Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μαθαίνοντας τους, συρτάκι........

Τα χαράτσια που μας χτυπούν την πόρτα το 2012

Με την έλευση του νέου χρόνου οι Έλληνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα χαράτσια που θα επιβάλλονται σταδιακά από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Το 2012 θα αποτελέσει εφιαλτική χρονιά για πάνω από 5,5 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα κληθούν για μία ακόμα φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τα έσοδα από τους φόρους στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, την περιουσία και την κατανάλωση πετρελαίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 όπως σημειώνει ο "Τύπος της Κυριακής", θα αυξηθούν το επόμενο έτος κατά ποσοστό 74,5% ή κατά 7,34 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα μέτρα που έρχονται το 2012

* Μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος κατά 58,3% ή κατά 7.000 ευρώ. από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ.

* Μείωση του αφορολογήτου για τους φορολογούμενους ηλικίας μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν φέτος ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ, από τις 12.000 στις 9.000 ευρώ.

* Μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων και αυξήσεις στους συντελεστές φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

* Μείωση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων που ισχύουν για τους φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα παιδιά. Τα όρια αυτά μειώνονται από τις 11.500 στις 7.000 ευρώ για τα 3 τέκνα και από τις 13.500 στις 10.000 ευρώ για τα 4 τέκνα.

* Αυξήσεις κατά 10% έως 71% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.

* Αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις.

* Παρακράτηση της "ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης", που επιβάλλεται με συντελεστές 1%-4% σε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, από τις αποδοχές των μισθωτών και των συνταξιούχων, μαζί με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ).

* Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 55% επί του κύριου φόρου εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα.

* Μείωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 στις 200.000 ευρώ και επιβολή συντελεστή ΦΑΠ 0,2% στο τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας από τις 200.000 μέχρι τις 400.000 ευρώ. Οι μεταβολές αυτές θα ισχύσουν για τον ΦΑΠ του έτους 2011 που θα εισπραχθεί εντός του 2012.

* Αύξηση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.

* Επιβολή 6 φόρων στην κατοχή της ακίνητης περιουσίας.

* Είσπραξη δόσεων από το άθροισμα τριών φόρων: α) της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» 1%-4% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ του έτους 2010, β) του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του έτους 2010 και γ) της έκτακτης εισφοράς επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης του έτους 2010 για μεγάλου κυβισμού ΙΧ, μεγάλα σκάφη και πισίνες.

* Επιβολή «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» 1%-4% στα εισοδήματα του έτους 2011 που υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ. Εντός του 2012, μαζί με τον φόρο για τα εισοδήματα του 2011 θα επιβληθεί και ειδική εισφορά σε όσα εισοδήματα ξεπέρασαν κατά τη διάρκεια του 2011 τις 12.000 ευρώ.

* Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που πρέπει να πληρώσουν για τη χρήση του 2011 οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

* Αύξηση της έκτακτης εισφοράς επί των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης για ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής άνω των 7 μέτρων και πισίνες.

* Επιβολή ειδικού φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Από την 1η-1-2012 θα επιβάλλεται φόρος 20% στην αξία των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

* Αύξηση του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Ο ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει τις αγοραπωλησίες νεόδμητων οικοδομών πλην πρώτης κατοικίας θα αυξηθεί σημαντικά λόγω της μεγάλης ανόδου των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, που θα προκαλέσει είτε η αύξηση των αντικειμενικών τιμών είτε η εφαρμογή ενός νέου συστήματος υπολογισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων που θα προβλέπει την αντικατάσταση των αντικειμενικών τιμών με ενδεικτικές αγοραίες τιμές προερχόμενες από τη βάση δεδομένων της Τράπεζας Ελλάδος.

* Αυξήσεις στους φόρους για μεταβιβάσεις παλαιών οικοδομών, οικοπέδων και αγροκτημάτων.

* Αυξήσεις στους φόρους για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων.

"Βλέπω στην Ελλάδα όσα έζησα στην Αργεντινή"

Η εμπειρία του Αργεντινού δημοσιογράφου και συγγραφέα Πέδρο Μπρίγκερ από την Ελλάδα του θύμισε την Αργεντινή του 2001. Διαβάστε τι συμβουλεύει τους Έλληνες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση

Αίσθηση déjà vu προκάλεσε η Ελλάδα του 2011 στον πολυβραβευμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα Πέδρο Μπρίγκερ που έζησε την "κόλαση" της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή του 2001.

