0 λεπτά / λίτρο δηλαδή, είχαμε μια αύξηση του ΕΦΚ 31,1 λεπτά / λίτρο, δηλαδή αύξηση κατά 86,6%!!! Εάν προστεθεί και η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 23%, τότε η αύξηση των φόρων από 1/1/2009 είναι 93% (εφημερίδα «Αξία» 25/06/2011). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι φόροι αποτελούν το 60% της τιμής της αντλίας
Περαιτέρω, η Ελλάδα ήταν με βάση τα τελευταία στοιχεία του Δελτίου Τιμών της Κομισιόν (εκδόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου), η ακριβότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τιμή της αμόλυβδης, με μέση τιμή 1,62 ευρώ το λίτρο (πηγή: εφημερίδα «η ΝΙΚΗ» , 02 Μαρτίου 2011).

3. Τέλη Ταξινόμησης, Φ.Π.Α, Εισαγωγικός Δασμός, και Ειδικός Φόρος Πολυτελείας που επιβαρύνουν την αγορά αυτοκινήτου
Για ένα καινούργιο επιβατικό αυτοκίνητο μέσης κατηγορίας με τιμή χονδρικής πώλησης 18.608 ευρώ, κυλινδρισμό κινητήρα 1796 κ.ε., προερχόμενο από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλεται Τέλος ταξινόμησης 5.735,40 ευρώ και Ειδικός Φόρος Πολυτελείας 1.911,8 ευρώ….

4. ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ Τέλη Κυκλοφορίας
Τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, έχουν χαρακτήρα ανταποδοτικών τελών, δεν είναι φόροι, και επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων για τη χρησιμοποίηση από τους τελευταίους του οδικού δικτύου της χώρας και την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για τη συγκάλυψη των δαπανών συντήρησης του δικτύου τούτου (ΑΠ 428/2005).

Προκύπτει επομένως η ανάγκη διερεύνησης του τρόπου διάθεσης των εισπραττόμενων τελών κυκλοφορίας, ώστε να διαπιστωθεί από τους φορολογούμενους αν διασφαλίζεται ο ανταποδοτικός τους χαρακτήρας, αν παρέχεται δηλαδή η ειδική προς στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων δημόσια υπηρεσία, της συγκάλυψης των δαπανών έργων υποδομής, συντήρησης και ανάπτυξης του δικτύου τούτου.

Επίσης, παρατίθενται στοιχεία για τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνουν οι φορολογούμενοι στη Γερμανία, η οποία ως γνωστόν, έχει ένα από τα αρτιότερα και ασφαλέστερα οδικά δίκτυα παγκοσμίως. Τα τέλη που υποχρεώνονται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που φορολογούνται στη Γερμάνια για ένα αυτοκίνητο 1300 κ.ε, μοντέλο 2001, είναι 95,68 ευρώ…

5. Έκτακτη Εισφορά από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης για επιβατικά αυτοκίνητα άνω των χιλίων εννιακοσίων είκοσι εννέα (1.929) κυβικών εκατοστών.

Τέλος παρατίθενται όλα τα σημεία καρμανιόλες του Εθνικού «Οδικού» Δικτύου στα οποία γίνονται τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα.

Με την εξώδικη αυτή δήλωση καλείται ο υπουργός όπως εντος εξήντα ημερών, γνωστοποιήσει τα στοιχεία από τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού του κράτους των τελευταίων δυο ετών, από τα οποία να προκύπτουν αναλυτικά

α) ποια τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού από τα τέλη κυκλοφορίας,

β) που κατευθύνθηκαν τα εν λόγω κονδύλια και ειδικότερα ποιο το ακριβές ποσό που δαπανήθηκε από αυτά, για τη συντήρηση και ανάπτυξη του Εθνικού «Οδικού» Δικτύου και

γ) σε ποια από τα αναφερόμενα στην εξώδικη δήλωση σημεία καρμανιόλες του οδικού δικτύου κατευθύνθηκαν κονδύλια που προέρχονται από την επιβολή των τελών κυκλοφορίας, με στόχο την συντήρηση και ανάπτυξη των οδών που εντοπίζονται τα επικίνδυνα για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών σημεία, και ποιο το ακριβές ύψος αυτών.