Ο Αργεντινός βρέθηκε για τις ανάγκες ρεπορτάζ στην Ελλάδα και περιέγραψε την εμπειρία του από την οικονομική κρίση στον "Τύπο της Κυριακής", συμβουλεύοντας τους Έλληνες να μελετήσουν το παράδειγμά τους.

Οι εικόνες που αντίκρισε, όπως σημείωσε, του θύμισαν την Αργεντινή του 2001, τονίζοντας ότι βλέπει ομοιότητες ομοιότητες όχι μόνο στα μέτρα που επιβάλλονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και που είναι τα ίδια με αυτά που επέβαλαν στους ίδιους.

Αυτό που παρατήρησε ήταν ότι η πολιτική τάξη στην Ελλάδα συμπεριφέρεται με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν της Αργεντινής, σημειώνοντας πως η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει υποστεί ένα μεγάλο χτύπημα και θυμίζοντας πως στην Αργεντινή το 2001 είχαν τους νεόπτωχους.

"Πέρασα από τον σταθμό του Μετρό στην Πανεπιστημίου και είδα μια εικόνα που με συγκλόνισε. Από τη μία τα υπέροχα κτίρια του Πανεπιστημίου και της Βιβλιοθήκης, από την άλλη μια ομάδα μεταναστών να πουλάει μικροπράγματα, αγωνιώντας μην έρθει η αστυνομία, και παραδίπλα μια ομάδα ναρκομανών που "χτύπαγαν ενέσεις" σε κοινή θέα.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονταν γιατροί του κόσμου που μοίραζαν φαγητό σε φτωχούς. Αυτές είναι χαρακτηριστικές εικόνες παρακμής, αποδόμησης της κοινωνίας", ανέφερε.

Συγκλονίστηκε από την ιστορία που του διηγήθηκε δημοσιογράφος για μία μητέρα που άφησε το παιδί της στον παιδικό σταθμό και δεν γύρισε να το πάρει γιατί δεν μπορούσε να το ζήσει. "Τρομερό! Αυτό μου θύμισε πολύ την Αργεντινή του 2001. Διάβασα, επίσης, την είδηση για τα συσσίτια στο σχολεία. Το ίδιο συνέβη και σε εμάς και ακόμη έχουμε συσσίτια σε κάποια σχολεία", σημείωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει στην Αργεντινή μία αίσθηση αλληλεγγύης για την Ελλάδα, ανέφερε ότι δεν φτάνουν εκεί πολλές λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει στη χώρα μας.

"Η Αργεντινή υπήρξε το μεγάλο εργαστήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Νότιο Αμερική. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, το μεγάλο εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρώπη", παρατήρησε.

Όσο για τι θα συμβούλευε τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ο Πέδρο Μπρίγκερ επισήμανε ότι κανείς δεν γνωρίζει τη λύση.

"Θα σας έλεγα μόνο να οργανωθείτε. Να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για τα πάντα. Δικές σας λύσεις. Και να μελετήσετε το παράδειγμα της Αργεντινής, γιατί μπορείτε να πάρετε καλές ιδέες και να τις εφαρμόσετε με το δικό σας τρόπο. Το 2001 η Αργεντινή ήταν μία κόλαση. Στη γειτονιά μου ήταν όλοι άνεργοι. Σήμερα όλοι έχουν δουλειά και ζούνε καλά", κατέληξε.

Βαρυχειμωνιά το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς

Κακοκαιρία και στο παρά πέντε!

Βαρυχειμωνιά το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το 2011 δώσει τη σκυτάλη στο ’12 η κακοκαιρία θα μας συντροφεύει μέχρι τέλους…

Βροχές, ασθενείς χιονοπτώσεις, ενισχυμένα μποφόρ και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της τρέχουσας εβδομάδας μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Αναλυτικά η πρόγνωση:
Για την Τετάρτη 28 ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Θα επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών βροχών στην Εύβοια και τις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε άνοδο ως προς τη μέγιστη τιμή. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα σημειωθεί τοπικά παγετός.

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα νοτιοδυτικά θα αυξηθούν, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Πέμπτης 29 του μήνα. Από το απόγευμα στη νοτιοδυτική χώρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και το βράδυ στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί. Η θερμοκρασία θα είναι χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αυξημένες νεφώσεις στα βόρεια αναμένεται για την Παρασκευή. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις νοτιότερες περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από τα βόρεια μεταβλητοί 4 τοπικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, για την παραμονή και την Πρωτοχρονιά αναμένονται τοπικές βροχές, καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια, χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία στα βόρεια πεδινά. Οι άνεμοι θα γίνουν τοπικά θυελλώδεις και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από τα βορειοδυτικά την Κυριακή.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες

Η υποχώρηση των εσόδων οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών να παράσχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Μέχρι 60 οι δόσεις, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους

Νέα κίνητρα παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στους οφειλέτες του δημοσίου, προκειμένου να διευθετήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, τα οποία ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 42 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), που θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό site pheme.gr, το υπουργείο Οικονομικών προσφέρει πληθώρα ευεργετημάτων στους οφειλέτες του Δημοσίου για την τμηματική καταβολή των χρεών τους.