Το πλήρες κείμενο της εξώδικης δήλωσης με πρόσκληση δημοσιεύεται εδώ

Εξόφληση εφορίας τώρα και σε... είδος????





afragos
Αντικειμενικά κριτήρια κατά τον έλεγχο 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών από την… πόρτα των ελέγχων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών,
επιστρατεύοντας παράλληλα δόσεις-«μινιόν» με πλαφόν 100 ευρώ τον μήνα για όσους εξοφλήσουν έως και σε 60 δόσεις ληξιπρόθεσμα χρέη 42 δισ. ευρώ
προς το Δημόσιο.
Αυτές οι διατάξεις έχουν περιληφθεί στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου το οποίο τίθεται προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Με άλλες διατάξεις καθιερώνεται η δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε «είδος» για όσους φορολογούμενους θέλουν να πληρώσουν, αλλά
δεν μπορούν λόγω έλλειψης ρευστότητας. Θα τους δίνεται η δυνατότητα να εκχωρήσουν στο Δημόσιο ακίνητά τους προκειμένου να «πατσίσουν» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες ορίζονται τα ακόλουθα: ....

1. Ληξιπρόθεσμα. Όσοι έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και τελωνεία έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 μπορούν έως αυτήν την ημερομηνία να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης:

· Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% των προσαυξήσεων.
· Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 90%.
· Σε 13 έως 24 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 75%.
· Σε 25 έως 36 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 60%.
· Σε 37 έως 48 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 45%.
· Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 25%.



2. Εξόφληση με εμπράγματα δικαιώματα. Όσοι φορολογούμενοι θέλουν να εξοφλήσουν, στερούνται όμως ρευστότητα και λόγω κρίσης δεν μπορούν να πουλήσουν ακίνητα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, θα μπορούν να δώσουν στην εφορία ένα σπίτι, ένα οικόπεδο ή γενικότερα εμπράγματα δικαιώματα (επικαρπία, ψιλή ή πλήρη κυριότητα) επί ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν ένας φορολογούμενος χρωστά στο Δημόσιο π.χ. 100.000 ευρώ, αλλά δεν έχει μετρητά για να εξοφλήσει, μπορεί να μεταβιβάσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ και να
«πατσίσει».

3. Εισπρακτικές εταιρείες. Το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί δύνανται να αναθέτουν σε εισπρακτικές εταιρείες ή κοινοπραξίες αυτών την ενημέρωση των οφειλετών τους για τις οφειλές και για τα τυχόν προγράμματα ρυθμίσεων ή αποπληρωμής των οφειλών αυτών.

4. Αντικειμενικά κριτήρια. Κατά τη διάρκεια ελέγχων, τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος ΦΠΑ θα προσδιορίζονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, τις δαπάνες σε μετρητά, τη σχέση της τιμής πώλησης των διαφόρων αγαθών έναντι του συνολικού τζίρου, στοιχεία ανάλυσης ρευστότητας αλλά και πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ή και τρίτοι (π.χ. μπορούν να αξιοποιούνται στοιχεία από υποθηκοφυλακεία, δικηγορικά ή συμβολαιογραφικά γραφεία κ.λπ.).

Ο έλεγχος μπορεί να διενεργείται όχι μόνο στην επαγγελματική εγκατάσταση, αλλά κι από το γραφείο του ελεγκτή, όπου ο προϊστάμενος της ελεγκτικής μονάδας θα υποχρεούται -πριν εκδώσει την πράξη υπολογισμού του φόρου- να καλέσει
τον υπόχρεο σε ακρόαση. Ο φορολογούμενος κατά την ακρόαση μπορεί να επικαλεστεί οποιοδήποτε στοιχείο για να προβεί σε ανταπόδειξη.