Στους οφειλέτες παρέχεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα ρύθμισης όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, η καταβολή των οφειλών σε 60 (μικρότερες) μηνιαίες δόσεις, γενναίες απαλλαγές των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) ή στα Τελωνεία του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ρυθμίζονται και καταβάλλονται ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ, με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής

β) Σε 2-12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων

γ) Σε 13-24 δόσεις, με απαλλαγή 75% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής

δ) Σε 25-36 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 60% των προσαυξήσεων

ε) σε 37-48 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 45% των προσαυξήσεων

στ) σε 49-60 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 25% των προσαυξήσεων

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11, του σχετικού νομοσχεδίου, "η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές".

Ωστόσο, σύμφωνα με την παράγραφο 16, "με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορούν να ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση και μετά την 31η Ιανουαρίου 2012, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα εφαρμογής αυτής".

Στα ευεργετήματα που προσφέρονται στους οφειλέτες του Δημοσίου περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα ρύθμισης χρεών "που τελούν σε αναστολή είσπραξης", ή οφειλές έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις χρεών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας "μηνιαίας διάρκειας", και φυσικά η αναστολή ποινικών διώξεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εδάφια 1 και 2 της παραγράφου 14, στη ρύθμιση υπάγονται, εάν ζητηθεί από τον οφειλέτη, "οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης" καθώς και "οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 του ν.2648/1998", καθώς και "οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, των οποίων οι όροι τηρούνται κατά την υποβολή του αιτήματος".

Σύμφωνα με την παράγραφο 15, "κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής", προσφέρονται τα εξής ευεργετήματα:

α) Χορηγείται στους υπόχρεους αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 26 του ν.1882/1990, όπως ισχύει.

β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.1882/1990, όπως ισχύει σήμερα και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεση της διακόπτεται.

γ) Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακίνητων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

δ) Οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 2648/1998, πλην της παραγράφου 2 εφαρμόζονται και για τα χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση της παρούσας παραγράφου.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις προβλέπονται και για τους συνυπεύθυνους οφειλών. Όπως αναφέρεται στο α΄εδάφιο της παραγράφου 16, "πρόσωπα που ευθύνονται, μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή μέρους οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν μόνο το μέρος αυτό της οφειλής με τις παρούσες διατάξεις".

Επίσης σημειώνεται ότι "η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης επιβαρύνεται κατά μήνα με 1% προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής".

Ψυχρολουσία με τους μισθούς στο Δημόσιο

Ψυχρολουσία με τους μισθούς στο Δημόσιο

Μεγάλη «κρυάδα» παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι καθώς οι πληρωμές τους σήμερα και αύριο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου είναι... πετσοκομμένες ελέω ενιαίου μισθολογίου και αναδρομικών κρατήσεων από 1ης Νοεμβρίου. Οι διατάξεις του νέου μισθολογίου μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή και επειδή, σύμφωνα με τον νόμο, τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από την 1η-11-2011, οι συνολικές απώλειες στις αποδοχές κυμαίνονται από 206 έως και 937 ευρώ (όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα), ανάλογα με το υπουργείο και τα χρόνια προϋπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατήσεις των αναδρομικών θα γίνουν σε δύο δόσεις.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι εφοριακοί και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς γι΄ αυτούς το «κούρεμα» των μηνιαίων αποδοχών φθάνει και τα 1.000 ευρώ λόγω των υψηλών επιδομάτων τα οποία ελάμβαναν πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Εκτιμάται ότι στα «εκκαθαριστικά» για την προκαταβολή του Ιανουαρίου πολλοί υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα δουν με έκπληξη πολύ χαμηλές καθαρές αποδοχές, ακόμη και κάτω των 100 ευρώ.

Η... εξαΰλωση των μισθών των εφοριακών είναι ένας από τους λόγους που ο κλάδος προχωρά σε νέα 48ωρη απεργία εντός της εβδομάδας (Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 του μήνα). Πιο αναλυτικά, μεγάλη μερίδα υπαλλήλων πληρώνονται τώρα για πρώτη φορά με το ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που σημαίνει ότι τους κόβονται και τα ποσά τα οποία αναλογούν στις περικοπές των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι βασικοί μισθοί έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που φέρνει το μισθολόγιο και έχουν κοπεί τα επιδόματα.