5. Πτωχευτικός Κώδικας. Η συζήτηση αίτησης για κήρυξη πτώχευσης είναι απαράδεκτη εάν το αργότερο σε 20 ημέρες από την κατάθεσή της στο δικαστήριο δεν κοινοποιηθεί αντίγραφο στη Δ.Ο.Υ. (καθώς και στη διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ) εκείνου του οποίου ζητείται η πτώχευση. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ.
ή του τελωνείου αποστέλλει στον γραμματέα των πτωχεύσεων αναγγελία των βεβαιωμένων απαιτήσεων του Δημοσίου.

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που αφορούν τα φορτηγά και τους δικηγόρους, ρυθμίζονται θέματα Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών στο Δημόσιο, χρεών - δανειοδότησης
και αναχρηματοδότησης δήμων, ενώ καταργούνται και περιττές επιδόσεις κατασχετηρίων σε περιπτώσεις πλειστηριασμών.

Επιτόκιο 4%-5% για τα νέα ομόλογα

Ο... σκόπελος του επιτοκίου απομένει να διευθετηθεί, προκειμένου να υπάρξει καταρχήν συμφωνία με το IIF (Διεθνής Ενωση Τραπεζών) για το PSI.

Η ελληνική πλευρά επιμένει σε επιτόκιο κοντά στο 4% για τα νέα ομόλογα που θα δοθούν στους ιδιώτες μετά το «κούρεμα» και οι τράπεζες αντιπροτείνουν 5%. Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι θα υπάρξει λύση εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Εκτιμούν δε πως υπό κανονικές συνθήκες θα υπάρχει μια πρώτη καλή εικόνα για το ποσοστό συμμετοχής των τραπεζών στο PSI το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου. Με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής το Δημόσιο θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Εάν η συμμετοχή είναι περιορισμένη, είναι πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα λεγόμενα Collective Action Clauses, που θα καθιστούν υποχρεωτική τη συμμετοχή όλων, εάν διασφαλιστεί ένα αρχικό επίπεδο συμμετοχής, το οποίο θα προσδιορίζει το Δημόσιο βάσει νόμου.

Η ενεργοποίηση της ρύθμισης αυτής μπορεί να προκαλέσει την πυροδότηση των CDS και να αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, κάτι ωστόσο που ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει αυτή τη στιγμή.

Διαπραγματεύσεις χωρίς ανάσα

Στις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, ενώ την ίδια περίπου περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί και το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό ανακοίνωσε προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρουσίασε και το χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα εξελιχθούν οι δύο παράλληλες, αλλά συμπλεκόμενες, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, διαδικασίες (διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και διαβούλευση για το PSI).

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, είπε ο υπουργός, θα δεσμεύσουν τη χώρα τουλάχιστον έως το 2015, ενώ δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και την κύρωση από τη Βουλή.

Τα επόμενα βήματα για το PSI

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το PSI, μετά από την πρώτη συμφωνία με τους ιδιώτες, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου προγράμματος και να υπογραφεί ένα ειδικό μνημόνιο συμφωνίας, προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για το PSI ποσά.

Θα ακολουθήσει η έναρξη της επίσημης διαδικασίας για το PSI και στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος.

Μετά, το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα, πρέπει να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, και από ορισμένα κράτη- μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις (στην Ελλάδα θα ψηφιστεί σχετικός νόμος). Τέλος, θα γίνει η εκταμίευση της δόσης.

Προετοιμασία ενόψει τρόικας

Όσον αφορά ειδικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η επόμενη εβδομάδα πρέπει να αφιερωθεί στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η ψήφιση του οριζόντιου πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε και με την έγκριση των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο υπουργός ζήτησε, παράλληλα, να γίνουν συναντήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και όλων των άλλων υπουργείων που έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα (Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Υποδομών και Υγείας).

Το πολυνομοσχέδιο (άνοιγμα "κλειστών" επαγγελμάτων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αντικειμενικά κριτήρια σε επιτηδευματίες, πτωχευτικό δίκαιο, κ.λπ.) θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Τρίτη.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι που σημαίνει ότι θα συζητηθεί την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και, κατά πάσα πιθανότητα, την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Ο φόβος χρεοκοπίας και τα χρηματοκιβώτια

Με τον φόβο της επικείμενης χρεοκοπίας να ταλανίζει Έλληνες και Ιταλούς, η ανασφάλεια οδηγεί τους πρώτους στην αγορά χρηματοκιβωτίων και τους δεύτερους σε επενδύσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τις καταθέσεις τους.

Η ανησυχία των πολιτών εντείνεται από τα καθημερινά δημοσιεύματα που θέλουν τις δύο χώρες να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αναζητούν τρόπους διαφύλαξης των "κομποδεμάτων" τους προτού τις διοχετεύσουν στο εξωτερικό.

Ο φόβος στην Ελλάδα είναι πιο έντονος λόγω των προειδοποιήσεων ότι η χώρα οδεύει στην χρεοκοπία εάν μέχρι το Μάρτη η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει την επόμενη δόση, με το σενάριο τρόμο να θέλει και την κατάρρευση των τραπεζών.

Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε χρόνων, με ορισμένες τράπεζες να επιχειρούν να συγκρατήσουν τη "διαρροή" προσφέροντας επιτόκια της τάξης του 5%, μάταια βέβαια.

Οι πελάτες, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν τα ευρώ τους αγοράζοντας ελβετικά φράγκα, αυστραλιανά δολάρια ή νορβηγικές κορώνες και φυσικά χρυσό. Όλα αυτά μαζί με τα ευρώ καταλήγουν σε χρηματοκιβώτια ή τραπεζικές θυρίδες.

"Ο αριθμός των ενοικιασμένων θυρίδων στις τράπεζες είναι 5 φορές υψηλότερος από ότι πριν ένα χρόνο", αναφέρει τραπεζίτης.

Ίδιο πρόβλημα, άλλες προτιμήσεις

Ο φόβος πως η χώρα τους δεν θα βγει σύντομα από την κρίση εδραιώνεται και στους Ιταλούς, με την Ιταλία να πρέπει να εξασφαλίσει 450 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Σε αναζήτηση εξασφάλισης των καταθέσεων οι Ιταλοί έχουν άλλες προτιμήσεις από τους Έλληνες, καθώς αναζητούν την τύχη τους στη γερμανική αγορά ακινήτων, που θεωρείται η πλέον ασφαλής στην Ευρώπη.

Συνταξιούχοι, γιατροί, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες και καθηγητές απευθύνονται σε μεσίτες για να αγοράσουν διαμερίσματα.

Οι τιμές στο Λονδίνο τους είναι δυσπρόσιτες, γι αυτό κι αναζητούν μικρά διαμερίσματα στο Βερολίνο κάτω των 100.000 ευρώ.

"Οι πωλήσεις των τελευταίων δυο μηνών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το γραφείο μας πούλησε 50 διαμερίσματα, όσο πουλάμε σε ένα μήνα", σημειώνει ο Φρεντερίκο Ράτσα από το Berlino Immobiliare.

Ιταλοί τραπεζίτες στο Μιλάνο, τη Μπολόνια και σε άλλες μητροπόλεις προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση και υποστηρίζουν ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν έχουν μειωθεί τόσο όσο στην Ελλάδα.

Επικρίνουν μάλιστα τα ΜΜΕ ότι με τα δημοσιεύματά τους έχουν συμβάλει στο κλίμα ανασφάλειας των καταθετών.

Σόρος: Η τωρινή κρίση είναι σοβαρότερη από εκείνη του 2008

Η τωρινή οικονομική κρίση είναι χειρότερη από εκείνη του 2008, εκτιμά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, τονίζοντας πως οι συνέπειες μιας κατάρρευσης του ευρώ θα είναι καταστροφικές.

"Εάν το (ευρωπαϊκό) κοινό νόμισμα κατέρρεε, αυτό θα οδηγούσε στη διάλυση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα", ανέφερε ο Σόρος.

Ο μεγαλοεπενδυτής επισήμανε δε ότι στο άμεσο μέλλον, μερικές από τις χώρες της ευρωζώνης μπορεί να χρειαστεί να λάβουν περισσότερα μέτρα λιτότητας λόγω των ανισορροπιών μεταξύ των χωρών που δανείζουν και αυτών που δανείζονται.