Ειδικά για τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του υπουργείου, οι μειώσεις των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών που προκύπτουν βάσει του νέου μισθολογίου ξεκινούν από 40% και φθάνουν ακόμη και το 52%.

Οπως προβλέπεται στον νόμο, επιβάλλονται σταδιακά με ποσοστό μείωσης 25% από την 1η Νοεμβρίου 2011. Το μισό του εναπομείναντος ποσοστού μείωσης εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2012 και το άλλο μισό από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Ηδη με τις προηγούμενες μισθοδοσίες επιβλήθηκε η πρώτη δόση των μειώσεων (25%). Ομως, η μείωση αυτή δεν... φάνηκε στις αποδοχές τους επειδή ταυτόχρονα καταβλήθηκαν, για τελευταία φορά, αναδρομικά ποσά του επιδόματος ΔΙΒΕΕΤ, βάσει του παλιού μισθολογίου. Ομως, στις αποδοχές του Ιανουαρίου δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον το ΔΙΒΕΕΤ, ενώ παράλληλα ενσωματώνεται και η δεύτερη δόση των μειώσεων, δηλαδή το ήμισυ του υπόλοιπου ποσοστού μείωσης που απομένει μετά την αφαίρεση της πρώτης δόσης του 25%.

Για τους λόγους αυτούς, οι εφοριακοί υπάλληλοι υφίστανται πλέον από σήμερα περικοπές αποδοχών που μπορεί να φθάνουν ή και να ξεπερνούν κατά τι, τα 1.000 ευρώ.

Πρόβλημα
Θα πρέπει να τονιστεί πως σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη δόση να παρακρατείται αυτόματα από τον μισθό τους. Οπως σημειώνουν συνδικαλιστικά στελέχη, θα υπάρξουν και περιπτώσεις υπαλλήλων των οποίων οι καθαρές αποδοχές δεν θα φθάνουν για να καλυφθεί η δόση του στεγαστικού τους δανείου.

Οι μειώσεις θα... εκλογικευτούν σταδιακά εντός του 2012, όταν ολοκληρωθεί και η δεύτερη δόση των αναδρομικών κρατήσεων.

Για 300.000
Περικοπές 15% - 20%

Το 2012... φέρνει περικοπές μεταξύ 15% και 20% στις αποδοχές των περίπου 300.000 υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων.

Στο μνημόνιο υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τις μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια, και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν τις σχετικές διατάξεις. Οι μειώσεις αφορούν δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και τους ένστολους (Eνοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα).

ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ, «ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Μείωση μισθών έως και 20% για τους τραπεζοϋπαλλήλους

Περικοπές στους μισθούς και εκ περιτροπής εργασία φέρνει για τους τραπεζοϋπαλλήλους το 2012. Οι μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές φτάνουν και το 20%, ενώ «ψαλιδίζονται» επιδόματα και υπερωρίες.

Οι διοικήσεις των τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Εμπορική και Γενική έχουν καλέσει σε συζητήσεις τους συλλόγους εργαζομένων με στόχο τη μείωση των αποδοχών από 10% έως 20%, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Εθνική, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον Σύλλογο Υπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ) για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Η διοίκηση της ΕΤΕ επικαλείται τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην κεφαλαιακή της επάρκεια και έχει προφορικά ενημερώσει τον σύλλογο για περικοπές ύψους 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα ενημερώθηκαν με e-mail την περασμένη Παρασκευή ότι η διοίκηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μειώσεις 20% του μισθολογικού κόστους από τις αρχές του χρόνου, προκειμένου να εξοικονομήσει 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Από τις περικοπές εξαιρούνται οι υπάλληλοι που έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.400 ευρώ μεικτά.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους της ότι θα προχωρήσει σε μείωση των αποδοχών τους από 10%-20% (μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 12%), με στόχο να εξοικονομήσει 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το κόστος μισθοδοσίας.

Η Γενική Τράπεζα έχει ζητήσει μειώσεις των αποδοχών κατά 15% και η διαδικασία εκκρεμεί στον ΟΜΜΕΔ. Ας σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι της τράπεζας δεν λαμβάνουν πλέον επικουρικές συντάξεις.

Στην Αγροτική Τράπεζα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι αποδοχές μειώνονται κατά 25% από την 1η Νοεμβρίου. Ο τελικός στόχος είναι οι μηνιαίες αποδοχές για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2009, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2012.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)