«Η κρίση στην Ευρωζώνη απειλεί την παγκόσμια οικονομία»

«Καμπανάκια» εμβάθυνσης της ύφεσης στη ζώνη του ευρώ το 2012 χτυπούν οικονομολόγοι και αναλυτές.

Την προειδοποίηση ότι η κρίση στην Ευρωζώνη απειλεί την παγκόσμια οικονομία απηύθυνε καταρχήν χθες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ζουν Μιν, προαναγγέλλοντας αναθεώρηση των προβλέψεων για την περιοχή.

«Παρατηρούμε ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αποδυναμωθεί και οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν περιοριστεί», δήλωσε από τη Σιγκαπούρη, τονίζοντας πως αν συνεχιστεί η επιδείνωση της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη, μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2%.

Την άποψη ότι η ζώνη του ευρώ διολισθαίνει σε ύφεση και ο «πυρήνας» της δεν θα μείνει απρόσβλητος από αυτήν, εκτίμησε από την πλευρά του ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι. Κατά τον ίδιο, το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο των Ευρωπαίων θα δείξει ακόμα μεγαλύτερη υφεσιακή εμπροσθοβαρή δημοσιονομική λιτότητα τόσο για τις χώρες Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία όσο και για τον πυρήνα της. Εσπευσε δε να συμπληρώσει πως «η Ευρωζώνη δεν έχει καμία στρατηγική ανάπτυξης».

Εντονες οικονομικές πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης παρά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ με την παροχή ρευστότητας και βαθιά ύφεση ήδη από τους πρώτους μήνες του νέου έτους αναμένει η Goldman Sachs.

Ποιοι γλιτώνουν τις προσαυξήσεις

Ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών περιέχει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου (εφορίες - τελωνεία) έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους ακόμη και σε 60 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 100 ευρώ.

Με άλλη διάταξη για την είσπραξη των οφειλών προς όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου (δηλαδή και τα ασφαλιστικά ταμεία) επιστρατεύονται και ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες. Πάντως, οι διατάξεις για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που υπήρχαν στο προσχέδιο δεν περιλήφθηκαν στο τελικό κείμενο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του πολυνομοσχεδίου, η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ρυθμίζονται και καταβάλλονται με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:

- Εφάπαξ, με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

- Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων.

- Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων.

- Σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων.

- Σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων.

- Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.

  • Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στη ρύθμιση κατατίθεται μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012.
  • Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της 1ης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών άνευ ειδοποίησης.
  • Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 100 ευρώ. Καθυστέρηση δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.
  • Στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή θα παρασχεθεί η δυνατότητα ρύθμισης χρεών «που τελούν σε αναστολή είσπραξης» ή οφειλών που έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις χρεών, εφόσον τηρούνται οι όροι αυτών.
  • Παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτου σε τρίτους και καταβολής του συνολικού τιμήματος στο Δημόσιο ακόμη και αν δεν εξοφλείται η οφειλή, με τον όρο της διασφάλισης του εναπομένοντος ποσού με λοιπά περιουσιακά στοιχεία ή εγγυήσεις τρίτων.
  • Στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας.
  • Τυχόν ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των οφειλετών για τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανασταλούν, ενώ εάν τους έχουν ήδη επιβληθεί ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης γι' αυτόν τον λόγο, τότε οι διαδικασίες εκτέλεσης των ποινών αυτών θα ανασταλούν ή θα διακοπούν.
  • Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, θα ανασταλούν όλες οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών επί κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους, με την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες αυτές αφορούν μόνο χρέη που ρυθμίζονται.
  • Το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί δύνανται να αναθέτουν στις εισπρακτικές εταιρείες ή σε κοινοπραξίες αυτών την ενημέρωση των οφειλετών τους για τις οφειλές τους και για τα τυχόν προγράμματα ρυθμίσεων ή αποπληρωμής των οφειλών αυτών.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)